Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Długie nagrzewanie się silnika 1,6 diesel
kacper69 11-12-2015, 16:39 Zrobiło się troszkę chłodniej, więc uwagę moją przykuło długie ( tak mi się wydaje) nagrzewanie się silnika.
Dziś wykonałem pomiary " w trasie" .
Rano uruchomiłem silnik przy temperaturze zewnętrznej -1C i ruszyłem po 30 sekundach ( czekałem aż szyba przednia odmarznie) w trasę.
Jadąc 50-90 km/h wskazówka temperatury ruszyła się dopiero po przejechaniu 10 km.
Czy to normalne jest w tym modelu?
Grzegorz MX 11-12-2015, 21:31 niestety tak. Ja jadę ok 15km w korku i szczękam zębami w dieslu. Benzyniak - tutaj FF2 MK2 w benzynie, nagrzewa się do nominala po ok 1-2km.
Zamknij obieg dmuchawy po uruchomieniu na zimno, zamknij obieg wewnętrzny i przez jakiś czas jedź trzymając obroty ok 2tys (poniżej turbo najlepiej aby nie katować), szybciej zaciągnie tmp.
Zawsze możesz zweryfikować termostat czy domyka się na zimno w całości. Powodem długiego nagrzewania się może być przepuszczający termostat który przepuszcza do dużego obiegu.
Rzekłbym, że dla dowolnego diesla jest to całkiem normalne.
niestety tak. Ja jadę ok 15km w korku i szczękam zębami w dieslu.
Domontuj sobie nagrzewnicę elektryczną PTC - robi się szybciej ciepło w kabinie niż w każdej benzynie. :-)
dokładnie tak jak mówisz
to najbardziej praktyczny z dodatków do focusa , mam co prawda grzaną przednią szybę ale tak naprawdę skrobiąć zamarzniete boczne, PTC samo daje radę z przednią
Grzegorz MX 12-12-2015, 11:11 W nissanie nikt tego nie ćwiczył, musiałbym porzeźbić w "callais". Tam jest półautomatyczna klima.
Ale dzieki - popatrze na taką możliwość.
ps. Mam grzałkę DEFA w układzie - odpalam w nocy na 2-3h jak są duże mrozy. Ale nie jestem zadowolony. Odpalać, lepiej ale w środku zimno jak w psiarni. Gdyby nie podgrzewane fotele.....
Jeśli nie masz pakietu Winter z nagrzewnicą PTC to faktycznie może być problem z nagrzewaniem (problem współczesnych diesli). Jak ruszasz to nie "mul" silnika na niskich obrotach tylko staraj się jeździć w zakresie obrotów nominalnych 2000-2500obr/min, a jak się nagrzeje to spokojnie można przedmuchać turbinę pod 3500obr/min.
Piszę to bazując na własnym doświadczeniu, dzięki temu moje auto się nagrzewa po 8km spokojnej jazdy do 100km/h na 5biegu (szósty bieg przydaje się tylko na autostradach w polskich realiach).
EDIT:
Zapłoniłem dodać że ja mam Econetic z Pakietem Winter, więc to na pewno skraca nagrzewanie się silnika i kabiny.
cezarg1410 19-12-2015, 09:02 Chyba nie w każdym pakiecie winter było PTC, bo ja ten pakiet mam (grzane fotele, lusterka, przednia szyba i dysze spryskiwaczy), a PTC brak.
jezeli termostat jest sprawny a silnik sie dlugo nagrzewa to ma bardzo dobra sprawnosc cieplna, mniej zuzywa paliwa, ale niestety zima ma to swoj minus.
Zamiast ptc możesz zamontować piecyk eberspeacher (czy jakoś tak), ja tak zrobiłem bo za zimno było. Ad rem każdy nowy diesel się grzeje tak długo chyba że ma jakieś wspomaganie.
Jeśli nie masz pakietu Winter z nagrzewnicą PTC to faktycznie może być problem z nagrzewaniem (problem współczesnych diesli). Jak ruszasz to nie "mul" silnika na niskich obrotach tylko staraj się jeździć w zakresie obrotów nominalnych 2000-2500obr/min, a jak się nagrzeje to spokojnie można przedmuchać turbinę pod 3500obr/min.
Życzę długotrwałego i bezawaryjnego użytkowania auta :diabelek:
ja wczoraj założyłem PTC. generalnie prosta sprawa (zdjęcie dolnego panelu na prawo od nóg pasażera, 2 śrubki, wpięcie w gotowe okablowwanie i złożenie całości). koszt też niewielki, bo za 100zł na allegro da się znaleźć.
nie udało mi się znaleźć narazie nigdie info, czy nie trzeba dołożyć jakiegoś dodatkowego bezpiecznika gdzieś w skrzynkach. w ff2 trzeba było to zrobić, żeby system zadziałał. a skoro w ff3 tdci okablowanie jest gotowe, to raczej też powinno być miejsce dla bezpiecznika. ale gdzie?!?!
jutro sprawdzę czy PTC grzeje i o ile poprawia sytuację z grzaniem.
gavin2002 30-12-2015, 10:33 Jaki numer części ma ta grzałka PTC?
cezarg1410 30-12-2015, 18:56 Na forum czytałem (w którymś temacie o mk3 - bodajże coś o programowalnych funkcjach i trikach), że są dwa rodzaje PTC w FF3 więc radzę uważać przy zamawianiu części
spenser696969 02-01-2016, 11:48 Czy PTC trzeba aktywować kompem? Przy ilu stopniach nagrzewnica się włącza?
cezarg1410 02-01-2016, 12:14 Jest taki temat programowalne funkcje i triki w Focus ie mk3. Poczytaj zanim zadasz to samo pytanie setny raz.
Przeczytaj sobie informacje z tego linka http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=167388&page=34. Sam się nimi posiłkowałem w sprawie dołożenia nagrzewnicy PTC. Ze swojej strony mogę szczerze polecić to rozwiązanie. Po ok 30 sec. od ruszenia zaczyna lecieć letnie powietrze, po ok 2 min. ciepłe (przykład z wczorajszego wieczora gdzie temperatura była na poziomie - 13 i samochód stał w takich warunkach ok 5-6 godzin).
Należy jednak zauważyć, że nie przyspiesza ona w jakiś znaczący sposób rozgrzewania się silnika (przynajmniej ja tego nie zauważyłem).
Pozdrawiam
Tomek
Należy jednak zauważyć, że nie przyspiesza ona w jakiś znaczący sposób rozgrzewania się silnika (przynajmniej ja tego nie zauważyłem).
Wcale nie przyspiesza, bo ona ogrzewa powietrze w kabinie, a nie płyn w silniku.
A uruchamia się przy sporej różnicy pomiędzy temperaturą na zewnątrz i tą w środku - zima i mróz wcale nie są do tego konieczne.
Czyli jednak dobrze mi się wydawało, że silnik się szybciej nie nagrzewa :-). Ciekaw jestem czy żaluzje z przodu mają znaczący wpływ na uzyskiwanie temperatury przez silnik.
damiasek 03-01-2016, 09:37 Trochę przyspieszy, to przecież prawie 1kW większe obciążenie silnika ;)
Wlasne jak sie zaczely mrozy to ff mk3 zaczal wariowac z temperatura cieczy chlodzacej...przyspieszam to temp rosnie zwalniam spada...koledzy tu pisza ze to normalne dla diesla 3iec pokusilem sie o eksperyment mondziakiem 2,0 tdci...i o dziwo chocbym nie wiem jak rzezbil temperatura jest stala i nawet nie drgnie...to jak to w koncu jest
damiasek 05-01-2016, 08:25 Większy i masywniejszy silnik, więcej płynu, czyli większa pojemność cielplna układu to i stabilniejszy termicznie. Duże znaczenie ma też to jak korzystamy z ogrzewania. W 1.6 TDCI na wolnych obrotach przy włączonej dmuchawie na ogrzewanie odbieramy ciepło szybciej niż silnik je produkuje.
Nie zaszkodziło by też sprawdzić czy termostat dobrze działa, i nie przepuszcza płynu na duży obieg do chłodnicy przed nagrzaniem się.
To chyba faktycznie te silniki tak maja...dzisiaj porownalem 2 inne focusy z tym silnikiem i to samo jest
cezarg1410 05-01-2016, 16:35 Ja też mam tak samo.
Myślałem, że w mk1 jest słabo pod tym względem... i teraz biję się w pierś :P
Hmmm....nie dawalo spokoju wiec zmienilem termostat...niby lepiej ale..... w foce jaka dzis jezdzilem temperatura leci na 90 i zatrzymuje sie przed nia nie pokrywajac jej a temp jak spada to o 1/3 podzialki....u mnie wskazowka leci na 90 i zakrywa delikatniee a temp opoada nawet o 2/3 ... jakie sa Wasze obserwacje?
Temperaturę 90 będzie trzymał w trasie. W mieście (gdy jeździłem 1,6 TDCi) zawsze spadała. To był jedyny poważny minus tego silnika. Potrafiłem przejechać około 25 km przez miasto a on się nigdy do 90 C nie nagrzał. Za to w trasie - krótki rękawek.
Teraz moje "bendzynki" łapią dziewięćdziesiątkę po 3 km w największym mrozie.:)
Coś za coś. Oszczędność na paliwie w czapce i rękawiczkach. ;)
Coś za coś. Oszczędność na paliwie w czapce i rękawiczkach
Chyba że ma nagrzewnicę dodatkową - ciepło dużo szybciej niż w jakimkolwiek benzyniaku którym jeździłem( bez nagrzewnic :D) bo już po naprawdę minucie leci wyraźnie letnie powietrze a po kilku grzeje porządnie.
No i to jest ciekawe ze ten moj dizlak w econeticu nawet w duzym mrozie po okolo 700 metrach jazdy daje cieple powietrze dlatego tez sie zdziwilem ze wskazowka temp silnika ma takie wahania
Z mojego krótkiego dieslodoświadczenia dobitnie wynika, że diesel bez grzałki elektrycznej (PTC) do miasta, szczególnie małego, nie nadaje się zupełnie - bo trzeba ciągle w zimnie jechać przez pół roku. Warto na ten szczegół zwrócić uwagę przed zakupem. Bardziej niż na (nie)obecność podgrzewanej przedniej szyby.
spenser696969 11-02-2016, 08:23 PTC w autku zimą to super sprawa, montaż też w miarę łatwy :) największy strach to aktywacja Focccus-em ale kto nie ryzykuję ten nie pije szampana :)
|