Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Szarpanie w trakcie przyspieszania 2.0 tdci
meritum69 11-02-2016, 13:35 Witam, w trakcie powolnego przyspieszania w zakresie 1400-2000 obrotów, najbardziej na 2 i 3 biegu odczuwalne są delikatnie szarpnięcia. Na pozostałych biegach raczej nie odczuwalne. W trakcie żwawszego przyspieszania efekt raczej nie występuje. Myślałem że to EGR ( w poprzednim aucie miałem podobnie ) ale po zaślepieniu efekt pozostał. Macie jakieś pomysły ?
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/137438-Kalibracja-turbospr%C4%99%C5%BCarki-po-b%C5%82%C4%99dzie-P003A
a tam kolejny link w sprawie elektrozawóru, gdzie wracasz pod nasze strzechy. Kwestia tego zaworka wielokrotnie przewijała się po forum.
Wujek Google i szukajka forumowa
Może Ci pomoże
mlynczaj 11-02-2016, 14:14 Błąd 404 - strona nie znaleziona. Mam podobnie ale tylko na zimnym silniku, występuje to jednorazowo krótko po odpaleniu podczas przyspieszania w okolicach 2000 rpm, wrażenie jak by przełączał się na gaz, później chodzi elegancko. Myślałem, ze mi się układ paliwowy zapowietrzył, ale nie widzę pęcherzyków, te zaworki u mnie są niesłyszalne.
Mario_Mario 11-02-2016, 14:25 Czasami warto również zastanowić się,kiedy był wymieniany filtr paliwa ;) U ojca w Transporterze,wymieniony dopiero po 5 latach i prawie 170tys przebiegu, zimą była dosłownie wazelina wewnątrz i nic nie przepuszczało.Też poszarpywał.
mlynczaj 11-02-2016, 14:47 Nie no oczywistości już pomijam, filtr wymieniany w listopadzie, zeszłego roku oczywiście.
Mario_Mario 11-02-2016, 15:19 To mogą być owe zaworki,ja całe szczęście nie miałem z nimi do czynienia,lecz przeglądając bacznie forum,zauważyłem że coraz częściej owy problem się pojawia. Przy ich wzajemnej zamianie,łatwo idzie sprawdzić,czy to one są winne.
meritum69 11-02-2016, 18:15 Czasami warto również zastanowić się,kiedy był wymieniany filtr paliwa ;) U ojca w Transporterze,wymieniony dopiero po 5 latach i prawie 170tys przebiegu, zimą była dosłownie wazelina wewnątrz i nic nie przepuszczało.Też poszarpywał.
Wszystkie filtry wymieniłem zaraz po zakupie. Około 2 tygodnie temu
Bump: To mogą być owe zaworki,ja całe szczęście nie miałem z nimi do czynienia,lecz przeglądając bacznie forum,zauważyłem że coraz częściej owy problem się pojawia. Przy ich wzajemnej zamianie,łatwo idzie sprawdzić,czy to one są winne.
Jakie zaworki ? o co dokładnie chodzi ?
Pierwsza rzecz, filtr paliwa u mnie szarpało na filtronie na knechcie brak objawów. Teraz mi poszarpuje ale u mnie zapowietrzył się układ.
meritum69 11-02-2016, 20:20 Pierwsza rzecz, filtr paliwa u mnie szarpało na filtronie na knechcie brak objawów. Teraz mi poszarpuje ale u mnie zapowietrzył się układ.
filtr paliwa Knecht
Czujnik wzniosu turbiny. Tak to przynajmniej nazwał mój mechanik. Miałem takie samo szarpanie w okolicach 2000 obrotów, można było je ominąć żwawo dodając gazu. Wszystko zniknęło jak wymieniłem ten zawór, o którym napisałem.
meritum69 12-02-2016, 06:50 Czujnik wzniosu turbiny. Tak to przynajmniej nazwał mój mechanik. Miałem takie samo szarpanie w okolicach 2000 obrotów, można było je ominąć żwawo dodając gazu. Wszystko zniknęło jak wymieniłem ten zawór, o którym napisałem.
Witam, czy chodzi może o ten zawór ?
http://allegro.pl/zawor-turbo-doladowania-ford-mondeo-iv-mk4-2-0tdci-i5891254208.html
Czy może o taki czujnik ?
http://allegro.pl/czujnik-turbo-2-0-tdci-140km-ford-focus-ii-c-max-i5968590606.html
mlynczaj 12-02-2016, 08:02 Dzisiaj zauważyłem rano (po nocnym postoju w garażu) niewielkie pęcherzyki powietrza w przewodach (tak ok. 2 mm średnicy). Zastanawiam się, czy jednak to nie będzie miało wpływu na przerywanie silnika w moim przypadku. U mnie występuje to tylko po dłuższym postoju, krótko po ruszeniu i tylko jednorazowo, częściej gdy samochód stoi pod chmurką. Tak sobie wydumałem, że pod wpływem zimna coś się bardziej rozszczelnia i układ dostaje więcej powietrza. Chyba jednak zacznę od układu paliwowego, po uruchomieniu silnika widać wypływające z filtra drobniutkie, ledwo zauważalne pęcherzyki.
Które elementy z doświadczenia forumowego należy brać pod uwagę w przypadku usuwania nieszczelności ?
U mnie zaczął buczeć po wyłączeniu silnika któryś z dwóch brązowych zaworów podciśnienia. Możecie mi wskazać, który odpowiada za turbo a który za egr? Silnik DW10b
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160214/7944220c653c9c120dcd7f8feacb5e85.jpg
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/czujnik-turbo-2-0-...968590606.html
Chodzi o ten z drugiego linku. Jest to czujnik kopiowania, czyli położenia łopatek turbiny.
Po wymianie go na nowy zalecana jest kalibracja go z otwarciem/zamknięciem łopatek turbiny.
Moje auto też lubiło bawić się w kangura. Pomogła wymiana owego zaworku. Przyznam szczerze, że go nie kalibrowałem tylko wymieniłem.
mlynczaj 14-02-2016, 14:27 Gdzie można dostać oringi do szybkozłączek filtra paliwa, lub całe przewody ? W internetach są tylko przewody przelewowe w cenie podróży na Księżyc.
meritum69 14-02-2016, 18:44 Chodzi o ten z drugiego linku. Jest to czujnik kopiowania, czyli położenia łopatek turbiny.
Po wymianie go na nowy zalecana jest kalibracja go z otwarciem/zamknięciem łopatek turbiny.
Moje auto też lubiło bawić się w kangura. Pomogła wymiana owego zaworku. Przyznam szczerze, że go nie kalibrowałem tylko wymieniłem.
Witam, a możliwe jest że to szarpanie samoczynnie przechodzi ? Auto kupiłem miesiąc temu a wcześniej stało około 3 miesiące. zrobiłem około
2 000 KM i wydaje mi się że coraz rzadziej zdarza mu się szarpnąć.
ten czujnik będzie pasował ?
http://allegro.pl/czujnik-turbo-1-6-2-0hdi-2-0tdci-3-0dci-3-0cdti-i5776862193.html
Jak się robi tą kalibrację ?
Nic na razie nie kupuj. Po pierwsze to czujnik wykręć. Sprawdz czy bolec lekko chodzi i nie zacina się w żadnym połorzeniu. Ewentualnie potraktuj go jakimś preparatem czyszcząco smarującym.
Tam są trzy styki. Między środkowym (masa) a którymś skrajnym sprawdz omomierzem cz wartośc rezystancj płynnie się zmienia.
Android
meritum69 15-02-2016, 10:50 Nic na razie nie kupuj. Po pierwsze to czujnik wykręć. Sprawdz czy bolec lekko chodzi i nie zacina się w żadnym połorzeniu. Ewentualnie potraktuj go jakimś preparatem czyszcząco smarującym.
Tam są trzy styki. Między środkowym (masa) a którymś skrajnym sprawdz omomierzem cz wartośc rezystancj płynnie się zmienia.
Android
Ok spróbuje. Może mi ktoś jeszcze przybliżyć w którym miejscu ten czujnik się znajduję ? WD 40 będzie odpowiednie do przeczyszczenia ?
No ale dostęp do czujnika położenia łopatek jest bardzo słaby... chyba bez podnośnika się nie obejdzie.
Ok spróbuje. Może mi ktoś jeszcze przybliżyć w którym miejscu ten czujnik się znajduję ? WD 40 będzie odpowiednie do przeczyszczenia ?
Złączam zdjęcie i jak widać jest on na gruszce podciśnienia
mlynczaj 19-02-2016, 18:52 Nie no to zdjęcie "wszystko" wyjaśnia.
meritum69 20-02-2016, 13:13 Złączam zdjęcie i jak widać jest on na gruszce podciśnienia
super. To zdjęcie jest robione od spodu auta ? Bo nie mogę skojarzyć gdzie ta gruszka podciśnienia jest.
Nie no to zdjęcie "wszystko" wyjaśnia.
Choć pisałem, że to na podciśnieniowej gruszce sterowania łopatek turbiny to dorzucę jeszcze lepsze ujęcia
meritum69 20-02-2016, 19:19 Dzięki za pomoc. Teraz już znajdę.
mlynczaj 14-03-2016, 16:06 Mój przypadek sie wyjaśnił. Miałem poszarpywania podczas przyspieszania oraz okazyjnie wyskakiwała usterka silnika + ESP. Błąd znikał po ponownym odpaleniu. Pierwsza diagnoza w ASO - uszkodzona turbina - do wymiany (koszt ok 6000 PLN). Serwisant był na tyle uczciwy, ze na boku poinformował mnie, ze turbina jest sprawna, wymiany wymaga jedynie czujnik kopiowania, niestety w serwisie dostępny jedynie w zestawie z turbiną (sic!!). Druga diagnoza w niezależnym serwisie nieautoryzowanym - do wymiany czujnik kopiowania + zawór podciśnienia. Na szczęście mają luzem :)
Te poszarpywania przy przyspieszaniu ? Czy jak stałą prędkość chciałeś utrzymać to też było?
mlynczaj 15-03-2016, 06:02 Przy przyspieszaniu, najbardziej odczuwalne na 2 i 3 biegu
Wysłane z mojego Luna przy użyciu Tapatalka
Czym robi się kalibrację czujnika kopiowania po jego wymianie ?
mlynczaj 15-03-2016, 17:00 Sprawdza sie poziom napiecia podanego przez czujnik przy ustawieniu referencyjnego podcisnienia, pozniej chyba sie wachluje podkladkami aby uzyskac prawidlowa wartosc tegoz napiecia.
Send by Tapatalk
hendszejk 15-03-2016, 18:54 Przerabiałem przy stałej jeździe szarpanie w okolicach 2 tys obrotów. Pomaga sama wymiana elektrozaworu podciśnienia - słychać który zawodzi po zgaszeniu silnika (słychać "firkanie"), od turbiny jest ten pierwszy - pasuje od volvo i jest tańszy o 1/3 (ten sam numer części - należy po nim szukać). Sterowane jest to podciśnieniem więc łopatki turbiny ustawiają się "same", zgodnie z zamierzeniem producenta, względem podawanego (lub pobieranego) ciśnienia, jak więc wyregulować samemu ich ustawienie? :?:
mlynczaj 15-03-2016, 19:06 Kalibruje sie czujnik kopiowania a nie zaworki podcisnienia.
Send by Tapatalk
W jaki sposób można wykonać kalibrację czujnika kopiowania za pomocą programu Forscan?
Proszę o instrukcję/opis.
gunter2079 22-03-2016, 07:52 Czy może ktoś podesłać jakiś link który dokładnie czujnik kopiowania będzie pasował? Większość na allegro dotyczy do silnika DW10BTED4
W jaki sposób można wykonać kalibrację czujnika kopiowania za pomocą programu Forscan?
Proszę o instrukcję/opis.
Kupiłeś nowy?
Owszem czujnik powinno się kalibrować choć ja kupiłem używkę i tylko wymieniłem. Jest ok.
Stary czujnik się zacina?
Android
Wymieniłem czujnik kopiowania turbiny oraz elektrozawory.
W moim przypadku po wymianie nie ma żadnych zmian.
Samochód nadal przerywa w trakcie przyspieszania.
To niestety zostają jeszcze mogą być wtryski,
- może brudne (i starczy czyszczenie markowym preparatem)
- albo są padnięte i muszą być wymienione
To podobny wątek. Szczególnie ciekawy jest przypadek kolegi kamelona
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=212167
W jaki sposób można sprawdzić wtryskiwacze oraz przepływomierz za pomocą programu Forscan?
Dzisiaj z pomocą Heko (jeszcze raz dziękuję za pomoc) ustaliłem, że przyczyna szarpania w trakcie przyspieszania jest prawdopodobnie wada przepustnicy.
Po odłączeniu jednego z czujników przy przepustnicy szarpanie ustało.
mlynczaj 30-03-2016, 20:27 Czujnik ciśnienia, nie całej przepustnicy :) Najważniejsze, żeby po wymianie było ok.
Dzisiaj wymieniłem na nową kompletną przepustnicę.
Niestety, problem nadal występuję. Obroty/moc silnika falują przy przyspieszaniu.
Po odłączeniu wtyczki czujnika ciśnienia przy przepustnicy problem zanika.
Zastanawiam się jeszcze nad wymianą zaworu - regulatora ciśnienia w pompie wtryskowej.
Dzisiaj testowałem samochód za pomocą interfejsu diagnostycznego oraz programu Forscan.
Użyłem w tym celu opcji z wykresem.
Zauważyłem, że ciśnienie paliwa (wykres/amplituda) w momencie kiedy samochód zaczyna przerywać rysuję się w kształcie podobnym do schodów.
Gdzie szukać przyczyny?
mlynczaj 22-04-2016, 13:09 Niestety, problem nadal występuję.
Pocieszę Cie kolego, u mnie też problem tak do końca nie został wyeliminowany. Na chwilę obecną mam wymienione obydwa zaworki sterowania podciśnieniem oraz czujnik kopiowania turbo. Z początku wydawało się, że jest ok, nie wchodził w tryb awaryjny, jednak w miarę używania zauważyłem, że nadal silnik przerywa. Jest to dosyć dziwne, ponieważ przerwanie/szarpnięcie występuje tylko raz po uruchomieniu samochodu, po kilkunastu sekundach w momencie przyspieszania w pewnym momencie czuję półsekundowe przytkanie, wrażenie jest takie jak by się na gaz przełączył :). Przytkanie jest tym bardziej wyczuwalne im większy but w danym momencie. Później podczas jazdy w ogóle to nie występuje, aż do ponownego uruchomienia. Cholera wie co jeszcze można zrobić ...
Mario_Mario 22-04-2016, 15:41 W Sharanie II gen. miałem podobny objaw...winowajcą były zacinające się łopatki o zmiennej geometrii w wirniku od Turbo.Nie żadne czujniki , zaworki itp. Po zgaszeniu silnika, nawet podczas jazdy i ponownym odpaleniu, pomagało. W końcu dałem do zrobienia Turbo,które na oko było w super stanie,dobre doładowanie, suche,nie rzucało olejem. Po naprawie było ok.
mlynczaj 22-04-2016, 17:50 winowajcą były zacinające się łopatki o zmiennej geometrii w wirniku od Turbo
Bardzo możliwe, ale ten etap chciałbym zostawić na koniec, może komuś cos innego do głowy wpadnie po drodze, ile przypadków tyle rozwiązań. Tylko czy przy zacinającym sie turbo przerywałby również przy obrotach do 2000 rpm, bo u mnie tak jest, tylko mniej odczuwalne gdy delikatnie przyspieszam na 2 biegu.
mlynczaj 29-04-2016, 06:55 Podbijam, ktoś coś ???
Na chwilę obecną mam wymienione obydwa zaworki sterowania podciśnieniem oraz czujnik kopiowania turbo. Z początku wydawało się, że jest ok, nie wchodził w tryb awaryjny, jednak w miarę używania zauważyłem, że nadal silnik przerywa. Jest to dosyć dziwne, ponieważ przerwanie/szarpnięcie występuje tylko raz po uruchomieniu samochodu, po kilkunastu sekundach w momencie przyspieszania w pewnym momencie czuję półsekundowe przytkanie, wrażenie jest takie jak by się na gaz przełączył . Przytkanie jest tym bardziej wyczuwalne im większy but w danym momencie. Później podczas jazdy w ogóle to nie występuje, aż do ponownego uruchomienia. Cholera wie co jeszcze można zrobić ...
Mario_Mario 29-04-2016, 14:55 Może przepustnica wariuje, potencjometr, czujniki ,cholera wie,co tam Ford wsadził :) Poleciłbym odpalenie auta i przejażdżkę do momentu pojawienia się błędu, razem z podłączonym komputerem do zczytywania błędów. Inaczej nie dojdziesz.
mlynczaj 29-04-2016, 21:09 Ba, żeby jakiś błąd się pojawiał !!! Po wymianie czujnika kopiowania turbo żaden błąd się nie pojawia, a mimo to cholerstwo raz szarpnie.
piterek45 29-04-2016, 21:17 Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu strasznie nasilił się u mnie efekt szarpania w trakcie przyśpieszania dostaje ostrego kangura między 2.5-3 tys obrotów
Gwałtowne wciśnięcie pedału gazu daje płynne przyśpieszenie
A jak delikatnie wciskam to kangur w tym zakresie
Widzę że nie udało się nikomu dojść do rozwiązania problemu ,czy ktoś wymieniał pedał gazu ? może to w nim jest problem
U mnie wygląda to tak że jakby szarpanie było w pewnym położeniu pedału gazu, ale może to zbieg okoliczności
Rozebrałem pedał i nie ma tam żadnych mechanicznych potencjometrów ,teoretycznie nie ma tam co się zepsuć
Te czujniki co piszecie nie wiem czy jest sens wymieniać ,po prostu może to być strata kasy
Mario_Mario 30-04-2016, 10:06 Hmm,nie pamiętam jak mają nasze fordy, ale przepustnica sterowana jest elektrycznie, czyli pedał gazu to jakby potencjometr, więc stawiam na owy "potencjometr" jak jest brudny,zużyty to będzie miał rozchwiane wartości, komputer nie pokaże błędów,gdyż uznaje to za takowe naciskanie nogą pedału gazu...może tym tropem?
mlynczaj 30-04-2016, 11:05 Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu strasznie nasilił się u mnie efekt szarpania w trakcie przyśpieszania
Witamy w klubie szarpaków, u każdego wymiana lub naprawa innego elementu dała poprawę, tak więc przygotuj się na długą walkę. Chyba że uda Ci się za pierwszym razem, wówczas daj znać jeśli to było coś innego niż opisane na tym forum. Życzę powodzenia - serio.
No ale na każdym biegu na tych samych obrotach Ci szarpie? Ja bym podejrzewał kierownice turba. Ze się przecinają i nagle zwiększają Ciśnienie doładowania. Co by miało sens w połączeniu z Twoim poprzednim błędem
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
mlynczaj 04-05-2016, 14:20 No ale na każdym biegu na tych samych obrotach Ci szarpie?
Biorę pod uwagę kierownicę turbo, ale jak pisałem wcześniej - za rozbieranie turbo wezmę się na końcu, jak wszystko inne wyeliminuję. Turbo sprawdzali mi w ASO (nie wiem jak) i stwierdzili, ze jest ok, jedynie wskazali na uszkodzony czujnik kopiowania, poza tym gdyby zacinała się kierownica, to występowałoby to tylko raz po uruchomieniu ?
piterek45 04-05-2016, 15:24 Myślę że ruszając ręcznie popychacze kierownicy da się sprawdzić czy się zacina
Ewentualnie założyć wężyk na gruszkę i i zrobić samemu podciśnienie nawet ustami i sprawdzić czy płynnie działa
A co do pedalu to jest tam potencjometr działający na zasadzie indukcji ? Chyba haha bo mechanicznie nic o nic nie ociera
Trafiłem taki wątek gdzieś na forum Peugeota albo Citroena i coś było z tym pedalem
Generalnie w zimę miałem bardziej szarpiace efekty i zgodnie z zaleceniami z forum powyższego dając ogrzewanie na nogi niby ogrzewalo ten pedal i naprawdę pomagało ,ale czy to nie placebo to pewny nie jestem
Jak dostałem się do płytki. W pedale było tam trochę jakiegoś oleistego płynu i nie wiem czy go nie powinno tam być czy po prostu wyciekł i jest go teraz za mało a jest to dość hermetyczna puszka
mlynczaj 04-05-2016, 18:32 Na razie akceptuje, że ASO jakoś to turbo sprawdziło i jest ok. Co do pedału, to przynajmniej w moim przypadku, jeżeli pedał jest elektroniczny, to gdyby był wadliwy to szarpanie występowałoby cały czas.
piterek45 04-05-2016, 18:55 No nie do końca właśnie
Z elektroniką to jest tak że właśnie coś nie zawsze działa ,czasem kondensator zaczyna wysychac i czasem działa a czasem nie .
I do tego często reaguje elektronika na zmiany temperatury
Ja chyba na pedal się skusze bo jest tego od bata i kosztuje śmieszne pieniądze , chyba to najtańsza rzecz jaką można zmienić na próbę
Słusznie
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
mlynczaj 05-05-2016, 07:31 W takim razie rozbieram i pacze
Stopień wychylenia pedału gazu można na żywo monitorować w ForScanie.
Jak u Was ze stanem dwumasy i sprzęgła ? Nie wiem czy kiedyś tu nie padła wypowiedź że po wymianie sprzęgła podobne objawy ustąpiły.
piterek45 05-05-2016, 21:48 Objawy nie są podobne a zupełnie inne jeśli chodzi o dwumas
Ktoś mu naprawił usterkę a przy okazji wcisnął dwumase inaczej tego nie widzę
Przy niewłaściwych diagnozach często tak robią
Szkoda że nie mam ForScana to bym prześledził jak jak działa pedał
Forscan jest darmowy, trzeba mieć tylko interfejs (np oparty o ELM327)
piterek45 06-05-2016, 21:12 Pobrany i zainstalowany, jutro testy
Sprawdziłem dzisiaj u siebie zakres pracy pedału przyspieszenia (wykres - Forscan).
Działa prawidłowo. Problem przerywania/szarpania w trakcie przyspieszania, nadal nie został rozwiązany.
Bump: Zrobiłem również test - korekty dawek wtryskiwaczy.
Czy ktoś z Was może zinterpretować wyniki?
Z góry dziękuję za pomoc.
Choć pisałem, że to na podciśnieniowej gruszce sterowania łopatek turbiny to dorzucę jeszcze lepsze ujęcia
Pozdrawiam panow, czujnik jest bardzo cziesko dostempny dla tego mam pytanie - czy jest mozliwe rozlonczyt te rule pod czujnikiem ? Nawet s krotkim srubokrentem nieudalo mi sie sruby odkrencicz. Dzienkuje za rade.
Czy ktoś z Was może zinterpretować wyniki?
Znacienie CylBal1-4 moze pan odczytac na linku nizej z forum Forcan. Pana wyniky nie wskazuja duze korekcie do wstrzykiwaczuw przes ECU. Ideal jest wartosc 1, ale to jest wartosc teoreticna i idealna. Mojim zdaniem pana wstrzykiwacze sa w dobrej kondycji.
http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=6&t=1851#p7478
BTW tez jestem clonkiem klubu kangorow :-)
piterek45 04-08-2016, 09:09 Pozdrawiam panow, czujnik jest bardzo cziesko dostempny dla tego mam pytanie - czy jest mozliwe rozlonczyt te rule pod czujnikiem ? Nawet s krotkim srubokrentem nieudalo mi sie sruby odkrencicz. Dzienkuje za rade.
Ja też z tym walczyłem za dwie godziny ,finalnie odkręcałem przecinakiem a nawet jedną musiałem zeszlifować łeb diaksem, generalnie strasznie słabe dojście jak na śrubki na gwiazdkowy śrubokręt
Do przykręcenia użyłem nowych trzech śrub ampulowych z nierdzewki
Przeczyszczenie wydmuchanie naoliwienie czujnika u mnie nic nie dało
djzygiel 11-08-2016, 11:53 Witam
Właśnie wymieniłem zawór podciśnienia turbiny i auto wpadło w tryb awaryjny "Usterka silnika" !!! Mogłem cos pomieszać, może te wężyki?
Pozdr
djzygiel 11-08-2016, 13:31 Zrobione. Jednak pomyliłem wężyki. Wymiana tego zaworu i czujnika kopiowania okazała się trafną diagnozą. Zobaczymy jak będzie się sprawował przy wyższych temp. otoczenia.
Pozdrawiam
Witam,
widze ze temat sie urwal. Moj zaczal wlasnie poszarpywac i sam niewiem od czego zaczac.
Mysle wybrac sie do
Turbo-Tec Sp. z o.o., 43-600 Jaworzno, ul. Elizy Orzeszkowej 2H, POLSKA
juz dzwonilem i kazali podstawic auto. Obawiam sie jedynie ze odrazu wtryski mi wymienia;(
Ma ktos doswiadczenie z tym warsztatem?
Turbo-Tec to sprawdzona i dobra firma. Niestety nie jest tania.
U mnie problem przerywania/falowania mocy w trakcie przyspieszania również nie został rozwiązany.
Męczyłem się kilka tygodni (nowe zaworki sterowania turbiny/egr, nowe czujnik kopiowania turbiny, zaślepiony EGR itd). Niestety, żadnych zmian.
piterek45 26-01-2017, 18:32 Panowie problem rozwiązany
Generalnie zakładam że objawy u wszystkich są podobne albo identyczne jak u mnie
Cały problem tego szarpania nie jest w żadnych zaworkach turbo itp...
Ja doszedłem do tego w końcu jak się zesrało całkowicie i nie mogłem odpalić samochodu
Cały problem był w zasadzie tylko i wyłącznie w REGULATORZE CISNIENIA POMPY CR
on się zacina ale mimo to działa przez co ciężko go zdiagnozować
Jak padł całkiem i było zero ciśnienia nie dało się zapalić auta,więc nawet bez komputera postawiłem na ten REGULATOR
Ja na biegu kupiłem używany za 150 zł na szrocie obok mnie
a nowe jak w linku widać nie wiele drożej
http://www.dieselcars.pl/429,x39-800-300-005z-a2c59506225-siemens-czujnik-wysokiego-cisnienia-pompy-common-rail-pcv-1-4-tdci-ford-psa-2-0-tdci-ford-2-0-dci-psa-1-5-dci-nissan-renault-1-8-tdci-ford-2-7-lion-v6.html
Jeździłem rok z tym szarpaniem i za h... nikt nie wiedział co jest grane a teraz od 2 miesięcy samochód jak nowy
Regulator można wymienić samemu po zdemontowaniu całkowicie obudowy filtra powietrza
Znajduje się on wkręcony od dołu pompy CR potrzebny klucz 36 albo mors
Wymiana nawet pod szrotem to 30 minut
http://www.dieselcars.pl/429,x39-800-300-005z-a2c59506225-siemens-czujnik-wysokiego-cisnienia-pompy-common-rail-pcv-1-4-tdci-ford-psa-2-0-tdci-ford-2-0-dci-psa-1-5-dci-nissan-renault-1-8-tdci-ford-2-7-lion-v6.html
gunter2079 26-01-2017, 20:52 hmm. to może być to. raz wywaliło mi błąd szyny ale po wykasowaniu, nie pojawił się.
Czy ktoś jeszcze potwierdza tezę o winie czujnika na pompie?
Już nie mam siły do mojego "szarpaka". Zawsze kilka pierwszych przyspieszeń po rozruchu "klęka" na jedynce i dwójce przy 1500-2000 obr...
- dodam, że wymienione oba elektrozawory podciśnienia, sprężarka sprawna (regenerowana), nowy EGR...
Aha kilka razy (jak jeszcze było zimno) zrobił taki numer, że ułamek sekundy po rozruchu zgasł. Uruchomiony dopiero po ponad ~5 próbach.
czujnik lub sama pompa,
ewentualnie zapowietrza Ci sie uklad paliwowy
Czy taką "drobną" usterkę czujnika / pompy uda się zaobserwować pod komputerem?
- Robi to tylko przy delikatnym przyspieszaniu.
Jako, że to kilka pierwszych razy przy tych samych prędkościach obrotowych, raczej wykluczyłbym zapowietrzanie..
marian_joker 06-06-2018, 08:17 mam podobnie ale z 1.8 tdci 125km
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2989115#post2989115
lucas4891 06-06-2018, 19:21 Czy taką "drobną" usterkę czujnika / pompy uda się zaobserwować pod komputerem?
- Robi to tylko przy delikatnym przyspieszaniu.
Jako, że to kilka pierwszych razy przy tych samych prędkościach obrotowych, raczej wykluczyłbym zapowietrzanie..
Predewszyskim to nalezy podkreslic, ze kolega ktory zalozyl watek ma uklad wtryskowy Siemensa, a Ty mozesz miec Delphi i przyczyny tych samych objawow w waszych autach moga sie troszke roznic.
Komputerem nie sprawdzisz dzialania elektrozaworow na pompie
Bump: Aczkolwiek mozesz sprawdzic co sie dzieje z cisnieniem na szynie, ale nie bedziesz w stanie stwierdzic co jest dokladnie odpowiedzialne za spadki cisnienia
tak sie wklada ze 1.8 to stare fordowskie silniki, czestym probleme sa padajace wtryski ktore mozna zregenerowac (ich stan mozesz sprawdzic komputerem czy leja)
2.0 juz ze stajni PSA, tutaj wtryski Siemensa sie nie regeneruje, Delphi tak, tutaj rowniez mozesz sprawdzic pod kompem stan wtryskow oraz cisnienie na pompie (i tutaj bedzie pytanie czy to pompa czy czujnik)
marian_joker 09-06-2018, 09:53 tak sie wklada ze 1.8 to stare fordowskie silniki, czestym probleme sa padajace wtryski ktore mozna zregenerowac (ich stan mozesz sprawdzic komputerem czy leja)
A jak pod kompem sprawdzić? Ja robiłem test przelewu ale to z Delphi
2.0 juz ze stajni PSA, tutaj wtryski Siemensa sie nie regeneruje,
Napewno?
Delphi tak, tutaj rowniez mozesz sprawdzic pod kompem stan wtryskow
A co mi pokaże komp o stanie pompowtryskow?
lucas4891 09-06-2018, 21:39 wtryski Siemensa sie nie regeneruje
Regeneruje sie czesc hydrauliczna wtryskiwacza
Bump: A co mi pokaże komp o stanie pompowtryskow?
Wartosci korekty wtrysku.
Ale to takie bardziej pogladowe wartosci jesli chcesz oceniac stan wtryskiwaczy.
Jak sie nie myle, to 1.8 tdci w S-maxie jest na Siemensie.
Uklad Siemensa, rowniez mozna sprawdzic proba przelewowa
Bump: mam podobnie ale z 1.8 tdci 125km
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2989115#post2989115
Ewidentny problem po stronie elektrycznej wtryskiwacza.
Do sprawdzenia okablowanie, piny we wtyczce od wtryskiwacza i czesc elektryczna wtryskiwacza
marian_joker 10-06-2018, 17:35 Regeneruje sie czesc hydrauliczna wtryskiwacza
tak tez myslałem
Uklad Siemensa, rowniez mozna sprawdzic proba przelewowa
o to musze sie pobawic
Ewidentny problem po stronie elektrycznej wtryskiwacza.
Do sprawdzenia okablowanie, piny we wtyczce od wtryskiwacza i czesc elektryczna wtryskiwacza
tez podejrzewam problem gdzies w obwodzie, ale przy okazji jak bedzie chciał wyjsc wtrysk to chyba i do myjki wrzuce...
https://www.youtube.com/watch?v=ZdY-_7j9BFQ
na trudne nie wyglada poza dorabianiem piaru do grubosci podkladek...
lucas4891 10-06-2018, 21:15 tak tez myslałem
o to musze sie pobawic
tez podejrzewam problem gdzies w obwodzie, ale przy okazji jak bedzie chciał wyjsc wtrysk to chyba i do myjki wrzuce...
https://www.youtube.com/watch?v=ZdY-_7j9BFQ
na trudne nie wyglada poza dorabianiem piaru do grubosci podkladek...
Tak na marginesie. Wtryskiwacze Siemensa sa piezoelektryczne i nie mierzy sie ich tak jak elektromagnetyczne.
Sprawdza sie je za pomoca pomiaru pojemnosci. Czyli tak jak kondensatory.
Jesli sie nie myle to powinny miec okolo 3.20 µF.
Ale dla pewnsci zmierz je wszystkie i porownaj z tym ktory wywala blad.
piterek45 10-06-2018, 21:56 Czy ktoś jeszcze potwierdza tezę o winie czujnika na pompie?
Już nie mam siły do mojego "szarpaka". Zawsze kilka pierwszych przyspieszeń po rozruchu "klęka" na jedynce i dwójce przy 1500-2000 obr...
- dodam, że wymienione oba elektrozawory podciśnienia, sprężarka sprawna (regenerowana), nowy EGR...
Aha kilka razy (jak jeszcze było zimno) zrobił taki numer, że ułamek sekundy po rozruchu zgasł. Uruchomiony dopiero po ponad ~5 próbach.
Siemka
Wygląda ze masz to samo co kiedyś ja miałem
Wymień ten regulator i prawdopodobnie zapomnisz o sprawie
http://www.dieselcars.pl/429,x39-800...7-lion-v6.html
U mnie tez nikt nie wiedział co się dzieje ,dopiero jak samochód się zesrał całkowicie i nie chciał już zapalić wpadłem że nie pali od tego .
Ku mojemu zdziwieniu po wymianie ustało całkowicie szarpanie
meritum69 11-06-2018, 16:24 Witam, potrzebuje jakieś dodatkowe uszczelki lub inne rzeczy do wymiany ? bo będę dzisiaj zamawiał z wyżej wymienionego linka i w razie potrzeby kupił bym razem.
lucas4891 11-06-2018, 18:17 Witam, potrzebuje jakieś dodatkowe uszczelki lub inne rzeczy do wymiany ? bo będę dzisiaj zamawiał z wyżej wymienionego linka i w razie potrzeby kupił bym razem.
Zawor jest juz z uszczelka.
Awaria tego zaworu powoduje zazwyczaj pojawienie sie bledu P0087.
Wywala Ci jakies bledy?
meritum69 11-06-2018, 18:33 Nie wywala tego błędu. Ale mam to poszarpywanie. W lipcu jadę trasę 1400 km z rodzinką i jak widzę że awaria tego zaworu powoduje całkowite unieruchomienie auta to wolę dmuchać na zimne. Mam nadzieję że szarpanie minie.
lucas4891 11-06-2018, 20:23 Nie wywala tego błędu. Ale mam to poszarpywanie. W lipcu jadę trasę 1400 km z rodzinką i jak widzę że awaria tego zaworu powoduje całkowite unieruchomienie auta to wolę dmuchać na zimne. Mam nadzieję że szarpanie minie.
Clkowicie cie rozumie. Staram sie tylko tak doradzic, zebys nie musial wywalac kasy na cos co nie jest tego przyczyna.
Ale to twoja sprawa jak rozwiazesz ten problem
meritum69 11-06-2018, 21:01 Clkowicie cie rozumie. Staram sie tylko tak doradzic, zebys nie musial wywalac kasy na cos co nie jest tego przyczyna.
Ale to twoja sprawa jak rozwiazesz ten problem
Kurde sprawdzę jeszcze te błędy przed zakupem. Dam znać w środę.
piterek45 12-06-2018, 16:26 Ludzie tego błędu nie wywala raczej do puki się nie zesra całkowicie
Wymyślacie cuda na kiju niby ma być taniej a te wszystkie operacje w koło tej sprawy kosztują ,same testy i zabawy u mechaników wyjdą więcej niż ten zawór kosztuje
U mnie nic nie wywalało i żaden komputer nie pokazywał tego błędu .
Ten zawór tak naprawdę kosztuje grosze,dodam od siebie że miałem to samo co on i nie mam już tego problemu.
Jak się obawiasz że to nie to pojedz na szrot weź na próbę od nich zamontuj na miejscu i sprawdź .
Używany na szrocie 150 zł nowy 200 zł oryginał.
meritum69 12-06-2018, 20:00 Ludzie tego błędu nie wywala raczej do puki się nie zesra całkowicie
Wymyślacie cuda na kiju niby ma być taniej a te wszystkie operacje w koło tej sprawy kosztują ,same testy i zabawy u mechaników wyjdą więcej niż ten zawór kosztuje
Ten zawór tak naprawdę kosztuje grosze,dodam od siebie że miałem to samo co on i nie mam już tego problemu.
Jak się obawiasz że to nie to pojedz na szrot weź na próbę od nich zamontuj na miejscu i sprawdź .
No tak miałem zrobić ale kolega zbił mnie z tropu. Skoro nie zawsze wywala ten błąd to zaryzykuje i zamówię. W czwartek pewnie dojdzie i wymienię to dam znać jak efekty.
Zakupione :) widzę ze się ładnie sprzedają z tego linku bo dopiero było 10 a już tylko 3 sztuki dostępne.
koval123 13-06-2018, 06:36 Witam, podepnę się bo mam podobny problem. Wczoraj wyjąłem cały filtr powietrza i pogrzebałem trochę ale za cholerę nie mogłem tego zaworu/regulatora zlokalizować. Jest w ogóle do niego dojście od góry czy trzeba na kanał wjechać?
lucas4891 13-06-2018, 16:41 Ludzie tego błędu nie wywala raczej do puki się nie zesra całkowicie
Moze i masz racje diagnoza moze kosztowac wiecej niz 200 zl.
Zastanam sie co mu doradzisz robic ralej, jak zmieni ten zawor a problem nie zniknie.
Dobry mechanik zanim cokolwiek zmieni to musi miec jakies podstawy do tego.
Awaria tego zaworu powinna wygenerowac blad niskiego cisnienia, poza tym urzadzenie diagnostyczne nie sluzy wylacznie do odczytywania bledow, sa jeszcze parametry biezace, ktore powinny naprowadzic mehanika na przyczyne usterki.
Powodzenia, bo nastepny zawor na tej pompie kosztuje ponad 800 PLN...
Bump: Witam, podepnę się bo mam podobny problem. Wczoraj wyjąłem cały filtr powietrza i pogrzebałem trochę ale za cholerę nie mogłem tego zaworu/regulatora zlokalizować. Jest w ogóle do niego dojście od góry czy trzeba na kanał wjechać?
W poliftach (czyli u Ciebie) jest wtrysk Delphi.
A tu mowa o Siemensie.
Bump: http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Elektrozawor-cisnienia-pompy-paliwa-Common-Rail-2.0-TDCi-DW10C-pompa-DELPHI/4769
Chyba tego kolega szuka
meritum69 14-06-2018, 16:47 Witam dzisiaj wymieniłem ten regulator ciśnienia.
Czas wymiany około 30 minut pod domem.
Przejechałem na próbę może 6 km.
Brak jakiegokolwiek poszarpywania. Nieważne czy szybko przyspieszam czy wolno, zawsze ciągnie równo. Dziękuję za pomoc i polecam innym z podobnymi problemami aby wymienić ten regulator. Jutro trochę km zrobię więc jeszcze potwierdzę.
Pozdrawiam
piterek45 16-06-2018, 12:44 Dobry mechanik zanim cokolwiek zmieni to musi miec jakies podstawy do tego.
Tu się zgodzę ,własnie za takiego mechanika siebie uważam,i miałem podstawy twierdzić że te wszystkie pomysły to po prostu bełkot
Panowie, u mnie w Smax 2.0 tdci na Siemensie (2008r.) kicanie przy ostrym przyśpieszaniu (powyżej 2 tyś/obr). Na biegach 2,3 czuć lekkie doregulowanie, na wyższych biegach przy ostrzejszym rozpędzaniu wrażenie ciągłego przeładowywania i upuszczania ciśnienia...jakby nie potrafił się ustawić (zresztą elm pokazuje wtedy ciągłe skoki ciśnienia turbo w zakresie 1,5bar-1,1bar). Turbo po regeneracji (turbo za turbo więc wpadła "nowa" turbina z "nowym" czujnikiem kopiowania), niby autko rozpędza się do vmax, błędów nie łapie ale wkurza tym kicaniem. EGR zaślepiony, kolektor umyty i szczelnie poskładany, wężyki posprawdzane, szczelność układu podciśnienia sprawdzona, zaworek sterowania turbo nowy, filtry nowe, minimalna ilość bąbelków w paliwie. Zastanawiam się nad wymianą czujnika kopiowania łopatek i tym zaworem regulacji ciśnienia na pompie CR. Jak myślicie co bardziej prawdopodobne? P.S> Co ciekawe - każdorazowo po podpięciu CDiFa szarpanie znika, nie można nic wyczaić bo auto z podpiętym interfejsem idzie jak burza. Po odpięciu interfejsu 50km jest ok a potem znów kicanie I tak już zostaje. Długa trasa za tydzień więc będę wdzięczny za wszelkie rady.
martyn00 19-07-2018, 16:29 Siemka
Wygląda ze masz to samo co kiedyś ja miałem
Wymień ten regulator i prawdopodobnie zapomnisz o sprawie
http://www.dieselcars.pl/429,x39-800...7-lion-v6.html
U mnie tez nikt nie wiedział co się dzieje ,dopiero jak samochód się zesrał całkowicie i nie chciał już zapalić wpadłem że nie pali od tego .
Ku mojemu zdziwieniu po wymianie ustało całkowicie szarpanie
Dzięki za pomoc, potwierdzam, u mnie też wymiana czujnika wysokiego ciśnienia pompy rozwiązała problem poszarpywania. Pozdrawiam!
Witajcie. Mam galaxy z 2014. Mam takie same objawy. Czy mam delphi czy siemens? Poszarpywanie nawet czuc jak na biegu jalowym na zimnym silniku delikqtnie dodam gazu do okolo 1600-1800 obrotow.
Dzieki bardzo za odpowiedz.
A wie kolega czy dostep do tego regulatora jest latwy i w ktorym miejscu pod maska go
Dodam tylko ze miedzy 1400-1800 poszarpuje na pierwszych biegach. Jak sie porzadnie rozgrzeje to problem znika. Nawet jak na luzie dodam gazu i probuje utrzymac silnik na tych obrotach to czuc wyrazie wibracje na budzie. Nie duze ale czuc. Powyzej czy ponizej tych obrotow ok. Silnik to 2.0 tdci z 2014 roku. Przeskanowany forscanem-zero bledow.
Regulator wysokiego cisnienia czy pierburg ktorys?
maciek75x 19-02-2019, 18:08 Dołączę się do tematu. O czego zacząć przy wymianie. Nie chce na ślepo zmieniać a to regulatora a to czujnika. Moje objawy w zakresie 1800 do 2000 obr/min. lekkie szarpnięcia na zimnym i ciepłym silniku. Przy prędkości 170 i powyżej efekt falowania przy dodawaniu gazu.
lucas4891 19-02-2019, 20:09 Propnuje przeczytac wszystkie poprzednie strony tego watku
maciek75x 20-02-2019, 09:50 Przeczytałem.
Witam
U mnie problem przedstawia się podobnie z tym, że informacja "Usterka silnika" i przerwa w dalszym rozpędzaniu pojawia się wówczas gdy jadąc np. z prędkością 60 km/h na 4 biegu wciskam więcej gazu. Wówczas samochód się rozpędza i przy wartości obrotów ok. 3000, pojawia się ww. informacja i raptownie pojazd zwalnia. Po podłączeniu do Forscana wywala mi następujące błędy.
===PCM DTC P1169:86-26===
Kod: P1169 - Czujnik FRP (Ciśnienie szyny paliwowej) w granicach normy ale wartość wysoka
Dodatkowe symptomy usterki:
- Nieprawidłowy sygnał
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 214570584 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 209858.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 14.50 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-ESTSERUN: Tak - Status silnika - silnik pracuje
-ESTSECRK: Nie - Status silnika - silnik w fazie rozruchu
-INCARTMP: 17 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
-OUTTMP: 5 °C - Temperatura zewnętrzna odczytywana przez czujnik.
===END PCM DTC P1169:86-26===
===OBDII DTC P1169-P===
Kod: P1169 - Czujnik ciśnienia paliwa w szynie paliwowej - wskazania w górnym zakresie
Status:
- Oczekujący - usterka oczekuje na potwierdzenie
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
===END OBDII DTC P1169-P===
Wymieniłem filtr paliwa. Pomyślałem, że to może być przyczyną, ale jednak nie. Ponadto, po ok. jednym-dwóch dniach nieodpalania samochodu, rozruch po przekręceniu kluczyka trwa trochę dłużej.
Jak myślicie, ten problem jest związany z tym regulatorem ciśnienia w popie paliwa?
maciek75x 16-03-2019, 19:34 Dołączę się do tematu. O czego zacząć przy wymianie. Nie chce na ślepo zmieniać a to regulatora a to czujnika. Moje objawy w zakresie 1800 do 2000 obr/min. lekkie szarpnięcia na zimnym i ciepłym silniku. Przy prędkości 170 i powyżej efekt falowania przy dodawaniu gazu.
U mnie takie same objawy do tego zero błędów. Zawór kupiony za 130PLN wymiana ze zdjęciem górneh pokrywy filtra 20 min. Efekt zero objawów jak wyżej. Każdemu radzę spróbować od prostych I tanich rzeczy zanim wymienimy pół auta za grubą kasę.
U mnie takie same objawy do tego zero błędów. Zawór kupiony za 130PLN wymiana ze zdjęciem górneh pokrywy filtra 20 min. Efekt zero objawów jak wyżej. Każdemu radzę spróbować od prostych I tanich rzeczy zanim wymienimy pół auta za grubą kasę.
Hej
Zdjąłeś cała obudowę filtra? Znajduje się on gdzieś w górnej czy dolnej części pompy paliwa?
maciek75x 22-03-2019, 10:44 Chodzi o filtr powietrza. Zawór jest umiejscowiony na boku silnika. Pierwszy od chłodnicy jest on zaworu EGR drugi wysuniety trochę w prawo od turbo.
Chodzi o filtr powietrza. Zawór jest umiejscowiony na boku silnika. Pierwszy od chłodnicy jest on zaworu EGR drugi wysuniety trochę w prawo od turbo.
Dzięki. Znalazłem. Wizualnie nie mogłem go zlokalizować. Jutro wymieniam.
Jestem ciekaw czy to pomoże :)
Pierwszy od chłodnicy jest on zaworu EGR drugi wysuniety trochę w prawo od turbo.
Zawsze wiedziałem że że ten pierwszy to jest od klapy gaszącej (przepustnicy).
Witam
O ktorym czujniku jest mowa?
Podcisnienia czy cisnienia paliwa?
Moze ktos cyknac fotke gdzie sa te dwa brazowe pod maska?
Pozdrawiamhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190327/68a61d43ead4aa36b70aab783621c9d4.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190327/01be5c6835cb6ac79793270dcca633e7.jpg
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
maciek75x 27-03-2019, 07:21 Zawsze wiedziałem że że ten pierwszy to jest od klapy gaszącej (przepustnicy).
Masz rację żle napisałem. Czy możesz mi powiedzieć że jak zawór ten buczy i drży po wyłaczeniu silnika to trzeba go wymienić. Innych objawów nie zauwazyłem.
Witam
O ktorym czujniku jest mowa?
Podcisnienia czy cisnienia paliwa?
Moze ktos cyknac fotke gdzie sa te dwa brazowe pod maska?
Pozdrawiamhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190327/68a61d43ead4aa36b70aab783621c9d4.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190327/01be5c6835cb6ac79793270dcca633e7.jpg
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Na fotach masz rozmieszczenie tych zaworów.
A poniżej film dot. czyszczenia Zaworu podciśnienia turbiny (ten większy brązowy).
https://www.youtube.com/watch?v=rG80Nqqox6k
Niestety u mnie wymiana Elektrozaworu ciśnienia pompy paliwa nic nie pomogła (ten drugi srebrno brązowy). Dalej wywala mi Usterkę silnika i ESP oraz błąd w Forscanie:
Kod: P1169 - Czujnik FRP (Ciśnienie szyny paliwowej) w granicach normy ale wartość wysoka
Kod: P1169 - Czujnik ciśnienia paliwa w szynie paliwowej - wskazania w górnym zakresie
Ewidentnie sprawa jest związana z układem paliwowym.
Tak się zastanawiam, albo problem jest z czujnikiem w szynie paliwowej, zaworem przelewowym w szynie, który może się przytkał lub z samymi wtryskami.
Co wy na to? Ktoś pomoże?
lucas4891 30-03-2019, 20:02 Po wpisaniu w googla mozna znalezc cos takiego
Możliwe przyczyny:
-Wadliwy czujnik szyny paliwowej
-Wiązka czujnika szyny paliwowej jest otwarta lub zwarta
-Obwód czujnika szyny paliwowej słabe połączenie elektryczne
Najprosciej bedzie sie przejechac z kompem na kolanach i obserwowac warosc cisnienia na szynie
Bump: przypuszczam, ze filtr paliwa byl wymieniony?
Cześć, mnie też dopadl podobny temat, poszarpywanie podczas szybszej jazdy oraz błędy związane z wyciekiem paliwa. Nadmienię że w poerwszej kolejności wymieniony filtr paliwa na Kneft oraz zawór na pompie cr. Nic to nie dalo dalej błedy P0093,P0094, P0700, P1719, U0104. Miał ktoś podobny przypadek?
Bump: Cześć, mnie też dopadl podobny temat, poszarpywanie podczas szybszej jazdy oraz błędy związane z wyciekiem paliwa. Nadmienię że w poerwszej kolejności wymieniony filtr paliwa na Kneft oraz zawór na pompie cr. Nic to nie dalo dalej błedy P0093,P0094, P0700, P1719, U0104. Miał ktoś podobny przypadek?
102760
lucas4891 31-03-2019, 08:37 Jaki masz uklad wtryskowy? Siemens czy Delphi?
Po wpisaniu w googla mozna znalezc cos takiego
Możliwe przyczyny:
Najprosciej bedzie sie przejechac z kompem na kolanach i obserwowac warosc cisnienia na szynie
Tak tak. Filtr wymieniłem. Tak jak mówisz. Przejadę się najpierw z kompem i sprawdzę ciśnienie. Ogólnie na biegu jałowym, w trakcie postoju, wskazuje mi wartość pomiędzy 270, a 320 Barów. Tylko dziwi mnie to, że jak go uruchamiam następnego dnia lub po 2 dniach to trochę dłużej kręci.
Ja swój wątek z P0093 i P0094 uważam za zamknięty - problem zdiagnozowany i rozwiązany. U mnie temat zakończył się wymianą zaworków we wtryskiwaczach i po problemie. Nawet powiedziałbym, że fura lepiej się teraz zbiera. Może komuś się przyda, kto boryka się z podobnym problemem.
Po wpisaniu w googla mozna znalezc cos takiego
Możliwe przyczyny:
Hej
A więc tak, zmierzyłem wartość ciśnienia szyny paliwowej w momencie przerwania dalszego rozpędzania i pojawienia się usterki silnika. Wartość wyniosła w 2 przypadkach 1338 i 1411 bar'ów.
lucas4891 09-04-2019, 20:49 To przerwanie przyspieszania, to jak mozna rozumiec? Zdjales noge z gazu, czy silnik sam przerwal
Silnik sam przerwał, pojawiła się usterka silnika i przez ok. 3 sek. kontrolka ESP. Ta sytuacja występuje tylko w momencie przyspieszania np jadąc z prędkością 60 km/h na 4 biegu lub jadąc załóżmy ok. 90-100 km/h na 5-6 biegu i raptownym wciśnięciu gazu. Wówczas samochód się rozpędza i następuje odcięcie i zmniejszenie mocy. Ponadto, tak jak wcześniej napisałem, mam problemy z odpaleniem po 1-2 dniach postoju. Dłużej trzeba czekać na rozruch po przekręceniu kluczyka.
lucas4891 09-04-2019, 21:03 Te objawy pojawily sie przed, czy po wymianie filtra paliwa?
Były już przed wymianą filtra.
Zastanawiam się właśnie nad opisem tego błędu.
===PCM DTC P1169:86-26===
Kod: P1169 - Czujnik FRP w granicach normy ale wartość wysoka
Dodatkowe symptomy usterki:
- Nieprawidłowy sygnał
Status:
Co może znaczyć stwierdzenie "Nieprawidłowy sygnał"?
Błąd czujnika czy jednak odczyt zbyt wysokiego ciśnienia?
Używam Forscana
lucas4891 09-04-2019, 21:26 Tzn, ze sygnal z czujnika nie miesci sie w przewidzianych wartosciach. Sterownik nie "widzi" cisnienia, tylko napiecie, natezenie, lub czestotliwosc wychodaca z czujnika.
Szczerze mowiac to jest blad typu " zadanie dla wrozbity"
Jesli przyczyna nie jest zawalony filtr, lub nieszczelnosc obudowy filtra, to osobiscie zaczalbym od zrobienia testu przelewowego wtryskiwaczy. Na biegu jalowym i przy powiedzmy 2000 obrotow. Mozliwe, ze ktorys leje w przelew i to powoduje spadek cisnienia w ukladzie.
To jest najprostrza i najtansza rzecz jaka mozesz zrobic. Reszta testow wymaga specjalistycznego oprzyrzadowania, albo wymiany elementow az do skutku
hmm, tylko u mnie ciśnienie nie spada lecz jest zbyt wysokie.
Możliwe jest, że któryś z wtryskiwaczy jest przytkany?
Na początku obstawiałem zabrudzony filtr. Pomyślałem, że ma niewystarczająca przepustowość i wytwarza się w szynie paliwowej zbyt wysokie ciśnienie.
lucas4891 12-04-2019, 08:39 To znaczy do jakich wartosci dochodzi skoro twierdzisz ze jest za wysokie cisnienie.
Sprawdz w takim razie czy cisnienie spada po zakonczeniu przyspieszania. Gaz w podloge w czasie jazdy i puszczasz gaz. Cisnienie musi pionowo spasc na wykresie. Jesli sie tak nie dzieje to zawor WC zawiesza sie
Zmierzyłem wartość ciśnienia szyny paliwowej w momencie przerwania dalszego rozpędzania i pojawienia się usterki silnika. Wartość wyniosła w 2 przypadkach 1338 i 1411 bar'ów. Czujnik wywala błąd, że wartość jest zbyt wysoka. Wysokie są to wartości?
Poniżej wysyłam wykres. Pierwszy to wskazanie czujnika ciśnienia szyny paliwowej FRP i drugi poniżej to wskazanie czujnik ciśnienia szyny paliwowej-wymagane. Wygląda na to, że ciśnienie spada po zakończeniu przyspieszania.
Co to jest zawór WC?
Zamierzam wypłukać jeszcze układ środkiem do czyszczenia układu paliwowego Liquid Moly. Jak to nie pomoże to w poniedziałek wyjmuję wtryski wraz z pompą i wysyłam do sprawdzenia/naprawy.
lucas4891 12-04-2019, 20:06 Niestety nic na tym zdjeciu nie widze. W sensie, ze obrazek za maly i nic na nim nie widac.
Zawor WC- wysokiego cisnienia. W Delphi jest na szynie. Jego zadaniem jest zmniejszyc cisnienie na szynie w przypadku naglego braku zapotrzebowania na cisnienie. W skrocie, jak mu przybutujesz i zciagniesz noge z gazu otwiera sie, zeby fala cisnienia nie rozpitolila calego ukladu.
Pisalem wczesniej, ze jedyne wartosci fizyczne jakie widzi sterownik to napiecie, natezenie lub czestotliwosc.
A tak pozatym, jezeli maksymalne cisnienie jakie uzyskales wynosi 1411 bar, to naprawde niewiele.
Delphi, jak sie nie myle, osiaga 1800 bar. Wczesniej w 2.0 tdci byl Siemens, ktory osiagal 1600 bar.
Bump: Rob jak uwazasz. Ja bym zaczal, od zrobienia testu przelewowego wtryskiwaczy, sprawdzenia czy nie ma wyciekow na polaczeniach i sprawdzenia czujnika cisnienia
Wrzucę swoje 5 groszy w wątek. Mam auto na "simensie" lecz w poprzednim aucie miałem Delphi. Doskonały system wtryskowy do czasu.Kupiłem auto gdy miało 92 tys przebiegu przez następne 80 tys każdego kto skarżył się na ten system wyśmiewałem bo ideał aż ... auto co jakiś czas łapało falowanie podczas przyspieszania, po prostu chwilowy brak mocy i check, trzeba było odpuścić gaz i moc wracała. Wymiałem filtry pierdoły i inne bajery, auto jeździło. Oczywiście diagnostyka i wyniki pokazujące wariacje ciśnienia na listwy wtryskowej. Zamiennie zbyt wysokie i zbyt niskie. Później pojawiły się pęcherze powietrza w układzie paliwowym... Wiadomo wężyki obejścia i inne pomysły, pomagało na chwilę. Po jakimś czasie problemy z porannym uruchomieniem bo pęcherzy coraz więcej.. Wzrosło spalanie, pojawiły się wibracje w zakresie ok 2 tys i "twarda"praca silnika. Umówiłem się do warsztatu na diagnostykę za tydzień bo sam już nie miałem pomysłu. W umówiony dzień małżonka rano zadzwoniła, że coś jest całkiem nie tak bo wibruje tak że banan pojawia się na twarzy.. Zabrałem auto i .. do warsztatu już nie dojechałem. Przyczyna układ wtryskowy calutki do wymiany łącznie z przewodami. Pompa wtryskowa łuszczyła się i odrobinki metalu szły do układu zapychając powolutku wszystkie wtryskiwacze. Tak że ten tego może zajrzeć do filtra paliwa czy nie ma tam sreberka. Jeżeli jest to czyszczenie układu i wymiana pompy. Moje auto było z 2004 roku z pod znaku waginy, Delphi natomiast ponoć od tamtych lat bardzo się poprawiło ale..:027:
Niestety nic na tym zdjeciu nie widze. W sensie, ze obrazek za maly i nic na nim nie widac.
Zawor WC- wysokiego cisnienia. W Delphi jest na szynie. Jego zadaniem jest zmniejszyc cisnienie na szynie w przypadku naglego braku zapotrzebowania na cisnienie. W skrocie, jak mu przybutujesz i zciagniesz noge z gazu otwiera sie, zeby fala cisnienia nie rozpitolila calego ukladu.
Pisalem wczesniej, ze jedyne wartosci fizyczne jakie widzi sterownik to napiecie, natezenie lub czestotliwosc.
A tak pozatym, jezeli maksymalne cisnienie jakie uzyskales wynosi 1411 bar, to naprawde niewiele.
Delphi, jak sie nie myle, osiaga 1800 bar. Wczesniej w 2.0 tdci byl Siemens, ktory osiagal 1600 bar.
Bump: Rob jak uwazasz. Ja bym zaczal, od zrobienia testu przelewowego wtryskiwaczy, sprawdzenia czy nie ma wyciekow na polaczeniach i sprawdzenia czujnika cisnienia
Lekko poci mi się na połączeniu pompy do bloku silnika. Z tym, że zauważyłem już to dawno i wcześniej problemów nie było. Jakbyś sprawdził czujnik ciśnienia?
Co do zaworu wysokiego ciśnienia, z tego co widzę po wykresie w momencie zdjęcia nogi z gazu, natychmiast spada wartość.
Bump: Wrzucę swoje 5 groszy w wątek. Mam auto na "simensie" lecz w poprzednim aucie miałem Delphi. Doskonały system wtryskowy do czasu.Kupiłem auto gdy miało 92 tys przebiegu przez następne 80 tys każdego kto skarżył się na ten system wyśmiewałem bo ideał aż ... auto co jakiś czas łapało falowanie podczas przyspieszania, po prostu chwilowy brak mocy i check, trzeba było odpuścić gaz i moc wracała. Wymiałem filtry pierdoły i inne bajery, auto jeździło. Oczywiście diagnostyka i wyniki pokazujące wariacje ciśnienia na listwy wtryskowej. Zamiennie zbyt wysokie i zbyt niskie. Później pojawiły się pęcherze powietrza w układzie paliwowym... Wiadomo wężyki obejścia i inne pomysły, pomagało na chwilę. Po jakimś czasie problemy z porannym uruchomieniem bo pęcherzy coraz więcej.. Wzrosło spalanie, pojawiły się wibracje w zakresie ok 2 tys i "twarda"praca silnika. Umówiłem się do warsztatu na diagnostykę za tydzień bo sam już nie miałem pomysłu. W umówiony dzień małżonka rano zadzwoniła, że coś jest całkiem nie tak bo wibruje tak że banan pojawia się na twarzy.. Zabrałem auto i .. do warsztatu już nie dojechałem. Przyczyna układ wtryskowy calutki do wymiany łącznie z przewodami. Pompa wtryskowa łuszczyła się i odrobinki metalu szły do układu zapychając powolutku wszystkie wtryskiwacze. Tak że ten tego może zajrzeć do filtra paliwa czy nie ma tam sreberka. Jeżeli jest to czyszczenie układu i wymiana pompy. Moje auto było z 2004 roku z pod znaku waginy, Delphi natomiast ponoć od tamtych lat bardzo się poprawiło ale..:027:
Sprawdzałem filtr paliwa przy wymianie i nie było sreberka. Tak samo na elektrozaworze ciśnienia w pompie paliwa, który ma siateczkę. Jeśli miałaby opiłkować to tam z pewnością bym znalazł jakieś oznaki.
lucas4891 17-04-2019, 19:38 Chaupniczo czujnika cisnienia nie sprawdzisz. Poza wtyczka i okablowaniem. Jedynie podmiana.
Jesli masz wyciek miedzy pompa a silnikiem, to jest mozliwe, ze tu jest wlasnie problem.
Bycmoze, iz wyciek wydaje sie byc maly. Tylko, ze silnik jak sie rozgrzeje to ropa odparowuje.
Mimo wszystko zaczalbym od testu przelewowego wtryskiwaczy.
Juz tak kiedys mialem ( uklad Boscha). Juz zamowilem nowa pompe, bo silnik czasem nie odpalal i pojawial sie blad zbyt niskiego cisnienia. Ale cos mnie tknelo i zrobilem test przelewowy. Jeden wtrysk lal jak krowa na lance.
Bump: jeszcze jedna rzecz przyszla mi do lba.
Wtyczka zaworu dozujacego na pompie i kable trzeba sprawdzic. Jak sie nie myle kable sa zagete i przycisniete jakoms rurka. Od servo bodajze
Sprawdzałem filtr paliwa przy wymianie i nie było sreberka. Tak samo na elektrozaworze ciśnienia w pompie paliwa, który ma siateczkę. Jeśli miałaby opiłkować to tam z pewnością bym znalazł jakieś oznaki
I to jest dobra informacja, będzie mniej kosztów.
Chaupniczo czujnika cisnienia nie sprawdzisz. Poza wtyczka i okablowaniem. Jedynie podmiana.
Jesli masz wyciek miedzy pompa a silnikiem, to jest mozliwe, ze tu jest wlasnie problem.
Bycmoze, iz wyciek wydaje sie byc maly. Tylko, ze silnik jak sie rozgrzeje to ropa odparowuje.
Mimo wszystko zaczalbym od testu przelewowego wtryskiwaczy.
Juz tak kiedys mialem ( uklad Boscha). Juz zamowilem nowa pompe, bo silnik czasem nie odpalal i pojawial sie blad zbyt niskiego cisnienia. Ale cos mnie tknelo i zrobilem test przelewowy. Jeden wtrysk lal jak krowa na lance.
Bump: jeszcze jedna rzecz przyszla mi do lba.
Wtyczka zaworu dozujacego na pompie i kable trzeba sprawdzic. Jak sie nie myle kable sa zagete i przycisniete jakoms rurka. Od servo bodajze
Dzięki za podpowiedzi. Wlałem do zbiornika 2x po 500 ml Liquid Moly Diesel Spulung. Chciałem bezpośredni wprowadzić do układu, ale nie mogłem rozłączyć szybkozłączki, która jest na przewodzie wychodzącym z filtra paliwa, więc nie kombinowałem, żeby jej nie uszkodzić. Dodatkowo 4 buteleczki po 50 ml K2 do czyszczenie wtryskiwaczy. Efekt jest taki, że nie wyświetla mi się już błąd z wysokim ciśnieniem w szynie paliwowej jaki miałem wcześniej lecz:
===PCM DTC P0093:00-2F===
Kod: P0093 - Wykrywanie nieszczelności w układzie paliwowym - duży przeciek
Status:
===PCM DTC P0094:00-2F===
Kod: P0094 - Wykryto nieszczelność w układzie paliwowym - niewielki przeciek
Status:
Podejrzewam, że któryś z zaworków we wtryskach był przytkany lub po prostu źle funkcjonował i został przeczyszczony przez ww. środki. W tej sytuacji wszystko wskazuje na to, że to problem z wtryskami taki sam jak u kolegi MOMIN poniżej.
Ja swój wątek z P0093 i P0094 uważam za zamknięty - problem zdiagnozowany i rozwiązany. U mnie temat zakończył się wymianą zaworków we wtryskiwaczach i po problemie. Nawet powiedziałbym, że fura lepiej się teraz zbiera. Może komuś się przyda, kto boryka się z podobnym problemem.
Jakby nie było, postaram się zrobić test przelewowy lub od razu wyjąć wszystkie wtryski wraz z pompą i wysłać do regeneracji.
Bump: Ja swój wątek z P0093 i P0094 uważam za zamknięty - problem zdiagnozowany i rozwiązany. U mnie temat zakończył się wymianą zaworków we wtryskiwaczach i po problemie. Nawet powiedziałbym, że fura lepiej się teraz zbiera. Może komuś się przyda, kto boryka się z podobnym problemem.
Hej
Ile kosztowała Cię cała usługa?
Mam podobny problem, auto szarpie bardzo mocno przy delikatnym przyspieszaniu od 1400 do 2000 rpm. Przy mocnym wcisnieciu gazu szarpania nie ma. W/w zawor w cisnienia na pompie nowy VDO/Continental.
Z dodatkowych objawow to temperatura powietrza w kolektorze dolotowym caly czas lezy na -55C.
Auto to Focus C-max 2.0Tdci 2005.
Macie jakis pomysl co mu moze byc? Zbiera sie jak wsciekly, spalanie w normie, turbo nowe 6 mcy.
lucas4891 15-06-2019, 21:56 Z dodatkowych objawow to temperatura powietrza w kolektorze dolotowym caly czas lezy na -55C.
To raczej nienormalne. Podmieniales czujnik, sprawdzales okablowanie?
Odnosnie szarpania, zaczalbym od proby przelewowej przy predkosci obrotowej, przy ktorej wystepuja objawy szarpania
Dołączę się do tematu. O czego zacząć przy wymianie. Nie chce na ślepo zmieniać a to regulatora a to czujnika. Moje objawy w zakresie 1800 do 2000 obr/min. lekkie szarpnięcia na zimnym i ciepłym silniku. Przy prędkości 170 i powyżej efekt falowania przy dodawaniu gazu.
Witam.
Dołączyłem do grona szarpaków. Mam identyczne objawy jak kolega powyżej, a raczej miałem bo dzisiaj doszły nowe objawy, mianowicie wibracje silnika na biegu jałowym a potem jakieś dziwne stuki z silnika i głośna praca przy przekroczeniu 3tys obrotów. Nie wygląda to za dobrze. Mechanika mam umówionego na przyszły piątek dopiero.
Wcześniej wymieniali mi EGR chwilę chodziło to jakby lepiej za to teraz jest w ***WYMODEROWANO*** gorzej. EGR faktycznie był uszkodzony, po jego wymianie nie wywala żadnego błędu. Ledwo kupiłem S-Maxa i już takie problemy. Gdyby komuś to co opisałem łączyło się w jedną całość będę wdzięczny za pomoc.
To ostatnie zdanie jest powalające.
Przecież ten samochód który kupiłeś skończył już 11 lat i kupując pewnie o tym i o wielu jego mankamentach wiedziałeś od sprzedającego . Chyba że zakupiłeś 11 letnią nówkę i teraz takie kwiatki wychodzą.
To ostatnie zdanie jest powalające.
Przecież ten samochód który kupiłeś skończył już 11 lat i kupując pewnie o tym i o wielu jego mankamentach wiedziałeś od sprzedającego . Chyba że zakupiłeś 11 letnią nówkę i teraz takie kwiatki wychodzą.
Dzięki, teraz otworzyłeś mi oczy i znacznie pomogłeś. Co z tego, że ma 11 lat mam Focusa 2009 zrobiłem nim z 50tys i oprócz serwisów to raz miałem problem z przewodem paliwowym. Nie wiedziałem, że 11 letni Smax się już nie nadaje do jeżdżenia.
lucas4891 28-11-2019, 17:35 Jak masz czym to sprawdz korekty wtrysku skoro telepie nim na jalowym.
EGR byl wymieniony na nowy czy używka?
EGR nowy. Mam do dyspozycji forscan i elmconfig ale max co w tym robiłem to sczytywanie i kasowanie błędów. Poszukam na forum instrukcji do tego.
lucas4891 28-11-2019, 19:25 EGR nowy. Mam do dyspozycji forscan.
Jakies bledy sa, czy brak?
No właśnie brak. A auto chodzi tak, że wolę nie odpalać.
szneider 07-02-2020, 17:13 U mnie jakiś czas temu pojawiło się delikatne szarpanie podczas jazdy i dłuższe poranne odpalanie. Wymieniłem zawór ciśnienia paliwa na pompie. Szarpanie tak jakby ustało, choć nie zawsze, ale z odpalaniem nic za bardzo się nie zmieniło. Ostatnio wymieniłem wężyk od filtra do pompy i niestety króciec przy pompie diabli wzięli, ułamał się zatrzask. Po wymianie wężyka efekt był jeszcze gorszy, nie mogłem rano na zimnym silniku normalnie się rozpędzić, dopiero w miarę rozgrzewania auta wkręcał się lepiej na obroty. Pojawił się błąd niskiego ciśnienia. Dzisiaj postanowiłem wkręcić z powrotem swój stary zawór i po wymianie zacząłem odpowietrzać układ pompką próżniową. Po kilku naciśnięciach usłyszałem syczenie w okolicy filtra paliwa. Na razie wyłamałem trochę ten ząbek w obudowie i dokręciłem mocniej, syczenie ustało. Mam zamiar wymienić filtr na nowy, chociaż ten ma dopiero 10tys. i zobaczę jaki będzie efekt. Mam nadzieję, że to tylko ta ****iana obudowa filtra powodowała takie problemy.
lucas4891 07-02-2020, 18:46 U mnie jakiś czas temu pojawiło się delikatne szarpanie.
Po wymianie filtra się zaczęło?
Ja bym zaczął od wymiany filtra, a dokładniej o-ringu pokrywy filtra
szneider 08-02-2020, 13:16 Dzisiaj wymieniłem filtr paliwa, po 10 tysiącach nie wyglądał najlepiej. Założyłem Knechta, takie zazwyczaj montowałem w grupie VAG. Pierwsze testy wypadły pomyślnie, żadnego szarpania itp., auto normalnie się rozpędza. Ciekaw jestem jak teraz będzie odpalał po dłuższej przerwie. Wychodzi na to, że bez potrzeby kupowałem zawór ciśnienia.
lucas4891 08-02-2020, 13:30 Problemem nie był raczej filtr sam w sobie lecz błąd przy montażu. Każdy o-ring musi być dobrze ''zwilzony'' a zwłaszcza w przypadku takiego montażu jak ten
szneider 08-02-2020, 13:32 Może i błąd przy montażu, chociaż robię to od prawie 20 lat
lucas4891 08-02-2020, 13:40 Heh. A kto ich nie popełnia. Sztuką jest ich nie powielać ;)
szneider 10-02-2020, 16:49 Radość z tego, że to tylko oring przy obudowie filtra sprawiał problemy i po wymianie będzie ok, była niestety przedwczesna. Było ok, ale tylko na rozgrzanym silniku i jeśli nie był gaszony na dłuższy okres czasu. Wszystko już było sprawdzane po kilka razy, poza pompą CR. Dzisiaj więc postanowiłem wymienić pompę na inną, wyciągniętą z anglika. Odpukać po wymianie jak na razie wszystko jest ok, odpala dużo lepiej, ładnie ciągnie, nic nie szarpie itp. W mojej pompie podmieniany był zawór wysokiego ciśnienia i nic to nie dawało. Nie ruszaliśmy tylko elektrozaworu niskiego ciśnienia VCV i to właśnie on był po części winowajcą. Po odkręceniu go od pompy od razu w oczy rzucił się wystający drucik długości ok. 5mm i grubości chyba z 1mm.
Raczej to nie jest fabryczny patent Forda na działanie tego zaworu :D.
Musiałem go wyciągnąć szczypcami.
Pytanie skąd to dziadostwo się tam wzięło, od czego się urwało?
Pompa ma przejechane aktualnie 334tys. km
https://i.imgur.com/mAE3KPV.jpg
lucas4891 11-02-2020, 16:38 Patent Forda to na pewno nie jest. Ale co to takiego może być to nie mam pojęcia. Wygląda na to że zawór się wykukał i coś takiego wypluł z siebie
cezarg1410 23-02-2020, 09:05 Radość z tego, że to tylko oring przy obudowie filtra sprawiał problemy i po wymianie będzie ok, była niestety przedwczesna. Było ok, ale tylko na rozgrzanym silniku i jeśli nie był gaszony na dłuższy okres czasu. Wszystko już było sprawdzane po kilka razy, poza pompą CR. Dzisiaj więc postanowiłem wymienić pompę na inną, wyciągniętą z anglika. Odpukać po wymianie jak na razie wszystko jest ok, odpala dużo lepiej, ładnie ciągnie, nic nie szarpie itp. W mojej pompie podmieniany był zawór wysokiego ciśnienia i nic to nie dawało. Nie ruszaliśmy tylko elektrozaworu niskiego ciśnienia VCV i to właśnie on był po części winowajcą. Po odkręceniu go od pompy od razu w oczy rzucił się wystający drucik długości ok. 5mm i grubości chyba z 1mm.
Raczej to nie jest fabryczny patent Forda na działanie tego zaworu :D.
Musiałem go wyciągnąć szczypcami.
Pytanie skąd to dziadostwo się tam wzięło, od czego się urwało?
Pompa ma przejechane aktualnie 334tys. km
https://i.imgur.com/mAE3KPV.jpg
Dużo roboty z podmianka pompy? Pod maską wygląda że to dość proste.
lucas4891 23-02-2020, 10:14 Dużo roboty z podmianka pompy?.
Trzy śrobki do odkręcenia .
Dobrze jest kupić sobie uszczelkę i ewentualnie ''sprzęgło '' napędu pompy CR
Po zabiegu odpowietrzenie pompy i tyle
szneider 23-02-2020, 10:59 Dobrze jest zaopatrzyć się w pompkę podciśnieniową, nową uszczelkę do pompy i trzeba uważać na zatrzask w króćcu wchodzącym do pompy. U mnie niestety pękł, wówczas potrzebne jest szybkozłącze kątowe lub wymiana całego przewodu na nowy.
mlynczaj 23-06-2020, 12:26 wówczas potrzebne jest szybkozłącze kątowe lub wymiana całego przewodu na nowy
Lub złapanie trytytką, jak u mnie :)
piterek45 18-10-2020, 22:51 W 2017roku walka z szarpaniem zakończyła się sukcesem o czym pisałem w tym wątku
Przez ostatnie kilka lat miałem wiele zapytań o sprawę szarpania w moim aucie i sposobu na usunięcie usterki, więc odświeżam temat
Minęły 3 lata od wymiany zaworu regulacji ciśnienia na pompie i niestety od jakiś kilku miesięcy ponownie zacząłem borykać się z problemem szarpania a w późniejszym etapie dłuższego kręcenia rozrusznikiem przy odpalaniu .
Objawy :szarpanie w trakcie przyśpieszania z elementami odczucia braku paliwa
Uruchamianie silnika jak na loterii czasem 1-2 obroty i pali a niekiedy najczęściej na ciepłym silniku 10 sekund i więcej.
Ponownie założyłem że winę za te objawy ponosi zawór regulacji ciśnienia.
Wstępna diagnoza została poparta szybką diagnostyką Forscanem
Dla niewtajemniczonych uruchamiamy forscan /łączymy się z samochodem/wybieramy sekcje wskaźniki/wybieramy ciśnienie szyny paliwowej/w opcjach zaznaczamy ciśnienie w BAR reszta pozostaje auto/
Teraz po wybraniu wskaźnika szyny pozostaje tylko nacisnąć w górnej belce ikonę PLAY
Przechodzimy do wstępnej diagnostyki poprzez uruchomienie rozrusznika i obserwacji wskazań ciśnienia .
Z moich obserwacji wynika że potrzebne ciśnienie do uruchomienia silnika to około 150 bar
Przed wymianą zaworu reakcja na budowanie rozrusznikiem ciśnienia na listwie CR oscylowała w granicach 4-5 obrotów silnikiem do najgorszych wyników przypuszczam 30 obrotów kręcenie około 10 sekund aby osiągnąć 150 bar i pozwolić zapalić auto
Po wymianie zaworu ciężko nawet sprecyzować kiedy się pojawia 150 bar bo silnik startuje natychmiastowo ,ale powiedzmy 0.5-1 obrotu silnikiem i pali.
Nadmienię że wszelkie objawy związane z szarpaniem oraz ewentualnym w odczuciem kierującego o chwilowym braku paliwa przestały istnieć.
Odczuwam wyższy moment obrotowy w zakresie 1500-2000 obrotów ,samochód reaguje natychmiastowo na przyśpieszenie i bez zacięć wkręca się w obroty
Według wskazań wskaźnika ciśnienia na zimnym silniku w trakcie pracy na wolnych obrotach ciśnienie oscyluje w zakresie 395-400 bar
Temperatura otoczenia w granicach 10-12 stopni
Takie parametry są w moim aucie o przebiegu 315 tys km i u mojego kumpla przy przebiegu 420 tys w mondeo MK4
Jako ciekawostkę dodam że po wymianie zaworu w widoczny sposób zmniejszyło się kopcenie auta. Mam fabrycznie bez DPF więc coś tam zawsze przykopci jak to diesel
Najbardziej było widać w nocy w światłach samochodu jadącego za mną.
Teraz kopcenie jest praktycznie niezauważalne
Zawór przykręcony jest od dołu do pompy cr marki Siemens ,pompa znajduje się pomiędzy akumulatorem a silnikiem
Aby dostać się do zaworu należy zdemontować całkowicie filtr powietrza w raz z obudową oraz krótką rurę idąca za silnik (foto)
Należy mieć klucz 36 lub tak zwanego morsa do odkręcenia zaworu
Niestety ruch jest niewielki więc trzeba trochę pokombinować .
Wtyczka zaworu zapina się od strony silnika i należy ją zepchnąć w dół odchylając języczek blokady w bok w kierunku silnika
Generalnie zachęcam wszystkich do samodzielnej wymiany gdyż jest to bardzo prosta operacja
ORYGINAŁ VDO/SIEMENS.
STOSOWANY W POMPACH SIEMENS/VDO/CONTINENTAL. A2C59506225 (WKLEJAMY TEN NUMER W WYSZUKIWARKĘ GOOGLE BĄDZ ALLEGRO)
Ewentualnie klikamy w ten link https://www.google.com/search?q=A2C59506225&oq=A2C59506225&aqs=chrome..69i57.960j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Najczęściej spotykana cena za ten elektrozawór to około 230 zł, dodam że jest to oryginał vdo Siemens
We wszystkich silnikach 2.0tdci z układem paliwowym Siemens występuje ten sam zawór.
Nie wymaga żadnej kalibracji po zamontowaniu WYJMUJEMY WKŁADAMY I MA DZIAŁAĆ.
No Super , jeśli to się potwierdzi w praktyce u innych użytkowników to wielki szacun za rozkminienie tego problemu z którym wielu forumowiczów się borykało i bez powodzenia kończyło swoje zapędy .
Dobrze by było żeby zamieścić tu dodatkowo konkretne fotki lokalizacji tego zaworu i więcej informacji dot. dobrania odpowiedniego do dedykowanego silnika . np. https://www.autoczescionline24.pl/marka-samochodu/czesci-ford/s-max-wa6/19444/12903/pompa_wtryskowa_pompa_wysokiego_ciznienia.html
Na koniec dodam jako laik bo nigdy tego nie robiłem ... czy wymiana tego zaworu pompy CR nie pociąga za sobą jednocześnie jego adaptacji do konkretnego silnika ?...czy to się wymienia tylko jak każda część mechaniczna?... czyli sztuka za sztukę , wtyczki i po zawodach ? .
Agamek12 19-10-2020, 22:05 Przy przyspieszaniu z gazem w podlodze na 4, 5 i 6 biegu w okolicach 2krpm czuc przez ulamek sekundy delikatne drzenie - cos jak przejazd przez mala tarke. Typowych objawow dwumasy nie zauwazylem, auto nie bylo chipowane. Co to moze byc?
To może być ten zawór o którym pisał pieterek45.
W moim było to samo choć tylko podczas jazdy spokojnej w granicach 2 tys obrotów.
Teraz nie ma auto stoi w warsztacie bo padła pompa ( zakładam że ten właśnie zawór)
piterek45 21-10-2020, 21:54 Musisz podać więcej danych Adam.
Sprawdź ciśnienie jak podawałem wyżej.
Opisz jak odpala i jak długo przy tym kręci .
Możesz tez zaryzykować i wymienić ten zawór , majątku nie kosztuje i na pewno na przyszłość nie zaszkodzi.
Jest wielce prawdopodobne że to on ale pewności nie ma.
Te objawy z czasem sie nasilają i w najgorszym wypadku powodują brak możliwości uruchomienia silnika.
czasem pomaga samo wyczyszczenie zaworu
Agamek12 22-10-2020, 11:44 Przy przyspieszaniu z gazem w podlodze na 4, 5 i 6 biegu w okolicach 2krpm czuc przez ulamek sekundy delikatne drzenie - cos jak przejazd przez mala tarke. Typowych objawow dwumasy nie zauwazylem, auto nie bylo chipowane. Co to moze byc?
Odpala od strzała na widok kluczyka - czy to zima, czy lato i niezależnie od tego, czy silnik jest ciepły czy zimny. Też fabrycznie nie mam DPF, ale nie kopci nawet minimalnie (ostatnio diagnosta badał spaliny i stwierdził coś na zasadzie że norma zadymienia dla diesla to 1,5%(?), a u mnie jest 0,1%). Żadnych objawów poza tą tarką w okolicach ~2KRPM...
Przy przyspieszaniu z gazem w podlodze na 4, 5 i 6 biegu w okolicach 2krpm czuc przez ulamek sekundy delikatne drzenie - cos jak przejazd przez mala tarke. Typowych objawow dwumasy nie zauwazylem, auto nie bylo chipowane. Co to moze byc?
To tzw. zamykanie dwumasy. To że auto nie było chipowane to nic nie znaczy. Masz przedlifta a jak wiadomo one mają spore naddatki mocy. Mój miał 155 koni na hamowni. Po prostu przy tych obrotach max moment pokonuje sprężyny w dwumasie i czuć taką tarkę. Nie jeździć w ten sposób i się nie przejmować. Wymiana pomoże na 500km.
lucas4891 24-10-2020, 21:49 Przy przyspieszaniu z gazem w podlodze na 4, 5 i 6 biegu w okolicach 2krpm czuc przez ulamek sekundy delikatne drzenie - cos jak przejazd przez mala tarke. Typowych objawow dwumasy nie zauwazylem, auto nie bylo chipowane. Co to moze byc?
Trzeba zrobic diagnoze dynamiczna. Kompa na kolana i w drogę . Obserwuj ciśnienie na szynie podczas występowania problemu . Możesz na oślep wymienić zawór WC o którym mowa we wcześniejszych postach. Ale problem może być również po stronie wtryskiwaczy. Jeśli masz pod ręką zawór na podmianę to podmien. Jeśli nie to doradzalbym zrobić próbę przelewów wtryskiwaczy przy prędkości obrotowej przy jakiej występuje opisany przez Ciebie fenomen
czasem pomaga samo wyczyszczenie zaworu
to może rozwiń tą myśl.:pomysl: podobnie jak piterek45
czy to się rozbiera na czynniki perwsze ?
nie rozbiera
wymyć jakimś preparatem lub benzyną
maciek75x 01-11-2020, 14:01 Że względu na szarpanie wymieniłem mnóstwo sugerowanych części na forum. Pomogła dopiero wymiana 3 z rzędu filtra paliwa i dobre odpowitrzenie układu.
Agamek12 12-12-2020, 18:01 Dobra, wracam z nowym problemem.
Od kilkuset kilometrów miałem taką sytuację, że przy przyśpieszaniu z gazem w podłodze szczególnie na 1, 2 i 3 auto jakby przerywało (szarpało), ale generalnie nie czułem, żeby był jakikolwiek problem z mocą (4, 5, 6 bieg bez szarpania). Od zawsze było też tak, że przy 2RPM czuć było wyraźny przyrost mocy. Dziś podczas jazdy konwers pokazał "usterka silnika" i auto osłabło. Silnik zgasiłem i po zapaleniu błąd zniknął, moc wróciła, auto przyśpieszało bez żadnych szarpnięć. Już odtrąbiłem sukces, kiedy ponownie pojawił się "usterka silnika" i brak mocy. Po zgaszeniu sinika znów wszystko wróciło do normy.
Mój zabawkowy ELM327 nie pokazał żadnych błędów. Oczywiście auto zweryfikuje mechanik, ale chciałbym założyć i ewentualnie podpowiedzieć na co ma zwrócić uwagę. Kiedyś na auto-swiat.pl ( https://www.auto-swiat.pl/uzywane/co-warto-kupic/ford-maksymalnie-udany-sprawdzamy-forda-s-maxa-z-silnikami-diesla/qn92ww3 ) napisał, że:
"Mechanicy uczulają także na błędy związane z działaniem turbosprężarki (co ciekawe, oprócz kontrolki silnika świeci się wtedy też ta od ESP), które mogą się wiązać z nieprawidłowym działaniem zaworu sterującego (koszt: ok. 200 zł) lub czujnika położenia zmiennej geometrii (za ok. 100 zł), a często są błędnie interpretowane i niepotrzebnie regeneruje się turbinę." - to może być dobry trop?
Aha, nie mam żadnych problemów z odpalaniem, filtr paliwa ma może 1000km, fabrycznie brak DPF, oleju nie ubywa... Generalnie brak jakichkolwiek innych niż powyższe oznak błędów.
slawek-kali 13-12-2020, 08:06 wymusic blad i odczytac, to najprostszy sposob.
Agamek12 25-12-2020, 21:00 Przy przyspieszaniu z gazem w podlodze na 4, 5 i 6 biegu w okolicach 2krpm czuc przez ulamek sekundy delikatne drzenie - cos jak przejazd przez mala tarke. Typowych objawow dwumasy nie zauwazylem, auto nie bylo chipowane. Co to moze byc?
UPDATE: po wymianie przeplywomierza "tarka" ustala...
Bump: Dobra, wracam z nowym problemem.
Od kilkuset kilometrów miałem taką sytuację, że przy przyśpieszaniu z gazem w podłodze szczególnie na 1, 2 i 3 auto jakby przerywało (szarpało), ale generalnie nie czułem, żeby był jakikolwiek problem z mocą (4, 5, 6 bieg bez szarpania). Od zawsze było też tak, że przy 2RPM czuć było wyraźny przyrost mocy. Dziś podczas jazdy konwers pokazał "usterka silnika" i auto osłabło. Silnik zgasiłem i po zapaleniu błąd zniknął, moc wróciła, auto przyśpieszało bez żadnych szarpnięć. Już odtrąbiłem sukces, kiedy ponownie pojawił się "usterka silnika" i brak mocy. Po zgaszeniu sinika znów wszystko wróciło do normy.
Mój zabawkowy ELM327 nie pokazał żadnych błędów. Oczywiście auto zweryfikuje mechanik, ale chciałbym założyć i ewentualnie podpowiedzieć na co ma zwrócić uwagę. Kiedyś na auto-swiat.pl ( https://www.auto-swiat.pl/uzywane/co-warto-kupic/ford-maksymalnie-udany-sprawdzamy-forda-s-maxa-z-silnikami-diesla/qn92ww3 ) napisał, że:
"Mechanicy uczulają także na błędy związane z działaniem turbosprężarki (co ciekawe, oprócz kontrolki silnika świeci się wtedy też ta od ESP), które mogą się wiązać z nieprawidłowym działaniem zaworu sterującego (koszt: ok. 200 zł) lub czujnika położenia zmiennej geometrii (za ok. 100 zł), a często są błędnie interpretowane i niepotrzebnie regeneruje się turbinę." - to może być dobry trop?
Aha, nie mam żadnych problemów z odpalaniem, filtr paliwa ma może 1000km, fabrycznie brak DPF, oleju nie ubywa... Generalnie brak jakichkolwiek innych niż powyższe oznak błędów.
UPDATE: po wymianie przeplywomierza problem wydaje sie byc rozwiazany.
audiobayern 27-12-2020, 15:57 Ponieważ u mnie występuje przy delikatnym przyspieszaniu na zimnym silniku czasami lekkie poszarpywanie w okolicach 2000 - 2200 obrotów zainteresowałem się tym tematem.Zacząłem poszukiwać na EBAY tego zaworu i ............porażka. Co sprzedawca to inne dane. Na dworze zimno i wieje więc nie chce mi się pod maską szukać co ja tam mam ale według jednych sprzedawców mam zawór pasujący do Delphi a według innych do Siemensa. Co ciekawe kolega ma C-maxa niby z takim samym silnikiem i z tego samego roku i też głupoty wyskakują. Sprawdzaliśmy po numerach z dowodu rejestracyjnego. Moje to 8566 i AES.
P.S. U mnie to jest prawie niezauważalne ale jemu to już silnikiem telepie wręcz. Sprawdzał u mechanika i ma niby problemy właśnie z ciśnieniem na pompie.
lucas4891 27-12-2020, 16:18 Jeśli masz auto z 2009 roku to masz układ wtryskowy Siemensa
Jeśli masz auto z 2009 roku to masz układ wtryskowy Siemensa
Czy wtryski Siemens warto oddać do regeneracji?
Przepływomierz, o którym była mowa powyżej, to koledzy pisali o przepływie powietrza?
UPDATE: po wymianie przeplywomierza "tarka" ustala...
Bump:
UPDATE: po wymianie przeplywomierza problem wydaje sie byc rozwiazany.
Gdzie kupowales przeplywomierz powietrza? Na ford sklep 1400 zeta:?
https://www.fordsklep.eu/przeplywomierz-powietrza-ford-18-20-22-tdci-1376235-p-570.html
Pozdrawiam
lucas4891 28-12-2020, 12:42 Czy wtryski Siemens warto oddać do regeneracji?
To jest loteria z regeneracją.
Ja kupuję tylko i wyłącznie wtryski regenerowane fabrycznie albo nowe jeśli nie mają na stanie. I taka zasadę mam co do wszystkich wtryskiwaczy piezo
Agamek12 28-12-2020, 16:01 Gdzie kupowales przeplywomierz powietrza? Na ford sklep 1400 zeta:?
https://www.fordsklep.eu/przeplywomierz-powietrza-ford-18-20-22-tdci-1376235-p-570.html
Pozdrawiam
Mechanik kupowal. Nie wiem jaki. 450zl mnie to kosztowalo...
Piotr1984 21-02-2021, 16:09 Cześć,
Odgrzeję trochę kotleta ;)
Po pół roku od zakupu podłączyłem do grona szarpaków :(
W moim przypadku objawy są dokładnie takie same( szarpnięcia w okolicy 1900 - 2200 obr przy delikatnym wyciskaniu gazu na 2 i 3 biegu), z tym że zdarza się że zamiast szarpania zupełnie zgaśnie. Zapala ponownie od strzała. I tak jedziemy do kolejnego szarpnięcia / zgłoszenia.
Mechanik zrobił diagnostykę - zero błędów. Wymienił filtr paliwa i zatsnkowałem porządnego paliwa do pełna - bez rezultatów. Nawet po zimnej nocy zapala na widok kluczyka.
Po lekturze całego wątku skłaniam się do regulatora ciśnienia pompy CR, albo do samej pompy. Skoro silnik gaśnie to na chłopski rozum brakuje mu paliwa... Czy źle myślę?
Pacjent to 2.2 175KM z 2008r.
mariog1974 23-02-2021, 19:42 Moim zdaniem źle myślisz czym on robił tę niby diagnostykę .To jest ford i niema bata jakieś błędy musiały się zapisać .Jak chcesz wymieniać w ciemno części to wymieniaj ale zanim trafisz na złoty strzał to może cię to trochę kosztować.
Wysłane z mojego Redmi 6A przy użyciu Tapatalka
Dzięki za podpowiedzi. Wlałem do zbiornika 2x po 500 ml Liquid Moly Diesel Spulung. Chciałem bezpośredni wprowadzić do układu, ale nie mogłem rozłączyć szybkozłączki, która jest na przewodzie wychodzącym z filtra paliwa, więc nie kombinowałem, żeby jej nie uszkodzić. Dodatkowo 4 buteleczki po 50 ml K2 do czyszczenie wtryskiwaczy. Efekt jest taki, że nie wyświetla mi się już błąd z wysokim ciśnieniem w szynie paliwowej jaki miałem wcześniej lecz:
===PCM DTC P0093:00-2F===
Kod: P0093 - Wykrywanie nieszczelności w układzie paliwowym - duży przeciek
Status:
===PCM DTC P0094:00-2F===
Kod: P0094 - Wykryto nieszczelność w układzie paliwowym - niewielki przeciek
Status:
Podejrzewam, że któryś z zaworków we wtryskach był przytkany lub po prostu źle funkcjonował i został przeczyszczony przez ww. środki. W tej sytuacji wszystko wskazuje na to, że to problem z wtryskami taki sam jak u kolegi MOMIN poniżej.
Jakby nie było, postaram się zrobić test przelewowy lub od razu wyjąć wszystkie wtryski wraz z pompą i wysłać do regeneracji.
Bump:
Hej
Ile kosztowała Cię cała usługa?
jak dobrze pamiętam to cała impreza 1500zł
audiobayern 17-03-2021, 19:49 Zrobiło się cieplej w ubiegły Weekend więc zabrałem się za prace nad Autem. Na pierwszy ogień poszły filtry i oleje oraz dobrałem się do termostatu celem jego wymiany. Podczas odkręcania tej blachy do której są przymocowane zawory od EGR i Turbo zauważyłem że na zaworze od Turbo czegoś brakuje !! Brakowało jednej rurki.........znalazłem ją skrzętnie schowaną pod tą blachą zasłaniającą termostat. Normalnie rynce łopadajo......... Poprzedni właściciel wymieniał Turbo i DPF .........oczywiście w serwisie. Nazwy serwisu nie podam bo......wiadomo ale mogę napisać że to w Niemczech i serwis nazwa serwisu na literę A..... Sporo mają warsztatów.
Jak można takie coś odwalić się pytam !!
Oczywiście po założeniu rurki na swoje miejsce wszelkie dolegliwości odnośnie szarpania zniknęły i w ogóle silnik pracuje teraz jak igła. Mam wrażenie że teraz to dopiero ma kopa. Po wymianie termostatu również temperatura silnika jest nareszcie taka jak fabryka przykazała.
Podsumowując........oddaj auto do serwisu to Ci spier......... i tyle.
I jeszcze jedno. wycieraczkę szyby lewą to też rzeźnik przykręcał bo nakrętka zmasakrowana z zerwanym gwintem. Wymieniłem obie nakrętki i podkładki na nowe. Teraz mam na klucz 17. :)
Panowie. Mam też te nieszczęsne szarpanie na delikatnym przyśpieszaniu 1500-2100. Tylko ja mam 1.8 tdci. Czy u mnie też jest ten zaworek i czujnik?
W poliftach (czyli u Ciebie) jest wtrysk Delphi.
Bump: http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Elektrozawor-cisnienia-pompy-paliwa-Common-Rail-2.0-TDCi-DW10C-pompa-DELPHI/4769
Chyba tego kolega szuka
Cześć, czy ten elektrozawór można "łatwo" wymienić samodzielnie? Widzę, że jednak jest dosyć ciasno, a wcześniej kolega opisywał wymianę w przedliftowym s-max.
Macie widzę, czy wystarczy demontaż filtra powietrza i jego rur aby był dostęp do odkręcenia czujnika?
Póki co odpowiem sam sobie (S-max z 2010 po lifcie).
Tak jak pisał kolega "Aby dostać się do zaworu należy zdemontować całkowicie filtr powietrza wraz z obudową oraz krótką rurę idąca za silnik." Faktycznie sam filtr powietrza jak i pierwsza rura za nim to 10 min pracy. Do tego dla wygody można odpiąć wtyki innych czujników.
Niestety sam na szybko nie byłem w stanie wyjąć plastikowej rury od powietrza, która jest już chyba mocowana do tylnej części silnika (a ona chyba zablokuje wyjęcie i włożenie czujnika). Bez tego nie miałem pewności, że odkręcę i dokręcę sam czujnik. Jeśli ktoś podpowie, gdzie jest mocowana, to mogę spróbować raz jeszcze.
U mnie pod samym regulatorze ciśnienia na pompie ewidentni widać ślady paliwa więc może być też tak, że jednak jakieś uszczelki są do wymiany.
Błąd, który się u mnie pojawia występuje tylko gdy jedzie się spokojnie (poniżej 2000 obrotów) na wysokim biegu i bez redukcji biegów nagle się depnie gaz. Wówczas na Froscanie widać, że ciśnienie oczekiwane na szynie paliwowej to około 1700 barów, a jadąc mam około 1000 barów. Odcina moc i mam błąd P1160 (ale czujnik ciśnienia na szynie paliwowej mam wymieniony). Gdy jadę*dynamicznie na wysokich obrotach ten błąd się*nie pojawia i ciśnienie aktualne i oczekiwane są plus/minus zbliżone.
Witam wszystkich,
jak opisałem w tytule mam kilka problemów z S-MAXem z 2008, silnik to 2.0 TDCi 140KM.
szarpanie występuje raczej na niskich obrotach, najgorzej między 1500-2000
już dwa razy zdarzyło się, że spod maski leciał czarny dym, pierwszy raz przy zwykłej jeździe po mieście, drugi przy dłuższym podjeździe pod górkę, oba ustały po zgaszeniu auta i ponownu zapaleniu. Towarzyszy temu smród palonego plastiku. Mechanik, któremu oddałem auto nie widział niczego stopionego wokół silnika.
czasami akumulator po dwóch dniach jest kompletnie martwy, nawet nie da się otworzyć centralnego, innym razem wytrzymuje bez problemu tydzień i odpala bez zająknięcia
Wydaje mi się, że też dużo pali, przy oszczędnej jeździe po mieście średnie spalanie to 11l/100km. Nie wiem, czy to może na coś wskazywać?
Wymieniałem filtr paliwa, powietrza i akumulator, nie wiem czemu jeszcze warto się przyjrzeć i mam nadzieję, że ktoś miły byłby w stanie mnie nakierować.
Z góry wielkie dzięki!
Jestem po wielkich bojach z szarpaniem podczas przyspieszania. Błędy p003a wyeliminowane. Powodem był uszkodzony czujnik kopiowania turbo. Zamiennik po niecałych 2 latach padł, wsadzony stary ori jaki był przed regeneracją turbo też nic nie zmieniło. Przemierzone kable plus czujniki, przemierzony nowy ori czujnik, wsadzony i bajka. Auto jedzie. Natomiast dalej przy jednostajnej pracy są poszarpywania, mam je od 8 lat jak posiadam galaktyke. Egr wali błędem, ale jest zaślepiony już
krysiu21 07-10-2023, 22:13 u mnie po czyszczeniu geometrii,szarpanie ustało, najbardziej szarpał przy 80 km/h na 4 biegu, teraz nic nie szarpie.
u mnie po czyszczeniu geometrii,szarpanie ustało, najbardziej szarpał przy 80 km/h na 4 biegu, teraz nic nie szarpie.
U mnie turbo było regenerowane 2 lata temu i szarpania jak były tak są nadal, jedynie przy jednostajnej prędkości
Odgrzebię trochę wątek. Jestem świeżo po przekładce powershifta na manual (nowe sprzęgło, dwumasa itp, wszystko zgodnie ze sztuką). Mój S-max jest z 2014 roku, a więc ma dpfa, EGR nie zaślepiony bo nic do tego nie skłaniało. Problem mam taki, że przy mocniejszym depnięciu na 2 biegu od około 1000 obrotów przy 1800-2000 następuje szarpanie. Tylko i wyłącznie na dwójce. Auto nie ma żadnych błędów, nie kopci, spalanie ma w normie. Od czego zacząć szukania przyczyny? Dodam, że zawór podciśnienia sprężarki już przerabiałem, dpf jest sprawny, a jedyne co może budzić wątpliwości to pocąca się pompa wtryskowa, ale ponoć to standard w tych silnikach. Ktoś coś?
Problem mam taki, że przy mocniejszym depnięciu na 2 biegu od około 1000 obrotów przy 1800-2000 następuje szarpanie. Tylko i wyłącznie na dwójce.
Jeśli uważasz że mocniejsze wdepnięcie to 1000 obr/ min na drugim biegu ?... to trochę przeciążasz silnik i to powinno ci wyświetlać chwilowy komunikat ZREDUKUJ BIEG - bo prędko jeżdżąc w ten sposób rozwalisz dwumasę a to szarpanie to pierwsze jego objawy .Główne objawy zużycia koła dwumasowego to drgania przenoszące się na nadwozie – pojawiają się w trakcie przyspieszania z niskich obrotów. Podczas ruszania daje się wyczuć również dosyć charakterystyczne szarpnięcia. Warto też zwrócić uwagę na pedał sprzęgła, którego drgania może powodować zużyte koło dwumasowe.
Tu jest ciekawy artykuł.
https://deler.pl/artykuly/artykul/kolo-dwumasowe-objawy-zuzycia-dwumasy
Jasne, z tym, że problem występuje właśnie przy przyspieszaniu. Obroty podałem orientacyjne. Po prostu ruszam dynamiczniej na jedynce, wrzucam dwójkę - obroty spadają odrobinę i potem znów do góry i pojawia się szarpnięcie. Dwumasa jest nowa, tak jak i sprzęgło kompletne. Poza tym przerabiałem zużytą dwumasę w poprzednim Mondeo MK3 i wiem jak to się objawia.
W Kudze miałem takie szarpanie przy przyspieszaniu, w okolicy 3tys. obrotów i tylko na 3 biegu. Winnym okazała się puszczająca podkładka miedziana pod jednym wtryskiem.
Jak masz interfejs diagnostyczny, to poobserwuj ciśnienie paliwa (wymagane i rzeczywiste), czy nie ma dziwnych skoków w momencie występowania tego szarpania, skoro podejrzewasz pompę.
No właśnie sprawdzałem ciśnienie na szynie paliwowej i wygląda w porządku. Nie widać jakichś pików czy spadków gwałtownych. Jeśli to podkładki, to powinienem widzieć ropę wokół wtrysków po zdjęciu platsikowej osłony silnika, prawda?
U mnie przy trzech wtryskach było sucho, a wokół jednego było tłuste zapocenie jak od pocącej się pokrywy zaworów albo ropy z przelewu. Nie było typowego mazutu / sadzy jak to przy wypalonej podkładce wtrysku występuje.
synthman77 13-07-2024, 16:14 Witam,
szybkie pytanie bo nie znalazlem na forum. Chce podlaczyc preparat do czyszczenia wtryskow bezposrednio z ominieciem filtra itd. Czy w S-max polift z dw10c jest pompa wstepna w baku ? W bezpiecznikach widze tylko pompke od dpfa ale to chyba tyle.
Pozdrawiam
Pawel
Barabashkin 18-07-2024, 18:48 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Nie ma pompki wstępnej
Sent from my SM-G990B using Tapatalk
luckyboy 18-07-2024, 22:36 Witam,
szybkie pytanie bo nie znalazlem na forum. Chce podlaczyc preparat do czyszczenia wtryskow bezposrednio z ominieciem filtra itd. Czy w S-max polift z dw10c jest pompa wstepna w baku ? W bezpiecznikach widze tylko pompke od dpfa ale to chyba tyle.
Pozdrawiam
PawelDaj sobie spokój, bo to nic nie daje, a tylko istnieje możliwość przytarcia pompy i wtryskiwaczy.
Wracam do tematu po miesiącu u mechanika, stercie $$ i wymienionych większości podzespołów, które były opisane w tym wątku. Po krótce:
-nowe turbo
-nowe wtryski
-nowy zawór par paliwa ze świecą DPF
-nowe przelewy
-nowe świece
-olej, filtr paliwa itp.
-nowy mapsensor
-nowy przepływomierz
-nowy pedał gazu
-profilaktycznie nowy pierburg
-sprawdzona kompresja na silniku, wyszła w porządku
-sprawdzona szczelność dolotu, przewodów paliwowych, jest ok
-wyczyszczona przepustnica
-nic nie dymi
Efekt jest taki, że niestety nadal pozostało szarpanie na dwójce przy spokojnym, delikatnym przyszpieszaniu. Nie wiem już co z tym robić, nie ukrywam, że po takim serwisie już kolejny wydatek może zabić. Co jeszcze można sprawdzić?
luckyboy 28-10-2024, 13:09 Przewody podciśnienia wymieniales? Te do N75?
Nie bo nie było takiej potrzeby. Jedyna rzecz jaka jest niezrobiona w tym samochodzie to uszczelnienie pompy CR, ale już zamówiłem komplet gadżetów i będę rzeźbił. Jeśli po tym będzie poprawa to super, a jeśli nie to już nie mam pomysłu. Generalnie ciśnienie wszędzie gdzie sprawdzałem jest prawidłowe, a jedyny objaw taki, że się pompa poci ale to typowa usterka w DW10C.
Auto poza szarpaniem na 2 biegu jeździ dobrze, ładnie przyspiesza, nic nie kopci.
Potwierdzam , te wężyki podciśnienia przy zaworkach N75 są ważne... , no i nie wiem jak u ciebie ale zaworki N75 są dwa; od turbo i od przepustnicy więc warto choćby dla próby oba wymienić .
W DW10 są dwa, w moim DW10C jest jeden.
https://a.allegroimg.com/s1024/0c7ac8/1ce2b4c0455d955fa9cd3756402d
to jest silnik DW10C z dwoma zaworkami .
Mea culpa, faktycznie. Tak się zafiksowałem, że musi być brązowy :D bo w przedlifcie były dwa takie same, a w polifcie są dwa ale różne. No nic, zobaczymy co da uszczelnienie pompy CR i nowy zawór ciśnienia paliwa.
Pompa uszczelniona, niestety nadal występuje szarpanie, ale pojeździłem trochę z live data w forscanie, starając się znaleźć pid, który zobrazuje szarpanie i jedyny, na którym to widać to VNTP. Podczas szarpania są krótkie zęby na wykresie. Sprawdziłem już Przewody podciśnienia i wydają się szczelne. Zastanawiam się czy możliwe jest, że pierburg od turbo uszkodził się od niesprawnej turbiny? Bo ostatni został wymieniony jakiś czas zanim auto dostało nowe turbo. Kiedyś dawno temu już był wymieniany pierburg bo turbo przeładowywało ale teraz nic się nie dzieje, brak błędów. Mam już zamówiony czarny zawór od przepustnicy ale zastanawiam się czy zamawiać kolejny brązowy? Czy komuś w ogóle zdarzyło się, że pierburg przyszedł uszkodzony?
luckyboy 08-11-2024, 16:27 Przewody podciśnienia mogą być zaolejone, sprawdziłbym vakumetrem ssanie vacupompy.
Taki jest jeden z pomysłów. We wtorek auto wraca do mechanika i jego wstępna diagnoza jest taka, że gdzieś się musi zapowietrzać bo jak to stwierdził, "tam już nie ma co wymieniać". Ja sobie pojeździłem dzisiaj z forscanem i obserwowałem ciśnienie paliwa jak i położenie geometrii turbo i w momencie kiedy szarpie, zarówno ciśnienie wymagane, ciśnienie rzeczywiste, jak i geometria dają na wykresie zęby. Skoro zęby są zarówno na ciśnieniu wymaganym jak i rzeczywistym, to z układem paliwowym raczej wszystko jest raczej ok, tak na mój (chłopski) rozum i problem leży gdzie indziej wpływając też na ciśnienie paliwa.
https://lh3.googleusercontent.com/pw/AP1GczNxJVMjAMgIKf7uxfNk0n7dT4pODaaM7-lYbtBwhIJ0TklVkTtr6B5IUpYnMWkZBsBBZ4Atl2v_N-Q5wsY9frinvjZ6ULUhcJ8RRDCPwutUf8odiZKNS13HghLxSi77 Oedby6KgclfNbOTUKNI3Pypj=w800-h500-s-no-gm?authuser=0
Hogus1984 20-11-2024, 12:36 Witam, udało się komuś rozwiązać ten problem?Ja dopiero zaczynam walkę i szukam wszędzie gdzie to możliwe podpowiedzi/rozwiązań. POzdrawiam
W moim wypadku, auto stoi obecnie u mechanika z wyjętym dpfem. Do wymiany czujnik temperatury na dpfie (trzeci, są łącznie 3). Diagnoza jest taka, że ten czujnik głupieje przez co świece nie grzeją odpowiednio długo co daje problemy z odpalaniem na zimnym silniku i potencjalnie też szarpanie. Czujnik ten nie jest widoczny po podpięciu kompa (w sensie parametrów) i montowany jest po 2012 roku. A dpf wyjęty bo się czujnik ukręcił przy demontażu i muszą go rozwiercić :D
Dodatkowo wymieniony będzie akumulator bo już ma ponad 4 lata i jest deko słaby, ale to na marginesie bo akurat nie powoduje szarpania.
Jak masz polifta to tropy są następujące w kolejności od najmniej kosztownych:
- filtr powietrza
- filtr paliwa
- brudny dolot
- zawór n75 od turbo
- przewody podciśnienia
- przepływomierz powietrza
- turbina
- pompa paliwowa CR
- wtryski
-
Dla potomnych, za sprawą sugestii jednego z kolegów z grupy FB zainteresowałem się jaką mam włożoną skrzynię po przekładce i okazało się, że są jakieś różnice na przestrzeni lat, gdzie jeśli jest niepoprawnie dobrany soft w PCMie to skrzynia szarpie przy przyspieszaniu. U mnie jest skrzynia z 2007 roku, naprawdopodobniej nawet z Mondeo MK4. Pierwsza próba moja własna na bazie sugestii, żeby wrzucić soft BG91-14C204-DP i tutaj pierwszy mały sukces bo nie ma szarpania, ale auto jakby mniej ma mocy i do tego tempomat nie trzyma prędkości (mimo, że można go włączyć). Drugie podejście już pomocą kolegi z forum leszcz, który po opisaniu sytuacji od razu wiedział, że soft jest nie taki nadal i wgrał BG91-14C204-BP. To już poskutkowało tym, że auto kompletnie nie szarpie, tempomat działa i na dodatek do tego jeszcze mam wrzuconego chipsa w okolice 190KM/400Nm, więc tym bardziej przyjemnie się jeździ. Pozostał niestety temat dziwnego odpalania po dłuższym postoju ale to już na osobny wątek rozkmina.
TL;DR: jeśli macie auto po przekładce z powershifta, sprawdźcie jaką macie skrzynię założoną (naklejka na obudowie skrzyni, widać od dołu za lewą półosią). Jest szansa, że soft w PCMie jest nieprawidłowy jak u mnie. Więcej na ten temat jest w wątku tu na forum odnośnie przekładki w Mondeo MK4 (tylko uwaga, że softy z Mondeo nie zawsze dobrze będą działać w S-maxie):
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3385626#post3385626
|
|