Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Używanie programu Focccus

Strony : [1] 2

kuzol
13-02-2016, 19:25
Witam.
Z racji iż jestem świeży w kwestii MK3 mam kilka pytań:
1. Czy przed pierwszym użyciem Focccusa powinienem użyć funkcji Read from BCM/IPC i zapisać wyniki do pliku?
2. W jakiej pozycji podczas korzystania z programu powinna być stacyjka I czy II?
3. Czy w Focccusie DDS to pozycja #101 z zakładki Central Config?
Z góry dziękuję za pomoc.

kuzol
15-02-2016, 19:34
Nikt na forum nie korzystał z programu?

krystianen
15-02-2016, 21:31
Na temat tego programu wypowiadałem się wielokrotnie UŻYWAĆ na własną odpowiedzialność i w bezpiecznych warunkach tj. dobry kabel, sprawne aku, pewny laptop.

Dla mnie to jak wycieczka po polu minowym z zamkniętymi oczami. Co najwyżej będziesz miał z auta schronienie przed deszczem :)

1. TAK. Dla bezpieczeństwa zawsze dobrze robić kopie.
2. jak zapisujesz/odczytujesz to powinna być w pozycji zapłonu (kontrolki)

kuzol
16-02-2016, 16:31
Dzięki za przestrogę.
Nie potrzebuje tak drogiej parasolki:)
Czy jest jakiś inny i bardziej przyjazny program który współpracuje z Elm Viaken i MK3 w zakresie kodowania?

cezarg1410
16-02-2016, 16:49
Nie ma.
Jedynie UCDS. Ale to inny interfejs, od sąsiadów zza wschodniej granicy. Rzecz jasna odpowiednio droższy

luk7
23-02-2016, 17:42
Nigdy juz tego programu nie użyję po tym jak na wyświetlaczu pojawił sie komunikat o awarii silnika i braku jego uruchomienia. Na szczęscie udało sie przywrócić wszystko do normy.

spenser696969
23-02-2016, 19:34
Nigdy juz tego programu nie użyję po tym jak na wyświetlaczu pojawił sie komunikat o awarii silnika i braku jego uruchomienia. Na szczęscie udało sie przywrócić wszystko do normy.
Można prosić o szczegóły? Awaria silnika :) znam ten temat, usuwasz błędy i jedziesz dalej ale nie zawsze:/

krystianen
23-02-2016, 20:07

aż mi sie ciśnie na usta.... "a nie mówiełem...."

tedi_k
23-02-2016, 20:51
..."a nie mówiełem...."

Krystian, nie przesadzajmy...:diabel2:
FoCCCus działa całkiem z sensem, ale trzeba rozumieć co się chce zrobić i co się robi. Przyzwoity, z dużymi możliwościami, program dla zaawansowanych użytkowników.

edmun
24-02-2016, 17:15
Oj tam ludzie. Nie ukrywam że mokro się zawsze robi jak klikam coś w programie i nagle auto piszczy krzycząc że "awaria" ale w 99% przypadków wystarczyło wyłączyć program, wyłączyć auto i załączyć jeszcze raz. Takie "Awarie" to nawet przy odczytach się zdarzają (a nie przy zapisie). Pewnie ten 1% kiedyś mi uwali auto ale cóż - raz się żyje :D

BrudnyHenryk
24-02-2016, 21:41
No to może przestańmy złorzeczyć, tylko opiszmy co i jak.
Proponuję rozpocząć od prawidłowej konfiguracji Viaken ELM327 v3 (STN1170).
Czy ma ktoś wiedzę na ten temat?

Cezar77
25-02-2016, 06:45
Popieram, Panowie kto używał ten program proszę wpisać konfigurację. Ponieważ wielu się wypowiada że prawidłowo skonfigurowany nie zrobi kuku naszym autom. Oczywiście wypadki się zdarzają ale może warto się ustrzec błędu, skoro użytkownicy wskazują na konfigurację. Więc proszę kto pierwszy ?

tedi_k
25-02-2016, 11:38
Nie wiem kto pisze o konfiguracjach - ja wpinam Viakena do USB i u mnie działa "od strzału"...Nawet na Windows 10 64-bitowym...

Cezar77
25-02-2016, 12:35
Też chciałbym sie dowiedzieć o co chodzi z tymi konfiguracjami programu 😀. Może ludzie mają na myśli ustawienia prędkości komunikacji itp ?

BrudnyHenryk
25-02-2016, 13:22
Nie wiem kto pisze o konfiguracjach - ja wpinam Viakena do USB i u mnie działa "od strzału"...Nawet na Windows 10 64-bitowym...
W automacie ustawia mi się prędkość 34800 i to jest wystarczające do zmiany konfiguracji. Gdyby jednak ktoś chciał aktualizować moduły to jest to zdecydowanie za mało. Rosjanie piszą, że trzeba ustawić 2 000 000. Wg specyfikacji Viaken obsługuje nawet 10 000 000. To ma bezpośredni wpływ na czas wgrywania .

Ważny jest też czas opóźnienia (ustawia się go w sterowniku). Rosjanie piszą , że trzeba ustawić 1 ms.
W sterowniku jest też dużo innych ustawień, jak rozmiar bufora itd.

Rozgryzam to właśnie, ale chętnie wysłucham bardziej doświadczonych użytkowników.

kuzol
25-02-2016, 14:57
To może opis krok po kroku, jak się zaprzyjaźnić z Focccusem.
Czy z tą konfiguracją to czasem nie chodzi o to jakie parametry są ustawione w konkretnym podpiętym samochodzie?

arturfom
26-02-2016, 06:43
czysty windows ma skonfigurowane porty tak że wystarczy podpiąć kabel i powinien działać, problem jest gdy do komputera wkładamy różne urządzenia i nagle liczba portów wolnych które obsługuje program lub sterownik wynosi zero bo sterownik np korzysta z portów com 1 - 4 a one są już zajęte
jeśli instalujemy kabel powinno się zwolnić najniższe porty com poprzez przekonfigurowanie lub odinstalowanie - w lapkach porty zajmowane są przez doinstalowywane po pierwszym uruchomieniu czytniki kart, palców, panele sterujące, BT, PCMCIA itp.
gdy mamy załatwiony problem z portem COM wtedy należy konfigurować prędkość itp pod możliwości konkretnej funkcji - nie używam osobiście tego programu ale widziałem poradnik w którym ustawione było 50000

BrudnyHenryk
26-02-2016, 23:03
Ustawienie VIAKEN ELM327 V3 (STN1170) albo ELS27:

http://focccus.com/wiki/Настройка_параметров_адаптера

https://www.drive2.ru/l/5381841/

Na początku większość adapterów jest skonfigurowana na szybkość portu 38400 bitów / s. Prędkość ta jest wystarczająca do odczytania i zresetowania błędów, ale niewystarczająca do wgrywania modułów.

1. Ustawienie sterownika:

Musisz przejść do Menedżera urządzeń -> Znajdź port COM adaptera -> Właściwości w porcie -> więcej opcji ->

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160303/078db9156319b3bd2f4345bb064d34cc.jpg

Ustawiam:

Port com1 do com4

Wielkość transferów USB:
- Odbioru: 64 (nie powinien być większy niż 103)
- Transmisji: 64 (jak wyżej)

Czas opóźnienia: 1 ms

Timeout odczytu: 0
Timeout zapisu : 0.

2. Ustawienie szybkosci maksymalnej:
Używam do tego ELMconfig (tak, to program do FF2):

Tu są zdjęcia jak to ustawić:
ffclub.ru / topic / 311647 / go_post / 15523534 /

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160303/251e1a33bcd8ab8c7f1e534dcaf89ccc.jpg

Wybieram FTDI ->
Adapter setup ->
Speed test ->
Po przejściu testu wybieram po prawej stronie prędkość maksymalną dla, której test wyszedł ok -> set.

Należy skonfigurować adapter diagnostyczny do pracy tak szybko, jak to możliwe. Dla zwykłego ELM327 jest to zwykle 500 kbit / s , a dla ELS27 i ELM327 v3 (STN1170) jest to 2 Mbit / s .

Niektóre karty niskiej jakości z jakiegoś powodu nie mogą pracować przy największej możliwej prędkości.

Gdy prędkość jest mniejsza niż 125 kbit / s przy wgrywaniu programow pojawiają się problemy związane z upłynieciem limitu czasu = cegła = trzeba wołać kogoś z IDS, UCDS, bo FoCCCus sobie z tym nie poradzi.

Nie wolno ustawiać prędkości większej niż 2.5 Mbit/s nawet, jeśli w ELMconfig przejdzie test, bo takiej prędkości nie obsługuje FoCCCus i Forscan.

3. Testowanie:
Podłączam elm do samochodu, uruchamiam FoCCCus i robię read BCM.
Sprawdzam, czy wszystkie pozycje wczytały się prawidłowo.
odłączam całkowicie i podłączam ponownie.
Trzeba wykonać min 10 razy. Jeżeli są błędy w odczycie to należy zmniejszyć prędkość w ELMconfig i przeprowadzić ponownie testy.

BrudnyHenryk
03-03-2016, 06:25
1.programy do testowania

https://www.scantool.net/blog/determining-your-com-port-and-firmware-version-for-obdlink/

There are several ways to determine which communications port (COM 1, COM 2, etc) your OBDLink™ uses when connecting to your PC. The quickest is to download the STN Finder Utility here.

Plug your OBDLink into a USB port, then run STN Finder. STN Finder will automatically detect what COM port your OBDLink is connected to, and the transmission (baud) speed.

In this instance, the OBDLink was found on COM 4 running at 115200 baud.

We will use this information in the STN Term software to determine your firmware version. STN Term can be downloaded here.

Open STN Term, and enter the COM Port and baud rate information we found with STN Finder.

In the box to the left of the 'Send' button, type STI. Then hit the 'Send' button. STN Term will report the firmware version in the main window.

In this case, the firmware version is 2.1.2.

2. Inny sposób ustawienia prędkości:

https://www.scantool.net/blog/switching-communication-baud-rate/

Switching Communication Baud Rate

This entry was posted on July 12, 2010 by Scantool.

This article describes two methods for changing the communication baud rate. Method 1 is the "safe" method, however it requires firmware v2.0.1 or higher. Method 2 works with older OBDLink firmware, as well as the ElmScan 5 ELM327-based interfaces. However it must be used with caution, as it allows the baud rate to be set to a value not supported by the communication channel in use.

Note that the baud rate can be set to the same baud rate as the current baud rate. This may be useful when you want to ensure that the baud rate remains the same when you reflash OBDLink with different firmware. For example, if you don't explicitly set the baud rate to 38400 for a unit that currently has v1.2.4 and upgrade it to v2.1.0, the default baud rate would change from 38400 to 115200 bps.

Please remember that most diagnostic software supports a limited, fixed set of baud rates. Be sure that when you change the baud rate, the new baud rate is supported by your favorite software.

Method 1: STSBR

Update the firmware to v2.1.0 or higher.
Connect to the scan tool using a terminal emulator (for example, HyperTerminal, TeraTerm, or STNTerm) at 115200 bps.
Enter STSBR followed by the new baud rate, for example:
STSBR 38400
Switch the terminal emulator to the new baud rate, and send the STI command to ensure that communication is possible at the new baud rate. You should get a response similar to this:
STN1101 v2.1.0
Enter STWBR to save the new baud rate.

Method 2: AT PP 0C

This method works on firmware v1.1.0 and above, as well as all ELM327-based interfaces. Be extra careful when using this method, as it lets you set the baud rate outside the range supported by the hardware.

Connect to the scan tool using a terminal emulator (for example, HyperTerminal, TeraTerm, or STNTerm) at the current baud rate.
Enter the following commands, terminating each one with an 'Enter':
ATPP 0C SV xx
ATPP 0C ON
ATZ
Here are some of the common baud rates and the corresponding values for xx.

For example, to set the baud rate to 115200 bps, you would enter:
ATPP 0C SV 23
ATPP 0C ON
ATZ

Switch the terminal emulator to the new baud rate, and enter the ATI command to test communication at the new baud rate. The scan tool response would look similar to this:
ELM327 v1.3a

Cezar77
03-03-2016, 18:04
Ustawienie VIAKEN ELM327 V3 (STN1170) albo ELS27:

1. Ustawienie sterownika:

Musisz przejść do Menedżera urządzeń -> Znajdź port COM adaptera -> Właściwości w porcie -> więcej opcji ->

Ustawiam:

Port com1 do com4

Wielkość transferów USB:
- Odbioru: 64 (najmniejszy możliwy)
- Transmisji: 64 (najmniejszy możliwy)

Czas opóźnienia: 1 ms

Timeout odczytu: 0
Timeout zapisu : 0.

2. Ustawienie szybkosci maksymalnej:
.

Kolego czy mogę prosić o zrzuty ekranowe pozycji ustawień tak po stronie komputera jak i programu foccus ?
O ile 1 punkt ogarniam to pozostałych już nie znajduje, no i nie wiem do jakich wartości zwiększyć limit po stronie programu ?

krzys1968
03-03-2016, 18:26
Tu sciagni i obraskowo masz wytlumaczenie ustawien http://viaken.pl/download.php?lang=pl&nadrzedny=244

BrudnyHenryk
03-03-2016, 19:09
Dodałem zdjęcia.

krzys1968
03-03-2016, 19:12
Masz tam jak to zrobic pod winxp-7 i w win 8

BrudnyHenryk
03-03-2016, 20:31
Tu sciagni i obraskowo masz wytlumaczenie ustawien http://viaken.pl/download.php?lang=pl&nadrzedny=244
Tylko, że tam pokazali transfer USB 4096, a trzeba ustawić 64!

krzys1968
03-03-2016, 20:46
A w czym problem zeby 64 ustawic , reszte kolega Cezar77 opisane w poscie 18 ma

deusexe
05-03-2016, 16:00
Kupiłem Viaken V-Scan STN1170 V3 i w instrukcji od nich są zalecane takie ustawienia:
- bity na sekundę: 9600
- Odbiór Bajty:1024
- Transmisja Bajty: 1024
- Czas opóźnienia: 1ms
Czy dla porządku mógłby ktoś podać ustawienia portu dla Focccus i Forscan, bo już zgłupiałem. Bo chcę aktywować Focccusem nagrzewnicę PTC i nie chciałbym czegoś uceglić.
Czy będę mógł zrobić aktywację Focccusem i usunąć błędy Forscanem z takimi ustawieniami:
- bity na sekundę: 115200
- Odbiór Bajty: 64
- Transmisja Bajty: 64
- Czas opóźnienia: 1ms ?

Ktokolwiek?

BrudnyHenryk
08-03-2016, 05:25
Do zmiany ustawień BCM możesz zostawić wartości fabryczne

Ja robię zmiany w BCM na :
Bity na sekundę 38400
Odbiór 64 bajty
Transmisja 64 bajty
Opóźnienie 1 ms

ale robiłem też na:
bity na sekundę 2000000
Odbiór 64 bajty
Transmisja 64 bajty
Opóźnienie 1 ms

P.s. prędkość portu (bity na sekundę) zmieniasz w ELMconfig, a później ustawiasz w Focccus.

BrudnyHenryk
08-03-2016, 06:08
Czy ktoś wgrywal aktualizację modułów za pomocą FoCCCus? Mamy tu jakieś doświadczenie, czy tylko Rosjanie to robią?

deusexe
17-03-2016, 19:36
Przydałoby się spolszczenie Focccusa, albo objaśnienie funkcji jak w ELMConfigu jest dostępne :)
Interesuje mnie do czego może służyć opcja #75 Vehicle dynamic control i możliwości ustawienia: ESP (tak mam) no BCM; ABS only; ESP with Roll Stability Control w/o HLA ta ostatnia najbardziej mnie intryguje czy to nie jest czasem możliwość wyłączenia w komputerze całkiem ESP jak w Focusie ST?

mayak
18-03-2016, 08:22
nie wiem czy focccus'em, ale generalnie to w FF3 wypr. od jesieni 2011 można włączyć STkowe ESP (pisałem o tym kilka razy)

bestia150
18-03-2016, 12:17
Można, ale nie działa to prawidłowo. Przynajmniej na sofcie ABSu -AP.

Po aktywacji tego trybu ESP hamuje na łagodnych łukach bez powodu niezależnie od ustawienia włączony/sportowy/wyłączony. Po dezaktywacji wszystko wraca do normy.

Być może soft -EA rozwiązuje problem, ale od tedika dowiedziałem się, iż aktualizacja ABSu jest trochę ryzykowna, więc odpuściłem temat :roll:

spenser696969
21-03-2016, 09:25
Do zmiany ustawień BCM możesz zostawić wartości fabryczne

Ja robię zmiany w BCM na :
Bity na sekundę 38400
Odbiór 64 bajty
Transmisja 64 bajty
Opóźnienie 1 ms

ale robiłem też na:
bity na sekundę 2000000
Odbiór 64 bajty
Transmisja 64 bajty
Opóźnienie 1 ms

P.s. prędkość portu (bity na sekundę) zmieniasz w ELMconfig, a później ustawiasz w Focccus.

Z tego co zauważyłem to opóźnienie 1ms czy inne ustawia się automatycznie w zależności od ustawionej prędkości elm im wyższa prędkość bitów na sekundę tym mniejsze opóźnienie. W konfiguracji portu com mogę opóźnienie ustawić na 1ms ale program i tak sobie dobierze parametry automatycznie(w Forscan widać to najlepiej). Prędkość zmieniam w elmconfig. Dodam że Forscan powyżej prędkości 500000 nie znajduję urządzenia. Mam pytanko odnośnie korekty licznika w Focccus, czy elm musi być HS-CAN? jakim interfejsem ustawialiście ? Mi elm327 v2 od Viakena wyrzuca błąd, czy viakenem v3 pójdzie? Prędkość ustawiłem 1000000, konfigurację z BCM bez problemu zaczytuję tylko dziwi mnie to że samo zaczytanie w Focccus wyrzuca błędy w kompie ale to szczegół.

BrudnyHenryk
25-03-2016, 15:48
Ja mam tylko viaken v3 i nie mogę Ci pomóc.

Ustawiamy 1ms, żeby mieć minimalne możliwe opóźnienie. Jak ustawimy np. 16 ms to program nie ustawi krótszego czasu niż 16 ms! To wiąże się z oczekiwaniem 16 ms przed każdą porcją danych, co wielokrotnie wydłuża proces wgrywania aktualizacji - tak piszą Rosjanie.

BrudnyHenryk
02-04-2016, 20:55
Właśnie wyszła aktualizacja Focccus 0.8.6 z obsługą focus mk3.5 i KUGA 2.

tedi_k
02-04-2016, 22:13
...aktualizacja Focccus 0.8.6 ...

No to tak "od ręki":one: zmodyfikowałem wersję 0.8.6 aby też dało się przebieg na zegarach podwyższać. Przepis wzięty od rosyjskiego kolegi: https://www.drive2.ru/l/4542991/
ZIP ze zmodyfikowanym plikiem (FoCCCus-m.exe - łatwo poznać, bo w 'About' u góry ma wersję 'FoCCCus v0.8.6m') umieściłem na moim dropboxie - https://www.dropbox.com/s/f5pqgn3f79y306z/FoCCCus-0.8.6m.zip?dl=0
Działanie sprawdziłem na moim samochodzie - przebieg podwyższa:one:

spenser696969
04-04-2016, 09:00
No to tak "od ręki":one: zmodyfikowałem wersję 0.8.6 aby też dało się przebieg na zegarach podwyższać. Przepis wzięty od rosyjskiego kolegi: https://www.drive2.ru/l/4542991/
ZIP ze zmodyfikowanym plikiem (FoCCCus-m.exe - łatwo poznać, bo w 'About' u góry ma wersję 'FoCCCus v0.8.6m') umieściłem na moim dropboxie - https://www.dropbox.com/s/f5pqgn3f79y306z/FoCCCus-0.8.6m.zip?dl=0
Działanie sprawdziłem na moim samochodzie - przebieg podwyższa:one:

Ten twój plik ze zmodyfikowanym Focccusem trochę więcej waży niż ten Rosyjski zmodyfikowany, można wiedzieć z czego ta różnica wynika?

tedi_k
04-04-2016, 11:17
...więcej waży...

Jak się zajrzy do środka to widać - są oba exeki: oryginalny (FoCCCus.exe) i zmodyfikowany (FoCCCus-m.exe).

tedi_k
04-04-2016, 21:24
Pobawiłem się dziś trochę FoCCCusem - tak dla eksperymentu...
No i powiem, że jazda jest bez trzymanki! Jak się pojawia komunikat o "checksum error", to oznacza, że CCC odczytane jest całkiem przypadkowo (nie widomo co i gdzie zostało pozamieniane)!!!! A u mnie komunikat pojawiał się co chwila!!! Zapis takiej konfiguracji powoduje "choinkę" lub "roślinkę" w zależności od szczęścia użytkownika:569:
Krótko mówiąc - zabawa dla odważnych...:568::569:

meduzrb
04-04-2016, 22:47
Właśnie wyszła aktualizacja Focccus 0.8.6 z obsługą focus mk3.5 i KUGA 2.

Witam wszystkich,
Czy ktoś z szanownych kolegów wykoanł zmianę (wyłączenie) TPMS na DDS. Posiadam FF3 z 2015. Program FoCCCus ver. 0.8.6. zczytuje z BCM konfiguracje w wierszu #101 Tire pressure monitoring jest unknown.
Jak na razie wstrzymałem się od zmiany na Deflation Detection System.

Jeżeli ktoś ma to już za sobą - informacja będzie mile widziana, myślę że przez wszystkich zainteresowanych...

Po przeczytaniu wątku o FoCCCus'ie mam mieszane uczucia czy próbować zmienić ustawienia w BCM...

tedi_k
04-04-2016, 23:26
...Posiadam FF3 z 2015. ...

W FF3 FL masz czujniki ciśnienia w oponach i TPMS typu "TPMS FedReg EU" - (id=06). FoCCCus niepoprawnie rozpoznaje tę wartość. Zamiana na DDS może się nie udać, bo DDS po lifcie nie bardzo ma prawo działać...

meduzrb
04-04-2016, 23:32
Zgadza się. Ale mam drugi komplet kół letnich już bez czujników. Chciałbym zastąpić TPMS funkcją DDS tak by nie wyskakiwał komunikat o usterce TPMS... Może być też całkowite wyłączenie pomiaru/szacowania ciśnienia w kołach....

spenser696969
05-04-2016, 07:48
Krótko mówiąc - zabawa dla odważnych...:568::569:

Na forum jest większość odważnych :)

Bump: Zgadza się. Ale mam drugi komplet kół letnich już bez czujników. Chciałbym zastąpić TPMS funkcją DDS tak by nie wyskakiwał komunikat o usterce TPMS... Może być też całkowite wyłączenie pomiaru/szacowania ciśnienia w kołach....

DDS kiepsko działa tak naprawdę, ale można spróbować przełączyć na DDS i zobaczyć czy będzie dobrze jak coś zawsze można powrócić do poprzednich ustawień. Z Focccusa korzystałem wiele razy i zero strachu, uważam że dopóki nie uwalę czegoś to niektórzy tylko straszą żeby nie korzystać z Focccusa. Na forum większość którzy korzystali nie mieli problemów z tym programikiem oczywiście podstawa to dobry interfejs

bestia150
05-04-2016, 09:18
Na forum większość którzy korzystali nie mieli problemów z tym programikiem oczywiście podstawa to dobry interfejs
Oczywiście, że tak. Na Viakenie nie ma ŻADNYCH problemów z odczytem/zapisem konfiguracji. Nie ma się czego obawiać.

tedi_k
05-04-2016, 13:16
... Na Viakenie nie ma ŻADNYCH problemów z odczytem/zapisem konfiguracji. Nie ma się czego obawiać.

A myślisz, że czego ja używam? Oczywiście, że Viakena - jak chcesz, zrobię Ci parę zrzutów ekranów co potrafi FoCCCus... Jak gwarantujesz, że "nie ma się czego obawiać", to podaj swój telefon do publicznej wiadomości jako "Pogotowie ratunkowe dla użytkowników FoCCCusa"... Wtedy bez dłuższej rozmowy od razu do Ciebie będę odsyłał tych co jednak mieli trochę mniej szczęścia...

Aby było jasne - oczywiście, że FoCCCus nie za każdym razem (nie będę dyskutował jak ktoś powie "bardzo rzadko") auto "uziemia" - jednak jak zobaczyłem co potrafi zrobić z konfiguracją samochodu, to włosy mi się zjeżyły...
Z prawdopodobieństwem bliskim pewności twierdzę, że wynika to ze złego założenia Autora, że prędkość transmisji 38400 jest "bezpieczna, bo nie jest wyżyłowana"... Jest dokładnie odwrotnie - jest to zbyt niska prędkość jak na wymagania protokołów komunikacyjnych obsługi CCC.

mayak
05-04-2016, 13:34
dokładnie, w ElmConfigu to zapisu CCC (w mondeo4) jest wymaga prędkość bodajże 115k

spenser696969
05-04-2016, 13:54
...prędkość transmisji 38400 jest "bezpieczna, bo nie jest wyżyłowana"... Jest dokładnie odwrotnie - jest to zbyt niska prędkość jak na wymagania protokołów komunikacyjnych obsługi CCC.

Jaka prędkość jest odpowiednia(50 000, 100 000 czy 200 000)? Czy jak zwiększymy prędkość to powinno być Ok.? Z czego wynika to że auto zostanie "uziemione" skoro program nie za każdym razem "uziemia"(tylko wina prędkości interfejsu?).

tedi_k
05-04-2016, 15:20
...Czy jak zwiększymy prędkość to powinno być Ok.? Z czego wynika to że auto zostanie "uziemione" ...
Spróbuj zwiększyć prędkość transmisji w FoCCCus i powiedz jak Ci się udało... Ja - momo, że trochę się na tym znam - nie zdołałem przekonać FoCCCusa aby zechciał ruszyć z inną prędkością transmisji...
Powód potencjalnego "uziemienia" jest prozaiczny - każdy w miarę ogranięty użytkownik robi sobie odczyt konfiguracji i zapisuje ją do pliku jako "backup". Niestety FoCCCus już przy odczycie potrafi zrobić "sieczkę" z CCC. I wówczas w kopi bezpieczeństwa nie mamy "koła ratunkowego" tylko minę... Dla zdecydowanej większości użytkowników wystarcza to w zupełności do rozstania się na jakiś czas z pożytkiem z jazdy swoim autem... Sytuacja oczywiście daje się opanować (choćby przy pomocy edytora CCC na stronie autora), ale to wymaga zimnej krwi i doświadczenia... A jak z tym jest u większości użytkowników - odpowiedz sobie sam...

edmun
05-04-2016, 16:01
Chcesz powiedzieć że FoCCCus potrafi uwalić auto tylko przy "czytaniu" do pliku backup?
Kuź*a to ja nie wiem kto mądry tak pisał komputer do Focusów że można uwalić przy odczycie :/ Przecież to nie magnetyczny dysk z bad sectorami gdzie można by się nadziać z głowicą walącą o uszkodzone sektory :/

bestia150
05-04-2016, 16:16
Nie jestem autorem programu, aby cokolwiek gwarantować. Piszę na podstawie swoich doświadczeń i przewertowania google.

Kilkadziesiąt razy odczytywałem i zapisywałem konfigurację z prędkością ustawioną na "Auto" i domyślnymi ustawieniami portu COM. I nigdy nie pojawił się żaden błąd.

Nie będę bronił Focccusa, bo idealny na pewno nie jest. A po za tym mnie to lotto czy ktoś sam sobie coś aktywuje czy pojedzie do Ciebie albo innych kolegów i za to zapłaci.

Próba jednak zniechęcenia przez Ciebie do korzystania z tego programu może zostać różnie odebrana, bo jeden klient Viakena więcej to jeden klient mniej dla was :027:

edmun
05-04-2016, 16:18
Próba jednak zniechęcenia przez Ciebie do korzystania z tego programu może zostać różnie odebrana, bo jeden klient Viakena więcej to jeden klient mniej dla was
A nie o to chodzi. Ja nie mam żadnego zarobku, nie prowadzę warsztatu ani nie świadczę usług w tematyce samochodowej więc nie rozumiem jaki to "klient dla nas" jeśli sam jestem po prostu użytkownikiem tego forum. Sam też nigdy sobie ELMConfigiem samochodu nie uwaliłem a zczytałem chyba z 200 razy to auto i ze 100 razy coś do niego zapisałem, ale dziwi mnie mnie po prostu że można uwalić auto przy odczycie.
Po prostu mnie to dziwi.

BrudnyHenryk
05-04-2016, 16:34
... Ja - momo, że trochę się na tym znam - nie zdołałem przekonać FoCCCusa aby zechciał ruszyć z inną prędkością transmisji...

Da się ustawić dowolną prędkość aż do 2 000 000.
Tu napisałem krok po kroku jak to zrobić
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2545813

tedi_k
05-04-2016, 16:37
Chcesz powiedzieć że FoCCCus potrafi uwalić auto tylko przy "czytaniu" do pliku backup?...

Już nie wiem jak pisać, aby takie odpowiedzi się nie zdarzały... Czy ja napisałem, że "uwala" przy odczycie?! Napisałem, że potrafi zrobić sieczkę w odczytanych danych. Czytasz dane dla samego odczytu? No to po co czytasz w ogóle? Jeśli zaś czytasz, aby je zmodyfikować i masz "sieczkę" w backupie i po zapisie zmodyfikowanej konfiguracji dostaniesz "choinkę" i będziesz chciał wrócić do "oryginału" (czyli wgrać backup=odczytaną "sieczka") to uważasz, że nic się nie wydarzy?
Obyś nie musiał doświadczyć...

Da się ustawić dowolną prędkość aż do 2000000...

Zrób mi proszę screenshot z FoCCCusa pokazujący, że to on właśnie pracuje z inną (wyższą) prędkością niż 38400... To, że ELMconfig na tym samym Viakenie pracuje mi na 2Mbps to nie muszę nawet korzystać z Twojego poradnika - robi mi się samo...:one:

...Próba jednak zniechęcenia przez Ciebie do korzystania z tego programu ...

I poprawki w programie oraz ich udostępnianie http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2569361&postcount=35 robię w ramach zniechęcania?:027: Jakoś tak słabo się to komponuje... Nikogo nie zmuszam do uwzględniania ostrzeżeń. Przestrzegam jednak przed wiarą, że "na pewno nie ma prawa się nic stać, bo przecież używam Viakena"... A ja dodam - "i jako plan B mam jeszcze kabel do żelazka... bo nic więcej już nie mam...".
Ja ratowałem już auta po FoCCCusie...

edmun
05-04-2016, 17:15
Już nie wiem jak pisać, aby takie odpowiedzi się nie zdarzały... Czy ja napisałem, że "uwala" przy odczycie?! Napisałem, że potrafi zrobić sieczkę w odczytanych danych. Czytasz dane dla samego odczytu? No to po co czytasz w ogóle? Jeśli zaś czytasz, aby je zmodyfikować i masz "sieczkę" w backupie i po zapisie zmodyfikowanej konfiguracji dostaniesz "choinkę" i będziesz chciał wrócić do "oryginału" (czyli wgrać backup=odczytaną "sieczka") to uważasz, że nic się nie wydarzy?
Obyś nie musiał doświadczyć...

Nigdzie nie napisałem że robi, napisałem "potrafi". Boże co tu dzisiaj wszyscy tacy nerwowi ? :D

Niestety FoCCCus już przy odczycie potrafi zrobić "sieczkę" z CCC. I wówczas w kopi bezpieczeństwa nie mamy "koła ratunkowego" tylko minę...
Ja to po prostu zrozumiałem że "potrafi" (słowo klucz potrafi, nie robi za każdym razem) uwalić przy odczycie. Źle po prostu odczytałem Twe słowa. Proszę nie stresuj się niepotrzebnie a wszystkich czytających przepraszam jeśli swoim zamętem sieję zamęt :D (masło maślane o smaku masła)

Tak jak wspomniałem wcześniej, jak się ktoś uprze - to uwali ale zachowując normalne środki bezpieczeństwa minimalizuje ryzyko.

BrudnyHenryk
05-04-2016, 18:32
Zrób mi proszę screenshot z FoCCCusa pokazujący, że to on właśnie pracuje z inną (wyższą) prędkością niż 38400...

Proszę bardzo

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160405/64f9ea6fb1661f62b0fd3de117410235.jpg

Teisejas
05-04-2016, 18:47
Mi też się udało, wg przepisu kolegi kielichwina ;)

deusexe
05-04-2016, 20:29
Możesz potwierdzić kielichwina
albo ktoś, że to standardowe błędy przy odczycie i mogę spokojnie robić zapis:
https://youtu.be/VHaFsD8MVjU

meduzrb
05-04-2016, 20:58
Na forum jest większość odważnych :)

Bump:

DDS kiepsko działa tak naprawdę, ale można spróbować przełączyć na DDS i zobaczyć czy będzie dobrze jak coś zawsze można powrócić do poprzednich ustawień. Z Focccusa korzystałem wiele razy i zero strachu, uważam że dopóki nie uwalę czegoś to niektórzy tylko straszą żeby nie korzystać z Focccusa. Na forum większość którzy korzystali nie mieli problemów z tym programikiem oczywiście podstawa to dobry interfejs

Mam świadomość że DDS gorzej działa niż TPMS. Mnie bardziej zależy na pozbyciu się komunikatu o Awarii TPMS i swiecenia żółtej kontrolki [!] wraz z oponką!
Z góry dziękuję za potwierdzenie przez osobę która taką modyfikacje zrobiła przy pomocy FoCCCus'a w swoim FF MK3...:roll:
Bo jeżeli ktoś miał z tym jakieś złe doświadczenia - to nie będę ryzykował. Pozostanie mi tylko wizyta u "odważnego kolegi" bo ASO tego nie zrobi...:?

BrudnyHenryk
06-04-2016, 05:22
Możesz potwierdzić kielichwina
albo ktoś, że to standardowe błędy przy odczycie...
Ja akurat specjalistą tutaj nie jestem, tylko ryzykantem - bezpieczniej jest pytać specjalistów [emoji1]

Błędy pojawiają się przy odczycie w Focccus - to normalne. Nie wiem natomiast czy Twoje błędy są typowe dla odczytu.

spenser696969
06-04-2016, 07:42
Ostatnio Focccusem robiłem odczyt na odpalonym silniku, co najlepsze w pewnym momencie samochód zgasł na kompie "awaria silnika" trochę spanikowałem :) no ale podłączyłem Forscan skasowałem błędy i wszystko OK :)
Dopóki nie uziemię samochodu to będę korzystać z Focccusa

bestia150
06-04-2016, 07:51
deusexe, tak, takie komunikaty są normalne przy odczycie. Po skończeniu zabawy z Focccusem powinno się jeszcze pousuwać wszystkie błędy Forscanem.

meduzrb, ja u siebie miałem fabrycznie TPMS i chciałem ustawić DDS, jednak nie dało się potem zapisać ciśnienia opon w komputerze. Może to wina poliftowego licznika, który założyłem, więc całkiem zdezaktywowałem to dziadostwo.

EDIT:
I poprawki w programie oraz ich udostępnianie http://forum.fordclubpolska.org/show...1&postcount=35 robię w ramach zniechęcania?
Wszystko zależy od tego czy się coś stanie czy nie. Jak ktoś sobie faktycznie narobi szkód Twoją modyfikacją to Cię będzie później ścigał i napisze, że udostępniłeś wadliwą wersję ;) Ja bym się wolał ograniczyć do krótkiej instrukcji jakiegoś hex edytora, bo modyfikacja jest banalna.

spenser696969
06-04-2016, 08:35
deusexe,

meduzrb, ja u siebie miałem fabrycznie TPMS i chciałem ustawić DDS, jednak nie dało się potem zapisać ciśnienia opon w komputerze.

A czy po zaznaczeniu DDS w zakładce ABS robiłeś Initialize ECU?
http://wrzucaj.net/images/2016/04/06/b4a16b84bd191da0f36384a43ef50030.png

bestia150
06-04-2016, 08:47
Oczywiście, to jest podstawa. Mimo to przy zapisanie ciśnienia pojawiał się najpierw komunikat "nie zapisano", a potem "zapisano". Więc nie działało to tak jak powinno.

BrudnyHenryk
06-04-2016, 09:43
Ja mam licznik poliftowy z kugi w fokusie mk3: u mnie działa DDS i zapisuje ciśnienie opon prawidłowo.
meduzrb Sprawdź sam czy działa u Ciebie. Jak nie działa to na wiosnę wróć do fabryki

mayak
06-04-2016, 10:28
Ja mam licznik poliftowy z kugi w fokusie mk3
wydawało mi się że jeszcze nie rozpoczęli sprzedaży poliftowej Kugi (=Kugi mk2)

BrudnyHenryk
06-04-2016, 11:43
wydawało mi się że jeszcze nie rozpoczęli sprzedaży poliftowej Kugi (=Kugi mk2)

Mam licznik DV4T-10849-JLA
Założony do ford Focus mk3
DDS działa

spenser696969
06-04-2016, 12:08
U mnie w FF3 licznik również od Kugi i DDS działa:
DV4T-10849-LLA

tedi_k
06-04-2016, 12:34
...DDS działa

Tyle, że w rozumieniu liftu FF3 jest to licznik zdecydowanie przedliftowy... Kuga 2 nie miała zresztą liczników innych niż zaczynające się na DV4T (wyszła w roku 2013 - stąd hexa "D"). W tych licznikach DDS musi działać, bo była to opcja "sprzedażna".
Liczniki poliftowe FF3 zaczynają się na "F1ET" - w nich DDS może "nie istnieć", bo został zastąpiony przez TPMS "FedReg_EU" jak to określają Amerykanie...

A propos 2Mbps w FoCCCusie - doszedłem o co poszło autorowi... Kolega autor nie bardzo umiał wykonać test możliwych prędkości dla interfejsu (tak jak to zdołał zaimplementować Siergiej w ELMconfigu) i skupił się na zaprogramowanej w adapterze "constant baudrate". Normalnie tego już się nie używa - bo po co...
Tak więc miałeś rację, że da się zmusić FoCCCusa do pracy na 2Mbps...

mayak
06-04-2016, 12:37
Założony do ford Focus mk3
DDS działa

wszystko ok, ale licznik Kugi mk2 z 2014 (podejrzewam że już ten z podwójnym komputerem) ciężko nazywać poliftowym ;)

że DDS działa to też nie jest niespodzianką - czasami pojawiają się problemy z kompatybilnością w drugą stronę: spotkałem się z takim przypadkiem, że licznik z 2012 (akurat był od STka) niestety nie dał rady w przedliftowym FF3 (połowa 2014) z TPMSem

tedi_k
06-04-2016, 17:31
wszystko ok, ale licznik Kugi mk2 z 2014 (podejrzewam że już ten z podwójnym komputerem) ...

Wszystkie liczniki Kugi2 z numerem zaczynającym się na DV4T-... mają albo bez większego problemu da się je ograć softem z 2 komputerami i ciemnym tłem.
Jedyny komplikator to czas - potrzeba na to 2 godziny...

cezarg1410
06-04-2016, 19:45
Nie wiem po co bicie piany o to czy focccusem da się ubić auto czy nie skoro wszyscy od dawna wiemy że się da. Fajnie by było gdyby ktoś spróbował nakreslic jakiś mini tutorial co zrobić jak już się auto uziemi :) np coś w stylu: 1. Zrob to. 2. Zrob tamto. 3. Zadzwoń do kogos z ucdsem :p

meduzrb
06-04-2016, 21:10
Liczniki poliftowe FF3 zaczynają się na "F1ET" - w nich DDS może "nie istnieć", bo został zastąpiony przez TPMS "FedReg_EU" jak to określają Amerykanie...

Czyli w moim przypadku (FF MK3 z 2015) nie ma co próbować zmienić na DDS...?
Ale jeżeli ustawie #101 na 01 Without monitoring system pozbęde się świecenia [!] i oponki...?

bestia150 ja u siebie miałem fabrycznie TPMS i chciałem ustawić DDS, jednak nie dało się potem zapisać ciśnienia opon w komputerze. Może to wina poliftowego licznika, który założyłem, więc całkiem zdezaktywowałem to dziadostwo.

Czy mógłbym prosić o szczegóły całkowitego wyłączenia TPMS? Czy po zamianie #101 na wartość 01 należy wykonać coś więcej przy pomocy FoCCCus'a? np. Reset ECU w zakładce IPC.

mayak
06-04-2016, 23:30
co zrobić jak już się auto uziemi
nigdy nie uziemiłem żadnego auta, więc nie mam doświadczeń, ale jeśli uwalisz wgrywanie CCC w aucie z FordPower to może być generalnie słabo bo może nie być zasilania ("zapłonu")

tedi_k
07-04-2016, 00:01
... 3. Zadzwoń do kogos z ucdsem :p

Napisałem wyżej - spróbować wgrać konfigurację fabryczną pozyskaną ze strony autora: http://ford.xtlt.ru/ab/.
Zaczytujemy "fabrykę" po VINie i robimy "Make XML".
Zaczytujemy XML do FoCCCusa i próbujemy wgrać do BCMi - jak się uda - to po wykasowaniu błędów FORscanem mamy auto "jak z fabryki"...:one:
A jak się nie uda, to i "plan B" w punkcie 3. może iść "mocno pod górę"...

cezarg1410
07-04-2016, 07:33
No i git, wskazówki są :)
A to, że zabawa focccusem to podwyższone ryzyko to wszyscy wiemy i chyba nie ma po co się tu kłócić :)

spenser696969
07-04-2016, 07:37
Zaczytujemy "fabrykę" po VINie i robimy "Make XML".

Wyrzuca błąd "not Ford Focus mk3" a VIN jest ok.

bestia150
07-04-2016, 09:16
Czy po zamianie #101 na wartość 01 należy wykonać coś więcej przy pomocy FoCCCus'a?
Tak, jeszcze inicjalizację ABSu.

edmun
07-04-2016, 10:16
Kurcze ludzie no i teraz sam już nie wiem. z ELMConfig nie miałem problemów z ELM327 po USB (przerobionym z przełącznikiem) a co was więcej czytam to coraz dłużej się zastanawiam czy ten sam przewód podłączać pod moje nowe auto aby choćby włączyć automatyczne ryglowanie drzwi. Niby - bez ryzyka nie ma zabawy, ale kurcze nie pamiętam żeby aż tak wszyscy straszyli kiedy bawiliśmy się ELMConfigiem.

tedi_k
07-04-2016, 10:28
...nie pamiętam żeby aż tak wszyscy straszyli kiedy bawiliśmy się ELMConfigiem.

ELMconfig sam by Ci napisał, abyś poszedł sobie "na drzewo" z kablem działającym na 38400bps... A FoCCCus dzielnie bierze się przy tym do roboty - nie zważając, że zdarza się mu zrobić "sieczkę" z CCC...:027:
Ustaw w swoim kablu "constant baudrate" na jakąś sensowną prędkość (500kbps, 1 czy 2Mbps) wg porad kolegi kielichwina i wtedy ryzyko się zminimalizuje.

meduzrb
08-04-2016, 21:34
Tak, jeszcze inicjalizację ABSu.

Ale jeżeli wyłączamy zupełnie TPMS (w wierszu #101 wartość 01 Without monitoring system) to po co inicjalizacja ABS-u?:roll:

mayak
08-04-2016, 22:40
po to aby nie paliły Ci się kontrolki od absu

meduzrb
08-04-2016, 23:06
po to aby nie paliły Ci się kontrolki od absu

Nawet wtedy gdy wcześniej nie było ustawionego DDS a TPMS "FedReg_EU" wykorzystujący czujniki ciśnienia a nie czujniki prędkości kół z ABS-u?:027:

mayak
08-04-2016, 23:33
a o co się tak 'targujesz'? o jedno kliknięcie?

nie zawsze, ale często po zapisaniu zmienionej konfiguracji trzeba to zrobić - trochę ff3 porobiłem (akurat nie foCCCus'em ale to nie ma znaczenia)

meduzrb
08-04-2016, 23:40
sorki za "targowanie". Po prostu chcę się upewnić zanim coś popsuje :razz: Przynajmniej później jak uziemię Focusa będę sobie mówił, że starałem się dowiedzieć wszystkiego :one:

mayak
09-04-2016, 06:28
Inicjalizacja absu nic złego nie robi

maciej_b
01-02-2017, 07:55
Witam,
podjąłem próbę połączenia focccus'a z Focusem po przez kabel od viakena. Niestety nie udało sie, wywala błąd że coś nie tak z portem COM4-na takim mam ustawiony (jeszcze dokładnie sprawdzę jaki dokładnie to błąd).
Na pewno fejs jest widoczny przez program bo po odłączeniu jest inny komunikat, że nie znalazł ELM...
To co mogę dodać to forscan działa bardzo dobrze, bez problemów zarówno na PC jaki Androidzie.
Ustawienie bitrate na 2Mbps itd...

Szymon_Zy
01-02-2017, 08:08
O, widzę,że kolega 10 km ode mnie mieszka ;-) Ja używam Takiego (http://allegro.pl/show_item.php?item=5639223205) i śmiga bez problemu - co prawda na auto z maximize speed.

maciej_b
01-02-2017, 08:11
Ogólnie kabel dział bez zarzutu. Jednak mam problem z focccus'em.

bleekm
01-02-2017, 10:02
Ogólnie kabel dział bez zarzutu. Jednak mam problem z focccus'em.

Spróbuj na różnych wersja FoCCCusa. Z moim kablem na przykład nie współpracuje ostatnai wersja FoCCCusa - dowolnie inna starsza działa.

maciej_b
01-02-2017, 17:35
0.8.6 i 0.8.5 nie działa. Wyświetla błąd, że nie może otworzyć portu. Natomiast po odłączeniu kabla wyświetla komunikat, że nie ma kabla (więc interfejs jest widoczny).
Zobaczę jeszcze wersję "oczko" starszą, ale wątpię aby pomogło.
Jedno co nie gra to to że sterowniki nie są podpisane/zweryfikowane i w panelu sterowania jest wykrzyknik przy danym porcie COM. Czy to by miało znaczenie (przypominam, że forscan działa).

EDIT

Niestety za nic nie mogę uruchomić focccus'a...

EDIT2

Udało się, winne były sterowniki (zarówno te na CD jak i na www viakena).
Pobrałem bezpośrednio ze strony FTDI i ruszyło,
https://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm
focccus uruchamia się i w menadżerze urządzeń nie ma oznaczonego błędu o niepodpisanym sterowniku.

maciej_b
02-02-2017, 13:34
Witam ponownie,

czy po wyłączeniu DDS trzeba robić Initialize ECU ??

Szymon_Zy
02-02-2017, 13:59
O, czyli piątek nieaktualny ;-)

maciej_b
02-02-2017, 14:09
Hmm... dlaczego. Jeśli to nie problem to można się spotkać, wymienić doświadczeniem... ;) Ale to na priv (przy okazji wyczyść kolego skrzynkę, masz pełną i nie wychodzą wiadomości do Ciebie).

lukaszooo
10-07-2017, 19:53
Witam, również jestem po aktywacji anty napadu, DDS i HLA. Wszystko robiłem sam, jeśli przewertuję sie forum i wyciągnie wnioski to cała operacja jest banalna.
Co do DDS to zapisałem ciśnienie, przejechałem 500m spuściłem powietrze z 2.1bar do 0,6 bar i brak efektów, większe upuszczanie groziło odklejeniem sie opony......
HLA działa choć w innych markach jest to duzo bardziej rozwinięte a tu występuje bardziej jako bajer.

boncio
20-07-2017, 16:24
spuściłem powietrze z 2.1bar do 0,6 bar i brak efektówA przejechałeś się conajmniej kilkaset metrów z niskim ciśnieniem? Bo z opisu wynika, że 500m ale z 2,1.
Jeśli tak, to coś nie teges, bo u mnie sygnalizuje spadek o ok 0,3-0,4 Bar.

lukaszooo
20-07-2017, 19:54
Aktywowane dds przejechałem kilometr spuścił do 0,5 bar i wróciłem do domu, niestety brak efektów. Oryginalnie foka stała na 16 calach a teraz mam 18 cali ma to jakieś znaczenie ?

pjetrucha
20-07-2017, 21:59
"Rozmiar nie ma znaczenia" :))) Mi na 18 już parę razy wyskoczył ten komunikat, z resztą tak samo jak na zimowych 16.
A czy przypadkiem przy okazji tej aktywacji nie trzeba kalibrować ABS?

lukaszooo
21-07-2017, 00:10
Trzeba bo bez tego wyrzuca błąd.

referee
17-12-2017, 22:32
Hej!
czy któryś z kolegów ma w FOCCCUSie #149?
Widziałem tylko na screenach ta wartość dostepną.. jak i też inne ktorych nie ma normalnie.

Zmidyfikowałem XML focccusa- jednak - ustawiajac rożne wartości dla tego parametru- mam błędy...

Ma ktoś i może sie podzielic?

edmun
18-12-2017, 09:42
U mnie w ogóle się nie wyświetla. FoCCCus v0.8.6

referee
18-12-2017, 19:26
U mnie w ogóle się nie wyświetla. FoCCCus v0.8.6

Musisz wyedytowac plik XML -> ccc_descr.xml

Wstaw:
<param id="149" name="Homesafe Lighting">
</param>

Ale jak widać jest bez parametrów. próbowałem wstawiać 01 / 02 itp i przy wgrywaniu configu do BCMa się wieszało. Nie wiem jakie sa poprawne wartości.
Ten parametr #149 odpowiedzialny jest za długość świecenia świateł po zamknieciu auta... na screenach widziałem ustawienia 10 /20 /30 60 i 90 sec... Czyli zamykasz auto idziesz do domu a Focusik oświetla Ci droge jeszcze...

Jest takich ustawień sporo i nie wiem dlaczego zostały wycięte.... Moze ze względu bezpieczenstwa całego procesu?

maciej_b
18-12-2017, 20:22
To co podajesz jest w menu licznika. Odprowadzanie do domu wlaczasz pociągnięciem długimi po wyjęciu kluczyka. 20, 40, 60 sek

referee
18-12-2017, 22:16
Ja nie mam tego w Menu licznika.....
Stąd pewnie opcja włączenia.

Możesz proszę... udostępnić swoje AS BUILT dla IPC (licznika)?

lukaszooo
19-12-2017, 09:08
U mnie tez nie ma tego w menu licznika ale dxiala po nacisnieciu dlugich.

boncio
19-12-2017, 10:22
Serio nie macie tego w ustawienia -> światła?
U mnie w C-maxie z 2011 roku miałem to od zawsze. Do wyboru mam opcje manual (czyli pociągnięcie długich) i właśnie 20/40/60s. Ale to działa trochę inaczej jak wybierzemy wartość, bo światła świecą się zawsze te 20/40/60 sekund po wyłączeniu silnika. Mało tego fabrycznie miałem ustawione 20s.

Pociągnięcie dźwigni włącza na 30s jak zaryglujemy auto i 60s jak nie zaryglujemy i te wartości są stałe.

edmun
19-12-2017, 10:22
No u mnie też jest w menu na wyświetlaczu komputera.

Nie mam jak zczytać teraz z samochodu bo trochę mamy natłok roboty w pracy i nie mam jak wyjść na parking.

juri2069
14-01-2018, 08:26
... nic

referee
14-01-2018, 13:02
Ponawiam prośbę
Jeśli ktoś (kto ma menu światła i możliwość ustawiania wyłączania ich 20 / 30 /60 ..) może zrzucić konfigurację IPC - byłbym wdzięczny. Spróbuje dojść porównując swoja konfigurację które ustawienie odpowiada za MENU.

mastachaz
16-01-2018, 08:52
dziala ten program z focus mk3 facelift ?

edmun
16-01-2018, 10:14
referee musiałbyś do mnie napisać wieczorem jakoś, to odnalazłbym kabel, podpiąłbym się dla Ciebie i zrzucił co trzeba zrzucić. Nie wiem czy "anglik" nie będzie Ci przeszkadzał.

juri2069
18-01-2018, 15:31
Panowie wyczytałem , że lepiej jest ustawić prędkość 2 000 000 niż 38400 .
Ustawiłem w menagerze urządzeń jak pisaliście , com4 , odbiór i transmisja po 64 , opóźnienie 1 , timeout 0 i 0 .
Z tym , że w menagerze urządzeń kilkając właściwości pisze 9600 bitów na sekunde , bity danych - 8 , parzystośc - brak ,
Klikając dopiero w zaawansowane wyskakuje tak jak ustawiłem.

Odpaliłem Elmconfig , adapter setup > open port - obliczyło i wyszło maksymalnie 2 000 000 więc kliknąłem set i zapisało.

Odpalam focccusa i tam już pisze 2 000 000. Wszystko gra.

I do tego momentu narazie jestem w domu , do samochodu pójdę wieczorem jak dzieci zasną.

Czy do tego momentu wszystko zrobiłem dobrze ?:)

juri2069
18-01-2018, 18:27
Panowie 80 odwiedzin.... Jeśli ktoś chce coś zaktualizować w aucie to momentalnie sypią się propozycje z całej środkowo północnej Polski...... :)

Podłączyłem Elmconfig i nie ma tam czegoś takiego jak BCM. Proszę zdjęcie

https://s18.postimg.org/tai9fntcp/20180118_191447.jpg

Podłączyłem natomiast Focccusa i klikając Read from BCM , czyta do 1 % i wyskakuje błąd , pierwszym razem ten

https://s18.postimg.org/q3npvygll/20180118_190948.jpg

a drugim ten

https://s18.postimg.org/ks8tbchp5/20180118_191557.jpg

Czy coś źle zrobiłem ?:):)

Wrzuciłem nawet to http://www.tmp51886.atomnet.pl/ford/vbf.7z a propo błędu z VBF do pliku z focusa i nadal nic :)

No i sławetny błąd jeszcze , którego nie da się usunąć U2101 - mam go od początku. Może po zmianie licznika? Licznik IPC mi odczytuje w focccusie.... Ale czytając inne tematy , nie mogę zapisać BCM do IPC , żeby było tak samo bo nie czyta mi w ogóle BCM

referee
18-01-2018, 22:20
Hej!
Elmconfig nie jest do Focus MK3/MK3.5 (Facelift) - ty masz??? MK3?
Focccus przeznaczony jest do MK3 i ma problemy z MK3.5 (facelift)

Plik vbf.7z to archiwum które należny rozpakować zawiera katalog vbf ktory nalezy umieścić w głównym katalogu focccusa.

Wychodzi z błędu, że nie może wczytać vbf odpowiadający Twojemu BCM.. Czy możesz podać jaki masz BCM (wejdź do Forscan i tam odczytaj wersje) lub Focccus zakładka BCM i "Get info" -> Jaki masz HW/SW?

edmun
18-01-2018, 23:39
juri. Dużo robisz. Mało czytasz co i jak.
Tak tylko przyjacielsko powiem, żebyś się z niczym nie spieszyl i zanim cokolwiek zrobisz, to upewnij się 17tysiecy razy że wiesz co robisz.
Na razie wygląda to (co podrzuciles powyżej) na bladzenie we mgle.
Powiedz mi, dlaczego próbujesz komunikować się z Focusem MK3 programem do MK2FL?
Program do MK: jak to jest możliwe że ja z FoCCCusa korzystam na siedmiu różnych komputerach i żaden nie wyrzuca mi błędów?
Czy FoCCCus działa Ci w trybie offline?

juri2069
19-01-2018, 07:32
Witam , wiem , że ELMConfig nie jest do mk3 , raz tylko spróbowałem go włączyć z ciekawości ( to znaczy już wiem ) :)
W ELM zmieniałem prędkość wg instrukcji.

Plik VBF rozpakowałem i umieściłem w katalogu focccua.
Pierwsze zdjęcie bez niego ( błąd ten sam ) , drugie zdjęcie z tym plikiem

https://s17.postimg.org/o48oivea7/27017089_857060961134106_617652941_o.jpg

https://s17.postimg.org/aakbtsj3z/26982341_857060954467440_2086951137_o.jpg

Posiadam windows 10. Wersję BCM odczytam po pracy

edmun ja na prawde dużo czytam , nawet na forach zagranicznych i innym też wywalało ten błąd. Niektórym pomagał plik VBF , innym wywalało po wymianie modułu , po zamontowaniu spowrotem starego ten błąd znikał....

W trybie offline program się uruchamia.....

https://s17.postimg.org/xc0wzkdmn/27016702_857060944467441_1927069225_o.jpg

I wywala taki błąd

https://s17.postimg.org/xosb5oj0v/26981588_857060994467436_1997246204_o.jpg

referee
19-01-2018, 08:37
Hej!
odnośnie błędu - to który z komponentów ten błąd daje? FDCIM ??? - pokazuj tez na fotkach listę komponentów.
Masz 6 przycisków czy 10 na panelu sterowania?
Jak dobrze pamiętam zmieniałeś ekran na 4" kolor...?
Jak Focccus zacznie Ci rozmawiać to będziesz musiał zmienić jedna opcje #172 - wartość 04 - Colour-TFT MFD 4

Ten katalog VBF1 wypakowany z archiwum - wszystko co tam jest skopiuj do VBF.
wersja FOCCCUSa? 8.6 ?

Zresetuj BCM i ABS:
Focccus:
zakładka BCM - RESET ECU
zakładka ABS - initialize ECU

juri2069
19-01-2018, 09:42
Dzięki . Na wszystkie pytania odpowiem po 16.00 :)

Tak wymieniłem na 4 cale i wiem że trzeba zmienić jak tylko focccus zagada.
Mam cały program focccus przetłumaczony po polsku , wszystkie modyfikacje jakie tam są, są bardzo proste w obsłudze po polsku.

juri2069
19-01-2018, 14:37
Panowie tłumaczycie tak jasno i przejrzyście , że nie da się zrobić czegoś źle :)

HW/SW

https://s18.postimg.org/iu77ak39l/20180119_142350.jpg

Błąd U2101 jest w FCDIM

W radiu mam 10 przycisków

Wersje focccusa ściągnąłem stąd http://ford.xtlt.ru/FoCCCus/
Pierw próbowałem 0.8 zip ( zarówna oryginalnie jak i z wgranymi plikami VBF , potem odpaliłem 0.8.6 i również oryginalnie jak i z wgranymi plikami VBF

Resetowałem ECU i ABS

BCM z focccusa

https://s18.postimg.org/abxr6cu7t/20180119_151204.jpg

No i jeszcze odczytałem w razie czego IPC - IPC ( read IPC ) czyta bez problemu focccusem

https://s18.postimg.org/wnvjzr11l/20180119_151214.jpg

Po tym wszystkim oba błędy ( ECU i VBF) wyskakują nadal :)

daaro
19-01-2018, 15:14
Jakiej wersji elma używasz?
Miałem podobnie z els27
Po kupnie z viakena łączy sie automatycznie na prędkość 2000000.żadnych problemow.
System windows7 32bit

juri2069
19-01-2018, 15:19
Specjalnie kupiłem viakena:) i ani na 2000000 ani na 38400 , ani na 500000 :)

Windows 10 , 64 bity

Viakena chyba dobrze zainstalowalem, inaczej by w ogóle nie działa a to z forscanem działa jak i z focccusem-IPC

DaSilva
20-01-2018, 21:35
To ja się podłącze z pytaniem.
Podłączam do wtyczki autka Viakena do urządzenia podłączony laptop z programem FORScan ściągam dane - spokojnie odczytuje wszystko - zapisuje konfigurację na dysku i teraz pytanie jak tą konfigurację odtworzyć na innym kompie ??
Generalnie wolę kompa w domu z dużym ekranem niż laptopa.
Jak ktoś by wiedział jak tego dokonać to było miło.

juri2069
21-01-2018, 11:34
Panowie , zwróciłem uwagę , że w plikach VBF z programu focccus 0.8.6 ani z dodatkowo pobranych VBF nie ma moich numerów z BCM.
Jest to jakiś trop ?
U mnie w BCM jest
HW DV6T-14C245-BE
SW DV6T-14C094-BF
a w wyżej wymienionych nie ma takich numerów.

referee
22-01-2018, 19:06
juri2069 - tez o tym myślałem dlatego prosiłem o te nr-ki.

Niemniej nie znalazłem nic.

Zarejestruj sie na forscan.org i tam poproś o rozszerzoną licencję.
Bedziesz "mogł" robic to co w foccusie

juri2069
22-01-2018, 20:54
Coś ewidentnie gdzieś brakuje tylko nie wiem czy w focccusie czy po prostu mój samochód jest jakiś nietypowy .....
Próbując również cokolwiek i gdziekolwiek zrobić forscanem ciągle wyskakuje to ( i w centralnej konfiguracji i chcąc cokolwiek odczytać itp ) :

Loading SBL to primary module

Błąd podczas odczytu pliku DV6T-14C097-AB.VBF

Please copy calibration file to: C\Users\juri2069\documents\calibrationfiles\DV6T-14C097-AB.VBF

https://s18.postimg.org/4ug82ne6h/20180122_211118.jpg

Same błędy odczytać mogę , usunąć mogę , licznik też mogłem zmienić
Coś mi tu chrzani ten VBF :)

Walczymy dalej : Podjadę jutro albo pojutrze do kolegi i skorzystamy z jego laptopa , jeśli również nie odpali to wykluczę laptopa , potem pozostanie mi tylko włożyć stary licznik i stary wyświetlacz z radia. Może gdzieś tam boli ten kuźwa BCM :D

totek2
22-01-2018, 21:02
Please copy calibration file to: C\Users\juri2069\documents\calibrationfiles\DV6T-14C097-AB.VBF
A próbowałeś tam skopiować ten plik?

juri2069
22-01-2018, 21:27
Nie mam pliku " calibrationFiles"

Mam tylko pusty plik Forscana , FeedBackHub oraz 3 pliki z windowsa SynKernelDiag

Stworzyłem plik calibrationFiles , wkleiłem tam DV6T.......VBF

i ruszyło ale tylko do block 1/6

https://s18.postimg.org/5qhavukyh/20180122_221444.jpg

Odpalając znowu focccusa błędy te same

totek2
22-01-2018, 21:31
rozumiem że plik masz dobry ze strony forda?

juri2069
22-01-2018, 21:48
Plik to ja skopiowalem z programu focccus. Także dziś już nie będę leciał na parking , jutro spróbuje z tym plikiem co podałeś. Dzięki za jakiś trop :)

bflip
27-01-2018, 00:00
Witam. Czy ktoś może powiedzieć mi jaki interfejs kupić do Focusa MK3 z 2011r 1.6 duratec
Czy taki będzie odpowiedni: STN1170 ELM327 v3 Diagnoza OBD2 MS-CAN Ford polski od viakena.?
I czy możecie podrzucić skąd pobrać fordscana i Focccusa odpowiedniego do tego modelu samochodu.
Swoją drogą przydał by się jakiś poradnik do tych programów, może ktoś sie podzieli swoją wiedzą.

arturek
27-01-2018, 10:08
Witam

1) Wszystkie programy w jednym miejscu

http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Diagnostyka

2) Kup Viakena

pozdrawiam
Arturek

juri2069
30-01-2018, 20:20
Po kolejnej próbie bez zmian , a próba polegała na zmianie licznika na stary i odczytanie BCM. Nie dało się więc oczytałem IPC ( tradycyjnie odczytało ) i po odczytaniu IPC kliknąłem WRITE to BCM . Nistety błąd ten sam :)

Jeśli dobrze mi się wydaje to nie ma sensu niczego zmieniać ( nawet nie próbowałem ) w IPC i zapisywać bo wszelakie zmiany robi się w BCM.

Ostatnie co mogę sprawdzić to kolegi laptop. Prosiłbym jeszcze tylko Was kolejny raz o link do programu , żebym już miał pewną pewność i wtedy z czystym sumieniem podpalił samochód :)

bflip
02-02-2018, 17:29
Witam ponownie, kupiłem kabelek od Viakena i łączy sie prawidłowo ale mam problem, mianowicie jak włączam asystenta parkowania albo kontrole ciśnienia w oponach to świeci sie kontrolka abs i kontrolka trakcji. chciałem zrobić inicjalizacje ABS ale podczas tej próby mam komunikat: Can t open diagnostic session 3 with ECU.
Dodatkowo pojawia sie komunikat awaria kontroli ciśnienia i nie da sie go skasować nawet po wyzerowaniu ciśnienia w oponach. Jak wyłączyłem te tryby to wszystko wróciło do normy.
Jeszcze jedno czy można zrobić tak żeby po przekręceniu nawiewu na szyby nie włączała się sama klimatyzacja?

Zauważyłem jeszcze że w Focccusie w kilku pozycjach jest podany rozmiar opon w moim przypadku 215..... a ja opony mam 205..... czy to jest jakaś przeszkoda?

multimen
15-02-2018, 07:13
Witam Viaken STN1170 ustawiony wg opisu z pierwszych postów, i w FF3 2013 Focccus 0.8.6 na 2Mbps komunikuje się z modułami bez problemu, chce aktywować tempomat i Hill Assist , no i możne DDS, dać Unknown na radio bo jest na androidzie, przy probie odczytania konfiguracji z BCM wywala błąd dotyczący vbf, pytanie czy ogóle z czytywać CCD z auta czy pobrać z neta po Vinie i tylko wgrać już z edytowany CCD??? Czy powinien z czytać konfiguracje bez problemu ? i może jeszcze jedna wskazówka czy najnowszy firmware w STN może przeszkadzać w wersji 4.6.2, czy wgrać wersje 3.3.1 albo użyć starszej wersji Focccus ? jeśli odradzacie Focccus a to czy aktywuje tempomat Forscanem z licencja rozszerzoną ?? macie może taką wiedzę? Używam STN z ELMconfig na Mondku 4, Focccus podnosi ciśnienie :D w FF3

mastachaz
15-02-2018, 08:21
jak ten program dziala z mk3 facelift ?

lukaszooo
15-02-2018, 08:36
Napisales posta na pol strony ktorego trudno zrozumiec a mozna opisac to w dwoch zdaniach.
Dds wywala komunikat po ok 10km nawet jak spuscisz do 0.5 bar.

Podaj tą strone.

juri2069
15-02-2018, 08:49
http://ford.xtlt.ru/ab/ pewnie to.
Telefon sobie przetłumaczy na polski . Wpisujesz vin i masz konfigurację swojego auta

multimen
16-02-2018, 15:02
Mała aktualizacja wgralem do viakena stn1170 firmware 3.3.1... i podpiołem foke pod ForScan, wybrałem programowanie i dowiedziałem się tyle że nie zacznie procedury bo musi pobrac z neta plik no to kliknołem pobierz i oczywiscie pobrał vbf z nr PCM po czym otrzymalem komunikach ze wgrano do modulu second boot loader i ostrzezenie ze działanie nie jest bezpieczne i mam się upewnić że aku jest naładowane, laptop też że ma wyłączone wygaszacze, st-by itp i czy jestem gotowy kontynuować ? ;) sprawdziłem w mondeo to samo pobieranie pliku z symbolami pcm second boot loader loaded to module i to samo ostrzeżenie..... co o tym myslicie ? Jakie jest prawdopodobienswto ze uwali auto 99% ? Czy znikome ... czy to standardowe ostrzeżenie ? Nigdy wczesniej nie używałem forscana do aktywacji a widze na youtubie że ludzie używają Forscana smiało do aktywacji .... ja anulowałem bo aku jest troche wymarznięte 75% naładowania... wygląda na to że Focccusa też to bolało tyle że nie potrafi sam sobie pobrać plików vbf a skoro ma katalog i wywala błąd to znaczy że brakowało odpowiedniego , forscan sam pobiera plik który jest wymagany do procedury central configuration w bcmii

multimen
17-02-2018, 11:03
Dopisze Tu sorry podłączyłem się Forscanem i w centralnej konfiguracji jest wszytko tak samo jak w Focccus za pierwszym razem nie zauważyłem że u góry mam tryb NORMAL a nie Inzynierski + wszytko co aktywne i po zapisaniu konfiguracji nic się nie zmieniło za drugim razem przełączyłem na tryb inżynierski i ustawiłem tylko ze ma tempomat zapomniałem ze musi być i ASL :( no i nie działa tak ze muszę wrócić i zrobić kolejna konfiguracje, ForScan tez ma konfiguracje wiec po co używać Focccus skoro jest taki niebezpieczny ?.....

maciej_b
17-02-2018, 20:30
multimen, o jakim samochodzie piszesz? Ten z sygnaturki?

multimen
18-02-2018, 10:22
W mondeo zrobilem aktywacje w 4min za pomoca elmconfig. W focusie mk3 2013 sa problemy nie jestem ekspertem elektronikiem programista tylko mechanikiem i altywacje robie pierwszy raz w zyciu tzn juz 2 bo w mondku zrobilem dolozylem tempomat bez problemu.
Forscanem udalo mi sie odczytac konfiguracje i z edytowac ale sie zamotalem bo mialem polski jezyk i czesc bylo nie przetlumaczone i to pol opisow po polsku i po angielsku i moeszane tak ze nie znalazlem z wrazenia ASL i nie zedytowalem i tempomat w FF3 nie ruszyl ale wiem gdzue popelnilem blad przestawie forscan na english i jutro kolejne podejscie musze zedytowac ASL w nadzieji ze tempomat zagada. Teraz ma DTC uszkodzenie mechacniczne uklad kierowniczy... co swiadczy ze jest klawiatura wpieta i nie ma aktywacji ASL.
Focccus mnie stresuje nie sciaga plikow z neta nie pisze czego mu brakuje jedna vielka nie wiadoma, myslalem czy by nie wrzucic mu do katalogu vbf tych ktore pobral forscan z neta do swojego katalogu z kalibracjami bo musi miec pliki sbl brak second boot loadera skonczy sie uwalemiem modulu i nie znam sie ale chyba bez boota zaden mikroprocek nie ruszy i tylko programowanie przez ISP moze pomoc bezposrednie wgranie a skoro to sie odbywa przez can to tak jak usb jest szyna danych i uklad odpowiedzialny za przelaczenie trybu pracy procesora z praca na odczyt zapis .... Focccus nie pozwolil odczytac konfiguracji z bcm z braku vbf i zrezygnowalem z jego uzycia. Teraz rozumie w czym lezy ryzyko bo jak uwali sie boot loader to traci sie komunikacje z prockiem.... dlatego uwazam ze nie powinno sie wgrywac konfiguracji pobranej z neta na sile jak nie odczyta jej z auta bo to juz swiadczy o tym ze lacznosc jest nie kompletna i nie jest bezpieczna... w dodatku forscan pobral vbf zarowno przy odczycie jak i wgrywaniu. Sorry za bledy pisze z smartfona z ekranem fullHD i czcionka jest micro :D

Update^:: wszystko wgrane bez problemu aktywowane kierownica z tempomatem i klawiszami do BT/vc ktore steruja radiem na androidzie odbieranie rozmowy na zielonej sluchawce konczenie na czerwonej dziala z automatu wszystko ok aktywowane tempomat i limiter predkosci ,wyzerowany system multimedialny czyli nie ma bledu o braku radia fabrycznego, aktywowany asystent ruszania pod gore, aktywowany antynapad po ruszeniu, i aktywowany DDS tyle ze w forscan nazywa sie inaczej ale ma wartosc 44 wiec mozna sie po tym zorientowac... zrobiona incializacja abs tez bez przeszkod wykasowane DTC wszystko w kilka minut jednym programem .... tak ze Focccus narazie idzie w odstawke nie bede z niego korzystal..... ;) dzieki za wszelaka pomoc lub jej brak ktory zmotywowal do szukania grzebania prawdy i zrozumienia calosci problemu....

juri2069
20-02-2018, 21:05
Postanowiłem sprawdzić laptopa kolegi ( nie miałem wcześniej czasu ) i tradycyjnie:
ElmConfig - zmiana na 2 000 000
Focccus - łączy się , czyta IPC czyli dane samochodu dawcy licznika , klikając read BCM błąd " błąd podczas ładowania VBF "
Wyskakuje zarówno bez , jak i z wgranymi dodatkowymi plikami VBF.

Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to zmiana licznika i wyświetlacza radia na oryginalne i wtedy oczytać BCM. Czy jest jakikolwiek sens?
W sumie błąd , nie pamiętam kodu , ale od wymiany wyświetlacza radia jest nieusuwalny ( może to on szkodzi ) .

Więc jest sens zmieniać na oryginalne?

Jeśli nie to zostaje mi wizyta w stolicy bo i tak się niebawem będę wybierał :P I wtedy wyjdzie szydło z worka kto jest głupi :D

multimen
21-02-2018, 06:04
Zrob sobie licencje rozszerzona do ForScana... i sprawdz czy pobierze vbf ? W katalodu dokumenty/kalibracje beda pliki pobrane przez forscan czytaj w katalogu urzytkownika windows nie w katalogu programfiles. Forscan oprucz vbf pobiera zipa ... jak pobierze wyskoczy ci informacja ze zaladowal drugi boot loader.... nie wiem co jest z focccus ale tez nie czyta u mnie CCD a forscan dziala. Jak zmieniasz wyswietlacze czy licznik to w centralnej konfiguracji musi byc wybrany taki jaki jest zamontowany ... inaczej blad nie zniknie .... ja zamontowalem ojcu radio z androidem 9" przypomina Sony i musialem w konfiguracji system multimedialny dac na 00 inaczej blad by wyskakiwal bez przerwy. Mala uwaga ustaw angielski w forscan bo sorry ale jakis tlumok tlumaczyl na polski ten program w konfiguracji jest kaszana polsko-angielska a przyciski na dole to loteria zastanawialem sie ktory z trzech kliknac i k..... klikalem niewlasciwy 3 razy dopiero jak ustawilem angielski jezyk to widac czarno na bialym ze klikalem niewlasciwy masz save write i write to backup tak k.... ciezko bylo przetlumaczyc zapis , wgraj i wgraj do kopi zapasowej ..... save zapisuje plik cc na dysku write wgrywa cc do modulu a write to backup zapisuje modifikacje w kopi zapasowej w innym module .... przez to durne tlumaczenie zapisywalem modyfikacje do kopi zapasowej a nie do bcm i zmian nie bylo widac...

lukaszooo
21-02-2018, 06:25
Masz : wczytaj, zapisz, pisz, write to beckup.
Skoro masz problem ze zrozumieniem tych przycisków to nie dotykaj sie nawet do forscana.

juri2069
21-02-2018, 07:18
To do mnie , że czegoś nie rozumiem?
Nie rozumiem agresji w wypowiedzi.
Dziwi mnie tylko , że tylu fachowców ( dosłownie) tutaj jest i Nikt do tej pory nie zauważył, że można zmieniać konfigurację forscanem:) bynajmniej nie ma takiego tematu z objaśnieniami jak focccus:)

lukaszooo
21-02-2018, 07:44
Na tym forum panuja ogólna nie chęć do dzielenia sie informacjami na ktorych wiekszosc starych wyjadaczy zarabia.

Probka mozkiwosci forscana.
https://youtu.be/4jhQHV17DTk

multimen
21-02-2018, 12:49
Przyzwyczailem sie do hejterow na forach :) tak ze nie dyskutuje i biore sie sam za robote stare dobre powiedzenie mowi ze nikt nie zrobi za ciebie tego co ty sam mozesz zrobic lepiej a co do wypowiedzi czytaj , zapisz , pisz i wrie to beckup to wlasnie potwierdzenie ze chyba chinczyk tlumaczyl to na polski jezyk bo tlumaczyc cos to trzeba miec pojecie czego dotyczy i rozumiec temat a nie tlumaczyc slowa z jezyka jesli maja one kilka znaczen.... zapisz mozna zaakceptowac ale pisz.... ??? Co chcesz pisac pomemat ??? to zmien forum to nie poezja zapisywanie konfiguracji jakiekolwiek flashowanie w terminologi elektronicznej to wgrywanie a nie pisanie a write to beckup jakos nie istnieje w slowniku jezyka polskiego.... fachowiec na youtubie stwierdzil ze zrobil filmik dla wtajemniczonych wiec moje odpowiedz jest prosta wtajemniczeni nie potrzebuja instrukcji... widze ze dzielenie sie doswiadczeniem na tym forum nie ma najmniejszego sesu bo tu jakies nadludzie sa :D zreszta nie mam czasu na duskusje jezykowe aktywacja zajmuje sie od paru dni z potrzeby w moim aucie i ojca i doszedlem do tego jak to zrobic bez kierowania mnie za raczke i bez sluchania bredni ze nie kupuj takiej kierownicy albo takiej bo te przyciski beda dzialac a te nie buduje maszyny w wolnycm czasie i mam pojecie o budowie auta bo tego mnie uczyli w szkole .... wiekszosc demonizuje temat bo maja z tego zysk, wiec robcie co chcecie mam kilkaset projektow wszelakich masci do zrealizowania a co chwile ktos chce zeby mu cos zrobic z 100 robia sie tysiace robotem nie jestem ale jak czegos nie znam to w ciagu 3 dni dowiaduje sie o tym na tyle zeby zrealizowac zamierzony cel .... nie studiuje na uczelni zeby zakuc zdac i zapomniec tylko codziennie ucze sie czegos dla siebie zeby to wykozystac w praktyce..... tak wiec porade przedstawilem alternatywe tez ... swoje zrobilem pozdrawiam i nie przeszkadzam... powodzenia w zyciu... forscan zrobil to czego focccus nie chcial ojciec zadowolony ja tez ;) znajoma chce domowe solarium brat cnc pod plasme kumpel chce zeby mu wyplytkowac kuchnie dla siebie czasu nie mam wcale a mam 3 drukarki 3D do skonczenia i polakierowac odpryski z kamieni na masce tak ze spadam wszystkiego naraz nie ogarne.
" Gdy technologia wezmie góre nad człowieczeństwem, ziemie zamieszkiwać będzie rasa iditiotów" Albert Einstein

edmun
21-02-2018, 13:13
Na tym forum panuja ogólna nie chęć do dzielenia sie informacjami na ktorych wiekszosc starych wyjadaczy zarabia.
A nie sądzisz że wynika to z faktu, że informacje których poszukujesz są w necie. Dostępne? Od ręki?

Jak sam widzisz, ktoś podrzucił linka do youtube'a. To już jakieś "działanie" czy też chęć szerzenia informacji które posiada.
Ktoś też wrzucił film na youtube'a, więc też coś sam zrobił od siebie i bardzo dobrze że zaznaczył jest to dla wtajemniczonych, bo niestety żyjemy w takich a nie innych czasach, że jak coś wrzucisz na youtube'a, to jak pan Henio zacznie grzebać w swojej Fieścinie to zaraz będzie hejt że go "zły pan" źle poinstruował i w ogóle jego Forscan nie działa (bo jest w wersji demo) i że "c*** Ci w "^&%^&" bo u niego nie działa itp itd.
Nie tędy droga chyba co nie?

Co do wyjadaczy: To nie jest kwestia wyjadaczy. To jest kwestia że na forum dzień w dzień pojawiają się osoby które weszły tylko po to, aby dostać gotową instrukcję i jeszcze potrafią "pyskować" że ktoś im coś źle doradził/poradził i jeszcze leci obraza na osobę która coś tam podrzuci. Ja się do tego przyzwyczaiłem i stąd przestałem już na siłę wszystkim pomagać bo:
a) mam swoje życie i po prostu nie mam czasu pomagać każdemu i w każdym momencie
b) na pewno nie napiszę komuś referatu co i jak jeśli ta osoba jest na forum i ma np. 1-2 posty i zazwyczaj są w stylu "hej, słyszałem że można zrobić XXX w aucie XYZ - dawać mi tu jak i to natychmiast"
c) wszystko co wiem, nauczyłem się z tego forum oraz kilku stron zagranicznych. O ile jestem w stanie pomóc i wytłumaczyć coś co "wiem" to zazwyczaj staram się tak zrobić, nie rozumiem czemu nagle jest "obowiązek" żeby pomagać. Jest to forum. Zadajesz pytanie albo sam starasz się dać coś od siebie. Z przykrością jednak stwierdzam, że 90% wchodzących na to forum to Ci co "ciągną" ale od siebie zazwyczaj dają bardzo mało. Czy w takim razie warto obrażać te pozostałe 10% i jeszcze im wytykać że nie chcą się dzielić wiedzą którą (UWAGA!) nie otrzymali również za darmo, na tacy itp itd?

Wielu "wyjadaczy" nie tylko poświęciło swój czas, ale i czasami i pieniądze jak metodą prób i błędów coś tam naprawili albo schrzanili. Mnie rozpiernicza jak w pracy przychodzi do mnie szef i "każe mi" nauczyć świeżo przyjętego chłopaczka jak programować w danym języku. Ja żeby się akurat tego języka nauczyć, to poświęciłem jakieś 140 wieczorów swojego życia studiując książki, oglądając filmy na YT, czytając fora i próbując i próbując. I poznałem może "podstawy" danego języka. Z jakiej racji mam więc nagle stać się nauczycielem młodego który w swoim życiu spędził 140 wieczorów leżąc przed Netflixem? Tak z racji że to moja praca? Otóż nie. Moja praca nie polega na szkoleniu młodzików bo za takie "obowiązki" jest osobne stanowisko, płatne mniej więcej 1.5x co ja zarabiam.
I tak - o ile mam ochotę, to dzielę się tym co mam.
Wymaganie od innych aby się dzielili (i to jeszcze całkowicie altruistycznie) jest moim zdaniem dziwne.

Ale - wracając do forum - prosiłbym nie mówić że "starzy wyjadacze na tym zarabiają i dlatego się nie dzielą".
Jest to obraźliwe samo w sobie.

Mimo że sam do żadnych wyjadaczy nie należę i nie jest to skierowane do mnie.

lukaszooo
21-02-2018, 13:16
O człowieku :shock: jak pisze "write" to rozumiesz a jak "Pisz" to już ??? według ciebie co tam mieli przetłumaczyć ????

Edmun.
Jestem na tym forum krótko ale w VW a w szczególności w Audi siedze od ponad 10 lat i rozumiem co chcesz powiedzieć, sam jakieś 12 lat temu w starym audi uczyłem się obsługi VAGa a teraz wszystko można znaleść na YT i to co ja ogarniałem przez rok można obejrzeć w 10min. Ja ze swojej strony wiem też że na jednym z największych forum w Polsce czyli AudiA4KlubPolska którego jestem czynnym członkiem tematy powielane cały czas mają podsumowania w pierwszych postach, sam napisałem takie do kilku powielanych tematów. Pokaż mi choć jeden taki temat na tym forum. Nie zmienia to faktu że jest tutaj bardzo dużo info choć na temat bardziej wnikliwego kodowania informację są mocno okrojone a chęc dzielenia sie informacjami jest dosyć mała.

juri2069
21-02-2018, 13:22
edmun Ja napisałem "dziwi mnie ..." Ale zauważ, że focccus również jest dostępny dla wszystkich i za darmo i wielu się udziela w tym temacie chętnych wyzwań itd. Forscan też tak samo jest dostępny i darmowy, dlatego to mnie dziwi.
Bez żadnych pretensji do nikogo, bo ci " forumowicze " bardzo dużo mi pomogło i szacun za to .
Gdybym tylko miał 100 , a nie 300 km do kogoś to wsiadam i jadę w końcu zmienić ta za...raną konfigurację w tym.....super moim Focusie :d

. Sam się dowiedziałem wczoraj czytając wypowiedź kolegi Multimen, że i forscanem można zmieniać konfigurację. Dla mnie to ciekawostka :)

edmun
21-02-2018, 13:41
Po prostu uważam, że na darmowym forum, gdzie jest naprawdę sporo użytkowników,
to pisanie że "wyjadacze nie chcą się dzielić bo zarabiają" jest po prostu trochę nie na miejscu.

To jakby przenieść się do Niemiec i na drugi dzień stanąć pod urzędem miasta
i skandować że dają za mało zasiłków na bezrobotnych.

Tak - forum to miejsce do "dzielenia się" i można zawsze kwestionować,
czy są ludzie pomocni czy też nie, ale nie jest to z pewnością miejsce,
żeby jechać po tych, co mają wiedzę a nie chcą się nią wszem i wobec wszędzie dzielić.

Ja się do tej grupy nie zaliczam, nie jestem wyjadaczem, wiedzę wyciągam z tego forum i się "uczę",
jednak nie wkurzam się, jeśli mi ktoś nie odpowiada i za żadne skarby bym tutaj nikogo nie oceniał tylko dlatego, że wie - a nie chce powiedzieć.

lukaszooo
21-02-2018, 14:33
Inaczej to zrozumialeś, do nikogo nie pije ani nie oceniam. Jesli zmienisz kiedyś auto np na audi to zobaczysz o co chodzi. Potrzebujesz dolozyc tempomat lub zmienic pompę. Szukasz temat i w pierwszym poscie masz podane jak na tacy lacznie z numerami czesci. I takie rzeczy rabią właśnie starzy użytkownicy, mi takie posty zapewniają satysfakcje.
Niestety na tym forum nie ma takiego trendu a szkoda.

edmun
21-02-2018, 14:37
Potrzebujesz dolozyc tempomat lub zmienic pompę. Szukasz temat i w pierwszym poscie masz podane jak na tacy lacznie z numerami czesci. I takie rzeczy rabią właśnie starzy użytkownicy, mi takie posty zapewniają satysfakcje.

NUMERY KATALOGOWE CZĘŚCI na podstawie VIN (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=253642)
Reguły:
1. Podajemy tylko numer VIN
2. Podajemy jaka część nas interesuje lub jej zdjęcie
3. Numery części podane są do elementów występujących jako część zamienna w E-cat.
4. Nie komentujemy postów ( bo i tak wylecą )

Ja nawet nie wiem jak mam skomentować.
Może ja czegoś nie rozumiem :/

poza tematem:
A do Audi może kiedyś się przykleję.
S1 czy A3 mnie nie interesują a niestety na cokolwiek więcej mnie nie stać.
Swojego czasu patrzyłem chyba (musiałbym poszukać co to było) za S4 czy S6 Avant 4.2 V8 (chyba 2008 czy jakoś tak)
i mimo niskiej ceny jest to ciekawe auto, ale koszta utrzymania by mnie chyba zjadły :D (ale zabij mnie nie pamiętam dokładnie co to był za model, pamiętam że było to 4.2 V8 i już nawet miało LEDy do jazdy dziennej mimo starszego rocznika a na Audi się nie znam. Właśnie szukam w historii przeglądarki co to było. edit: chyba znalazłem. 2008 Audi S6 5.2 V10 :D. pomyliły mi się cyferki )

lukaszooo
21-02-2018, 14:55
Caly czas mnie nie rozumiesz. Na audi a4 klub polska robie się to tak.
https://a4-klub.pl/topic/229374-vaccum-pompa-tandemowa-działanie-montaż-wymiana/?page=1

Fajnie by było zeby tutaj tez byl taki trend. Wlasnie dlatego napisalem ze ciezko uzyskac informacje chyba ze przekopie sie przez miliony postow.

edmun
21-02-2018, 15:22
Nie zrozumiałem, bo nie podałeś przykładu.
Teraz rozumiem o co chodzi.
Żeby powstawały takie "tutoriale" to niestety potrzeba jakiś zespół który to będzie do kupy składał. I tak sam robiłem takie tutoriale na wielu forach (XDA, Windows, dobreprogramy) itp itd. Po 10-latach "działania" w necie uznałem, że mam dość.
Oprócz jednej "nagrody" rzeczowej (a nie robiłem tego dla żadnych nagród) uznałem że mam dość pisania tutoriali bo nie dość że ludzie nie doceniają że ktoś się dzieli wiedzą (gratis) to jeszcze mieli problemy. I to jeszcze w czasach kiedy słowo "hejt" nie występowało w potocznej mowie. Dziecko neostrady, to było w czasach kiedy zaczynałem. Po kilku latach uznałem, że mam dość.
Teraz od "czapy" wrzucam (jeśli chodzi o samouczki itp) coś na youtube'a, bo tam czasami jakieś grosze wpadną za reklamy (nie będę mówił ile, bo zaraz będzie raban) to chociaż to wynagradza trud i to ile czasu człowiek poświęca żeby coś zrobić.
Więc tak - teraz rozumiem o co Ci chodzi (z forum audi).

bflip
21-02-2018, 21:45
A ja jeszcze raz przypomnę się z moim problemem, może jest ktoś kto wie jak to rozwiązać mianowicie po uruchomieniu wspomagania ruszania pod gore i kontroli ciśnienia nie można zrobić inicjacji ABS bo wyskakuje taki błąd: Can t open diagnostic session 3 with ECU. Dodam,że kabel od Viakena z prędkością 2000000

lukaszooo
21-02-2018, 21:59
Ustaw na 38400 i sproboj zrobic restart forscanem w wersji inzynieryjnej.

bflip
21-02-2018, 23:54
A skąd taką wersie pobrać?

lukaszooo
22-02-2018, 03:53
Musisz sie zarejestrowac na stronie forscana i pobrac licencje. Jak to zrobisz bedziesz mial dodatkowe opcje a w nich restart modolu abs czyli inicjalizacje.
Gosc na tym filmie wlasnie to robi.

lukaszooo
23-02-2018, 17:05
Znalazłem film jak jeden rusek grzebie w focusie i zbytnio nie ogarniam co się zmienia

Obczajcie i podpowiedzcie https://www.youtube.com/watch?v=euFb36v6kqI

referee
23-02-2018, 19:07
Kolega na filmie ma jakis problem z poduszka.
w pierwszym kroku chce wyłączyć przypominajke o niezapiętych pasach #131 - to nie skutkuje i Inicjuje RCM - to też mu nie pomaga.

bflip
23-02-2018, 20:16
Musisz sie zarejestrowac na stronie forscana i pobrac licencje. Jak to zrobisz bedziesz mial dodatkowe opcje a w nich restart modolu abs czyli inicjalizacje.
Gosc na tym filmie wlasnie to robi.

Należy ci się kolego wielkie piwo, miesiąc z tym walczyłem a dzięki tobie zrobiłem to w pięć minut. Jednak w moim przypadku nie był to restart modułu tylko pierwsza pozycja ABS w funkcjach serwisowych.
Wielkie dzięki i pozdrawiam.

lukaszooo
23-02-2018, 20:41
Polecam sie na przyszłość.

referee
23-02-2018, 22:19
Hej!

Ci którzy maja IPC w wersji wypas mogą aktywować sobie znaczek FORD
Dodatkowo podczas zabawy zauważyłem jak aktywować MENU czujnika deszczu.
wszystko robimy w FOCCCUS lub FORSCAN na module IPC.

1. FOCCCCUS
2. zakładka Tools*
3. Wybierz IPC w sekcji READ/WRITE a w polu DID daj DE05
4.*kliknij Read
5. W polu DATA pojawi Ci się aktualne ustawienie. Możesz zmienić je ( piątą wartość jak poniżej)
6. daj WRITE

720-06-01 0000 0 000 FORD sign statup Rain Sensor MENU
DE05 2400 0 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 1 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 2 C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 3 C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 4 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 5 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 6 C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 7 C03 --> YES FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 8 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU ORYGINALNE
DE05 2400 9 C03 --> YES FORD sign startup NO Rain Sensor MENU Ustawione
DE05 2400 A C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 B C03 --> YES FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 C C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 D C03 --> YES FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 E C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 F C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU

Mniej przydatne:
Włączenie / wyłaczenie obrazu samochodu z głównego ekranu.
Mniej przydatne bo można to samo uzyskać właczając w MENU odpowiednia opcję (ja tak mam), jednak za pomocą FOCCCUSA również można to zrobić :)

720-06-01 Car GRAPHIC
DE05 24009 1 03 --> NO
DE05 24009 2 03 --> NO
DE05 24009 3 03 --> NO
DE05 24009 4 03 --> YES
DE05 24009 5 03
DE05 24009 6 03
DE05 24009 7 03
DE05 24009 8 03 --> NO
DE05 24009 9 03
DE05 24009 A 03
DE05 24009 B 03
DE05 24009 C 03 --> YES
DE05 24009 D 03
DE05 24009 E 03 --> YES
DE05 24009 F 03 --> YES

moim zamierzeniem było włączenie menu HDLAMP - odpowiedzialnego za utrzymywanie włączonych świateł po zamknięciu samochodu przez 20/30/... xx sekund.
niestety porównałem kilka ASBUILT kolegów i nie udało mi się włączyć tej opcji bawiąc się tylko ustawieniami IPC.

pozdrawiam

Szymon_Zy
23-02-2018, 23:14
Ktoś mi wytłumaczy co to jest za soft do IPC: dorastyle i restyle? Czy do navi też są takie paczki z kolorami?

bflip
24-02-2018, 06:25
A wiecie może czy da się zrobić żeby po przekręceniu nawiewu na szyby nie włączała się klimatyzacja? Tak samo po przekręceniu na zimne powietrze. Klima manualna

lukaszooo
24-02-2018, 08:28
Nie da sie.

Pshemack
24-02-2018, 09:04
Wynika to z fizycznej właściwości przełącznika, nie jest programowalne komputerem. Jeśli dobrze pamiętam [emoji6]

cliner
24-02-2018, 11:33
Ktoś mi wytłumaczy co to jest za soft do IPC: dorastyle i restyle? Czy do navi też są takie paczki z kolorami?
Przedliftowy(dorestyle) i poliftowy(restyle).

edmun
24-02-2018, 13:07
Hej!

Masz jakies zdjęcie bo chciałbym zrozumieć o czym mówisz? Tak samo o co chodzi z czujnikiem deszczu?

maciej_b
24-02-2018, 13:08
Ci którzy maja IPC w wersji wypas
po czym poznać wersję "wypas"?

Bump: A czy na każdych zegarach z duzym wyświetlaczem można włączyć kompas?

edmun
24-02-2018, 13:21
To przy okazji zapytam.
HW IPC to obstawiam wersja licznika jeśli chodzi o fizyczny licznik gdzie SW to jaki software ma wgrany? P/N to produkt number więc obstawiam że po prostu numer części (z fabryki)?
https://i.imgur.com/7HJcw3rl.png

maciej_b
24-02-2018, 13:23
Wg mnie tak. HW hardware, SW software

referee
24-02-2018, 13:35
po czym poznać wersję "wypas"?

Bump: A czy na każdych zegarach z duzym wyświetlaczem można włączyć kompas?

WYPAS czyli z dużym kolorowym wyświetlaczem

KOMPAS - czyli CI którzy posiadają moduł GPSM mogą sobie włączyć go na wyświetlaczu. Będzie pokazywał kierunek jazdy.

Należy ustawić jak poniżej:
USTAWIENIA MENU i włączenie GPSM:
720-08-01 x9xx xxxx xx
720-35-01 xxxx xFxx xx

jeśli ktos nie ma modułu GPSM można samemu zaisntalować - Tutaj opis (http://ffclub.ru/topic/415201/?pid=18635387#entry18635387) w jaki sposób podpiąłem i aktywowałem.

edmun
24-02-2018, 14:03
Hej!

Dodatkowo podczas zabawy zauważyłem jak aktywować MENU czujnika deszczu.
wszystko robimy w FOCCCUS lub FORSCAN na module IPC.

1. FOCCCCUS
2. zakładka Tools*
3. Wybierz IPC w sekcji READ/WRITE a w polu DID daj DE05
4.*kliknij Read
5. W polu DATA pojawi Ci się aktualne ustawienie. Możesz zmienić je ( piątą wartość jak poniżej)
6. daj WRITE

720-06-01 0000 0 000 FORD sign statup Rain Sensor MENU
DE05 2400 0 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 1 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 2 C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 3 C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 4 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 5 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 6 C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 7 C03 --> YES FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 8 C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU ORYGINALNE
DE05 2400 9 C03 --> YES FORD sign startup NO Rain Sensor MENU Ustawione
DE05 2400 A C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 B C03 --> YES FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 C C03 --> NO FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 D C03 --> YES FORD sign startup NO Rain Sensor MENU
DE05 2400 E C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
DE05 2400 F C03 --> NO FORD sign startup YES Rain Sensor MENU
No i widzisz. Zrozumiałem chyba o co Ci chodzi z "FORD" w menu.

czyżby to?
https://i.imgur.com/HGUf9NF.png

Tylko nie wiem o co chodzi z menu "czujnika deszczu"
Ta opcja?
https://i.imgur.com/rb6pexd.png

U mnie po zczytaniu DE05 mam trochę inne wartości niż DE05 2400 ..
https://i.imgur.com/68ilnJW.png

juri2069
24-02-2018, 14:10
No mi kiedyś tłumaczyli tu na forum , że światła deszczowe , czyli jak włączą się wycieraczki czujnikiem deszczu i przewahluja z 5 razy ciągłym , to włączają się światła...

referee
24-02-2018, 14:15
:) dlatego tez wszystkie systemy jakie mam również zegary w FORDZIE mam w j. angielskim bo tłumaczenie PL jest beznadziejne.

Czujnik deszczu: RAIN Sensor - pojawia mi sie takie MENU i moge włączyć / wyłączyć (mam tam checkbox ;) - ale nie posiadam tego ustrojstwa więc nic u mine to nie zmienia.

Nie bawiłem się przednimi wartościami i nie wiem co zmieniają -> masz FF1F a ja w tym miejscu mam 2400 :) myśle ze dzisiaj wieczorem pobawie sie z tymi ustawieniami :) i dam znać co wyszło.

Masz Titanium - ustaw sobie compas!

edmun
24-02-2018, 14:29
Dlatego pytałem co kolega uaktywnia bo u mnie jest to od nowości. Chciałem się upewnić czy dobrze kojarzę :-) i nie jest to "Menu" rain sensor tylko pozycja W menu. Jak czytam że masz menu rain sensor to od razu myślę że mówisz o pozycji w która możesz wejść (czyli np. Menu świateł).
I tak. Św. deszcz to włącza automatycznie światła jeśli pada deszcz, niezależnie od czujnika świateł automatycznych (np. letni deszczyk w słońcu).
Co do kompasu, powinienem być GPSM a ja mam tylko GPS (bez systemu wyzwania pomocy przez sieć telefoniczną w przypadku wypadku) więc nie wiem czy ma to jakiś związek. Może jutro sprawdzę z tym kompasem tylko za nic nie rozumiem co napisałeś (żeby go uaktywnić).

juri2069
24-02-2018, 15:06
Zrob sobie licencje rozszerzona do ForScana

Z forscanem też mi sięnie połączy. Znaczy łączy siędo odczytu błędów , a chcąc wejść w IPC central configuration , pierwszym razem wyskoczył komunikat , że nie mam uprawnień , drugim razem "loading SBL to secondary module , Błąd podczas odczytu pliku BM5T-14C025-AD.VBF

I poniżej , żebym skopiował ten BM5T do użytkownika bla bla bla calibrationFiles

Tak zrobić i próbować ?:) plik vbf z plików focccusa skopiuje

referee
24-02-2018, 15:20
Co do kompasu, powinienem być GPSM a ja mam tylko GPS (bez systemu wyzwania pomocy przez sieć telefoniczną w przypadku wypadku) więc nie wiem czy ma to jakiś związek. Może jutro sprawdzę z tym kompasem tylko za nic nie rozumiem co napisałeś (żeby go uaktywnić).

Co do aktywacji COMPASu:
FORSCAN - wejdz w tryb inzynierski na IPC i tam zmodyfikuj odpowiednie bloki:
720-08-01 x9xx xxxx xx
720-35-01 xxxx xFxx xx

W FOCCCUSie tez to można zrobić:
720-35-01 -> odpowiada DE22
720-08-01 -> odpowiada DE07

Czyli wchodzisz do FOCCCUSA ściągasz w toolsach DE22 ustawiasz x9xx xxxx xx oraz odpowiada DE07 i ustawiasz xxxx xFxx xx

chyba teraz zrozumiałe jest

Ja nie mam niestety żadnej opcji w MENU światła za wyjątkiem podświetlania.
Analizowałem TWOJE ASBUILT jakie mi kiedyś podesłałeś jednak nie doszedłem do niczego -> u mnie nie aktywowało się po zmianie na Twoje ustawienia.

referee
24-02-2018, 18:48
Z forscanem też mi się nie połączy...

masz najnowsza wersję FORSCANA? jest od 2-3 tygodni i ściąga ona sobie sama pliki. Może to pomoże??

juri2069
24-02-2018, 19:03
masz najnowsza

Witam. Najnowszej nie mam ale już się podłączyłem. Zrobiłem jak napisałem wyżej.
Tylko problem teraz polega na czym innym:) wszystko ładnie odczytalo , z tym że jest to konfiguracja z licznika więc wyskakuje mi wszystko co miał tamten cmax z 2013.

Chciałem włączyć na próbę jeden parametr , ale okazuje się że w tamtym aucie był włączony Hill assist i był ten parametr zaznaczony. Mimo tego jest on u mnie nie aktywny. Jest to logiczne bo BCM a IPC to 2 różne rzeczy

Forscan jest zainstalowany więc są pliki czy katalogi gdzie coś mogę wkleić.
Focccus nie jest instalowany

referee
24-02-2018, 19:13
No to do dzieła!
Odczytujesz to co masz w BCM i zapisujesz w IPC.
Najlepiej focccusem - nie pamiętam czy w FORSCANie jest taka opcja backupu do IPC.

juri2069
24-02-2018, 19:43
referee może Ci umknęło . Ja właśnie w focccusie nie mogę odczytać BCMa już od dawna , a tylko IPC , z tym , że jest to IPC z innego auta więc nic to mi nie daje :)

Jak pisałem wyżej , w forscanie się połączyłem z autem , ale tam też łączy z licznikiem i tam też mam dane z tamtego auta ( dawcy licznika )
:)

referee
24-02-2018, 19:50
Przeczytaj dane z bcm. Zapisz do pliku. Przejdź do ipc przeczytaj dane z ipc. Wczytać dane z zapisanego pliku, zapisz.

Wg mnie jak zrobisz powyższe będziesz miał kopie bcm w ipc.

juri2069
24-02-2018, 19:52
Ale jak najbardziej Cię rozumiem tylko powtarzam kolejny raz , że w programie Focccus od jakiegoś miesiąca NIE MOGĘ odczytać BCMa bo wyskakuje błąd VBF :619:
Kombinowałem jużwszystko , m.in. z tymi plikami VBF :D
Za 2 miesiące będęw stolicy i chyba to jest jedyne moje rozwiązanie :D

referee
24-02-2018, 20:06
Zrób to co napisałem w Forscan.

juri2069
24-02-2018, 20:18
No BCMii w forscanie też się obraził :) Poddaję się

https://s9.postimg.org/p79jfmcbz/28499828_875822315924637_1969252526_o.jpg

edmun
25-02-2018, 14:45
Co do aktywacji COMPASu:
FORSCAN - wejdz w tryb inzynierski na IPC i tam zmodyfikuj odpowiednie bloki:
720-08-01 x9xx xxxx xx
720-35-01 xxxx xFxx xx

W FOCCCUSie tez to można zrobić:
720-35-01 -> odpowiada DE22
720-08-01 -> odpowiada DE07

Czyli wchodzisz do FOCCCUSA ściągasz w toolsach DE22 ustawiasz x9xx xxxx xx oraz odpowiada DE07 i ustawiasz xxxx xFxx xx

chyba teraz zrozumiałe jest
No i coś nie gra, bo jak wspomniałem, ja GPSM nie mam, mam tylko GPS, więc obstawiam stąd są różnice. I tak:
Mówisz żeby Forscanem zmienić dwie opcje:
720-08-01 x9xx xxxx xx
720-35-01 xxxx xFxx xx

U mnie wyświetlają się takie po odczycie:
https://i.imgur.com/5FlIYAb.png
O ile 720-08-01 się wyświetla i obstawiam że miałbym zmienić drugą cyfrę/liczbę na 9 czyli miałbym F9FF 7F00 AD, tak za nic nie widzę wiersza/bloku 720-35-01 który obstawiam że jest widoczny jeśli masz odpowiedni moduł w aucie odpowiedzialny za funkcję kompasu. Mogę się mylić, bo ja się na tym nie znam.
Przyznam tylko, że polskie tłumaczenie tego programu i mnie dziwi.

Z FoCCCusem, odczytałem i wartość DE07 i DE22.
DE07 mam FFFF 7F00
DE22 mam FBFF F707

https://i.imgur.com/sEP6XR8.png

https://i.imgur.com/1Vl8HkK.png

Biorąc pod uwagę co napisałeś, to maska/format danych i tak mi się nie zgadza bo piszesz że ma być x9xx xxxx xx oraz xxxx xFxx xx.

Więc pytanie - funkcja kompasu - czy nie występuje tylko w Focusach MK3 (2011-2014) z Sync1 które miały GPSM i funkcję powiadamiania służb ratunkowych w przypadku wypadku a nie w Focusach 2011-2014 które mają BT+VC+USB (i nawi)?

* Less Compass Display
* MFD Nav Low TFT Screen
* With Message Centre
* Less Navigation Disk
* Navigation Data - Western Europe
* Less Emergency Call Button
* Less Emergency Assistance

juri2069
25-02-2018, 14:54
Dobre pytanie bo ja mam funkcję powiadamiania w razie wypadku , a funkcji kompas nigdzie nie widzę. Ciekawe czy wystarczy to tylko włączyć oczywiście odpowiednim sprzętem

referee
25-02-2018, 16:08
No i coś nie gra, bo jak wspomniałem, ja GPSM nie mam, mam tylko GPS, więc obstawiam stąd są różnice. I tak:
Mówisz żeby Forscanem zmienić dwie opcje:
720-08-01 x9xx xxxx xx
720-35-01 xxxx xFxx xx
.......

Więc tak -> to co poniżej
DE07 mam FFFF 7F00
DE22 mam FBFF F707

jest podane bez CHECKSUM - czyli sumy kontrolnej która zmienia się w zależności co się ustawi. tak więc to co podałem:

x9xx xxxx xx
xxxx xFxx xx

zawiera na końcach xx sumę kontrolną.
FORSCAN ja wyświetla a FOCCUS nie.
Każdy z tych programów przy zapisie sam ja wylicza i zapisuje

Nie wiedziałem, że masz BT/VC - myślałem że wszystkie focusy 2011> maja przynajmniej SYNC1 i moduł GPSM.
Nie wiem jak to sie zachowa w przypadku BT/VC.

juri2069
co masz na mysli odpowiednim sprzętem?
Zobacz czymasz ten moduł na liśce w FORSCAN, jak tak to mozesz zmienić focccusem lub forscanem

juri2069
25-02-2018, 16:25
Odpowiednim sprzętem czyli takim jak mój ( viaken i focccus) tylko takim , który się łączy z autem :D
W tygodniu umowie się z kolega kzmuda i dojdziemy do ładu i składu.
Nie wiedziałem, że pod nosem mam kolegę

cliner
25-02-2018, 18:32
Można to włączyć UCDS-em,jest dokładnie tak jak piszecie.W polifcie nie tej opcji,jak jest navi z gps,ale do obejścia w konfiguracji IPC.

edmun
25-02-2018, 19:02
cliner - przeczytałem wątek, przeczytałem Twoją odpowiedź, za nic nie rozumiem o czym piszesz a czwartej kawy dzisiaj pić na pewno nie będę :D

edit: ok, chyba widzę powiązanie :P
Nieważne :)

cliner
25-02-2018, 19:50
edmun,fakt troszkę wyskoczyłem na koniec wątku o tych modyfikacjach.Kompas jest wyświetlany w narożniku.Logo,startuje przy otwarciu auta.Wyłączyłem też komputer pokładowy ,,B'',zupełnie nieużywany w moim przypadku.

referee
25-02-2018, 20:08
edmun - a możesz wylistować wszystkie moduły jakie rozpoznaje Ci FORSCAN?

Bo dziwne jest, że możesz odczytać DE22 a nie masz tego w FORSCANie.

Ja bym zmienił na próbę te 2 wartości - wg mnie nic złego się nie stanie.

pozdrawiam
referee

cliner
25-02-2018, 20:39
edmun,przyjedź wreszcie na spota w nasze piękne okolice(może na Easter coś zaplanujemy?),to podziałamy z updates for you.

edmun
26-02-2018, 09:13
cliner Musisz mi tylko znać gdzie należy szukać wiadomości o tym że coś się wydarzy i będę wypatrywał.

@edmun - a możesz wylistować wszystkie moduły jakie rozpoznaje Ci FORSCAN?

Bo dziwne jest, że możesz odczytać DE22 a nie masz tego w FORSCANie.

https://i.imgur.com/wlPFihf.png

https://i.imgur.com/R31jp5F.png

https://i.imgur.com/UqbEEs4.png

boncio
01-03-2018, 16:28
Panowie, a to o czym pisał referee o checkboxie rain sensor, to nie jest przypadkiem to co występuje w innych modelach, czyli włączanie/wyłączanie poprzez menu czujnika deszczu?
Przy zaznaczonym działa czujnik, a przy odznaczonym nie i pokrętłem reguluje się interwał czasowy zamiast czułości.
Mam taki ficzer w B-maxie i czasem może być przydatny.
Ale to musiałby ktoś kto posiada czujnik sprawdzić.

edmun
01-03-2018, 16:53
Mam czujnik, mogę teoretycznie włączyć i zobaczyć co się będzie działo. Kabel leży w schowku pasażera to ile to mi coś dodatkowo włączyć? Zanim wyślę sygnał do zapisu to akurat mi się siedzenie zrobi ciepłe w aucie i nie będę na zimnym siedzeniu do domu jechał :P
Pracę kończę za 45 minut choć nie ukrywam, że zdecydowanie preferuję takie rzeczy robic na spokojnie w weekendzik przy okazji sprzątania (i np. czekania aż koła wyschną do dalszej pracy).

boncio
01-03-2018, 17:19
No ciekaw jestem czy samo włączenie w IPC będzie wystarczające, czy nie trzeba jeszcze gdzieś w BCMie. Chociaż w teorii to tylko sygnał on/off.

lukaszooo
02-03-2018, 11:49
Panowie nie mam czasu szukać, która pozycja w focccusie odpowiedzialna jest za przypomnienie o nie zapiętych pasach ??? lub jak nazywa sie ta funkcja ???

edmun
02-03-2018, 12:03
Pozycja #131
Front passenger seatbelt reminder

lukaszooo
02-03-2018, 12:06
Dzięki kolejny raz :)

didotom
26-04-2018, 13:38
Dzięki kolejny raz :)

Czy może mnie ktoś oświecić, w sync1 chce zmienić menu na polskie
wgrałem soft 5.11

mam wersje polifta z USA E1BT-14D544-AN

firmware pobrałem z strony:
Update 5.11: https://yadi.sk/d/6hJhebIe3Nr2iB

wgrałem według opisu, ale nie wiem jak wgrać bootloader i czym ten VIP plik się różni czy on też jest potrzebny, co prawda robiłem to na wyłączonym silniku, czy po wgraniu tego firmwaru powinien mieć Polskie menu i komendy głosowe, czy muszę wgrać te 2 pliki jakoś, mam forscana freq, w radiu zmieniłem sobie juz z USA->EU, wiec kabel wytestowany działa, pytanie czy te 2 pliki muszę wgrać jakoś przez forscana? czym jest ten plik kalibracyjny? do czego on służy i jak go wgrać: forscanem czy foccus-em czy muszę go wgrywać, a może po prostu menu PL nie mam bo nie włączyłem silnika przy aktualizacji?

nazwa pliku bootloadera to:
E1BT-14D205-AJ.vbf

pozdrawiam i dzięki za podpowiedź

Bootloader: https://yadi.sk/d/BSblVcGx3Nr32U
VIP: https://yadi.sk/d/hyGpGo833Nr2vw

piszą na ruskich i ang forach, aby to wczytać te pliki ale po co i jak?

if you fill in the update via the USB flash drive, only a part of the CIP software will be updated, in order to make a full update and update the firmware of the module itself, you need to fill in the can bus E1BT-14D205-AH (VIP)"

pozdrawiam

referee
01-05-2018, 13:47
tutaj masz opis co i jak. : https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2898962&postcount=18

Wg mnie problem u Ciebie to... brak możliwości wyboru języka.
Czy masz możliwość w zegarach wybrac polski? Zapewne nie.
I tutaj masz problem. Jak zmienisz na polski w liczniku - automatycznie zmieni Ci się również w SYNC1

referee
01-05-2018, 20:43
didotom - odpal FOCCCUSa, pobierz configuracje swoją jaka masz aktualnie ustawiona (ZAPISZ) i wyedytuj: #93 Language - ustaw wartość 19 (UNKOWN)
19 to własnie nasz język. - Zobacz czy to Ci pomoże.

ferolo22
02-05-2018, 07:30
Jakie zadanie ma opcja pod numerem 242 remote start jest to zdalne odpalanie i co powinno być zaznaczone

malanek13
11-05-2018, 11:38
Witam.
Proszę o pomoc. Chce wyłączyć w swoim focusie mk3 wyłączyć swiatła skandynawskie. Jak to zrobić w forscanie albo focccus? Pozdrawiam

janosik008@wp.pl
26-05-2018, 12:41
Witam kto z okolic Leszna woj.wlkp , może uruchomić moduł pdc ( zderzak , moduł dołożony instalacja orginalna)

juri2069
15-06-2018, 22:24
Poszedłem krok dalej i jako że mam gaz to i dziś dopytałem gazownika . Wytłumaczył mi , że aby kombinować cokolwiek w aucie należy odłączyć gaz od auta bo tak to działa.
Wyłączyłem gaz - nnnniiiicccc
Poszedłem krok dalej i wywaliłem bezpiecznik od gazu i ....... nadal błąd VBF.

Czyli tutaj nie doszukiwałbym sie problemu z gazem ...

Znany Wam kolega w stolicy miał problemy z podłączeniem , focccusem nie poszło , dopiero po którymś razie forscanem.....
Znany Wam kolega z lubelskiego sprawdził w systemie , że były jakieś nieudane próby połączenia z autem ( podejrzewam ze na gwarancji w ASO bo skąd by miał inne info mojej pracy z samochodem ? ) i że nie bardzo ma chęci podjąć się tego wyzwania współpracy z samochodem coby go nie uziemić i od nowa wgrywać wszystkiego

Wychodzi na to , że to jakiś bubel fabryczny i szlak wie co z nim zrobić ..... Ktoś wie jak mógłbym się połączyć z tym białym pierniczonym focusem focccusem ? :D

W sumie to na chwile obecną nic nie potrzebuje , ale po to kupiłem tego viakena żeby go choć z raz użyć ?

Może jest ktoś w Krakowie kto spróbuje cokolwiek zrobić ? Będę tam niebawem :)
Po prostu brak słów i czegokolwiek :)

zygzak73
16-06-2018, 21:19
Nie jesteś jedyny niestety, u mnie focccus i forscan też świrują z kabelkiem viakena.
Forscan:
(OK) [21:25:21.628] Central configuration (Main) został rozpoczęty
(WARN) [21:25:21.655] Odczytaj konfigurację z modułu podstawowego...
(WARN) [21:25:24.597] Downloading firmware files from the Internet...
(OK) [21:25:25.502] Downloading DV6T-14C097-AB.VBF: OK
(WARN) [21:25:27.482] Loading SBL to primary module...
(WARN) [21:25:27.821] Loading block 1/6...
(WARN) [21:25:28.478] Operation failed, retrying...
(WARN) [21:25:32.157] Loading block 1/6...
(WARN) [21:25:32.814] Operation failed, retrying...
(ERR) [21:25:36.818] Loading SBL failed
(ERR) [21:25:36.859] Procedura serwisowa została przerwana

Focccus:
can't enter security into ecu

MK3 ale z samego końca, tuż przed liftem, może już ma poliftowe bebechy i dlatego nie działa?

juri2069
16-06-2018, 22:03
Możliwe:)
Najdziwniejsze to , że focccusem mogę odczytać IPC , natomiast BCM już nie .
Forscanem normalnie czytam błędy, sprawdzam parametry samochodu , jednak aby coś zmienic w konfiguracji , też był problem , ale w końcu jakimś cudem zatrybił.

Ja też mam z końca produkcji :)
A z forscanem też miałem podobne błędy jak wrzuciłeś:)
Z focccusem taki błąd też wyskakuje , potem za 2 czy 3 razem błąd z VBF

zygzak73
17-06-2018, 09:43
Możliwe:)
w końcu jakimś cudem zatrybił.

A coś zrobiłeś żeby zatrybił?

juri2069
17-06-2018, 11:18
No kolega z forum że stolicy próbował że 3 razy i w końcu sam się zdziwił, że zadziałało. Samo z siebie.

didotom
10-07-2018, 15:02
didotom - odpal FOCCCUSa, pobierz configuracje swoją jaka masz aktualnie ustawiona (ZAPISZ) i wyedytuj: #93 Language - ustaw wartość 19 (UNKOWN)

Dziękuję powalczę na weekend
pozdrawiam

didotom
11-07-2018, 11:46

Zmieniłem,
dałem reset ustawienia, radia ale nie pomogło,
jeszcze mogę wrzucić pena z tą wersją aby od nowa zrobił,

w liczniku wiadomo dalej ENG FRANCE I HISPANIA do wyboru, czyli bez zmian, ale domyślam się, żę tak ma być,

w radiu tez do wyboru tylko 3 języki zostały.

Swoją droga jak podłączyłem się programem focccus i dałem odczyt, to strasznie wariowało wszystko, liczniki wyświetlacze i światła mrugały, po ale poszło w końcu i po zmianie na 19 , co prawda zostało pełno błędów, ale forscan-em wykasował wszystkie błędy,

obecnie zostało ustawione na 19 język, PL nie ma narazie, ale może wrzucę jeszcze pena z SYNC v5.11_E1BT-14D544-AN.rar
może to pomoże a jak twoje doświadczenia mówią?

pozdrawiam

referee
11-07-2018, 17:47
Wg mnei nie pomoże - SYNC ustawi sie na ten język jaki masz ustawionyw IPC (zegary).

Jeśli używasz FORSCANA nie musisz używać FOCCCUSa do zmian - FORSCAN ma takie same opcje - ale wymaga licencji (darmowa) - FORSCAN wydaje mi się bezpieczniejszą opcją.

MOzesz zrzucić ASBUILT IPC swojego? oraz CC z FOCCCUSa (centralna konfiguracja)?.

Aby zmienić w Twoim przypadku na język PL - prawdopodobnie beizesz musiał wgrać europejski SOFT do swojego licznika - tyle że prawdopodobnie on różni się sprzetowo z tym z USA.
Może podmiana na inne IPC Europejskie?

didotom
12-07-2018, 11:01
Nie cytuj całych postów w odpowiedzi. Cytuj tylko te fragmenty,
na które odpowiadasz.

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988

Forscana mam pełną wersję po rejestracji,

a w którym miejscu w forscanie ta zmiana języka jest, może w nim sprawdzę czy się zmieniło?

ten focccuss mnie troszkę przeraził bo auto zaczeło mrugać jak szalone całe :)
liczniki, światła przygasać lampy, i obroty,
później jakaś niesamowita ilość błędów została, ale skasowałem je forscanem.

ale wygląda na to,że się zmieniło w foccussie na ten język nasz, jednak reinstalacja nie pomogła,

a co masz na myśli pisząc IPC europejskie? co to jest to IPC?

no jak zmiana licznika to odpuszczę sobie bo nie mam kabla do licznika, musiałbym polutować na ruskich forach widziałem co prawda schematy

dzięki za podpowiedzi pozdrawiam

edmun
12-07-2018, 11:15
ten focccuss mnie troszkę przeraził bo auto zaczeło mrugać jak szalone całe
liczniki, światła przygasać lampy, i obroty,
później jakaś niesamowita ilość błędów została, ale skasowałem je forscanem.

Kolego proszę nie obraź się, ale biorąc pod uwagę to co piszesz, to ewidentnie nie wiesz co robisz.

Proszę podjedź do kogoś kto Ci pomoże, zapłać i będziesz miał problem rozwiązany, bo obecnie jesteś na drodze w której będziesz dopytywać na forum, zrobisz coś źle i uwalisz sobie niechcący auto.

IPC: Instrument Panel Control module

Auto wariuje bo zaczynasz po kolei resetować poszczególne moduły przy pełnym odczycie, więc IPC zaczyna krzyczeć o awariach bo trafi łączność z danym modułem.

Jednak niezależnie ile bym nie tłumaczył, to naprawdę z pełną szczerością polecam żebyś umówił się do forumowych magików żebyś mógł podjechać.

didotom
12-07-2018, 14:08
Kolego proszę nie obraź się, ale biorąc pod uwagę to co piszesz, to ewidentnie nie wiesz co robisz.

Proszę podjedź do kogoś kto Ci pomoże, zapłać i będziesz miał problem rozwiązany, bo obecnie jesteś na drodze w której będziesz dopytywać na forum, zrobisz coś źle i uwalisz sobie niechcący auto.

IPC: Instrument Panel Control module

Auto wariuje bo zaczynasz po kolei resetować poszczególne moduły przy pełnym odczycie, więc IPC zaczyna krzyczeć o awariach bo trafi łączność z danym modułem.

Jednak niezależnie ile bym nie tłumaczył, to naprawdę z pełną szczerością polecam żebyś umówił się do forumowych magików żebyś mógł podjechać.

Powiedz proszę tylko jeśli wiesz czy to możliwe bez ingerencji w licznik, tylko za pomocą forscana zrobić po prostu PL menu w Sync 1.1 (wybieranie głosowe)w focusie z USA, nie ingerując w licznik(w sensie rozkręcać w niego się wpinać)?

edmun
12-07-2018, 14:40
Jesteś z Wrocławia, do Katowic czy Krakowa możesz sobie zrobić weekendową wycieczkę a tam już są magicy którzy potrafią większość zrobić. Odezwij się do nich i będziesz miał problem z głowy. A tak kombinujesz i martwisz się że "auto piszczy" i że błędów pełno.
Mówię Ci, szkoda nerwów :)

didotom
12-07-2018, 14:44
Jesteś z Wrocławia, do Katowic czy Krakowa możesz sobie zrobić weekendową wycieczkę a tam już są magicy którzy potrafią większość zrobić. Odezwij się do nich i będziesz miał problem z głowy. A tak kombinujesz i martwisz się że "auto piszczy" i że błędów pełno.
Mówię Ci, szkoda nerwów :)

to nie takie proste :) po pracy inna praca/dzieci/rodzina i dnia brakuję:)
a po nocach i w przerwach miedzy codziennymi zadaniami jest chwila pogrzebania to grzebie hobbistycznie a na weekend wole wyskoczyć gdzieś gdzie jest ciepło i przyjmie i czas spędzić z rodziną bilety teraz tanie :).[/QUOTE]

superprzemo
20-09-2018, 20:46
Witam,
Ja również mam (nie)szczęście posiadać focusa z 2014 tuż przed liftem:Model: Ford Focus
Engine: DURATEC VCT
Pojemność: 1.6L
Year: 2014
Month: 08
Generation: 11.25MY za pomocą interfejsu Viaken v3 łączę się z samochodem (mogę czytać DTC, wchodzić w konfigurację IPC, ale nie mogę się połączyć z BCMii) przy pomocy FORSCAN z rozszerzoną licencją, to samo jest z programem FOCCCUS.

Pożyczyłem też kabel UCDS i też podczas próby połączenia się z modułem BCM, wyskakuje mi błąd: SEED not coorect! (IPC czytą bez problemu)

Czy w moim modelu muszę zrobić jakieś dodatkowe kroki, żeby dostać się do BCM?

Proszę o pomoc, chcę tylko wyłączyć światła skandynawskie.

juri2069
20-09-2018, 20:52
Witaj w klubie :) Masz gaz ? Ktoś wspominał , że bezpiecznik od gazu trzeba wyjąć bo zakłóca i stąd błąd połączenia , lecz ja wyjmowałem i nic to nie zmieniło.
Skoro jest nas więcej to po prostu ten rocznik tak chyba kuźwa ma :)

dzwiedziu
20-09-2018, 21:38
Mam koniec kwietnia 2014 i zero problemów, a sporo już grzebałem w swoim wozie.
I nie bardzo rozumie opcję że "się nie da".
Musi być jakaś przyczyna.

lukaszooo
21-09-2018, 06:55
Obecne instalacje gazowe podlacza sie pod can i moze tu jest problem.
Ja osobiscie nigdy nie mialem takiego problemu.

tedi_k
21-09-2018, 07:04
...instalacje gazowe ....

Co do gazu - to parę razy już pisałem: większość/wszystkie obecnie stosowane sterowniki gazu komunikują się z PCM po CAN (w celu określenia parametrów dawkowania gazu) poprzez standardową sesję diagnostyczną. Ponieważ każdy moduł może mieć otwartą jedną tylko sesję diagnostyczną, to jak sterownik gazu "wystartuje", nie ma już możliwości otwarcia sesji diagnostycznej do PCM z programu typu FORScan.
Niektóre sterowniki gazu po przełączeniu na benzynę nie otwierają/zamykają sesję komunikacji z PCM - wtedy to wystarczy do poprawnej pracy FORScana. Inne są "uparte" i dopiero całkowite ich "uśmiercenie" za pomocą wyjęcia bezpiecznika naprawia sytuację.
To tyle co do gazu.

juri2069
21-09-2018, 09:53
Ja robiłem nawet jak gazownik polecił, należy odpalić samochód, przelączyć na benzynę i zgasić.
Nie pomogło.
Wyjęcie bezpiecznika też nie pomogło.
Na dodatek kolega z Lublina sprawdził w systemie , że były nieudane próby połączenia czy czegoś tam z samochodem .
Moim zdaniem ten typ tak ma :)
Należałoby pewnie wgrać wszystko od nowa , a to trochę zajmuje

superprzemo
21-09-2018, 12:02
Gaz nie jest przyczyną, ponieważ go nie mam.
Używałem różnych laptopów, więc to też chyba nie jest przyczyną kłopotów z połączeniem się z BCM.

Gdzieś na rosyjskim forum czytałem, że niektórym pomagał reset ECU, tylko nie chcę przez przypadek bardziej namieszać, bo nawet UCDS nie może się skomunikować z modułem BCM.

juri2069
21-09-2018, 14:23
U mnie kolega Mayak też nie mógł się połączyć, dopiero jakimś przypadkiem po nieudanych próbach połączył se forscanem i pozmienial co trzeba

lukaszooo
28-10-2018, 10:11
Wracając do dyskusji o kompasie. Mam mk3 z 2013r, dołożyłem licznik kolor z 2014r, do tego mam BT novero. Próbuje aktywować kompas dla testu ale nie ma pozycji 720-35-01 xxxx xFxx xx .......

Znajomemu w foce 2014 z ori sync1.1 wymieniłem licznik na kolor i chciał bym mu aktywować kompas i również nie ma pozycji 35. W ucds jest pozycja DE22 ustawiam pozycje od kompasu na enable i dalej brak efektów ...
Czy ktoś moze potwierdzić żę w przedlifcie jest to wykonalne ??

edmun
28-10-2018, 11:33
Sam próbowałem u siebie i nie udało mi się aktywować kompasu na przedliftowym liczniku.

lukaszooo
28-10-2018, 12:44
Mi również po wielu próbach nie udało się tego aktywować....

lukaszooo
28-10-2018, 18:25
Czy jest ktoś na forum kto ma kompas w przedliftowym liczniku ???

krzys1968
28-10-2018, 20:24
Ja mam

juri2069
28-10-2018, 20:28
Ja również mam i aktywował mi kolega Mayak. Początkowo troche tego szukał bo mu się zapomniało gdzie to dokładnie jest , ale znalazł i aktywował :)

Tylko już nie pamiętam czy aktywuje się go w 2 czy w 1 miejscu. Zależy w jakim samochodzie

Zooroz
04-11-2018, 19:11
witam jest ktoś z okolicy suchej beskidzkiej / żywca/ Krakowa kto by mi odblokował ukryte opcji e sam próbowałem i wyskoczył mi błąd ABS którego nie umiem usunąć
dodam iż chciałem aktywować DDS ( udało się ale wyskakiwał błędy wiec dezaktywowałem. a teraz świeci ABS wykrzyknik i ESP )
( robiłem restart modułu oraz kasowałem błędy wróciłem do poprzednich ustawni i nic )
używałem FORScan
ewentualnie jakaś rada jak to naprawić

kriski
04-11-2018, 23:15
witam jest ktoś z okolicy suchej beskidzkiej / żywca/ Krakowa kto by mi odblokował ukryte opcji e sam próbowałem i wyskoczył mi błąd ABS którego nie umiem usunąć
dodam iż chciałem aktywować DDS ( udało się ale wyskakiwał błędy wiec dezaktywowałem. a teraz świeci ABS wykrzyknik i ESP )
( robiłem restart modułu oraz kasowałem błędy wróciłem do poprzednich ustawni i nic )
używałem FORScan
ewentualnie jakaś rada jak to naprawić

W Krakowie masz Pawła a4-tech.

krisha20
06-11-2018, 08:59
Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam pewien problem z centralnym zamkiem. Pytanie moje brzmi: czy zmiana konfiguracji w BCM mogła spowodować uszkodzenie ddm? Chciałem wyłączyć autoblokowanie drzwi po przekroczeniu prędkości, co było strasznie wkurzające. Centralny nie działa i wywala dwa błędy U0199 i U0200. Mój Focus mk3 2011 1.6b. Pozdrawiam.

Dodam jeszcze że bezpieczniki 66 70 83 i 84 sprawdzone. Ciekawe jest jeszcze to że nie mogę zlokalizować modułu chociażby od strony kierowcy, najzwyczajniej w świecie go nie ma pod boczkiem kierowcy.

lukaszooo
06-11-2018, 09:52
Masz dwie elektryczne szyby a w takim zestawieniu nie ma modulu i dlatego nie mozna zamontować skladanych lusterek.
Przywróć ustawienia takie jak byly ori.

krisha20
06-11-2018, 10:43
To prawda mam dwie elektryczne szyby. Z tym że błędy które wskazałem dotyczą centralnego, po wciśnięciu przycisku centralnego zamka od środka wywala również błędy silniczków zamka centralnego B1108,B1109, B110A i B110B (nie można uzyskać wymaganego położenia). Jeśli nie ma modułu centralnego zamka w drzwiach jest on zintegrowany z gem?

lukaszooo
06-11-2018, 11:24
Klasyczny przypadek, chcesz zrozumieć coś co nie jest ci do niczego potrzebne... co zmieniałeś w konfiguracji ??? wróć do fabrycznych ustawień.

krisha20
06-11-2018, 11:42
Klasyczny przypadek próbował kilkukrotnie przywrócić ust. fabryczne, co nie dało żadnego skutku. Zmieniałem pozycje dotyczące centralnego zamka.

lukaszooo
06-11-2018, 11:59
Napisz co zmieniałeś.

krisha20
06-11-2018, 12:47
Auto blokowanie drzwi po przekroczeniu prędkości, globalne zamykanie/otwieranie drzwi i szyberdach i blokada ręczna/elektryczna zabezpieczająca przed otworzeniem drzwi przez dzieci.

boncio
06-11-2018, 14:47
Auto blokowanie drzwi po przekroczeniu prędkościTylko to ma prawo u Ciebie działać, reszta nie ma szans, bo nie masz modułów drzwiowych niezbędnych do działania tych funkcji.
blokada ręczna/elektryczna zabezpieczająca przed otworzeniem drzwi przez dzieci
A to po co ruszałeś? Przecież nawet nie masz przycisku do tego na drzwiach, już nie mówiąc o siłownikach.

edmun
06-11-2018, 15:24
Bo krisha20 myślał, że jak zaznaczy ptaszek i zapisze konfiguracje,
to mu w aucie przybędzie dodatkowych opcji :D

Coś jak nie mam w ogóle tempomatu, to włączę, to będę miał tempomat :)
krisha20 podjedź proszę do kogoś, kto zna się na autach, w szczególności na Fordach.
Sporo kontaktów znajdziesz na tym forum.
Nie polecę nikogo, bo (niestety) nikogo osobiście nie znam, ale są tutaj magicy którzy Ci to naprostują.
Jedź, naprostuj bubla, nie kombinuj więcej bo biorąc pod uwagę takie babole,
to jesteś o krok od założenia tematu, że coś zapisałeś, coś kliknąłeś i auto nagle nie pokazuje nic na zegarach.

krisha20
06-11-2018, 15:43
Tak, myślałem że będzie miał 125KM po zmianie konfiguracji :D

edmun
06-11-2018, 16:02
Co się ograniczasz. Wrzuć sobie 200KM :)
Będzie szybszy :P ;)

referee
06-11-2018, 16:44
@loża szyderców: każdy od czegoś zaczyna i popełnia błędy jak się nie zna - to nie znaczy że należny sie wyśmiewać.
krisha20
przed zrobieniem czegokolwiek ZAWSZE zapisuj konfigurację W PLIKU.
Masz w FOCCCUSie taka opcję -> Save to file

To co możesz teraz zrobić to ściągnąć SWOJĄ konfigurację jaka była gdy samochód opuszczał fabrykę i ją wgrać samemu.

Ciągniesz podając swój VIN: http://ford.xtlt.ru/ab/
następnie ZAPISZ (MAKE XML) i zaimportuj w FOCCUSie za pomocą LOAD from FILE.
tyle.

jeśli grzebałeś tylko tu - to powinno pomóc.

Zawsze wszystko wykonujesz na własne ryzyko.
Sprawdzaj czy masz dobrze naładowany akumulator.

edmun
06-11-2018, 16:52
E tam :)
Po prostu dobry humor. Żadna loża.
Sam ledwo co potrafię zrobić ale kurcze w życiu nie próbowałbym aktywować funkcji
bez rozeznania czy moje auto w ogóle jest w to wyposażone :)