Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jaki olej do manualnej skrzyni 6 biegowej M66 2.2 TDCI?
Witam temat stary jak rzeka lecz nie znalazłem dokładnej odpowiedzi wiec postanowiłem napisać. Szukam rekomendacji oleju do s maxa 2.2 tdci z skrzynia M66 tylko 2.2 i 2.5T ma ta skrzynie. Ogólnie jestem juz po wymianie na Castrol fe 75 syntrans taki jaki poleca serwis ale nie jestem zadowolony biegi jak wchodziły ciężko tak wchodzą w dodatku 3 wchodzi tak jakby na dwa razy z centymetr i po sekundzie do końca tak jakby zazebialo, wsteczny często trzeba użyć dużej siły bądź 2 razy wysprzeglic. Norma oleju dla tej skrzyni to WSS-M2C200--C3 i nie mogę dla tej normy znaleźć żadnego zamiennika dealer zalewa tego Castrola fe 75 ale on ma inną normę D2 na końcu taka jak do mmt6 skrzyń ja mam m66 nie wiem może to nie problem z doborem oleju tylko ze skrzynią? ? Kurde auto ma tylko 170 tys km. Może ktoś pomoże? Jaki olej zalać żeby było dobrze😀?
Mario_Mario 15-02-2016, 05:16 Hmm,a jak ma się stan samego sprzęgła? Może musisz dokonać małej regulacji cięgna przy skrzyni? Było to opisane niedawno w wątku o skrzyni w 2.0tdci. Przy podanym przez Ciebie przebiegu,to już niektórzy muszą wymieniać sprzęgło, ewentualnie dwumas,lub robić korektę kontaktu wybieraka- lewarka ze skrzynią biegów
RAVENOL MTF-2 75W-80 http://www.ravenol.pl/oleje-do-przekladni-manualnych/166-ravenol-mtf-2-sae-75w-80.html ma norme WSS-M2C200-C3
..
Witam
Skrz.biegów M66 zalewamy olejem 75W FE.
pozdrawiam
Hmm,a jak ma się stan samego sprzęgła? Może musisz dokonać małej regulacji cięgna przy skrzyni? Było to opisane niedawno w wątku o skrzyni w 2.0tdci. Przy podanym przez Ciebie przebiegu,to już niektórzy muszą wymieniać sprzęgło, ewentualnie dwumas,lub robić korektę kontaktu wybieraka- lewarka ze skrzynią biegów
Sprzęgło dopiero co odpowietrzylem i zalałem dot 4 brembo także działa jak powinno nie szarpie dwumas jak najbardziej w dobrej kondycji bez stokow pukow i wibracji a co do regulacji to nie bardzo rozumie co można wyregulować? Jest jakaś regulacja na wysprzegliku? Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Dzięki
Bump: RAVENOL MTF-2 75W-80 http://www.ravenol.pl/oleje-do-przekladni-manualnych/166-ravenol-mtf-2-sae-75w-80.html ma norme WSS-M2C200-C3
..
Właśnie tylko ten i fusha znalazłem z ta norma znacie ten olej bo pierwszy raz się spotkałem z revanolem
Bump: Witam
Skrz.biegów M66 zalewamy olejem 75W FE.
pozdrawiam
No i właśnie takiego Castrola zalałem i poprawy nie ma powiedział bym ze jest jeszcze gorzej stary olej był koloru ciemne bordo coś takiego nie było w oleju żadnych widocznych opilkow czy smieci
Bump: A może to i coś ze sprzęgłem kto wie Mario czasem wydaje mi się ze jak włączam 1 to czuć takie szarpniecie jakby auto chciało jechać ale jak przytrzymam sprzęgło to już nie ma szarpniecia.
Witam
W tym przypadku sprzęgło nie rozłącza całkowicie połączenia silnik-skrz.biegów i stąd kłopoty z wbiciem biegów.Nie ma żadnej regulacji.
pozdrawiam
Witam
W tym przypadku sprzęgło nie rozłącza całkowicie połączenia silnik-skrz.biegów i stąd kłopoty z wbiciem biegów.Nie ma żadnej regulacji.
pozdrawiam
Jeśli tak jest a to prawdopodobne nic nie będę ruszał będę jeździł aż się rozpadnie i wtedy wyzlomuje!☺
Ja miałem podobne objawy jak Ty. Pojechałem do mechanika i powiedział mi, że to przez sprzęgło i wysprzęglik. Wymieniłem cały zestaw (sprzęgło dwumas i wysprzęglik) i nie pomogło.
Co bym Ci radził przejrzeć:
1. Pompka pedału sprzęgła
2. Cięgna i linki zmiany biegów
3. Wymiana oleju w skrzyni (no ale to już zrobiłeś)
Wszystko powyżej jest duuuużo tańsze od wymiany sprzęgła, dwumasy i wysprzęglika w tym silniku.
Ja miałem podobne objawy jak Ty. Pojechałem do mechanika i powiedział mi, że to przez sprzęgło i wysprzęglik. Wymieniłem cały zestaw (sprzęgło dwumas i wysprzęglik) i nie pomogło.
Co bym Ci radził przejrzeć:
1. Pompka pedału sprzęgła
2. Cięgna i linki zmiany biegów
3. Wymiana oleju w skrzyni (no ale to już zrobiłeś)
Wszystko powyżej jest duuuużo tańsze od wymiany
sprzęgła, dwumasy i wysprzęglika w tym silniku.
Doczytałem ostatnio gdzieś na forum w innym wątku ze ten typ tak ma i nawet w instrukcji pisze żeby 1 i 2 włączać po kilku sek. Jak tak zrobię to faktycznie nie ma szarpniecia nowy olej sprzęgło zalane nowym o
Płynem i dalej lipa.... szczerze to jest jakaś lipa straszna żeby włączać 1 i 2 po kilku sek. Porażka. ... co będę pisał tak chwalil znajomy mechanik pracujacy w serwisie forda s maxa ze to juz nie te same fordy co kiedyś kupuj z zamkniętymi oczami a tu kupa!!!padaka i tyle miałem kilkanaście hond starszych i młodszych mechanicznie fordy nie dorastają im do pięt!
slawek-kali 21-02-2016, 11:52 Jak kupiles z zamknietymi oczami to chyba normalne ze kupa ? g:P
Jak kupiles z zamknietymi oczami to chyba normalne ze kupa ? g:P
nie bądź taki Kozak:569: oczy miałem otwarte:) kupiłem auto w granicach 1000 1500 funa poniżej ceny rynkowej także nie sram żarem:P w tej chwili auto jest po wymianie wszystkiego co można było wymienić, nie traktuje aut przedmiotowo i większość prac wykonuję sam na wysoki standard jeśli chcesz żebym Cię zawstydził napisz a zrobię specjalnie dla ciebie listę części które zostały wymienione, wątpię żeby ktoś tu na forum posiadał s maxa z taką długa listą nowych części:P
slawek-kali 21-02-2016, 19:50 No skoro kupiles taniej niz rynek podaje to musiales sie liczyc z awariami.
Moim zdaniem nie sprawdziles auta dokladnie, a teraz plujesz jadem na udane auto ;)
No skoro kupiles taniej niz rynek podaje to musiales sie liczyc z awariami.
Moim zdaniem nie sprawdziles auta dokladnie, a teraz plujesz jadem na udane auto ;)
Po kliku miesiącach i 15k użytkowania mogę stwierdzić że ten typ tak ma. Ma to miejsce w każdym S max ze skrzynia m66. Między czasie jeździłem 3 innymi jednym 2.5t i dwoma z 2.2 każdy miał tak samo. Nawet volvo s80 2.4 kolegi że skrzynia m56 ma tak samo. Pozdrawiam
Pozwolę sobie odświeżyć temat...
Też mam tę skrzynię (M66). Znalazłem olej fordowski spełniający normę C3 - 75W80 BO-VC, ale nigdzie w Polsce nie mogę go znaleźć.
Pozostaje chyba Ford 75W FE z normą D2, albo Castrol, albo Ravenol MT-2.
Zalałbym Ravenol MT-2, ale oficjalnie nie spełnia normy C3, to jest tylko rekomendacja firmy Ravenol.
Swoją drogą, ciekawe, że wszystkie te skrzynie tak mają. Niedoróbka Forda, czy może ten ich olej jest kiepski. Próbował ktoś kiedyś dodawać do oleju rewitalizanty typu ceramizer, xado, liqui moly?
Czołem.
Podpinam się pod temat, mianowicie jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni i ile go powinno być? Mam niewielki przeciek na zimeringu (oczywiście do wymiany) i w końcu który olej kupić, ile go wlać?
pzdr
|