Zobacz pełną wersję : Pierwszy zestaw do czarnej pantery mkiv prosze o porady
stelmacher 16-02-2016, 07:40 Witam musze odswiezyc pozadnie lakier w moim mondeo i e39 ojca obydwoje to czarnuchy i powoli zaczynam kompletowac nie wiem czy dobrze prosze o naprowadzanie dodanie czegos ewentualnie odjecie:
Dekontaminacja,deironizacja, glinkowanie:
- ADBL Vampire 500ml 49.99pln
- MAC SERIEN PRICKBORT MAC 124 - 1L 34,50
- Shiny Garage glinka czyszcząca fine 100g 34,00
- ADBL APC PRO 1L 39.99
Szampony i piany:
- Pianownica PA z piana Shiny Garage FRUIT SNOW FOAM 5l 195,00
- Rise & Shine Big Apple Shampoo Szampon 1000ml -juz zakupiony
Plastiki,uszczelki,opony:
- ADBL Tire and Rubber Cleaner 500ml + ATOMIZER 29,99
- SHINY GARAGE BACK2BLACK T.T.D NEW 500ML 36,90
Korekta: i tu prosze o podanie mi jakie dyski lub dysk stosowac do tych padow dokladna firma rozmiar bo to bedzie moja pierwsza w zyciu korekta i moze najpierw sprobuje na jakims starym zderzaku co w garazu lezy aby na aucie niczego nie zepsuc, no i jaka maszyna to robic najlepiej
- Koch Chemie HEAVY CUT 250ml 49,00
- MENZERNA PF2500 250ML - POLISHING, ŚREDNIA 39,90
- Koch Chemie Hochglanz Antihologram Politur 250ml 42,90
i tu prosze podaj pady tez pewnie ze 150zl wyjda
Cleaner i wosk:
- DODO JUICE PREP POLISH Cleaner 250ml
- POORBOYS BLUE WAX Ciemne lakiery 227g
Akcesoria:
- Aplikator Do Wosku Biały Flexipads 2szt sa
- rekawica POORBOY'S CHENILLE WASH MITT sa
- wiadra, pedzelki sa
i jakie mikrofibry?
bo jak narazie nazbieralo sie juz ponad 500zl a do tego jeszcze pady i jakies tam pierdoly
gusiak11 16-02-2016, 08:21 Generalnie może być...
ale...
ADBL Tire and Rubber Cleaner 500ml + ATOMIZER 29,99
Masz już APC... działają bardzo podobnie
Shiny Garage FRUIT SNOW FOAM 5l 195,00
Piana raczej z tych nie za specjalnych... może i smietana jest ale myje słabo... zamiast skakać odrazu na opk. 5L poszukał bym piany która mi pasuje... dwa w garażu trzeba mieć dwie piany jedna mocną o pH 14 do mycia dokładnego przed korektą i do regularnego mycia łagodną pianę dla wosku o pH neutralnym
tu prosze o podanie mi jakie dyski lub dysk stosowac do tych padow dokladna firma rozmiar bo to bedzie moja pierwsza w zyciu korekta i moze najpierw sprobuje na jakims starym zderzaku co w garazu lezy aby na aucie niczego nie zepsuc, no i jaka maszyna to robic najlepiej
nic nie piszesz o maszynie .. a dobór padów ma ogromne znaczenie w tym momencie
co do nauki na zderzaku ... słaby pomysł bo plastik to nie blacha bardzo mocno sie nagrzewa punktowo, i dużo wolniej rozprowadza ciepło jak blacha czy aluminium... chcesz sie uczyć jedź na złom i kup sobie za 50zl maskę lub drzwi.
Nauka ważna rzecz.. ale Mondeo jak i BMW o ile nie malowane wtórnie przez Józka mają dość twarde lakiery... kupisz element od japońca, francuza niektóre VAG-i i będzie się zupełnie inaczej polerowało... tu niestety wprawa, wprwa i jeszcze raz wprawa
stelmacher 16-02-2016, 10:06 Dzieki za zainteresowanie kazda rada jest dla mnie wazna
To juz adbl cleaner do usuniecia z listy
Co do piany to moze mocniejsza PERFECT ACTIVE FOAM ?
Co do maszyny to nie mam jeszcze zadnej pozadnej
Mam szlifierke katowa z plynna regulacja nadala by sie choc troche? Jakies nakladki do niej aby rotacje miala sa? Gwint chyba M14 z tego co pamietam
gusiak11 16-02-2016, 12:02 Co do piany to moze mocniejsza PERFECT ACTIVE FOAM ?
Trzeba spróbować... nie wiem 1L to nie jest jakaś super ilość nie spodoba sie to kupisz inną
Co do maszyny to nie mam jeszcze zadnej pozadnej
Mam szlifierke katowa z plynna regulacja nadala by sie choc troche? Jakies nakladki do niej aby rotacje miala sa?
Mimo podobnej budowy i działania... to są dwie zupełnie inne maszyny
polerka startuje gdzes około 600obr. pracuje sie na okolo 1400 -1600, szlifierka startuje gdzieś z poziomu 2500.
Maszyna polerska ma (powinna mieć, lepsze mają) stabilizacje obrotów dość istotna kwestia...
rzepa na m14 kupsz bez problemu działać zadziała ale nie wróże sukcesu... sama konstrukcja kątówki jest taka że polerowanie nią będzie bardzo trudne, mam na myśli wysokość maszyny względem powierzchni lakieru... pad do lakieru musi przylegać jak największą powierzchnią, nie polerujemy kantem jak w przypadku tarczy do polerowania metalu :)
zapomniałem jeszcze
Cleaner i wosk:
- DODO JUICE PREP POLISH Cleaner 250ml
- POORBOYS BLUE WAX Ciemne lakiery 227g
nie najlepsze połączenie :)
stelmacher 16-02-2016, 20:07 Trzeba spróbować... nie wiem 1L to nie jest jakaś super ilość nie spodoba sie to kupisz inną
Mimo podobnej budowy i działania... to są dwie zupełnie inne maszyny
polerka startuje gdzes około 600obr. pracuje sie na okolo 1400 -1600, szlifierka startuje gdzieś z poziomu 2500.
Maszyna polerska ma (powinna mieć, lepsze mają) stabilizacje obrotów dość istotna kwestia...
rzepa na m14 kupsz bez problemu działać zadziała ale nie wróże sukcesu... sama konstrukcja kątówki jest taka że polerowanie nią będzie bardzo trudne, mam na myśli wysokość maszyny względem powierzchni lakieru... pad do lakieru musi przylegać jak największą powierzchnią, nie polerujemy kantem jak w przypadku tarczy do polerowania metalu :)
zapomniałem jeszcze
nie najlepsze połączenie :)
masz racje sprawdzalem szlifierke moja i obroty od 2500 do 12000 ale w praktyce mysle ze ma napewno ponizej 1000 bo szybsza od niej jest wkretarka aku makity co ma 560obrotow
to jakas maszyne do 300 400zl w miare mozna kupic na poczatek ?
jak juz mam wladowac 600zl na kosmetyki to te 300 zl na maszyne mnie nie zbawia
gusiak11 16-02-2016, 20:17 masz racje sprawdzalem szlifierke moja i obroty od 2500 do 12000 ale w praktyce mysle ze ma napewno ponizej 1000 bo szybsza od niej jest wkretarka aku makity co ma 560obrotow
Wypowiadać się w tym temacie nie będę bo nie widziałem nie pracowałem... genraleni alni szlifierka ani wkrętarka sie do tego nie nadaje...
to jakas maszyne do 300 400zl w miare mozna kupic na poczatek ?
jak juz mam wladowac 600zl na kosmetyki to te 300 zl na maszyne mnie nie zbawia
na temat maszyn za tą kwotę wypowiadać sie nie będę miałem tak żeby nie było że mamy tylko sprzęt za 2k PLN ale maszynę za 250zł kupiłem do polerowania burt w samochodzie ciężarowym zanim jeszcze zaczęła sie moja przygoda z detailingiem.
Do tego sie nadaje ale do polerowania lakieru nie bardzo... potem przewijały sie przez nasz garaż różne wynalazki kolegów a to taka a to inna w cenie około 300zł ... moim zdaniem jak ma to mieć ręce i nogi to Lare EPL 11+ podobno wycofana z produkcji ale jet następca chyba EPL 12 ale jako że zaczynasz przygodę z detailingiem chyba proponował bym DA a nie rotacje ... ma swoje wady jak wszystko ale jest bardziej uniwersalna i trudniej nią narobić szkód na lakierze
Pitek S. 16-02-2016, 21:03 Dokładnie. Na początek najlepiej zacząć od DA np. Kraus DB 5800 S. Może kosztuje trochę więcej niż 300 ale ma wolny start, 6 biegów, dobrze leży w ręce. Nadaje się i do korekty, i do nakładania cleanera. Jak już się dojdzie do wprawy, to można przeskoczyć na rotację. Zresztą w którymś momencie docenia się jedną i drugą.
stelmacher 17-02-2016, 08:12 Ok jak juz kupywac to kupywac to teraz maly dylemat naczytalem sie tez o LARE EPL-41 DA*i o tym co ty polecasz krausa i bardziej sklonny jestem do tego kraussa to teraz jakie pady do tej maszynki i do tych past co na poczatku wymienilem doradzicie?
Czy moze menzerny 3in1?
gusiak11 17-02-2016, 16:12 teraz maly dylemat naczytalem sie tez o LARE EPL-41 DA*i o tym co ty polecasz krausa i bardziej sklonny jestem do tego kraussa t
nie ma to żadnego znaczenia pytanie czy podoba Ci sie maszyna zielona czy czarna :) obie na 99% produkowane sa w tej samej fabryce.
A ja zamieszam jeszcze bardziej bo ja bym brał EPL - 62
Mamy w garażu Rupesa BIG Foot i Duetto czyli Epl -62 i 42 i ja wole pracować 62 wygodniej sie ja trzyma, dla czego 62 a nie 61 bo ma mniejszy skok a co za tym idzie łątwiej sie ja prowadzi.
co do padów i past, pasty wymienione przez Ciebie na początku nie są złe ale do rotacji... do DA też się nadają ale da sie robuć szybciej i prościej używając dedykowanych past do maszyn DA. Pady tu nie oszuka muszą być do maszyn DA i też nie wszystkie... pady RP mimo ze niby dedykowane do DA niczym nie rożnią sie od rotacji a co za tym idzie szybko umierają ( zapadają sie, odcina rzepa itd...)
dobre pady do DA to koszt 50-70zł LC czy Megsa, oryginalne rupesa, niestetu tu nie oszuka jak kupisz tanie poady po 20-30 zł to zamordujesz go nawet w 15 min pad sie zapadnie lub sie rozklei ...
stelmacher 17-02-2016, 19:25 nie ma to żadnego znaczenia pytanie czy podoba Ci sie maszyna zielona czy czarna :) obie na 99% produkowane sa w tej samej fabryce.
A ja zamieszam jeszcze bardziej bo ja bym brał EPL - 62
Mamy w garażu Rupesa BIG Foot i Duetto czyli Epl -62 i 42 i ja wole pracować 62 wygodniej sie ja trzyma, dla czego 62 a nie 61 bo ma mniejszy skok a co za tym idzie łątwiej sie ja prowadzi.
co do padów i past, pasty wymienione przez Ciebie na początku nie są złe ale do rotacji... do DA też się nadają ale da sie robuć szybciej i prościej używając dedykowanych past do maszyn DA. Pady tu nie oszuka muszą być do maszyn DA i też nie wszystkie... pady RP mimo ze niby dedykowane do DA niczym nie rożnią sie od rotacji a co za tym idzie szybko umierają ( zapadają sie, odcina rzepa itd...)
dobre pady do DA to koszt 50-70zł LC czy Megsa, oryginalne rupesa, niestetu tu nie oszuka jak kupisz tanie poady po 20-30 zł to zamordujesz go nawet w 15 min pad sie zapadnie lub sie rozklei ...
za rupesa trzeba dac ponad 1000 a to juz nie na moja kieszen jak mam to zamiar uzyc ze 4 razy w roku
mysle o tym
http://mrcleaner.pl/krauss-db5800s-900w-maszyna-polerska-orbitalno-rotacyjna-dual-action-3-gabki-gratis-p2661.html#
tylko co to za gabeczki? nadadza sie czy odrazu kupic jakies pozadniejsze?
i jakie teraz pasty do tej maszyny bo teraz to juz mam kociol w glowie ;/
gusiak11 przejzalem wszystkie twoje projektu tu na forum jutro zajme sie blogiem pelen szacun jestes moim mentorem :mrgreen:
szkoda ze mam do ciebie 1000km ;/
gusiak11 17-02-2016, 23:03 za rupesa trzeba dac ponad 1000
za Rupesa trzeba dać blisko 2000 :) to samo Flex VRG choć to nie co inna maszyna... ona są klasa samą w sobie :)
Co do Krausa, lare, megsa sa to takie same maszyny, podobno megsa ma lepsze... nie wiem ... miałem taka maszynę w garażu zrobiełem pół dachu i schowałem do pudełka bo zakochałęm sie w rupsie :) drgania które przenosii huk... sa nie do zniesienia... w Rupesie nie jest cicho ani nie tlumi drgań w 100% ale jet MEGA lepiej... nie mówie że wszyscy mają odrazu skakac na rupsa ale noo co mam owijac w bawelne że maszyna za 566zł jest EXTRA a ja ma za dużo pieniędzy i kupiłem za 2000 :)
co do tego używania 4x w roku spokojnie na poczatku tak będzie a potem... a to sie linzie tu czy tam a tu sie rzuci cleaner a tu wujo ma noe auto a tu stryj ma cos do lzniecia a tu kolega slyszał ze masz sprzęt to może coś tam porobimy :) itd....
tylko co to za gabeczki? nadadza sie czy odrazu kupic jakies pozadniejsze?
jeśli są takie jak w internecie waidać gów.... rozleca sie po 30 min pracy... szukaj tych co juz pisałem
jakie teraz pasty do tej maszyny bo teraz to juz mam kociol w glowie
ja obecnie pracuje na Megsie 101, 105 itd... znajdziesz bez problemu
gusiak11 przejzalem wszystkie twoje projektu tu na forum jutro zajme sie blogiem pelen szacun jestes moim mentorem
szkoda ze mam do ciebie 1000km ;/
Dzięki za słowa uznania ale bez przesady ;) jeszcze wiele nauki przedemną
co do odległości oj tam bez przesady 10 h jesteś w Lublinie :)
stelmacher 18-02-2016, 08:34 Ok to duze gabeczki znalezione http://showcarshine.pl/home/1770--lake-country-ccs-14cm-3-pack-zestaw-3-najlepszych-padow-na-rynku-.html?search_query=lake+country+pad&results=32
Nie wiem czy jeszcze szukac bp75 i do tego gabki
Na reszte rzuce okiem jak z pracy wroce bo od 7 siedze tu i czytama kase na zabawki trzeba wkoncu zarobic niestety
gusiak11 18-02-2016, 10:20 Ok to duze gabeczki znalezione http://showcarshine.pl/home/1770--la...pad&results=32
Muszę Cię zmartwić LC OK ale nie da owszem w opisie jest ale... każdego pada da sie przyczepić do rzepa :)
to sa pady do DA
http://showcarshine.pl/pady-i-bp/2157-lake-country-hd-orbital-polishing-orange-150ml-pomaraczowa-srednia.html
http://showcarshine.pl/home/2321-meguiars-da-microfiber-finishing-disc-5-1-pack-.html
z tymi mam złe wspomnienia ale sa jakies inne podcięte nie testowałęm jeszcze ale moze moze cos poprwaili
http://showcarshine.pl/pady-i-bp/2267-royal-pads-air-hard-pad-for-da-150mm-pomaraczowy-.html
te sa OK
http://showcarshine.pl/pady-i-bp/2072-rupes-big-foot-gabka-fine-130-150mm-zolta.html
http://showcarshine.pl/pady-i-bp/1175-flexipads-microfibre-cutting-disc-130mm.html
Co do 75mm na razie nie kupuj zobaczysz jak Ci sie pracuje tym zawsze można dokupić
stelmacher 18-02-2016, 15:35 ok
to te na poczatek co sa w zestawie i te 3 co podales wystarcza? :
- FLEXIPADS MICROFIBRE CUTTING DISC 130MM
- LAKE COUNTRY HD ORBITAL POLISHING ORANGE 150MM - POMARAŃCZOWA ŚREDNIA
- MEGUIARS DA Microfiber FINISHING Disc 5"
to teraz pasty do tej maszyny i padow patrzylem na megsa ale znalazlem tylko litrowe a to jak na poczatek dla mnie za duzo
wykonczeniowa do DA bedzie dobra ta"
Koch Chemie Hochglanz Antihologram Politur 250ml - pasta wykończeniowa
no chyba ze ten komplet http://waxitcar.pl/pasty-polerskie/129-menzerna-fg500pf2500sf4000-3x250ml.html
chcociaz nie wiem czemu ale ciagle w glowie siedzi mi te menzerna 3in1 ;/
gusiak11 18-02-2016, 17:21 to te na poczatek co sa w zestawie i te 3 co podales wystarcza? :
- FLEXIPADS MICROFIBRE CUTTING DISC 130MM
- LAKE COUNTRY HD ORBITAL POLISHING ORANGE 150MM - POMARAŃCZOWA ŚREDNIA
- MEGUIARS DA Microfiber FINISHING Disc 5"
wyrzucił bym ten pad LC .... masz 3 pady jakie sa takei sa ale sa, i zostawił te dwa z MF-a, system DA to zupelnie inna filozofia... tu nie ma 3 etapów polerowania, pasty przez Ciebie zaproponowane sa do 3 stopniowej korekty lakieru na rotacji... nie można tego odnieść do DA bo to zupełnie inna filozofia ... nie będe tu pisał elaboratu na temat co i jak ... chesz zapraszamy na szkolenie...:) ale to jest troche jak jazda zwykłym samochodem a smochodem ze sportowym zawieszeniem na dobrych gumach wspólny mianownik samochód -czytaj maszyna polerksa, jazda- polerowanie wszystko pozostłe jest inne
To że wrzuciłem tyle padów nie oznacza ze odrazu musisz kupować wszystkie. Co do opakowanie 1kg itd.. masz racje, nie sa Ci potrzebne, jak widze megs nie robii 250ml, 250 robi rupes, tu masz inna propozycje:
http://sklep.waxclusive.pl/pasty-polerskie/643-meguiars-da-microfiber-finishing-wax-473ml.html
http://sklep.waxclusive.pl/pasty-polerskie/642-meguiars-da-microfiber-correction-compound-473ml.html
masz tu dwie pasty, koch plus 3 menzerny beda kosztowały podobnie... i to Ci wystarczy...
stelmacher 18-02-2016, 17:51 i o to mi chodzilo gusiak11 jestes WIELKI
jutro jak znajde czas to zamawiam te dwa pady i te dwie pasty Meguiar'sa i caly tydzien czytania co i jak a 27.02 jak pogoda pozwoli ruszam do dziela mam nadzieje ze na forda 12-16godzin mi starczy bo moj lakier forda nie jest bardzo zajechany ale ojca e39 to juz masakra ale za niego to moze latem
w zalacznikach zdjecia pacjentow
12-16h hmmm... biorąc pod uwagę odpowiednie przygotowanie karoserii od mycia karoserii, zakamarków, felg itp po glinkowanie - kilka h Ci zleci na bank, a na zabawę z maszyną na pierwszy raz nastaw się lepiej na całotygodniową zabawę - lepiej do tematu podejść cierpliwie, niż próbować robić coś szybko na siłę z racji uciekającego czasu.
stelmacher 19-02-2016, 18:06 chlopaki to teraz aktualizacja listy co mam juz kupione i co jeszcze potrzebuje:
Dekontaminacja,deironizacja, glinkowanie:
- ADBL Vampire 500ml 49.99pln
- MAC SERIEN PRICKBORT MAC 124 - 1L 34,50
- ValetPRO Yellow 32,99 zakupiona
- ADBL APC PRO 1L 39.99
- IPA 10.00
Szampony i piany:
- Pianownica PA z piana Shiny Garage FRUIT SNOW FOAM 5l 195,00 zakupiona
- Rise & Shine Big Apple Shampoo Szampon 1000ml -zakupiony
Plastiki,uszczelki,opony:
- SHINY GARAGE BACK2BLACK T.T.D NEW 500ML? 36,90
Korekta:
KUPILEM ZA 197 ZŁ KOMPLET:
- MEGUIARS DA MICROFIBER CORRECTION COMPOUND 473ML
- MEGUIARS DA MICROFIBER FINISHING WAX 473ML
PADY:
- FLEXIPADS MICROFIBRE CUTTING DISC 130MM jutro zamowie
- MEGUIARS DA Microfiber FINISHING Disc 5" jutro zamowie
MASZYNA:
- Krauss DB5800S 900W + 3x Royal Pads DA 590ZŁ jutro zamowie
Cleaner i wosk:
- DODO JUICE PREP POLISH Cleaner 250ml kupione
- POORBOYS BLUE WAX Ciemne lakiery 227g kupione
Akcesoria:
- Aplikator Do Wosku Biały Flexipads 2szt kupione
- rekawica POORBOY'S CHENILLE WASH MITT kupiona
- wiadra, pedzelki kupione
i teraz jakie mikrofibry?
- FLEXIPADS Ręcznik z mikrofibry Wonder Towel zielony 40x40cm 11.88 zł do zbierania resztek past bedzie ok?
-LE MAD MAX UltraSoft Blue 60x40 -mikrfibra do wosku 34,50 brac?
no i co do osuszania waflowa fibra?
kurcze Pogodny to mnie troche zmartwiles najwyzej zrobie tylko glinke clener maszyna i na to wosk a na koniec marca kwietnia wezme sie za pasty jak podszkole sie na jakiejs blaszce
nie wiem jak wam sie odwdzieczyc za pomoc narazie moge powiedziec WIELKIE dzieki no chyba ze moge w jakis inny sposob
pozdrawiam
Pitek S. 19-02-2016, 19:08 Do osuszania możesz wziąć fluffy dreyer. Kosztuje ok. 30 zł. Na początek spokojnie się nadaje. Pewnie każdy z nas od niego zaczynał :) . Jak się wciągniesz, a pieniądze pozwolą, to polecam Mammoth'a od CG lub Tao Big od WWL. No ale, to już zupełnie inna liga ręczników, no i cena grubo powyżej stówy :)
stelmacher 19-02-2016, 19:41 dzieki jest juz na liscie
gusiak11 20-02-2016, 13:15 kurcze Pogodny to mnie troche zmartwiles najwyzej zrobie tylko glinke clener maszyna i na to wosk a na koniec marca kwietnia wezme sie za pasty jak podszkole sie na jakiejs blaszce
Wszytko zależy od poziomu cięcia rys... jak postawisz sobie za punkt honoru ze ma byc lepiej niz z salonu to tak jak mówi kolega może być weekend mało :) ale uwaga na grubośc lakieru lepiej czasem odpuścić niż za wszelka cene pozbywać sie jednej czy dwóch rys bo rysa ma 0,5mm a polerujesz 125mm : )
Do osuszania możesz wziąć fluffy dreyer
dobry recznik ale ma wade strasznie farbuje nawet po kilkunastu praniach wszystko dalej jest niebieskie, trzeba prac samego
Mammoth'a od CG lub Tao Big od WWL.
tez bardzo dobre ręczniki ale maja dużą konkurencje http://shiningcar.pl/pl/p/ShiningCar-FLOSSY-PRO-Drying-Towel-90x60cm-/1093 mam w garażu ze 3 i są bardzo dobre
Pitek S. 20-02-2016, 15:31 :?:ma wade strasznie farbuje nawet po kilkunastu praniach wszystko dalej jest niebieskie, trzeba prac samego
Hmm ciekawe, u mnie nigdy nie farbował.
stelmacher 21-02-2016, 18:22 kupione wszystko
ten recznik dom osuszania tez zobaczymy czy farbuje :diabel2:
podliczylem razem z maszynka wyszlo cos ponad 1500zł
jakby to moja kobieta widziala to chyba by mnie udusila delikatnie mowiac
teraz tydzien czytania co do czego i jak :mrgreen:
pozdrawiam
gusiak11 21-02-2016, 20:03 podliczylem razem z maszynka wyszlo cos ponad 1500zł
Spokojnie to dopiero początek :)
stelmacher 21-02-2016, 21:38 Jeszcze do ciebie gusiak11 pytanko odnosnie zderzaka z przodu w fordzie transit z przodu masz zderzak z tworzywa szarego czy w kolorze nadwozia? Bo znajomy ma z szarego tworzywa ale tak to wyplowialo ze chce nowy albo malowac stary. Moze polecisz jakis srodek zeby to odzylo czy jednak lepiej go pomalowac?
gusiak11 21-02-2016, 22:13 pytanko odnosnie zderzaka z przodu w fordzie transit z przodu masz zderzak z tworzywa szarego czy w kolorze nadwozia? Bo znajomy ma z szarego tworzywa ale tak to wyplowialo ze chce nowy albo malowac stary. Moze polecisz jakis srodek zeby to odzylo czy jednak lepiej go pomalowac?
Mam szary i tak samo jak kolega ... odbarwił sie ... ale że to jest wół roboczy a nie auto na wystawę detailingową to generalnie ... wali mnie to :) ... a`propos pytania podobno opalarką da sie przywrócić pierwotny blask :) ale nie testowałem
Opalarka. Testowałem na Fiacie 126p. :-)
Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
stelmacher 22-02-2016, 16:08 ok znalazla sie i opalarka :diabel2:
to tylko podgrzewales opalarka czy jeszcze cos do tego lub na to stosowales? i ile sie to trzyma
stelmacher 03-03-2016, 16:08 no i weekend byl za malo
zrobilem tylko piana apc prickbord
potem
adbl Vampire felgi
nastepnie mycie na dwa wiadra osuszenie no i jak wiechalem do garazu to uswiadomilem sobie ze zapomnialem o glince wiec glinka i znow szybkie mycie i kolejne osuszenie gratis ale wydaje mi sie ze glinka jakby mi kilka rysek zrobila albo tylko wydaje mi sie
no i pozniej wzielem poprobowac maszynke z
MEGUIARS DA MICROFIBER CORRECTION COMPOUND
ale nie za bardzo to szlo zrobilem tylko kilka przejazdow i tylko troche bylo lepiej moze kwestia docisku na poczatku chyba za lekko dociskalem;/
ale z braku czasu zostawilem to na inny dluzszy weekend bo nalozylem clenera maszyna a na to wosk i opony oraz obramowki szyb przelecialem SHINY GARAGE BACK2BLACK ale z tymi obramowkami to kiepski pomysl bo po pierwszym deszczu pojawily sie smoliste zacieki na lakierze ;/
jeszcze co do maszyny i pada co ile podczas polerowania czyscicie pada?
gusiak11 03-03-2016, 16:24 jakby mi kilka rysek zrobila albo tylko wydaje mi sie
Jest to bardzo prawdopodobne bo na dworze jest trochę za niska temperatura i trzeba bardzo pilnować temp. glinki
jeszcze co do maszyny i pada co ile podczas polerowania czyscicie pada?
Ciężko powiedzieć bo nie widać iel nakładałeś pasty, generalnie jak zaczyna pylic lub po skończonym elemencie, problem jest trochę z czyszczeniem bo szczątka jak rotacji nie wyczyścisz, tu sprawdza się sprężone powietrze
stelmacher 03-03-2016, 16:29 ok mam komprespor przedmuchiwalem go ale na koniec proby pad sie zalepial mimo powietrza i nie nalozenia nowej pasty znow sie zlepial czyzby na poczatku dalem za duzo pasty i nie wypracowalem jej? bo co innego moglem robic zle?
gusiak11 03-03-2016, 16:55 ok mam komprespor przedmuchiwalem go ale na koniec proby pad sie zalepial mimo powietrza i nie nalozenia nowej pasty znow sie zlepial czyzby na poczatku dalem za duzo pasty i nie wypracowalem jej? bo co innego moglem robic zle?
Dokładnie za dużo pasty dawałeś przez co pad zamaist polerować zalepiał sie ... z gtakim padem już nic nie zrobisz, odkładasz go i czekasz aż sam wyschnie, spreżone powietrze i będzie działał dalej, lepiej dać za mało pasty niz na odwrót
stelmacher 03-03-2016, 17:13 ok to przy nastepnym podejsciu zastosuje sie do tego lepiej mniej niz za duzo
teraz zastanawiam sie jak i czym srodek czyscic bo:
- do skory: mam Cleaner Gliptone GT15 oraz na to Gliptone Conditioner GT13,5
i szczotka od Gliptone do czyszczenia
- do plastku: apc pro tylko jeszcze nie wiem jakie rozcienczenie i na to PB NATURAL LOOK SATYNOWY EFEKT
- co do drewna? ZYMOL DETAIL WAX?
i jak reszte jasnej tapicerki wyczyscic? bo najgorzej jest pod dywanikami mam czarne kropki od gumowych dywanikow bo tak do sprzedazy przygotowal poprzedni wlasciciel ze z dywanikow az kapalo jakims dressingiem;/
Pitek S. 04-03-2016, 05:33 Cytat:
Napisał stelmacher
jakby mi kilka rysek zrobila albo tylko wydaje mi sie
Jest to bardzo prawdopodobne bo na dworze jest trochę za niska temperatura i trzeba bardzo pilnować temp. glinki
Dokładnie. Taka glinka lubi narobić hologramów. Sprytny myk, to przygotować sobie miseczkę z ciepłą wodą i ją tam zmiękczać oraz warto lekko podgrzać lubrykant dla glinki (np. położyć przy kaloryferze przed pracą) :) .
stelmacher 04-03-2016, 15:26 mialem miseczke z cieplutka woda mimo to chyba ona zrobila mi pare rysek
Grunt to porządnie wypłukać z syfu wszelkie zakamarki, bo wystarczy że jakiś syf zebrałeś z okolic łączeń/profili i potem robi się kuku na lakierze.
stelmacher 13-05-2016, 08:59 mamy juz maj a ja jeszcze do korekty nie przystapilem bo jak mamy dluzszy weekend w niemczech to ostanio u heko dpfa wywalilem
teraz znow dlugi weekend w niemczech to jak wracalem do niemiec od heko to dostalem kamyczkiem w szybe i w poniedzialek wymiana w serwisie (5700pln :shock: dobrze ze z ac pojdzie) takze znow odpada ;/
ale moze w przyszlym miesiacu wkoncu sie za niego wezme
tylko teraz mysle co jeszcze mogloby mi sie przydac
napewno jakas neutralna piana, moze jakis nowy wosk i cleaner
cos bym tam mogl zakupic
stelmacher 21-05-2016, 16:44 jednak dalem rade zrobic to w ubiegły weekend rece i lydki odpadaja od dociskania maszyny lakier piekny widac pieknie perle ale gdzieniegdzie widac rysy moglbym je jeszcze usunac ale weekend to byloby za malo czasu tak jak teraz mam wystarczy mi na ten rok;)
chyba ze sie auto sprzeda to w przyszym roku nie bedzie do niego kolejnego podejscia
Same usunięcie utlenionej warstwy lakieru już robi robotę przywracając głębie i blask :)
stelmacher 08-07-2016, 13:46 chloapaki jako ze zakupilem sobie tlenek ceru i filc do niego bo mialem przednia szybe robic ale jako ze dostalem i zafundowal mi ubezpieczyciel nowa za 5700pln i juz nie musze jej robic, to teraz sie zastanawiam czy ta da krausa usune takie delikatne rysy na tylnej czarnej szybie w mondeo ktore zrobila mi wycieraczka z domieszkiem piasku
p.s
polecicie jeszcze jakis dobry wosk i cleaner do mojego mondeo? (bo neutralna piane juz zakupilem)
tak do 200pln byloby cos?
Wojtek O. 08-07-2016, 19:03 Ale sprecyzuj bardziej czego oczekujesz od tego wosku. Połysk, przyciemnienie i głębia, trwałość, a może łatwość i przyjemność z pracy kosztem częstego nakładania? Bo chyba masz ciemne auto.
stelmacher 08-07-2016, 19:05 glebia i trwalosc mnie interesuje najbardziej :razz:
Polecam Soft9
- http://soft99.pl/pl/kosmetyki-samochodowe/13-fusso-coat-12-months-wax-light-4975760000000.html
- http://soft99.pl/pl/kosmetyki-samochodowe/14-fusso-coat-12-months-wax-dark-4975760000000.html
stelmacher 09-07-2016, 14:14 juz kiedys myslalem nad tym fusso i chyba go wezmie
a jakis dobr cleaner przed tym?
bo caly czas uzywam tego:
DODO JUICE PREP POLISH Cleaner
Fusso nie powinien być za bardzo wybredny jeśli chodzi o cleaner. Dobrze powinien leżeć zarówno na DJ jak i Duragloss Squeaky Clean czy #652
lobuz123 15-08-2016, 09:40 Fusso używam od ubiegłej zimy i zdaje egzamin, chodź myślę ze FinishKare 1000P Hi-Temp jest bardziej trwały ale to subiektywna opinia ;) . Cleaner pod fusso jak i pod FK idzie duragloss 652. Pomiędzy myciem idzie QD zależny od pory roku i jakoś daje się utrzymać czarną panterę w czystości :)
Wojtek O. 15-08-2016, 19:52 Tu też wychodzi żę FK trwalszy. Nawiasem mówiąć ciekawa stronka. https://detailingtester.wordpress.com/2015/11/08/test-na-krola-zimy-collinite-dodo-juice-supernatural-hybrid-soft99-fusso-12-finish-kare/
|