Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Nawigacja nie odpowiada brak karty sd Sync 1

maku1990
23-04-2016, 17:24
Witam wczoraj zakupiłem sobie focusa mk3 2012 1.6 diesel i mam problem bo nie wiem czy trafilem na "oszusta" czy to co mowil to prawda a mianowicie powiedzial ze mam nawigacje tylko musze karte sd zakupic i ja wsadzic po czym znalazlem ze jakas karta sd jest wsadzona(nad srodkowym ekranem) ale nie wiem jak ja wyjąć i nie do konca jestem przekonany czy aby na 100% mam nawigacje dostepna ponizej zamieszcze kilka zdjec panelu jaki posiadam i jakie dostaje komunikaty. prosiłbym o pomoc bo nie ukrywa nawigacja byłaby fajnym gadzetem :)

mfraczek
23-04-2016, 17:28
"nawigacje nie stoi do dyspozycji" :) Padłem, mistrzostwo tłumaczenia

maku1990
23-04-2016, 17:34
czyli co to oznacza ? moze ta sd rzeczywiscie nie jest wsadzona ? bo serio ja tego nie rozumiem.

arturek
23-04-2016, 18:04
[...] po czym znalazlem ze jakas karta sd jest wsadzona(nad srodkowym ekranem) ale nie wiem jak ja wyjąć [...]

Witam

1) Na początek polecam lekturę instrukcji obsługi
(do pobrania na stronie Ford Polska w dziale Serwis)
kartę należy wcisnąć aby zwolnić blokadę => wtedy mozna wyjąć kartę

a) w instrukcji piszą:
"Otwór na kartę SD jest
wyposażony w mechanizm sprężynowy. Aby
wyjąć kartę SD, pchnij kartę do środka i
zwolnij ją. Nie próbuj wyjmować karty bez
uprzedniego pchnięcia jej do środka. Może
to spowodować uszkodzenie."

b) gdzieś spotkałem informację:
"Kartę SD należy należy wysuwać za pomocą
funkcji Eject SD card dostępnej w menu
podrzędnym SD card pod przyciskiem SET."

2) Gdy wyjmiesz kartę, to wtedy będziemy wiedzieli co to jest
- czy karta jest czysta
- czy to karta z mapami
- czy mapy oryginalne
- czy karta do tej nawigacji

3) W dziale Car Audio - kolega TEDI_K wyjasniał jaki ma być model / wersja karty z mapami
- ja nie pamiętam, a nie chce mi się szukać
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2571712&postcount=10

4) Panel radia z napiesm NAV oraz miejsce na karty, sugeruje nawigację
( gniazda karty nie widzę ale wierzę koledze na słowo, że jest)

pozdrawiam
Arturek

maku1990
23-04-2016, 18:16
no wlasnie wciskam i ona nie chce wyjsc i tu jest problem zaraz dorzuce zdjecie zeby bylo wiadomo ze karta sd jest.

Bump:

Bump:

Bump:

Bump: oto te 2 zdjecia

Bump: dlatego tez dalem to w cudzyslow bo nie jestem pewny i to jest pytanie nikogo jeszcze nie oczerniłem i raczej nie zamierzam.

bestia150
23-04-2016, 18:56
Weź ją pociągnij do siebie, bo pewnie jakiś geniusz wcisnął ją na chama, ale odwrotnie :lol:

jadja
23-04-2016, 19:03
Potwierdzam, po prostu trzeba mocno pociągnąć. Czasem przy montażu tej nawigacji nieco na siłę, karta ta jest "przycierana" przez elementy obudowy i wyciągnąć ją może być trudno. Natomiast, jeśli to rzeczywiście są mapy, to powodem braku nawigacji jest brak kontaktu karty SD ze stykami elektroniki. Trzeba ją kilkukrotnie wsadzić i wyjąć, powinna "załapać".

maku1990
23-04-2016, 19:53
Dzięki za pomoc trzeba było wyjąc pęseta kartę i ona była po prostu zablokowana. Jeszcze raz dziękuje :)

cobrahak
16-10-2019, 17:08
mam takie same komunikaty na swoim ff3 nie widzi karty podobno orginał
https://allegro.pl/oferta/nawigacja-ford-mfd-karta-sd-2019r-focus-kuga-cmax-8491390543?snapshot=MjAxOS0xMC0xMFQyMjowMzoyMi4xNT VaO2J1eWVyOzNmZDA0ZmE2OGRlOTk0OWZhMzJmYjE3Mjg0MDQ3 MzAwM2RmYmIxYTRjZmZlN2Y0NmUyZDczOGI4NGUzZTQ2NzM%3D
jak to ustrojstwo uruchomic

boncio
17-10-2019, 19:11
Jeszcze sama nawigacja może być uszkodzona lub czytnik kart.

khml
06-04-2020, 14:49
Panowie nie zakładam nowego tematu, gdyż szukając rozwiązania swojego problemu trafiłem na ten wątek, który przedstawia identyczną sytuację jak u mnie (nie wiem tylko czy jakieś rozwiązanie tego problemu się znalazło).
C-Max z 2012 r. dokładnie ta sama sytuacja z tymi samymi komunikatami jak w pierwszym poście. Najciekawszy komunikat to "nawigacja nie stoi do dyspozycji". Komunikaty pojawiły się nagle, niespodziewanie podczas jazdy. Do chwili obecnej (blisko rok) nawigacja jak i radio działały bezproblemowo. Wyjąłem i ponownie włożyłem kartę kilka razy, ale to nie pomogło. Przy tym jeszcze w trakcie jazdy pojawił się kilka razy zanik wyświetlacza przy włączonym radiu - tak jak bym wyłączył wyświetlacz ale radio gra. Po chwili wyświetlacz wrócił do swoich prawidłowych wskazań. Akumulator był założony nowy w czerwcu ubiegłego roku. Czy ktoś może naprowadzić lub podpowiedzieć jak taką usterkę usunąć lub gdzie szukać przyczyny?

khml
17-04-2020, 19:24
Nikt nie ma pomysłu co może być przyczyną, czy nikt jeszcze nie przeczytał? Może trzeba założyć nowy temat?

tomiik
17-04-2020, 20:10
a próbowałes kartę podmienić były przypadki że przy odłanczaniu aku potrafiło kartę spalić jak była w slocie

khml
17-04-2020, 22:11
Akumulator był zmieniany w czerwcu ubiegłego roku. Od tamtego czasu nie był odłączany i wszystko działało aż do teraz.

tomiik
18-04-2020, 15:09
no ale jak wyświetlacz się wyłącza to coś nie tak z napięciem i to może być powód że karta poszła

khml
18-04-2020, 18:20
Jeśli dobrze zrozumiałem to samo uszkodzenie karty może spowodować, że wyświetlacz będzie się "czasowo" wyłączał? Tak jakby jego zasilanie szło przez kartę?
Po Twojej sugestii wyjąłem kartę nawigacji. Radio gra, wyświetlacz działa i będę obserwował przez kilka dni czy w czasie jazdy nadal będzie się wyłączał.
Oczywiście jak znajdę przyczynę tych dziwnych zachowań to opiszę ze szczegółami.

tomfoc2
18-04-2020, 20:35
Jacek ewidentnie masz zaniki w zasilaniu na ekran i slot karty. Potrzebny demontaż ekranu i obadanie złączy( w kierunku kontaktu na stykach).

khml
18-04-2020, 20:44
Czyli teraz po wyjęciu karty może się okazać, że wszystko będzie ok, a po jej ponownym włożeniu znowu mogą występować te zaniki wyświetlacza?

tedi_k
19-04-2020, 10:35
Czyli teraz po wyjęciu karty może się okazać, że wszystko będzie ok...

Na 99,9999% karta ma nic do tego. Wystarczy ją włożyć do komputera i sprawdzić, że się poprawnie czyta.
Te 5 calowe wyświetlacze miały problem z zasilaniem - był juz temat na forum o tym. Wyświetlacz do naprawy lub wymiany.

khml
19-04-2020, 11:05
Dziękuje za naprowadzenie na właściwy temat. Czy znacie kogoś w Lublinie lub okolicach kto się zajmuję diagnostyką i naprawą tych wyświetlaczy?
Niestety nie mogę znaleźć tego tematu. Znalazłem tylko o usterkach radia Blaupunkt i ich wymianach w ramach akcji serwisowej w DE.

U mnie panel radia jest taki jak na zdjęciu nr 40 w tym linku https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346

tedi_k
19-04-2020, 11:09
...w Lublinie lub okolicach kto się zajmuję diagnostyką i naprawą tych wyświetlaczy?

Raczej trudno o kogoś takiego. W tamtym temacie któryś z kolegów sam sobie rozbierał ten wyświetlacz i namierzył "osmalone" elementy...
Można próbować gdzieś w serwisie car-audio, ale może to być mało opłacalne. Naprawa może kosztować więcej niż wyświetlacz na wymianę.

khml
19-04-2020, 12:31
Zobacz proszę czy te problemy dotyczyły takiego wyświetlacza z zestawem jak na zdjęciu nr 40 z tego linku https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346

tedi_k
19-04-2020, 13:24
Wyświetlacz 5cali z navi w przedliftowych FF3 i C-max MK2 oraz Kugach MK2 jest jednego rodzaju. Są drobne różnice (inne P/N) ale to ta sama konstrukcja.

khml
19-04-2020, 13:53
Z tego co mówisz może być tak, że radio i wyświetlacz, po wyjęciu karty SD będą działały poprawnie, a po jej ponownym włożeniu zaczną się te same usterki, które były wcześniej i wtedy to będzie świadczyło o uszkodzeniu wyświetlacza? Dziś, po wczorajszym wyjęciu karty wyświetlacz nie wyłączał się. Może za krótki odcinek jechałem.

khml
26-04-2020, 08:50
Kilka dni jazdy bez włożonej karty SD od nawigacji i problem nie występował. Wyświetlacz nie wyłączał się. Po włożeniu karty pojawia się komunikat "Błąd danych sprawdź kartę SD" oraz "Nawigacja nie stoi do dyspozycji"(dokładnie takie jak w pierwszym poście tego tematu). Przejechałem z włożoną kartą kilkanaście kilometrów i zaczęło się ponownie zanikanie wyświetlacza.

Byłem u elektronika i powiedziałem, że występowały problemy z zasilaniem wyświetlacza. Stwierdził, że jak bez karty wszystko jest ok to zasilanie wyświetlacza jest sprawne. Najprawdopodobniej sama karta jest uszkodzona i to ona powoduje takie błędy.
Czy to możliwe?

Zbigniew_K
26-04-2020, 20:25
Możliwe.
Uszkodzona karta sd powoduje, że system cały czas próbuje ją odczytać, co skutkuje brakiem stabilności/responsywnosci.
Włóż kartę do jakiegoś kompa i sprawdź logi.

Pozdrawiam
Z.K.

khml
05-06-2020, 18:45
Potwierdzam
Przyczyną opisanych usterek była uszkodzona karta SD.
Po wymianie na nową, od dwóch tygodni problem nie występuje.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

kaszpirowskipiotr
23-05-2021, 21:20
Koledzy, a czy rzeczywiście do zaktualizowania map wystarczy wymiana karty, czy jak już wymienię kartę to muszę jeszcze coś szperać w komputerze itd?

miraż
28-09-2021, 21:51
Dopadły i mnie te problemy typu "Błąd danych. Sprawdź kartę SD" i "Nawigacja nie stoi do dyspozycji".
Problemem okazał się brak jednego pliku na karcie SD z nawigacją, co wyszło po porównaniu ilości plików na karcie SD z kopią w komputerze.
Konkretnie chodzi o plik "SD_META.DAT" w katalogu \\cryptnav\data\data\misc
Po dograniu tego pliku z wcześniejszej kopii zapasowej nawigacja zaczęła działać prawidłowo.
Z jakich powodów plik mógł zniknąć z karty SD nie mam pojęcia i dlaczego akurat tylko ten jeden?

Michal222
28-02-2022, 14:06
Mam problem z nawigacją ,nie mogę włączyć, pokazuje błąd karty sd. Gdzie tą kartę znajdę? Nie mogę tagze połączyć telefonu przez bluetooth. Ford Kuga 2013

Antej
28-02-2022, 14:07
Kartę masz powyżej wyświetlacza.
Navi to MFD 5
mapy ostatnie to chyba V10

Z Kcyni daleko nie masz na testy.

Michal222
28-02-2022, 14:10
Powyżej wyświetlacza tzn. gdzie ???

Antej
28-02-2022, 14:11
Na zdjęciu nie widzisz slotu na kartę?

arturek
02-03-2022, 20:22
Powyżej wyświetlacza tzn. gdzie ???

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2583113&postcount=5

Tam gdzie zdjęcie zasłania różaniec

https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?variantid=3036&languageCode=pl&countryCode=POL&Uid=G1607577&ProcUid=G1549113&userMarket=POL&div=f&vFilteringEnabled=False

a tu polska instrukcja obsługi w PDF
https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/PLPOL_CG3585_KGS_og_201303.pdf

pozdrawiam
Arturek

leszcz
03-03-2022, 08:38
. Gdzie tą kartę znajdę?
nad wyświetlaczem slot SD .
A kartę kup sobie na allegro wyjdzie najtaniej ;)