Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Czym przykleić listwę na klapie bagażnika

SCOOBY92
08-06-2016, 09:42
Witam od kupna samochodu borykam się z pewnym problemem a mianowicie ktoś wymieniając oświetlenie rejestracji tylnej nie wiedząc jak się do tego zabrał urwał lewą cześć listwy na klapie tylnej. Próbowałem już chyba 5 różnego rodzaju klejów i żaden nie wytrzymał dłużej niż pół roku, wydaje mi się, że dzieje sie tak za sprawą tego że one są po prostu za twarde i przy wstrząsach nie dają rady. Zna ktoś może klej który będzie elastyczny a przy tym mocny lub jakiś sposób żeby tą listwe przymocować w taki sposób żeby już nie odpadała? Proszę o pomoc gdyż każde kolejne klejenie tego pogarsza listwę wizualnie a sam już nie mam pomysłu.

Nie wiem gdzie ten temat umieścić, jeśli jest coś nie tak proszę moderatora o przeniesienie.

J@colo
08-06-2016, 09:59
Rozumiem że w listwie nie ma wkręta mocującego? Większość klei po czasie robi się twarda, pekają i zwyczajnie nie trzymają. Dobrze trzyma takie plastiki silikon sanitarny den brawen, silikon wysoko temperaturowy, a najlepiej klej do wklejania szyb, tylko ten ostatni lepiej żeby nie wyszedł poza listwę dzieżko się go usuwa.

Fulara
08-06-2016, 10:08
ja bym kupił poprostu nową, drugą listwę. nie urwał a pewnie ukręcił śruby bo tam to jest masakra piłą mechaniczną. klejenie moim zdaniem jest bez sensu. tylko wymiana i tyle.

J@colo
08-06-2016, 12:01
Te listwy na all.... są miedzy 100-250 z dobrym stanie ze wszystkimi mocowaniami, tańsze to przeważnie z defektem. Można spróbować jeszcze wkręcić wkręt od wewnętrznej strony ale odpowiedniej długości by nie przeszedł na wylot, robiłem jest to wykonalne. Z klejeniem jest ten problem że jak będzie się chciało zdemontować to będzie problem, zwłaszcza jak będzie na klej do szyb lepiej kupić nową klapę :roll:

tiga1916
08-06-2016, 17:06
Miałem ten sam problem, klejenie nie ma sensu zawsze pęknie chyba że klejem do szyb. Nowa jak wiadomo kosztuje majątek, ja znalazłem na szrocie w bdb stanie za 60zł

SCOOBY92
08-06-2016, 22:06
Rozumiem że w listwie nie ma wkręta mocującego?

Tak nie ma wkrętów mocujących są urwane ale tylko na jednej połówce druga trzyma się bez problemów.

Mimo wszystko spróbuje przykleić tym klejem do szyb powinien być on wystarczająco elastyczny i trwały :)

Fulara
08-06-2016, 22:49
listwę NOWA, ORYGINALNĄ kupiłem za 80 zł. trzeba tylko poszukać. aż szkoda mi jej było zakładać, taka była piękna. 80 zł oryginalna, nowa

tiga1916
09-06-2016, 05:44
listwę NOWA, ORYGINALNĄ kupiłem za 80 zł. trzeba tylko poszukać. aż szkoda mi jej było zakładać, taka była piękna. 80 zł oryginalna, nowa

To może podpowiedz gdzie znaleść za takie pieniądze.

krzys1968
09-06-2016, 05:50
Mimo wszystko spróbuje przykleić tym klejem do szyb powinien być on wystarczająco elastyczny i trwały :)

To wzmocni te miejsce, gdzie będziesz kleił, weź 2 STK plastiku plaski 1 lub 2mm gruby, który jest mięki obetni na długość jak potrzebujesz tak zeby
środek plastiku zachodził na listwe co najmniej 10mm od pęknięcia w obie strony i przyklej od środka w miejscu łączenia.

Fulara
09-06-2016, 06:44
To może podpowiedz gdzie znaleść za takie pieniądze.

na allegro dostałem, trzeba szukać nie mowie że akurat teraz aukcja jest, ale czasem fajne graty można dostać z jakiejś wyprzedaży magazynowej