Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Montaż, poprowadzenie kabli wideorejestratora

dobo
07-07-2016, 16:40
Kontynuacja tematu zaczętego tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2622754&postcount=3529

Tu jeszcze istotny post: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2622779&postcount=3530

Rozważam zakup tej kamerki Xiaomi Yi Smart Dash Camera. Nie jest ona mała, jednak obraz jest bardzo dobrej jakości (także 60 fps). Z wad jakie znalazłem, to ludzie narzekają na obraz, jak kamerka się nagrzeje. Trzeba by było to zbadać głębiej. Nie ma też gps (nie wiem, czy jest to mi potrzebne?).

Generalnie sposoby montażu, które mi przychodzą do głowy, to:
1. Montaż przy lusterku wstecznym - kabel podsufitką, dalej słupek A, i co dalej? Ważne dla mnei jest, aby kable nie wystawały mi nigdzie.

2. Druga opcja (to by mi się przydało do uchwytu na telefon :P), jakby ktoś chicał zamonotwać na szybie. Kabel można puścić albo jakoś w szparę przy głośniku centranlym (jak ktoś ma) albo w szparę między nawiew a ten plastik szary dookoła i wypuszczamy na dole w kieszeni, gdzie jest gniazdo 12V. Z tylu jest łączenie tego szarego plastiku i tego miękkiego od tunelu

Jakie są wasze sugestie albo doświadczenia z tym tematem?

EDIT: Zakup jest tutuaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=177544 więc skupiamy się tylko na kwestiach montażowych ;)

mojster
07-07-2016, 18:45
witam
w temacie rejestratorów czuję się specjalista:)
przerabiałem już 6 modeli. ogólnie grzeją się wszystkie - i to nawet bardzo.
główny problem to zawieszanie się rejestratorów - ma zapisywać a tego nie robi.
obecnie użytkuję kamerkę PeiYing Exclusive FULL HD (PY0014) - naprawdę fajny sprzet - jak do tej pory się nie zawiesił - użytkuję około 4 miesięcy.

ja montuje jak piszesz ( wprawdzie w mk3- ale może też się da tak ) - koło lusterka, potem pod podsufitką i słupkiem - następnie kabel wchodzi pod uszczelkę drzwi i wychodzi pod kierownicą -dalej wypuszczony jest przez tunel środkowy. Ja mam dorobione dodatkowe gniazda zapaniczek w miejscu popielniczki.

MaXyM
07-07-2016, 19:42
temat o kamerach juz jest:http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=177544
Wiec tu mozna sie ograniczyc tylko do sposobu montazu/podlaczenia

dobo
13-07-2016, 16:39
Przeprowadzenie kabli z góry okazało się bardzo łatwe. Przy lusterku tak, jak na zdjęciu, dalej do słupka, pod słupkiem i na drugą stronę, potem wciskałem pod słupek, ale od strony uszczelki. Dalej do łączenia plastików, skręcamy następnie w lewo, pod schowkiem (jest tam wiele elementów, do których możeby kabelek przymontować), następnie pod boczną osłoną tunelu, wyciągamy na zewnątrz i mamy. 5 min roboty. Wystaje jedynie przy tunelu, przy gniazdku

Ale nie wszystko jest, tak jak sobie wymarzyłem ;) Niestety, ta plastikowa osłona na szybie jest tak duża, że ciężko jest ustawić kamerę tak, żeby nic nie wchodziło jej w kadr oraz żeby nie zasłaniała widoczności. Na razie u mnie jest testowany taki kompromis, jak na filmiku (https://www.youtube.com/watch?v=vVb0qaO65ds). Na pewno było by lepiej, jakby obiektyw od mojej kamerki był po prawej stronie, a nie po lewej.
Dodatkowo w szybie na nagraniu odbija się całe wnętrze, które normalnie się nie odbija (albo bardzo delikatnie).

Kamerkę kupiłem w tym sklepie za 299, ale widzę, że promo już się skończyło: http://allegro.pl/polska-edycja-xiaomi-yi-dash-camera-xiaomi-gwr-i6275902613.html

Swoop
13-07-2016, 18:09
Dodatkowo w szybie na nagraniu odbija się całe wnętrze, które normalnie się nie odbija (albo bardzo delikatnie).

przydał by się filtr polaryzacyjny na kamerkę i będzie problem z głowy, np.
http://www.wideorejestratory24.pl/filtr-cpl-do-kamer-samochodowych-truecam

dobo
13-07-2016, 18:17
Swoop, dzięki ;)

Krasnal007
14-11-2016, 10:19
Hej, a ten kabelek idacy po stronie pasazera... wiele osob ci to zaczepiło noga ?

dobo
17-12-2016, 10:25
Krasnal007, nikt ;) Nie jest on luźny, a jak za bardzo wystaje to można go wsadzić mocniej pod plastik

jvc
17-12-2016, 16:28
Montaż fajny ,nie inwazyjny :)
A nie próbowałeś dać trochę niżej kamery żeby nie było plastiku w kamerze?

dobo
17-12-2016, 20:10
Montaż fajny ,nie inwazyjny :)
A nie próbowałeś dać trochę niżej kamery żeby nie było plastiku w kamerze?

Nie chciałem, żeby kamerka za bardzo wchodziła mi na szybę. Minusem tego modelu jest to, że nie ma przyssawki, tylko taśma obustronna (teraz już chyba jest przyssawka). Więc jak wybierałem miejsce, to po przesuwaniu kamerki dalej po skosie w prawy dół wydawało mi się, że za bardzo zasłania mi widoczność. Niestety nie mogłem potestować w trakcie jazdy różnych ustawień, więc jak już na jakieś miejsce się zdecydowałem, to amen, trzeba by zrywać, a to już więcej zabawy ;)

jvc
17-12-2016, 22:25
A przewód zasilający był na tyle długi?
Chyba lekko ze 3 metry go trzeba.

dobo
18-12-2016, 12:29
Tu na plus, dają go chyba z 3,5 m więc został mały zapas

jvc
11-01-2017, 18:05
@dobo (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=115839) jak poprowadziłeś kabel w miejscu słupka że go nie widać? Odchyliłeś mocno?

http://i1287.photobucket.com/albums/a631/jvc74/3b5fa768-1495-4991-92f6-701c05684505_zpskjqxr4lf.jpg (http://s1287.photobucket.com/user/jvc74/media/3b5fa768-1495-4991-92f6-701c05684505_zpskjqxr4lf.jpg.html)

dobo
11-01-2017, 19:59
jvc, miałem trochę ułatwione zadanie, bo przez przypadek (lub nie) miałem zainstalowany alarm serwisowy (zamiast fabrycznego) i wystawały mi czujniki od alarmu ze słupków (teraz już na szczęście ich nie mam), więc ten słupek był lekko odchylony no i przez tą szparę udało mi się go wcisnąć. Szpara nie była duża, ale wcisnąłem. Więc może lekko naciągnij albo podsufitkę lekko dociśnij albo po prostu spróbuj wcisnąć tak jak jest ;)
Btw widzę u ciebie, że słupek przylega mocno, na poprzedniej stronie widać u mnie tą szparę... Dzięki twojemu zdjęciu widzę, jak to wyglądać powinno, więc muszę jutro koniecznie sprawdzić, czy też teraz tak mi przylega, czy odstaje po grzebaniu przez magików w aso...

jvc
11-01-2017, 21:03
Zmobilizowałeś mnie :)
Wyrwałem słupek na siłę i schowałem kabel :D
W mk4 robiłem to wiele razu ,tu jest podobnie ;)

dobo
11-01-2017, 22:09
I dalej poszło już bez problemów? Kabelek przeprowadzony?

jvc
12-01-2017, 14:58
Tak , wszystko super, na razie wcisnąłem pod schowek to co zostało ( jakieś 0,5m)
Widać go tylko w jednym miejscu po lewej stronie nogi pasażera ale przylega do plastiku więc jest Ok :)

RavPL
12-01-2017, 16:02
Zamówiłem właśnie a119s razem z ich zasilaczem, chciałem w mk3 podłączyć podobnie jak w mk4 pod lampkę w podsufitce - powiedzcie mi tylko czy zasilanie jest tam podobne jak w mk4 czyli powiedzmy 30 minut po zamknięciu auta znika czy jest stałe?

prokop123
21-02-2017, 11:06
Zmobilizowałeś mnie :)
Wyrwałem słupek na siłę i schowałem kabel :D
W mk4 robiłem to wiele razu ,tu jest podobnie ;)

Kolego a ta osłonka słupka ma takie zaczepy że wyrywając go nie uszkodzi się zaczepów ? jest jakiś manual do wyrywania ? :)

jvc
21-02-2017, 12:18
Wyrywasz z czuciem ,ale dosyć mocno ,najlepiej od góry wsadzić rękę między uszczelkę a słupek ;)
Pierwszy raz zawsze jet trudny :D
Ja w mk4 ściągałem kilka razy a jest na podobnej zasadzie więc miałem wprawę.

eosleo
02-07-2017, 22:08
Zamówiłem właśnie a119s razem z ich zasilaczem, chciałem w mk3 podłączyć podobnie jak w mk4 pod lampkę w podsufitce - powiedzcie mi tylko czy zasilanie jest tam podobne jak w mk4 czyli powiedzmy 30 minut po zamknięciu auta znika czy jest stałe?

Mnie również interesuje ta opcja.
Oczywiście z konwerterem napięcia 12V na 5 V - na który jest wystarczająco miejsca w otworze konsoli górnej, którą się łatwo wyciska. (OVERHEAD CONSOLE)
Chcę zakupić sprawdzony Mio Miviu R30 - testowałem inne ( MediaTech) i niestety porażka, procesory się zawieszają, za duzo funkcji zbytecznych przy zbyt słabym procesorze i sofcie.
Mam dla zainteresowanych rozwinięciem tematu - schemat konsoli górnej - i tam do ew. wykorzystania są następujące kabelki w złączu 14-20 pinowym :
CLN 09 kolor YE-GN - 12V (DEMAND LP PWR) - pin 12
GD 382 kolor BK-GY - masa (GND) - pin 1
Kabelek fioletowy - pin 11 - się nie nadaje - jest to ściemnianie sterowane z Body Control Modul, podobnie jak pin 10 - podświetlenie nocne panela.
Czerwony tez - to zasilanie tylnych lampek.
Moja wątpliwość dotyczy braku stałego napięcia 12V w tym module.
Nie wynika wprost ze schematu czy CLN 09 jest odłaczany przekaźnikiem BATT SAVE w Body Module - jescze tego nie sprawdzałem.
Pozostałę kwestie to wydajnośc prądowa CLN 09 - czy wystarczy do MIO ?
I jeśli rozłaczany to nie będzie działał tryb parkingowy rejestratora.
Pozostaje więc nieestetyczny w dolnej części kabelek...
Prosze o komentarze do tej koncepcji.

Bump: Zamówiłem właśnie a119s razem z ich zasilaczem, chciałem w mk3 podłączyć podobnie jak w mk4 pod lampkę w podsufitce - powiedzcie mi tylko czy zasilanie jest tam podobne jak w mk4 czyli powiedzmy 30 minut po zamknięciu auta znika czy jest stałe?

Mnie również interesuje ta opcja.
Oczywiście z konwerterem napięcia 12V na 5 V - na który jest wystarczająco miejsca w otworze konsoli górnej, którą się łatwo wyciska. (OVERHEAD CONSOLE)
Chcę zakupić sprawdzony Mio Miviu R30 - testowałem inne ( MediaTech) i niestety porażka, procesory się zawieszają, za duzo funkcji zbytecznych przy zbyt słabym procesorze i sofcie.
Mam dla zainteresowanych rozwinięciem tematu - schemat konsoli górnej - i tam do ew. wykorzystania są następujące kabelki w złączu 14-20 pinowym :
CLN 09 kolor YE-GN - 12V (DEMAND LP PWR) - pin 12
GD 382 kolor BK-GY - masa (GND) - pin 1
Kabelek fioletowy - pin 11 - się nie nadaje - jest to ściemnianie sterowane z Body Control Modul, podobnie jak pin 10 - podświetlenie nocne panela.
Czerwony tez - to zasilanie tylnych lampek.
Moja wątpliwość dotyczy braku stałego napięcia 12V w tym module.
Nie wynika wprost ze schematu czy CLN 09 jest odłaczany przekaźnikiem BATT SAVE w Body Module - jescze tego nie sprawdzałem.
Pozostałę kwestie to wydajnośc prądowa CLN 09 - czy wystarczy do MIO ?
I jeśli rozłaczany to nie będzie działał tryb parkingowy rejestratora.
Pozostaje więc nieestetyczny w dolnej części kabelek...
Prosze o komentarze do tej koncepcji.

chudy_PL
25-09-2017, 15:02
A nie łatwiej zdjąć uszczelkę od drzwi i wtedy włożyć na spokojnie kabel w słupek? Zero zabawy co prawda, ale też nic nie widać. Macie sposób jak wcisnąć pod podsufitkę w miarę estetycznie?

jvc
25-09-2017, 16:27
Ale to temat o mk5

msowi
05-11-2017, 19:24
Wideorejestrator zamontowany. Zasilanie kabel ok 4 metry pociągnięty od lampki podsufitki dalej podsufitką do osłony przy szybie, następnie tunelem środkowym do kabli zapalniczki, która znajduje się w schowku. 12 v dochodzi do lampki podsufitki. Konwerter podłączony pod zasilanie i umieszczony wewnątrz lampki. Jedyny przewód, który wystaje to kawałek od konwertera do kamery. poprowadzenie przewodów wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jak ktoś będzie miał pytania bardzo proszę. Zrobiłem parę fotek. W wolnej chwili załączę

kubiba
28-11-2017, 18:15
msowi mógłbyś załączyć fotki i bardziej szczegółową instrukcje? :)

Voku
01-12-2017, 12:41
Ja podłączałem u siebie przez konwerter napięcia 12V na 5 V. Podłączałem zarówno z lusterka wstecznego, jak i z lampki nad daszkiem przeciwsłonecznym, u mnie ta druga opcja sprawdziła się lepiej :P

kubiba
17-01-2018, 10:03
Panowie, a co sądzicie o takim sposobie:

https://www.youtube.com/watch?v=IjTWiWQ2y4k&feature=youtu.be

Dostałem w prezencie wideorejestrator Garmina i żeby działał tryb parkingowy potrzeba stałego zasilania, a producent zaleca kupić*taki o to kabelek:

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/pn/010-12530-03

Natomiast zgodnie z filmikiem można byłoby dokupić dodatkowe gniazdo zapalniczki, podłączyć je pod bezpiecznik lub w puste miejsce, gdzie jest 20 A i wszystko powinno dobrze działać.

Co o tym pomyśle sądzicie? Dla mnie (laika) on jest zdecydowanie prostszy, niż podłączanie pod konsolę górną.
Będę wdzięczny za pomoc.

kubiba
20-01-2018, 15:22
Zdecydowałem się na takie poprowadzenia kabla do wideorejestratora :)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180120/2dc0703d460a960cead7eef76c37b726.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180120/b98385638cfa0a68ae0f2d1897e4298c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180120/694f50800ebd16e30ee09b76fbc3970d.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

chrisjan
28-03-2018, 20:45
Chciałbym ukryć przewód od rejestratora zawieszonego pod lusterkiem wstecznym do skrzynki bezpiecznikow w kabinie. Początek jest prosty, przewod ładnie chowa sie przy uszczelce przedniej szyby, potem w slupku przednim, ale co dalej...czy da sie w jakis prosty sposob przejsc przewodem od dolnej krawedzi szyby do przestrzeni pod kokpitem? (W sensie bez rozkrecania calego przodu) a moze jest jakiś tunel w samym słupku, bo przeciez jakoś przewody od oswietlenia gornego musza trafic do bezpiecznikow - tylko jak sie tam dostac?

Pozdrawiam,
Chrisjan

Grzegorz MX
29-03-2018, 07:39
jak rozbierzesz obudowę słupka - to zobaczysz że można przecisnąć przewód na dół deski. Jeśli będziesz prowadził prawym słupkiem to będzie bliżej do BCMa, a przeciśniesz pod schowkiem bez odkręcania schowka.

Jeśli chcesz to prowadź z lampki podsufitki i daj coś takiego (zmień nazwę portalu):
http://alledrogo.pl/przetwornica-dc-dc-12v-na-5v-3a-2x-gniazdo-usb-i5513504164.html

pike
29-03-2018, 08:34
Mi połączyli w fordzie za schowkiem pasażera. Później po prawym słupku do góry podsufitka i kończy się obok lusterka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

chrisjan
29-03-2018, 09:51
jak rozbierzesz obudowę słupka

Czy obudowa jest tylko na zatrzaski? Jakieś wskazówki gdzie ciągnąć/podważać żeby nic nie urwać/ułamać?

Jeśli będziesz prowadził prawym słupkiem to będzie bliżej do BCMa, a przeciśniesz pod schowkiem bez odkręcania schowka.

Planowałem lewym słupkiem zejść prosto w dół, bo tam jest skrzynka bezpieczników i w nią wbić się rozdzielaczem bezpiecznika (przy okazji pytanie który najlepiej do tego wykorzystać)

Jeśli chcesz to prowadź z lampki podsufitki i daj coś takiego (zmień nazwę portalu):
http://alledrogo.pl/przetwornica-dc-dc-12v-na-5v-3a-2x-gniazdo-usb-i5513504164.html

Prawie identyczne już zakupione - planowałem to zamontować gdzieś koło skrzynki bezpieczników i wykorzystać do zasilania rejestratora, ale też yanosika zamontowanego we wnęce pod panelem sync'a

maximus1986
29-03-2018, 17:04
Słupek jest na trzech zatrzaskach pociągając osłonę równolegle do szyby czołowej schodzi (prawy słupek w lewo, lewy w prawo) :) Ja poprowadziłem przewód do podłokietnika tam mam wpiętą ładowarkę USB i w nią przewód i czasami telefon :) 2w1 :)

KreDonau
29-03-2018, 17:09
Podłączacie rejestrator na stałe tak aby było zasilanie nawet po wyłączeniu silnika ?
Czy wtedy nie zamęczy akumulatora na amen ? Wcześniej zagłębiałem się w tym temacie i wyczytałem aby podłączać go pod zewnętrzne baterie, np jakieś duże powerbanki lub poprzez specjalne urządzenie, które będzie chronić akumulator przed rozładowaniem. Sam bałem się grzebać w kablach aby coś z elektryką nie namieszać, pochowałem ładnie kable za słupkami i schowkiem pasażera ciągnąć wtyczkę aż do gniazda zapalniczki. Przy rozbieraniu pewnych elementów skorzystałem z filmu o wymianie filtra kabinowego, np ten :
https://www.youtube.com/watch?v=GH82aPXOO1I

arturek
29-03-2018, 17:33
Witam

Samochód odcina pobór prądu, po 30 minutach,
tak więc jeśli podepniesz pod zapalniczkę,
to i tak rejestrator zostanie wyłączony

pozdrawiam
Arturek

KreDonau
29-03-2018, 19:08
Wiem, że odcina od zapalniczek, ale można też wpiąć się w instalację i podłączyć tak aby pobierał z akumulatora cały czas. I tu właśnie obawiałem się ingerencji w elektrykę i obawiam się o akumulator bo to jednak troszkę prądu pobierze np. przez 24h

jvc
29-03-2018, 20:45
W mk5 standardowo po 75 minutach.
Po roku nic się nie dzieje z aku.
Poza tym, jest już temat o tym na forum

edit.
Połączyłem tematy

Palek_PL
31-03-2018, 12:47
Witam.W moim poprzednim smaxie 2010r. nie odcinało prądu z zapalniczki. Wideorejestrator BV dwukanałowy potrafił przez łikend rozładować akumulator. Skończyło się zakupem Power Magic który kontrolował stan napięcia aku i odcinał pobór prądu w gniazdach po wartości poniżej 12V.Teraz widzę że producent BV wprowadził jeszcze Power Banka do podłączenia kamerki.pzdr!

lukas2306
12-10-2018, 11:54
Witam.
Mam problem z gniazdami zapalniczek. Otóż, potrzebuję podłączyć wideo-rejestrator i CB właśnie do zapalniczki lecz problem polega na tym, że zasilanie jest cały czas, a to sprawia duże utrudnienia.
Jeszcze jedno, w wideo-rejestratorze mam również kamerę wsteczną i gdy jest podłączona strasznie sieje zakłócenia w CB.

Z góry dzięki.

Hansolo
12-10-2018, 11:57
Sprawdziłeś czy jest cały czas ? Podłącz , zamknij samochód i sprawdź po 45 min, godzinie . Tylko przez szybę patrz czy jest zasilanie, bo jak otworzysz centralny to na pewno będzie. Co do zakłóceń to zasilacz kamery chyba sieje . Miałem tak w MK4 . Tani zasilacz do ładowania telefonu siał tak, że i radio i CB głupiały.

arturek
12-10-2018, 12:57
Witam

Spróbuj użyć do zasilania coś podobnego

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1N8SCgf6H8KJjy0Fjq6yXepXaj/DC-DC-Zasilacz-Samochodowy-12-v-do-5-v-3A-15-w-Konwerter-Modu-Micro-USB.jpg_640x640.jpg

pozdrawiam
Arturek

lukas2306
12-10-2018, 13:46
Bez sensu czekać godzinę, ma się wyłączyć po wyłączeniu zapłonu. Na początku jak chciałem podłączyć miałem tak samo, czyli zasilanie w gniazdkach cały czas. Parę dni wcześniej jak podpinałem kamerę o dziwo po wyłączeniu zapłonu zasilanie w zapalniczce uciekało. Dzisiaj znów jest. Może to jakaś kombinacja lub programowanie. Autko mam od tygodnia więc się go uczę i t i owo przestawiam. Może to się da programować? Co o tym sądzicie.
A co do tej przetwornicy to kupię, 25 zł na aledrogo dupy nie ma więc spróbuję.

Pozd.

maximus1986
12-10-2018, 20:41
Programuje się czas po jakim ma się wyłączyć prąd w zapalniczce.
Powerpoint Timeout Time BCM 726-39-01
1194 xxxx xxzz Default, 1 Hour, 15 Minutes
0001 xxxx xxzz 1 Second
5460 xxxx xxzz 6 Hours
A8C0 xxxx xxzz 12 Hours
FD20 xxxx xxzz 18 Hours
FFFF xxxx xxzz Max, 18 Hours, 12 Minutes, 15 Seconds
Powerpoint Power Setting BCM 726-39-01 xxxx x*xx xxzz 0=Always On, 1=Timeout Enabled

Proper
13-10-2018, 14:04
Witam Panów. Chciałbym odgrzać temat prowadzenia przewodów od rejestratora ale tym razem z kamerką tylną. Zakupiłem Dod rc500s i znalazłem dla niej miejsce przy górnej krawędzi nad kierowcą. Przewód zasilający poprowadziłem w prawą stronę pod tapicerką, koło lusterka, do belki, w dół pod uszczelką i do przestrzeni pod schowkiem. Na razie podpiąłem do zapalniczki. Posiadam również podłączenie do bezpieczników które będzie zapewniało stały dopływ prądu i odetnie kiedy akumulator będzie się rozładowywał. Nie wiem do którego bezpiecznika podłączyć. Co do kamerki tylnej to poprowadziłem przewód w lewą stronę od kamerki przedniej do słupka lewego, od słupka pod uszczelką drzwi, na słupku środkowym udało się przecisnąć pod plastikiem następnie pod uszczelką drzwi tylnych i pod plastikiem przy tylnej klapie, z tamtąd wszedłem pod uszczelkę podsufitki i wyszedłem po środku do kamerki. Zostało mi metr kabla nawisu. Czy mogę resztę kabla wcisnąć w podsufitkę czy może upchać go w przestrzeni tylnej belki przy klapie bagażnika? Do którego bezpiecznika podłączyć przelotkę? Czy poprowadzenie przewodu pod uszczelką nie będzie miało wpływu na kurtyny airbaga? W serwisie krzykneli mi dwie ceny. Jedna 200, druga 300. Co do prowadzenia przewodu to sami nie wiedzieli. Jeden mówił podsufitką, drugi podłogą i czas pracy 1,5 godzinki a drugi cały dzień. Nie wiem czy im dać i niech zrobią czy zostawić tak jak jest.

Matyś
28-10-2019, 18:55
Cześć czy ktoś z Trójmiasta lub okolic mógłby mi przeprogramować gniazdo na wyłączenie zaraz po wyłączeniu zapłonu? Oczywiście odpłatnie :)

kierowcaBombowcaF1
31-03-2020, 22:17
Cześć,

zastanawiam się nad zakupem kamerki XIAOMI MAI70 PRO lub 1s. To będzie mój pierwszy w życiu rejestrator w aucie.

Czy ktoś z Was montował u siebie tą kamerkę? W którym miejscu najlepiej ją zaczepić? Jak schowaliście kabel USB, który daje zasilanie - bardzo prosiłbym o zdjęcia. Zastanawiałem się gdzie by wcisnąć ten kabel USB ale nigdzie miejsca nie ma, czy da się go zamontować elegancko bez rozbierania elementów auta? Czy są jakieś metody na to?

Pozdrawiam! :)

sabaciontko
01-04-2020, 07:51
Ja kupiłem kamerkę Viofo i podłaczyłem przez taki zestaw https://www.wideorejestratory24.pl/adapter-zasilania-viofo-hardwire-kit?gclid=CjwKCAjw95D0BRBFEiwAcO1KDHYy5uAWdrnzX_pq 6aKoIkp5DoWNQ7ISx4FUTV8JbV96__rhPFUuwhoCnDsQAvD_Bw E bezpośrednio do BCM. Kabel przeciągnąłem w podsufitkę i lewy słupek kierowcy. Kamera wyłącza się po 15 minutach.

Matych
01-04-2020, 08:10
Za schowkiem masz zasilanie po stacyjce,
tu masz film https://www.youtube.com/watch?v=wT72z-s0eOU

bobik2110
01-04-2020, 09:10
Ja kupiłem kamerkę Viofo i podłaczyłem przez taki zestaw https://www.wideorejestratory24.pl/pl/p/Adapter-zasilania-12-24V-do-samochodu-DOD-DP4/399 bezpośrednio do BCM. Kabel przeciągnąłem w podsufitkę i lewy słupek kierowcy. Kamera wyłącza się po 15 minutach.Też podłączyłem moją kemerę Voofo bezpośrednio pod bezpieczniki tylko z zestawie miałem drugi kabel i nie potrzebowałem adaptera zapalniczki

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

sabaciontko
01-04-2020, 12:27
Zgadza sie. Pomyliłem sie z adapterem . Ja też miałem 3 m kabel z końcówkami do bezpieczników. Gdzieś to jest na stronie sprzedawcy pod nazwą Adapter zasilania Viofo Hardwire Kit ACC (HK3). Plus dokupiłem adaptery do bezpieczników. Nie trzeba nic lutować ani demolować samochodu.

Mullenxx
11-01-2022, 21:22
Witam, zakupiłem ostatnio wideorejestrator i chciałem go podpiąć pod wiązkę elektryczną która idzie do lusterka wstecznego. Jest tam kilka kabli odpowiadających za funkcje fotochromatyczne, czy któryś z kolegów próbował takiego montażu i może podzielić się spostrzezeniami oraz może ktoś posiada schemat elektryczny tej wiązki aby bezpiecznie wpiąć się w instalację.
Pozdrawiam

mrk26
11-01-2022, 22:40
A nie lepiej to zrobić pod skrzynke tak jak tu: https://youtu.be/TiRtl864Y7Y, ja mam zamiar tak u siebie zrobić, jak dobrze pójdzie to w ten weekend ogarne. Miałem tak samo zrobione w mk4 tylko tam dawałem pod bezpiecznik zapalniczki, w mk5 też będę patrzył żeby zrobić podobnie.

mondeo70235
12-01-2022, 12:40
Ja mam przedłużony kabel od gniazdka przedniego pod nogi pasazera a kabel z kamerki wchodzi w plastik osłone lustrka i podsufitke spuszczony słupkiem pod uszczelką nic nie widać jest ok

Miczum.GTC
15-01-2022, 22:41
A co myślicie o takim rozwiązaniu jak ma Vantrue T3? Niski pobór mocy i podłączana do gniazdka OBD II. Odpada zabawa z bezpiecznikami.

sabaciontko
16-01-2022, 16:46
Jak coś wystaje z OBD , to jest duża szansa na małe Ku-Ku. Jednak podpięcie pod BCM , to raptem 10 cm więcej kabelka.

komisarz77
05-02-2022, 00:43
Panowie planuje zakup rejestratora Viofo, pytanie do użytkowników tych kamer (A119, A129) czy wyłapują one grzanie szyby? Czy raczej skupiają się na tym na czym powinny...

sabaciontko
05-02-2022, 08:10
Mam Viofo A119. Nie zauważyłem żadnych anomalii w jej działaniu z powodu grzania szyby.

tedi_k
05-02-2022, 08:46
Panowie planuje zakup rejestratora Viofo, ...

Wardo "się szarpnąć" i do kompletu wziąć sobie filtr polaryzacyjny. https://www.wideorejestratory24.pl/viofo-filtr-polaryzacyjny-cpl-a119-a129

komisarz77
05-02-2022, 12:11
tedi_k myślałem o nim w sumie od razu do kompletu, a jeśli miałby pomóc też w tej sprawie to tymbardziej...

Mariusz.S
05-02-2022, 21:28
Panowie planuje zakup rejestratora Viofo, pytanie do użytkowników tych kamer (A119, A129) czy wyłapują one grzanie szyby? Czy raczej skupiają się na tym na czym powinny...

Jeżeli planujesz wideorejestrator z tylną kamerą od Viofo czyli model A129 to mocno zastanów się, tym bardziej że nie jest to tani sprzęt. Ja wprawdzie mam Mondeo MK4 ale antenę FM mam umieszczoną w tylnej szybie i jest już gorzej niż źle. Obraz z kamer na "piątkę". Do przedniej kamery nie mam zastrzeżeń, jest nie wrażliwa na grzanie przedniej szyby. Tylna kamera zakłóca pracę anteny FM, ale od ok. 2 miesięcy zakłóca już sukcesywnie nawet najsilniejsze stacje. Nie pomaga przekładanie przewodu, ferryty i inne cuda wyszukane w sieci. Ot bubel od Viofo sieje zakłócenia i nic z tym nie zrobisz, a wystarczyło uczciwie dać opis że tylna kamera jest nie "kompatybilna elektromagnetycznie" z anteną FM umiejscowioną w tylnej szybie.

spokolos
07-02-2022, 04:40
Witam.
Ja Panowie podłączyłem się w moim Mk5 pod zasilanie lampki w podsufitce.
Jest tam kostka z wolnym pinem z + i -.
Ogolnie zmiesilem tam ładowarkę samochodową do której jest podłączony kabel usb z kamerki i kabelki połączone z przewodami z kostki z + i -.
Może dziwnie brzmi :) ale jest na to miejsce i da się to zrobić. Po prostu nie chciałem nic lutować z ryzykiem kapniecia cyny itp.
W mk4 też tak miałem podłączone kilka lat i było ok.
Instalacja z kostki odcina prąd o ile dobrze pamiętam po ok 15-20min. Więc przez ten czas mamy ładowanie baterii w kam. + ewentualnie nagranie a po odcięciu zawsze pozostaje pojemność akumulatorka z kam w moim przypadku wybudzenie i nagrywanie zaczyna się po wykryciu "uderzenia".
Kamerka zamontowana jest kapkę niżej na lewo pod lusterkiem taka bym mógł nią sterować.
Przydałby się filtr polaryzacyjny bo 70mai pro zbiera odbicia podszybia.
Wrzucę fotki jak to wygląda a narazie foto kostki..
Pozdro.

Edi
04-05-2022, 11:59
Witam , czy jest ktoś w stanie napisać mi wartość opóźnienia wyłączenia gniazda zapalniczki dla 15 minut ? Obecnie mam 15 sekund i wartość ta to w odpowiedniej kolumnie 000F
Drugie pytanie to co jeszcze jest sterowane oprócz gniazda zapalniczki ?

maniek860824
04-05-2022, 12:54
Witam , czy jest ktoś w stanie napisać mi wartość opóźnienia wyłączenia gniazda zapalniczki dla 15 minut ? Obecnie mam 15 sekund i wartość ta to w odpowiedniej kolumnie 000F
Drugie pytanie to co jeszcze jest sterowane oprócz gniazda zapalniczki ?

Nie lepiej zasilić wideorejestrator na stałe ze skrzynki bezpieczników ? Przewód poprowadzisz słupkiem i pod podsufitką - żaden przewód Ci nie dynda i masz gniazdo zapalniczki wolne ;)

Edi
04-05-2022, 13:38
Tutaj również nic nie dynda . Prawym słupkiem w dół później za schowkiem obok filtra kabinowego do tunelu środkowego . Wyciągnęłam zapalniczkę tam się wpiołem do konektorka + a masa za schowkiem do śruby . Oczywiście bezpiecznik na przewodzie . Gniazdo zapalniczki wolne więc jest i czas pracy to jakieś 40 min. Tylko opóźnienie bym chciał zrobić takie z 15 minut

Edi
04-05-2022, 21:45
Dla opóźnienia 15 minut zamiast 75 minut należy wpisać 0384 w odpowiedniej kolumnie

karoolpl
04-05-2022, 21:53
Tutaj również nic nie dynda . Prawym słupkiem w dół później za schowkiem obok filtra kabinowego do tunelu środkowego . Wyciągnęłam zapalniczkę tam się wpiełem do konektorka + a masa za schowkiem do śruby . Oczywiście bezpiecznik na przewodzie . Gniazdo zapalniczki wolne więc jest i czas pracy 40 min. Tylko opuznienie bym chciał zrobić takie z 15 minut

Ja polecam Ci to co napisali wcześniej koledzy, w adapterze tym np. viofo, możesz ustawić napięcie po osiągnięciu którego kamerze zostanie odcięty prąd, tak żeby nie rozładować akumulatora, a jak kupisz kamerę z trybem parkingowym, np. to wspomniane już viofo np a119 v3, z kartą 128GB to masz zapewnione minimum 2/3 dni nagrywania. Tryb parkingowy jest świetny, mi już 2-krotnie uratował naprawę auta z polisy sprawcy, który postanowił uciec z miejsca zdarzenia :) Inna sprawa, że nasza wspaniała policja potrzebuje bite 3 m-ce mając wizerunek, numer rejestracyjny, marke/model i dokładne dane zdarzenia, żeby wskazać sprawcę :)

Instalacja jest totalnie nieinwazyjna, masz adapter do bezpiecznika, wyciągasz oryginalny bezpiecznik, wsadzasz adapter z bezpiecznikiem oryginalnym i bezpiecznikiem na kamerę, kabelek łatwo przepuścić, bo musisz tylko właściwie lekko odgiać słupek kierowcy, wypiąć plastik pod słupkiem, plastik z boku deski i otworzyć plastik nad nogami kierowcy. Jedyna trudność, to umiejscowienie bezpieczników, i wymaga trochę gimnastyki z dojściem, chyba że masz chude i długie ręcę :D Kabel już od wysokości słupka do np prawej strony obok lusterka, wetkniesz w podsufitkę, jest tam fabrycznie taka przestrzeń, że kabel usb na spokojnie wcisniesz, bez odginania/opuszczania podsufitki :)

Edi
05-05-2022, 05:47
Dokładnie mam Viofo a119v3 i o policji to nie wspominaj bo czasami mam zdanie ze nawet z nagraniem jak bym poszedł to i tak by nie chciało im się do ustalić kto jest właścicielem auta i miałem takie przypadek tylko nr dyktowałem nr. Masakra jakaś
Mimo wszystko dzięki za pomoc i wyjaśnienie , faktycznie skrzynka bezpieczników i dojście do nich to odrobine przegięcie to mnie zniechęciło właśnie

jaris
12-05-2022, 18:30
Ja polecam Ci to co napisali wcześniej koledzy, w adapterze tym np. viofo, możesz ustawić napięcie po osiągnięciu którego kamerze zostanie odcięty prąd, tak żeby nie rozładować akumulatora, a jak kupisz kamerę z trybem parkingowym, np. to wspomniane już viofo np a119 v3, z kartą 128GB to masz zapewnione minimum 2/3 dni nagrywania. Tryb parkingowy jest świetny, mi już 2-krotnie uratował naprawę auta z polisy sprawcy, który postanowił uciec z miejsca zdarzenia :) Inna sprawa, że nasza wspaniała policja potrzebuje bite 3 m-ce mając wizerunek, numer rejestracyjny, marke/model i dokładne dane zdarzenia, żeby wskazać sprawcę :)

Instalacja jest totalnie nieinwazyjna, masz adapter do bezpiecznika, wyciągasz oryginalny bezpiecznik, wsadzasz adapter z bezpiecznikiem oryginalnym i bezpiecznikiem na kamerę, kabelek łatwo przepuścić, bo musisz tylko właściwie lekko odgiać słupek kierowcy, wypiąć plastik pod słupkiem, plastik z boku deski i otworzyć plastik nad nogami kierowcy. Jedyna trudność, to umiejscowienie bezpieczników, i wymaga trochę gimnastyki z dojściem, chyba że masz chude i długie ręcę :D Kabel już od wysokości słupka do np prawej strony obok lusterka, wetkniesz w podsufitkę, jest tam fabrycznie taka przestrzeń, że kabel usb na spokojnie wcisniesz, bez odginania/opuszczania podsufitki :)

Tylko jak tam rękę włożyć?
Pod jaki bezpiecznik popiąłeś?

karoolpl
12-05-2022, 18:59
jaris

korzystałem z takich ala szczypców zagiętych żeby wyjąć, bo ciężej palcami, a już wkładać wsadzałem ręką. Mój sposób to kładę się plecami na progu/podłodzę i wsadzam rękę od spodu i wtedy w miarę, można wygiąć rękę od boku i wsadzić bezpiecznik. Od spodu, czyli w szczelinie nad pedałami, a od przodu widać wtedy co chcesz zrobić.

W bezpiecznik numer 5, który jest jako wolny, siedzi tam bezpiecznik 20A, jest tam stałe zasilanie. W adapter wsadzasz tą 20-stke i 5A na kamerkę.

Drugi wpinam w miejsce 35, 5A, więc 5A w przejściówkę i drugą 5-ka na kamerę. Masę, odkręcam lekko śrubke od złączą OBD i tam wsadzam wtyk od masy i dokręcam śrubkę.

Wpisz sobie na youtube mondeo mk5 wideorejestrator i jest tam filmik od pewnego Pana z montażu kamerki Mio przód/tył, Ty jak chcesz tylko przód, to zrób sobie wyłącznie przód. kabelki przepuścić to już banalnie. Dzięki temu masz kamerkę 24/7, z trybem parkingowym, ustaw tylko próg odcięcia prądu do kamerki, ja mam chyba na prawie najniższą wartość :) W załączniku, foto po montażu w skrzynce

jaris
12-05-2022, 19:58
jaris

korzystałem z takich ala szczypców zagiętych żeby wyjąć, bo ciężej palcami, a już wkładać wsadzałem ręką. Mój sposób to kładę się plecami na progu/podłodzę i wsadzam rękę od spodu i wtedy w miarę, można wygiąć rękę od boku i wsadzić bezpiecznik. Od spodu, czyli w szczelinie nad pedałami, a od przodu widać wtedy co chcesz zrobić.

W bezpiecznik numer 5, który jest jako wolny, siedzi tam bezpiecznik 20A, jest tam stałe zasilanie. W adapter wsadzasz tą 20-stke i 5A na kamerkę.

Drugi wpinam w miejsce 35, 5A, więc 5A w przejściówkę i drugą 5-ka na kamerę. Masę, odkręcam lekko śrubke od złączą OBD i tam wsadzam wtyk od masy i dokręcam śrubkę.

Wpisz sobie na youtube mondeo mk5 wideorejestrator i jest tam filmik od pewnego Pana z montażu kamerki Mio przód/tył, Ty jak chcesz tylko przód, to zrób sobie wyłącznie przód. kabelki przepuścić to już banalnie. Dzięki temu masz kamerkę 24/7, z trybem parkingowym, ustaw tylko próg odcięcia prądu do kamerki, ja mam chyba na prawie najniższą wartość :) W załączniku, foto po montażu w skrzynce

Ja chciałbym po zapłonie. Myślę, że ten bezpiecznik 35 tak ma (jest m.in. od modułu grzania stołków - więc raczej po zapłonie). W sumie 37 jest od ciepłej kiery, też powinien być po zapłonie.
Zastanawiam się tylko, czy wsadzę łapę od dołu (mam poduszkę kolanową, ale to chyba jak większość?)- próbowałem od przodu i nie było szansy sięgnąć.

karoolpl
12-05-2022, 21:42
Ja chciałbym po zapłonie. Myślę, że ten bezpiecznik 35 tak ma (jest m.in. od modułu grzania stołków - więc raczej po zapłonie). W sumie 37 jest od ciepłej kiery, też powinien być po zapłonie.
Zastanawiam się tylko, czy wsadzę łapę od dołu (mam poduszkę kolanową, ale to chyba jak większość?)- próbowałem od przodu i nie było szansy sięgnąć.

próbuj od dołu, ja też mam kolanowe poduszki i wsadziłem rękę, no chyba że masz łapę niedźwiedzia :D to może być ciężko :P 35 i 37 tak jak piszesz, powinny się podobnie zachowywać, a o tyle fajnie w bezpieczniki i z adapterem, że nie ingerujesz w instalacje auta, ja jedynie co musiałem jeszcze zrobić, to lekko ściąć ścianki w adapterze, bo jakoś mi lekko wadziło.
Kładziesz się na plecy i wtedy prawdą ręką masz sporo miejsca do manewrowania, bo na wprost, to faktycznie mało zdziałasz :) ew. jakieś długie szczypce. Inna sprawa, to też masz filmik na yt, jak podłączyć się za schowkiem, ale wtedy to już musisz się lekko wciąć w kabelek

jaris
13-05-2022, 10:13
próbuj od dołu, ja też mam kolanowe poduszki i wsadziłem rękę, no chyba że masz łapę niedźwiedzia :D to może być ciężko :P 35 i 37 tak jak piszesz, powinny się podobnie zachowywać, a o tyle fajnie w bezpieczniki i z adapterem, że nie ingerujesz w instalacje auta, ja jedynie co musiałem jeszcze zrobić, to lekko ściąć ścianki w adapterze, bo jakoś mi lekko wadziło.
Kładziesz się na plecy i wtedy prawdą ręką masz sporo miejsca do manewrowania, bo na wprost, to faktycznie mało zdziałasz :) ew. jakieś długie szczypce. Inna sprawa, to też masz filmik na yt, jak podłączyć się za schowkiem, ale wtedy to już musisz się lekko wciąć w kabelek

Chciałem za schowkiem, ale tam jest prąd po stacyjce, jak jest wentylator włączony. Średnio mi to pasuje, no i boję się zakłóceń.
ps. łapy od dołu nie włożę - jest tam jakaś wielka kostka/złącze...

karoolpl
13-05-2022, 21:39
hmm, dziwne to serio, bo u siebie dostaje się bez problemu, podobnie jak w hybrydzie wcześniej. To może spróbuj z długimi szczypcami? przytrzymać adapter i wsunąć w miejsce? tylko obsadź najpierw bezpiecznikami. Bo same bezpieczniki też jako bardzo lekko nie wychodzą, ale powinno się wszystko udać. Jakbyś był w Gdańsku, to mógłbym Ci nawet pomóc :)

karoolpl
14-05-2022, 13:08
jaris juz wiem, musisz reke wsadzic dalej, zaraz nad sciana grodzi, nie tu blisko, tylko reka na maksa do tylu i wyedy w gore i od boku masz dostep

jaris
14-05-2022, 13:41
jaris juz wiem, musisz reke wsadzic dalej, zaraz nad sciana grodzi, nie tu blisko, tylko reka na maksa do tylu i wyedy w gore i od boku masz dostep
Chyba dam sobie zmienić czas odłączenia gniazda zapalniczki i zasilę z podłokietnika.

uneasy
16-07-2022, 13:49
Witam, provuje sobie znalezc zasilanie do kamerki, tak zeby jak najmniejckabla ciagnac.
W podswietleniu sufitce znaalazlem 2x 12V jedno znika po zamknieciu do 13mV zakladam ze jwst to sygnał otwarcia drzwi. A drugi jest caly czas, chociaz zakladam ze nie caly czas tylko to jest jakoes dlugie podtrzymanie ?
Co do tego potldtrzymania, zdaje sie ze w forscanie byla opcja zeby zmienic dlugosc zasilania zapalniczek po zamknieciu auta, czy to bylo by powiazane ze sobą?

Ewentualnie ktoś ma gotowa odpowiedź?

Edit:
Ok w sumie nie bylo pytania, ten jeden przewod ma 12V przez jakoes 15min, w sumie idealnie bo bedzie takie jakby parking mode.

uneasy
24-07-2022, 19:53
Ok jednak ponowie pytanie.
Podlaczylem sobie rejestrator pod lampki w podsuwitce, ale teraz widze ze kamerka działa nawet do godziny po zamknieciu auta, a to wystarczy zeby akumulator spadl ponizek 60% naladowania.
Wydaje mi sie ze gdzies czytałem ze da ske trm czas zasilania po zamknieciu auta, zmienić. Tylko ze to dotyczylo zasilania zapalniczek.

A jak nie, to w tym miejscu chyba nie ma odpowiedniego zasilania.

Drugi pomysl to wziąć jakies zasilanie po zaplonie w lusterku.

Moze ktos podpowie najlepsze rozwiązanie?

karoolpl
24-07-2022, 20:23
Najlepsze rozwiązanie to opisane w m.in tym wątku -> https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=307808&highlight=wideorejestrator&page=3

podpięcie się do instalacji auta z adapterem np. viofo wirekit, ustawiasz na adapterze próg zasilania i jak spadnie poniżej to odcina kamerkę :)

slider2002
24-07-2022, 22:07
[...]
Podlaczylem sobie rejestrator pod lampki w podsuwitce, ale teraz widze ze kamerka działa nawet do godziny po zamknieciu auta, a to wystarczy zeby akumulator spadl ponizek 60% naladowania.
[...]

W godzine zjada 40% Aku? To co ty tam masz baterie od komórki założona?

uneasy
24-07-2022, 22:19
Akumulator jest ladowany do 80% wiec "tylko" 20% zwykle action cam sjcam.

mrk26
25-07-2022, 13:26
Podłącz pod bezpiecznik zapalniczki z zasilaczem 5v i będzie po problemie, przeciągnąć kabel zajmie ci max 15 min po słupku pasażera.

jaris
25-07-2022, 20:49
Podłącz pod bezpiecznik zapalniczki z zasilaczem 5v i będzie po problemie, przeciągnąć kabel zajmie ci max 15 min po słupku pasażera.
Też kombinowałem: pod lampkę, pod bezpiecznik (jednak tam dojście po wuju) i wreszcie dałem sobie przeprogramować zapalniczkę na 300 sek. i pociągnąłem zasilanie z podłokietnika. 15 min. montażu, to ze zrobieniem browara :)

uneasy
25-07-2022, 21:14
Tez chce przeprogramowac I wezme z bezpiecznika od "zapalniczek"

uneasy
26-07-2022, 18:56
Troche sie podepne, podpialem rejestrator pod zapalniczke i chcialem sobie zmienić timeout forscanem, zmieniłem na 60 sekund, ale teraz wylacza sie razem z zaplonem. Wrzucilem swój oryginalny as built apowrotem ale dalej to samo. Pominalem jakis krok ?

Edit:
Chyba miałem za slabo akumulator naladowany i zbieglocsie to z przeprogramowaniem. Trraz jak jest doladowany to trzyma 60 sekund

fatall1ty
24-03-2023, 13:18
Odkopię trochę temat, gdyby ktoś tak jak ja męczył się z włożeniem bezpieczników to proponuję je lekko podpiłować, okazało się, że adaptery są trochę za duże i to było powodem dlaczego nie mogłem ich włożyć

MaXyM
20-06-2023, 15:25
Mysle o podlaczeniu kamery sposobem ktory umozliwi parking mode. Producent kamery oferuje taki modul: https://www.viofo.pl/oferta/akcesoria/hardwire

Skad najlepiej/najlatwiej wziac zasilanie, ktore nie jest odcinane po wylaczeniu silnika a zarowno miec jeszcze pod reka napiecie odcinane dla identyfikacji uruchomionego zaplonu.

Kamera A139Pro, zamontowana z prawej strony lusterka. Kabel pewnie ciagniety prawym slupkiem

mrk26
21-06-2023, 07:30
To może rozładowywać za mocno akumulator ale jak bardzo chcesz to stałe zasilanie możesz podpiąć pod zasilanie BCM a po zapłonie pod zapalniczkę.

MaXyM
21-06-2023, 10:15
Dzieki. Jestem swiadomy ryzyka. Moze nie bede na koniec tego uzywal, a moze zrobie sobie przelacznik i bede uzywal tylko pod supermarketem. Dobre jest ze ten hardware kid sledzi napiecie aku i odcina kamere jesli napiecie spadnie ponizej. Ale oczywiscie jest to Chinczyk wiec trzeba podchodzic z rozwaga.

BTW znalazlem b. podobny watek choc na forum Mondeo. Moda prosze o polaczenie

kln1920
21-06-2023, 11:04
Ja mam od półtorej roku taki zasilacz trybu parkingowego od Viofo z odcięciem zasilania przy ustalonym progu napięcia i nie widzę problemów z akumulatorem

mrk26
21-06-2023, 11:39
Dzieki. Jestem swiadomy ryzyka. Moze nie bede na koniec tego uzywal, a moze zrobie sobie przelacznik i bede uzywal tylko pod supermarketem. Dobre jest ze ten hardware kid sledzi napiecie aku i odcina kamere jesli napiecie spadnie ponizej. Ale oczywiscie jest to Chinczyk wiec trzeba podchodzic z rozwaga.

BTW znalazlem b. podobny watek choc na forum Mondeo. Moda prosze o polaczenie: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=307808&page=3

Tam jest chyba odnośnie ustawienia czasu z zapalniczki a Twoje rozwiązanie jest inne, bo moduł sam sprawdza napięcie aku i się rozłącza, co akurat może być dość rozsądnym rozwiązaniem.

spokolos
21-06-2023, 20:00
Hi.
Ja podpiąłem kamerkę przednią pod zasilanie w płytce z oświetlenia podsufitki z przodu.
Jest tam PLUS który dostarcza prąd przez ok 20min (pewnie ten czas można zmienić przez forscana) o ile dobrze pamiętam. W każdym bądź razie kamerka działa jeszcze przez ten czas od zamknięcia auta.
Mi zależało na min. ilości przewodów i chyba krócej się już nie da.
Czy miało by to znaczenie na CB nie mam pojęcia. Radia słucham internetowego.

adrianze
22-07-2023, 18:38
planuje montaż wideorejestratora, natomiast zauważyłe, że w gnieździe zapalniczki zarówno na desce rozdzielczej jak i na słupku z tyłu cały czas "jest prąd"
jak to rozwiązać?

Edit
Jak dobrze rozumiem, można zaprogramować czas w jakim jest prąd w zapalniczce. Podpowie ktoś jak? ��

Krzak1
23-07-2023, 19:58
Nie jest czasy czas, docelowo jest chyba 30 min a czasem ginie od razu.

adrianze
25-07-2023, 12:39
Na pewno nie ginie od razu. Przetestuje te 30min, chociaż wolałbym żeby nie trwało to aż tyle.

Krzak1
25-07-2023, 17:03
Czasem znika od razu, zależy od stopnia naładowania akumulatora i częstych rozruchów, wiem bo mam podpięte pod zapalniczkę i czasem mnie to irytuje. Zastanawiam się czy nie dało by się w moim przypadku akurat zaprogramować tego tak żeby na stałe ustawić 30 min bez względu na stan aku.

adrianze
26-07-2023, 08:25
Aha, rozumiem. Czyli można przyjąć za pewnik, że po tych 30min na pewno prąd znika? Nie chce mi się tego testować szczerze mówiąc ��

andre1681
26-07-2023, 17:51
Ja mam podpięty rejestrator pod plus od stacyjki, po wyłączeniu zapłonu od razu gaśnie.

adrianze
29-07-2023, 18:41
Tyle że to już trochę zabawy...
Przetestuje te gniazdo

MaXyM
29-07-2023, 19:22
Ma ktos doswiadczenie w montowaniu kamery na tylna szybe?

Kabel ciagnac:
- dolem, potem za boczkami w bagazniku i tylnym slupkiem
- czy gora i wprost przed podsufitke? Tu pierwsza obawa to slupki B w ktorych sa airbagi.

Co latwiej i lepiej? Czytalem, ze ktos polecal raczej prawa strone niz lewa ze wzgledu na mozliwe zaklocanie sie z antena radia. Ale ja mam obie tylne boczne szyby z antenami (pewnie FM i DAB).

Drugie pytanie: latwo jest wlozyc spowrotem te gumowe przejscia do tylnej klapy (na to sie mowi slonie?)? W MK4 dalem rade, ale w MK5 na pierwsza probe to nawet tego nie wyjalem.

I ostatnia sprawa: miejsce.
Grzejace druciki w tylnej szybie sa az na sama gore. Nie ma miejsca tam na przyklejenie kamery (podobno nie ma sie lepic tam gdzie jest grzanie). Wiecej miejsca jest przy dolnej krawedzi szyby. Ale tam wycieraczka konczy swoj ruch. na oko musialbym montowac tak samo blisko grzejacego drucika jak na gorze.
A moze olac ostrzezenia i montowac na druciki (probowalbym przes statyczna podkladke aby nie lepic do szkla)?

Za jakiekolwiek rady bede wdzieczny.

Krzak1
30-07-2023, 10:51
Ja mam przyklejoną kamerę na samej górze szyby już od roku, kabel pociągnięty podsufitką, słonie trzeba odczepić z wyczuciem i nic się nie stanie,chyba 4 zatrzaski. Przy przeciąganiu polecam zrobić jakiegoś pilota, bo wtyczka do kamery ciężko idzie, ciasno.

MaXyM
30-07-2023, 22:39
Dzięki.
Przykleiłem na górze przez statyczna folie i zobaczymy w zimie.

Kabel przeciągnąłem przez prawego słonia bez jego demontażu. Z klapy może da sie go jakoś wyszarpnąć i potem włożyć. Ale mam wrażenie, że do budy jest przypomocowany jakoś inaczej. Przynajmniej z tego co wyczułem palcami - ogólnie dostęp bez zrzucenia podsufitki bardzo trudny i łatwo złamać podsufitkę. W kombi MK4 był dużo łatwiejszy a tu podsufitka czymś przymocowana do sufitu blisko końca bagażnika
Do przeciągnięcia przez słonia użylem do pilota PCV, z którym mi pomogla żona mająca drobniejsze rece. Dobrze użyć wazeliny smarując całego pilota podczas przeciągania - bardzo zmniejsza opory. Dalej kabel od kamerki pociągnalem po prawej stronie auta nad drzwiami w podsufitce.
A prawy słoń dlatego, że jest tam tylko wąż od spryskiwacza zostawiając dużo wolnego miejsca. W lewym jest bardzo gruba wiązka kabli elektrycznych.

tedi_k
31-07-2023, 07:00
...Dalej kabel od kamerki pociągnalem po prawej stronie auta nad drzwiami w podsufitce...

Na takie prowadzenie dodatkowych kabli trzeba zwrócić szczególną uwagę!!!
Trzeba pamiętać, iż tam są umieszczone kurtyny powietrzne i kabel w żaden sposób ni powinien z nimi kolidować. Bez zdejmowania podsufitki i prowadzenia kabli po elementach karoserii (z odpowiednim ich mocowaniem) poprawny montaż tą drogą jest praktycznie niewykonalny.
Zdecydowanie BEZPIECZNIEJSZYM pomysłem jest puszczenie kabla pod wykładziną podłogową wzdłuż progu.

Krzak1
31-07-2023, 08:47
Zdejmować podsufitki nie trzeba ale ja to rozwiązałem w ten sposób, odkręciłem cykorłapki, przy słupkach bocznych wepchałem kabel jak najgłębiej, z tyłu kabel przypiąłem do słonia i z przodu przy lusterku delikatnie ciągnąc za kabel sam „wskoczył” głębiej pod podsufitke.

MaXyM
31-07-2023, 09:23
Na takie prowadzenie dodatkowych kabli trzeba zwrócić szczególną uwagę!!!
Trzeba pamiętać, iż tam są umieszczone kurtyny powietrzne i kabel w żaden sposób ni powinien z nimi kolidować. Bez zdejmowania podsufitki i prowadzenia kabli po elementach karoserii (z odpowiednim ich mocowaniem) poprawny montaż tą drogą jest praktycznie niewykonalny.
Zdecydowanie BEZPIECZNIEJSZYM pomysłem jest puszczenie kabla pod wykładziną podłogową wzdłuż progu.

To jest bardzo wartosciowa informacja i rada. Dzieki.
W takim razie przeloze kabel (mam tylko nadzieje ze starczy na dlugosc)

Zdejmować podsufitki nie trzeba ale ja to rozwiązałem w ten sposób, odkręciłem cykorłapki, przy słupkach bocznych wepchałem kabel jak najgłębiej, z tyłu kabel przypiąłem do słonia i z przodu przy lusterku delikatnie ciągnąc za kabel sam „wskoczył” głębiej pod podsufitke.

To tez moze byc rozwiazanie.

MaXyM
13-08-2023, 16:23
BWT widzieliscie jak wygodny dostep do tych bezpiecznikow jest w wersji z kierownica po prawej stronie?

mrk26
13-08-2023, 16:54
Chodzi ci o bezpieczniki na BCM? Jeżeli tak to bardzo wygodny :D

MaXyM
13-08-2023, 17:24
myslalem te (Czas ok 6:45):
https://www.youtube.com/watch?v=uGkkjD_yk_U

MaXyM
27-08-2023, 11:57
Edit:
Zasilanie jest doprowadzone do pinów, oznaczonych kolorem czerwonym.

--- Oryiginalna wiadomosc ---
Wie ktos na ktore piny pezpiecznikow jest podawane "wejsciowe" napiecie?
Na piny blizej srodka boxu czy na zewnatrzne?
Niestety nie jestem w stanie sie tak gleboko dostac i pomierzyc sam :(
Chodzi o to, ze podpisajac rozdwojke bezpiecznikow musze odpowiednio ja wpiac, w przeciwnym razie rozgaleziony obwod bedzie zalezal od stanu obu bezpiecznikow.

https://i.imgur.com/rWxz0nMl.png

Artur W/W
04-09-2023, 06:56
Witam, kostka el za schowkiem pasażera , po prawej stronie.Co zasila i gdzie jest bezpiecznik od tego obwodu? Chciałem podłączyć kamerkę wg filmiku na yt,oczywiście zrobiłem zwarcie. Tam był prąd po stacyjce teraz go nie ma.Szukać elektryka we Wrocku czy ktoś zna temat.https://share.icloud.com/photos/0edpI6UfNkKk3Hv_wrgPVZjUQhttps://www.youtube.com/watch?v=wT72z-s0eOU.I to jest właśnie ta kostka

Zbyszek N
11-09-2023, 09:55
Witam
Panowie potrzebuje podpiąć się do skrzynki bezpieczników w kabinie kierowcy.
Potrzebuje zrobić baypass na bezpieczniku, który ma cały czas prąd i na bezpieczniku który ma prąd "ze stacyjki" .
Niestety jestem laikiem i gdzie nie zmierzę to mam prąd :)).
Wiem część jest wyłączana ze zwłoka czasową, może być taki.
Jakby mógł ktoś podpowiedzieć w ktore bezpieczniki się wpiąć, podać numer.
Jeśli to ma znaczenie to mondeo mk5 hybryda.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

MaXyM
11-09-2023, 12:56
2 posty wyzej (ale nie wiem czy hybryda ma taka sama skrzynke - porownaj, obie beda w instr obslugi)

Zbyszek N
11-09-2023, 20:54
Witam.
Po przerzucali mi trochę post ale doczytałem. W hybrydzie też 5 pod stałym napięciem. Po stacyjce ten 35 być.
Jak dla laika elektrycznego sprawa jasna :)
Aaa dla potomnych mam trzy kamerki 70mai Dash Cam A800 I A 500 i na lusterko.
Wszystkie są ok, A800 i a500 w osobówkach, na lusterko w busie, bo bez sensu na lusterko lusterko montować.
Pozdrawiam

bykmark
13-09-2023, 07:01
A dlaczego nie weźmiecie zasilania kamerek z lampek znajdujących się pod zasłonkami przeciwsłonecznymi ??

Zbyszek N
22-09-2023, 12:50
Ja na przykład nie znam się na tych kabelkach.
W bezpiecznikach jest to w miarę proste.
Poza tym montując baypass mam bezpiecznik.
Kable akurat w fordzie spokojnie się wpycha pod tapicerkę.
No chyba tyle :)

MaXyM
22-09-2023, 20:28
jest tez drugi powod. Chcac miec nagrywanie w trybie parkingowym zasilanie z lampki nie jest wystarczajace.

WkzMili
22-04-2024, 14:05
Mondeo 2009 wpinka w bezpiecznik nr F5-nie używany jako plus po zapłonie
minus obojetnie z skąd i wszystko działa

EW1
22-04-2024, 15:41
Poszukaj na alie... gotowego rozwiązania z wiązka i rejestratorem. Wpina się to w czujnik deszczu i pobiera apke na smartfon i masz rejestrator po zapłonie

mondeouser
24-06-2024, 13:07
Cześć

Czy ktoś z forumowiczów zakładał kamerę 70mai RC11 na tylną szybę w HB ? Jak wam się sprawuje? Czy zakłóca radio?

Pozdrawiam

Fubister
01-12-2024, 21:15
Witam, chcę podłączyć kamerkę do bezpieczników kabiny, potrzebuję zasilania stałego oraz zasilania akcesoriów, do zasilania stałego wpiąłem się w bezpiecznik F3 (odblokowanie drzwi) a do akcesoriów użyłem F28 (wzmacniacz dźwięku) kamerka nie działa jak powinna bo jest na stałym zasilaniu i nie przechodzi na tryb parkingowy po wyłączeniu silnika i zamknięciu drzwi. I tu pytanie, czy F28 do błąd i powinienem się wpiąć w F33? (radio) zrobiłbym to od razu tylko bałem się zablokowanego radia bo nie posiadam kodu do odblokowania, czym jest ten wzmacniacz dźwięku? I po jakim czasie ten wzmacniacz lub radio powinny odciąć zasilanie po zamknięciu auta?

tomao
02-12-2024, 12:34
F28 do błąd i powinienem się wpiąć w F33
Oba są stale zasilane. Możesz sprawdzić F21 lub F36.

Fubister
02-12-2024, 20:36
A czym jest F23 (Delayed accessory power) i po jakim czasie się wyłącza?

tomao
03-12-2024, 07:49
Steruje tym BCM, nie wiem jaki jest ten czas i czy jest konfigurowalny.