Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Konserwacja podwozia 1,6tdci 2007r

NoSXe
09-07-2016, 12:06
Witam, chciałbym przeprowadzić konserwację podwozia w moim foczce. Założyłem ten temat, bo nurtuje mnie kilka pytań. Pierwszym jest to, że auto chce sam zakonserwować, i posiadam tzw. "kołyski" do przewrócenia auta na bok i zrobienia spodu, ale mam obawy czy to nie zaszkodzi silnikowi i jego osprzętowi. Chodzi mi o to czy, bez obaw mogę przewrócić auto na bok, na którym spędzi 2-3 dni i nic mechanicznie mu się nie stanie. Proszę o fachową opinie i komentarze. Kolejne pytanie to preparaty jakie powinienem użyć, żeby było to rzetelnie i dobrze zrobione. Moja koncepcja to gruntowne umycie, następnie oczyszczenie, jeszcze raz umycie. Na ogniska rdzy mam zamiar użyć preparatu cortanin. Całe podwozie zamalować podkładem antykorozyjnym, i na koniec rzucić na całość "baranka". Jeśli coś byście zmienili, dołożyli w systemie konserwacji to proszę o dobre rady. Liczę również, na odpowiedź w sprawie mechanicznej silnika i jego osprzętu, czyli czy nie zostanie nic uszkodzone poprzez dłuższy czas leżenia na jednej stronie auta.

pozdrawiam i zachęcam do konwersacji
NoSXe

Phoenix_eu
09-07-2016, 12:47
Tez się nad tym zastanawiam. Troszkę juz mi wychodzi na podwoziu korozji

Nie mam warunków do wykonania takich prac fachowo, wiec planuje odtluscic i pomalować coś w stylu Tectyl.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

ministerq
09-07-2016, 17:25
Jak opróżnisz go z płynów (oleje, chłodziwo), to można przewrócić go na bok. Poduchy silnika powinny wytrzymać, reszcie auta to raczej nie zaszkodzi.

czarli7602
09-07-2016, 17:34
NoSXe bez wypiaskowania szkoda twojego czasu i pieniędzy wydanych na środki.

rav 75
09-07-2016, 18:01
Baranka odradzam,z zewnątrz suchy jak kamień,pod nim rudzielec ma się bardzo dobrze. Tectyl,jak najbardziej,najpierw porządne czyszczenie korozji i dobry podkład.

Lukasz2525
09-07-2016, 19:06
Dlaczego ma oprozniac z plynow ? W normalnych warunkach uzytkowania to olej i plyn chlodniczy nie docieraja do kazdego zakamarka w silniku ?

Fulara
09-07-2016, 19:15
jak go przewrócisz na bok to płyny są w pozycji nienaturalnej, parcie może wywalić np. simmery rozrządu albo inne uszczelki ( wału itp. ) tak mi się wydaje

poza tym, dobrze byłoby go wypiaskować jak już masz taką dogodną pozycje

czarli7602
09-07-2016, 19:48
Na kołysce wyciąga się tylko akumulator,część płynu do spryskiwaczy może wyplynąć.

Bump: 2 lata temu konserwowałem swojego focusa,oczywiście z piaskowaniem,fotka teraźniejsza.

Lukasz2525
09-07-2016, 22:45
A jak zakonserowac nadkola ? Nie mam jeszcze purchli , babli , od wewnatrz delikatny nalot pomaranczowego . Dzisiaj polozylem noge na oponie i zdejmujac zahaczylem butem , oderwalem centymetr lakieru od wewnatrz , z zewnatrz na nadkolu nie widac , jest calosc . Podmaluje jakims lakierem do paznokci , ale widze ze lakier juz odszedl od karoserii na tych nadkolach . Jak mozna oddalic w czasie odpadanie lakieru tak jak moje mamie w rok starszej foce juz odpada ?

NoSXe
10-07-2016, 15:18
czarli7602 pięknie to u Ciebie wygląda po tych 2 latach :) chętnie bym się dowiedział, jakie dokładnie użyłeś środki, bo dla mnie to bomba. Co do piaskowania, czytałem trochę i głosy są podzielone, czy usuwać fabryczną warstwę zabezpieczeń antykorozyjnych a część pisze aby ją zostawić i sam teraz jestem w kropce. Chce się dobrze i rzetelnie przygotować do tego zadania, dlatego będę wiercił ten temat dalej tutaj na forum dlatego zachęcam również innych do wypowiadania się.

pozdrawiam
NoSXe

Fulara
10-07-2016, 15:30
dla mnie jak oryginalna się trzyma i nie ma rdzy to rzeźnia ją zwywać

piaskowałbym tylko tam, gdzie rdza

Bump: dla mnie jak oryginalna się trzyma i nie ma rdzy to rzeźnia ją zwywać

piaskowałbym tylko tam, gdzie rdza

czarli7602
10-07-2016, 18:02
NoSXe nie piaskowałem zdrowych miejsc,zawieszenie było piaskowane całe.Napiszę w skrócie co i czym konserwuję.
1-mycie podwozia gorącą wodą pod ciśnieniem
2-rozkręcenie nadkoli,układu wydechowego,osłon termicznych
3-piaskowanie
4-mycie podwozia
5-suszenie nagrzewnicą
6-umycie podwozia rozpuszczalnikiem
7-oklejenie nadwozia folią,oklejenie wszystkich elementów które nie powinny być pomalowane
8-nałożenie podkładu reaktywnego
9-nałożenie podkładu zamykającego-akrylowego
10-nałożenie ostatniej warstwy na zawieszenie
11-nałożenie warstwy ochronnej na podwozie,nadkola
12-malowanie układu wydechowego,osłon termicznych
13-wtryskiwanie farb zabezpieczających profile zamknięte,drzwi ,maska,progi ,bagażnik,komora silnika,otwory technologiczne
14-odklejanie taśm,foli zabezpieczających
15-montaż nadkoli,osłon,wydechu,kół
koszt takiego zabiegu tzn-farby,rozpuszczalniki,taśmy,folia,ścierniwo,paliwo do nagrzewnicy,myjki ciśnieniowej to około 1000 zł

Fulara
11-07-2016, 08:09
zdzieranie oryginalnej powloki dla mnie jest niedopuszczalne, jeśli jest ona zdrowa

pilot14
11-07-2016, 09:26
8-nałożenie podkładu reaktywnego
9-nałożenie podkładu zamykającego-akrylowego
10-nałożenie ostatniej warstwy na zawieszenie
11-nałożenie warstwy ochronnej na podwozie,nadkola
13-wtryskiwanie farb zabezpieczających profile zamknięte,drzwi ,maska,progi ,bagażnik,komora silnika,otwory technologiczne

Jakich dokładnie środków używasz na poszczególnych etapach ?

czarli7602
12-07-2016, 16:21
pilot14
podkład reaktywny novol
podkład akrylowy novol
czarny mat do stali zawieszenie
noxudol 900 podwozie
noxudol 700 profile

pilot14
16-08-2016, 07:40
Jakim pistoletem nakładać noxudol 900 ? I jak długo on schnie po aplikacji?

Ewentualnie co polecacie na etapie 8-nałożenie podkładu reaktywnego
9-nałożenie podkładu zamykającego-akrylowego gdybym był zmuszony posługiwać się pędzlem (proszę o konkretne nazwy preparatów) ?