Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Wymiana rozrządu 1,8tdci - koszty
sputnik17 22-07-2016, 15:38 Witam, muszę wymienić rozrząd w Fordzie Focusie 1,8 TDCI 2009. Właśnie wróciłem z serwisu FORD, gdzie usłyszałem cenę razem z robocizną 3500 zł ze względu na dwa paski (jeden w oleju) i bardzo wysokie ceny części.
W serwisie wspominali, że możliwa jest wymiana tylko jednego paska, ale że jest to ryzykowne, ale cena jest też o wiele niższa.
W tej chwili przejechane mam 146 tys. km, zalecana jest wymiana przy 200 tys. km ale nie mam pewności, że przebieg jest na 100% oryginalny.
Czy możecie się odnieść do kwoty 3500 zł? Czy warto wymienić tylko jeden pasek?
Pozdrawiam,
Kuba
Witaj. Wymien wszystko poza aso, zaplacisz polowe tego albo i mniej.
Tak jak kolega wspomniał - oby nie w ASO. Zawsze możesz kupić potrzebne rzeczy do wymiany w hurtowni i udać się do mechanika tyle że najlepiej jakiegoś np. poleconego, sprawdzonego, ważne żeby znał się na rzeczy nie jakiś "mirek" przysłowiowy ;)
sputnik17 23-07-2016, 14:33 Tak zrobię, dzięki za pomoc!!
krakersik 23-07-2016, 18:49 Komplet części to ok 2500 zł, tylko na robocie zejdziesz
Lukasz2525 23-07-2016, 18:57 Komplet części to ok 2500 zł
Poważnie ? Przecież to masakra jakaś .
Do 2.0 Tdci też ?
Co wchodzi w skład tych części ?
Bo jak patrzę na allegro to zestaw Boscha ( pasek , napinacz , rolka , pompa i śruby ) kosztuje 457 złotych , a innych firm 295-355 złotych .
Co z tym drugim paskiem ?
krakersik 23-07-2016, 19:07 tu masz linka http://www.ford-esklep.pl/pl/c/Silnik-rozrzad/427/2
sam pasek dolny kolo 700 zł
Bump: Poważnie ? Przecież to masakra jakaś .
Do 2.0 Tdci też ?
Co wchodzi w skład tych części ?
Bo jak patrzę na allegro to zestaw Boscha ( pasek , napinacz , rolka , pompa i śruby ) kosztuje 457 złotych , a innych firm 295-355 złotych .
Co z tym drugim paskiem ?
2.0 nie wiem sprawdź, w 1.8 sa dwa paski lub pasek i lancuszek który też jest wymienny i kosztuje kolo 1500 zł.
Lukasz2525 23-07-2016, 19:21 W fordzie to ja wiem , że wszystko jest 3 razy droższe . Dopiero wymieniałem sprzęgło i dwumase , to w aso kosztuje prawie 5 tysięcy i jest to " oryginał " produkcji luka , a ten sam identyczny luk " zamiennik " kosztuje 1800 na allegro .
sputnik17 23-07-2016, 21:53 Pisałem do dwóch sklepów z częściami do Forda i tak mi odpisali:
SKLEP 1: Rozrząd – 1.8 TDCi * TDDi – komplet oryginalny FORD 1201255
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Rozrzad-1.8-TDCi-TDDi-komplet-oryginalny-FORD-1201255/159
W oryginalnym komplecie jest:
* pasek rozrządu - główny
* napinacz paska
Przy wymianie głównego rozrządu należy również rozważyć wymianę drugiego
paska, tzw rozrząd dolny:
Napęd rozrządu - pompy wtryskowej 1.8 TDCi 1562244 FORD
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Naped-rozrzadu-pompy-wtryskowej-1.8-TDCi-1562244-FORD/3516
W oryginalnym komplecie jest:
* pasek olejowy rozrządu - napędu pompy wtryskowej,
* koła zębate,
* ślizgacze i prowadnice
Produkty powiązane, które mogą być potrzebne przy wymianie rozrządu:
Uszczelniacz pompy wtryskowej 1.8 TDDi / TDCi -FORD
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Uszczelniacz-pompy-wtryskowej-1.8-TDDi-TDCi-FORD/1596
Uszczelka pod pompę oleju Diesel 1.8 TDDi * TDCi 1113202 FORD
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Uszczelka-pod-pompe-oleju-Diesel-1.8-TDDi-TDCi-1113202-FORD/989
Napinacz hydrauliczny - napędu rozrządu - pompy wtryskowej 1.8 TDCi
7G9Q-6K254-AB
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Napinacz-hydrauliczny-napedu-rozrzadu-pompy-wtryskowej-1.8-TDCi/4323
Uszczelniacz wału korbowego - przedni 1.8 TDDi / TDCi - 1198045 FORD
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Uszczelniacz-walu-korbowego-przedni-1.8-TDDi-TDCi-1198045-FORD/4321
SUMA = ~1500 zł
SKLEP 2: http://ford.sklep.pl/product-pol-18440-1-8-TDCi-zestaw-do-wymiany-rozrzadu-z-kaseta-napedu-pompy.html KOSZT 1190 zł
Wychodzi na to, że chyba jednak nie jest aż tak drogo jak piszą koledzy?
Jeśli faktycznie Twoje auto to 2009 rocznik to już masz rozrząd jeden i drugi na pasku. Do 2008 roku z tego co wyczytałem jeden był na łańcuchu i jego wymiana jest tak droga (ale Ciebie to nie dotyczy) więc te części które podałeś za ~1500zł to odpowiednie części ;) Teraz poszukaj dobrego mechanika i wsio. Na pewno z robocizną wyjdzie Cie o wiele taniej niż miał byś zlecić to ASO.
Lukasz2525 23-07-2016, 23:01 A ja w 2.0 tdci 08/09 2008 po lifcie co mam ?
Na temat pasków w 1.8 tdci zostało już wszystko napisane, przeanalizowane, policzone i przetrawione na forum. Kolejny taki temat z "ameryką" jest zbędny.
Jakie 2500 pln, litosci. Kto kupuje graty do auta z 2009 roku w aso?
juri2069 26-07-2016, 09:03 Spokojnie. Niektórych stać. Mój teść kupował do astry z 94 r przez jakieś 15 lat wszystko w ASO opel do zeszłego roku - bo sprzedał. To jego pieniądze:)
Ja po kupnie auta też wymieniałem wszystko w ASO raz a dobrze aby mieć pewność. Niestety kosztowało to coś ponad 3 tys. rozrząd , pasek , olej w automacie , wszystkie filtry
Ale aso wcale nie rowna sie pewnosc. I uwierz mi, ze ford nie produkuje takich czesci jak np rozrzad a tylko je sygnuje i podwaja cene. Trzeba troche myslec i nie dac sie d.....c przez serwisy
Do 2008 roku z tego co wyczytałem jeden był na łańcuchu i jego wymiana jest tak droga
A mógłbyś przybliżyć ten wątek? Mój jest z 2008 po FL i przejechane ma 146 tys w tym momencie. I też zastanawiałem się jakie koszta mnie czekają w związku z wymianą rozrządu.
juri2069 26-07-2016, 14:51 ford nie produkuje takich czesci jak np rozrzad a tylko je sygnuje i podwaja cene. Trzeba troche myslec i nie dac sie d.....c przez serwisy
Oczywiście , że nie produkuje i wiem o tym. Ale osobiście bardziej ufam w wymianie rozrządu ASO które wymienia non stop niż jakiemuś zakładowi , który miał w swoim serwisie auto 4 letnie lub jeszcze takiego na oczy nie widział.
Po drugie po prostu chciałem i wiedziałem ile to kosztuje. Więc nie uważam , że dałem się d.....c coś tam przez serwis. :)
Teraz wymieniam wszystko na własną rękę i już do serwisów nie jeżdżę. Po tamtym razie mi ulżyło i jestem pewny tego co zrobili. Gdybym nikomu nie ufał to na ulicy w każdym z nas widziałbym potencjalnego zabójcę. Bym z domu nie wychodził
Lukasz2525 26-07-2016, 16:53 Z aso tez czesto bywaja problemy , ja mam sprawdzonego mechanika , ktory specjalizuje sie w mercedesach , robi i najnowsze modele , i sportowe , i klasyczne , same mercedeły u niego stoja pod warsztatem , ale foke tez przyjmie . Wiadomo ze robote zrobi porzadnie i nie oszuka przy okazji .
juri2069 26-07-2016, 16:55 No tak , jeśli się ma swojego pewnego to jak najbardziej :)
Juri masz mondeo z 2010r z silnikiem diesla a nie rs7 z 2015. I takie auto jak Twoje naprawi wiekszosc, jak nie kazdy mechanik. Nie pchaj sie w aso bo tam naprawde nie pracuja wybitni fachowcy.
juri2069 26-07-2016, 17:24 Rozumiem i wiem o tym , ale jeżeli w mondku mk3 ja musiałem mówić mechanikom , że do wymiany półośki nie spuszcza się oleju , czasami w wulkanizacjach ( bo zimowe mam opony bez felg ) muszę mówić ile mają pompować , w nubirze wymienili rozrząd mówiąc , że pompy wody nie trzeba ( po miesiącu wymienialem drugi raz ) , w audicy automat naprawiał mi 2 miesiące ( fachowiec ) , ze sprężynką w mk3 ( sterownik turbo ) pojechałem do 2 czy 3 warsztatów i śmiejąc się mówili: panie wtryski - to ford , to naprawdę ciężko jest stwierdzić kto jest w czym dobry :)
ASO nie naprawia tylko wymienia :)
Witam,
tak jak już była mowa, temat ten był poruszany nie raz nie dwa. Sam w listopadzie byłem w podobnej sytuacji. Co zabawne w jednym z tematów na jednej stornie była mowa, że dolnego rozrządu się nie wymienia, na drugiej stronie była mowa, że możesz nie musisz, jak chcesz, trzecia strona, że tak ale dopiero przy 300kkm, z kolei kolejna, że razem z górnym rozrządem. Jak to czytałem zdębiałem.
Po rozmowie z mechanikiem, właściwie z dwoma, już nic nie wiedziałem. Coś na zasadzie każdy ma swoje rację. Ale nie znalazłem żadnej odpowiedzi świadczącej, że dolny rozrząd winno wymienić się razem z górnym, lub przy jakim przebiegu.
Ja po naradzie z mechanikiem, przedstawieniem za i przeciw nie wiem czy dobrze, przy stanie 140kkm wymieniłem jedynie górny rozrząd. Dobrze, źle .... nie wiem.
Bynajmniej na forum nikt nie potrafił odpowiedzieć czy dolny rozrząd winno się wymieniać razem z górnym, przy jakim stanie itp. Starałem się znaleźć taką informacje, ale nie znalazłem, może słabo szukałem.
Starałem się znaleźć taką informacje, ale nie znalazłem, może słabo szukałem.
Zdecydowanie to ostatnie. A doszukałeś się chociaż tego, że na dole masz też pasek, tylko maczany w oleju silnikowym?
Problemem w obsłudze 1.8 tdci jest to, że większość domorosłych mechaników musi się nauczyć dopiero na materiale, bo niczego nie czytają, a znają oni dobrze ten silnik w wersji sprzed zmiany napędu pompy wtryskowej z łańcucha na pasek. W mojej mieścinie z wszystkimi trzema tak było, więc wybrałem się do większego miasta, gdzie nie patrzyli na mnie jak na przygłupa gdy chciałem dół w 1.8 tdci wymienić. :-)
Paradoksem współczesnego świata jest to, że im więcej informacji naokoło, tym mniej ludziska umieją ją znaleźć... A nawet na stronie forda, po wpisaniu VINu, każdy sam sobie może zobaczyć kiedy te paski należy wymieniać.
Juri, zgadzam sie ze w aso sa wymieniacze a nie mechanicy :)
A doszukałeś się chociaż tego, że na dole masz też pasek, tylko maczany w oleju silnikowym
Tak to wiem, tego się doszukałem :)
A nawet na stronie forda, po wpisaniu VINu, każdy sam sobie może zobaczyć kiedy te paski należy wymieniać
proszę adres (moje zdolności komputerowe są marne, starałem się szukać tego od momentu zakupu, znalazłem gdzieś, ale coś na zasadzie czyjegoś wpisu na podstawie jakiś info)
Bump: proszę adres (moje zdolności komputerowe są marne, starałem się szukać tego od momentu zakupu, znalazłem gdzieś, ale coś na zasadzie czyjegoś wpisu na podstawie jakiś info)
nieaktualne :)
Juri, zgadzam sie ze w aso sa wymieniacze a nie mechanicy :)
dokładnie:diabel2:
Ale Ci wymieniacze dają sobie radę z każdym rozrządem forda....a "mechanicy" już nie zawsze. I w przypadku jak sobie nie dają rady to możliwe, że koszty w ASO byłyby mniejsze. Raz na jakiś czas są akcje promocyjne w ASO i jest sporo taniej (pamiętam akcja rozrząd dla 4 letnich i starszych).
oczywiście, że znają przecież to jest mnóstwo roboczogodzin za mega kasę :razz: ale poważniej fakt, że nie każdy mechanik się zna na fordach, mało tego fordy są samochodami specjalnej troski i uważam, że oddawanie go do warsztatu który nie specjalizuje się w fordach ( nie ASO ) jest dużym ryzykiem. Warsztaty specjalizujące się w fordach wiedzą o co chodzi , Pan Miecio z Miecio Autonaprawa wymieni olej - nic innego bym mu nie zlecił
Raz na jakiś czas są akcje promocyjne w ASO i jest sporo taniej (pamiętam akcja rozrząd dla 4 letnich i starszych).
Tak to chcą żebyś myślał. I, jak widać, to się im udaje. Dla przykładu, taka akcja dla 1.8 tdci nie obejmuje dolnej kasety, więc to "siusiak", a nie promocja. ;-)
Promocja, zamiast 2500 pln zaplacisz 2000 gdzie poza aso zaplacilbys gora 600-700 pln (pisze o 1.6 tdci)
Chyba masz jakieś fobie ASO. Ściągnąłem ze strony ASO:
"Rozrząd z wymianą pompy wody:
Fiesta / Fusion 1,4 TDCi ( przebieg 180 – 200 tys. km lub 10 lat) 899 pln
Focus / Fiesta / Fusion 1,6 TDCi ( przebieg 140 - 180 tys. km lub 10 lat) 899 pln
Focus II 1,6 benzyna ( przebieg 160 tys. km lub 8 lat) 849 pln
Mondeo / S-Max / Galaxy 1,6 TDCi ( przebieg 180 tys. km lub 10 lat) 1299 pln
Mondeo / S-Max / Galaxy 2,0 TDCi (przebieg 200 tys. km lub 10 lat) 1249 pln
Ceny zawierają koszt oryginalnych części i robocizny.
Ceny zawierają Vat"
Ale co tam....wiesz lepiej i Pan Kazio Ci zrobi (potem podpiszesz na forum jak to źle zrobił). Oczywiście bez paragonu bo to obraża Pana Kazia. Ale nie każdy dobrze się czuje w ASO i jak dostaje za to fakturę a w czasie naprawy pije sobie kawę.
Lukasz2525 28-07-2016, 00:01 Co za głupoty . Miedzy panem kaziem a aso są jeszcze profesjonalne warsztaty z kompetentnymi mechanikami specjalizującymi się w danym typie samochodu , silnika lub marki ( czy to samochody sportowe , czy turbodiesel'e czy fordy ) , z taką wiedzą i doświadczeniem , że " mechanicy " z aso w fartuszkach mogą się schować z tą kawą i ich procedurami " napraw " .
Nabywca nowego auta za ~100k nigdy nie dogada się z takim, kto kupuje używane. :-)
Jakoś nie lubię dziadostwa typu używane opony, amortyzatory itd. Wolałem zawsze poczekać i kupić dobre jakościowo części, które mają wpływ na bezpieczeństwo. . A do tych profesjonalnych warsztatów to chyba większość z forum do nich nie jezdzi....bo co chwile czyta się o problemach z rozrządem i innymi naprawami. Wiem jak ASO potrafi ceny z kosmosu wymyśleć ale naprawdę nie wszystko i da się rozsądnie coś zrobić (w tym rozrząd).
Wolałem zawsze poczekać i kupić dobre jakościowo części, które mają wpływ na bezpieczeństwo. . .
Niektórzy musieliby czekać całe życie... Albo kupić komplet opon w cenie całego pojazdu (jeśli wcześniej kogoś poniosła fantazja w rozmiarze felgi).
Kolego orczyk a ty dalej wierzysz w to ze ford produkuje wszystkie czesci. Dla Ciebie jest tylko aso i pan kazio. Gdyby nie ty i do ciebie podobni aso umarlo by z glodu
Kolega robil rozrzad w aso. Majster nie dokrecil lapy silnika a ten oparl sie w trakcie jazdu o asfalt....aso i spisz spokojnie ;)
Bemo ul. Oplotki Poznań rozrząd w 1.8 tdci (mk2 2008) po pierwsze promocja nie obejmuje dolnego więc jak już tu pisano to farsa
po drugie, cena nawet nie potrafili podać precyzyjnie widełki 3700~4400 pln
po trzecie nie potrafili stwierdzić na 100% obecności mokrego paska nawet po vin-ie
Wnioski nasuwają się same.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
matiborek 29-07-2016, 18:56 Ostatnio byłem w ASO Ford wymienić rozrząd góra + kaseta - pasek. Wyniosło mnie to 2300 zl. W ASO po nr. VIN wiedzą czy dolny rozrząd jest na pasku czy na łańcuchu. Z doświadczenia każdy 1.8 tdci FOCUS/MONDEO powyżej 2009 r. ma kasetę z paskiem. Pozdrawiam.
Chyba masz jakieś fobie ASO. Ściągnąłem ze strony ASO:
"Rozrząd z wymianą pompy wody:
Fiesta / Fusion 1,4 TDCi ( przebieg 180 – 200 tys. km lub 10 lat)899 pln
Focus / Fiesta / Fusion 1,6 TDCi ( przebieg 140 - 180 tys. km lub 10 lat)899 pln
Focus II 1,6 benzyna ( przebieg 160 tys. km lub 8 lat) 849 pln
Mondeo / S-Max / Galaxy 1,6 TDCi ( przebieg 180 tys. km lub 10 lat)1299 pln
Mondeo / S-Max / Galaxy 2,0 TDCi (przebieg 200 tys. km lub 10 lat) 1249 pln
Ceny zawierają koszt oryginalnych części i robocizny.
Ceny zawierają Vat"
Ale co tam....wiesz lepiej i Pan Kazio Ci zrobi (potem podpiszesz na forum jak to źle zrobił). Oczywiście bez paragonu bo to obraża Pana Kazia. Ale nie każdy dobrze się czuje w ASO i jak dostaje za to fakturę a w czasie naprawy pije sobie kawę.
Sciagnales cennik promocyjny z serwisu gdzies tam w Polsce. Zadzwon do aso w Wawie i zapytaj o to samo
Z doświadczenia każdy 1.8 tdci FOCUS/MONDEO powyżej 2009 r. ma kasetę z paskiem. Pozdrawiam.
Bardzo mało precyzyjne to doświadczenie, na forum iks razy stwierdzono to (tzn. co innego) bardzo dokładnie.
BadGateway 13-06-2018, 19:39 ile płaciliście ostatnio za wymianę rozrządu? (materiał+robocizna)
focus mk2 1.6 benzyna 115km ti-vct 2009r, 112 tysięcy przebiegu, 1 wymiana rozrządu.
wycena koszt 840zł (440części- kompletny rozrząd, bez pasków osprzętu, 400robocizna)
myślałem, że cena spoko, jednak kiedy zapytałem czy na oryginalnych częściach... odp. nieeee na bardzo dobrych za zamiennikach INA lub SKF.
wszytko fajnie tylko, że różnica w cenie między oryginałem a zamiennikiem wynosi 100złotych i wolę dopłacić do oryginału.
oryginał 395zł https://ford.sklep.pl/product-pol-17490-1-25-1-4-1-6-benzyna-zestaw-rozrzadu-Ford-pompa-wody-1780142.html
zamiennik INA 297,50zł https://ford.sklep.pl/product-pol-18218-1-25-1-4-1-6-benzyna-zestaw-rozrzadu-INA-pompa-wody.html
oryginał podobno nie ma śruby do koła korbowego ale to tylko 24,50zł https://ford.sklep.pl/product-pol-18807-sruba-walu-korbowego-M14-x-80mm-oryginal-Ford-1677517.html
denerwuje mnie takie naciąganie na częściach, niech powie, że chce 500złotych za robociznę a nie, że 400 + 100 na częściach sobie zarobię...
z drugiej strony dopłacę do oryginału100zł o on i tak kupi zamiennik i jak to zweryfikuję jak po wymianie nie będzie tego widać?...
ciekawe czy 840zł to już z FV czy może do tego 23% VAT ...
jeśli oryginał to np INA z pieczątką forda ?
BadGateway 13-06-2018, 21:01 jeśli oryginał to np INA z pieczątką forda ?
jak kupowałem tarcze hamulcowe to obok znaczka FoCoMo nie widziałemm znaczka Ate czy innego :619:
jak wymieniałem końcówki drążków ( oryginały od nowości ) 2 dni temu, to było tam TRW
taki ford
slawek-kali 13-06-2018, 21:47 koncowki drazkow 14 lat wytrzymaly? pancerny ten twoj focus :D
koncowki drazkow 14 lat wytrzymaly?
Panie, nie takie rzeczy na "fabrycznym paliwie" lata trzymały. Byle nigdzie nie tankować i jeździć na paliwie z fabryki, to wszystko oryginalne trzyma się przez długie lata ;)
Tam nawet jest płynny rozrząd dodany, który samoczynnie się wymienia :D
W ASO nie chcą go sprzedawać, bo by nie było co robić. Paliwo z pierwszego lania sprawia, że nic się psuje ani nie zużywa, byle nigdy nie po zakupie nie otwierać klapki wlewu ;P
koncowki drazkow 14 lat wytrzymaly? pancerny ten twoj focus :D
no i powiem Ci, że wcale jeszcze tak nie latały mocno, ale jak już wahacze zmieniałem to grzech tego nie zmienić
|
|