Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] Napęd AWD 4X4 - zgrzyt tykotanie jakby koło skakało
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i nie za bardzo wiem czy ten wątek już był wcześniej poruszany na forum. Potrzebuję pomocy w następnej kwestii. W kwietniu osobiście( najpierw obserwowałem, zalicytowałem zakupiłem na jednej z aukcji w USA Forda Fusion 2.0 Ecoboost 250 KM. przebieg 16 000 mil napęd AWD delikatnie (idealnie) uderzony w prawą stronę naprawa zakończyła się oprócz blach na wymianie chłodnic i delikatnie pęknięty kolektor ssący reszta nie ruszona. Około 2 dni po naprawie do tej pory zrobiłem około 500 km. nic się nie działo aż do momentu kiedy podczas zawracania, skrętu 90 stopni z tylnej osi zaczął dochodzić dziwny zgrzyt tykotanie jakby koło skakało, oznaki jakby na stałe załączony był napęd 4x4 wyraźnie słychać mechanizm różnicowy. Zacząłem jeździć po serwisach Forda w Warszawie i co ? jeden i drugi serwis odesłali mnie z kwitkiem nawet nie wpuścili na serwis twierdząc że nie mimo że to Ford a MK5 a Fusion to również MK5 to marka globalna to Polski Ford nie ma Programu do diagnostyki i nawet podpiąć go nie mogą. Co do napędu AWD to to że to nowa konstrukcja nie maja doświadczenia w Polsce sprzedali zdaje się około 6 takich aut i to tylko w Dieslu bo w benzynie w Europie nie występuje i to wszystko na ten temat. Podjechałem do serwisów partnerskich które zajmują się tylko Fordem mieli program podpięli i co ? Nic brak jakichkolwiek błędów w napędzie. Zgrzyty cały czas słychać nikt nie potrafi zdiagnozować usterki czy może nawet przez Vaga tymczasowo wyłączyć jedną oś ponieważ mam wrażenie że jazda na tej usterce wpędza mnie tylko w większe koszty. Mam pytanie czy w województwie Mazowieckim jst jakiś fachowiec co zna się na rzeczy. Za wszelkie info będę bardzo wdzięczny.
Pisz do heko. Odpinał tył w mk5 przed wjazdem na hamownię i nie wyglądało to na specjalnie trudne. ;)
proponuję wejść pod auto, przy haldexie jest mała wtyczka, po odpięciu wywali usterkę/przegrzanie napędu 4x4, pozostanie wtedy rozłączony
jeśli nadal będzie tyrkotać przy ostrym zawracaniu, masz uszkodzone/posklejane tarczki w haldexie
Dzięki za info. Macie może jakiś normalny warsztat w Wawie lub okolicy gdzie chłopaki znają się na rzeczy i mógłbym z tym podjechać bo mam już dość tzw."Majstrów"
MIREKTERAZPOLSKA 22-09-2016, 10:26 odgłos jest z tyłu auta???
Odpiąłem wtyczkę, jazda na przednim napędzie autko chodzi cicho i płynnie błąd wyskoczył jak Heko pisał. Po ponownym zapięciu kostki to samo co przed terkotanie czyli wychodzi na to że uszkodzony Haldex. Obecnie jeżdżę tylko na przodzie. Możecie kogoś polecić kto zna się na rzeczy i by to naprawił ?. Ewentualnie info czy takie usterki w ogóle się naprawia.
A można tak na stałe jeździć z odpiętym tylnym napędem? Nic się bardziej nie popsuje?
PiotrMk5 02-11-2016, 15:36 Witam, mam pytanie. Czy udało się czegoś dowiedzieć odnośnie tego zepsutego haldexa w mondeo/fusion mk5? Chodzi o to że mam ten sam problem (także sprowadziłem przed wakacjami fusiona mk5 AWD, też z 2015r. taki sam niski przebieg ok 10 tys km, też lekko uderzony co nie ma chyba wpływu, objawy mam takie same. Oddałem tylny most do regeneracji ale sam most okazało się że jest ok a haldex jest nierozbieralny. Wyjąłem wtyczkę z haldexa i wszystko jest ok (oprócz kontrolek abs, esp itd które cały czas się świecą) ale jeździ super. Fachowcy radzili kupno nowego xaldexa za 365$, ale przed zakupem wolałbym się upewnić czy to nie jest może jakiś problem ze sterownikiem, pompą, pękniętym kablem albo innym czujnikiem abs.
Stąd moje pytanie czy udało się komuś ustalić co jest problemem?
Serdecznie pozdrawiam
Piotr
to jak w oplu insigni leci na potęgę 400 dolców jak masz to kupuj renowacja to ok 3tysiaki też miałem kupować 4x4 ale odradzono mi właśnie że podobno raz na ok 1,5 roku naprawa:((( chodź kwota i tak nie jest zła jak na możliwości 4x4
Poszedłem po łatwiźnie. kupiłem most od Ford Kuga za 390 zł i wszystko działa. Przy tak niskiej cenie mostu nie było sensu bawić się w naprawy.
andrzejmirek 13-04-2017, 07:09 Poszedłem po łatwiźnie. kupiłem most od Ford Kuga za 390 zł i wszystko działa. Przy tak niskiej cenie mostu nie było sensu bawić się w naprawy.
czyzbys mial niebieskiego fusiona i stoi w warsztacie na Badylarskiej? ;)
Trochę odgrzebię, bo nie znalazłem jakiegoś tematu stricte o 4x4 / AWD, a przewertowałem wiele stron wątków typu "modyfikacje" czy "porównanie fusion / mondeo" i w sumie dowiedziałem się tylko tyle, że 4x4 w manualu ma inne przełożenia w skrzyni...
Nurtuje mnie pytanie, czy w Mondeo można zablokować napęd, aby cała para szkła tylko na tył?
No i też ciekaw jestem waszych opinii z perspektywy czasu, czy faktycznie tak często pada wam haldex w mk5 jak to opisał leszek 4 posty wcześniej?
Ps. Zastanawiam się nad jednym MK5, które ma wszystko co chciałem, ale dodatkowo właśnie 4x4 i nie wiem czy w to "wchodzić" :)
(oczywiście wiem z minusów, że rośnie masa, a tym samym spalanie i będzie gorsze przyśpieszenie, więc pytanie czy warto...)
nie da się przełączyć napędu na tył, bo to stały, przedni napęd z dołączanym automatycznie tyłem, co daje w najlepszym przypadku 50/50 :D
przypadki awarii są marginalne
Dzięki heko, tak myślałem ;/
Zawsze mi się marzyło polatać bokiem Mondkiem bez ręcznego, ale widać jeszcze nie w tej generacji. Było by idealne autko rodzinne i do zabawy solo ;)
Ps. Choć tak w sumie to może i nie takie słabe ... ludzie się takimi AWD bawią na śniegu, nie jest to RWD, no ale i tak więcej frajdy niż FWD, a jak piszesz awaryjność nie jest taka zła ;)
Hrdcr_real 17-01-2018, 17:06 ale widać jeszcze nie w tej generacji.
i napewno nie w nastepnej. Do 2022 Ford ma miec tylko elektryczne mondeo...
co do ostatniego mojego postu to jedyny plus co się dowiedziałem co leprze w modku jak się spier to odłączasz wtyczkę i jeździsz dalej w odróżnieniu do insigni
więc kupując mondka 2 lata temu nie wiedziałem teraz bym wybrał 4x4 :) i 300KM jak kolego Heko da rade :)
Hehe fajnie by było, ale z 2.0 tdci z 1 turbiną, czyli 150 i 180KM robia max 210 KM / 450 Nm jak widzę ... właśnie słabe jest to, że nie ma 4x4 w wersji z 2 turbawkami 210 KM / 450 Nm fabrycznie, a także że w EU 4x4 jest tylko w dieslu* ;/
*tego to już w ogóle nie rozumiem, skoro w USA jest wersja 4x4 ecoboost ...
dlatego musiałem zamówić Edge :D
Witam.Mam podobny problem w Fusion mk5 2015 mimo że auto ma bardzo niski przebieg przy skręcaniu pojawiają się stuki z tyłu związane z załączaniem napędu AWD.Czytałem że pojawiają się takie problemy . Jak sobie z tym poradziliście Jakieś rady?
Dodam że miałem mondeo mk1 4x4 ze stałym napędem i to była zabawa ....
to inna bajka MK1 a MK 5 na korzyść MK1
Pitol321 23-01-2018, 07:16 Silverr
Kolega przeczytał poprzedzające posty?
Koledzy wyżej wszystko opisali.
czytałem ale żadnych konkretów jak rozwiązali problem nie widziałem
Pitol321 23-01-2018, 09:58 Silverr
proponuję wejść pod auto, przy haldexie jest mała wtyczka, po odpięciu wywali usterkę/przegrzanie napędu 4x4, pozostanie wtedy rozłączony
jeśli nadal będzie tyrkotać przy ostrym zawracaniu, masz uszkodzone/posklejane tarczki w haldexie
Odpiąłem wtyczkę, jazda na przednim napędzie autko chodzi cicho i płynnie błąd wyskoczył jak Heko pisał. Po ponownym zapięciu kostki to samo co przed terkotanie czyli wychodzi na to że uszkodzony Haldex. Obecnie jeżdżę tylko na przodzie.
Oddałem tylny most do regeneracji ale sam most okazało się że jest ok a haldex jest nierozbieralny. Wyjąłem wtyczkę z haldexa i wszystko jest ok (oprócz kontrolek abs, esp itd które cały czas się świecą) ale jeździ super. Fachowcy radzili kupno nowego xaldexa za 365$
Poszedłem po łatwiźnie. kupiłem most od Ford Kuga za 390 zł i wszystko działa. Przy tak niskiej cenie mostu nie było sensu bawić się w naprawy.
Rozwiązanie tymczasowe: Odpięcie wtyczki przy haldexie - wywala błędy, ale auto jeździ poprawnie tylko na przednim napędzie.
Naprawa: wymiana haldexu ok 365$ lub kupno całego mostu ze sprawnym haldexem, może być np. od Kugi ok 390zł.
Do wszystkich zainteresowanych podaje rozwiązanie problemu z mostem.
Po wymianie mostu nic nie trzeba na nowo programować poza kasowaniem błędów.
Głośne terkotanie w tylnym moście podczas zawracanie w miejscu ostrego skrętu itd. objawy były takie jakby mechanizm różnicowy był na stałe zapięty. Jeździłem po serwisach Ford Polska Warszawa Łódź po różnego rodzaju magikach nikt nie wiedział o co chodzi ( Serwis Ford Polska to dziadostwo). Dopiero po kontakcie z serwisem Ford USA okazało się że sprzęgło wielopłytkowe jest zapieczone lub zatarte albo elektromagnes który odpowiada za ich zapinanie i odpinanie nie działa. Tylny most składa się z dwóch członów dyfra do którego wpięte są półosie i przedniej części czyli sprzęgła do którego zapięty jest wał. Dużo zachodu i kosztów z naprawą. Trzeba wysłać ( firmy które specjalizują się w naprawie dyfrów) i czekać kilka dni koszty duże. Pomimo faktu że ja mam Fusiona USA nigdzie nie mogłem znaleźć mostu z takimi samymi numerami różnica była w dwóch końcowych literach u mnie było AD a innych europejskich DB lub inne. Po wielu telefonach do Forda ustaliłem że te litery określają czy most jest od Diesla czy od benzyny. Serwis Ford USA napisał mi że bez problemu pasuje od Ford Kuga europejskiego może być i od Diesla aby pojemność, roczniki były zbliżone i numeracja główna a końcówki nie koniecznie.
Mój most miał oznaczenia CV6W 4000 AD Natomiast ten który znalazłem od Kugi CV6W 4000 DB okazało się ze jest od Diesla a dodatkowe wyposażenie to reduktor drgań reszta pasuje idealnie. także nie bawcie się w naprawy bo to nie opłacalne. szukajcie od Kugi tylko patrzie żeby był młody rocznikiem chociaż te mosty i tak załączają się rzadko tylko w niektórych sytuacjach a w większości ciągnie przód. Most w większości ulega uszkodzeniu gdy nie ma oleju lub gdy ktoś go holował nie na lawecie a na motylu gdzie chodzi tylko jedna oś. Dodam od razu ze cały most chodzi na jednym oleju tak samo dyfer jak i sprzęgło numer oryginału oleju OEM to SAE 80W-90 C2.
U mnie po wymianie wszystkie problemy znikły moc i szybkość ta sama więc czy to diesel czy benzyna dla mnie nie ma różnicy. Fachowcy może powiedzą ze jest ale moja opinia jest taka jak wyżej. W razie jakichś pytań to piszcie śmiało.
Dejwid46 23-02-2019, 11:01 hemes, ile tego oleju do dyfra wchodzi?
Marcin EcoBoost 26-03-2019, 12:38 Witam, po zapoznaniu się informacjami wyżej i kontakcie z hemes mój Fusion 2.0EB AWD (2016) dostał dziś most od Kugi 2.0 diesel... I tak jak kolega prawie rok temu pisał wszystko pasuje i co najważniejsze działa! Różnice oznaczeń mostów miałem dokładnie jak hemes opisał. Co prawda nie udało mi się znaleźć mostu w cenie ~400zł, ale za 850 z wysyłką i tak uważam, że nie jest najgorzej.
Dodam, że objawy miałem jak hemes opisał, wrażenie zapiętego na stałe mechanizmu różnicowego. Po wyjęciu półosiek coś się "wysypało" z wnętrza mostu - czyli coś się zmieliło...
Oleju weszło ok. 1,1l
szukajcie od Kugi tylko patrzie żeby był młody rocznikiem chociaż te mosty i tak załączają się rzadko tylko w niektórych sytuacjach a w większości ciągnie przód.
Tu się nie zgodzę, Haldex w Kudze mk2 prawie cały czas pracuje, w komputerze jest opcja podglądu jaka moc jest przekazywana na które koło, tylko przy równej jeździe ze stałą prędkością ciągnie przód. W momencie przyspieszania od razu część mocy jest przenoszona na tył, z miejsca zawsze jest 50/50 i przy ostrym przyspieszaniu. Co do ustawień AWD w mondku się nie wypowiem bo nie wiem.
Reszta informacji jak najbardziej przydatna i rzeczowa.
Dzięki i pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-T550 przy użyciu Tapatalka
Witam serdecznie
Panowie proszę o info ile jest roboty aby wymienić tylni most w Fusion USA, jak dużo czasu potrzeba?
Na co należy zwrócić uwagę przy tej wymianie.
Czy ogarnie to mechanik amator na kanale czy wymagany zakład?
Jeżeli ktoś wymieniał w mazowieckim to bardzo proszę o namiary.
Za wszelkie inne informacje i sugestie bardzo dziękuję.
R.
Witam serdecznie
Panowie proszę o info ile jest roboty aby wymienić tylni most w Fusion USA, jak dużo czasu potrzeba?
Na co należy zwrócić uwagę przy tej wymianie.
Czy ogarnie to mechanik amator na kanale czy wymagany zakład?
Jeżeli ktoś wymieniał w mazowieckim to bardzo proszę o namiary.
Za wszelkie inne informacje i sugestie bardzo dziękuję.
R.
Cześć Kolego,
Jestem właśnie po wymianie i roboty dla mechanika jest na jakieś 3 godziny z uzupełnieniem oleju. Oczywiście bez podnośnika lub kanału nie ma sensu się porywać. Generalnie prosta robota:
1. Odkręcić wał
2. Uwolnić półosie - o dziwo olej nie wycieka jak się je wyciągnie więc generalnie można uznać że stan jest lekko poniżej otworów.
3. Można zdemontować jedną półoś a z drugiej wyjdzie po przesunięciu dyfra
4. Waga dyfra to jakieś 30 kilo więc albo we dwóch lub z podpórką warsztatową
5. Możesz zwrócić uwagę na uszczelniacze w drugim moście - przy czym nie ma zamienników i na półkach nie leżą
6. Oleju wg danych wchodzi 1,15 l
No i teraz najważniejsze - ponieważ byłem dociekliwy to rozebrałem ten "pseudo haldex" i powiem tak że nie ma możliwości aby to pracowało na jednym oleju - nie ma przejścia z jednej komory do drugiej. Jeśli tak jest to niech ktoś mnie poprawi ale nie znalazłem żadnego kanału którym miałby się wtłoczyć olej. Co więcej - mam podejrzenia że chodzi to na sucho :? Samo urządzenie wewnątrz tej pierwszej części jest nierozbieralne
Most również pasuje od Kugi 1.6 bo taki nabyłem.
kamil18w 15-11-2019, 06:24 Poszedłem po łatwiźnie. kupiłem most od Ford Kuga za 390 zł i wszystko działa. Przy tak niskiej cenie mostu nie było sensu bawić się w naprawy.
Most od Kugi wstawiłeś o tych samych numerach czy inne numery? Jak jest z przełożeniem w tych mostach, w fusionie jest takie samo przełeżenie jak w Kuga?
Pitol321 15-11-2019, 06:49 kamil18w
Hemes opisał co jak i dlaczego robił z mostem w swoim Fusionie:
Do wszystkich zainteresowanych podaje rozwiązanie problemu z mostem.
Po wymianie mostu nic nie trzeba na nowo programować poza kasowaniem błędów.
Głośne terkotanie w tylnym moście podczas zawracanie w miejscu ostrego skrętu itd. objawy były takie jakby mechanizm różnicowy był na stałe zapięty. Jeździłem po serwisach Ford Polska Warszawa Łódź po różnego rodzaju magikach nikt nie wiedział o co chodzi ( Serwis Ford Polska to dziadostwo). Dopiero po kontakcie z serwisem Ford USA okazało się że sprzęgło wielopłytkowe jest zapieczone lub zatarte albo elektromagnes który odpowiada za ich zapinanie i odpinanie nie działa. Tylny most składa się z dwóch członów dyfra do którego wpięte są półosie i przedniej części czyli sprzęgła do którego zapięty jest wał. Dużo zachodu i kosztów z naprawą. Trzeba wysłać ( firmy które specjalizują się w naprawie dyfrów) i czekać kilka dni koszty duże. Pomimo faktu że ja mam Fusiona USA nigdzie nie mogłem znaleźć mostu z takimi samymi numerami różnica była w dwóch końcowych literach u mnie było AD a innych europejskich DB lub inne. Po wielu telefonach do Forda ustaliłem że te litery określają czy most jest od Diesla czy od benzyny. Serwis Ford USA napisał mi że bez problemu pasuje od Ford Kuga europejskiego może być i od Diesla aby pojemność, roczniki były zbliżone i numeracja główna a końcówki nie koniecznie.
Mój most miał oznaczenia CV6W 4000 AD Natomiast ten który znalazłem od Kugi CV6W 4000 DB okazało się ze jest od Diesla a dodatkowe wyposażenie to reduktor drgań reszta pasuje idealnie. także nie bawcie się w naprawy bo to nie opłacalne. szukajcie od Kugi tylko patrzie żeby był młody rocznikiem chociaż te mosty i tak załączają się rzadko tylko w niektórych sytuacjach a w większości ciągnie przód. Most w większości ulega uszkodzeniu gdy nie ma oleju lub gdy ktoś go holował nie na lawecie a na motylu gdzie chodzi tylko jedna oś. Dodam od razu ze cały most chodzi na jednym oleju tak samo dyfer jak i sprzęgło numer oryginału oleju OEM to SAE 80W-90 C2.
U mnie po wymianie wszystkie problemy znikły moc i szybkość ta sama więc czy to diesel czy benzyna dla mnie nie ma różnicy. Fachowcy może powiedzą ze jest ale moja opinia jest taka jak wyżej. W razie jakichś pytań to piszcie śmiało.
Most od Kugi wstawiłeś o tych samych numerach czy inne numery? Jak jest z przełożeniem w tych mostach, w fusionie jest takie samo przełeżenie jak w Kuga?
Nie ma znaczenia który most, benzyna, diesel - pasuje bez problemu
Cześć u mnie było słychać taki bardziej niski, buczący dźwięk przy maksymalnym skrecie kół na parkingu, mechanik po konsultacji z kolegą wymyślił patent, żeby zalać na jedną noc ropą zamiast oleju. Na drugi dzień pusty parking i małe szaleństwo z samochodem. Po nalaniu z powrotem oleju, wszystko wróciło do normy.
Ciekawi mnie kwestia wymiany oleju, podobno wchodzi 1,1litra. Jednak bez ściągania mostu można fizycznie nalac tylko 0.8.
Jak często wymieniać ten olej? Mechanik mówi żeby przyjechać po zimie, żeby pozbyć się pozostałości tej ropy, która tam na pewno została.
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Martin_69 10-03-2020, 12:19 Wymieniacie olej w mechanizmie różnicowym/Skrzyni rozdzielczej ?? Fusion 2.0 Ecoboost AWD 240PS co ile wymiana i jaki olej zalać ? W którym miejscu śruby przelewowe i zlewowe ?
Wymieniacie olej w mechanizmie różnicowym/Skrzyni rozdzielczej ?? Fusion 2.0 Ecoboost AWD 240PS co ile wymiana i jaki olej zalać ? W którym miejscu śruby przelewowe i zlewowe ?
kolego nie wymieniałem ale jak wejdziesz pod auto wszystko okaże się jasne
olej możesz dobrać np. na stronie RAVENOL-a
Martin_69 10-03-2020, 14:20 kolego nie wymieniałem ale jak wejdziesz pod auto wszystko okaże się jasne
olej możesz dobrać np. na stronie RAVENOL-a
OK.
auto-tech_Ropczyce 11-07-2020, 12:55 Regeneruje sprzęgła 164a i d efekty strzelania podczas skręcania to spalone sprzęgło tylnego napędu zapraszam do kontaktu auto-tech Ropczyce 889563007
Bump: Haldex występował tylko w starej kudze w escape fusione są sprzęgła wiskotyczne załączane magnetycznie nie mylić z haldexem zajmuje się serwisem wszystkich napędów haldex jak i wiskotycznuch w waszych fordach
Fusionek 12-07-2020, 13:14 Haldex występował tylko w starej kudze w escape fusione są sprzęgła wiskotyczne załączane magnetycznie nie mylić z haldexem zajmuje się serwisem wszystkich napędów haldex jak i wiskotycznuch w waszych fordach
W takim razie co jest w Fusion USA 2.7 z 2017 roku ? Haldex czy cos innego ?
auto-tech_Ropczyce 12-07-2020, 21:11 sprzęgło Wiskotyczne załaczane magnetycznie. strzelam ale na 90% 164A w każdym razie nie Haldex, jeszcze nie spotkałem ESCAPE FUSION z napedem Haldex.
a tak ogólnie :D
chodzi o Mondeo sedan
1. czy spadek mocy w porównaniu do napędu na 1 oś jest wyczuwalny jeśli tak, to np w % ?
2. czy trakcja poprawia się na tyle, że warto się pchać w 4x4 kosztem spalania i ew spadku mocy ?
auto-tech_Ropczyce 29-08-2020, 21:23 a tak ogólnie :D
chodzi o Mondeo sedan
1. czy spadek mocy w porównaniu do napędu na 1 oś jest wyczuwalny jeśli tak, to np w % ?
2. czy trakcja poprawia się na tyle, że warto się pchać w 4x4 kosztem spalania i ew spadku mocy ?
Ogólnie fordy mają taka fajną funkcje która pokazuje ile procent napedu jest z tyłu, podczas przyspieszania widać że auto staje sie bardziej tylnonapędowe wiec ruszanie, ogólnie cala trakcja jest stabilniejsza dzieki 4x4 w kazdym razie to co potrafi ford 4x4 to dla przedniej osi jest nieosiagalne, minusem jest niestety uszkodzenie tylnego sprzegła które własnie blokuje tylna oś i wtedy gdy mamy zime lub deszcz auto moze zachowywac sie jak byśmy jeździli na ręcznym, dlatego jazda z usterka tego sprzegła jest bardzo niebezpieczna w takich warunkach. POZDRAWIAM
Bump: a spadek mocy jest wyczuwalny tylko dlatego ze przy ruszaniu..... ruszamy a nie kopiemy sie przodem
ok dzięki :)
ups a co ze spalaniem ? średnio ofc ;)
pietrex1505 05-09-2020, 17:14 Czy coś się może stać (rozlecieć) jeśli trochę pojeżdżę na takim uszkodzonym napędzie? Mam rozumieć że dźwięk wydwany jest dlatego że napęd i mechanizm różnicowy spięty jest na stałę?
Kolego wyjmij wtyczkę z tylnego mostu i problem zgrzytania masz z głowy. Na spokojnie możesz wtedy jakoś ogarnąć auto. Ja jeździłem 2 tygodnie zanim naprawiłem. Jedyny minus to błąd AWD który zaraz się wyświetli.
Kolego auto tech ropczyce - ile kosztuje naprawa tego sprzęgła ? Bo mam jedno uszkodzone leży i czeka. Z drugiej strony ciekawe jak to rozbierasz - przyglądałem się na to i wygląda na nierozbieralne :)
auto-tech_Ropczyce 12-09-2020, 22:51 Zapraszam do kontaktu 889563007 naprawiam działa problem z "tyrkotaniem" znika nie słuchajcie że to wina dyferencjałów to nie prawda. 15minut roboty i napęd wraca do normy nie trzeba wyjmować mostu i potem robić geometrii 3d koszt to nie tajemnica 1000 zł w chwili obecnej gwarancja 12mc oferta na OLX
Safrankowicz 16-09-2020, 10:53 Zapraszam do kontaktu 889563007 naprawiam działa problem z "tyrkotaniem" znika nie słuchajcie że to wina dyferencjałów to nie prawda. 15minut roboty i napęd wraca do normy nie trzeba wyjmować mostu i potem robić geometrii 3d koszt to nie tajemnica 1000 zł w chwili obecnej gwarancja 12mc oferta na OLX
Panowie, panie, wczoraj skorzystałem z usług auto-tech ropczyce i w 100% polecam. Miałem problem ze strzelającym tylnym napędem. Kolega wymienił sprzęgło w 20min, zapłaciłem 1 tys i rok gwarancji. Gość z dużą wiedzą i ma te sprzęgła w jednym paluszku👍 Tak naprawde to chyba jedyny spec w PL 😁 Miałem to szczescie ze jedynie 30km mieszka ode mnie 😁😁😁 Polecam i pozdrawiam.
BubyPapa 16-02-2021, 12:45 Wiem, ze temat stary ale moze komus sie przyda. Mialem w swoim fusionie zgrzyt przy ruszaniu na skreconych kołach - diagnoza : zapieczony haldex.
Polecam człowieka co regenureje haldexy za 600zl i odsyla je potem zalane olejem i gotowe do montazu. Majster z Minska Maz.- tel.737375875.
U mnie po zabiegu, dziala super, koszt demontazu i powtórnego montazu to 250zl.
Wazne: przy składaniu trzeba zalac jeszcze most olejem 80W-90. Przed wysyłką haldexa sprawdzic czy elektromagnes ma 2,8 lub wiecej Ohma!
Śmierdzi ostrą samo-reklamą, ale się przyda ;)
jest jeszcze auto-tech Ropczyce 889563007
BubyPapa 16-02-2021, 20:27 To nie autoreklama. Zapraszam jak bedziesz w W-wie, pokaże Ci auto. Sam mam dwie lewe rece do jakichkolwiek napraw. Po prostu jestem zadowolony z usuniecia usterki. Zawodowo siedze w papierkowej robocie.
Zauważyłem w swoim fusionie, że ikona w liczniku przedstawiająca napęd 4x4 jakby była martwa. Nic się na niej nie zmienia. Czy ktoś może wie dlaczego? Czy to nie działa napęd, czy to sprawa wyświetlacza?
ronczka94 29-03-2021, 15:51 Panowie, panie, wczoraj skorzystałem z usług auto-tech ropczyce i w 100% polecam. Miałem problem ze strzelającym tylnym napędem. Kolega wymienił sprzęgło w 20min, zapłaciłem 1 tys i rok gwarancji. Gość z dużą wiedzą i ma te sprzęgła w jednym paluszku👍 Tak naprawde to chyba jedyny spec w PL 😁 Miałem to szczescie ze jedynie 30km mieszka ode mnie 😁😁😁 Polecam i pozdrawiam.
Również skorzystałem z usług tego Pana i dzisiaj jestem po wymianie sprzęgła. Wszystko cacy, przy cofaniu nic już nie strzela i nie terkocze. Dodam, że mam ok 4h jazdy do Ropczyc, ale pan Marcin wysyła część za pobraniem. Koszt 1321zl (1000 czesc, 300 kaucja, 21 kurier pobranie) kaucja oczywiście zwrotna, gdy zwracamy naszą uszkodzoną część.
Dodam, że jeździłem z odpiętym tyłem około 8 miesięcy i dopiero 3 dni przed wymianą zaczalem czuć terkotanie przy jednoczesnym cofaniu i skręcaniu jakby znowu wtyczka była wpięta mimo, że nie była. Pierwsze wrażenie po wymianie to, że nie ma żadnego zgrzytania przy cofaniu itp. Oczywiście po paru miesiącach postaram się dać znać, czy dalej wszystko ok.
Pany!
Posiadam ten sam problem - Fusion MK5 2016/2017
Proszę o pomoc - Warszawa.
Ktoś kto zajmie się tym od A do Z.
Pozdrawiam
|
|