djpaki
03-10-2016, 18:00
Witam. Jak w temacie. Proszę o jakieś wskazówki czy jest taka możliwość?
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] czy można zdemontować hak Westfalia bez kluczyka? djpaki 03-10-2016, 18:00 Witam. Jak w temacie. Proszę o jakieś wskazówki czy jest taka możliwość? slawek-kali 03-10-2016, 18:38 Nie masz klucza? pozostaje rozwiercenie zamka. nowemondeo 03-10-2016, 20:10 Bądź dorobić zależy jakiej firmy masz hak (jak westfalia to bez problemu dorobisz ) kosteg 04-10-2016, 09:46 Przede wszystkim info potrzebne jaki hak. Hak wypinany pionowo, czy poziomo i jakiej on marki jest. Przy hakach markowych (westfalia, brink, czy inne montowane w salonach) jest łatwiej bo mając nr możesz dorobić klucz. Bez tego nr z hakami wypinanymi pionowo (pokrętło z boki zintegrowane z kluczem) jest/może byc problem. Utrudniony dostęp czy to dla speca od zamków czy po prostu dla wiertarki. Przy wypinanych poziomo (do tyłu) zamek jest osobną częścią (występuje jako akcesorium) i pozbycie się go nie powinno być aż tak upierdliwe. Przy hakach aftermarketowcyh sporo od szczęscia zależy. [edit] bo zakładam, że pytanie dotyczy zdemontowania kuli a nie haka z auta :D Krzak1 04-10-2016, 10:19 Nie ma z tym najmniejszego problemu, bo zamki w tych wszystkich wynalazkach typu Westfalia, Bosal, Thule to nic innego jak pica na wodę. Przerabiałem ten problem w swoich samochodach i w bagażniku na rower i hak z tyłu dwa razy (zgubione kluczyki). Należy wziąć szeroki śrubokręt, najlepiej końcówkę z zestawu aby użyć małej grzechotki, wkładasz śrubokręt do zamka do oporu, i mocno przekręcasz w kierunku odblokowania (otwarta kłódka) tyle, bez wiercenia i nerwów, dokładnie jak kluczykiem, i co najlepsze po takiej operacji da się później normalnie użyć kluczyka (o ile się znajdzie) :) djpaki 04-10-2016, 20:10 dzięki ''Krzak1'' za info. jutro to wypróbuje Krzak1 05-10-2016, 18:07 Często się też zdarza, że po długim zapięciu śruty blokujące w haku się zapiekają, wtedy należy trzymając już odblokowane pokrętło na haku, dużym młotkiem lub siekierą uderzyć w kulę parę razy (nie trzymać nóg pod hakiem bo lubi upaść :) ) Kufel2008 24-01-2017, 19:12 Czy udało sie zdjąć hak bez klucza a za pomocą śrubokręta ? krzysztofSJZ 30-01-2017, 14:52 a jak można rozpoznać jaki mam hak? coś czuję że przyjdzie mi użyć siły do zdjęcia kuli, sprawdzałem w szukajce podane modele i mój podchodzi mi pod westfalię ale pewności nie mam Bump: https://www.gumtree.pl/a-inne-czesci-samochodowe/krakow/klucze-kluczyki-do-hakow-hol-bagaznikow+oris-westfalia-bosal-brink-thule-alko-mvg-peka-gdw+cale-haki/1001297708740910471844709 właśnie rozmawiałem z gościem 60 zetów za 2 kluczyki, już wiem że mam westfalię , numer kluczyka jest pod zaślepką Bump: tylko wstyd mi było się pytać jak tą zaślepkę zdjąć:diabel2: Bump: no i jestem w punkcie wyjścia,zaślepki nie mam a na wkładce jakoś nie widać numeru krzysztofSJZ 03-02-2017, 13:59 dzisiaj udało mi się zdemontować samą kulę, nie potrzeba wyłamywać zamka jest prostszy sposób po lewej stronie jest zaślepka jak się jej przyjrzeć i popukać okazuje się że jest plastikowa, wystarczy nożykiem podważyć i widzimy zawleczkę którą wystarczy zdjąć. Po zdjęciu trzeba wybić walec, ja posłużyłem się nasadką nr 10 i młotkiem, pukamy aż walec chowa się ok cm hak wypada sam Bump: trochę marne fotki ale i warunki nieszczególne krzysztofSJZ 04-02-2017, 08:14 Serwis Westfalii w Rybniku to jakaś totalna porażka, za dorobienie 1(słownie jednego) kluczyka życzy sobie 350 zł, a facet z Wrocławia główna dystrybucja stwierdził że 1. serwis musi mieć wzornik kluczyków 2. po narzucie marży nie powinni skasować za 2(dwa kluczyki) nie więcej niż 150 zł Bump: pozostaje Kraków i gość z linka mondeo88 22-06-2018, 12:19 Próbowałeś zakładać hak ponownie ?? Daniel 220 22-06-2018, 20:35 Krzysztof kontaktowałes się z tym gościem z Krakowa? pmiras 28-05-2020, 21:01 Jak w temacie, zgubiłem kluczyk do Westfalii, cienki srobokret, 5 sek i po sprawie... A głupi bałem się o zabezpieczenia bagażnika rowerowego, nie haka... malatxxx 28-05-2020, 23:25 po lewej stronie jest zaślepka jak się jej przyjrzeć i popukać okazuje się że jest plastikowa, wystarczy nożykiem podważyć i widzimy zawleczkę którą wystarczy zdjąć. Po zdjęciu trzeba wybić walec, ja posłużyłem się nasadką nr 10 i młotkiem, pukamy aż walec chowa się ok cm hak wypada sam Bump: trochę marne fotki ale i warunki nieszczególne[/QUOTE] witam,czy da się ponownie założyć hak bez problemu ? ja mam 2 kluczyki do westfalia ale zamek od wilgoci spuchł i nie działa ,z ciekawości bym sprawdził jak to wygląda po zdjęciu haka ,choć wolę jeżdzić z hakiem |