Zobacz pełną wersję : Szarpie na LPG

CrazyJesusPL
22-10-2016, 22:05
Witam. Mam mk3 2.5 Duratec i szarpie gdy pokaże sie check engine. Gdy skasuje błędy jedzie normalnie. Oto moje wykresy z FoCom. Prosze o weryfikacje.

https://www.youtube.com/watch?v=gyETewhalfY

GUTOW
04-11-2016, 18:59
A jaki błąd wyswietła?

CrazyJesusPL
10-11-2016, 20:47
Jutro podepnę kompa i napisze.

M.A.G.
10-11-2016, 22:35
Kolego, jak masz instrukcję, to poszukaj jakie napięcie sonda lambda powinna mieć, bo to ona może problem stwarzać.

Pozdro.

mefiu95
15-11-2016, 13:15
świece i przewody kiedy ostatnio wymieniałeś?

Karwos00
20-11-2016, 21:07
Te korekty długoterminowe powyżej 100% to żart ??

CrazyJesusPL
23-11-2016, 23:04
Sorry że dopiero teraz piszę, ale nie miałem za bardzo czasu. Zeskanowałem jeszcze raz kody i wyszło coś takiego.

GUTOW
27-11-2016, 18:30
Kolego gaz do regulacji a co masz zamontowane jak mogę zapytać? ?jaki reduktor i jakie wtryski i gdzie nawierty? ?A na benzynie jak kolega jeździ to jest Oki niewyskakuje błąd? ?Według mnie coś niejako z gazem możliwe ze wtrysk gazu umarł i piszczy i szarpie.

CrazyJesusPL
05-12-2016, 20:58
Gaz mam STAG AC, zawór odcinający ZAVOLI, reduktor i wtryskiwacze mam napisane AC. Na benie jest wszystko ok żadnych błędów nie ma. A dzwięk wtryskiwaczy to takie tykanie.

Karwos00
08-12-2016, 20:12
Masz Bałagan we wtryskach jak zezowaty w oczach :). A tak już poważniej - jeżeli już masz podgląd do korekt - gługoterminowych (LONG) to tak z ciekawości - oglądaj je na gazie - szczególnie te w okolicach 104% - następnie przełącz na benzynę.
Wg moich doświadczań :) powinny spadać i układać się w okolicach zera z jakimś plus minus kilka procent,

Zapamiętane błędy - wszędzie na uboga mieszanka - to świadczy właśnie o tej korekcie na +104 - tak ubogo jest, że komp benzynowy aż ponad 2x wydłuża czasy wtrysków żeby sprostać zapotrzebowaniu na paliwo.
Korekty zapętlają wtryski (zanim się zamkną w cyklu - już mają sygnał otwarcia - czyli są cały czas otwarte - szarpanie i inne cudawianki. Wywala Błąd - kasujesz - a kasując błąd - kasują się też korekty długoterminowe - znowu lepiej - ale te znowu rosną aż przerosną możliwości kompensacji i sytuacja się powtarza.
Wejdź na LPG-forum - dowiedz się do kogo z tamtejszych użytkowników podjechać i załatwią sprawę - chyba że przeczytasz instrukcję STAGA, porady itp - i sam to ogarniesz - ale najpierw dobrze by było poprawić sam montaż.

Kilka spraw:

Między rozdzielaczami a wtryskami mają być tej samej długości wężyki, od wtrysku do wprętki to samo - górnego rozdzielacza nie widać ale pewnie jest tak jak w tym dolnym - czyli źle.
Gdzie tam są filtry fazy lotnej?
Gdzie jest kompensacja między sekcjami??
Samochód kupiony z tym czy zakładane?

CrazyJesusPL
10-12-2016, 19:06
Byłem u gazownika oczywiście innego zrobił mi korektę mapy gazu. po przejechaniu 60 km znów wyskoczył błąd check. Mam założone nowe świece Motorcrafta i zmniejszyłem przerwę na świecach z 1,3 na 0,9 i na razie brak błędu. A co do instalacji gazu tzn wężyki poprawie z najbliższym czasie. Gazownik pokazał mi mapę gazu i faktycznie nie była dopasowana pod mapę paliwa.

Karwos00
12-12-2016, 22:33
Masz możliwość podglądu korekt itp to sprawdzaj - niestety jeżeli samochód jeździł na "złej"mieszance to przed porządną regulacją powinien przez jakiś czas jeździć na Pb - żeby wszystkie korekty ułożyły się do tych prawidłowych.

Karwos00
16-12-2016, 22:16
Przyczyn może być wiele.

elektroniczny
02-01-2017, 14:56
Korekta na 104%???
Dziwne, normalnie korekty ograniczają się do +/-25%.
Korekta 12% to też ciut dużo. Zależy jeszcze ile ta sama korekta wynosi na benzynie.

Ogólnie odczyty pokazują że instalacja gazowa pracuje na ubogiej mieszane.
Na dłuższa metę jest to bardzo szkodliwe dla silnika.

Wtryskiwacze gazowe jakie masz zamontowane to AC W03. To są dobre wtryski lpg.
Pytanie czy są wtryskiwacze lpg prawidłowo dobrane do silnika?

Przypuszczalnie był to standardowy tani montaż tylko z autokalibracją na warsztacie, bez strojenia na drodze.

Zrobić od nowa regulację o kogoś kto wie o co w gazie chodzi.
Montaż instalacji gazowej to małych poprawek.