Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2001-2008] Wymiana modułu komfortu który ?
gembalap 02-11-2016, 07:38 Witam,
Posiadam moduł GEM: 6S6T 15K600 AG
Wiem, e jest to wersja podstawowa oraz posiadam drzwi z podwójnym ryglowaniem (zamknięcie i domknięcie).
Na allegro są w tej chwili moduły:
GEM: 4S6T 15K600 DA
GEM: 2S6T 15K600 DF
1. Oba moduły są serii Dx zatem posiadają "wszystko", czy jednak funkcjonalnie coś je różni?
2. Czy moduły GEM są plug&play i można jeden wypiąć i wpiąć inny bez konieczności podpinania komputera, albo innych dodatkowych sztuczek?
3. Czy jeżeli kupię moduł z alarmem, a nie chcę korzystać (na razie) z jego udogodnień to mogę samemu w module wyłączyć tę opcję?
Pozdrawiam
Piotrek
shadow187 02-11-2016, 08:18 Ja wymieniałem u siebie i nic nie musiałem kombinować poza przypisaniem i aktywacja pilota.
Choć czytałem, że niektórym nie działały np poprawnie kierunki po zmianie modułu.
Tak . P&P
Funkcje były przetłumaczone gdzieś na forum z niemieckiej strony. Poszukaj.
Czasami pewene opcje trzeba aktywować bądź deaktywować. Jak podwujne ryglowanie. Antynapad. Domykanie szyb itp.
slawomirro 02-11-2016, 08:35 3. Czy jeżeli kupię moduł z alarmem, a nie chcę korzystać (na razie) z jego udogodnień to mogę samemu w module wyłączyć tę opcję?
To nie tak. Alarm jest modułem osobnym. GEM jedynie pozwala by alarm był i funkcjonował poprawnie z resztą funkcji samochodu, sam w sobie modułu alarmu nie zawiera.
gembalap 03-11-2016, 11:14 To nie tak. Alarm jest modułem osobnym. GEM jedynie pozwala by alarm był i funkcjonował poprawnie z resztą funkcji samochodu, sam w sobie modułu alarmu nie zawiera.
Czyli zamek centralny też nie jest elementem modułu komfortu, tylko oddzielnym modułem. znalazłem na allegro coś takiego:
http://allegro.pl/sterownik-zamka-centralnego-fiesta-mk6-5wk4-8033d-i6146341462.html
interesuje mnie zamontowanie zamka centralnego. mogę otwierać wszystkie drzwi z kluczyka. To mi nie przeszkadza. Chciałbym też przyciskiem z kabiny otwierać bagażnik.
Czy muszę zatem moduł komfortu zmieniać, czy nie?
Czy wystarczy, że zamontuję moduł z aukcji?
slawomirro 03-11-2016, 18:23 Czyli zamek centralny też nie jest elementem modułu komfortu, tylko oddzielnym modułem
interesuje mnie zamontowanie zamka centralnego. mogę otwierać wszystkie drzwi z kluczyka. To mi nie przeszkadza. Chciałbym też przyciskiem z kabiny otwierać bagażnik.
Czy muszę zatem moduł komfortu zmieniać, czy nie?
Czy wystarczy, że zamontuję moduł z aukcji?
GEM odpowiada ze to by centralny zamek działał poprawnie w samochodzie i samochód "widział", że jest otwarty lub zamknięty.
Centralny zamek to moduł zainstalowany w drzwiach kierowcy i to on odpowiada m.in. za to, że np przycisk otwierania bagażnika z wnętrza auta zadziała. Jeśli drzwi są zablokowane, przycisk nie zadziała.
Moduły w drzwiach kierowcy są różne i różnią się funkcjami. Prawdopodobnie potrzebujesz modułu o numerze: 2S6A-A21813-BK (8 pin) (ja takiego potrzebowałem jak musiałem wymienić z powodu awarii ten moduł). Na Allegro jest sporo innych modułów różniących się tylko jedną literką lub cyfrą. Nie będą pasować. Używany moduł kosztuje 150zł, nowy 800.
shadow187 03-11-2016, 18:40 A nie masz centralnego? Przy podwójnym ryglowaniu?
gembalap 04-11-2016, 09:52 A nie masz centralnego? Przy podwujnym ryglowaniu?
Drzwi rozkręcałem, ale tylko częściowo zdejmując boczek i montując głośniki. Dalej nie zaglądałem. Nie wiem co mam w samym wnętrzu drzwi przy zamku.
Sam samochód kupiony był jako wersja bez zamka centralnego i każde drzwi otwiera się samodzielnie.
Sam moduł komfortu który posiadam nie posiada w sobie funkcji zamka centralnego - GEM: 6S6T 15K600 AG
shadow187 04-11-2016, 13:41 No to tak jak kolega wyżej napisał. Musisz dołożyć w drzwi centralny zamek i dopiero zmienić moduł.
Witam, co do wymiany modułu GEM robiłem to w Fusionie 2007, ja fabrycznie miałem 6S6T... z końcówką AL i niestety musiałem wymienić na tego samego typu czyli 6S6T ale z końcówką BL ponieważ chciałem mieć kluczyk z pilotem. Więc jeśli posiadasz moduł typu 6S6T.... to tylko na taki możesz wymienić jeśli chcesz mieć centralny zamek. Biorąc pod uwagę, że ford fiesta MK6 i Ford Fusion to bliźniacze auta to na pewno tak jest. Co do wymiany to fakt wypinasz stary i wpinasz nowy. Tak poza tym to w chwili obecnej w mojej Fuzji jest zamontowany moduł GEM z Fiesty MK6 z końcówką BJ :D
gembalap 07-11-2016, 07:20 Witam, co do wymiany modułu GEM robiłem to w Fusionie 2007, ja fabrycznie miałem 6S6T... z końcówką AL i niestety musiałem wymienić na tego samego typu czyli 6S6T ale z końcówką BL ponieważ chciałem mieć kluczyk z pilotem. Więc jeśli posiadasz moduł typu 6S6T.... to tylko na taki możesz wymienić jeśli chcesz mieć centralny zamek. Biorąc pod uwagę, że ford fiesta MK6 i Ford Fusion to bliźniacze auta to na pewno tak jest. Co do wymiany to fakt wypinasz stary i wpinasz nowy. Tak poza tym to w chwili obecnej w mojej Fuzji jest zamontowany moduł GEM z Fiesty MK6 z końcówką BJ :D
To jeszcze jedno pytanie, czy zamek w drzwiach (pasażer i tył) jest kompletny i wystarczy podłączyć przewody, czy muszę tam wymienić zamek na taki z centralnym?
W moim Fordzie miałem centralny zamek z kluczyka, tzn. otwierałem wszystkie drzwi podczas odryglowywania kluczykiem drzwi kierowcy, tak więc samochód posiadał już centralny zamek, ale nie sterowany z pilota. W związku z tym jak pisałem dokupiłem GEM ze sterowaniem centralnym zamkiem z pilota, później dokupiłem stosowny kluczyk-pilot z surowym grotem i po zamontowaniu GEM-u zakodowałem pilota. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale domniemam, że masz już centralny zamek, a więc pozostało by kupić GEM i kluczyk do Fiesty MK6, zamontować wszystko i można się cieszyć :D
Bump: Dodam, że ja miałem pełne okablowanie w drzwiach więc nic tam nie zmieniałem.
shadow187 07-11-2016, 17:34 No właśnie kolego ty już miałeś zamek centralny. A kolega ma każde drzwi osobno otwierane. Więc najpierw musi wymienić w drzwiach kierowcy moduł a później moduł komfortu.
No właśnie kolego ty już miałeś zamek centralny. A kolega ma każde drzwi osobno otwierane. Więc najpierw musi wymienić w drzwiach kierowcy moduł a później moduł komfortu.
Wszystko się zgadza, masz rację, gdzieś mi to umknęło :wink:, nie ulega jednak wątpliwości, iż GEM tylko z szóstką z przodu i końcówka co najmniej B..
shadow187 07-11-2016, 18:22 Ab też obsługuje centralny Ale nie z pilota. Tylko z drzwiami.
Tak masz rację, ale ja modyfikowałem samochód z centralnego kluczyka na centralny z pilota więc dlatego mówię, iż do centralnego z pilota moduł z końcówką co najmniej B..
gembalap 18-11-2016, 07:46 Moduły w drzwiach kierowcy są różne i różnią się funkcjami. Prawdopodobnie potrzebujesz modułu o numerze: 2S6A-A21813-BK (8 pin) (ja takiego potrzebowałem jak musiałem wymienić z powodu awarii ten moduł). Na Allegro jest sporo innych modułów różniących się tylko jedną literką lub cyfrą. Nie będą pasować. Używany moduł kosztuje 150zł, nowy 800.
Mam jeszcze pytanie co do siłowników zamka klapy bagażnika. Na allegro też są różne.
50T - (256T-432A98-AE) http://allegro.pl/ford-fiesta-mk-6-05-hb-silownik-zamka-klapy-tyl-i6612781107.html
43T - 2SGT-432A98-AE http://allegro.pl/ford-fiesta-mk-6-04-silownik-zamka-klapy-tyl-i6612694773.html
(2S6T-432A98-AE) http://allegro.pl/silownik-zamka-klapy-fiesta-mk6-2s6t-432a98-ae-i6199537581.html
Czy mogę zamontować dowolny, czy jakiś konkretny muszę?
Pozdrawiam
Piotrek
kubaw20055 18-11-2016, 07:53 Mam jeszcze pytanie co do siłowników zamka klapy bagażnika. Na allegro też są różne.
50T - (256T-432A98-AE) http://allegro.pl/ford-fiesta-mk-6-05-hb-silownik-zamka-klapy-tyl-i6612781107.html
43T - 2SGT-432A98-AE http://allegro.pl/ford-fiesta-mk-6-04-silownik-zamka-klapy-tyl-i6612694773.html
(2S6T-432A98-AE) http://allegro.pl/silownik-zamka-klapy-fiesta-mk6-2s6t-432a98-ae-i6199537581.html
Czy mogę zamontować dowolny, czy jakiś konkretny muszę?
Pozdrawiam
Piotrek
Można zamontować każdy z powyższych ;)
|
|