Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-11-2016, 08:38   #1
gembalap
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Fiesta mk6
Silnik: 1.3
Rocznik: 2006
Domyślnie Wymiana modułu komfortu który ?

Witam,

Posiadam moduł GEM: 6S6T 15K600 AG
Wiem, e jest to wersja podstawowa oraz posiadam drzwi z podwójnym ryglowaniem (zamknięcie i domknięcie).
Na allegro są w tej chwili moduły:
GEM: 4S6T 15K600 DA
GEM: 2S6T 15K600 DF
1. Oba moduły są serii Dx zatem posiadają "wszystko", czy jednak funkcjonalnie coś je różni?
2. Czy moduły GEM są plug&play i można jeden wypiąć i wpiąć inny bez konieczności podpinania komputera, albo innych dodatkowych sztuczek?
3. Czy jeżeli kupię moduł z alarmem, a nie chcę korzystać (na razie) z jego udogodnień to mogę samemu w module wyłączyć tę opcję?

Pozdrawiam
Piotrek

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 04-11-2016 o 10:26
gembalap jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2016, 09:18   #2
shadow187
ford::average

Imię: Michał
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 TDDI C9DC
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Wymiana modułu komfortu - pytania

Ja wymieniałem u siebie i nic nie musiałem kombinować poza przypisaniem i aktywacja pilota.
Choć czytałem, że niektórym nie działały np poprawnie kierunki po zmianie modułu.

Tak . P&P

Funkcje były przetłumaczone gdzieś na forum z niemieckiej strony. Poszukaj.

Czasami pewene opcje trzeba aktywować bądź deaktywować. Jak podwujne ryglowanie. Antynapad. Domykanie szyb itp.
shadow187 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2016, 09:35   #3
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał gembalap Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3. Czy jeżeli kupię moduł z alarmem, a nie chcę korzystać (na razie) z jego udogodnień to mogę samemu w module wyłączyć tę opcję?
To nie tak. Alarm jest modułem osobnym. GEM jedynie pozwala by alarm był i funkcjonował poprawnie z resztą funkcji samochodu, sam w sobie modułu alarmu nie zawiera.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2016, 12:14   #4
gembalap

Cytat:
Napisał slawomirro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To nie tak. Alarm jest modułem osobnym. GEM jedynie pozwala by alarm był i funkcjonował poprawnie z resztą funkcji samochodu, sam w sobie modułu alarmu nie zawiera.
Czyli zamek centralny też nie jest elementem modułu komfortu, tylko oddzielnym modułem. znalazłem na allegro coś takiego:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

interesuje mnie zamontowanie zamka centralnego. mogę otwierać wszystkie drzwi z kluczyka. To mi nie przeszkadza. Chciałbym też przyciskiem z kabiny otwierać bagażnik.
Czy muszę zatem moduł komfortu zmieniać, czy nie?
Czy wystarczy, że zamontuję moduł z aukcji?
Stary 03-11-2016, 19:23   #5
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał gembalap Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli zamek centralny też nie jest elementem modułu komfortu, tylko oddzielnym modułem

interesuje mnie zamontowanie zamka centralnego. mogę otwierać wszystkie drzwi z kluczyka. To mi nie przeszkadza. Chciałbym też przyciskiem z kabiny otwierać bagażnik.
Czy muszę zatem moduł komfortu zmieniać, czy nie?
Czy wystarczy, że zamontuję moduł z aukcji?
GEM odpowiada ze to by centralny zamek działał poprawnie w samochodzie i samochód "widział", że jest otwarty lub zamknięty.

Centralny zamek to moduł zainstalowany w drzwiach kierowcy i to on odpowiada m.in. za to, że np przycisk otwierania bagażnika z wnętrza auta zadziała. Jeśli drzwi są zablokowane, przycisk nie zadziała.
Moduły w drzwiach kierowcy są różne i różnią się funkcjami. Prawdopodobnie potrzebujesz modułu o numerze: 2S6A-A21813-BK (8 pin) (ja takiego potrzebowałem jak musiałem wymienić z powodu awarii ten moduł). Na Allegro jest sporo innych modułów różniących się tylko jedną literką lub cyfrą. Nie będą pasować. Używany moduł kosztuje 150zł, nowy 800.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2016, 19:40   #6
shadow187

A nie masz centralnego? Przy podwójnym ryglowaniu?

Ostatnio edytowane przez shadow187 ; 04-11-2016 o 10:54 Powód: Ort
Stary 04-11-2016, 10:52   #7
gembalap

Cytat:
Napisał shadow187 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A nie masz centralnego? Przy podwujnym ryglowaniu?
Drzwi rozkręcałem, ale tylko częściowo zdejmując boczek i montując głośniki. Dalej nie zaglądałem. Nie wiem co mam w samym wnętrzu drzwi przy zamku.
Sam samochód kupiony był jako wersja bez zamka centralnego i każde drzwi otwiera się samodzielnie.
Sam moduł komfortu który posiadam nie posiada w sobie funkcji zamka centralnego - GEM: 6S6T 15K600 AG
Stary 04-11-2016, 14:41   #8
shadow187

Domyślnie Odp: Wymiana modułu komfortu który ?

No to tak jak kolega wyżej napisał. Musisz dołożyć w drzwi centralny zamek i dopiero zmienić moduł.
Stary 06-11-2016, 18:24   #9
Gosia01

Imię: Tomek
Model: Focus MK 3 Kombi
Silnik: 1,6 Benzyna
Rocznik: 2015

Witam, co do wymiany modułu GEM robiłem to w Fusionie 2007, ja fabrycznie miałem 6S6T... z końcówką AL i niestety musiałem wymienić na tego samego typu czyli 6S6T ale z końcówką BL ponieważ chciałem mieć kluczyk z pilotem. Więc jeśli posiadasz moduł typu 6S6T.... to tylko na taki możesz wymienić jeśli chcesz mieć centralny zamek. Biorąc pod uwagę, że ford fiesta MK6 i Ford Fusion to bliźniacze auta to na pewno tak jest. Co do wymiany to fakt wypinasz stary i wpinasz nowy. Tak poza tym to w chwili obecnej w mojej Fuzji jest zamontowany moduł GEM z Fiesty MK6 z końcówką BJ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gosia01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 08:20   #10
gembalap

Cytat:
Napisał Gosia01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, co do wymiany modułu GEM robiłem to w Fusionie 2007, ja fabrycznie miałem 6S6T... z końcówką AL i niestety musiałem wymienić na tego samego typu czyli 6S6T ale z końcówką BL ponieważ chciałem mieć kluczyk z pilotem. Więc jeśli posiadasz moduł typu 6S6T.... to tylko na taki możesz wymienić jeśli chcesz mieć centralny zamek. Biorąc pod uwagę, że ford fiesta MK6 i Ford Fusion to bliźniacze auta to na pewno tak jest. Co do wymiany to fakt wypinasz stary i wpinasz nowy. Tak poza tym to w chwili obecnej w mojej Fuzji jest zamontowany moduł GEM z Fiesty MK6 z końcówką BJ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jeszcze jedno pytanie, czy zamek w drzwiach (pasażer i tył) jest kompletny i wystarczy podłączyć przewody, czy muszę tam wymienić zamek na taki z centralnym?
Odpowiedz

Zasady postowania