Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Nie można zaprogramować pilota zdalnego sterowania

Lolek102
06-11-2016, 20:30
Witam
Mam problem ze swoim Focusem(2005 rok), a mianowicie gdzy próbuje zaprogramować pilota.
Auto potwierdzi wejście w tryb programowania( po przekręceniu kluczyka 4 razy w położenie 0-2 słychać piknięcie) ale gdy nacisne przycisk na pilocie , nie ma żadnego sygnału.

->Sprawdzałem już baterie( ma 3V)
->Odłączałem klemy od akumulatora

Proszę o pomoc
Z góry dziękuję

radek70
06-11-2016, 20:36
gdy nacisne przycisk na pilocie , nie ma żadnego sygnału. Pilot jest uszkodzony...

Konrad Gerard
06-11-2016, 20:51
Spróbuj zobaczyć czy na pewno dwie blaszki stykają z baterią - wczoraj miałem dokladnie ten sam problem co Ty, auto dawało sygnał, a i tak zakodować nie mogłem. Przyczyną było, że przy otwieraniu jakimś cudem nie stykała jedna z tych dwóch blaszek, bodaj jedna odpowiada za + druga za -.

Tak czy inaczej jeszcze przed tym radzono mi wyciągnąć i włożyć bezpiecznik odpowiadający za centralny.

Lolek102
07-11-2016, 06:34
A może być tak że w sterowniku jest zapisane już za dużo kluczyków ?

W instrukcji jest napisane że można zaprogramować tylko 8.

I który bezpiecznik odpowiada za centralny ?

Lolek102
07-11-2016, 19:04
Może ma ktoś jeszcze jakiś inny pomysł ?

yasiu.brzeg
07-11-2016, 19:13
Pilot uszkodzony. Na portalach aukcyjnych można kupić od 30 zł.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Lolek102
07-11-2016, 19:42
Skoro tak, pozostaje mi kupić inny pilot i wtedy spróbować .Dam znać co i jak.

koniar
11-11-2016, 10:20
Podbiję ten temat, ponieważ szukam sposobu na rozwiązanie podobnego problemu.
Też przestał działać stary pilot i za pośrednictwem tego forum znalazłem osobę sprzedającą piloty. Kupiłem samego pilota bez grota.
Niestety nowy pilot także nie daje się zaprogramować w opisany w instrukcji sposób. Samochód przechodzi w stan programowania (po przekręceniu kluczyka z pozycji 0 do II cztery razy w ciągu sześciu sekund), ale po wciśnięciu guzika na pilocie nic się nie dzieje.

Żeby było ciekawiej, to po umieszczeniu nowego pilota w oryginalnym uchwycie (tym w którym jest umieszczony grot), samochód przestaje reagować na oryginalny kluczyk - nie kręci rozrusznik. Przez pewien czas myślałem nawet, że padł akumulator, ale po osadzeniu w grocie starego pilota samochód odpalił od razu.
Spotkał się ktoś z czymś takim? Jakiś pomysł jak to rozwiązać i jaka może być przyczyna?

Lolek102
11-11-2016, 11:20
Podbiję ten temat, ponieważ szukam sposobu na rozwiązanie podobnego problemu.
Też przestał działać stary pilot i za pośrednictwem tego forum znalazłem osobę sprzedającą piloty. Kupiłem samego pilota bez grota.
Niestety nowy pilot także nie daje się zaprogramować w opisany w instrukcji sposób. Samochód przechodzi w stan programowania (po przekręceniu kluczyka z pozycji 0 do II cztery razy w ciągu sześciu sekund), ale po wciśnięciu guzika na pilocie nic się nie dzieje.

Żeby było ciekawiej, to po umieszczeniu nowego pilota w oryginalnym uchwycie (tym w którym jest umieszczony grot), samochód przestaje reagować na oryginalny kluczyk - nie kręci rozrusznik. Przez pewien czas myślałem nawet, że padł akumulator, ale po osadzeniu w grocie starego pilota samochód odpalił od razu.
Spotkał się ktoś z czymś takim? Jakiś pomysł jak to rozwiązać i jaka może być przyczyna?

Gdy przełożyłeś cały pilot przełożyłeś równiż immobilaizer,i przez to samochód przestał kręcić .

yasiu.brzeg
11-11-2016, 21:42
A czy nowy pilot jest sprawny? Oprócz grota należy przełożyć immobiliser, znajduje on się na połowie z baterią.

koniar
13-11-2016, 13:51
Faktycznie, nie przekładałem immobilisera. Z tym się już uporałem i samochód odpala na nowym pilocie. Niestety jednak nie da się nadal zaprogramować nowego pilota :/

A czy nowy pilot jest sprawny? Oprócz grota należy przełożyć immobiliser, znajduje on się na połowie z baterią.

Konrad Gerard
13-11-2016, 21:20
Niestety jednak nie da się nadal zaprogramować nowego pilota :/
To w takim razie musi być juz kwestia styków przy baterii tzw. plusa i minusa. Tez mi odpalał i otwierał centralny z kluczyka, a przy programowaniu miałem sygnał dźwiękowy po 4 obrotach i na samym końcu naciśnięcie jakiegokolwiek przycisku na pilocie nic nie dawało. (A bateria była włożona nowa)
Rozebralem na spokojnie pilota i zobaczyłem w końcu, że jedna z tych blaszek nie stykała dobrze baterii stad nie miała prawa działać, radzę Tobie to samo sprawdzić.

koniar
26-11-2016, 12:06
Sprawdziłem, ale niestety zarówno w starym jak i nowym pilocie blaszki są ok. Coś chyba jest zepsute w odbiorniku fal z pilota :/

To w takim razie musi być juz kwestia styków przy baterii tzw. plusa i minusa. Tez mi odpalał i otwierał centralny z kluczyka, a przy programowaniu miałem sygnał dźwiękowy po 4 obrotach i na samym końcu naciśnięcie jakiegokolwiek przycisku na pilocie nic nie dawało. (A bateria była włożona nowa)
Rozebralem na spokojnie pilota i zobaczyłem w końcu, że jedna z tych blaszek nie stykała dobrze baterii stad nie miała prawa działać, radzę Tobie to samo sprawdzić.

Lolek102
27-11-2016, 21:29
W moim przypadku winowajcą faktycznie okazał się popsuty pilot. W piątek odebrałem nowy pilot (scyzoryk) i udało się go dokodowac bez żadnego problemu.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam