Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] Przeróba lamp tylnich raz jeszcze
zakładasz przełącznik EU i na przekaźniku
O i taka odpowiedź mnie interesowała, a pamiętasz kolego które piny w włączniku są od p. Mg tył?
do bcm jest ciężki dostęp daruje sobie
jest tragiczny, ale podpinając raptem 2 kabelki do BCM (z przełącznika i z lampy) masz to zrobione "fabrycznie" vs. druciarstwo
jest tragiczny, ale podpinając raptem 2 kabelki do BCM (z przełącznika i z lampy) masz to zrobione "fabrycznie" vs. druciarstwo
Masz rację, podepnę tak jak fabryka chciała ;-)
a co do kodowania dla mojego MY2013
Dla BCM to prawdopodobnie 726-40-01 xxxx xxxX xx
0- wyłączone
1- włączone
a dla IPC żeby kontrolka świeciła ?
ipc tak jak dla 14+, ipc sie nie rozni w 13.
ipc tak jak dla 14+, ipc sie nie rozni w 13.
Dziękuje . Pozdrawiam
fusion , Robic w oryginale jak jest możliwość, nie kleić , cudować ,
przełącznik -bcm bcm-tyln lampka, a temat wałkowany tysiące razy Barixon wystarczy cofnąć się do tylu , jest szukajka, poczytać, nawet schematy były, włączenie p.mglowego BCM w MY13 tez gdzieś było , nie wiem czy nawet ja nie pisałem......
muffintsi 26-02-2019, 20:53 Dokładnie. Dostep nie jest wcale jakiś tragiczny, chyba że ma się ręce jak bochny chleba ;)
Dokładnie. Dostep nie jest wcale jakiś tragiczny, chyba że ma się ręce jak bochny chleba ;)
Jak całe życie się naprawia i składa auta to podpięcie 2 kabelków w ciasnym miejscu na pierwszy raz może być ciężkie :P / czekam na włącznik świateł i do dzieła ... zrobię sobie to chwycę wprawę na klientach :) /
Witam chciałbym się podzielić pewnym spostrzeżeniem.Mam Fusion Energi 2017 podczas podłączania tylnego światła przeprowadziłem przewód do BCM stwierdziłem że nie ma potrzeby wymiany włącznika świateł oczywiście po wcześniejszym programowaniu BCM i IPC Włączanie i przełączanie przeciwmgielnych odbywa się oryginalnym przyciskiem poprzez kombinacje wraz z drogowymi światłami
naciśnięcie przy włączonych światłach mijania podczas jazdy-zapalają się tylne i przednie mgielne
zmiana świateł na drogowe - gasną przednie tył nadal świeci
naciśnięcie przycisku w tej pozycji wyłącza tył
Tak jest w moim aucie ciekawe dlaczego gdzieś czytałem o programowaniu włączenia tylnych mgielnych w błysku może to jest to Pozdrawiam
podczas podłączania tylnego światła przeprowadziłem przewód do BCM
Czemu nie wymieniłeś włącznika ? Ja posłuchałem i popiołem jak fabryka chciała , bez kombinacji, majątku przecież nie kosztuje ..
Włącznik mam przewód z włącznika do BCM też podpięty, ale nie działał i właśnie stwierdziłem ze działa tak samo jak na oryginale tylko na przycisk od przednich tak jak opisałem, może w moim modelu jest inaczej programowany, nie reaguje na przycisk tylnych. Tak naprawdę wcale mi to nie przeszkadza spełnia swoją funkcje, kontrolki się zapalają i światła też
106op dla mnie , jakas masakra ...... tyle w temacie
Mariusz1238 06-03-2019, 21:20 Witam,
Przymierzam się do przeróbki tylnych lamp w Fusionie z USA. Przed ogarnięciem elektroniki i diod lamp chcę zakodować je by sprawdzić na których przewodach są które sygnały. No i niestety mam problem z zakodowaniem. Pierwotnie blok 28 wygląda następująco:
726280100000001035A
7262802000000000057
Na trzecim od końca znaku w obu wierszach zmieniam na 1 i programuje, programowanie zakańcza się sukcesem. I tu nie wiem dlaczego w rezultacie uzyskuje po odczytaniu aktualnego konfigu:
7262801000000010158
7262802000000000056
Dlaczego A zamieniło się na 8 a w drugim wierszu 7 na 6?
Próbowałem kilkukrotnie i nic. Fusion z 2014r. Ktoś pomoże?
726-28-01 (2014+ MY) xxxx xxxx xXxx
1 (Światła tylne w UE Mondeo)
jeżeli twoja linia nie wygląda tak : 0101 0101 015B << to przepisz ją i będzie działać
czasem sama zmiana jednej cyferki nic nie daje i należy zmienić całą linijkę
Mariusz1238 06-03-2019, 22:10 Ok, jutro spróbuje i dam znać, a co z wierszem 726-28-02 trzeci od końca znak to: 0=Stop_Turn, 1=Turn_Only wydaje mi się ze powinna być 1 na Xxx patrząc od Końca.
Też nie chce mi jej zaczytać, jak powinien wyglądać cały wiersz?
, a co z wierszem 726-28-02
tego bloku nie ruszam. Dopiero w 2016 ustawiam na
0000 0000 0158 na 2016 MY
we wcześniejszych rocznikach nic nie zmieniam i działa
makarena2008 07-03-2019, 09:41 Dlaczego A zamieniło się na 8 a w drugim wierszu 7 na 6?
Próbowałem kilkukrotnie i nic. Fusion z 2014r. Ktoś pomoże?
Bo to są sumy kontrolne i same się uzupełniają na właściwe jak w poprzedzających komórkach coś zmieniasz.
Mariusz1238 07-03-2019, 15:04 Ok, faktycznie jest to suma kontrolna bo po wczytaniu 0101 0101 015B czyli sekwencji 0 i 1 poprzedzających 15B na końcu B pozostało, a nie inna wartość jak poprzednio. Drugiej linijki nie ruszałem i po sprawdzeniu miernikiem kabelki dla kierunków, pozycji oraz stopu są oddzielnie wysterowane. Pozostaje kwestia przerobienia lamp, pozycje zrobię w obrysie (aktualnie mam wersję SE) więc zrobię nowy stabilizator i wstawię dodatkowe LEDy wokół lamp. Problem pojawia się z odseparowaniem górnej części od dolnej Led oraz zasilaniem górnego segmentu jako kierunku. Mam płytkę ze starej uszkodzonej lampy i chcę na niej spróbować to wykonać. Ma ktoś pomysł w którym miejscu odseparować diody a następnie w którym zasilić górny rząd led by działały jako kierunki?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/WXEhEsacAusR_bDPwr_4Q5E5XQgks9
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/wqplZz7ullMvx6Mz1IviwZezZsOY9N
Kto porządnie przerobi lampy SE na Titanium ? Kogo możecie polecić ?
Witam,
Mam przerobioną jedną tylną lampę i zauważyłem, że przy włączonym kierunkowskazie i naciśnięciu stopu kierunkowskaz słabiej świeci. Drugą mam europejską wiec różnica jest znaczna. Dzwoniłem do wykonawcy przeróbki i powiedział mi że tak musi być. Czy Wy też tak macie zrobione przeróbki?
Czy Wy też tak macie zrobione przeróbki?
Nie wszystko normalnie świeci i nic nie przygasa tak jak w originale. Coś jest źle zrobione... Wymieniam na warsztatcie sporo takich lamp i zdarzały się problemy ze źle przerobiony lampami a to problem z przeprogramowaniem bym a to błędami waliło.
Ja odsyłam lampy do Krakowa i nigdy nie ma problemów lampy działają tak jak powinny
Masz źle przerobione lampy. Sam jak przerabiałem miałem taki problem.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
lukaszooo 01-05-2019, 08:35 Przerabiał ktoś SE na Titanium ? Lampy i tak trzeba przerobic na EU i zastanawiam sie nad pozycją w obrysie. Ma to sens czy poziom druciarstwa jest tak wysoki że lepiej kupić ori EU ?
Ma to sens czy poziom druciarstwa jest tak wysoki że lepiej kupić ori EU ?
No jest poziom druciarstwa dość wysoki ... wklejają listwę diodową w obrys . Ostatnio jesen kolega tak miał i od razu mu powiedziałem na dzień dobry ,że dokładano obrys .....
kup nasze albo sciagnij chinola, przerobka jest taka jak pisze leszcz, wyglada tandetnie i jeszcze widzialem takiego, ktoremu przygasa obrys przy stopie ;)
wyglada tandetnie i jeszcze widzialem takiego, ktoremu przygasa obrys przy stopie
takiego to nie widziałem jeszcze ale za to paski ledowe powkładane w multum już ;)
lukaszooo 02-05-2019, 08:40 Auto walniete przodem, jedna lampa połamana wiec pewnie wsadze FDL. Tył caly więc myślałem nad przerobieniem, no nic trzeba przemyśleć temat.
JARO7007 02-05-2019, 18:47 Druciarstwo a druciarsto może stanowić poważną różnicę.
U mnie nie było możliwości przeprogramowania, a kupienie nie było wtedy łatwie, a tym bardziej tanie.
Mam już ponad 2,5 roku przerobione i jakoś nic się nie dzieje.
Trochę mnie to kosztowało czasu i roboty, ale nie miałem zbytnio innego wyjścia.
lukaszooo 02-05-2019, 19:37 Masz przerobione SE na titanium ? Mozesz wkleić foty ?
JARO7007 02-05-2019, 22:14 Tak dokładnie, SE na Titanium.
Mogę wrzucić zdjęcia, ale dokładnie czego?
Jak świecą?
lukaszooo 03-05-2019, 00:04 Tak, jak świeci obrys.
Podpowie ktoś o jakim napięciu jest podawany sygnał z włącznika przeciwmgielnych do BCM ?
Podpowie ktoś o jakim napięciu jest podawany sygnał z włącznika przeciwmgielnych do BCM ?
Szczerze ?! Po co i do czego Ci to potrzebne? Każdy kto podłącza zgodnie ze sztuką nie wnika. A kto robi jakieś chińskie zwody i kombinuje niech się zastanowi co czyni...
Szczerze ?! Po co i do czego Ci to potrzebne? Każdy kto podłącza zgodnie ze sztuką nie wnika. A kto robi jakieś chińskie zwody i kombinuje niech się zastanowi co czyni...Dla eksperymentu to ma być.
Witam,
mam problem którego nie mogę rozwiązać. Mam przerobione lampy w fusionie se 2016 rok oraz zakodowane i wszytko hula. Problem robi się ze światłem przeciwmgielnym. Kabel poprowadzony do tylnej lampy na klapie, od przełącznika do bcm połączenie także jest. Kodowanie zrobione a nie działa... Na desce kontrolka nie zapal się. Zero reakcji. Czy powodem może być brak doposażenia fabrycznego w światła przeciwmgielne przednie. Robiłem identycznie u kolegi i wszystko zagrało. Tylko że jego auto ma fabryczne przednie przeciwmgielne.
Z góry dziękuję za pomoc.
ja nie mialem fabrycznych przednich a tylne dzialalo wg "fabryki".
instalacja do przednich byla w aucie gotowa (poza zderzakiem oczywiscie)
Czy pinologia w kostakach se jest inna niż w titanium oraz kodowanie?
Czy pinologia w kostakach se jest inna niż w titanium oraz kodowanie?
Pinologia jest ta sama, kodowanie w BCM 2013 jest inne niż w 2014+
IPC jest to samo. Jeżeli robisz 2016 to korzystasz z kodowania 2014+ i ma działać.
Przednie przeciwmgielne nie mają tu nic do rzeczy.
Mam ford fusion 2015 FUS lampy mam przerobione przez fachowca próbuje zaprogramować niby wszystko działa stop kierunki tylko w tylnych światłach nie pali się obwódka
A masz wersję titanium?
Ciężko coś powiedzieć jak nic konkretnego nie napisałeś. Jak masz ułożone piny, co zmieniałeś w kodowaniu itd
mam zmienione BCM 726-28-01 0001 0101 015a BCM 726-28-02 0000 0000 0158 BCM 726-41-01 0104 0001 0176 diler od którego kupiłem mówił że to wersja titanium w papierach pisze FSU , jeszcze jedno pytanie jestem w trakcie przerabiania przeciwmgielnych czy na pinie nr2 we wtyczce powinna pojawić się masa po włączeniu A co jest nie tak w tym wpisie ,teraz już wiem że nie mam titanium faktycznie po dołożeniu pinów we wtyczkach zgodnie z schematem przeciwmgielne tył nie działają a na bitach czy bajtach faktycznie się nie znam kierunki i stop i pozycyjne są ok mam fusiona 2015
A masz wersję titanium?
bobi14 kolega wyskoczył jak prawdziwek po deszczu w maju, i chce z SE zrobic titanium, zła pinologia, zero pojęcia o mierniku, zapodał, wpisy kogoś z forscana i plącze bo ma problem , klepie, zmienia bity na bajty, bajty na bity, a gdzie suma kontrolna, hmm a my na forum , posiadając:mrgreen::mrgreen::mrgreen: wszech wiedze , zdalnie ogarniemy ..
:619:
Teraz wycieczka do handlarza po zwrot części kasy za se zamiast titanium
Teraz wycieczka do handlarza po zwrot części kasy za se zamiast titanium
Wycieczki nie będę robił bo nie dałem za niego dużo 23000 zł vin 3FA6POHDOFR230374 wydaje mi się że i tak się opłaciło ,to jak faktycznie powinien wyglądać wpis w BCM do przeciwmgielnych i lamp ,kable we wtyczkach przerobiłem ,kupiłem przełącznik od mondeo mk5 .Dodam że posiadam mk4 ghia i jestem z niego zadowolony tego fusiona kupiłem tylko dla tego żeby zająć się czymś mam ciężko chorą żonę na SLA i naprawa tego forda daje mi jakąś odskocznię choć na chwilę od rzeczywistości ,jak możecie pomóżcie jak nie to też dam sobie radę powoli .
Tylne światło przeciwmgielne:
726-28-01 (2014+ MY) xxxx xXxx xxxx
(BCM) 0 (wyłączone - domyślne) 1 (włączony)
720-02-02 (2014+ MY) xxxX xxxx
(IPC) 2 (włączone)
Z włącznika kabelek do bcm z bcm do tylnej lampy i działa
bobi14 okej a tylne lampy przerobione przez profesjonalistę ... dokładane oświetlenie titanium ? obramowka ? czy nie ? czy tylko prze lutowane diody i rozcięcie plutki góra dół
Tak przez fachowca wysyłałem do przeróbki i przeciwmgielne w odblasku ,wychodzą 4 kable z lamp domyślam się że bez obrysu
Tak przez fachowca wysyłałem do przeróbki i przeciwmgielne w odblasku ,wychodzą 4 kable z lamp domyślam się że bez obrysu
Próbuje uruchomić przeciwmgielne wszustko wpisałem zgodnie z instrukcją ale kontrolka na wyświetlaczu nie pokazuje się 720-02-02 zmiana na xxx2 xxxx
720-02-02 zmiana na xxx2 xxxx
A dołożyłeś brakujące przewody?
domyślam się że bez obrysu
cóż skoro miałeś bez obrysu a fachowcowi nie powiedziałeś że chcesz go mieć to Ci go nie zrobił , możesz jeszcze raz przerobić lamy z obrysem i będzie śmigać albo wymień na takie lamy które już mają obrys fabrycznie.
A dołożyłeś brakujące przewody?
cóż skoro miałeś bez obrysu a fachowcowi nie powiedziałeś że chcesz go mieć to Ci go nie zrobił , możesz jeszcze raz przerobić lamy z obrysem i będzie śmigać albo wymień na takie lamy które już mają obrys fabrycznie.
Kable dodałem pin 8 na 2 i 25 do lampy ,zresztą sprawdzę jeszcze raz ale kontrolka powinna i tak świecić tak mi się wydaje ,jak nie zadziała pociągnę z przednich i do rejestracji będzie ok ,lampy tył narazie zostawię ,chwilowo mam coraz większe problemy z żoną i robię ten samochód z doskoku płakać się chce że nikt na świecie nie może jej pomóc ,remont samochodu daje mi chwilowy odpoczynek .
Witam Grono,
Na wstępie chciałbym się przywitać i nadmienić, że płynie do mnie Fuzja zza wielkiej wody. Jako że jest czas to ogarniam wszystkie potrzebne rzeczy do przysposobienia auta.
Jest to model SE z 2015 roku. Wiem, że trzeba
- przerobić światła tylne,
- dostosować radio i multimedia,
Mam pytanie zatem do znawców
1. Czy jest ktoś z okolic Wrocławia i okolic, kto może mi ogarnąć pakiet przeróbek ? Jeżeli polecacie kogoś innego to chętnie rozważę nawet transport aby to było zrobione dobrze.
2. Znalazłem komplet świateł tylnych z obrysem (wiem że SE tego nie ma) na ali....... i pytanie czy będzie to pasować 1:1 ? Jak jest z jakością tych lamp ?
3. Jeżeli będę chciał dodatkowo założyć lampy przednie LED to założenie chińskich zamienników z tyłu nie będzie kolidowało z przodem ?
4. No właśnie pytanie co ze światłami przednimi - jedna lampa jest uszkodzona, druga wygląda na sprawną - czy te lampy się nadają to użytku (wiem że świecą "prosto")
5. Co z licznikiem - czy można go przestawić na km (w sensie licznika nie prędkości) oraz zrobić spolszczenie ?
Znalazłem komplet świateł tylnych z obrysem (wiem że SE tego nie ma) na ali....... i pytanie czy będzie to pasować 1:1 ? Jak jest z jakością tych lamp ?
będzie pasować a jakość no cóż kupisz to się przekonasz . takie (https://www.aliexpress.com/item/33015101653.html?spm=2114.search0104.3.135.21bd516 aQIeaU3&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_8_10065_ 10068_10843_319_10059_10884_317_10887_10696_321_32 2_453_10084_454_10083_10103_10618_10304_10307_1082 0_10301_10821_537_536%2Csearchweb201603_52%2CppcSw itch_0&algo_expid=6750c038-49f4-45af-8ec0-4d25c5950136-21&algo_pvid=6750c038-49f4-45af-8ec0-4d25c5950136&transAbTest=ae803_4) ? wersja HIGH z tego co widze więc z obrysem jak mniemam . Dodatkowo w klapę też trzeba kupić aby był komplet "obrysu"
Jeżeli będę chciał dodatkowo założyć lampy przednie LED to założenie chińskich zamienników z tyłu nie będzie kolidowało z przodem ?
full ledy z EU ? jak tak to tylko założyc i zakodować + ewentualinie po jednym kabelku od lampy do BCMa przeciągnąć
Co z licznikiem - czy można go przestawić na km (w sensie licznika nie prędkości) oraz zrobić spolszczenie ?
masz tam w opcjach km i przestawisz sobie sam
co do spolszczenie przedlifty nie są robione na nasz język .Możesz zawsze wymienić licznik na taki od Mondeo z EU :D - polecam
Witam.
Mam fusiona z USA, lampy przerobione jednak brakuje tylnego przeciwmgłowego. Czy jest tu ktoś z Poznania kto wie jak to dorobić? Na elektryce się trochę znam, lutować też potrafię, ale nigdy nie miałem Forda. Będę miał przełącznik od wersji z przeciwmgłowymi, myślę aby jedną wsteczną żarówkę na czerwono. Nie wiem jak to od strony przekodowania ugryźć...
Pacjent Fusion SE 2017
Dołożone przeciwmgielne kable poprowadzone jak trzeba bcm i ipc przekodowanie jak trzeba. I pojawia się problem z uruchamianiem przeciwmgielnych. Raz się załączają a raz nie. Jak się włączą to nie idzie ich wyłączyć, ponowne wciskanie przycisku nic nie daje, a i włączyć się już ich nie da. Ktoś spotkał się z takim problemem ?
Błąd w BCM:
Kod: B1A79 - Obwód tylnego światła przeciwmgielnego
Dodatkowe symptomy usterki:
- Obwód zwarty do akumulatora lub otwarty
przedzwonić kabelek może przy przeciąganiu coś się uszkodził, a światełko jakie dołożone?
Błąd w BCM:
Kod: B1A79 - Obwód tylnego światła przeciwmgielnego
Dodatkowe symptomy usterki:
- Obwód zwarty do akumulatora lub otwarty
no trzeba sprawdzić instalację ... BCM>wyłłcznik - wyłącznik>lampa
coś chyba pomieszałeś przycisk na przełączniku świateł->BCM, BCM->lampy
podpowie ktoś gdzie podpiąć tylne przeciwmgielne we włączniku świateł z mondeo z tą opcją i gdzie w BCMiemie? Jak zakodować znalazłem ale gdzie kabelki podpiąć niestety nie :(
zajcew bylo pisane, trzeba poszukac dokladniej ....a nie czekac odrazu na gotowe
zajcew bylo pisane, ...
Było, było kolego Krzysztofie...
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2837062&postcount=377
Ale co poradzisz na tę rosnącą bezradność i lenistwo młodych????8)
no właśnie , jest wszystko , tylko poszukać , ale ja taki dobry nie jestem i nie będę, żeby sypać linkami dla ludzi co nie potrafią i nie chcą poszukać,
zaśmiecają tylko tematy ,,, ..... tedi_k
a doskonale wiesz, ze ani Ja, ani Ty, na tacy nikt nie dostał. tylko nieraz nie przespało się nocki żeby coś zrobić....
zajcew bylo pisane, trzeba poszukac dokladniej ....a nie czekac odrazu na gotowe
ok, dzięki - musiałem przeoczyć :)
edit. jest na 19 i 23 stronie faktycznie, sorki za zaśmiecanie wątku.
spoko , szukajka jest, ale trzeba pocztytac ...... niestety
przedzwonić kabelek może przy przeciąganiu coś się uszkodził, a światełko jakie dołożone?Te chińskie zamiast odblasków w zderzaku.
no trzeba sprawdzić instalację ... BCM>wyłłcznik - wyłącznik>lampaPin w kostce dobrze nie stykał i tego była wina.
Gacek8989 20-09-2019, 13:21 Panowie próbuje przerobić lampy przed liftowe fusion, rozcielem lampy płytkę wyjelem, moje pytanie jest takie czy w przed lifcie trzeba koniecznie rozciac ścieżki? Żeby rozłaczyc górę od dołu? Bo w po lifcie nie ma takiej możliwości i programowaniem się to robi.. Więc po co ciąć ścieżki w przed lifcie? Czerwone diody wywaliłem, dałem pomarańczowe omijając płytkę, podłączyłem plus i minus... Kompem powinno się to ustawić?
W przed i po lifcie musisz przerobić płytkę żeby odseparować stop od kierunkowskazów. Chyba że idziesz na łatwiznę, oddzielasz zasilanie i wrzucasz przetwornicę jak to niektórzy robią. Tania będzie siała w eter więc miłego słuchania radia :) lub droga ok 100PLNow która mniej sieje. Elementy do przerobienia płytki dla mniej leniwych to koszt ok 5PLNow (bez LEDow oczywiście) :) przy opcji dla mniej leniwych nie powstają żadne zakłócenia
Witam,
Pytanie - ponieważ kompletuje graty aby ktoś wykonał przeróbkę przeciwmgielnych. Czy ten włącznik również będzie pasował ?
https://allegro.pl/oferta/mondeo-mk5-14r-wlacznik-swiatel-dg9t-13d061-hdw-8483480706
ten ma chyba regulację świateł i nasuwa mi się pytanie czy przy zwykłej soczewce da się tą regulację uruchomić (oczywiście zakładam że zamontowałbym lampy z silniczkami do regulacji) ?
Czy ten włącznik również będzie pasował ? będzie jak pociągniesz kable do tych reflektorów , co ciekawsze taki sam włącznik w ASO kosztuje 210 zł - jak zwykle na allleeee tanio jest tanio :D
Dareksciebur 07-10-2019, 16:54 witam czy przerabial ktos tylnie swiatla ford fusion usa 2016 zeby bylo przeciwmgielne ,mam w tylnim lewy wystaje kabelek pan ktory sprzedal mi auto powiedzial mi zejestprzerobione i tylko podlaczyc do wlacznika
pytanie jaki mam kupic przelacznik
Dareksciebur 07-10-2019, 17:46 witam gdzie w trojmiescie mozna zrobic swiatlo przeciwmglowe tylnie
moje swiatla sa podobno przerobione na titanium i wystaje kabelek niby do przeciwmgielnego jaki mam kupic przelacznik , czy taki moze byc
https://allegro.pl/oferta/oe-ford-przelacznik-wlacznik-swiatel-mondeo-v-mk5-8391807657?reco_id=801fdf8d-e918-11e9-a2f0-000af7f610b0&sid=1cd3d0f84797ee9dbaaf52fac42b60e8c157c38c529f4e 34b5162f65fddea227&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&
Taki to jest do automatycznego poziomowania świateł,a Ty zapewne masz manualną regulację góra/dół świateł.
Dareksciebur 07-10-2019, 18:17 MAM TAKI
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-wlacznik-swiatel-ford-fusion-mk5-8335472749
No to jak masz taki i wszystko Ci działa,to musi być taki jak podałeś w linku.
Możesz kupić oryginalny przełącznik świateł, nowy w ASO kosztuje trochę ponad 200zl. Wtedy podłączasz ten kabelek pod bcm i kabelek od bcm do przełącznika, aktywacja kompem i jest jak z fabryki
Chciałbym założyć do swojego fusiona lusterka zewnętrzne automatycznie składane z kierunkowskazami bez blisa. Czy istnieje taka możliwość ? Jeżeli tak, to z iloma pinami szukać lusterek ?
Jak rozkręcałem lusterko to miałem 9 pinów na kablu. Lusterka składane, z elektryczną regulacją, oświetleniem i chyba było też ogrzewane :)
Przy 9 pinach na 100% było grzanie.
Witam Panowie,
Wiem że tutaj zaglądają głównie Fuzjowcy, dlatego przepraszam za OT.
Pytanie: Czy przednia szyba od kierowcy zawsze się otwiera i zamyka z automatu w całości ? Mam tak u siebie, inne mogę otworzyć tyle ile mi pasuje przyciskając lekko a od kieorwcy nie mogę. Mam coś zrypane czy TTTM ?
Witam wszystkich jestem nowy na tym forum z postów wynika ze jest tu wielu specjalistów więc może uzyskam pomoc..Mam fusiona 2017 r i chciałem programowo rozdzielić stop i kierunki czy ktoś mógłby mi pomóc który parametr w bcm zmienić żeby na jednym pinie był tylko kierunek bez stopu.Z góry dzięki.
Ktoś z kolegów w Warszawie/okolicach robi takie przeróbki świateł tylnych?
Czy ktoś z forum przerabia lampy tylne na EU W fusionie 2017 ??? Wolę dać zarobić forumowiczom niż allegrowiczom :wink:
Drodzy,
Do tylnych lamp poprowadzonych jest 5 przewodów ten 1 "nadmiarowy" to "outage turn" do niczego nie podłączony.
Po stronie prawej jest to przewód połączony do BCM wtyczka C2280D pin 44.
Chciałbym z lewej strony ten sygnał wykorzystać do halogenu czy ktoś ma rozpiskę który to będzie pin z lewej strony we wtyczce C2280D ?
I drugie pytanie czy przewód z końcówką będzie pasował do wtyczki C2280F pin 25 - rozmiarowo to te same konektory ??
Witam,
przerobiłem sobie lampy z usa na eu,tylko że teraz kiedy włączam kierunkowskaz miga razem z stopem.
Czy może mi powiedzieć jak rozdzielić sygnał w forscanie?
Ford Fusion 2018 1.5l
damascus7 03-12-2019, 20:43 Kilkanaście stron wcześniej wszystko jest dokładnie opisane. Nie ma znaczenia lift czy przed. Robi się tak samo.
Czasem wystarczy przekodowanie, czasem kodowanie plus fizyczne przełożenie pinów w lampach tylnych. Nie wiadomo od czego to zależy, bo mogą stać dwa takie same auta z tego samego rocznika i wyposażenia, a oba można robić inaczej. Jeśli przerabia SrebrnaStrzała od nas z forum ,którego swoją drogą polecam to z automatu przekłada kabelki.
Czarny kabel to masa, niebieski postój,żółty stop, czerwony kierunek.
Tak czy siak zapodaję małą pomoc.
1. Tutaj zdjęcie kostki przy samej lampie tylnej. Zapięcie masz u góry.
https://i.imgur.com/gUAcx92.jpg
2. Tak ustaw PINY w lampach tył po przeróbce:
https://i.imgur.com/cJ2LKLv.jpg
3.
https://i.imgur.com/z3syKi2.jpg
4. W UCDS konfiguracja:
https://i.imgur.com/YnKSDdw.jpg
https://i.imgur.com/LQqF7BX.jpg
Widzę że zdjęcia mojej ręki dalej po necie krążą :)
Cześć czy może ktoś mi podpowie, bo nie mogę namierzyć jakie konektory pasują do wtyczek w kostce od włącznika i wtyczek w kostkach od BCM ?
link oznaczenie
namierzylem tylko oryginalne forda:
DU2Z-14474-AA - 9U5T-14474-DA
DU2Z-14474-DA - 7U5T-14474-UA
ew. jezeli ktos ma do sprzedania w rozsądnej cenie to też proszę o priv
Poszło na PW. Wracamy do tematu Do zrobienia tak jak już wcześniej pisano są trzy wtyczki, trzeba uzupełnić po jednym pinie w każdym. Pierwsza wtyczka to, wtyczka do przełącznika świateł. Przewód z pinem wkładamy od przodu /od gniazda/ by to zrobić należy zdjąć szara osłonę, podważając ja delikatnie po bokach i zsuwając do przodu.
Potem wkładamy od przodu przygotowany pin w miejsce nr 2 wtyczka opisana jest od tyłu wiec łatwo znaleźć właściwe gniazdo. Przewód musi być bardzo cienki bo inaczej nie przejdzie przez gniazdo. Kolejna czynność to zabezpieczenie wtyczki szarą zatyczką od przodu.
Pomimo tego, że post dosyć stary to moim zdaniem wprowadza w błąd i być może przyda się innym. Pin we wtyczce montujemy i wyjmujemy tyłem. Oczywiście jeśli robimy przeszczep z innej wiązki można wyjąć przodem ale ponowny montaż tyłem. Dotyczy to postu #224 na stronie 23
Już wyjaśniam dlaczego:
Jeśli włożymy go od przodu (oczywiście da się) ten nie zatrzaśnie się we wtyczce i będzie latał luzem, co w konsekwencji może powodować problemy ze stykiem, być może nie od razu ale w przyszłości.
Aby wyjąć pin należy mieć średniej grubości igłę oraz obejrzeć jak to jest zbudowane. Mnie to zajęło 3 minuty.
Dodatkowo. Każdy PIN jest inny. Ten od lampy jest wyraźnie większy, ale te pomiędzy przełącznikiem wyglądają podobnie jednak są minimalnie różne (podpowiadam :) - da się dostosować ten od przełącznika aby pasował do BCM).
Witam. Znacie kogoś z okolic Kalisza lub Wrocławia kto poprawnie przerobi lampy tylnie do Ford Fusion Titanium.
Edit: Czy posiada ktoś do odsprzedaży piny do montażu lamp tylnich? Albo czy wiecie gdzie mogę je znaleźć? Ktoś coś pisał, że w drzwiach są podobne, ale nie wiem gdzie ich szukać dokładnie.
Witam. Chciałbym uniknąć ciągnięcia dodatkowego kabla do tylnego przeciwmgielnego od BCMa i chciałem zapytać, czy mogę w tym celu wykorzystać niewykorzystany przewód dostępny w gnieździe lampy (zielono/niebieski). Czy może ktoś podpowiedzieć skąd idzie ten przewód (lub podesłać schemat)? Może idzie też z BCMa tylko z innego PINu? I czy nie jest on gdziś indziej "używany" po rozgałęzieniu?
110931
Drugie pytanie - jak przełożyć PINy we wtyczce w lampie... nie chciałbym ich urwać, a wkładanie od "przodu" spinacza biurowego w dziurkę nie daje spodziewanych efektów (średnicą pasuje idealnie) ... czy coś źle robię, czy po prostu jestem zbyt delikatny?
110932
wojtasko 22-03-2020, 16:07 Aby wyciągnąć prawidłowo pin z wtyczki lampy, należy zdjąć górną obudowę.
Potem wyciągamy uszczelkę która jest w środku i następnie delikatnie wpychamy białą prowadnicę pinów (którą widać od strony wtyczki - kierunek przesuwania blokady - od strony przewodów w dół kostki) - po bokach są prowadnice.
Teraz kostka jest odbezpieczona i można od przodu wkładać np. spinacz biurowy w dziurkę nad danym pinem i wyciągamy od strony przewodów.
makarena2008 22-03-2020, 16:20 Ford Fusion 2019 Titanium.
Pytanie do znawców czy wersja Titanium w Fusion po lifcie ma kierunkowskazy w tylnej lampie w błotniku żółte tak jak w przypadku Forda Edge, czy czerwone jak w Edge w biedniejszych wersjach.
Na fotce przykład takiej lampy - przez środek listwa chromowana.
Druga fotka - moja lampa.
Pytam, bo w lewej mam uszkodzone szkło,a auto w transporcie i nie wiem czego szukać i czy konieczna będzie przeróbka lamp.
Witam,
Wiem, że pewnie temat przewijał się kilkakrotnie. Ale czy znajduje się tutaj ktoś z Wrocławia kto zmodyfikuje mi jedynie lampy tylnie pod kierunkowskazy w Ford Fusion Mk5? I jaki koszt takiej usługi?
piotrdyrkacz 21-05-2020, 09:18 Witam.
Koledzy czy ktoś może mi powiedzieć jakie diody smd stosujecie do zmiany barwy z czerwonej na pomarańczową w kierunkowskazach?
Dziękuję i pozdrawiam
czy konieczna będzie przeróbka lamp.
Tak konieczna
Bump: a wkładanie od "przodu" spinacza biurowego w dziurkę nie daje spodziewanych efektów (średnicą pasuje idealnie) ... czy coś źle robię, czy po prostu jestem zbyt delikatny?
klucz to sposób rozebrania wtyczki .. a ją rozbiera się od tyłu i wypycha plastik od tyły do przodu :) 5 min roboty wszystko :D
piotrdyrkacz 21-05-2020, 12:52 Kolego leszcz podpowiedz proszę jaki typ diod smd użyć do kierunkowskazów fusiona. Dzięki
Marcin Kompanowski 13-07-2020, 14:37 Mam Forda Fusion sprowadzonego z USA chcialbym zapytac o alternator do tego Forda podaje nr VIN 3FA6P0H96ER168747 ,obiawy to mrugajace swiatla, nierowna praca silnika na biegu jalowym ,wyswietlany jest komunikat bateria/akumulator,po jakims czasie gasnie ,jeden elektryk samochodowy powiedzial ze to alternator,drugi sprawdzal ten alternator na stole i powiedzial ze jest wszystko dobrze,usterka nadal wystepuje
Pozdrawiam,
Marcin
kiwaczek 17-07-2020, 09:46 chciałbym się zapytać w którym miejscu powinno się zamieścić światła przeciwmgielne tylne (w którym miejscu znajdują się one w Fordzie Mondeo mk5)?
Ja mam łezki led zamiast odblasków w dolnym spoilerze. Kupiłem na Aliexpress. Zajebiście świecą. Przeglądy przechodzą. Podłączyłem do przednich przeciwmgłowych dzięki czemu nie musiałem przerabiać przełącznika. Nie ma w przepisach obowiązku rozdziału przednich przeciwmgielnych z tylnymi.
Mam Forda Fusion sprowadzonego z USA, chciałbym się zapytać w którym miejscu powinno się zamieścić światła przeciwmgielne tylne (w którym miejscu znajdują się one w Fordzie Mondeo mk5)?
Pozdrawiam,
Marcin
fabrycznie w lewej lampie w klapie, dwie diody obok wstecznego. Mozesz wymienic lampe na euro - sa drogie. Mozesz zamienić lewy wsteczny na czerwoną żarówkę, albo wymienic odblaski na wersje ledowe (choć moje jako przeciwmgielne świecą widocznie za słabo - nie wiadomo jak trafisz u chinczyka)
Nie ma w przepisach obowiązku rozdziału przednich przeciwmgielnych z tylnymi.
Tu się nie zgodze - wg. przepisów o ile tylne mogą się zaświecać razem z przednimi, to przednie muszą mieć możliwość zaświecenia oddzielnie (ze względu np. na dopuszczenie przez ustawodawce używania przednich przy dobrej widoczności na krętej górskiej drodze) Przepisy te umożliwiają zastosowanie jednego wyłącznika dwu-stopniowego zamiast oddzielnych - czyli pierwsza pozycja sam przód, druga pozycja przód+tył.
kiwaczek 17-07-2020, 10:52 To możesz wykręcić żarówki z przednich i wtedy nie będą Ci z przodu świeciły. Mnie by się nie chciało pieprzyć z przełącznikiem dla świateł których i tak się nigdy nie używa, a tylnie musisz mieć obowiązkowo do przeglądu a włączysz może ze 2 razy w roku. Mnie świecą z mocą jak światła stopu.
A czy kolega Zeneq może podać nr artykułu z przepisów które tak mowią jak odpisałeś?
kiwaczek 17-07-2020, 12:27 Tu masz link do tych przeciwmgielnych #Aliexpress 77,61 zł 38%OFF | Taillight Style Red 3D Optic LED reflektor tylnego zderzaka jazdy tylne światło hamowania włączanie świateł dla 2014 ~ 2016 Ford Fusion Mondeo
https://a.aliexpress.com/_B1Z4Th
kiwaczek 17-07-2020, 23:49 Chyba, że chcesz taki wypas!
Myślicie że to legalne w Polsce?
....A czy kolega Zeneq może podać nr artykułu z przepisów które tak mowią jak odpisałeś?
Ja zaspokoję Kolegi ciekawość:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 24 grudnia 2019 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
§ 2 pkt. 13 mówiący o tylnym świetle przeciwmgielnym, w tym takie zastrzeżenie:
1) może włączać się tylko wówczas, gdy włączone są światła drogowe, mijania lub przeciwmgłowe przednie,
2) powinno dać się wyłączyć niezależnie od innych świateł
Nie ma chyba wątpliwości, że połączenie tylnych i przednich świateł przeciwmgielnych jest nielegalne?:568:
Nie ma chyba wątpliwości, że połączenie tylnych i przednich świateł przeciwmgielnych jest nielegalne?:568:
Dokładnie , a nawet sprytniejszy diagnosta potrafi odrzucić samochód na przeglądzie :D ostatnio trafił do mnie Fusion w którym handlarzowi się nie chciało i zrobił na jednym włączniku no bo przecie koszta.. przednie i tylne przeciwmgielne , diagnosta dał 14 dni na poprawienie tego bo nie dopuści do ruchu ...
To możesz wykręcić żarówki z przednich i wtedy nie będą Ci z przodu świeciły.
no i znowu się nie zgodzę, bo jeśli auto jest w owe światła wyposażone, to wg przepisów mają one być sprawne. Możesz co najwyżej wymontować całe przeciwmgielne, ale nie same żarówki.
Mnie by się nie chciało pieprzyć z przełącznikiem dla świateł których i tak się nigdy nie używa, a tylnie musisz mieć obowiązkowo do przeglądu a włączysz może ze 2 razy w roku.
Nie no ja wszystko rozumiem i nic nie neguje, jedynie mówię co o tym temacie mają do powiedzenia przepisy, a co za tym idzie niektórzy diagności, bo potem ktoś przeczyta brednie i powtarza.
Mnie świecą z mocą jak światła stopu.
moje niestety słabsze i jak dla mnie różnica widoczna, na przeglądzie przechodzi
z tym, że diagnosta rozumie, ze to amerykaniec ;P
A czy kolega Zeneq może podać nr artykułu z przepisów które tak mowią jak odpisałeś?
zenq, nie zeneq ;p
Tadeusz juz przytoczył odpowiedni paragraf.
kiwaczek 02-08-2020, 12:49 Każdy zrobi jak uważa. Dla mnie to bezsensowna robota i koszty. Ja tak mam i przeglądy regularnie przechodzę. S Diagnosta sprawdza tylko tylnie przeciwmgielne bo to obowiązkowe a przednie go nie interesują. Ni i jak mam auto ponad 3 lata to może raz się zdarzyło, że wlączyłem przeciwmgielne światła. Amen.
Każdy zrobi jak uważa. ...Amen.
No i zgodnie z tą filozofią jest sporo takich "każdych", co to uważają, iż 7) przykazanie ("nie kradnij") wraz z jego implementacją w kodeksie karnym to "bardzo słaby pomysł ograniczający kreatywność"...
Wszelkie takie wypowiedzi jak Kolegi powyżej powinny być KASOWANE Z AUTOMATU przez moderatorów.
Takie jest moje zdanie. Amen.
kiwaczek 09-08-2020, 12:57 Wszelkie takie wypowiedzi jak Kolegi powyżej powinny być KASOWANE Z AUTOMATU przez moderatorów.
Takie jest moje zdanie. Amen.
Tak samo jak i powinni być kasowani ci wszyscy diagności którzy mi robili przeglądy przez te ostatnie lata i to sprawdzali i mówili że tak może być po czym podbijali dowod rejestracyjny...
Po drugie na szczęście Kolega nie jest moderatorem i nie będzie decydował co kasować.
Witam,
mam pytanko natury technicznej. Czy zasilanie tylnych lamp idzie tunelem środkowym?
Dziwna sprawa jakiś czas temu wymieniałem Sync 1 na Sync 2 i prawdopodobne po tej akcji zanikły światła mijania w tylnych lampach. Kierunki , stop , wsteczne i pozycyjne działają normalnie.
Czy mogłem jakoś coś rozłączyć?
Proszę o wszelkie sugestie bo nocą ciężko przemieszczać się bez świateł tylnych.
JARO7007 11-10-2020, 15:55 Witam,
mam pytanko natury technicznej. Czy zasilanie tylnych lamp idzie tunelem środkowym?
Dziwna sprawa jakiś czas temu wymieniałem Sync 1 na Sync 2 i prawdopodobne po tej akcji zanikły światła mijania w tylnych lampach. Kierunki , stop , wsteczne i pozycyjne działają normalnie.
Czy mogłem jakoś coś rozłączyć?
Proszę o wszelkie sugestie bo nocą ciężko przemieszczać się bez świateł tylnych.
Z tyłu nie ma świateł mijania! Z tego co napisałeś, to działają wszystkie poza przeciwmgielnymi, ale skoro w nocy nie można jeździć, to raczej chodzi o pozycyjne.
Z tyłu nie ma świateł mijania! Z tego co napisałeś, to działają wszystkie poza przeciwmgielnymi, ale skoro w nocy nie można jeździć, to raczej chodzi o pozycyjne.
chodzi o oświetlenie pojazdu z tyłu w trakcie jazdy w nocy. Czy do tego służą pozycyjne? wątpię. Włączam mijania i z tyłu tez powinny zapalić się odpowiednie sekcje w lampie. Proszę mnie poprawić o ile się mylę.
chodzi mi o obrys lampy z błotnika wiem ze ta w klapie to tylko w wersji Titanium.
http://i.imgur.com/gGewTM2.jpg
....Czy do tego służą pozycyjne? wątpię. ...
Niezłe...;):D
Kto takim kolegom wydaje prawo jazdy???!!!:lol:
Niezłe...;):D
Kto takim kolegom wydaje prawo jazdy???!!!:lol:
Punkty pomocy 0.
Po ustawieniu włącznika na pozycję 2 ze zdjęcia
https://a.allegroimg.com/s1024/0c1ddb/4fa3b6c94e8989a683d7db4220b7
, aktywują się światła mijania przód oraz powinny tylne lampy niestety tył nie świeci .
To czy i od kiedy mam prawo jazdy nie ma tu znaczenia.
Punkty pomocy 0.
...
A co tu "pomagać" jak ktoś nie wie do czego służą światła pozycyjne??? Oraz kiedy pozostają włączone...
Chciało się chociaż Koledze popatrzeć własnymi oczami czym się różni oświetlenie tylne w pozycjach 1 i 2 (jak ktoś nie umie ich nazwać...) owego włącznika świateł?
Dodam, by się nie pastwić nadmiernie, że oświetlenie tylne pojazdu w obu pozycjach NIE MA PRAWA SIĘ RÓŻNIĆ DOKŁADNIE NICZYM.:568:
Abecadło. Niedostateczny ze znajomości podstawowych przepisów ruchu drogowego.
JARO7007 12-10-2020, 14:31 chodzi o oświetlenie pojazdu z tyłu w trakcie jazdy w nocy. Czy do tego służą pozycyjne? wątpię. Włączam mijania i z tyłu tez powinny zapalić się odpowiednie sekcje w lampie. Proszę mnie poprawić o ile się mylę.
chodzi mi o obrys lampy z błotnika wiem ze ta w klapie to tylko w wersji Titanium.
http://i.imgur.com/gGewTM2.jpg
Tak, to są światła pozycyjne!
Mam dokładnie ten sam problem.
poprzedni właściciel chwile po wymianie sync sprzedał mi auto i odkryłem, że nie ma pozycyjnych z tyłu - nie wiązałem tego ze sobą.
tak jak u kolegi kierunki, stop, wsteczny i obrysówki działają .
Tak, to są światła pozycyjne!
ok to ich nie ma, w czym może być problem ?
kierunek, wsteczne i stop działa poprawnie
kierunki, stop, wsteczny i obrysówki działają
przecież masz wszystko ...
ja pierdu :)
Nie nie mam i tu problem, że w nocy poza tymi żarówkami małymi nazwijmy je obrysówką i uprzejmie proszę wszystkich purystów językowych o zimną krew.
jest ciemno i kierowcy mrugają intensywnie mi po lusterku co nieco przeszkadza.
I bardzo mi zależy na rozwiązaniu tegoż problemu aby nie mrugali.
jest ciemno
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e5b6016d10e8.jpg (https://naforum.zapodaj.net/e5b6016d10e8.jpg.html)
obrysówki(pozycyjne) ... co Ty chcesz więcej ? Tak powinno być
Właśnie pozycyjne by się przydały. świeci tylko żaróweczka umieszczona w miejscu zaznaczonym na rycinie - pozycyjne nie świecą
świeci tylko żaróweczka umieszczona w miejscu zaznaczonym na rycinie - pozycyjne nie świecą
no tak ma być .
Można oczywiście przekodowac tak auto aby jednocześnie była obrysówka i pozycja w stopie ....
Nie wydaje mi się zrobię po pracy fotkę. Ponieważ samochodu nie widać z tyłu nie ma światła. A jak zatem zrobić aby nie świeciła obrysówka tylko pozycja?
Leszczu, kwestia nazwenictwa:)
świeci mu się jedynie obrysówka z boku lampy, ta mala diódka, a pozycji w obwodce lampy nie ma.
A jak zatem zrobić aby nie świeciła obrysówka tylko pozycja?
Obstawiam przerobione lampy SE (fizyczny brak pozycji w obwódce) i blędnie zakodowane (czyli nie zakodowana pozycja w stopie)
albo lampy zrobione na titanium ale zle przepinowane wtyczki, choć obrys się świeci więc raczej nie to.
Leszczu, kwestia nazwenictwa:)
świeci mu się jedynie obrysówka z boku lampy, ta mala diódka, a pozycji w obwodce lampy nie ma.
Obstawiam przerobione lampy SE (fizyczny brak pozycji w obwódce) i blędnie zakodowane (czyli nie zakodowana pozycja w stopie)
albo lampy zrobione na titanium ale zle przepinowane wtyczki, choć obrys się świeci więc raczej nie to.
I tu możemy być bliżej prawdy bo lampy przerabiane z SE (nie robione na Titanium), gdzie konkretnie przekodować tą "pozycję w stopie" w BCM?
wystarczy:
MY14+
726-28-01 xxxx xxxx xXxx
1 - eu mondeo
3 - us s/se
4 - us titanium
czy coś jeszcze jest?
wygląda to tak
no to faktycznie lipa .
albo kodowanie albo kable nie tak
no to faktycznie lipa .
...
3 dni temu robiłem dokładnie odwrotną operację...8)
Przyjechał jeden z kolegów i mimo usilnej mej perswazji, iż wyłączenie pozycyjnych na linijce stopu i zostawienie jedynie tych bocznych "diodek" to BARDZO NIEMĄDRY POMYSŁ "się uparł, że on tak chce i już"... Zobowiązałem kolegę, że przy sprzedaży auta ma dać mój telefon, by to doprowadzić do porządku...:lol:
BTW - inna sprawa, że te pozycyjne na linijce stopu "dawały tak po oczach jak przeciwmgielne prawie"...:)
"Przerabiacze" lamp robią jak umieją...
Tadeusz pomożesz mi z tym ? Do Kato mam nie daleko
3 dni temu robiłem dokładnie odwrotną operację...8)
Przyjechał jeden z kolegów i mimo usilnej mej perswazji, iż wyłączenie pozycyjnych na linijce stopu i zostawienie jedynie tych bocznych "diodek" to BARDZO NIEMĄDRY POMYSŁ "się uparł, że on tak chce i już"... Zobowiązałem kolegę, że przy sprzedaży auta ma dać mój telefon, by to doprowadzić do porządku...:lol:
BTW - inna sprawa, że te pozycyjne na linijce stopu "dawały tak po oczach jak przeciwmgielne prawie"...:)
"Przerabiacze" lamp robią jak umieją...
czyli mozna takiemu wjezdzac w bagaznik bez zastanowienia ;)
tedi_k wysłałem Ci jakiś czas temu PW - tylko miałem przeładowaną skrzynkę
Cześć, przewertowałem wszystkie posty do tego tematu ale nie znalazłem odpowiedzi, gdzie najlepiej się wpiąć pod zasilanie przeciwmgłowych tylnich jeśli dokładamy przełącznik przeciwmgielnych. Patrząc na schemat bezpieczników kabinowych, nie wiem czy któryś odpowiada za światła mijania a jak wiadomo przeciwmgielne mogą się tylko palić gdy są włączone światła mijania. czy pozostaje wtedy szukanie kabelka od pozycyjnych i wpięcie się tam ?
pozdrawiam
...wpięcie się tam ?
...
W Fusion przeciwmgielne tylne robi się dokładnie jak w Mondeo MK5 (EU). Włącznik podłącza się (1 kabel) do BCM i z BCM (drugi kabel) na tylne przeciwmgielne. Jakoś mi się nie chce po raz n-ty wrzucać schematów...
Po dołożeniu kabli i przełącznika trzeba zakodować w IPC i BCM i będzie działać dokładnie wg przepisów EU.
Witam ktoś przerabiał tylne lampy ford fusion 2015 chodzi mi głównie o rozdzielenie góry od dołu w którym miejscu cięcie ścieżki ?
Jaki klej polecacie do uszczelnienia lamp?
W Fusion przeciwmgielne tylne robi się dokładnie jak w Mondeo MK5 (EU). Włącznik podłącza się (1 kabel) do BCM i z BCM (drugi kabel) na tylne przeciwmgielne. Jakoś mi się nie chce po raz n-ty wrzucać schematów...
Po dołożeniu kabli i przełącznika trzeba zakodować w IPC i BCM i będzie działać dokładnie wg przepisów EU.
Doskonale to wiem, ale nie każdy jest techniczny żeby potrafić czytać schematy albo chce zrobić to jak najtaniej.
Przerobiłem już dwa amerykańce i działa bez problemu. Opiszę to dla osób, które nie ogarniają schematów. Potrzebne są:
1. Przełącznik uniwersalny do świateł przeciwmgielnych
2. ok 5m przewodu 2x0,5mm2
3. specjalna szybkozłączka do wcinania się w przewód
4. bezpiecznik na kablu
Przy przerabianiu lamp na europejskie najlepiej dać od razu żeby zamontowali diody do przeciwmgłowego. U mnie to kosztowało dodatkowo 150 zł. Od strony lampy jeden kabel podłączamy pod przeciwmgłowy a drugi przez szybkozłączkę wpinamy pod obwód świateł pozycyjnych. Przełącznik najprościej zamontować po lewej stronie niżej niż kierownica. Pokrywa ta się otwiera i jest łatwy dostęp i montaż. Na kablu zasilającym dodajemy zabezpieczenie. Odpowiednio podłączamy przełącznik, zasilanie wychodzące z przełącznika po włączeniu podłączamy do kabla wychodzącego na światło. Minus bierzemy z śruby, która jest za maskownicą przy drzwiach. I to by było na tyle, cały koszt z przesyłkami maks 50 zł.
pozdrawiam wszystkich nietechnicznych, którym pomogłem.
...pozdrawiam wszystkich nietechnicznych, którym pomogłem.
"Po taniości" to sobie można latarkę z czerwonym szkiełkiem zawieszać z tyłu jak - nie daj boże - mgła się zdarzy.
Kolejny Kolega co to hołduje zasadzie "na konia stać być musi, na uzdę już nie koniecznie"...:one: Autko za kilkadziesiąt kzł i "robimy po taniości"...:roll::roll:
Można i tak.:shock:
Panowie, przeczytałem chyba wszystkie posty w tym temacie ... i nadmienie że nie będzie krótko chociaż postaram się streścić.....
Oczywiście Fusion '15 titanium. Lampy przerobione itd, kierunki działają, stop, wsteczny też. żeby nie robić zagadnień dodam że obie lampy z tyłu są tak samo przerobione na wtyczce( fotki )
https://prnt.sc/vln6ez Pin nr 3 odcięty
https://prnt.sc/vln784żółty przewód od lampy obcięty i połączony z odciętym kablem pin nr 3 - tyle ustaliłem że jak je rozewrę to kierunkowskaz nie działa
https://prnt.sc/vln8l9a na tym pinie tj nr 1 dostaję zasilanie od hamulca jak i włącznika przeciwmgielnych.
jednak mój problem dotyczy lampy lewej. Światło przeciwmgłowe ( uruchamiane 1 przyciskiem przy przełączniku świateł ) uruchamia się z przeciwmgłowymi z przodu - tak wiem wiem pisaliscie ze tak być nie może zapewne z czasem kupię moduł EU z podzielonym przeciwmgielnym - jednak z tyłu uruchamia się na pasku świateł stopu,
Przez co wciśniecie hamulca + włączenie przeciwmgłowego, nie przynosi żadnego efektu :572: odpaliłem miernik, zmierzyłem przewody na kostce lampy i tak na pinie 1 tj biało zielony podawane jest napięcie zarówno jak wciskam hamulec i tak samo gdy klikam włącznik przeciwmgielnych. dodam że żaden dodatkowy przewód nie leci na tył samochodu, rozebrałem też kawałek deski i odpiąłem coonnectory F i G od BCM żeby zobaczyć czy tam nie ma jakiegoś mostka - ale bez sukcesów. Czy ktoś wie, może, umie mi pomóc ? także odpłatnie. Kupiłem przeciwmgłowe w zderzak, wiem jak je podłączyć - bedzie to lekkie wyzwanie ale pewnie ogarnę, jednak nie mam pojecia gdzie szukać dalej "mostka" i chciałbym pierwsze uporać się z tym jakże udanym przeciwmgielnym rozwiązaniem g:) magika z wwa i odłączyć włączanie światła stop przy naciśnieciu przycisku przeciwmgielnych z przodu.
EDIT:
Rzeźba znaleziona. ktoś ją sprytnie zamaskował pod dywanikiem na calej szerokosci tylnej kanapy. więc teraz szukanie mostka i ogień. Fotki wrzucę później jakim patentem magicy to porozdzielali.
Patryk725 19-11-2020, 11:11 Pytanko mam odnośnie moich lamp VIN: 3FA6P0HD2ER247126 . Czy jest możliwość by pozycje świeciły w całości a nie tylko pasek który również zapala się przy wciśnięciu "STOP"?
Chciałbym by świeciły jak na tym filmie (nie zależy mi na pływających kierunkach):
https://www.youtube.com/watch?v=EhGy3G-ldG8
....Czy jest możliwość by pozycje świeciły w całości...
Kolega ma lampy SE a nie Titanium. Po wymianie na Titanium będzie jak na filmie...8)
Patryk725 19-11-2020, 12:06 Kolega ma lampy SE a nie Titanium. Po wymianie na Titanium będzie jak na filmie...8)
czyli u mnie nic nie da rady "ulepszyć"? :)
Chciałbym by świeciły jak na tym filmie
Można ewentualnie przerobić twoje lampy aby tak świeciły jest to do zrobienia. Czasem przerabiam tak lampy gdy sobie ktoś tego życzy, zostanę pewnie skrytykowany że lepiej wymienić lampy .
Mackford 26-11-2020, 09:52 Witam wszystkich czy jest ktoś z mazur może i by przerobił mi płytkę z tylniej lampy albo pomógł w przeróbce mam juz wyjeta ja a druga lampa to Europejczyk juz kodowanie zrobię bo jest tu wsztstko opisane ale chciałbym jeszcze w tym roku pojeździć autem. Pozdrawiam
Damian9999 19-12-2020, 15:16 Witam mam zakupione do przeciwmgielnego przelacznik od mondeo i lampki w zderzak z aliexpres napisal by ktos jak to podlaczyć bo nie moge nigdzie znalezac na necie. A musze przeglad zrobic a teraz kazdy po nowym roku dopiero moze podlaczyc mi to. Wielkie dzieki.
Ford fusion mk5 2014
... nie moge nigdzie znalezac na necie. ...
:027::roll:
"Nigdzie na necie nie ma" a u nas na forum bez problemu... Trochę inwencji w używaniu szukajki...:569::one:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2837062&postcount=377
pastereczka 05-01-2021, 19:17 Witam Panowie wiem że stary temat ale dopiero nie dawno kupiłem forda fusiona se i ma lampy już przerobione europejskie ale chciałbym mieć jak w titanium i moje pytanie co lepiej się opłaca przerabiać te czy kupić oryginał .Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
JARO7007 05-01-2021, 20:27 Witam Panowie wiem że stary temat ale dopiero nie dawno kupiłem forda fusiona se i ma lampy już przerobione europejskie ale chciałbym mieć jak w titanium i moje pytanie co lepiej się opłaca przerabiać te czy kupić oryginał .Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Przecież pytałeś już o to w innym temacie!
Odpowiedzi otrzymałeś, teraz kwestia rozważyć na co się zdecydować.
Nikt za Ciebie tego nie zrobi!
pastereczka 05-01-2021, 20:52 Wiem że już pisałem o tym ,tylko właśnie chodzi o to że oryginalne lampy są kurde w ciul drogie i przymierzam się do przeróbki i chciałbym kogoś dobrego znaleźć kto by to zrobił ,może wiesz kto dobrze by to ogarnął gdzieś nie daleko gdzie mieszkam? Znalazłem Gościa za 400zl to zrobi ale właśnie czy dobrze to zrobi .Wiem że to ryzyko Moje i właśnie może ktoś z forum to robi.
JARO7007 05-01-2021, 23:18 W takim razie źle sformuowałeś pytanie.
Ja szukałem w necie. Tak jak pisałem robił mi to gość w okolicach Krakowa, jakaś mała mieścina. Nie pamiętam dokładnie gdzie to robiłem, bo to było 4 lata temu.
Ja jemu wysyłałem lampy i chyba po dwóch dniach były u mnie zrobione. Nawet wymienił żarówki na ledy w światłach cofania i przeciwmgielne. Choć ja tego nie potrzebowałem, bo miałem inny pomysł na przeciwmgielne. Więcej Ci niestety nie pomogę. Musisz poszukać w tych okolicach. On typowo zajmuje się przeróbką lamp.
Panowie, czy ktoś z Was robił światła w klapie w polifcie(2017 długa blenda)? Mam wersję se i tam są tylko odblaski a chciałbym aby świeciły tam obrysy.
pastereczka 16-01-2021, 21:11 Koledzy bo będę kupował lampy od titanium,to One bez problemu będą pasowały do Fusiona SE rok 2015 ,chodzi Mi o wtyczkę ,nie będzie żadnego problemu z ich wymianą będzie trzeba je tylko przekodować tak?
FUSION 2014 16-01-2021, 21:54 to One bez problemu będą pasowały do Fusiona SE
U mnie bez problemu, tylko jeden kabelek trzeba było podciągnąć do przeciwmgłowego [emoji6]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pastereczka 17-01-2021, 09:25 Okej Kolego dzięki za informację, ale to powiedz bo Ja mam przeciwmgielne zrobione u siebie na tego pstryczka ,to i tak bym musiał ciągnąć dodatkowy kabel? Czy będzie git?
FUSION 2014 18-01-2021, 11:53 Ja mam przeciwmgielne zrobione u siebie na tego pstryczka ,to i tak bym musiał ciągnąć dodatkowy kabel? Czy będzie git?
Nie wiem jak masz zrobione ale proponuję kupić oryginalny włącznik i zrobić według poniższego schematu [emoji6] jest dużo informacji na forum w tym temacie
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210118/d4e83652e6986f8ea29e4d0a87059eb6.jpg
Unnamed33 25-01-2021, 13:49 Podłącze się do tematu, mam fusiona SE 2016 o tak samo chce dokupić lampy titanium z mondeo. Powie mi ktoś jak je odróżnić ? Na allegro znalazłem: https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk5-hatchback-lampa-tylna-lampy-led-eu-9957950235?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Czy w nich świeci cały obrys lamp ? Przepraszam jest to głupie pytanie. Pozdrawiam
w kazdej europejskiej swieci obrys lampy.
te z linku to z HB, musisz ze swoich lamp przekrecic plasticzki maskujace zeby pasowały do sedana.
Unnamed33 25-01-2021, 15:41 O to nie wiedziałem, czyli wychodzi na to że lampy tył w każdej wersji HB były takie same ? U siebie mam te biedne które naokoło mają odblask zarówno w klapie jak i błotniku i nie wygląda to specjalnie.
Fusion posiadał wersję bieda i wersję titanium, w europie była jedna wersja swiateł tylnych, oczywiście pomijając rożnicę przed i po liftingową.
pastereczka 27-01-2021, 17:18 Kolego mam pytanie bo napisałeś tam koledze żeby lampy z HB wsadzić do sedana to trzeba przekręcić plastiki maskujące? Możesz dokładniej powiedzieć o co chodzi? Bo jestem trochę zielony jeśli chodzi o to,a właśnie Ja te lampy kupiłem z tego linku co wysłał Kolega.
Bump: A druga sprawa czy ma może ktoś dokładny opis jak potem po założeniu lamp przekodować lampy ,chodzi Mi dokładnie co trzeba po włączać w kompie?
pastereczka 02-02-2021, 12:20 Panowie czy może ktoś pomoc? Potrzebuje dokładnie jak Forscanem można przekodować lampy do titanium. Chodzi Mi dokładnie w co wejść i co zmienić.
adambartoszek 02-02-2021, 12:55 Jestem w Katowicach w dniach 4,5,6 marzec jest ktoś w stanie przerobić tylne lampy z usa na eu?
jestem na szkoleniu więc termin niestety sztywny.
Potrzebuje dokładnie jak Forscanem można przekodować lampy do titanium.
Wszystko jest wystarczy poszukać w temacie .
Hej. Mam problem ze swiatlem przeciwmgielnym. Robilem to w ten sposob, ze pociagnalem jeden kabel od lampy do kokpitu, tam zamontowalem przycisk, podlaczylem go pod bcm, jeden kabel przy lampie przecialem i podmienilem. Problem mam taki, ze gdy wlaczam przeciwmgielny yo swieci mi rowniez wsteczny, no i oczywiscie gdy wlaczam bieg wsteczny to rowniez swieca oba. Macie jakies pomysly co zle zrobilem? Prace wykonywalem wedlug filmiku dostepnym na yt. Dzieki
2014 2.0 eb titanium
Czy do kazdej lampy gdzie, jest swiatlo cofania idzie osobna wiazka, czy idzie jedna i sa one miedzy soba polaczone? Czy moim bledem moze byc to, ze podlaczylem nowy kabel za nie ten co trzeba? To do posta wyzej. Dzieki
FUSION 2014 02-03-2021, 12:00 Dorobiłeś brakujący pin do wtyczki lampy?[emoji848]
Nie dorabialem. Poprowadzony kabel od przycisku podpialem wzamian innego. ktory odcialem. Wyslalem Ci na priv linka.
Witam. Przychodzę do Was z takim problemem. Mam już przerobione lampy w Fusionie (przed lift) na EU. Dwa lata nie było z nimi problemu aż ostatnio zauważyłem że połowa żółtych ledów nie świeci. Chciałem wymienić te ledy ale nie wiem na jakie. Macie może jakieś sprawdzone linki do allegro itp? Bo że kolor żółty to wiem ale zapewne pasowało by dobrać moc i "siłę" światła. Pomocy!
adasko2016 10-03-2021, 10:31 witam,
ma ktoś namiary na fachowca który zrobi instalację do tylnych świateł przeciwmgielnych w ford fusion 2016. Województwo dolnośląskie.
połowa żółtych ledów nie świeci.
W przedlifcie masz 9 szt na jedną lampę po 3 w szeregu. Więc masz uszkodzony 1 albo 2 szeregi, chyba że została użyta radosna twórczość :) LEDy od tego samego producenta i typie są pod różnymi binami, więc bez wymiany kompletu na obu raczej nie uciekniesz.
Witam Kolegów
Dzisiaj robiłem przeróbkę lamp w mojej fuzji na Titanium. Chciałem się podzielić informacją zdjęciową jak to przerabiają (nie wiem czy wszyscy). Jak auto przyjechało dałem do przerobienia u jednego gościa który się ogłaszał. Pytanie do kolegów którzy to robią czy to jest normalne że tak to jest zrobione czy to po prostu zrobione ma maxa po Januszowemu ? Nie powiem działało ale nie wiem jak długo by jeszcze podziałało.
po Januszowemu
Mało co mi gały nie wyleciały. Na pierwszy rzut oka pominięty cały układ regulacyjny :570:
A tak z ciekawości, jeżeli lampy działały "prawidłowo" to dlaczego je rozcinałeś.
Mało co mi gały nie wyleciały. Na pierwszy rzut oka pominięty cały układ regulacyjny :570:
A tak z ciekawości, jeżeli lampy działały "prawidłowo" to dlaczego je rozcinałeś.
Już nie chciałem pisać, ale gościu się nie popisał, pokazałem to koledze który projektuje elektronikę - nie będę przytaczał ....., można to było zrobić na kilka sposobów prawidłowo, ale ten jest skrajnie słaby i przede wszystkim niewarty zapłaconych pieniędzy. W takim układzie elektronika na płytce robi po prostu niemal za dekoracje. Nie wiem czy gościu się ogłasza nadal - zastanawiam się czy robić mu reklamę.
Co do Twojego pytania - miałem lampy z wersji SE, a więc bez obrysu postojowego. Działały ale chciałem mieć wersję Titanium :). Byłem cierpliwy i w końcu kupiłem rozbity komplet lamp z Mondeo ze sprawną elektroniką. Lampy rozciąłem ponownie i zrobiłem pełny swap wszystkiego (łącznie z wiązką). Jak zobaczyłem jak to zostało przerobione zamieniłem również i główną płytkę z kierunkiem i stopem. Później pospawałem wszystko i jest malina.
Witam
Czy ktoś z kolegów może wie do czego jest / może być ten pin oznaczony znakami zapytania ? Pytam ponieważ podanie napięcia na ten pin nie robi nic w lampie. W kostce od auta mam 5 przewodów i w lampie też jest 5 (a więc obsadzone 1:1)
Witam. Przeszukałem forum i mam mętlik w głowie. Lampy dałem do przerobienia i od kierunków mam wyciągnięty osobny kabel. Czy muszę ciągnąć osobno kable na kierunki do przodu? Jeżeli tak to gdzie bym musiał się podpiąć aby to zadziałało? Może ktoś ogarnia to z okolic Trójmiasta? Proszę o pomoc...
lukaszooo 08-04-2021, 12:08 Znalazłeś jakiegoś pseudo fachowca od lamp 🙂 w tym aucie do kierunku wszystko jest już w aucie.
Firma renomowana. To co proponujesz. Ten kabel podpiąć tak jak było. On rozdzielił kierunek od stopu. Możesz rozwinąć temat.
Firma renomowana.heh , kilka już lat koduje się lampy z tyłu pod kątem rozdzielenia stopu od kierunku ,
przeczytaj cały wątek to zrozumiesz
od kierunków mam wyciągnięty osobny kabel
a może masz od przeciwmgielnego wyciągnięty jednak ? ;)
...od przeciwmgielnego...
Szczególnie, że w poliftowym Fusionie przeciwmgielne to zdecdowanie w klapie (jeśli już...) a nie w błotniku...:diabel2::diabel2:
Kolega wyraźnie napisał, że z lampy (tej w błotnik) wystaje mu kabelek...
"Janusze" tak robiły parę lat temu... Nie sądziłem, że ta metoda uchowała się (i to w "renomowanej firmie"...:roll::roll:) aż do teraz...
że w poliftowym Fusionie przeciwmgielne to zdecdowanie w klapie (jeśli już...) a nie w błotniku
hmm ...
to Janusze robią w tej małej przeciwmgielne wycinając jeden wsteczny .
A profesjonaliści robią w błotnikowej lampie
I pisże tu o POLIFTACH i przedliftach :D
A profesjonaliści robią w błotnikowej lampie
Hmm.. a wydawało mi się że w lampie klapy nawiercając otwór i dając mocną żarówkę LED... jak te czasy się zmieniają...
są różne szkoły i różne rozwiązania .
I po co się nakręcać ( ja lamp nie przerabiam :D )
Chciałbym zobaczyć kostkę oraz tą lewą lampę kolegi na zdjęciu :D
...
to Janusze robią w tej małej przeciwmgielne wycinając jeden wsteczny ...
Rozumiem, że "Janusze w fabryce Forda"...:diabel2::diabel2:
W polifcie NIE MA 2 wstecznych. Jest jeden po prawej stronie a po lewej w lampie w klapie FABRYCZNIE w EU jest przeciwmgielna dioda.
W Ameryce też tam nie ma wstecznego tylko jest zaślepione.
W polifcie NIE MA 2 wstecznych.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2e83c707ad0c.jpg (https://naforum.zapodaj.net/2e83c707ad0c.jpg.html)
cos wybrakowane tam się trafiają te Fusiony
Rozumiem, że "Janusze w fabryce Forda"...
jak widać nie
...cos wybrakowane tam się trafiają te Fusiony
...
Mówimy o przystosowaniu do EU - więc wystarczy przejść się do salonu i zobaczyć jak wyglądają lampy EU.
W moim Fusione nie było lewej lampy w klapie - więc może i się "machnąłem", ale fabryka Forda i owszem FABRYCZNIE w lewej lampie w klapie montuje światło przeciwmgielne w wersji EU - więc tak czy inaczej: to "Janusze" robią przeciwmgielne w lampie błotnikowej...:one:
BTW - Twój Fusion jest "po 2 lifcie" a przedmiotem dyskusji są lampy "po pierwszym lifcie".
to "Janusze" robią przeciwmgielne w lampie błotnikowej...
wątpię
slawol_ko 11-05-2021, 23:14 Witam.
:569:Poratuje ktoś pinami do założenia p.mgilnego. Za kostki chcą fortunę. Ewentualnie namiar na zamienniki.
kuba0005 12-05-2021, 06:57 Witam.
:569:Poratuje ktoś pinami do założenia p.mgilnego. Za kostki chcą fortunę. Ewentualnie namiar na zamienniki.
A fortuna to ile jest.
slawol_ko 12-05-2021, 08:05 A fortuna to ile jest..
Rozumiem, że masz. Jeżeli tak, to poratuj, oczywiście za opłata.
p.s. Ja potrzebuję pojedyncze piny, a nie całe kostki, które kosztuja pow. 50zeta+przesyłkax2=fortuna:570:
kuba0005 14-05-2021, 08:08 Jezeli 120 dla ciebie to fortuna to czasy zaper...nia za miskę ryżu się dawno skończyły.Szkoda że szanujesz swoje pieniądze ale czasu sprzedajacych już nie. Nie wiem za ile mają poszukać obciać kostkę zapakować / karton strecz i taśmę mają za darmo/ i jeszcze zapewne dymać na pocztę wyslać poleconym bo kurier za drogi.Biednym często daję lub robię za darmo ale wlasciciel mk 5 nie jest biedny.
Rozumiem, że "Janusze w fabryce Forda"...:diabel2::diabel2:
W polifcie NIE MA 2 wstecznych. Jest jeden po prawej stronie a po lewej w lampie w klapie FABRYCZNIE w EU jest przeciwmgielna dioda.
Oj Tadek, tak grzmisz jak ktoś głupoty napisze a sam takie kwiatki... :shock:
ja tam w eu widze wsteczny i diody obok, a w usa zarowke, nie zaslepke...
slawol_ko 22-05-2021, 00:01 Jezeli 120 dla ciebie to fortuna to czasy zaper...nia za miskę ryżu się dawno skończyły.Szkoda że szanujesz swoje pieniądze ale czasu sprzedajacych już nie. Nie wiem za ile mają poszukać obciać kostkę zapakować / karton strecz i taśmę mają za darmo/ i jeszcze zapewne dymać na pocztę wyslać poleconym bo kurier za drogi.Biednym często daję lub robię za darmo ale wlasciciel mk 5 nie jest biedny.
Widzę, że nie masz. I po co się ciskasz i zajmujesz czas. Oddaj wszystko za darmo innym, ja chciałem zapłacić i kupić tylko 4 piny, może ktoś by odsprzedał, całe kostki niepotrzebne.
p.s. temat nieaktualny - nie żebrałem zapłaciłem pieniędzmi i z chęcią poratuje innych pinami.
Pozwólcie że podepnę się pod temat i zapytam tu bo widze że znacie się na tych sprawach. Jak wygląda kwestia zmiany foteli w Fusionie z grzanych, na grzane i wentylowane?? da się to zróbić jakos p&p?
...da się to zróbić jakos p&p?
NIE. Grzanie w grzanych-wentylowanych to zupełnie co innego niż zwykłe grzanie. Zupełnie inne wiązki i zupełnie inne sterowanie. Wykonalne, ale roboty dużo i wiązki do przerobienia/dołożenia. Praktycznie wykładzinę podłogową trzeba demontować do tej roboty.
NIE. Grzanie w grzanych-wentylowanych to zupełnie co innego niż zwykłe grzanie. Zupełnie inne wiązki i zupełnie inne sterowanie. Wykonalne, ale roboty dużo i wiązki do przerobienia/dołożenia. Praktycznie wykładzinę podłogową trzeba demontować do tej roboty.
o taką odpowiedz mi chodziło, bardzo dziękuje, czaje się na Fusiona w PL już ale że większość jest ze skórą, wiem czym to pachnie to przydała by się ta funkcja i to bardzo..
p.s. polecacie kogoś w Małopolsce od takich przeróbek? ew. nie bardzo daleko od Krakowa?
slawol_ko 29-05-2021, 09:15 Witam.
Zmieniłem lampy tylne w fusione 2016 r. na Europa titanium. Podłączyłem pmgielne (linia+kodowanie) działa. pozostałe kodowanie zrobione.
Problem występuje przy włączeniu wstecznego zapala się światło wstecznego w lampie i gaśnie pmgielne i pozycyjne (tylko w lampach środkowych) - coś chyba nie tak. Błędów w BCM nie ma.
Pewnie ustawienia forscan ???? ale co???
sprawdz dobrze kabelki, wyglada jak blednie podpieta masa.
slawol_ko 29-05-2021, 14:31 sprawdz dobrze kabelki, wyglada jak blednie podpieta masa.
Sprawdziłem miernikiem i na wszystkich przewodach pmgła, pozycjne, oraz na wsteczny jest zasilanie, sygnał - brałem z kabla. Może lampy ???
A może po dlatego że żarówka jest na wstecznym a ledy są na pmgła i pozycyjne???
slawol_ko 30-05-2021, 13:09 Sprawdziłem miernikiem i na wszystkich przewodach pmgła, pozycjne, oraz na wsteczny jest zasilanie, sygnał - brałem z kabla. Może lampy ???
A może po dlatego że żarówka jest na wstecznym a ledy są na pmgła i pozycyjne???
Temat rozwiązany. Zamian PIN w kostkach przy lampach i działa bez zarzutu.
sonrisa4000 08-07-2021, 08:35 czesc
czy ktos kodował lub zna sie na kodowaniu lamp tylnych po przeróbce z usa na europejskie? chodzi mi o to ze po przekodowaniu w forscanie wszystko działa poprawnie, kierunki swiecą bez stopu, stop oddzielnie sie włącza wszystko ok ale na desce przy włączonym kierunku lewym lub prawym dioda miga szybko tak jak podczas przepalenia jakiejs zarówki, jak włącze awaryjne to normalnie mrugają diody. zmieniłem oczywiscie jak w tutorialu na youtubie wszystko tak jak ma być, równiez pozycję 726-28-01 w pierwszym wierszu w ostatniej cyfrze z 0 na 1 (czyli odpowiadającą za to aby komputer widział ze prąd ma iśc tylko na kierunek a nie na kierunek i stop) ale nic to nie dało. nadal wszystko mruga w światłach poprawnie ale na desce szybciej. załączam zdjęcia jesli ktos sie orientuje w temacie to prosze o podpowiedzi gdzie jeszcze trzeba cos zmienic/poprawić. z góry dzieki.
https://ibb.co/2sKkndf
https://ibb.co/0B8mjJg
ronczka94 08-07-2021, 18:05 panowie,
czy do samochodu ford fusion titanium mogę kupić lampy tylne od mondeo, ale tylko zewnętrzne na zasadzie plug&play? czy wtedy jest potrzebne i tak kodowanie? chciałbym przy włączonych światłach mieć obrys lamp zewnętrznych + wewnętrznych w klapie, te wewnętrzne działają ok (stop, cofanie, obrys).
w tych obecnych, co mam kolega zenq podpowiedział mi, że jedną mam z wersji SE, drugą z Titanium, obie reagują na stop i kierunek. Dziś wyjąłem tą SE i zmieniałem pozycjami PINy ale nic to nie dało. Trochę czasu mi zeszło, bo jestem laikiem. Jutro spróbuje to samo z tą Titanium, czy cokolwiek mogę ugrać pinami, tzn żeby zobaczyć czy obrys się w ogóle włączy. wtedy miałbym do kupienia jedną lampę mniej.
ps. wiem, że dużo jest tutaj w wątku napisane i z wielu rzeczy skorzystałem (zdj. z podpisami kabli, zdj. z rozmieszczeniem PINOW w lampach SE/Titanium) dlatego proszę o wyrozumiałość, jeśli coś pominąłem.
tzn żeby zobaczyć czy obrys się w ogóle włączy. wtedy miałbym do kupienia jedną lampę mniej.
lampy z Titanium działają od razu na obrysie bez kodowania
ronczka94 08-07-2021, 18:53 lampy z Titanium działają od razu na obrysie bez kodowania
jedną niby mam Titanium, jutro jak przestanie padać spróbuję zmienić PINY w niej, bo na chwile obecną nie ma obrysu. ale dzięki za info, że z Titanium bez kodowania g:)
edit: wyjąłem tą z Titanium, ale obrys też nie pali. myślę, że jak handlarz kupił prawa z SE to aby nie było tak, że lewa strona auta pali cała, a prawa zew. nie to zmajstrował tak, ze z Titanium zrobił SE. no cóż, zamówię komplet
spaider_2005 11-07-2021, 16:59 Witam, odświeżę trochę temat: jeżeli chodzi o światła tylne mam przerobione ale.. i tu mam spostrzeżenie , światło pozycyjne się świeci w linii poziomej, jak się wciśnie stop zapala się w linii poziomej stop, kierunek także działa, chodzi mi o obrys lampy, jak oglądam zdjęcie mondeo czy fuzji tyłu widać że obrys lampy jest dookoła podświetlony w niektórych autach. czy powinno to się u mnie świecić ? czy są jakieś rodzaje tych lamp czy też mam coś nie podłączone ? Wyciągnąłem lampę z tego co widziałem była rozcinana i zgrzana ponownie, do lampy wchodzą 4 przewody : czerwony niebieski żółty czarny.
Lampy USA są przerabiane i kodowane pod EU Oczywiście sprzedawcy idą po najmniejszej linii oporu i robią to najtaniej jak się tylko da. Stąd masz ślady po rozcinaniu i zgrzewy a brak świecącej obwódki jak w wersjach bardziej wypasionych (titanium). Możesz się z tym pogodzić bądź jeszcze raz oddać lampy do kogoś kto ci to zrobi zgodnie z twymi oczekiwaniami . Możesz także kupić Ori lampy titanium EU
Bump:
spaider_2005 11-07-2021, 21:31 ok. jeżeli założę ori lampy to będę musiał coś jeszcze zmieniać w forcanem czy już nie ? Obecnie jak sprawdzam to wyświetla kod błędu: B1444-Sygnał wyjściowy lewego tylnego światła Stop/pozycyjnego i analogicznie druga lampa B1448.
krystianen 12-07-2021, 00:53 ok. jeżeli założę ori lampy to będę musiał coś jeszcze zmieniać
Lampy przerabiane działaja taka samo jak oryginalne EU, wiec trzeba przekodować jeszcze auto.
spaider 2005
Te błędy to właśnie nieumiejętna przeróbka lamp i miałem to samo a po wymianie na nowe ze świecącą obwódką z alie.. i przełożeniu kabelka od przeciwmgielnych we właściwe miejsce błędy dtc pozycyjnych już nie wróciły
spaider_2005 13-07-2021, 20:10 EW1
Czy jeżeli zapytam który kabelek w które miejsce będzie to problemem ?
ronczka94 13-07-2021, 20:51 spaider 2005
Te błędy to właśnie nieumiejętna przeróbka lamp i miałem to samo a po wymianie na nowe ze świecącą obwódką z alie.. i przełożeniu kabelka od przeciwmgielnych we właściwe miejsce błędy dtc pozycyjnych już nie wróciły
Możesz dać linka do lamp z ali, które zamówiłeś? Oczywiście na pw
spider 2005
Lampy miałem tak przerobione że przeciwmgielne były wyprowadzone kabelkiem z pozycyjnych ostatnie dwie diody . Mowa o lampie lewej w błotnik a Ori ma w lampie lewej w klapie ,więc musiałem doprowadzić kabel do klapy ucinając go z lampy w błotniku .
Dla szukających lamp na alie .. wystarczy wpisać lampy tył Mondeo MK5 albo lampy tył ford fusion usa .
Witam wszystkich bardzo serdecznie, z racji że jest to mój pierwszy post, mam nadzieję, że dobrze trafiłem.
Mianowicie sprawa dotyczy Forda Fusiona 2016 rok. Nie ważne na jakiej pozycji światła są ustawione, przednie działają poprawnie, lecz tylnie cały czas świecą, ponad to nie mam światła stopu gdyż jak wcześniej wspomniałem wszystko caly czas się świeci, zarówno światło górne jak i te dolne na klapie. Nacisnięcie pedału hamulca również nie powoduje zapalenia się światła stopu. Kolejna niepokojąca rzecz to to, że światła przód po kilku sekundach gasną po zablokowaniu auta, a tylne gasną dopiero po jakiejś minucie.
Zanim pojadę do elektryka, bardzo proszę was drodzy forumowicze o pomoc.
Pozdrawiam
Damian
spaider_2005 12-10-2021, 10:46 Witaj Damianie,
jeżeli masz lapka z forcanem -można go pobrać z neta za free oraz elm327( https://allegro.pl/oferta/elm327-obd2-hs-ms-can-forscan-przelacznik-ford-9790190173?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_narzedzia_pla_ss&ev_adgr=Narzedzia&ev_campaign_id=14474247596&gclid=EAIaIQobChMIqqj42L3E8wIVEwWiAx3zPAncEAQYASAB EgJ3OvD_BwE ) możesz sprawdzić swoje ustawienia tylnych lamp według filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=mYNpuIRdVyU
wtedy pewnie już będziesz wiedział co jest zmodzone źle
Panowie czy ktoś mógłby pokazać jak miał rozklejone lampy tylne po przeróbce lub w którym miejscu je ciąć? Brat kupił Fusiona i prosił żebym mu przerobił, niestety rozkleić lampy nie dam rady, nawet chemią do twardego kleju. Gdzie ciąć żeby nie uszkodzić odbłyśników, a żeby je wyciągnąć? Może jakieś zdjęcia tyłu lampy przerobionej. Nigdzie nie mogę znaleźć.
Panowie ... w którym miejscu je ciąć?
Nie da się rozkleić ... Należy rozciąć , ja to robię laserowo i tak samo spawam dzięki temu jest pewność że są szczelne.
Witam Forumowiczów.
Mam pytanie dotyczące montażu światła przeciwmgielnego tylnego w Ford Fusion USA 2017. Lampa tylna ma przeciwmgielne, jest doprowadzona wiązka do przełącznika dodatkowego przy włączniku świateł. Chciałbym zmienić to tak żeby działało jak w mk5 czyli włączanie w oryginalnym włączniku i działającą kontrolką w zegarach, włącznik zakupiłem od mondeo. Czy ktoś może podpowiedzieć jak się z tym uporać ? Z góry dziękuję.
Czy ktoś może podpowiedzieć jak się z tym uporać ?wystarczy przeczytać temat od początku , jest wszystko opisane.
Czy ktoś może podpowiedzieć jak się z tym uporać ? Z góry dziękuję.
tak dołozyc elektryki troche i zakodować aby było jak z "fabryki"
BIGmari0 27-12-2021, 02:17 Panowie,
Chętnie kupię zestaw konektorow potrzebny do podłączenia tylnego światła przeciwmglowego (z przelacznika do BCM i z BCM do świateł), czy ktoś poratuje?
Pozdrawiam!
slav-kiler 16-03-2022, 12:59 https://pl.aliexpress.com/item/1005002462233220.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.order_detail.0.0.7d5a43cer96pqZ
https://pl.aliexpress.com/item/1005002992074213.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.order_detail.0.0.7d5a43cer96pqZ
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=315030
Można by to uzupełnić jak ktoś ma inne namiary na piny
bodzio38 05-04-2022, 21:13 Witam.
Auto: Fusion USA 2015.
Chciałbym założyć światła przeciwmgielne w listwie tylnego zderzaka i wymienić włącznik na oryginalny z przyciskiem przeciwmgielnych (bez rzeźby z dokładanym drugim włącznikiem). Czy po tym zabiegu muszę jeszcze przekodować komputer aby włącznik działał i kontrolka na desce się zapalała?
Domyślam się że tak ale skorygujcie jeśli się mylę.
Czy do takiego kodowania potrzebny jest interface UCDS czy wystarczy jakiś inny dedykowany bardziej dla amatorów a nie warsztatów samochodowych?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź :)
Jest temat o tylnych lampach w Fusionie - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=256798
Opisane wszystkie przypadki po kilka razy... Wystarczy sobie przeszukać temat pod kątem "przeciwmgielne" na przykład...
spaider_2005 09-04-2022, 13:09 Witam, pytanie następujące czy płytka z tylnej lampy fusion 2014 a mondeo mkV z 2019 roku będzie taka sama? Z wyglądu lampy się różnią. Problem u mnie tkwi z tym że diody raz się świecą normalnie innego dnia zapala się połowa kolejnego w ogóle, rozciąłem lampę zawiozłem do elektronika poprawił diody tzn. ponownie rozgrzał cynę i lampa przez ok 2 tyg działała poprawnie dzisiaj cała historia od nowa...wymielić diody czy problem tkwi z płytce?
Arturo13 10-04-2022, 19:21 ... czy płytka z tylnej lampy fusion 2014 a mondeo mkV z 2019 roku będzie taka sama?
Nie , płytki od 17 roku są inne , do 16 roku mają 9 LEDów a od 17 mają 6. Jeśli potrzebujesz do 19 roku to mam płytki PCB wykonane w profesjonalnej fabryce. Można je nakleić na starą płytkę ponieważ mają tylko 0,6 mm grubości. Zasilana jest bezpośrednio z sygnału kierunku, można na niej zrobić dynamiczny kierunkowskaz
http://carkom.pl/inne_/PCB/PCB_Fusion_18.jpg
fatall1ty 19-06-2022, 14:26 https://pl.aliexpress.com/item/1005002462233220.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.order_detail.0.0.7d5a43cer96pqZ
https://pl.aliexpress.com/item/1005002992074213.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.order_detail.0.0.7d5a43cer96pqZ
Cześć, które piny trzeba konkretnie kupić żeby podłączyć przeciwmgielne poprawnie? W linku od ciebie są typu A i B
djbovorta 23-09-2022, 08:54 Witam.
Mam problem z przeciwmgielnym , podłączyłem ori przełącznik i dołożyłem pin 2 do bcm do pinu 8 , Z bcm z wtyczki C2280F pod pin 25 podłączyłem przewód pod żarówkę . Kodowanie BCM i IPC forscan rear fog lights enabled i lampka na desce enabled i dupa. Nie działa .Mógłby ktoś pomóc Fusion 2018
Po zczytaniu błędów okazuje sie że jest bład spalonej żarówki świateł przeciwmgielnych tył :shock: .Podłączyłem więc żarówkę pod wyjście 25 w BCM i błąd się kasuje. Jak robię odczyt błędów BCM to ford robi self test i żarówka się zapala ta podłączona pod pin 25. Ale z przycisku nie włącza się :< o co chodzi ?
Tomtom40 19-04-2023, 17:25 Witam wszystkich.
Posiadam Fusiona z 2016 z wymienionymi tylnimi lampami na europejskie. Niestety kierunkowskaz miga razem ze światłem stopu. Proszę o podpowiedź jak rozdzielić oba światła.
Witam wszystkich.
Posiadam Fusiona z 2016 z wymienionymi tylnimi lampami na europejskie. Niestety kierunkowskaz miga razem ze światłem stopu. Proszę o podpowiedź jak rozdzielić oba światła.
Z góry dziękuję za pomoc.
darmodziej 19-04-2023, 18:17 Sprawdź przewody masowe, łączące tylne lampy z karoserią samochodu.
Niestety kierunkowskaz miga razem ze światłem stopua wystarczyło użyć opcji szukaj , teraz pozostaje tylko przeczytać CAŁY temat od począdku.Sprawdź przewody masoweAle kodowanie zmienione? Panowie trzeba podać rozwiązanie na tacy , a nie pytać o coś tam :619:
darmodziej 20-04-2023, 09:43 Panowie trzeba podać rozwiązanie na tacy , a nie pytać o coś tamJak na tacy, to niech uda się do ASO.
i myślisz, że w aso tak ochoczo i oficjalnie przekodują lampy ? :)
Witam wszystkich.
.
Tak jak SRS wspomniał - wszystko jest w tym wątku.
Po wymianie lamp trzeba je jeszcze przekodować - standardowo na obydwa wyjścia idzie "stop z kierunkiem".
Tombitto 11-05-2023, 12:03 Witam
Zabrałem się za przerobienie lamp w moim Fusionie 2018 i napotkałem problem w postaci miejsca w którym trzeba rozdzielić światła stopu od kierunkowskazu , przeszukałem cały temat ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi,czy któryś z kolegów chciałby pomóc?
losbubos 26-06-2023, 15:42 Witam,
Na wstąpię dziękuje Moderatorowi za przeniesienie do właściwego działu poprzedniego tematu z lampami przód.
A teraz przejdźmy do lampy tył. Poprzedni właściciel Wymienił lampę na taką z przeciwmgielnym oraz dołożył przełącznik z EU ale lampa nie działa. Podobno to kwestia programowania. Czy może ktoś potwierdzić ? oraz czy jest może ktoś kto pomoże z tym tematem w okolicach Gliwic ? Oczywiście za $$
Wrzucam zdjęcie lampy oraz Włącznika.
Symbol przeciwmgłowego tylnego jest w drugą stronę
https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk5-wlacznik-swiatel-regulacja-13838806939
Teraz trzeba sprawdzić, co i jak jest podłączone.
... lampa nie działa....
Kodowanie się powiedzie, jeśli dołożona jest kompletna instalacja (przewód od przełącznika świateł do BCMi i od BCMi do lampy (w tym przypadku w klapie...). Źle wróży powodzeniu projektu fakt, że nadal na swoim miejscu jest ORYGINALNY, AMERYKAŃSKI WŁĄCZNIK ŚWIATEŁ! Czyli raczej instalacja też nie jest dołożona...
Przed kodowaniem więc pewnie najpierw będzie trzeba umówić się w warsztacie Mart Auto na ul. Siemianowickiej w Katowicach.
lukaszooo 26-06-2023, 22:11 Z płocka do Katowic na przeciwmgielne którego montaz opisany jest na kilku filmach a wprawiona osoba robi cała operacje w 4h....
Twoje pomysły cały czas mnie zadziwiają.
...Twoje pomysły cały czas mnie zadziwiają.
Warto jednak czasem w tym zadziwieniu wykazać się odrobiną spostrzegawczości i zauważyć, że pytający Kolega losbubos jest z GLIWIC...
A do Płocka nic nie mam... No może poza obecnością tam Orlenu...:619:
losbubos 27-06-2023, 08:48 Tak tak jestem z Gliwic i do Katowic nie mam daleko.
Nie zmienia to jednak faktu, że po przeczytaniu ponad 70 stron tego wątku jedyne co wiem, to ze przez połowe tego morza zdań trwa walka miedzy trzema stronami : Wystarczy przeprogramowac vs trzeba rozcinac i cos tam robic vs trzeba ciagnać wiązke. czyli wiem, że dalej nic nie wiem...
Wracając do mojej sytuacji, zle sie wyraziłem pisząc, że lampa nie działa. Lampa oczywiście działa, w zakresie stopu kierunkowskazów cofania etc. Nie działa Przeciwmgielne ( ale z tego co widze żarowki są w lewej lampie na częśći "Bagażnikowej". Co do włącznika, Auto nie ma przeciwmgielnych z przodu wiec logika wskazywała by, że poprzedni właściciel jednak zmieniał przełącznik. ( no chyba ze w USA montowali Włączniki z przeciwmgielnymi do aut bez nich). A teraz przechodząc do meritum. Czy ktos może mi odpowiedzieć na 2 pytania :
1. To trzeba rozbierac pół auta i rozcinać lampe czy nie ?
2. Na jakie koszty musze się nastawiać za samo programowanie a na jakie w przypadku ciągniecia przewodu do BCMi ?
lukaszooo 27-06-2023, 11:20 Warto jednak czasem w tym zadziwieniu wykazać się odrobiną spostrzegawczości i zauważyć, że pytający Kolega losbubos jest z GLIWIC...
:
Ostatni post napisał gość z Płocka. Czytanie na telefonie ma swoje minusy....
Wracając do tematu. Jeśli tak prosta sprawa jest dla ciebie nie zrozumiała to i tak sam tego nie zrobisz.
Warsztatów ktore sie tym zajmują jest ogrom w każdej części kraju. Koszta które musisz ponieść to led zamiast odblasku za ok 200-250zl. Nowy wlacznik w Aso ok 280zl. Montaż max 500 i to w profesjonalnym warsztacie, prywatne osoby robią to taniej.
...Jeśli tak prosta sprawa jest dla ciebie nie zrozumiała to i tak sam tego nie zrobisz...
Czy to jest TEKS DO MNIE???:shock::shock:
Bo Jeśli tak - to stanę się zdaje się po prostu GRUBIAŃSKI...
Jedynym czegoś tu nie rozumiejącym jest zdaje się Kolega po prostu... Zresztą nie bez powodu i zdecydowanie nie pierwszy raz!
lukaszooo 27-06-2023, 23:12 Czy to jest TEKS DO MNIE?
Wracając do tematu czyli próbuje odpowiedzieć na pytanie a nie kolejny raz wchodzić w słowne przepychanki.
OptimusPrime 04-07-2023, 21:09 Cześć, czy ktoś życzliwy pomoże w uzyskaniu schematu płytki lampa tylnia błotnik po lift ( 17r).
Potrzebuję znaleźć kierunkowskaz.
Odwzajemnić się mogę, w ukierunkowaniu szkoleń psów. Pozdrawiam.
mawerick 20-11-2023, 15:42 Mam pytanie jako laik
Posiadam fusion 17 rok polift lampy juz przerobione na pomarańczowy kierunek wszystko niby zakodowane a w środku lampka od kierunku miga szybko a na zewnątrz normalnie może mi ktoś podpowiedzieć o co chodzi dodam że nie posiadam bocznych kierunkowskazów
...w środku lampka od kierunku miga szybko a na zewnątrz normalnie...
Standardowy objaw po kodowaniu przez "fachofca od 7 boleści"... Trzeba sobie poszukać wszystko o "outage" i jak się zrozumie to i ma czy konfigurować - to sobie poprawić kodowanie samemu.
A jak woli się to mieć poprawione w 10 minut bez doktoryzowania się długimi wieczorami - to podjechać do kogoś ogarniętego.
MichalR1970 06-01-2024, 15:25 Koledzy a ja polecam mechaników z Pruszkowa... dziś byłem u nich , bezproblemowo zmienili mi ustawienia w moich tylnych światłach. Fakt, trochę zapłaciłem ale i tak mniej niż miałbym kupować używane na Allegro
Gdzie w Pruszkowie?
Bump: Dzień Dobry
Szukam kogoś kto wykona usługę podłączenia światła przeciwmgłowego tylnego z podłączeniem do wiązki przewodowej i oryginalnego przełącznika świateł (z kompletem przeciwmgłowych) Kierunki są zrobione. Potrzebowałbym też wgrania polskiego języka do licznika (prędkościomierz centralny i dwa wyświetlacze po bokach) i jeżeli jest możliwość to także wgranie oprogramowania nawigacji. Warszawa FORD FUSION SE 2015 przed liftem 2.0 ecoboost
Witam. Mam sprawę i pytanie.
Mój problem polega na tym, że oddałem lampy tylne od Forda fusiona SE 2018r do przeróbki lecz nie do kodowania ponieważ zawiozłem same lampy a samochód stał u mechanika.
Po dwóch tygodniach od odbioru zamontowałem lampy i niespodzianka. Kierunki nie działają.
Okazało się, że podstawowe metody kodowania wszystkim znane nie działają ponieważ z tego co mi powiedział Pan, który zmieniał ledy wyprowadził (rozdzielił co ma sens) na inny przewód tzw kontrolny. Mam wtyczkę z tego co mówił 4 przewodowa przy lampach. Z tego coś się dowiedziałem od niego to mam takie przewody: Czarny masa, czerwony stop, niebieski pozycja i żółty kierunek.
Facet nie mieszka blisko mnie i chce za to jeszcze pieniądze dodatkowe jak przyjadę i zostawię samochód na godzinę. Niestety nie mam na to czasu i jestem zły że mi tego nie mówił przedtem że to będzie „niestandardowe” kodowanie.
Ma ktoś pomysł jak to zakodować w forscanie ? Wszystkie wskazówki mile widziane. Nawet takie, że człowieku się nie bierz za to jak się nie znasz.
Proszę o pomoc.
slav-kiler 26-01-2024, 06:12 Na YouTube masz podane kodowanie w forscan.
Cześć! Czy byłby ktoś tak miły i podzieliłby się wizją cięcia lamp tylnich? O ile modyfikacja elektroniki nie stanowi dla mnie problemu to jednak nie mam wyczucia w którym miejscu ciąć tak aby była szansa to później sensownie zabezpieczyć. Poratowałby ktoś zdjęciem?
Auto: Fusion 2017 polift
bmserwis 20-03-2024, 12:10 Gdyby ktoś był zainteresowany to mam na sprzedaż mocno świecące przeciwmgielne w miejsce odblasków w zderzaku (zamówiłem złe, do wersji poliftowej).
|