Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] USA a EU porównania wątek zbiorczy
Safrankowicz 10-10-2019, 13:16 ...Jak moge to sprawdzić?
Rozkoduj VIN, jest od tego dział na tym forum. Jak rozkodujesz to zobaczysz czy fabrycznie miałeś przednie PDC.
sebwilk1986 10-10-2019, 18:43 wiesz ze kodowanie BCM w 2013 jest inne niz w pozniejszych ? bo to czesty blad...
Zakodowałem IPC - widać już w menu czujniki przód - nie wiem jak je aktywować - PCM ma tyko jeden wers PCM 736-01-01-xxxx xxxx xx
a z tego co wyczytałem musze zmienić linie z 736-02-01-Xxxx-xxxx
X-8
lukaszant 11-10-2019, 13:04 Panowie i Panie... jeśli ktoś ma zamiar wymieniać olej w swojej automatycznej skrzyni biegów to już wiem, gdzie dobrze i tanio...
Między Skierniewicami a Żyrardowem (Nowy Karolinów 2)... ja zapłaciłem za wymianę 600 zł (robocizna i olej) i skrzynia od razu lepiej działa... fachowiec, kory w jednym paluszku ma wiedzę na temat skrzyń. Polecam... g:D
Paweld90 26-10-2019, 18:24 Czy do forda fusiona będą pasować felgi 18 8j et45?
lukaszant 27-10-2019, 19:43 Ja na takich jeżdżę od Range Rover Evoque i wszystko ok... mimo że referencyjne mam 16 do silnika 2,5
paszeko62 30-10-2019, 11:59 Witam.Czy może ktoś podać tu rospiske bezpiecznikow do ford fusion usa 2013 hybryda.bardzo dziekuje.pozdro.
Marcofusion 13-12-2019, 20:49 Czesc kupujac Fusionka 2.5 SE otrzymalem jeden kluczyk (scyzoryk) z pilotem otwieranie zamykanie drzwi, klapy bagaznika oraz aktywowanie alarmu.
Ile moze kosztowac dorobienie kluczyka zapasowego , jezeli nie znajde fachowca blizej siebie to czy ktos na forum sie tym zajmuje ?
otrzymalem jeden kluczyk (scyzoryk) z pilotem otwieranie zamykanie drzwi, klapy bagaznika oraz aktywowanie alarmu.
Taki masz . Trzeba kupić potem dociąć i na końcu zakodować :)
Safrankowicz 14-12-2019, 06:43 Cześć Wam,
W moim aucie jest opcja ogrzewania silnika zanim uruchomię auto (wtyczka prądowa w przednim zderzaku). Ktoś z Was tego używał? Czy jest jakaś kolejność podłączenia do prądu? Czy powinien być do tego specjalny przewód? Czy na coś powinienem zwrócić uwagę? Szperałem w necie ale nic nie znalazłem na ten temat.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
...Trzeba kupić potem dociąć i na końcu zakodować :)
Widzę, że komuś BARDZO PRZESZKADZA informacja, iż wcale nie trzeba "potem dociąć a na końcu zakodować...".
Można zakodować klucz przed docięciem, a grot dociąć potem.
Opisałem to szczegółowo, ale komuś post przeszkadzał...8)
no można i dokodować i na końcu dociąć też :)
Cześć Wam,
W moim aucie jest opcja ogrzewania silnika zanim uruchomię auto (wtyczka prądowa w przednim zderzaku). Ktoś z Was tego używał? Czy jest jakaś kolejność podłączenia do prądu? Czy powinien być do tego specjalny przewód? Czy na coś powinienem zwrócić uwagę? Szperałem w necie ale nic nie znalazłem na ten temat.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
grzalke masz na 110v zapewne, rozmawialismy o tym dopiero co w dziale o kugach, ze trzeba wpiac diode, aby podlaczyc ta grzalke do 230v. Mam tez u siebie, ale jeszcze nie podlaczalem, musze dorzucic diode i zmienic wtyczke na europejska, moze po swietach sie pobawie :)
Safrankowicz 19-12-2019, 14:07 Napisałem do kilku serwisów w Kanadzie i odpisali mi to samo, przewód standardowy ale napięcie 110V a nie 230V.
Odnośnie wtyczki to można przejściówkę zastosować przy przewodzie i po sprawie :)
Zenq prośba, jak to już Ci się uda zrobić to daj cynk :)
Marcofusion 19-12-2019, 22:31 Mam pytanie , dopiero poradzilem sobie dzieki waszym podpowiedzia z wymiana i resetowaniem inspekcji oleju
jednak mam jeszcze taki problem, ze wyswietla mi sie taki komunikat :
Hood Ajar
z angielska to mialoby znaczyc "otwarty kaptur"
spotkaliscie sie kiedys z czyms takim ?
Co to w rzeczywistosci moze oznaczac ?
Co to w rzeczywistosci moze oznaczac
otwarta maska
Marcofusion 19-12-2019, 22:43 otwarta maska
Hm maska zamknieta, w rzeczywistosci jednak
samochod mial przygode i m.in. maska byla prostowana .
Zastanawiam sie gdzie w Fusionie szukac czujnika/krancowki otwarcia maski... ?
Zamknięta może jest ale czujnik albo nie podpięty albo padnięty.
Hm maska zamknieta, w rzeczywistosci jednak
ja to rozumiem ale komunikat jest jaki jest . A czemu "przygoda" + uszkodzony zamek lub nie podpięty tak jak trzeba
Marcofusion 19-12-2019, 22:51 W necie zlokalizowalem ow czujnik i znajdowac sie ma bezposrednio przy zatrzasku klapy
tam gdzie podwaza sie zolta dzwignie aby otworzyc maske, w przyszlym tygodniu
urlop to sie sprawdzi - zwykla krancoweczka mechaniczna z gniazdem na wtyczke przewodow.
EDIT : Problem rozwiazany, poprawilem mocowanie krancowki tzn dokrecilem ja i jest ok :)
Zenq prośba, jak to już Ci się uda zrobić to daj cynk :)
zrobilem i dziala :) dioda na kablu i wtyczka EU.
Po podlaczeniu slychac pod maska jakby czajnik elektryczny grzał wode:)
przy grzalce robi sie cieplo w dotyku, ale na dluzsza mete nie testowalem. bedzie mroz to zobaczymy :)
pozniej wrzuce fotki.
Safrankowicz 22-12-2019, 22:52 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW
Nie chciałoby Ci się wykonać takiego przewodu dla mnie za umówioną kwotę? Ja to cienki jestem co chodzi o takie tematy, kwestie wtyczki odpuszczę bo zastosowałbym przejściówkę z CA na PL. W sumie możesz wrzucić też foto wtyczki to może bym ogarnął :)
Marcofusion 23-12-2019, 04:44 zrobilem i dziala :) dioda na kablu i wtyczka EU.
Po podlaczeniu slychac pod maska jakby czajnik elektryczny grzał wode:)
przy grzalce robi sie cieplo w dotyku
Sprawdziles napiecie ?
nie mierzyłem, sprawdze przy okazji.
co do wykonania to jest to raptem dioda i wtyczka, ciezko cos sknocic, pozniej wrzuce foto jakies.
nie mierzyłem, sprawdze przy okazji...
A tak z ciekawości - po co????
Dioda prostownicza - jak to dioda prostownica: obetnie połowę sinusoidy. Czyli wykona dokładnie to co jest potrzebne - obetnie o połowę napięcie.
Z dokładnością do przerw w przepływie prądu w czasie "obciętych" połówek cyklu. Spowoduje to nieco dłuższe nagrzewanie, ale z punktu widzenia funkcjonalnego tego układu nie ma to większego znaczenia.
Istotne jest dobranie diody prostowniczej o odpowiedniej mocy - rozumiem, że Kolega to przekalkulował i dobrał odpowiednią.
Można podać info jaką, to zainteresowani nie będą musieli pytać indywidualnie.
Mam pytanie o Mondeo Mk5 w wersji silnikowej 2.7 EB v6 4x4 z automatyczną skrzynią biegów, bo nadarza się możliwość zamiany mojego. Czy ktoś może użytkuje auto w takiej konfiguracji, jak ten silnik współpracuje z tą skrzynią i jak to się ogólnie sprawuje? Jakieś problemy, na co zwrócić szczególną uwagę?
A tak z ciekawości - po co????
zeby kolege uspokoić :)
Dioda prostownicza - jak to dioda prostownica: obetnie połowę sinusoidy. Czyli wykona dokładnie to co jest potrzebne - obetnie o połowę napięcie.
Z dokładnością do przerw w przepływie prądu w czasie "obciętych" połówek cyklu. Spowoduje to nieco dłuższe nagrzewanie, ale z punktu widzenia funkcjonalnego tego układu nie ma to większego znaczenia.
dokladnie tak to dziala :)
warto dodac ze z tego tez powodu to rozwiazanie nadaje sie tylko do "bardzo prostych" urządzen, typu czajnik, toster. Do elektroniki potrzeba juz transformatora.
Istotne jest dobranie diody prostowniczej o odpowiedniej mocy - rozumiem, że Kolega to przekalkulował i dobrał odpowiednią.
Można podać info jaką, to zainteresowani nie będą musieli pytać indywidualnie.
Diode wrzucilem 6A, bo taka była pod ręką.
Szczerze, to nie wiem jak w takim wypadku to przeliczyć, sam wzor prosty ale liczyc jak dla 110 czy 230V? grzalka ma jakies 350W (ok 35ohm) tak czy siak nie wychodzi wiecej niz 3,5A, wiec 5-6A jest z bezpiecznym zapasem.
PS. podziekowania dla kolegi kuba1961, ktory w dziale Kugi podsunął to rozwiązanie, ja nie miałem pojęcia, że można to w taki prosty sposób ogarnąć.
Witam wszystkich! Zakupiłem Fusiona SE z 2015 roku i będę musiał w nim wymienić cały lewy bok (uszkodzone poszycie):
- przedni lewy błotnik,
- lewe lusterko (z czujnikiem martwego pola)
- przednie lewe drzwi,
- tylne lewe drzwi
- tylną lewą ćwiartkę (poszycie)
- tylna lewa lampa (w błotniku)
W związku z tym mam pytanie - Czy części z mondeo będą pasowały? Ktoś może wymieniał wspomniane elementy i ma jakieś doświadczenia? Liczę na wszelkie podpowiedzi :)
Słyszałem, że co do drzwi na przykład to jest problem jakiś z zawiasami - podobno się różnią?
Bardzo proszę Cię o jakieś podpowiedzi... Przekopałem temat ale niewiele się dowiedziałem... Z góry dzięki!
Marcofusion 10-01-2020, 19:06 Kolega reanimuje Fusiona i ma problem z przednim i tylnym zdezakiem, tzn zakupil od Mondeo i ma problem z dopasowaniem dlugosci wzgledem blotnikow. Maska od Fusiona jest aluminiowa a w Mondeo stalowa i wymaga dolozenia teleskopu. Oczywiscie roznice w oswietleniu.
__________________________________________________ _______________________________
Sporo jest na forum na temat zmiany reflektorow przednich ze zwyklych Fusion na full LED Mondeo mk5 .
Ale przymierzam sie do zamiany na zwykle lampy soczewkowe.
Na co radzilibyscie zwracac uwage przy zakupie, jak jest z mocowaniem lamp europejskich
wzgledem dotychczasowych usa . Czy jezeli kupie same klosze to bedzie pasowala reszta czyli klapki uchwyty zarowek a takze slizgi ? Czy sa jakies roznice w rocznikach ?
Moj Fusion jest z 2013-tego
(jesli przeoczylem taki watek to przepraszam:)
kuba0005 11-01-2020, 17:50 Jak kupił tańszy od 5 drzwi to ma problem ze zderzakiem. Niech wytnie miejsca na odboje to mu problem zniknie. Maska nie jest problemem bo jest gdzie patyk włożyć.Skąpstwo też kosztuje.
Witam wszystkich użytkowników,
właśnie zakupiłem Fusiona se z 2017 roku
do wymiany mam maskę oba błotniki i reflektory, pytanie czy jest możliwość zmontowania tego wszystkiego na europejskich częściach ? - zderzak również mógłby być wymieniany, choć to to na 2 razy
paszeko62 13-01-2020, 12:03 Jak kupił tańszy od 5 drzwi to ma problem ze zderzakiem. Niech wytnie miejsca na odboje to mu problem zniknie. Maska nie jest problemem bo jest gdzie patyk włożyć.Skąpstwo też kosztuje.
a co cie obchodzi skapstwo kolegi?zazdroscisz?pomoz mu i tyle.przypominasz mi pewna partie!:mad:
...pomoz mu i tyle....
Radzę uważniej czytać i mniej się tu uzewnętrzniać...:568::569:
W cytowanym poście WŁAŚNIE JEST POMOC.
W zderzaku od HB niezbędne jest wycięcie wspomnianych otworów na odboje. Inaczej zderzak "po taniości" od HB nie pasuje do sedana USA.
To pytanie chyba kiedyś było, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy piasta wraz z łożyskiem na obydwu osiach jest taka sama jak w MK5 i Fusionie ?
Czy piasta wraz z łożyskiem na obydwu osiach jest taka sama jak w MK5 i Fusionie ? tak są takie same
kuba1961 26-01-2020, 17:48 Ktoś kilka wątków wyżej wkleił informacje o mojej propozycji wstawienia diody prostowniczej w układ grzałki przystosowanej do napięia 110V używanej do grzania postojowego silnika za wielką wodą. Zwrócono uwagę że grzałka będzie wolniej grzała. To nie jest prawda. Grzałka będzie grała tak samo długo jak grzałka przystosowana do napięcia 220/240V. Dioda jest właśnie po to żeby grzała tak samo a nie za szybko. Pomijam możliwość uszkodzenia grzałki 110V eksploatowanej przy napięciu 220V ze względu na dwukrotnie większe obciążenie cieplne.
Bump:
KoWaLWWL 05-02-2020, 19:53 To teraz Ja, bo widzę że koledzy i o wszystkim i o niczym... to jest porównanie wersji EU i USA ale teraz pytanie między wersjami 2013-16 a po liftowy 2017 czy inne są błotniki przednie i czy przy zmianie na zderzak przed liftowy wystarczy zmienić tylko lampy czy też błotniki też???
Martin_69 06-02-2020, 18:12 Gdzie w PL można kupić NOWE półosie do FUSIONA jest jakiś konkretny sklep czy trzeba zamawiać w USA ??
Safrankowicz 18-02-2020, 06:06 Gdzie w PL można kupić NOWE półosie do FUSIONA jest jakiś konkretny sklep czy trzeba zamawiać w USA ??
https://usaczesci.rzeszow.pl/
w tym sklepie praktycznie wszystko co Ci trzeba zamówisz. Sklep stacjonarnie znajduje się w Rzeszowie ale również wysyłają. Można dzwonić i się pytać o częsci.
Martin_69 18-02-2020, 17:05 WIELKIE DZIĘKI Safrankowicz
Witam,
Panowie jestem aktualnie posiadaczem mondeo mk4 2.5t 220km i stoję przed kwestią założenia gazu, jednak usłyszałem o możliwości ściągnięcia z USA fusion do naprawy, jedyny rozsądny silnik do gazu to 2.5t 175km. Cenowo wychodzi to samo jak moje aktualne auto +gaz a dostaje auto dużo młodsze.
Tutaj pytanie do was - jakie są koszty napraw i eksploatacji takiego fusion'a w porównaniu do mk4 - czy jest to ogromny, odczuwalny przeskok?
Marcofusion 23-02-2020, 16:33 jakie są koszty napraw i eksploatacji takiego fusion'a w porównaniu do mk4 - czy jest to ogromny, odczuwalny przeskok?
Licz sie z adaptacja/zamiana lamp na europejskie , dolozeniem p.mgielnego tylnego ktorego
Fusiony nie posiadaja. Czesci uzywane sa ogolnie dostepne, jedne niedrogie np. lampa blotnik drugie nieco drozsze np ewentualne dorobienie drugiego kluczyka .
Ja mam Fusiona 2.5l z gazem, spalanie lpg miasto 12l przy ekonomicznej jezdzie bez korkow i trasa 10l jadac 120 km/h oczywiscie nie srednio.
Bump: R - to przycisk podgrzewania tylnej szyby.
Przekrecajac maksymalnie pokretlo temperatury samo wlacza sie ogrzewanie tylnej szyby
oraz maksymalny nadmuch na szybe przednia, wylacza sie wtedy nadmuch na nogi, nie wiem czy rowniez ogrzewanie lusterek bo u mnie z jakiegos powodu nie (moze cos uszkodzone?)
Witam,
2.5t 175km.
Chyba literówka koledze się wkradła w silniku 2.5 żadnego T nie ma . Jest to zwykły wolno ssący silnik który trzeba gonić aby jechał. Faktycznie jest to najlepsza opcja pod gaz . Jeżeli chodzi o przeskok z mk4 na fusiona tylko pozytywny .
Witam,
mam pytanko czy zewnetrzy przegub prawej półosi z Mondeo bedzie pasował do Fusiona?
Przy okazji chciałbym zapytać czy ktoś wsadzał drążek kierowniczy + końcówkę drążka z mondeo do fusiona? Słyszałem, że wymiarami się różnią - wersja eu i usa (w jednym drazek jest krotszy, koncowka dluzsza i odwrotnie) - ale wymienione razem pasują z mondka. Czy jest w stanie ktoś to potwierdzić?
Ponadto czy orientujecie się czy jakieś firmy zajmują się naprawą taśmy airbag kierowcy? Czy jest to wykonalne? Taśma jest zerwana, poduszki nie wystrzeliły.
Pacjent: Fusion 2.0 eb 2015 se
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi!
czy ktoś wsadzał drążek kierowniczy + końcówkę drążka z mondeo do fusiona? Słyszałem, że wymiarami się różnią - wersja eu i usa (w jednym drazek jest krotszy, koncowka dluzsza i odwrotnie) - ale wymienione razem pasują z mondka. Czy jest w stanie ktoś to potwierdzić?
wymienialem, w komplecie pasuje bez problemu, tylko wez jeszcze od razu oslone, bo tam inne srednice drazka sa i ta z fusiona chyba za luzna na drazku jest jesli dobrze pamietam. Ma tez lekko inna srednice na maglu ale idzie wcisnac :)
Chyba literówka koledze się wkradła w silniku 2.5 żadnego T nie ma . Jest to zwykły wolno ssący silnik który trzeba gonić aby jechał. Faktycznie jest to najlepsza opcja pod gaz . Jeżeli chodzi o przeskok z mk4 na fusiona tylko pozytywny .
Tak, oczywiście chodziło o zwykle 2.5. Chodzi mi o jakoś materiałów i części oraz sama kwestie czy jest to awaryjne auto - czy stoi na pozytywnym poziomie jak mk4?
Martwię się tym brakiem mocy ale jeśli za praktycznie ta sama cenę można mieć auto parę lat młodsze..
Tak, oczywiście chodziło o zwykle 2.5.
Silnik jest ok , demon prędkości to nie jest, do przemieszczania się z punktu a do b wystarcza . Jakość plastików i materiałów również na dobrym poziomie.
Na minus dość szybko wycierająca się ''skóra'' na kierownicy
Większa ilość części pasuje od mondeo. Jeżeli nie straszny Ci ''Amerykanin'' to śmiało możesz kupować
Nie mam pomysłu gdzie pytać a serwis nie pomaga więc spytam was: czy obudowa lusterka w fusion jest taka sama jak w mondeo? Zgubiłem w trakcie jazdy na autostradzie obudowę lusterka od strony kierowcy i jest wielki problem żeby kupić nową. Najłatwiej kupić taką do mondeo, tylko czy będzie pasować?
kiwaczek 03-03-2020, 19:10 Czy maska silnika w mondeo też koroduje tak jak maska w Fusionie? Byłem kiedyś u blacharza i stał Fusion z 2016 roku i aluminiowa pokrywa silnika miała nadżerki na rantach. Mój z 2014 też tak ma, co prawda nieliczne ale byłem w szoku jak odpadł kawałeczek lakieru i widać było aluminium na brzegu. Też tak macie? Jakaś wada produkcyjna czy co?
pawel_88 03-03-2020, 22:52 Nie mam pomysłu gdzie pytać a serwis nie pomaga więc spytam was: czy obudowa lusterka w fusion jest taka sama jak w mondeo? Zgubiłem w trakcie jazdy na autostradzie obudowę lusterka od strony kierowcy i jest wielki problem żeby kupić nową. Najłatwiej kupić taką do mondeo, tylko czy będzie pasować?
Niestety kolego, lusterka między Fusion i Mondeo są różne. Kierunkowskaz w nie wbudowany jest dłuższy w Fusion'ie i tym samym obudowa jest inaczej wyprofilowana. Być może lusterka bez kierunków mają identyczne obudowy, ale zakładam że masz kierunkowskaz patrząc na auto w opisie.
Safrankowicz 16-03-2020, 07:26 Czy maska silnika w mondeo też koroduje tak jak maska w Fusionie? Byłem kiedyś u blacharza i stał Fusion z 2016 roku i aluminiowa pokrywa silnika miała nadżerki na rantach. Mój z 2014 też tak ma, co prawda nieliczne ale byłem w szoku jak odpadł kawałeczek lakieru i widać było aluminium na brzegu. Też tak macie? Jakaś wada produkcyjna czy co?
mam identycznie, fusion lift, produkcja 2016 i mam na rancie w okolicy wycieraczki kierowcy pęcherzyki :/ (maska oryginał nie malowana).
kiwaczek 19-03-2020, 23:55 To co amerykańce nie potrafią malować aluminium? :?
AndrzejM123 24-04-2020, 20:03 Witam szanowne grono. Czy ktoś się orientuje, czy belka zderzaka tył od Mondeo, pasuje do Fusiona?
Bartek G1 21-05-2020, 21:06 Witam wszystkich
wymieniłem maglownicę w swoim fusionie 2,0l 2016
mechanicznie jest wszystko ok, ale nie działa asystent pasów, nie chce się nawet włączyć
pytanie czy należy zaprogramować maglownicę komputerem, czy muszę przełożyć elektronikę ze swojej maglownicy?
wg. info sprzedawcy kupiona maglownica jest z fusiona 2,5l 2018
będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Bartek
KoWaLWWL 22-05-2020, 08:58 Teraz Pytanie do znawców bo nie wiem czy przypadkiem coś nie zrobiłem tak.... Pacjentem jest Ford Fusion Energi z 2017 roku polift- przód składam na przedlifta.
Problemy jakie napotkałem do tej pory to :
Belka większa w polifcie niż w przedliftowym, nie mieszczą się czujniki i mocowanie halogenów,
Kolejny problem taki że przy próbie założenia zderzaka brakuje mi po około 1 cm do błotnika zarówno lewego i prawego i tu moje pytanie czy błotniki są w dłuższe / krótsze w tych dwóch wersjach??
Już się pogubiłem w tym wszystkim
ale nie działa asystent pasów, nie chce się nawet włączyć
pytanie czy należy zaprogramować maglownicę komputerem
zaprogramować bo jest z auta które nie miało tej funkcji
boro1306 04-06-2020, 18:09 Witam. Potrzebuję pomocy, a mianowicie poszukuje piasty tył do ford fusion 2013, 2.0 ecoboost bądź podpowiedzi z jakiego samochodu będzie pasować ewentualnie nr katalogowy części. Chodzi łożysko z piasta w której nie ma zintegrowanego abs, a cały abs znajduje się w zwrotnicy i dotyka tyłu łożyska ślizgając się po nim.
Marcofusion 07-07-2020, 10:34 Od jakiegos czasu slysze jakies stukanie pochodzace z napedu w moim Fusionie 2.5 skrzynia hydrokinetyczna.
Bylem dzis w warsztacie i mechanik stwierdzil ze to lewy zewnetrzny przegub
i trzeba kupic cala os gdyz sam przegub jako taki nie wystepuje.
I stad pytanie czy macie jakies informacje czy bedzie pasowal od Mondeo mk5 EU choc
z silnikiem 2.5 w europejskim mk5 sie nie spotkalem...
Slyszalem rowniez o kompletach do regeneracji przegubow, szukalem u nas na forum jakiegos dostawcy czesci ale cos nieskutecznie...
Greg Poznań 09-07-2020, 16:56 Witam szanowne grono. Czy ktoś się orientuje, czy belka zderzaka tył od Mondeo, pasuje do Fusiona?
Pasuje, różnica jest wyłącznie w kilku cm po obu stronach, z Mondeo jest krótsza ale otwory, mocowanie i skuteczność jest identyczna, bo zmieniałem i szkoda kasy. M mondeo tańsze są.
Slyszalem rowniez o kompletach do regeneracji przegubowhttps://allegro.pl/oferta/polos-przegub-ford-mondeo-mk5-2-0-1-5-tdci-4x4-8966298982
Albo zadzwoń tutaj:http://czesci-usa.com.pl/o-nas/ Ja zamawiałem części do Focusa SVT których nie ma na stronie.
witam, jak mocujecie amortyzator pokrywy silnika ?
mam Fusiona z 2017 roku po lifcie, maskę zakładałem stalową z mocowaniem pod amortyzator, kupiłem zamiennik amora z krosna i mocowanie, wiem że do kielicha z lewej strony trzeba jakoś zamocować, jeśli można poproszę o fotki poglądowe, z góry dziękuję
Marcofusion 22-07-2020, 08:51 [QUOTE=mario13;3265219]https://allegro.pl/oferta/polos-przegub-ford-mondeo-mk5-2-0-1-5-tdci-4x4-8966298982
Dzieki za podpowiedz - skorzystalem, jestem zadowolony.
Witam, przesiadłem się z Citroena C5 na Forda Fusion 1.5 Ecoboost 2017 rok. Chcę wymienić olej, więc szukam filtra, a w katalogach jest tylko Mondeo.
1. Czy to te same silniki?
2. Jak szukacie części do tych aut?
3. Czy jest jakiś katalog np. po numerze VIN?
Dzięki za pomoc.
Bump: Odpowiadam sam sobie:
Ad 3. oemfordpart.com, świetna strona z katalogami części, rysunkami, po marce lub VIN.
FUSION 2014 24-07-2020, 22:27 Chcę wymienić olej, więc szukam filtra, a w katalogach jest tylko Mondeo.
U mnie kupuję od Mondeo i pasuje [emoji6]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witajcie,
Mam Fusiona 2.0 ec TIT 2017
Problem jest z żaluzją chłodnicy. Z tego co wiem żaluzja chłodnicy i ic jest to jedno urządzenie które współdzieli silniczek. Byłem ostatnio w Aso i powiedzieli mi że błędu na kompie nie wywala ale żaluzja chłodnicy się nie otwiera. Otwiera się za to żaluzja ic.
Zastanawiam się co jest nie tak. Auto było uszkodzone przodem i żaluzja została wymieniona na inną sprawną( ponoć ).
Myślicie że to uszkodenie mechaniczne czy jest coś o czym nie wiem ?
pozdrawiam
Piotr
czysto mechanicznie. silniczek bezposrednio napedza dolne zaluzje, gorne sa otwierane za pomoca "wspornika" zamocowanego miedzy gorymi a dolnymi. on "przechodzi" za belka zderzaka, co utrudnia jego zamontowanie. byc moze nie masz go wogole, albo spadl z mocowan.
w aso takie rzeczy powinni ogarnac.
Marcofusion 23-08-2020, 11:19 Co zrobic aby w Fusionie swiatla zapalaly sie po wlaczeniu zaplonu tak jak w Mondeo ?
Co zrobic ...
Coś się Koledze chyba pytanie pomyliło???!:evil:
Miało być zapewne: "Co zrobić by w Mondeo światła dzienne zapalały się dopiero po wrzuceniu jakiegoś biegu"?
Przecież amerykański sposób zapalania DRL jest "o niebo" sensowniejszy niż EU...
Marcofusion 23-08-2020, 19:57 Przy wlaczonych swiatlach czyli pozycja przy pierwszym przekreceniu w prawo przelacznikiem swiatel i wyjeciu kluczyka ze stacyjki swiatla nie gasna po czasie.
Przekrecajac ponownie w prawo swiatla zapalaja sie po przekreceniu kluczyka i gasna przy wylaczeniu kluczykiem w pozycje 0 ale tylko jak jest ciemno.
W stanach nie ma obowiazku jazdy na swiatlach gdy jest jasno i tu jest moj problem.
Za kazdym razem musze wlaczac i wylaczac swiatla o czym czasem zapominam...
...Za kazdym razem musze wlaczac i wylaczac swiatla o czym czasem zapominam...
Nie wiem czy Kolega się dokładnie przyjrzał jak to działa w USA???:027:
1) Przełącznik świateł ustawiamy na "A" (auto) i ZAPOMINAMY O NIM!!!:568:
2) Dzienne - jakie by tam nie były (czy na światłach mijania czy dedykowane) - zapalają się SAME po przełączeniu wybieraka skrzyni biegów z "P" na dowolną inna pozycję!
Czyli dzienne nie świecą na postoju, ale zawsze świecą jak się poruszamy! I to jest "mądrzejsze" niż w EU.:568:
Marcofusion 23-08-2020, 23:30 Czyli dzienne nie świecą na postoju, ale zawsze świecą jak się poruszamy! I to jest "mądrzejsze" niż w EU.:568:
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :)
Jednak w mojej wersji "S" z "13tego roku jest inaczej, Swiatla w trybie automatycznym zapalaja sie
jedynie po zmroku. A w zwiazku z tym
Czy ktos orietuje sie i moglby mi podpowiedziec gdzie szukac czujnika zmierzchowego do swiatel ?
Zanim bycmoze dojde forscanem chcialbym pojsc na skroty i zaslonic ow czujnik .
Witam jakie amortyzatory na tył do fusiona 2015 2,5 może ktoś zakładał z europejskiej wersji które podejdą
amortyzatory na tył do fusiona takie https://motoszef.pl/amortyzator-ford-t-mondeo-14-le-pr-bilstein/19-250335,16,19~6250335,a.aspx Ja byłem zmuszony wymienić po raz kolejny.Wytrzymały 3 lata i trzydzieści tys. kilometrów.
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :)
Jednak w mojej wersji "S" z "13tego roku jest inaczej, Swiatla w trybie automatycznym zapalaja sie
jedynie po zmroku. A w zwiazku z tym
Czy ktos orietuje sie i moglby mi podpowiedziec gdzie szukac czujnika zmierzchowego do swiatel ?
Zanim bycmoze dojde forscanem chcialbym pojsc na skroty i zaslonic ow czujnik .
musisz zaprogramowac swiatla dzienne, polecam na mijania (są wtedy lekko przygaszone, bez pozycji itp) bo na dlugich w fusionie swieca troche za mocno.
czujnik na desce miedzy nawiewami na szybe czolowa, dziala z okolo 20-sekundowym opoznieniem po zakryciu.
Marcofusion 24-08-2020, 19:12 czujnik na desce miedzy nawiewami na szybe czolowa, dziala z okolo 20-sekundowym opoznieniem po zakryciu.
Sprawdzilem , dziala , zalatwiajac temat swiatel tymczasowo mozna zakryc ten
czujnik i mozna ewentualnie doswietlic nieco deske rozdzielcza .
takie https://motoszef.pl/amortyzator-ford-t-mondeo-14-le-pr-bilstein/19-250335,16,19~6250335,a.aspx Ja byłem zmuszony wymienić po raz kolejny.Wytrzymały 3 lata i trzydzieści tys. kilometrów.
ale one maja inne oznaczenie ni te założone , orginalnie są DG9C-18080-BNH
a w aukcji 3 litery końcowe są inne czy to ma znaczenie ktoś coś wie :? ?
Cześć,
Orientujecie się gdzie kupić wkład lusterka kierowcy który nie będzie płaski (przybliżający) jak oryginalnie w USA? Już 2 razy zamówiłem na Allegro i 2 razy aukcja dla Fusion była tak naprawdę do Mondeo. Ja się przyzwyczaiłem ale moja druga połówka powiedziała ze nie będzie z takim jeździć 😂 wersja podgrzewana bez BLIS.
FUSION 2014 24-09-2020, 14:47 Orientujecie się gdzie kupić wkład lusterka kierowcy
Sprawdzałeś na AliExpress? Tam może być większy wybór [emoji6]
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
pstary@wp.pl 25-09-2020, 14:39 Witam,
wiem, że ten wątek już gdzieś tu wcześniej był ale mi hu hu nie mogę znaleźć sensownej odpowiedzi.
Jak się zamyka/otwiera okna z pilota?
jak kupiłem to działało, ale nie wiem czy gdzieś poprzestawiałem czy co i nie potrafię teraz otwierać/ zamykać okien z pozycji kluczyka.
Co robię nie tak, albo co gdzieś przestawiłem?
Jak się zamyka/otwiera okna z pilota?tak samo jak w MK5
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=264434&highlight=okna+pilota
Cześć,
Orientujecie się gdzie kupić wkład lusterka kierowcy który nie będzie płaski (przybliżający) jak oryginalnie w USA? Już 2 razy zamówiłem na Allegro i 2 razy aukcja dla Fusion była tak naprawdę do Mondeo. Ja się przyzwyczaiłem ale moja druga połówka powiedziała ze nie będzie z takim jeździć 😂 wersja podgrzewana bez BLIS.
Kupiłem takie na Aliexpress za 70zł~, pasują do FF
pstary@wp.pl 01-10-2020, 21:39 Kupiłem takie na Aliexpress za 70zł~, pasują do FF
a jakiś link może masz?
Przy okazji pytanie, widziałeś tam może obudowę prawego lusterka?
a jakiś link może masz?
Przy okazji pytanie, widziałeś tam może obudowę prawego lusterka?
https://pl.aliexpress.com/item/4001149214156.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.68985c0fx zncBI
jakieś obudowy też są:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001317603150.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3f 865182ZFvUYN&algo_pvid=4bfd7fd6-3167-4579-8368-7faff19b27bc&algo_expid=4bfd7fd6-3167-4579-8368-7faff19b27bc-10&btsid=0b0a01f816020826293962782e1864&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_
musisz zaprogramowac swiatla dzienne, polecam na mijania (są wtedy lekko przygaszone, bez pozycji itp) bo na dlugich w fusionie swieca troche za mocno.
czujnik na desce miedzy nawiewami na szybe czolowa, dziala z okolo 20-sekundowym opoznieniem po zakryciu.
forscanem da się zmienić z 20 sek. na 3 sek. opóźnienie
forscanem da się zmienić z 20 sek. na 3 sek. opóźnienie
Możesz podpowiedzieć jak ?
Kupiłem takie na Aliexpress za 70zł~, pasują do FF
Znalazłem na Allegro pasujące - kupiłem i potwierdzam ze jest ok. Podaje link:
Zobacz ofertę: WKŁAD LUSTERKA FORD FUSION II USA 12+ ASF+GR+PL LE https://allegro.pl/oferta/wklad-lusterka-ford-fusion-ii-usa-12-asf-gr-pl-le-8850546026?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Możesz podpowiedzieć jak ?
w BCM 726-26-01 xxx* xxxx xxxx (w polu oznaczaczonym * zmieniasz wartość na 1 bo fabrycznie jest 0=15sec. a 1=2 sec. opóźnienia)
w BCM 726-26-01 xxx* xxxx xxxx (w polu oznaczaczonym * zmieniasz wartość na 1 bo fabrycznie jest 0=15sec. a 1=2 sec. opóźnienia)
Tak mam ustawione. W garażu światła włączają się po ok. 2 sekundach ale w tunelach (słabo oświetlonych) już nie :) widocznie to zależy od natężenia światła lub czułości czujnika w aucie.
Dziękuję za pomoc
Greg Poznań 09-10-2020, 11:17 Tak mam ustawione. W garażu światła włączają się po ok. 2 sekundach ale w tunelach (słabo oświetlonych) już nie :) widocznie to zależy od natężenia światła lub czułości czujnika w aucie.
Dziękuję za pomoc
Ja mam to samo, w ustawieniach też 1 i tunele przejeżdżam na ciemno niestety, a kumpel ma ten sam model, rok, wyposażenie i wjeżdża pod wiadukt na A2 i po sek ma mijania w automacie ...
Panowie, montował ktoś maskę aluminium i zderzak polift z zamiennika? Jak to idzie spasować, może jakieś zdjęcia. Pozdrawiam.
Marcofusion 14-10-2020, 19:57 Panowie czy macie jakies doswiadczenia/wiadomosci w montowaniu haka do FUSION mk5
w wersji sedan ?
Czy taki hak jest dostepny lub czy bedzie pasowal jak do EU MONDEO ?
pstary@wp.pl 21-10-2020, 11:37 Prędkościomierz
Cały komputer mam przestrojony na system metryczne ale elektroniczne prędkościomierz (pomimo, że jednostki pokazuje w km/h) to wartości pokazuje w milach. Jak to zmienić? Czy może nie da rady?
licznik z jednym wyswietlaczem po srodku? w tym roczniku jest blad w soficie, trzeba flashowac.
pstary@wp.pl 21-10-2020, 12:51 Tak z jednym na środku. Że się głupio zapytam gdzie się z tym udać?
do kogos z UCDSem, trzeba zegary ograc innym softem.
Huczy coś z tylu. Najbardziej zaczyna od około 70km/h. Myślałem ze to opony ale kupiłem nowe zimówki i problem dalej tkwi. Stawiam na łożysko bo ewidentne słychać to z prawej strony. Zatem pytanie - czy Piasta tył z łożyskiem pasuje od Mondeo do Fusion 2.0 EcoBoost przód napęd?
Zatem pytanie - czy Piasta tył z łożyskiem pasuje od Mondeo a wystarczy przeczytać ten temat lub użyć opcji szukaj , dla leniwych link:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3265164&
Cześć, czy ktoś myślał o przełożeniu obudowy filtra powietrza z EU do USA? Powiem szczerze, że ten cienki filtr z omegi nie wyglada zachęcająco. Przywykłem do filtrów typu "Frecious plus" Manna, żaden producent nie robi filtrów "premium" do tak starych samochodów. Porobiłem screeny z filmików dot. wymian filtrów w EU i USA
https://i.ibb.co/NLXwtsp/IMG-3329.png (https://ibb.co/NLXwtsp)
https://i.ibb.co/F7yR4Zm/IMG-3333.png (https://ibb.co/F7yR4Zm)
na necie latwo znalezc filmiki instruktazowe. Wyglada ze w USA jest zamocowane jakies ustrojstwo na gorze (w EU uchwyty są do tego ale puste), które moze zwyczajnie przeszkadzac w wysuwaniu filtra. Nie mam pod ręką akurat ani jednego ani drugiego auta zeby namacalnie obczaić, wiec rozawazania moje na razie teoretyczne
Witam
Fusion mk5 2020 tit
1.wymiana drzwi, po przeczytaniu rozumiem że tylne drzwi musza być od fusion a przednie są takie same jak w mondeo
2.szukam zderzaka, od Europy chyba nie podejdzie? Full led dynamic
3.lampy tylne maja czerwony migacz czyli tylko rozcinanie
4.lusterko zewnętrze lewe mam rozwalone, szkło dobre czy jest możliwa przekładka wnętrza i wiązki do obudowy z mondeo?
5.polonizacja licznika tylko na stole?
6.kolor, szukam czesci w kolorze, fusion jest agat black, jaki jest odpowiednik pl?
Czy będzie jakaś różnica ?
Poprawicie? Doradzicie?
3FA6P0D96LR174857
Witam. Pytanko takie. Czy wymieniał ktoś tuleję przednich wahaczy? Czy da się je normalnie zdjąć i założyć nowe czy trzeba do tego np. prasy? Chodzi mi oczywiście o tylne tuleje przednich wahaczy (te duże).
czarek45 23-03-2021, 19:36 Witam,
Posiadam Fusion-a 2017 z fabrycznym BLIS-em (i CTA). Niestety brakuje mi (po wypadku ktoś zaoszczędził i nie dołożył) modułu tylnego prawego wraz koszykiem i urwana jest wtyczka wiązki (wiszą luźno kable). Z tego co się zorientowałem to wiązka do której podpięty jest BLIS to część jakiejś długiej głównej wiazki idącej przez całe auto i niełatwo ją wymienić w złożonym i sprawnym aucie - może ktoś to potwierdzić?
Ponieważ moduł BLIS do polifta jest niezrozumiale drogi w porównaniu z modułem do przedlifta pojawia się pytanie - czy nie można by bez kombinacji zamontować przedliftowego do polifta (wraz z koszykiem i wtyczką, którą i tak będę musiał sztukować) - jeśli tak to jakich dodatkowych kroków to wymaga? (zdaje sobie sprawę, że przedliftowy mocowany jest bliżej koła)
turbo1235 07-04-2021, 20:32 Witam czytam te posty i dalej nic
Mam fusiona z 2013 i dodowanie zadne nic nie zmienia jest mi wstanie ktos podpowiedziec co dokladnie musze zrobic albo odplatnie zdalnie przekodowac te lampy ?
Cześć,
Czy ktoś wie czy i gdzie dostanę wkłady do lusterek zewnętrznych do fusion ii usa 2019? Nie muszą być oryginalne, wystarczą zamienniki, ale koniecznie z BLISem.
Niestey wszystkie jakie znalazłem na alle czy sferyczne /asferyczne są bez czujnika martwego pola a te od mondeo nie pasują :/
Proszę o wyrozumiałość bo to mój pierwszy post i z góry dzięki za wszelką pomoc :)
Poszukaj w Azji . Wpisz lusterko ford fusion i znajdziesz wkłady lusterek do wyboru do koloru
Greg Poznań 20-06-2021, 10:14 Cześć,
Czy ktoś wie czy i gdzie dostanę wkłady do lusterek zewnętrznych do fusion ii usa 2019? Nie muszą być oryginalne, wystarczą zamienniki, ale koniecznie z BLISem.
https://pl.aliexpress.com/item/1005002547662997.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.b3 bd24d7YSeeED&algo_pvid=5afe2add-21c7-4257-adca-112a13d51b7b&algo_exp_id=5afe2add-21c7-4257-adca-112a13d51b7b-13
i kilkaset innych w różnych cenach w kompletach i pojedynczo ... :-)
ronczka94 05-07-2021, 15:22 witam,
czy lampa tylna zewnętrzna od Mondeo mk5 będzie pasowała do Fusiona USA (sedan)?
potrzebuje przelozyc obie sztuki, jak swiatla sa zapalone to sie nie palą te zewnetrzne, tylko wewnetrzne (te w bagazniku), podczas gdy powinny sie oba palic jednoczesnie (wewnetrzne i zewnetrzne lampy)
fizycznie pasuje, elektrycznie może trzeba będzie przepinowac/przekodowac, w zaleznosci jakie tam wczesniej siedziały i co ktoś wcześniej namodził.
ronczka94 06-07-2021, 13:30 fizycznie pasuje, elektrycznie może trzeba będzie przepinowac/przekodowac, w zaleznosci jakie tam wczesniej siedziały i co ktoś wcześniej namodził.
chce przrejestrować auto na niemieckie numery, ale nie przejdę przeglądu, bo przy zapalonych światłach świecą się tylnie wewnętrzne w klapie, a zewnętrzne już nie. mechanik sprawdzał prąd i jest, ale mówi, że to wina lamp i musze zdobyć nowe.
jakby ktoś miał takowe do sprzedania to kupię. dodaje numery lamp na zdjęciach w ząłączeniu
ale nie przejdę przeglądu, bo przy zapalonych światłach świecą się tylnie wewnętrzne w klapie, a zewnętrzne już nie.
czyli błotnikowe lampy masz z wersji SE a te "bagażnikowe" od Titanium .
Po zmianie lamp na Titanium (błotnikowe) trzeba zakodować te lampy ( bez kodowania będzie świeciło na obrysie oraz pozycja w "stopie" )
ronczka94 06-07-2021, 16:57 czyli błotnikowe lampy masz z wersji SE a te "bagażnikowe" od Titanium .
Po zmianie lamp na Titanium (błotnikowe) trzeba zakodować te lampy ( bez kodowania będzie świeciło na obrysie oraz pozycja w "stopie" )
znalazlem na all lampy w cenie 690zł za sztuke titanium i tutaj moje pytanie. nie da sie taniej tego jakos zalatwic?
ale to pozycja normalnie ci swieci ze stopem w srodku, i kierunek ladnie pomaranczowy pewnie ? bo widze ze lampy juz klejone wiec juz przerobione... tylko problem ze obramowka w klapie sie swieci i jest roznica ? odepnij pin od pozycji w lampach w klapie i po problemie ;)
no chyba ze chodzi o brak homologacji:)
Jezdzi tez u nas taki jeden, w blotnikach lampy od se przerobione a w klapie wrzucone z mondeo dla przeciwmgielnego...
A czy w Fusion były montowane silniki 3,5 V6, te które są montowane w Edge ?
Bo chciałbym sprowadzić Fusiona z takim silnikiem z Kanady.
ronczka94 07-07-2021, 12:54 ale to pozycja normalnie ci swieci ze stopem w srodku, i kierunek ladnie pomaranczowy pewnie ? bo widze ze lampy juz klejone wiec juz przerobione... tylko problem ze obramowka w klapie sie swieci i jest roznica ? odepnij pin od pozycji w lampach w klapie i po problemie ;)
no chyba ze chodzi o brak homologacji:)
Jezdzi tez u nas taki jeden, w blotnikach lampy od se przerobione a w klapie wrzucone z mondeo dla przeciwmgielnego...
wrzucam zdjęcie w załączeniu, ale nie wiem, czy dojrzysz, bo jest dzień i jasno :) . obrys wewnętrznej lampy w bagażniku się pali, a obrys zewnętrznej, tej w karoserii nie i o to mi chodzi. nie powinno być tak (jak na zdjęciu, ktore znalazlem tutaj na forum), że obie lampy (zewnętrzna i wewnętrzna) się palą, gdy światła są włączone?
masz nakombinowane z tymi lmpami, jedna z SE, druga z titanium (mowie o zewnetrznych) widac po naklejkach na lapach (LOW i HIGH) wewnętrzne pewnie obie z titanium.
w lampach z SE fabrycznie nie ma swiecącej obwódki, tylko pozycja jest na pasku diodowym w srodku lampy razem ze stopem. Musisz ją wymienic albo przerabiać zeby to zgrać do kupy.
zaprogramować bo jest z auta które nie miało tej funkcji
Czy to zaprogramowanie pomogło by w mojej sytuacji (wymieniałem silnik wspomagania bo miał uszkodzoną elektronikę)? :
"...ja mam u siebie inny objaw. Po włączeniu przycisku Start/Stop pojawia sie na chwillę na lewym wyświetlaczu samochód i linie - na blado-szaro. Po czym znikają. Pojawia się komunikat "Lane Keeping Sys. Maltfunction Service Required". Naciśnięcie przycisku na dźwigni kierunków nie daj żadnego efektu. W DTC nie ma błędów dot. IPMA. Próba kalibracji nic nie daje. Po wybraniu opcji resetu IPMA w Forscan i próbie ponownej kalibracji - tez bez zmian.
Pytanie:
1. Czy to może być np. brak zasilania a którymś z elementów?
2. Czy w DTC powinny być widoczne jakiś błędy gdy np. sama kamera byłaby uszkodzona?
PS. Nastąpiła zmiana - po starcie samochodu da się włączyć asystenta - przez 15 sekund są wyświetlane linie i samochód między nimi na biało z trójkącikami po obydwu bokach - potem znikają i jest komunikat jw. "
Witam,
Poszukuje łożyska amortyzatora do Fusion 2014 Hybrid.
Numer OE części Mondeo to 'DG9Z-18198-AA'
Numer OE części Fusion to 'DG9Z-18198-A'
Czy to to samo? Skąd w ogóle brać części do Fusion skoro nie ma ich w katalogach? Siedzę nad tym już trzeci dzień a sprężyna na amorku strzela coraz bardziej 😒
Dzięki za info
Numer OE części Mondeo to 'DG9Z-18198-AA'zwróć uwagę że podane przez ciebie numery różnią się tylko ost. literą ,
łożysko amortyzatora jest takie same Fusionie USA jak w Mondeo MK5
Greg Poznań 30-08-2021, 11:22 Jestem po pierwszej w życiu wymianie klocków od nowości i ku zdziwieniu, hurtownia wysyłając popełniła pomyłkę i wysłali do MK4.
Kiedy chciałem odesłać gość zapewnił, że to dokładnie to samo i nie ma sensu, zrobili mi zwrot różnicy kwoty i dzisiaj wymieniając potwierdził się ten fakt. 0 różnicy z oryginałami, z jakimi wyjechał mój Fusion z fabryki więc jak ktoś ma dylemat, to kupować dokładnie te ME6G9J-2K021-AB. Do MK5 są DG9C-2K021-EE. Szkoda kasy.
Fusion 2.0 EB 240KM 2016
https://bicar.pl/klocki-hamulcowe-sm1-055-004/1367-klocki-ham-przod-mondeo-iv-07-s-max-galaxy-06-bez-2-5v6-2-2tdci-org.html
Jestem po pierwszej w życiu wymianie klocków od nowości
ile przejechał na tych fabrycznych ?
dziemian88 22-10-2021, 07:35 Witajcie,
Przepraszam ale nie jestem w tym momencie w stanie przeczytać całego wątku, a na pewno te pytanie padało nie raz - siedze z kilkunastomiesiecznym chorym dzieckiem w domu i mozliwosc spokojnego poswiecenia kilku godzin na przeczytanie watku ..... jest na razie niemozliwa :)
Do sedna, Kupiłem za pomocą jednej z firm posredniczących Fusiona - data produkcji 11.2016 ale jest to juz wersja poliftowa 2.0 EB. Porównując części opisane jako FUSION LIFT 17- USA do Mondeo MK5 - widać ogromna różnicę w kosztach np: zderzak do Fusion po lifcie to minimum 3000 PLN gdzie opisane samym Mondeo to koszt nawet od 1000 PLN, maska podobnie. Czy podane poniżej części z Mondeo pasują do Fusiona poliftowego :
- Maska
- błotniki
- Zderzak z grilem
- żalzuje
- wzmocnienie
- osłona górna wzmocnienia
- LAMPY
Z góry dziekuję za odpowiedź !
Poniżej zdjecie
paszeko62 22-10-2021, 09:53 pol auta jest fusion pol auta jest mondeo.od przodu do srodkowego slupka jest mondeo a od srodkowego slupka fusion!
dziemian88 22-10-2021, 10:40 Jesli dobrze rozumiem, w moim wypadku Maska, zderzak ( tutaj fusion nie ma wejsc na czujniki parkowania ), lampy , wzmocnienie czołowe , błotniki wszystko pasuje od Mondeo MK5 ?
Jesli tak to było by super :)
paszeko62 22-10-2021, 12:03 zapytaj jeszcze kogos bo mnie gosc gadal ze tak jest.tez mam fusiona hybrid.pogugluj popytaj.pozdrawiam.
... wszystko pasuje od Mondeo MK5 ?
...
NIC (pojedynczo) nie pasuje z przodu od Mondeo MK5 do Fusiona poliftowego. Tylko cały komplet przodu.
Albo "przeróbka całego przodu na mondeo MK5" (dowolne - przed lub poliftowe) albo kupowanie blach i zderzaka od Fusiona poliftowego.
dziemian88 22-10-2021, 12:43 No i wątpliwości sie rozwiały :) Dzieki w takim razie szukam stricte Fusiona... chociaż cena Lamp mnie powaliła.
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam
- maska jest ta sama.
- blotniki mozna wrzucic przedliftowe ale tylko z pasem gorym od przedlifta, nie pasuje chyba wtedy jedna śrubka od wlewu zbiorniczka spryskiwaczy z polifta, ale to pikuś. Albo ewentualnie przespawanie mocowań ze swoich błotników do przedliftowcyh i poliftowy pas gorny.
- Belke pod zderzak też mozesz przedlift wrzucić, jest trochę węższa.
a na reszcie to juz nie zaoszczędzisz i musi być polift jeśli nie chcesz zakładać przodu od mondeo/przedlifta.
dziemian88 24-10-2021, 18:12 Oczywiscie ze chciałbym po lifta :) najbardziej zależy mi aby to wszystko do siebie pasowało ! Najwiekszy problem mam ze znalezieniem Lamp- FUll LED
W oryginale mam w tym momencie : hs73-13e015-af
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu Lamp - miałem jedna propozycję kupna uzywek o tym numerze z fusiona po rozbiorce za .... 5K PLN.
aniap128 17-11-2021, 11:11 Dzień dobry,
Czy ktoś wie co może być przyczyną braku możliwości wejścia w ustawienia nawiewów (climate control) etc przy zdalnym odpaleniu kluczyka?
Jeszcze poprzedniej zimy miałam do tego dostęp, podczas zdalnego odpalenia załączały się nawiewy.
Aktualnie auto zdalnie odpala, ale bez nawiewu.
W tym roku wymieniany był akumulator, nie wiem czy może mieć to związek.
Z góry dziękuję za wskazówki
ronczka94 21-11-2021, 15:20 Witam, czy możecie polecić dobre wycieraczki gumowe na zimę do Fusiona?
witam kierunkowskaz lewy w lusterku padł czy pasują z mk5 bo nie idzie nigdzie w PL kupić do fusiona tylko na aliekspres są czy ktoś coś już robił :)
witam kierunkowskaz lewy w lusterku padł czy pasują z mk5 bo nie idzie nigdzie w PL kupić do fusiona tylko na aliekspres są czy ktoś coś już robił :)
Kierunkowskaz z MK5 nie pasuje do Fusiona. na aliekspresie też uważaj aby był na pewno do wersji USA bo jest róznica. Zamawiałem oryginalny w USA
dasz jakieś namiary gdzie zamawiałeś , masakra że nie pasują z EU
Bump: dasz jakieś namiary gdzie zamawiałeś , masakra że nie pasują z EU
paszeko62 13-12-2021, 23:47 sprobuj na OTOMOTO z gosciami pogadac ci co sprowadzaja z USA
dasz jakieś namiary gdzie zamawiałeś , masakra że nie pasują z EU
Bump: dasz jakieś namiary gdzie zamawiałeś , masakra że nie pasują z EU
Kupowałem tutaj
https://www.ebay.com/itm/321869554082?epid=1817856719&hash=item4af0eba1a2:g:6PcAAOSwvR5Z9M18&vxp=mtr
paszeko62 14-12-2021, 12:22 https://pl.aliexpress.com/item/1005003676425412.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4c 447436qb0xoH&algo_pvid=d512537c-189d-4f5d-8f56-fce2385b3233&algo_exp_id=d512537c-189d-4f5d-8f56-fce2385b3233-15&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000026757769658%2 2%7D
Bump: https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20211214042045&origin=y&SearchText=2013-2020+Ford+Fusion
poszperaj TU :))
ronczka94 27-12-2021, 07:13 https://pl.aliexpress.com/item/1005003676425412.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4c 447436qb0xoH&algo_pvid=d512537c-189d-4f5d-8f56-fce2385b3233&algo_exp_id=d512537c-189d-4f5d-8f56-fce2385b3233-15&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000026757769658%2 2%7D
Bump: https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20211214042045&origin=y&SearchText=2013-2020+Ford+Fusion
poszperaj TU :))
A czy wiesz gdzie mogę kupić sam wkład lusterka oddalającego po lewej stronie? Aby było takie jak w Ameryce z tym mniejszym szkiełkiem pokazującym martwe pole?
pastereczka 01-01-2022, 21:36 Witam mam pytanie od jakiegoś czasu coś zaczęło się dziać z tylna szybą w drzwiach raz się otwierała ,potem nie otwierała aż w końcu całkiem przestała działać ,nie wiem dlaczego, koleś Mi powiedział że to raczej poszła cała wiązka??? Czy miał ktoś taki problem może? Chodzi o forda fusion 2015r. benzyna.
_Przemek 18-01-2022, 14:52 Witam, poszukuję pompy paliwa do Ford Fusion 2013 1.6 EB. Ktoś wie czy coś pasuję z Europy?
Numer części:
DG9Z9H307Y
Numer części: DG9Z9H307Y taka sama jest w MK5 1.5EB / 2.0EB
pastereczka 14-02-2022, 18:45 Witam mam pytanie potrzebuję pinologie wtyczki tylnych drzwi do Forda fusion rok 2015 ,czy może ktoś pomóc?
bodzio38 09-04-2022, 08:28 Witam.
Auto Fusion USA 2015.
Wiem że jest tego dużo na forum (bo szukałem) ale ciężko znaleźć prostą konkretną odpowiedź:
Zwykłe lampy przednie soczewkowe - czy można przerobić na EU żeby przeszedł przegląd czy trzeba wymieniać cały reflektor na nowy/używany EU?
Czy trzeba koniecznie dokładać poziomowanie?
Nie chce żadnych bajerów LED i innych chcę tylko aby te standardowe reflektory były zgodne z przepisami.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Zgodnie z przepisami to musisz mieć światło asymetryczne a zgodnie z prawem to musisz mieć homologację EU
DawidACM 07-05-2022, 16:59 Witam,
Panowie podpowiedzcie czy zwrotnice od Mondeo pasują do Fusiona 2016 lift ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, ale pewny nie jestem. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Ford Fusion2015 18-06-2022, 12:24 Witam przegrzebalem wszystko i nie mam 100% odpowiedzy czy drzwi do fusiona 2015 beda pasowac do mondeo hb ? jakbym mogl prosic o odpowiedz bo potrzebuje kupic a duzo jest HB i nie wiem co robic. Chyba ze ma ktos z was na sprzedaz drzwi lewe przod i tyl przy okazji .Pozdrawiam
Pasują. Tylko nie bierz chińczyków, za dużo z nimi walki...
wwb7ender 16-12-2022, 21:40 Witam,
ze względu na to, ze nie mogę tworzyć wątków, napiszę tutaj. Temat dotyczy sprężarki do mk5 240 km (USA). Poszukuję tej części aby wymienić. Możecie polecić miejsca, w których zaopatrujecie się w brakujące egzemplarze? Po wyszukaniu po VINIE pojawił mi się model sprzętu. Numer to: YCC-430. Co prawda znalazłem na ebay.com i można ją sprowadzić za około 400-500 dolarów, ale zanim to zrobię, chciałbym się poradzić czy warto. Po pierwsze mogę wtopić pieniądze i czekac niepotrzebnie sporo czasu na dostawę. Miał ktoś z tym doświadczenie? A może istnieje jakiś zamiennik z mondeo?
Podobno jakość przysłanych części jest niepewna, ponieważ sklepy zza oceanu wysyłają te, które mają jakiś defekt, aby się ich pozbyć. Zwroty nie są uwzględniane.
To samo dotyczy np. półosi lewej, z przodu.
Proszę o wszelkie informacji gdzie szukać części do tego samochodu. Interesują mnie głównie nowe egzemplarze.
darmodziej 17-12-2022, 10:32 Temat dotyczy sprężarki do mk5 240 km (USA).To nie ten Fusion. Ten dział dotyczy Fusiona europejskiego, a Tobie chodzi o Fusiona amerykańskiego, czyli nasz Mondeo.
witam szukam piasty z łożyskiem na tył fusion benzyna 2.5 2015 rok ktoś gdziś coś kupowałwymieniał czy z mondeo pasuje w salonie forda nie wiedzą dzwoniłem
nr części mam DG9C-2C299-B1G
lukaszant 20-03-2023, 07:06 Czy ktoś wie, czy klapa bagażnika do Fusion 2,5 2013 r pasuje od europejskich hybryd?
Jak wygląda sytuacja z drążkiem kierowniczym w fordzie fusionie 2016r 2.0 ? Ktoś musiał też wymienić i może poratować czy wymieniał na europejczyka drążek z końcówką czy kupował sam drążek?
akurat w przedlifcie ale pewnie to samo - do wymiany miałem końcówkę, więc poleciała całość od europejczyka - tzn drążek, osłona i końcówka.
Nie wiem jak teraz, ale to było już kilka lat temu i te z usa było po prostu ciężko kupić.
Witam czas kupić tłumik do fusiona 2.5 ktoś coś gdzieś kupował poleca gdzie szukać
lukaszant 15-11-2023, 22:23 Mam z 2013 i uderzyłem klapą bagażnika w drzwi garażowe... ktoś wie, gdzie można kupić klapę do malowania?
paszeko62 16-11-2023, 10:09 od mondeo napewno do polowy slupka jest fusion!do sedana?
https://www.google.com/search?q=mondeo+klapa+tylna+sedan+mkv&tbm=isch&ved=2ahUKEwiw6J75o8iCAxXsk_0HHeV0DdwQ2-cCegQIABAA&oq=mondeo+klapa+tylna+sedan+mkv&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJ1D1BlidQGCXRGgAcAB4AIABsAG IAYcJkgEDMi44mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=3-pVZfD8Oeyn9u8P5em14A0&bih=653&biw=1408&client=firefox-b-d
Cześć,
Mam Fusiona 2020 w wersji Titanium.
Ostatnio lewe lusterko przestało mi grzać i chciałbym dopytać czy do wersji 2020 pasuje wkład od Mondeo?
Zmierzyłem wkład i ma mniej więcej 11-11,5cm wysokości. Znalazłem też wymiar wkładu na allegro i teoretycznie powinno pasować. LINK (https://allegro.pl/oferta/wklad-lusterka-ford-mondeo-v-mk5-eu-pl-grz-pl-le-14316040201)
Według innych ofert znalazlem, że lusterko Fusiona ma 10,8cm (moje ma na pewno nie mniej niż 11 i na pewno nie więcej niż 11,5cm) i teraz nie mam pewności, czy ja źle mierzę czy faktycznie od mondeo może pasować? Bo na to wskazują wymiary.
Wiem natomiast, że do przedlifta lusterko z Mondeo nie pasuje, ale może pasuje do polifta, szczególnie w roczniku 2020?
Czy ktoś coś wie?
Witam przegrzebalem wszystko i nie mam 100% odpowiedzy czy drzwi do fusiona 2015 beda pasowac do mondeo hb ? jakbym mogl prosic o odpowiedz bo potrzebuje kupic a duzo jest HB i nie wiem co robic. Chyba ze ma ktos z was na sprzedaz drzwi lewe przod i tyl przy okazji .Pozdrawiam
pasują, ale mają inne przetłoczenia trochę od wewnątrz
dr. honoris causa 05-12-2023, 13:29 Ktoś się orientuje jak skończy się tankowanie benzyny E10 w Fusionie/Mondeo 2.5 Pb? Bo nie mogę znaleźć informacji.
yarkesab 07-12-2023, 10:51 W Wlewie na korku masz napisane jakie można wlewać paliwa. U mnie jest napis E5-E15 Fusion Hybryd
Mikesz6461 11-12-2023, 07:02 Ja jeżdżę 2.5 polift i na korku jest : E0-E15,pozdrawiam!
Czołem!
Czy zechcielibyście podpowiedzieć czy listwy progowe Fusion 2019 hybryda se i Mondeo mk5 będą takie same?
Do Mondeo mk5 znalazłem symbol DS73-F10155-D a do fusion DS7Z-5410177-A, więc numery różne, ale może jest to ta sama część.
Potrzebuję lewej btw
z góry dziękuję za odp.
Witam. Szukam odpowiedzi na pytanie dotyczące nadkola tylnego.
Może ktoś już sprawdzał temat i wie czy nadkole od mondeo MK5 pasuje do Fusiona? Jeśli tak to w jakim obrębie? Domyślam się, że przy szybie tylnej jest to inaczej zrobione ale poza tym wygląda na to, że jest to samo lecz potrzebuje potwierdzenia od osoby, która już takie coś sprawdzała dokładnie.
Pobawiłem się troszkę w porównania i wygląda to tak samo.
https://web.whatsapp.com/ebc482ed-8ff7-4b36-b5f7-c112e965521f
Buczek79 16-12-2023, 19:36 Witam jestem posiadaczem Ford Fusion 2014 i niestety muszę zakupić pasy bezpieczeństwa dla kierowcy. Niby znalazlem w necie ale jak zacząłem sie dopatrywać to okazuje się, że między pasami kierowcy a pasażera są istotne różnice i tu pytanie do Was jak rozpoznać które pasy są pasami dla kierowcy bo zaczynam sie gubić.
mariozxc12 02-01-2024, 20:27 witam,
panowie pytanko: czy kurtyny prawa i lewa pasują od wersji eu mondeo do fusiona?
Fusion FL z 4 czujnikami parkowania (czyli sam tył), a chciałbym zrobić upgrade do 12 szt. bez wymiany zderzaków - czy ktoś bawił się w to? Koszyczki montażowe czujników są bez problemu dostępne? Przedliftowe europejskie będą pasować do polifta USA?
Jakbyście jeszcze szukali koszyków czujników PDC to mogę pomóc. Najszybciej odczytam na logeen@gmail.com
Pozdrawiam..
votermat 10-01-2024, 09:58 Witam. Mam dla was pytanie z innej półki czy ktoś montował hak do FUSIONA USA z 2014 r 2.0 Ecoboost.
Bump: Witam. Mam dla was pytanie z innej półki czy ktoś montował hak do FUSIONA USA z 2014 r 2.0 Ecoboost.
wlodek.ww 13-01-2024, 11:56 Montowałem hak Steinhof F-274 , wypinany pionowo.
Montaż bezproblemowy, trzeba troszkę podciąć zderzak od spodu.
Ale po wypięciu haka , nic nie jest z tyłu widoczne.
diaspora 20-01-2024, 07:15 Witam czy drzwi przednie z mondeo hatchback będą pasowały do fusiona sedan? Auto z 2015r. Pytam pod kątem przełożenia bebechów np. czy listwa pionowa z kodem z fiusona da się przełożyć do drzwi po mondeo bez kodu.
Pozdrawiam
mariozxc12 01-03-2024, 21:04 Cześć,
Przypłynął mi dziś Ford Fusion 2.0 AWD 2019r, potrzebuje do niego kurtyn.
Może ktoś z was ma na odsprzedaż, bądź wie gdzie mogę takowe dostać, ewentualnie czy z wersji eu pasują do wersji us.
Bardzo proszę o jakieś porady, allegro przeszukałem i większość to HG albo Kombi, a wersja us cena kosmos.
sonrisa4000 25-03-2024, 11:06 Witam czy amortyzator z mondeo z 2017 roku 1.5 silnik benzyna jest taki sam jak z fusiona usa 2017 rok 2.0 silnik ?
Koledzy
Mam pytanie czy sanki/wózek przód do forda fusiona jest zamienny z mondeo mk5?
pozdrawiam
te z mondeo nie maja z przodu takich kłów/odbojów/strefy zgniotu czy jak tam nazwac, ale pasują bez problemow.
marcinkul 01-04-2025, 18:58 Witam. Mam pytanie czy ktoś wymieniał amortyzatory przód w Ford Fusion usa i czy mógłby doradzić jaki zamiennik zastosować . Mój model to Fusion 2,5 rok 2015 . Lokalni dostawcy nie są w stanie w 100% określić jakie będą pasowały.
134484
To zdjęcie obecnie zamontowanego. DG9C 18045
Wiem że na forum temat był poruszany i doradzano np. żeby do Fusion 2.0 dopasować od Mondeo 2.0. Ale w moim przypadku nie ma odpowiednika.
Narazie wybór padł na Bilstein 22-250322 albo Sasch 319547.
Proszę o pomoc .
|