Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] USA a EU porównania wątek zbiorczy

Strony : [1] 2 3 4

andrzejmirek
12-01-2017, 00:07
Koledzy zakupilem Fusiona 2015, 2.5 (175 PS) i zakladam ten watek zeby gromadzic w nim pytania a nie siać wątek za wątkiem na forum.
Co nieco już wiem, mam pytanie kolejne.

zauważyłem, że auto można zamknąc na dwa sposoby - klikając raz zamkniętą kłódkę na pilocie - centralny zamek zamyka auto. Klikając dwa razy oprócz zamknięcia towarzyszy jeszcze klakson - to jakieś systemy czy taki bajer żeby było wiaodmo, że auto jest zamknięte (dla pewności kierpwcy)?

W tym wątku będę zadawał również inne pytania co do mojego modelu, proszę o wyrozumiałość*:)

ps. moj kluczyk
http://fkmedia.transponderislan.netdna-cdn.com/catalog/product/cache/1/image/650x650/efe05c0fd9cf23a3feaf2edad1280742/t/i/tik-for-60.jpg

andrzejmirek
12-01-2017, 14:51
up up :)
pytanie nr 2 - czy zeby zmienic zarowke, albo palnik trzeba wyciagac cale lampy a uprzednio zderzak?

mm32
12-01-2017, 17:29
Jest film na youtube jak wymienić żarówkę w mk5

leszek
12-01-2017, 17:43
no niestety zderzak ściągamy :(
2xkłutka to tylko jak szukasz auta na parkingu:) nie ma podwójnego ryglowania

Dudi_81
13-01-2017, 14:23
u mnie w focusie podwójne kliknięcie kłódki powodowało wyłączenie czujników ruchu i też było to potwierdzane dźwiękiem. Przydatna funkcja jeśli jest dołożone webasto, które aktywowało alarm.

andrzejmirek
13-01-2017, 15:46
a to nie do domykania szyb tez?

Pitol321
13-01-2017, 18:47
Domykanie szyb lub otwieranie globalne, to po przytrzymaniu drugiego kliknięcia odpowiednio zamykania i otwierania na pilocie.

tedi_k
13-01-2017, 19:43
u mnie w focusie podwójne kliknięcie kłódki powodowało wyłączenie czujników ruchu ...

Ale alarm musiał być dokładany (choćby i w ASO), bo fabryczny nie ma takiej funkcji. W FF3 i Mondeo MK4/MK5 wyłączenie czujników ultradźwiękowych alarmu fabrycznego robi się z menu (przy wysiadaniu za każdym razem pyta, czy włączyć ograniczoną ochronę).

Szyby także domyka się otwiera nie poprzez drugie naciśnięcie i trzymanie tylko od razu pierwsze naciśnięcie i trzymanie odpowiedniego guzika pilota.

Drugie naciśnięcie to jak napisał kolega leszek funkcja "znajdź swój samochód na parkingu".

Pitol321
13-01-2017, 20:04
Nie chcę się kłócić i kruszyć kopię o pierdoły, ale domykałem i otwierałem już globalnie szyby w moim MK5 tak samo jak w Foce MK2 i poprzedzającej Mondka Foce MK3, czyli: przez przytrzymanie drugiego kliknięcia na pilocie - otwierania dla otwarcia wszystkich szyb jak i zamknięcia dla domknięcia wszystkich szyb.
Może działa to na oba sposoby? :?

andrzejmirek
14-01-2017, 09:48
Spokojnie koledzy :D sprawdzę dzis jak z tym domykaniem...
Mam jeszcze inne pytanie , mianowicie - mam grzane lusterka - gdzie jest do nich włącznik? Wczoraj jakos mi sie udało je włączyć bo jak je dotknąłem to ewidentnie były ciepłe tylko nie wiem jak je sie załącza? One sie same grzeją poniżej jakiejś temperatury?
Kolejne pytanie : jak jest z podgrzewana szyba? Bo mam guzik podgrzewania tylnej szyby (starndardowy jak w każdym aucie) oraz mam guzik podrzegeania szyby z literka R - to jakis specjalny tryb czy co? Czy jest to guzik od podgrzewania przedniej szyby. Ale co ciekawe nie mam na przedniej szybcie żadnych nitek ani widocznej instalacji... zdjęcie guzika poniżej :

https://images82.fotosik.pl/289/b63db4e1899fc2b7med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/b63db4e1899fc2b7)

siebek
14-01-2017, 10:07
:0
Przycisk z R służy do grzania tylnej szyby (R od Rear). Elektrycznego grzania przedniej szyby nie masz.
Lusterka podgrzewają się po odpaleniu ogrzewania szyby tylnej.

andrzejmirek
14-01-2017, 10:19
W takim razie mam dwa przyciski do ogrzewania tylnej szyby? Jeden z literka r po prawej stronie a drugi bez literki r na gorze na środku - chyba ze to nawiew na szybę?

Pitol321
14-01-2017, 10:52
Tak to tak zwane odszranianie przedniej szyby.
Załącza max nawiew na przednią szybę oraz max temperaturę i włącza też automatycznie klime, jeśli była wyłączona.

andrzejmirek
14-01-2017, 11:00
Racja dokładnie tak sie dzieje jak napisałeś. Dzięki za pomoc wszystkim :)
Kolejne pytania:
1. co ile km wymieniać olej i na jaki?
2. Jakiego rodzaju żarówki mam w lampach? Z tego co wyczytałem w internecie h11 i h7 ale nie jestem wiem czy dobrze znalazłem. Wersja USA ma chyba inne niż eu?

Strat69
14-01-2017, 11:59
Tak to tak zwane odszranianie przedniej szyby.
Załącza max nawiew na przednią szybę oraz max temperaturę i włącza też automatycznie klime, jeśli była wyłączona.
Załączenie max nawiewu na przednią szybę włącza się za pomocą pokrętła od temperatury, ustawiając go na maxa (dioda się zapala)
Przycisk na środku tylko kieruje nawiew na szybę :)

leszek
14-01-2017, 13:14
kolega andrzejmirek jest wielkim leniemmmm :) trochę poszukać nie łaska??:)

https://www.powerbulbs.com/vehicles/cars/north-america/ford-us/fusion/2015-onwards/car-headlight-bulbs

Strat69
14-01-2017, 13:30
no to się wtrącę -
u mnie drogowe - h15 ;)

andrzejmirek
14-01-2017, 13:33
kolega andrzejmirek jest wielkim leniemmmm :) trochę poszukać nie łaska??:)

https://www.powerbulbs.com/vehicles/cars/north-america/ford-us/fusion/2015-onwards/car-headlight-bulbs

No właśnie to widziałem ale podobno mogą byc różne wersje wiec wolałem sie upewnić :)

Pitol321
14-01-2017, 17:54
Załączenie max nawiewu na przednią szybę włącza się za pomocą pokrętła od temperatury, ustawiając go na maxa (dioda się zapala)
Przycisk na środku tylko kieruje nawiew na szybę :)

W moim przypadku - Sync2 z automatyczną klimą i grzaną przednią szybą, przycisk taki jak na środku ma na swoim zdjęciu andrzejmirek powoduje efekt dokładnie taki jak opisałem, co sam andrzejmirek także potwierdził.
Dokładnie tak samo działał taki przycisk w Foce mk2, Foce mk3 jak i teraz w Mondeo mk5.

Co do żarówek to temat rzeka...
Ja mam np.: mijania H7 (obecnie Osram Night Breaker Ultimated założone za soczewką), długie H11, przeciw mgielne H8. Takie żarówki ma wersja buiseness z ledami dziennymi nad lampą przeciwmgielną.
Jeśli dzienne realizuje żarówka od świateł długich, to będzie tam żarówka dwu-włóknowa H15, a Fusion też ma pewnie jeszcze całkiem inny zestaw dla innych świateł ;)

JARO7007
19-01-2017, 18:26
Co do reflektorów halogenowych:
1. wersja USA ma mijania H11LL, a drogowe to H7LL, przeciwmgielne H11.
2.wersja EU mijania H7, a drogowe H15 (jedno włókno wykorzystywane jako dzienne), przeciwmgielne H11

Co do ryglowania, to naciśnięcie kłódki drugi raz w odstępie 3s po pierwszym w werzji EU oznacza podwójne ryglowanie, tu jest podobnie. Późniejsze naciśnięcie i powoduje, że aktywowany jest sygnał dźwiękowy. Mnie kiedyś, zdarzyło się, że uruchomił się synał niby alarmu + kierunki. Podejrzewam, że jest tutaj najprostszy alarm działający na czujnikach krańcowych, ale muszę to sprawdzić.

andrzejmirek
19-01-2017, 19:31
Dzięki kolego. Do zmiany żarówek oczywiście zderzak w dół?

Bump: Koledzy a jaka jest żarówka w podświetlenie tablicy rejestracyjnej?

JARO7007
20-01-2017, 17:46
Niestety, inaczej się nie da. No, ale tylko opuszczasz.
Widziałem filmik na YT, jak gościu zmieniał żarówki bez opuszczania zderzaka.
Nie wiem, jak to możliwe, nie da się. On jakby miał więcej miejsca. Miałem tablet przy aucie i porównywałem .

Żarówka podświetlenia tablicy rejestracyjnej, to zwykła na wtyk W5W. Można zastosować ledy, np. te płaskie na diodach Cob.

Dzisiaj sprawdziłem i tak jak pisałem wczoraj dodatkowe naciśnięcie ķłódki uzbraja alarm!

andrzejmirek
20-01-2017, 18:51
Niestety, inaczej się nie da. No, ale tylko opuszczasz.
Widziałem filmik na YT, jak gościu zmieniał żarówki bez opuszczania zderzaka.
Nie wiem, jak to możliwe, nie da się. On jakby miał więcej miejsca. Miałem tablet przy aucie i porównywałem .

Żarówka podświetlenia tablicy rejestracyjnej, to zwykła na wtyk W5W. Można zastosować ledy, np. te płaskie na diodach Cob.

Dzisiaj sprawdziłem i tak jak pisałem wczoraj dodatkowe naciśnięcie ķłódki uzbraja alarm!

Jaki alarm? Ja nie mam chyba alarmu bo nie mam czujników przy szybie...
a żaróweczki w tablicy to w5w czy c5w?

JARO7007
21-01-2017, 10:24
Jaki alarm? Ja nie mam chyba alarmu bo nie mam czujników przy szybie...
a żaróweczki w tablicy to w5w czy c5w?

A muszą być? Pisałem, że to prosty oparty na czujnikach krańcowych.
Co do żarówek napisałem, że chodzi o te na płaski wtyk W5W.

tedi_k
21-01-2017, 10:47
...Dzisiaj sprawdziłem i tak jak pisałem wczoraj dodatkowe naciśnięcie ķłódki uzbraja alarm!

No to jeszcze raz sprawdź po 30sek od pierwszego naciśnięcia kłódki...
Chyba, że masz podwójne ryglowanie.
Tendencja do kreowania "miejskich legend" czasem mnie przeraża...

andrzejmirek
21-01-2017, 11:25
A muszą być? Pisałem, że to prosty oparty na czujnikach krańcowych.
Co do żarówek napisałem, że chodzi o te na płaski wtyk W5W.

Kolego a jak działa taki alarm? Bo nie wiem o czym mowa

Bump: A wie ktos moze ile oleju wchodzi do silnika i jaki najlepiej zalać? I czy filtr oleju jest taki sam jak w mondeo czy trzeba amerykański szukać?

JARO7007
21-01-2017, 12:26
No to jeszcze raz sprawdź po 30sek od pierwszego naciśnięcia kłódki...
Chyba, że masz podwójne ryglowanie.
Tendencja do kreowania "miejskich legend" czasem mnie przeraża...

Drogi Tadziu!
Przeczytaj dokładnie oba moje wątki.
Pisałem o podwójnym ryglowaniu.
Nie rozumiem zbytnio o co chodzi z tym "kreowaniem miejskich legend"?
Może najpier sprawdź dokładnie, dopytaj, a potem oceniaj.
Nikt nie ma monopolu na wiedzę, ani ja, ani też Ty. Niestety.

Kolego a jak działa taki alarm? Bo nie wiem o czym mowa

Bump: A wie ktos moze ile oleju wchodzi do silnika i jaki najlepiej zalać? I czy filtr oleju jest taki sam jak w mondeo czy trzeba amerykański szukać?

Tak jak wcześniej pisałem, najprostszy alarm oparty na czujnikach krańcowych (w drzwiach, masce i klapie bagażnika ). Nie ma wewnętrznych czujników.
Ilość oleju przy silniku 2.5l to 5.4l.

andrzejmirek
21-01-2017, 12:51
Czyli on sie uzbraja po dwóch kliknieciach kłódki tak? I jaki jest alarm? To klakson przerywany gdy drzwi lub maska zostaną otwarte bez użycia pilota lub kluczyka?

JARO7007
21-01-2017, 13:05
Prawie tak. Drugim kliknięciem załączasz alarm. Uzbraja się po 30s lub 1m, dokładnie nie wiem. Sygnał emituje klakson.

andrzejmirek
21-01-2017, 13:09
To ciekawe. jak do tego doszedłeś? ;)
I jak jest z tym filtrem oleju i powietrza? Trzeba fusionowy amerykański czy można od mondeo Europa?

JARO7007
21-01-2017, 13:43
,To ciekawe. jak do tego doszedłeś? ;)
I jak jest z tym filtrem oleju i powietrza? Trzeba fusionowy amerykański czy można od mondeo Europa?

Ale do czego, co masz konkretnie na myśli?
Co do filtra to ja mogę Ci podać numer Motorcraft FL 910S, ten sam do wersji USA 1.6, 2.0 i 2.5. Odpowiednik europejski to 5015485 i zmienił się na numer 1751529. Choć mam pewne wątpliwości, bo jak sprawdzam po tych numerach to odpowiednik Motorcraft wychadzi EFL 910.
Odpowiednik EU filtra powietrza i kabinowy też mam ustalony, więc mogę Ci podesłać, abo możesz sobie sam zerknąć do poniższego tematu.

Na forum jest taki temat http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=253642 tam mi ustalili.

mik99
21-01-2017, 14:54
Panowie czy istnieje możliwość wymiany w Fusionie 2.0 EB conversa na europejski od MKV?. Jakoś zegary z MK5 bardziej mi odpowiadają.

robert LC
23-01-2017, 21:30
Mam pytanie odnośnie filtrów
Sprawdziłem że filtr powietrza i oleju pasuje z mondeo V
Filtr kabinowy jest inny niż Mondeo V znajomy ściągał mi z USA jak ktoś znalazł zamiennik na EU to niech poda.
Moje pytanie filtr paliwa czy ktoś wymieniał i czy jest taki sam jak Mondeo V?

Bump: Racja dokładnie tak sie dzieje jak napisałeś. Dzięki za pomoc wszystkim :)
Kolejne pytania:
1. co ile km wymieniać olej i na jaki?
2. Jakiego rodzaju żarówki mam w lampach? Z tego co wyczytałem w internecie h11 i h7 ale nie jestem wiem czy dobrze znalazłem. Wersja USA ma chyba inne niż eu?

1. Masz wskaźnik procentowy zużycia oleju w menu >info. kasuje się po każdej wymianie, zalecane chyba że się mylę do 20tyś.
Ja zalałem do forda 2.0 240KM Castrol A5 5w30

JARO7007
24-01-2017, 22:55
Mam pytanie odnośnie filtrów ...
Ja zalałem do forda 2.0 240KM Castrol A5 5w30

Kliknij we wcześniejszym moim poście link, znajdziesz tam ustalone przez SRS numerację EU dla aut z USA.
Tak jak wcześniej pisałem dla 1.6, 2.0 i 2.5 (USA) filtry są te same, więc i numeracja EU odpowiedników jest dla nas ta sama.
Tu masz numery:
DS73-9601-AC - 5243186 - Filtr pow. Mondeo 2014-
DG9Z-19N619-A - FP71 - DG9H-18D483-AA - 5180987 - Filtr kabinowy
BB5Z-7A098-A - FT189 - BB5P-7G186-CA - 5251704 Filtr skrz.bieg.6F

Co do oleju, to zalecany jest 5W20, ale u nas leją 5W30 i ja też taki mam. Co do producenta to Castrol lub Ford.

andrzejmirek
31-01-2017, 09:41
Koledzy gdzie można w PL kupić spoiler tylnej klapy do fusiona? Widziałem na ****ju ale tam raz że drogo a dwa niewiem jakie to jakościowo, bo nie jest to oryginal... a sciagac ze stanow chyba nie ma sensu bo straszne koszty...

robert LC
31-01-2017, 12:03
Koledzy gdzie można w PL kupić spoiler tylnej klapy do fusiona? Widziałem na ****ju ale tam raz że drogo a dwa niewiem jakie to jakościowo, bo nie jest to oryginal... a sciagac ze stanow chyba nie ma sensu bo straszne koszty...
możesz jeszcze poszukać na eBay

andrzejmirek
01-02-2017, 00:50
koledzy - takie radio by podeszlo w miejsce standardowego? mam podstawowe z malutkim wyswietlaczem :)

tedi_k
01-02-2017, 09:56
koledzy - takie radio by podeszlo w miejsce standardowego?...

Jak kupisz komplet (wyświetlacz, APIM i przyciski) oraz wykonasz "rzeźbę z wiązkami" to założysz sobie Sync3 albo Sync2 w zależności od budżetu projektu. Pasuje wszystko, zależy ile się ma determinacji i jaki budżet.

leszek
01-02-2017, 11:48
Jak kupisz komplet (wyświetlacz, APIM i przyciski) oraz wykonasz "rzeźbę z wiązkami" to założysz sobie Sync3 albo Sync2 w zależności od budżetu projektu. Pasuje wszystko, zależy ile się ma determinacji i jaki budżet.

gdzie robią takie rzeczy i ile kasy

tedi_k
01-02-2017, 11:57
gdzie robią takie rzeczy i ile kasy

"Po drodze" dowiedziałem się, że masz klimę manualną. To większy problem, bo nie ma paneli przycisków w MK5/Fusion do Sync2/Sync3 z manualną klimą.
Zostaniesz więc niestety ze standardowym radiem...
No ale w zamian masz to udogodnienie, że i wyświetlacz i zegary masz/możesz mieć w PL.

leszek
01-02-2017, 21:01
"Po drodze" dowiedziałem się, że masz klimę manualną. To większy problem, bo nie ma paneli przycisków w MK5/Fusion do Sync2/Sync3 z manualną klimą.
Zostaniesz więc niestety ze standardowym radiem...
No ale w zamian masz to udogodnienie, że i wyświetlacz i zegary masz/możesz mieć w PL.

nie kapuje po drodze ? co mam manual nie ale chce sync 3 chce w XXXXXXX du wymienić stary sprzęt na synka 3 bo to jedyna rzecz co mię XXXXXX auto 1 klasa ale te udogodnienia po angielsku kur w Polsce mieszkamy i samochody co są u nas mają być po polsku " my nie gęsi swój język mamy" XXXXXXXX :)
podobno jak sprzedajesz sprzęt a nie ma instrukcji po polsku nie może być sprzedawany a sync 2 nie obsługuje głosu po polsku

Pilnuj się ze słownictwem ! ! !

tedi_k
01-02-2017, 21:07
nie kapuje po drodze ? ...

"Skleiłeś" mi się z pytaniem kolegi andrzejmirek. On ma klimę manualną i nie bardzo ma jak wymienić radio.
leszek - u Ciebie nie wiem jak jest - jeśli też klima manualna to oczywiście ten sam problem.

Rozmawiałem z kolega ze Skanbis - podejmuje się przekładki klimy manualnej na klimatronik i wymiany standardowego "małego" radia na Sync2/Sync3 wg zamówienia. Koszty ustalane indywidualnie, ale raczej powyżej 5k zł za taką dość gruntowną przekładkę.

andrzejmirek
03-02-2017, 16:42
a jakie zarowki do oswietlenia wnetrza?

sebo_runner
05-02-2017, 10:17
Witam!
Przybieram się do zakupu Fusion ( Mondeo MK5 ) 2.0 EB w wersji TIT i mam parę pytań na które mam nadzieję uzyskam odpowiedź tutaj

- Czy ktoś posiada wiedzę jak różni się wyposażenie Fusion VS Mondeo ? Jestem w stanie porównać na chwile obecną takie wyposażenie ale to już dla Fusiona po Liftowego czyli tego od 2017 , a chciałbym porównać z tym od 2012-2016

- W Mondeo nawet w wersjach niższych od Titanium zauważam z prawej strony od dźwigni zmiany biegów przełączniki ( są one chyba od Park Asist ? ) A w Fusionach nawet w Titanium ich tam nie ma , Czy w USA nie były stosowane bajery typu Park Asist , Lane keeping Asist. Tempomat adaptacyjny itp ?

- Czy Fusion posiada również 7 dostępnych kolorów oświetlenie wnętrza ?
- Czy Fusion posiada regulację twardości zawieszenia ?
- Czy Fusion posiada możliwość zmiany biegów w łopatkach bądź dźwignią w Autom. skrzyni biegów ?
- Czy są jakieś przeciwwskazania do montażu instalacji gazowych w tych autach np. firmy STAG ?

andrzejmirek
05-02-2017, 10:22
Do gazu kup 2.5 zapłacisz 2700 za oryginalna brc. W silnikach ecoboost gaz od 10 000 zł i jeszcze nie do wszystkich sa instalacje póki co

cattani75
05-02-2017, 13:45
Do 2.0 będzie lada dzień Prins. Ale do wersji 240KM (lub 203 z softem od 240).
O Stagu też coś mówią, ale na razie bez szczegółów. Oczywiście mówimy o wtrysku w fazie ciekłej.

mik99
09-02-2017, 09:19
Witam!
Przybieram się do zakupu Fusion ( Mondeo MK5 ) 2.0 EB w wersji TIT i mam parę pytań na które mam nadzieję uzyskam odpowiedź tutaj

- Czy ktoś posiada wiedzę jak różni się wyposażenie Fusion VS Mondeo ? Jestem w stanie porównać na chwile obecną takie wyposażenie ale to już dla Fusiona po Liftowego czyli tego od 2017 , a chciałbym porównać z tym od 2012-2016

- W Mondeo nawet w wersjach niższych od Titanium zauważam z prawej strony od dźwigni zmiany biegów przełączniki ( są one chyba od Park Asist ? ) A w Fusionach nawet w Titanium ich tam nie ma , Czy w USA nie były stosowane bajery typu Park Asist , Lane keeping Asist. Tempomat adaptacyjny itp ?

- Czy Fusion posiada również 7 dostępnych kolorów oświetlenie wnętrza ?
- Czy Fusion posiada regulację twardości zawieszenia ?
- Czy Fusion posiada możliwość zmiany biegów w łopatkach bądź dźwignią w Autom. skrzyni biegów ?
- Czy są jakieś przeciwwskazania do montażu instalacji gazowych w tych autach np. firmy STAG ?

Sam poluje na Titanium 2.0 EB. Z tego co zauważyłem Fusion posiada oświetlenie Ambiente z regulacja koloru oświetlenia. Łopatek przy kierownicy nie zauważyłem. Dlatego dobrze jak się wypowie ktoś kto te auta sprowadza i zna ich wyposażenie. Czy do Fusiona bez żadnej rzeźby podejdzie convers od MKV?.

EDIT
Jednak Fusiony występowały też z kołem kierownicy zawierającym łopatki do zmiany biegów.
https://www.youtube.com/watch?v=rW9-wxDe_ZY

Czy Fusion w dodatkowej opcji miał Keypad?
https://www.youtube.com/watch?v=9Fz6SJS9VdA
Nie ukrywam, że chciałbym wiedzieć o wyposażeniu jak najwięcej by kupić dobrze dopakowany egzemplarz.

Czy akcja w 21 sekundzie jak kolo odpala auto z pilota jest stockiem czy to jakiś mod?
https://www.youtube.com/watch?v=k56XI3kx4Cc

hemes
20-02-2017, 20:35
Sprowadziłem sobie takie autko we wrześniu zeszłego roku. Fusion Titanium 2.0 EcoBoost w wersji z napędem AWD. Co do wyposażenia to:
- Łopatki przy kierownicy ma
- Siedem kolorów podświetlania ma ( górne jest białe) zmieniasz tylko barwę podświetlania nóg i kieszeni w boczkach drzwi.
- Asystent pasa ruchu ma
- Odpalanie z kluczyka ma
- Pomoc przy parkowaniu ( U mnie nie ma)
- Nawigacja i Menu w środkowym wyświetlaczu nawigacja oraz wyświetlacz liczników ale tylko z prawej strony kierownicy zmiana na j. Polski bez problemu
- Wyświetlacz na liczniku z lewej str. kierownicy niestety tylko Angielski, Francuski, Hiszpański widać w Polsce jeszcze nikt nie ma programu do zmiany menu. 99% części pasuje od Mondeo Mk5 ma tylko inna numerację. gorzej z modułami i sterownikami z tego co wiem chcąc dołożyć coś europejskiego może nie współpracować z modułem USA.

SRS
20-02-2017, 22:42
99% części pasuje od Mondeo Mk5 ma tylko inna numerację tochę więcej elementów niż 1% nie pasuje , a jak jest inny nr to i inna część
gorzej z modułami i sterownikami z tego co wiem chcąc dołożyć coś europejskiego może nie współpracować z modułem USA. połowa modułów jest tylko i wyłącznie do wersji USA.

kzmuda1
20-02-2017, 23:19
witam, tak owszem zgadzam sie z SRS połowa modułów, ,
ale SRS trzeba powiedzieć, wiedząc co się ma można wiele,
bo zmiana licznika na EU w fusionie to nie problem, tylko trzeba wiedzieć co się ma .

Mój fusion ma nawet kamere w szybie przedniej, kolega ma fusiona z 2014 r prod 2013, i tez ma kamere, wiec wersje jak u nas , co chcesz to kupujesz
łopatki szły przy 2.0 240km fusion, z tego co się orietuje,

i nie czarujmy sie produkcja fusiona w usa jest od 2012r, a europa dostała go dopiero 2-3 lata pozniej

hemes
21-02-2017, 19:14
Pisząc o innych numerach na częściach być może źle to ująłem. Swoje auto też sprowadzałem jako powypadkowe. W Polsce podczas próby ustalenia serwisie np. rodzaju chłodnic okazało się że jest inna literówka i taki numer nie figuruje w europejskich katalogach. U mnie było tak przyjechał człowiek (handlarz)z trzema kompletnymi przodami od Mondeo Mk5 na busie i dopasowywaliśmy. No i co się okazało ? Do mojego Fusiona 2.0 EcoBoosta nie pasowała chłodnica od europejskiego Mondeo 2.0 EcoBoosta tylko od Mondeo 2.0 Diesel wentylatory np. pasuja od Mondeo 2.5 litra, europejskie błotniki pasują bez problemu, europejska maska też pasuje lecz nie pasuje do niej wygłuszenie i uszczelka od Fusiona. Co do modułów to faktycznie może być inaczej niż 1%.

leszek
21-02-2017, 20:14
witam, tak owszem zgadzam sie z SRS połowa modułów, ,
ale SRS trzeba powiedzieć, wiedząc co się ma można wiele,
bo zmiana licznika na EU w fusionie to nie problem, tylko trzeba wiedzieć co się ma .

Mój fusion ma nawet kamere w szybie przedniej, kolega ma fusiona z 2014 r prod 2013, i tez ma kamere, wiec wersje jak u nas , co chcesz to kupujesz
łopatki szły przy 2.0 240km fusion, z tego co się orietuje,

i nie czarujmy sie produkcja fusiona w usa jest od 2012r, a europa dostała go dopiero 2-3 lata pozniej

dlatego dziwne jest że nikt na forum nie narzeka na fusiona czyżby były mniej badziewne ? Europa dopiero boryka się z problemami?
sprzedam mojego i kupie fusiona:)

kzmuda1
21-02-2017, 20:29
Pisząc o innych numerach na częściach być może źle to ująłem. Swoje auto też sprowadzałem jako powypadkowe. W Polsce podczas próby ustalenia serwisie np. rodzaju chłodnic okazało się że jest inna literówka i taki numer nie figuruje w europejskich katalogach. U mnie było tak przyjechał człowiek (handlarz)z trzema kompletnymi przodami od Mondeo Mk5 na busie i dopasowywaliśmy. No i co się okazało ? Do mojego Fusiona 2.0 EcoBoosta nie pasowała chłodnica od europejskiego Mondeo 2.0 EcoBoosta tylko od Mondeo 2.0 Diesel wentylatory np. pasuja od Mondeo 2.5 litra, europejskie błotniki pasują bez problemu, europejska maska też pasuje lecz nie pasuje do niej wygłuszenie i uszczelka od Fusiona. Co do modułów to faktycznie może być inaczej niż 1%.

co do maski , w europie jest teleskop, a w usa drut do podpierania:P
wniosek, amerykanie nie otwieraja maski, bo nie umieją?, a w europie każdy lubi otwierac maskę :P
taki joke :):)

leszek
21-02-2017, 20:47
co do maski , w europie jest teleskop, a w usa drut do podpierania:P
wniosek, amerykanie nie otwieraja maski, bo nie umieją?, a w europie każdy lubi otwierac maskę :P
taki joke :):)

ale tam aluminiowa a w Europie stalowa:(( ciężka :)

SrebnaStrzała
21-02-2017, 20:47
Tak nawiasem, czy w PL można jechać na akcje serwisową autem z usa?

leszek
21-02-2017, 20:56
Tedik pisze że boją się aut za oceanu

SRS
21-02-2017, 21:10
Tak nawiasem, czy w PL można jechać na akcje serwisową autem z usa? !! Ostrzeżenie !! Ostrzeżenie !! Ostrzeżenie !! Ostrzeżenie !!
PRZEZNACZONY DO KASACJI – WSZYSTKIE GWARANCJE ANULOWANE Z WYJĄTKIEM EMISJI
PROSZE ZWERYFIKOWAC VIN/ZAKRES GWARANCJI
POJAZD SPRZEDANY W U.S.A.
INFORMACJA SERWISOWA MOZE BYC NIEDOSTEPNA

a praktycznie prawie wszystkie auta z takimi notami przyjeżdżają do nas , czyli nie mają gwarancji i Ford USA a Ford Europa to 2 różne firmy. Jedynym wyjątkiem była akcja na RCM , ale to ze względu na bezpieczeństwo.

JARO7007
21-02-2017, 23:03
ale tam aluminiowa a w Europie stalowa:(( ciężka :)

No nie wiem, u mnie stalowa, bo ciężka jak ...
Ale już niebawem będzie lepiej, bo siłownik już czeka na założenie.

tedi_k
21-02-2017, 23:06

A nie miałeś robionej maski? Nikt chyba nie sprowadza blacharki z za oceanu, wszyscy naprawiają Fusiony europejską blacharką...

SRS
21-02-2017, 23:06
No nie wiem, u mnie stalowa, bo ciężka jak ... pewnie że masz stalową bo jak by ci przyszło zapłacić 4-5 tys za aluminiową to wolisz założyć nową za 1.6 tys nawet z ASO

Strat69
22-02-2017, 12:23
Tak nawiasem, czy w PL można jechać na akcje serwisową autem z usa?

byłem przed zimą, olej, filtry coś tam jeszcze - bez problemu

SrebnaStrzała
22-02-2017, 12:34
na akcji serwisowej wymieniali Ci olej i flitry ?

leszek
22-02-2017, 21:42

czekam na zdjęcia jak nowelizacja auta za oceanu

Europa ma chuderlaków i ma siłowniki do maski:) bo za oceanu same spaślaki :)

kzmuda1
22-02-2017, 23:00

tak jak tedi_k pisze, nie miałeś robionej maski? szpachla robi wagę.

z tego co wiem są aluminiowe , i u mnie org, zza oceanu jest aluminiowa, pomimo ze jest drut,

i to nie pierwsze auto zza oceanu z aluminiową maska !!!!
auta w usa tez naprawiają, klepią, czasami oglądając auto w usa po blacharce wygląda gorzej , jak ja bym klepnął i pomalował w stodole.

a nawet podprawiają do zdjęć , niektórzy, tzn, pociągną , przyłożą zderzak i robią zdjęcia, pięknie , jedziesz na miejsce a tu zonk

lukaszant
22-02-2017, 23:08
ja też miałem maskę do naprawy... blacharz stwierdził, że lepiej dla niego jak założy wersje europejską niż aluminiową ma prostować i malować.
Efekt taki, że przed założeniem wyciszenia siłownik wytrzymuje ciężar maski a teraz gdy założyłem wyciszenie i uszczelkę to niestety samoistnie pod ciężarem maska się zamyka ...
:<

JARO7007
22-02-2017, 23:33
Faktycznie, moje przeoczenie, maska była wymieniana w serwisie Forda, a oni przecież założyli z wersji EU.

byłem przed zimą, olej, filtry coś tam jeszcze - bez problemu

Pojechałeś ot, tak sobie, czy miałeś zaproszenie?
Pytam, bo ja na takowe odpowiedziałem w zeszłym tygodniu i nic!
Moźesz napisać jaki koszt?

...
Efekt taki, że przed założeniem wyciszenia siłownik wytrzymuje ciężar maski a teraz gdy założyłem wyciszenie i uszczelkę to niestety samoistnie pod ciężarem maska się zamyka ...
:<

To mnie teraz pocieszyłeś! :?

mik99
23-02-2017, 08:55
Wszedłem na stronę Forda i skonfigurowałem Fusiona Titanium do roku modelowego 2016 i mogę podać listę wyposażenia może komuś to ułatwi sprawę:

-2.0 EB standard
-lakier Bronze Fire, White Platinum, Ruby Red wymagają dopłaty, reszta free,
-sterowanie radiem w kierownicy standard,
-łopatki w kierownicy standard,
-FWD standard, AWD dopłata,
-SecuriCode, Keyless, pakiet Ambiente, Navi, 12 głośników itp standard,
-Asysten kierowcy, zmiany pasa itp. dopłata,
-Asysten Parkowania dopłata,
-Aktywny tempomat i system ostrzegania przed kolizją dopłata,
-Szyberdach dopłata,
-Lotka na tylną klapę standard,
-Podwójny chromowany wydech standard,
-Skóra na fotelach standard, Terracota dopłata,
-Grzane i wentylowane fotele dopłata (dopłata za opcję grzanych tylnych),
-Grzana kierownica dopłata,
-Bezkluczykowe odpalanie auta standard,
-Tylna kamera standard,
-Navi sterowane głosem dopłata,

Tak to mniej więcej wygląda.

Strat69
23-02-2017, 11:14
TAK - była to akcja promocyjna dot. wymiany oleju, filtrów itd
Nie miałem zaproszenia, ale gdzieś słyszałem reklamę
Co do ceny, to nie pamiętam ale była jakaś promocja
Nawet nakleili naklejkę kiedy następny przegląd :D

JARO7007
23-02-2017, 21:26
A ile Cię to kosztowało?
Ja dostałem ofertę na maila.
Jest też np. moźliwość przedłużenia gwarancji!
Też mógłbyś się na to załapać, bo auta od 4 lat.

hemes
24-02-2017, 18:11
Uwag !!! PRZEZNACZONY DO KASACJI - WSZYSTKIE GWARANCJE ANULOWANE - W USA To chyba dotyczy wszystkich powypadkowych wystawionych na aukcji. Czy mocno uderzony czy tylko trochę. Tak było tez w moim aucie mimo że uderzony był w taki sposób że do wymiany były tylko blachy na przodzie a chłodnice tylko pogięte z biedy nie patrząc na estetykę można by było na nich śmiało jeździć a mimo to przeznaczony do kasacji.
Co do serwisu w Polsce to biorąc tylko pod uwagę Warszawę można zapomnieć. Odwiedziłem 3 serwisy Ford i z każdego w drzwiach odsyłali z kwitkiem. Tłumaczyli ze Ford Polska nie posiada aktualnego oryginalnego programu serwisowego ( diagnostycznego) nie mogą Fusiona nawet podpiąć a piratów używać nie mogą. Nie mają też wsparcia technicznego a katalogi części mieli chyba tylko do końca 2016 r. tak także znaleźć jakąś część po numerze z katalogu USA można zapomnieć. Choć niektóre występują pod takimi samymi numerami w Europie np. kolektor dolotowy.

Strat69
25-02-2017, 13:47
A ile Cię to kosztowało?
Ja dostałem ofertę na maila.
Jest też np. moźliwość przedłużenia gwarancji!
Też mógłbyś się na to załapać, bo auta od 4 lat.

Nie pamiętam, ale była akcja wymiany oleju i filtrów chyba 290 czy jakoś tak.
Co do podpinania pod komputer - to nie wiem czy do takiej wymiany oleju i filtrów jest to potrzebne.
Innych rzeczy nie robiłem.
Myślę nad wymianą oleju w skrzyni biegów ale jeszcze się waham :)

JARO7007
02-03-2017, 01:09
Właśnie byłem na wymianie filtrów, oleju i przeglądzie, do tego auto zostało umyte.
Początkowo był mały problem z nr filtrów, bo nie mieli dostępu do katalogu części aut z USA, ale powiedziałem im, że są odpowiedniki EU. Jakoś to ogarnęli.
Pytałem o gwarancję, okazuje się, że mógłbym wykupić.

andrzejmirek
20-04-2017, 17:01
koledzy a czy pasuje filttr powietrza z europy?

kuba0005
20-04-2017, 19:15
Pasuje

slawek-kali
20-04-2017, 19:21
Właśnie byłem na wymianie filtrów, oleju i przeglądzie, do tego auto zostało umyte.
Początkowo był mały problem z nr filtrów, bo nie mieli dostępu do katalogu części aut z USA, ale powiedziałem im, że są odpowiedniki EU. Jakoś to ogarnęli.
Pytałem o gwarancję, okazuje się, że mógłbym wykupić.

Moglbys, ale musisz przejsc sciezke, a tam wyjda kwiatki i koszta ;)

SrebnaStrzała
20-04-2017, 19:44
Nie wiem czy wiecie ale jest już nowy fusion po lifcie na usa ;)

Strat69
14-06-2017, 10:53
Witajcie
czy ktoś z Was montował w Fusionie teleskop zamiast "kijka" do podnoszenia maski przedniej ?

lukaszant
14-06-2017, 11:26
Ja mam wymienioną całą maskę na europejską :-( i mam założony teleskop ale nie wiem czy oryginalny, bo coś nisko mi się otwiera maska:<

Jakub
14-06-2017, 12:21
Ja mam wymienioną całą maskę na europejską :-( i mam założony teleskop ale nie wiem czy oryginalny, bo coś nisko mi się otwiera maska)
U mnie tak samo. Brakuje tych 10 cm wyżej i można się w łepetynę wyciąć.

lukaszant
14-06-2017, 13:14
Ja dodatkowo dołożyłem wyciszenie maski i w tym momencie teleskop nie jest w stanie mi jej utrzymać :-(

Jakub
14-06-2017, 16:51
Zmień na mocniejszy :)
To nie jest duży wydatek.

mm32
14-06-2017, 17:28
Zmień na mocniejszy
Dokładnie.
Tutaj sobie dobierzesz ;) :
http://www.fakrosno.pl/pl-PL/industrial/produkty/sprezyny_gazowe/katalog_industrialny

lukaszant
15-06-2017, 09:32
Dziękuję za podpowiedź. skorzystam:one:

Mondomaniak
15-06-2017, 11:04
U mnie tak samo. Brakuje tych 10 cm wyżej i można się w łepetynę wyciąć.

Też mam tą przypadłość u siebie. Może ktoś życzliwy posiadający wersję eu zrobi zdjęcie mocowania amorka maski i poda długość. Już parę razy przydzwoniłem czołem o maskę.

SRS
15-06-2017, 12:10
Ja dodatkowo dołożyłem wyciszenie maski i w tym momencie teleskop nie jest w stanie mi jej utrzymać Też mam tą przypadłość u siebie. fabrycznie zastosowano tylko jeden rodzaj siłownika maski z wygłuszeniem czy bez DS73-F16C827-AC lub AD tu masz propozycję tych siłowników https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3413221734341-LS8027503-sprezyna-gazowa-pokrywy-silnika,scr_dItems.html

JARO7007
15-06-2017, 13:12
Podepnę się do prośby o zdjęcie.
Jak można by prosić o wskazanie na zdjęciu miejsc mocowania i odległości.
Ja już dawno zakupiłem takowy amorek, ale muszę pomierzyć odległości jego mocowania, a nie miałem jeszcze takowej okazji. Muszę to zrobić, bo choć mam maskę EU to nie ma oryginalnych mocowań.

cattani75
15-06-2017, 15:21
Silownik po rozłożeniu ma 60 cm (33+27). Zdjęcia tu: https://www.dropbox.com/sh/2lwxg6fxscau9kx/AAAZJ8lVHGQ7rjr7hTkdBvk4a?dl=0
Niestety stałem pod słońce. :-(

JARO7007
15-06-2017, 15:57
Wielkie dzięki za zrobienie zdjęć!
Niestety poza tym, że siłownik jest umiejscowiony po lewej stronie, nic więcej nie widzę.
W jakim miejscu jest mocowany w komorze i jakim (w jakich odległościach) do maski.
Szkoda.

cattani75
15-06-2017, 16:02
Dobra. Dorobię za chwilkę nowe. :-)

lukaszant
15-06-2017, 16:18
cattani75 a tak przy okazji, możesz mi podać parametry swojego akumulatora? bo mój coś już mnie kilka razy zawiódł i chciałbym go wymienić a myślę, że ma za słabe parametry...

cattani75
15-06-2017, 16:23
Kolejnych kilka zdjęć w tej samej lokalizacji.
Mocowanie dolne do przyspawanego uchwytu do kielicha amortyzatora, a górne do przyspawanej blachy, której górna krawędź jest na wysokości punktu w którym maska dotyka grzybka.

Mondomaniak
15-06-2017, 16:26
Dzięki za fotki, tak jak myślałem w Europie jest mocowanie dolne amortyzatora a w USA go nie ma, przynajmniej u mnie i w tym leży problem. Wymiary amorka się zgadzają. Zrób proszę zbliżenie samego mocowania do kielicha.

Bump: Spóźniłem się z postem, dzięki za fotki.

cattani75
15-06-2017, 16:27
cattani75 ...parametry swojego akumulatora?
Zdjęcie aku w powyższej lokalizacji. :-)
EFB 75Ah 700A SAE/EN T7, Varta

JARO7007
15-06-2017, 16:59
Tylko, że Wy macie różne silniki!
Akumulatory raczej będą inne, choć nie muszą.
Akumulator dobierany jest do wersji silnikowej.

Wielkie dzięki za zdjęcia!

... górna krawędź jest na wysokości punktu w którym maska dotyka grzybka.

Pisząc "grzybka" masz na myśli lewy odbojnik maski?
Dobrze Cię rozumiem?

lukaszant
16-06-2017, 09:21

cattani75 dzięki za info. Co do akumulatora, to pewnie nie będzie zbyt dużej różnicy. Ja obecnie mam jakiś amerykański, który nie wytrzymuje: 62Ah i 480 A - wydaje mi się, że to stanowczo za mało jak na to auto.

Strat69
16-06-2017, 11:46
Dzięki za fotki, tak jak myślałem w Europie jest mocowanie dolne amortyzatora a w USA go nie ma, przynajmniej u mnie i w tym leży problem. Wymiary amorka się zgadzają. Zrób proszę zbliżenie samego mocowania do kielicha.

Bump: Spóźniłem się z postem, dzięki za fotki.

i to jest problem

cattani75
16-06-2017, 15:58

Wielkie dzięki za zdjęcia!

Pisząc "grzybka" masz na myśli lewy odbojnik maski?
Dobrze Cię rozumiem?
Tak. :-)

JARO7007
16-06-2017, 18:10
Tak też myślałem i nijak mi to nie pasuje.
Zbyt krótki jest ten teleskop, jeżeli piszesz o odległości wzdłuż maski.
Przynajmniej ja ten odbojnik mam prawie na przedniej krawędzi maski.

cattani75
16-06-2017, 18:50
Wrzuciłem kolejne 3 foty, gdzie widać "grzybka".
https://www.dropbox.com/sh/2lwxg6fxscau9kx/AAAZJ8lVHGQ7rjr7hTkdBvk4a?dl=0

miroos
16-06-2017, 20:19
W 1,5EB u mnie jest taki sam aku jak u Cattaniego - więc dla benzyny w Mk5 chyba jest jeden aku - może diesle mają mocniejsze ...

JARO7007
17-06-2017, 09:55
W 15EB u mnie jest taki sam aku jak u Cattaniego - więc dla benzyny w Mk5 chyba jest jeden aku - może diesle mają mocniejsze ...

Nie do końca, zauwaź, że lukaszant ma V6, więc aku powinien być większy.

miroos
17-06-2017, 10:40
Nie do końca, zauwaź, że lukaszant ma V6, więc aku powinien być większy.

Z tego co kojarzę to w stanach 2,5 to jest zwykły 4-cylindrowy silnik a nie v6 - chyba dopiero po lifcie ma być (albo już jest) 2,7 v6

Jakub
17-06-2017, 11:12
Z tego co kojarzę to w stanach 2,5 to jest zwykły 4-cylindrowy silnik
Dokładnie tak jest, to zwykły Duratec HE.

JARO7007
17-06-2017, 16:49
No to mnie zaskoczyliście, nigdy nie sprawdzałem tego, a w instrukcji nie ma takowych danych.
Zasugerowałem się tym, że 2,5l to zwykle V6.

lukaszant
17-06-2017, 18:23
Oczywiście potwierdzam, że mam zwykły czterocylindrowy silnik.

Jakub
17-06-2017, 22:46
Zasugerowałem się tym, że 2,5l to zwykle V6.
W Maździe 6 jest stosowany dokładnie ten sam silnik. Zarówno w USA jak i na kontynencie.
W maździe ma 192KM, w Fuzji 177. lukaszant - pytanie - masz blokadę kierownicy?

lukaszant
18-06-2017, 09:29
W maździe ma 192KM, w Fuzji 177. lukaszant - pytanie - masz blokadę kierownicy?

Nic na ten temat nie wiem :027:

Losu#7
18-06-2017, 16:12
Gdzies tutaj na forum przeczytałem, że Ecoobost 2.0, 240 kucy w wersji amerykanskiej nie da sie zagazować Prinsem dedykowanym do tego samego silnika, ale dla europejskiej wersji Mondeo Mk5. Prawda to? Ma ktorys z kolegow posiadajacych Fusiona doświadczenie z gazem?

cattani75
18-06-2017, 17:00
Prins ma instalacje do konkretnego kodu silnika, czytaj: softu.

lukaszant
20-06-2017, 08:23
Info dla osób, które chcą wymieniać filtr kabinowy... wprawdzie w ofercie Inter-carsu pojawił się dedykowany filtr firmy WIX Filters https://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/700473/104000000/ ale jest on drogi i bez aktywnego węgla... ja poszedłem za radą tedi_k i kupiłem filtr kabinowy Filtrona do Opla Omegi K1001A https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/1816211418140-K_1001A-O3860-filtr-kabiny.html i jak wczoraj byłem na serwisie klimy to okazało się, że pasuje bez problemów ... :one:

Jakub
20-06-2017, 09:07
Docinałeś?

Wytaptane z telefonu.

JARO7007
20-06-2017, 11:23
Info dla osób, które chcą wymieniać filtr kabinowy... wprawdzie w ofercie Inter-carsu pojawił się dedykowany filtr firmy WIX Filters https://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/700473/104000000/ ale jest on drogi i bez aktywnego węgla... ja poszedłem za radą tedi_k i kupiłem filtr kabinowy Filtrona do Opla Omegi K1001A https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/1816211418140-K_1001A-O3860-filtr-kabiny.html i jak wczoraj byłem na serwisie klimy to okazało się, że pasuje bez problemów ... :one:

Weelkie dzięki!
Od dłuższego czasu obserwuję katalog Inter Cars, a także Alledrogo i nie było z aktywnym węglem, do tego jak pisałeś drogie. Ja mam już tak uwalony, że muszę go wymienić.
Z tego co widzę jest o 2mm niższy i trzeba go dociąć o 13mm.

lukaszant
20-06-2017, 12:27
Ja nie bylem przy zakładaniu filtra ale mechanik mi mówił, że nawet nie trzeba było docinać... więc widać wchodzi w takich rozmiarach.

Jakub
20-06-2017, 12:58
No i gitara! Zatem zamawiam :D

lukaszant
20-06-2017, 14:23
Na Alledrogo można kupić taniej - z dostawą zapłaciłem 51 zł :P

JARO7007
20-06-2017, 17:03
Potwierdzam, ja znalazłem taki za 30zł, tylko nie mogę się dodzwonić, by go odebrać.

sebo_runner
20-06-2017, 22:58
U Was w fusionach tez nie zamyka się wlew paliwa ? Ktoś Coś Radził Z tym ?

lukaszant
20-06-2017, 23:10
U Was w fusionach tez nie zamyka się wlew paliwa ? Ktoś Coś Radził Z tym ?

u mnie wszystko OK. ja mam dodatkowo zainstalowaną instalację LPG i wlew mam też tam umiejscowiony.

sebo_runner
21-06-2017, 09:46
A jak u innych posiadaczy ? Gdzieś czytałem o jakiś modelach forda , że właśnie się nie zamykały .

Jakub
21-06-2017, 11:00
Jeśli chodzi ci o zamykanie klapki to nie ma takiej opcji. Klapka jest jedynie na zatrzask, bez blokowania siłownikiem centralnego zamka.

sebo_runner
21-06-2017, 14:32
Hmmmm.... to jak to możliwe ze kolega wyzej ma zamykana ? Może to było " dodatkowe wyposażenie " ? :surprise:

Czyli każdy może podejść i narobić bałagan w zbiorniku ? :o

Jakub
21-06-2017, 16:37
lukaszant - raportuj co z tą klapką u ciebie? Masz blokadę czy nie?

lukaszant
21-06-2017, 16:53
Tzn, u mnie nie ma żadnej blokady... Czyli każdy może sobie pogrzebać w naszym wlewie paliwa - niestety

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

sebo_runner
21-06-2017, 22:09
Czyli norma .... :/ mondeo Europa się zamyka ( sprawdzałem u ziomka ) a niby klapka i ten " wtyk " blokujący wyglada tak samo :/ lipa straszna z tym

Jakub
21-06-2017, 22:48
Można dołożyć. Żaden kłopot. Tylko czy jest sens?
Nie wie ktoś czy półosie i piasty pasują z ecoboosta?

cattani75
22-06-2017, 07:38
...mondeo Europa się zamyka (...) lipa straszna z tym
Przynajmniej można zamknąć auto i tankować. W europejczykach trzeba pamiętać o kolejności.

kaan1
22-06-2017, 11:23
Ja tam wolę pamiętać o kolejności niż miałby mi ktoś "dosłodzić" życie

jvc
22-06-2017, 11:28
W mk4 z pierwszych roczników również klapka wlewu nie zamykała się, później to poprawili.

mdyrka
25-06-2017, 12:00
Dzień dobry Państwu po sąsiedzku
Powiedzcie mi proszę jak wyglądają różnice US-EU w Mondeo/Fusion. Chodzi mi konkretnie o silnik 2.0EB w wersji Titanium. Na razie bardzo powoli rozeznaję temat samochodu z USA ze względu na to, że na tamtym rynku (i chyba tylko tam) w/w silnik był parowany z napędem na 4 koła. Chodzi mi o wszystkie różnice typu lampy, zegary, itd, co trzeba wymienić, a co wystarczy przeprogramować. widzę, że na forum jest specjalny prefix dla aut z USA, stąd zakładam, że ktoś już przerabiał temat :) Jak wygląda sprawa serwisu (również w ASO). Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Jakub
25-06-2017, 12:32
Wystarczy na szybko przelecieć tematy właśnie z tym prefixem i będziesz miał sporą wiedzę.
Ogólnie do przeróbki lampy tył (powinno się też wymieniać z przodu), reszta bez zmian.

mdyrka
25-06-2017, 13:14
Wystarczy na szybko przelecieć tematy właśnie z tym prefixem i będziesz miał sporą wiedzę.
Ogólnie do przeróbki lampy tył (powinno się też wymieniać z przodu), reszta bez zmian.

No właśnie przejrzałem zbiorczy temat o różnicach (do którego moderator dołączył mój post) i widzę, że niestety różnic jest sporo... A może jeszcze gdzieś poza USA parowano silnik 2.0EB z napędem na 4 koła?

Jakub
25-06-2017, 13:34
Nie. W EU nie ma takiej opcji. Możliwe że będzie po lifcie. Podzespoły od 4x4 pasują ponoć od Kugi (Escape).

Wytaptane z telefonu.

JARO7007
25-06-2017, 16:39
Wracając do tematu filtra kabinowego, to jednak trzeba go dociąć.
Usiłowałem go wcisnąć w oryginalnym wymiarze i jest problem, oczywiście można na siłę, ale po co (pogięty)?
Z docięcięm nie ma problemu.

mdyrka
25-06-2017, 19:55
Nie. W EU nie ma takiej opcji. Możliwe że będzie po lifcie. Podzespoły od 4x4 pasują ponoć od Kugi (Escape).

Wytaptane z telefonu.

OK, to już wiem na czym stoję, dzięki. Samo 4x4 jest już dostępne w Mondeo nawet w Polsce, ale tylko z silnikami diesla 2.0 150 i 210KM (co swoją drogą jest bardzo ciekawą polityką), także chyba nie trzeba byłoby kombinować z podzespołami z Kugi? Z resztą takie kombinacje i tak jak dla mnie odpadają, pytam tylko z ciekawości.

miroos
25-06-2017, 22:39
OK, to już wiem na czym stoję, dzięki. Samo 4x4 jest już dostępne w Mondeo nawet w Polsce, ale tylko z silnikami diesla 2.0 150 i 210KM (co swoją drogą jest bardzo ciekawą polityką), także chyba nie trzeba byłoby kombinować z podzespołami z Kugi? Z resztą takie kombinacje i tak jak dla mnie odpadają, pytam tylko z ciekawości.
4x4 jest w dieslu 150 i 180 - niestety z nieznanych mi powodów w dieslu 210 biturbo 4x4 nie ma... ktoś wie dlaczego?

lukaszant
26-06-2017, 00:09
Wracając do tematu filtra kabinowego, to jednak trzeba go dociąć.
Usiłowałem go wcisnąć w oryginalnym wymiarze i jest problem, oczywiście można na siłę, ale po co (pogięty)?
Z docięcięm nie ma problemu.
Rozumiem, że zakładałeś ten od Opla Omegi B? Mam zatem nadzieję, że u mnie jednak założyli dobrze... coś tam padło z ust mechanika, że on komora się dalej rozszerza i filtr wchodzi. NO ale zobaczę przy wymianie za 15 kkm. Najważniejsze, że mamy już patent na filtr kabinowy :one:

JARO7007
26-06-2017, 10:12
Rozumiem, że zakładałeś ten od Opla Omegi B? Mam zatem nadzieję, że u mnie jednak założyli dobrze... coś tam padło z ust mechanika, że on komora się dalej rozszerza i filtr wchodzi. NO ale zobaczę przy wymianie za 15 kkm. Najważniejsze, że mamy już patent na filtr kabinowy :one:

Tak, dokładnie ten od Omegi.
Gdybym go nie dociął, to na siłę oczywiście da się go wcisnąć, ale będzie bardzo pognieciony!

Niebawem, jak mi czas pozwoli kończę sprawę z siłownikiem maski.
Robię to w przerwach przy remoncie, więc czasu obecnie mam mało.
Zostało mi tyłko mocowanie na masce. :one:

czakus84
02-07-2017, 11:00
witam,
nie wiem czy jest sens kombinować z tym filtrem kabinowym. Może detaliczna cena w IC jest ok 71pln, wydaje mi się że cena po rabatach może wynieść nie całe 49pln a będzie pasowało przynajmniej w 100% :)
w razie potrzeby pomogę przy zakupie z IC :one:

co do siłownika pokrywy silnika również w śmiesznej kwocie jest do kupienia w IC, a mocowanie dolne tzw "grzybek" można zakupić na alledrogo (chociaż teraz po fakcie widze że w IC jest również dostępny) nie trzeba nic spawać do kielicha tylko gwintować. Niestety nie powiem czy bedzie lepiej "wyżej" się wysuwał bo dopiero w kolejnym tygodniu odbieram forda od mechanika. - w razie potrzeby proszę o kontakt to powiem co i jak :)

p.s. Maska zakupiona do EU musi tzn powinna mieć grzybek do mocowania siłownika.

lukaszant
02-07-2017, 16:42
witam,
nie wiem czy jest sens kombinować z tym filtrem kabinowym. Może detaliczna cena w IC jest ok 71pln, wydaje mi się że cena po rabatach może wynieść nie całe 49pln a będzie pasowało przynajmniej w 100% :)
w razie potrzeby pomogę przy zakupie z IC :one:

Dzięki za troskę, tylko że jest mała subtelna różnica w filtrze... węgiel aktywny. Ja wole go mieć, a docięcie to żaden problem i też pasuje

maximus1986
02-07-2017, 19:48
A może ktoś odczytać jaką siłę ma oryginalny siłownik. Bo planuje zrobić dwa po lewej i prawej ale nie wiem jakiej siły mają być.

czakus84
02-07-2017, 19:55
A może ktoś odczytać jaką siłę ma oryginalny siłownik. Bo planuje zrobić dwa po lewej i prawej ale nie wiem jakiej siły mają być.

zamiennik krosno pokazuje 425N

maximus1986
02-07-2017, 20:04
Czyli na dwie strony trzeba było by 210N Dobrze myślę czy nie?

kammet
02-07-2017, 21:18
Z tego co pamiętam siłownik maski - oryginał - ma 410N, a wysokość 610. Jeden w zupełności wystarczy do MK5.

JARO7007
02-07-2017, 22:44
Właśnie, co do filtra to warto pokombinować, bo ma węgiel aktywny, do tego ja też mogę w IC zakupić z rabatem, a na Alledrogo wyszedł taniej (30zł).

Co do siłownika, to większym wyzwaniem jest mocowanie do maski, a nie do kielicha.
Tak przynajmniej ja uważam. Mam maskę EU i nie ma w niej tego mocowania.
Na szczęście ja mam już to za sobą, bo siłownik skończyłem montować i działa znakomicie!:one:

lukaszant
02-07-2017, 22:48
Zatem wrzuć fotkę jak wygląda siłownik zamocowany i napisz co to za model

JARO7007
02-07-2017, 23:20
Zatem wrzuć fotkę jak wygląda siłownik zamocowany i napisz co to za model

Siłownik jest oryginalny, już jakiś czas temu go kupiłem i trochę przeleżał.
Fotkę oczywiście mogę zrobić, tylko z wrzuceniem będę miał problem, kiedyś próbowałem i nie mam pojęcia jak tu zapodać.

BiCAR
06-07-2017, 10:59
Panowie, ale po co kombinować z tym filtrem, z tego co widzę do mondeo mkv są już filtry z węglem w zamienniku, K 1348A FILTRON

lukaszant
06-07-2017, 11:30
Panowie, ale po co kombinować z tym filtrem, z tego co widzę do mondeo mkv są już filtry z węglem w zamienniku, K 1348A FILTRON

Kolego, widzę że niedokładnie czytasz wątek - otóż filtr, który Ty wskazujesz do naszej wersji MK5 czyli Fusion jest o połowę cieńszy. Ale jeśli chcesz to sobie kup i jak go wciśniesz to daj znam znać :619:

entck
07-07-2017, 21:22
Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Wymieniał ktoś żarówki podświetlenia podłoża w lusterkach w swoim Fusionie? Walczę już drugi dzień i nie mogę wyjąć lampki żeby wymienić żarówkę. Jedna strona lampki bez problemu odchodzi, a druga jest zabezpieczona. Próbowałem na wszystkie chyba już sposoby. Ma ktoś jakiś pomysł?

leszek
07-07-2017, 21:32
Może ktoś zaklęcia na stałe

entck
07-07-2017, 21:41
Nie wiem. Ale nie widać żeby było rusza wcześniej itd. Powinno normalnie odchodzić? Tak jak lampki tablic rejestracyjnych?

lukaszant
11-07-2017, 23:25
Chciałabym koledzy potwierdzić, że klocki hamulcowe z Mondeo europejskiego także pasują do naszego auta... dziś wymieniałem u siebie po 80 kkm - kupiłem amerykańskie BREMSEN (mechanik stwierdził po otwarciu opakowania, że wyglądają jak chińczyki a niby to są "ceramiczne"). Zobaczymy jak się będą spisywać na drodze.

Jakub
12-07-2017, 11:39
Czyli mogę zamawiać. Ps. Wyczyść dokładnie prowadnice zaciskow.

Wytaptane z telefonu.

Jakub
24-07-2017, 09:55
Czy w fuzji antena dachowa jest do radia i siriusa, czy tylko do siriusa? Bardzo słabo odbiera mi zakres FM i muszę coś z tym zrobić. Radio przestrojone na eu.

Wytaptane z telefonu.

leszek
24-07-2017, 09:59
do radia na pewno ale ta antena słabo sobie radzi

Jakub
24-07-2017, 10:28
Myślisz że montaż wewnętrznej anteny to może zmienić? Ewentualnie wzmacniacz antenowy?

Wytaptane z telefonu.

JARO7007
24-07-2017, 15:23
Skoro o tunerze, to macie może problem z podążaniem za zmianą częstotliwości danej stacji (AF)?
Jadąc przez Polskę niestety nie zmiania mi automatycznie częstotliwości.
A może właśnie to jest kwestia słabej anteny?

Jakub
24-07-2017, 15:30
U mnie jest tak samo. Ogólnie radio w fuzji to kicha jest...
Nie znalazłem funkcji af u siebie...
Wytaptane z telefonu.

artuslew
24-07-2017, 17:00
Witam mam pytanie odnośnie wiązki przedniego zderzaka do fusiona bez pdc moja jest uszkodzona i ma nr DG9T15K867BD mam możliwość zakupu takiej wiązki tylko z literami BC będzie pasować do samochodu czy musze kupić z identycznym nr z góry dzięki za odpowiedź

SRS
24-07-2017, 17:21
DG9T15K867BD mam możliwość zakupu takiej wiązki tylko z literami BC będzie pasowała idealnie

leszek
24-07-2017, 21:05
u znajomego zmieniałem radio na adroida i nadal ma problemy z radiem więc antena chyba ma problem

mayak
24-07-2017, 22:56
Skoro o tunerze, to macie może problem z podążaniem za zmianą częstotliwości danej stacji (AF)?
Jadąc przez Polskę niestety nie zmiania mi automatycznie częstotliwości.
A może właśnie to jest kwestia słabej anteny?

Trzeba aktywować RDS, wtedy będzie AF

Jakub
24-07-2017, 23:04
Forscan da rady czy trzeba mieć coś lepszego?

Wytaptane z telefonu.

artuslew
25-07-2017, 00:41
Ok wielki dzieki

JARO7007
25-07-2017, 13:08
Trzeba aktywować RDS, wtedy będzie AF

Masz na myśli włączyć RDS?

Jakub
25-07-2017, 13:37
Obawiam się że z poziomu menu radia tego nie zrobimy. Raczej trzeba sie czymś podłączyć.

Wytaptane z telefonu.

JARO7007
25-07-2017, 13:40
Obawiam się że z poziomu menu radia tego nie zrobimy. Raczej trzeba sie czymś podłączyć.

Wytaptane z telefonu.

Piszesz o RDS-ie?

Jakub
25-07-2017, 13:41
Piszesz o RDS-ie?Tak. O RDS.

Wytaptane z telefonu.

JARO7007
25-07-2017, 13:43
W ustawieniech radia możesz włączyć i wyłączć RDS.
Trochę dziwne nazewnictwo tej funkcji.
Mnie nawet pojawia się ikonka AF.

Jakub
25-07-2017, 13:49
Napisz proszę jak to się nazywa. Ide popatrzeć.

Wytaptane z telefonu.

Chodzi o to?

JARO7007
25-07-2017, 15:23
Ja ma Sync 2 i menu pl, ale u Ciebie, to to co masz odznaczone ptaszkiem.
A ty mi powiedz, jak zamieściłeś tu to zjęcie ( do tego w takich rozmiarach)?
Ja kilkukrotnie próbowałem, ale nie udaje mi się to.

Jakub
25-07-2017, 15:29
Uzywam tapatalk i z niego lecą zdjecia.

Wytaptane z telefonu.

JARO7007
25-07-2017, 17:48
Sprawdzałeś odhaczyć tego ptaszka?
Co do zdjęć, to szkoda, ale nie będę instalował kolejnej apki tylko po to.

SRS
25-07-2017, 20:32
Uzywam tapatalk i z niego lecą zdjecia. a ja Poproszę o zmniejszenie zdjęcia , wszystko się rozjeżdża

tedi_k
25-07-2017, 20:34
...
Chodzi o to?

1) Pisanie z telefonu ma tę właśnie wadę, iż zdjęcia wychodzą "ogromne"... Na komputerze nie bardzo daje się takie oglądać...
2) Co do pytania - nie, nie chodzi o "RDS text". Chodzi o włączenie europejskiej konfiguracji (z RDS zamiast amerykańskich Syriusów i tym podobnych HD-Radio). Jeśli masz dostępny RDS text, to masz włączoną "Europę".

maximus1986
25-07-2017, 20:54
Funkcję AF w Sync2 włącza się w menu radia jest guzik opcje i tam jest na samym dole Alternatywna częstotliwość.

Jakub
25-07-2017, 21:07
Rozumiem że w sync nie ma takiej opcji?

Wytaptane z telefonu.

tedi_k
25-07-2017, 21:38
Funkcję AF w Sync2 włącza się w menu radia ...

Pod warunkiem, że ma się konfigurację europejską (z salonu, albo US po "polonizacji").

JARO7007
25-07-2017, 21:41
Funkcję AF w Sync2 włącza się w menu radia jest guzik opcje i tam jest na samym dole Alternatywna częstotliwość.

Ja niestety nic takiego w opcjach nie znalazłem!:(

Jakub
25-07-2017, 22:21
A wracając do anteny - czy montaż innej, lub dołożenie wzmacniacza poprawi sytuację?

Wytaptane z telefonu.

entck
26-07-2017, 11:45
Orientuje się ktoś czy migacz w lusterku jest inny w Fusionie niż w Mondeo Mk5? Muszę wymienić, zakupiłem od mk5 i wydaje mi się że jest delikatnie większy od tego z Fusiona. Kojarzy ktoś jak najprościej rozebrać całe lusterko, wraz z obudową i korpusem?

Jasiek313
26-07-2017, 18:11
Witam,
Czy jest różnica między nadkolami przednimi mondeo MK5 kombi a Fusionem Sedan? Chodzi mi o rozstaw otworów do montażu itp i ogólnie możliwość zamontowania nadkola z kombi w sedanie? Wydaje mi się, że nie powinny się różnić, ale gdyby ktoś rozwiał moje wątpliwości to byłbym bardzo wdzięczny :wink:

Jakub
26-07-2017, 18:33
Na 99% plug&play.

Wytaptane z telefonu.

krystianen
26-07-2017, 21:54
Orientuje się ktoś czy migacz w lusterku jest inny w Fusionie niż w Mondeo Mk5? Muszę wymienić, zakupiłem od mk5 i wydaje mi się że jest delikatnie większy od tego z Fusiona. Kojarzy ktoś jak najprościej rozebrać całe lusterko, wraz z obudową i korpusem?

kolego lusterko bedzie pasowac, jak kupisz 1:1 moze sie okazac ze piny bedzie trzeba przełożyc

CERES
28-07-2017, 20:26
Nadkola te same, 100% pasuję

Jasiek313
29-07-2017, 00:46
Nadkola te same, 100% pasujęDzięki za informacje! Znacznie ułatwia to znalezienie nadkola!

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

lukaszant
31-07-2017, 15:00
A ja tak trochę z innej beczki... pochwalę się, że mój samochodzik na trasie do Chorwacji spalił średnio 10 litrów... gazu. Nawet mój brat, który ma Zafirę z 2 litrowym silnikiem 200 KM z takim samym załadowaniem był zdziwiony tak niskim spalaniem 2,5 litrowego silnika. On musiał częściej tankować mimo, że mamy podobne zbiorniki na gaz. :P

Jakub
31-07-2017, 15:03
Tak, w trasie na tempomacie dość ekonomiczny jest. W mieście już mniej :)

Wytaptane z telefonu.

artuslew
31-07-2017, 18:37
Witam proszę o informację czy wklad lusterka prawego jest taki sam jak w mondeo nie mam wkładu a niedługo samochód będzie gotowy i na przegląd musze jechać pozdrawiam

entck
31-07-2017, 22:32
Ja z kolei proszę o info gdzie mogę zakupić kierunkowskaz w lusterko. Zakupiłem od Mondeo Mk5 i niestety jest minimalnie za długi oraz troszkę za szeroki. Ogólnie mam wrażenie, że ten występujący w moim samochodzie jest jakiś unikalnie dziwny :) Szukałem na Ebay USA, Allegro, Aliexpress i wszystkie są takie jakie zakupiłem od MK5 a niestety inne niż ja posiadam. Poniżej zdjęcie mojego kierunku, następnie link do kierunkowskazu od MK5 jaki zakupiłem. Dzięki bardzo i pozdrawiam

https://zapodaj.net/a65db52a79a72.jpg.html

http://www.ebay.com/itm/2pcs-Rearview-mirror-LED-Turn-signal-for-Ford-Mondeo-Fusion-2013-2016-/222300921077?fits=Make%3AFord%7CModel%3AFusion&hash=item33c22adcf5:g:WfsAAOSwx2dYGGDM&vxp=mtr

artuslew
01-08-2017, 09:34
Kolego mam lewy kierunek w lusterko jeżeli Cię interesuje

leszek
01-08-2017, 09:41
kolego to może lepiej od razu wymienić kompletne lusterko wyjdzie szybciej i może odrobine drożej

artuslew
01-08-2017, 09:48
Lusterka od fusiona są dosyć drogie ja wymieniłem na europejskie ale zmieniłem instalacje

mik99
01-08-2017, 10:42
Lusterka od fusiona są dosyć drogie ja wymieniłem na europejskie ale zmieniłem instalacje
Dokładałeś może elektrycznie składane?.

Mam pytanie. Wczoraj kupiłem Fusiona 2015 2.0 EB Tuxedo Black Titanium w Polsce będzie za ok 5-6 tygodni. Auto ma lekko pęknięta szybę. Będę musiał ją wymienić. Czy mogę wstawić grzaną od MK5 i to będzie działało? czy coś jeszcze trzeba kombinować?.

Auto posiada aktywnego asystenta parkowania, ACC, system kolizyjny, asystenta martwego pola oraz pasa ruchu a dziwi mnie ten zapis w wyposażeniu
VIDEO MONITOR: FRONT
To jest jakaś kamera z przodu czy jest to zapis mówiący o Navi ?.

ps. co ile należy wymieniać rozrząd w tym silniku oraz olej w skrzyni ?

cattani75
01-08-2017, 10:59
Oprócz szyby grzanej przydałby się jakiś przycisk do jej uruchamiania, no chyba, że z Synca. I być może trzeba coś skonfigurować. Albo nawet kable pociągnąć?

Olej w skrzyni zaleca się wymieniać co 60 tys. km.

mik99
01-08-2017, 11:05
Oprócz szyby grzanej przydałby się jakiś przycisk do jej uruchamiania, no chyba, że z Synca. I być może trzeba coś skonfigurować. Albo nawet kable pociągnąć?

Olej w skrzyni zaleca się wymieniać co 60 tys. km.
Sync2 na pewno ma przycisk go włączenia nadmuchu na przednią szybę. Może by tutaj się jakoś podłączyć?. Myślę o takiej opcji z grzaną szyba bo w Focusie jest to mega przydatne szczególnie w poprzednie mrozy, wsiadam w auto włączam grzanie szyby i za chwilę nie ma nic.

artuslew
01-08-2017, 22:05
Dokładałeś może elektrycznie składane?.

Mam pytanie. Wczoraj kupiłem Fusiona 2015 2.0 EB Tuxedo Black Titanium w Polsce będzie za ok 5-6 tygodni. Auto ma lekko pęknięta szybę. Będę musiał ją wymienić. Czy mogę wstawić grzaną od MK5 i to będzie działało? czy coś jeszcze trzeba kombinować?.

Auto posiada aktywnego asystenta parkowania, ACC, system kolizyjny, asystenta martwego pola oraz pasa ruchu a dziwi mnie ten zapis w wyposażeniu

To jest jakaś kamera z przodu czy jest to zapis mówiący o Navi ?.

ps. co ile należy wymieniać rozrząd w tym silniku oraz olej w skrzyni ?
Dokładam z 16 pinami samochód nie jest jeszcze zrobiony ale tak jak pisałem przekladalem instalacje z lusterka oryginalnego i we wkładzie Europy jest dodatkowa wtyka której nie było w fusionie jak będzie gotowy to dam znać w następnym tygodniu

krystianen
01-08-2017, 22:49

fizyczny przycisk tez musi byc, np. wersje z małym radiem musza miec klawisz.
Grzana szyba jest zarówno na sync2/3.
Oczywiście w fusionie trzeba troche rzeczy dołozyć.

wylon
03-08-2017, 12:51
witam serdecznie
A ktoś z was miał styczność z tym silnikiem 2.5l z automatem? Jakieś awarię? Problemy? Jak z dostępnością części do silnika i osprzętem?
przeczytałem że od niby mazdy jest ten sam silnik? coś ktoś więcej wie ?

Jakub
04-08-2017, 10:56
Zwykły Duratec. Prosty jak cep. Osiągami szału nie robi, ale łyka ładnie LPG. Rozrząd na łańcuchu.

Wytaptane z telefonu.

leszek
04-08-2017, 21:05
Zwykły Duratec. Prosty jak cep. Osiągami szału nie robi, ale łyka ładnie LPG. Rozrząd na łańcuchu.

Wytaptane z telefonu.
oj tam kolego prosty i przeżyje nasze silniki :)

JARO7007
05-08-2017, 05:42
Z innej beczki!
Czy ktoś z posiadaczy Fusiona był na akcji serwisowej?
Są ponoć cztery. Czekam na ustalenie terminu i zakresu czynności.
Dowiedziałem się się wczoraj, jak byłem na przeglądzie.
Dziwne, że jak byłem w kwietniu to mi tego nie przekazali.

tedi_k
05-08-2017, 15:42
...
Są ponoć cztery. ...

Nie wiem jak naliczyli 4, jak widać (zresztą od "zawsze"...) dla Twojego samochodu akurat 3:

NIEZAKONCZONE AKCJE SERWISOWE

4S607 WYMIANA MODUŁU STERUJĄCEGO UZUPEŁNIAJĄCYM SYSTEMEM BEZPIECZEŃSTWA (RCM):
15S16 NUMER AKCJI SERWISOWEJ (FSA) JEST AKTYWNY, ALE OPIS NIE JEST DOSTEPNY. WIECEJINFORMACJI ZNAJDZIESZ W BIULETYNIE DLA DILERÓW.
16S42 NAPINACZE PRZEDNICH PASÓW BEZPIECZEŃSTWA PO STRONIE KIEROWCY I PASAŻERA

JARO7007
05-08-2017, 18:38
Nie wiem jak naliczyli 4,
[/I]
Ta czwarta to niby aktualizaca Sync'a.
Że są to wiedziałem, ale nie miałem pojęcia, że mogę z nich skorzystać w Polsce.
Chyba, że gościowi się coś pokminiło, to bardzo moźliwe, muszę poczekać, ma mi dać znać co, jak i kiedy.
Wcześniej byłem informowany, że mogę wykupić gwarancję, a wczoraj dowiedziałem się, że nie.

SRS
05-08-2017, 19:41
Ta czwarta to niby aktualizaca Sync'a. obawiam że na nią możesz się nie załapać , Ford USA tylko płaci za akcje , które mają wpływ na bezpieczeństwo twoje jak i pasażerów . Tak na prawdę , gdyby auto było w USA i zawitało do ASO załapało by się w sumie na 7 akcji serwisowych .

mik99
06-08-2017, 13:50
Mój został już wysłany do PL z tego co wiem był na 4 akcjach serwisowych, musiałbym zerknąć na jakich oczywiście na terenie USA. Czy w PL też się na to załapię? :)

Mam takie pytanie. Auto ma system ostrzegania jak ktoś znajduje się w martwym polu. Lewe lusterko jest okey, prawe jest zbite. Muszę dokupić tylko sam wkład i teraz pytanie czy system działa z obydwu stron czy tylko od kierowcy?. Chodzi mi o zakup takiego wkładu lusterka jakie powinno być. Na foto zamieszczam zdjęcia auta, lewe lusterko jest okey, prawe jest wstawiane i jest pęknięte. Wiem, że były chyba dwie wersje wkładów, to standardowe czyli dzielone z wydzieloną strefą likwidacji pola i cały gładki wkład kiedy był system Blis tylko czy to idzie na obydwie strony?:)
https://www.youtube.com/watch?v=FklxCmHJG7A

...............Edit
Już wiem muszę szukać gładkiego wkładu.

tedi_k
06-08-2017, 13:58
Mój ... był na 4 akcjach serwisowych, musiałbym zerknąć na jakich oczywiście na terenie USA. Czy w PL też się na to załapię? :)
...Auto ma system ostrzegania jak ktoś znajduje się w martwym polu. Lewe lusterko jest okey, prawe jest zbite. ...

...Ford USA tylko płaci za akcje , które mają wpływ na bezpieczeństwo twoje jak i pasażerów ...

Na pytanie o akcje serwisowe odpowiadano już n razy. Ostatni raz post wyżej... :027:
Co do BLISS - oczywiście jest w obu lusterkach i prawe też musi być z diodą.

mik99
06-08-2017, 14:20
Jeszcze jedno pytanie. Na wyposażeniu auta mam coś takiego jak Front Video Monitor co to jest?. Mam walniętą przednią szybę i będę musiał ją wymieniać niestety nie wiem czy szyba z MK5 podejdzie na zasadzie plug%play bo mają inne układu czujników więc wolę się upewnić.

Myślę by wstawić grzaną bo kierę mam też podgrzewaną.

tedi_k
06-08-2017, 23:20
...Front Video Monitor co to jest?.....

Podaj proszę VIN, to zobaczymy o co chodzi. Po samej nazwie ja nie kojarzę.

leszcz
06-08-2017, 23:24
Front Video Monitor
zdaje się ,że to jest to : https://owner.ford.com/how-tos/vehicle-features/safety/forward-sensing-system.html

mik99
07-08-2017, 09:28
Spraw wyjaśniona, leszcz ma rację.

Teraz pytanko czy zwykłym Elmem 327 od Mari podłączę Fusiona by przejrzeć błędy w sterownikach?. Z Focusem i MK4 działa świetnie.

tedi_k
07-08-2017, 14:13
Spraw wyjaśniona, ....

No to nazwa "front video monitor" ma się nijak do tej funkcjonalności...
Nadal chętnie bym popatrzył na opis w etis pod Twoim VIN... Jak nie tajemnica, to podeślij...

...
Teraz pytanko czy zwykłym Elmem 327...

Radzę jednak zaopatrzyć się w ELM v3 na USB (na STN1170) od Viakena. Tym kablem i FORScanem da się obsłużyć Twojego Fusiona bez zbytecznego stresu, że będzie kłopot...

mik99
07-08-2017, 14:45
Za jakiś czas podeślę VIN. Z tego co się dowiedziałem w jednym z salonów ponoć amerykańce tak nazywali system monitorowania strefy auta który jest dostępny z Blisem.

Chcę przygotować się na małą wyprawkę dla auta. Filtr oleju zamówiłem, olej również kupiłem Castrola od Forda 5w30 z odpowiednią klasą lepkości, nie wiem tylko jak z filtrem paliwa w Fusionie 2.0EB czy jest wymienialny czy też nie oraz jaki olej idzie do skrzyni biegów i czy są jakieś filtry do niej dostępne u nas na rynku. Coś ktoś wie na ten temat ?.

tedi_k
07-08-2017, 15:04
...Z tego co się dowiedziałem w jednym z salonów ponoć amerykańce tak nazywali system monitorowania strefy auta który jest dostępny z Blisem.
....

Tyle, że BLISS działa na radarach (za narożnikami tylnego zderzaka) a na filmie widać, że ten system działa na zwykłych czujnikach PDC... Stąd mój komentarz, że nazwa zupełnie "od czapy" do tego co i jak toto robi...

mik99
07-08-2017, 15:16
Tyle, że BLISS działa na radarach (za narożnikami tylnego zderzaka) a na filmie widać, że ten system działa na zwykłych czujnikach PDC... Stąd mój komentarz, że nazwa zupełnie "od czapy" do tego co i jak toto robi...

Zgadza się bo BLISS ma radary z tylnych stron zderzaka. Jak powiedział mi konsultant kiedy auto ma BLISS oraz aktywny system parkowania auto samo monitoruje przestrzeń np. na parkingu czy się zmieści, jakie są odległości pomiędzy autami itp. Zabrane dane mają pomóc w najbardziej optymalny sposób autu zaparkować. W sumie ma to jakiś sens, ale co tam. Bardziej mnie interesuje teraz sprawa oleju i filtrów do skrzyni. Z tego co tak przeglądam ebay.com olej się kupi u nas w PL, ale z filtrem będzie już cholernie ciężko.

Jasiek313
07-08-2017, 19:03
Mam temat zbliżony do tego, który poruszał mik99.

Muszę dokupić prawe lusterko do swojego samochodu. Wiązka ma 14 przewodów. Auto nie posiada systemu BLIS, ale jedyne lusterka z 14-pinową wtyczką jakie znajduję na allegro są wyposażone w BLIS. Czy jeżeli nie posiadam tego systemu to lusterko po prawej stronie jest całkowicie płaskie, czy posiada w prawym górnym roku dodatkowe lusterko przeznaczone dla martwej strefy?

Dodam, że lusterko lewe jest podgrzewane więc ma na sobie ikonkę podgrzewania. Lewe też powinno ją mieć?

Nie mogę znaleźć zdjęć jak powinno to lusterko wglądać...

mik99
07-08-2017, 20:14
Mam temat zbliżony do tego, który poruszał mik99.

Muszę dokupić prawe lusterko do swojego samochodu. Wiązka ma 14 przewodów. Auto nie posiada systemu BLIS, ale jedyne lusterka z 14-pinową wtyczką jakie znajduję na allegro są wyposażone w BLIS. Czy jeżeli nie posiadam tego systemu to lusterko po prawej stronie jest całkowicie płaskie, czy posiada w prawym górnym roku dodatkowe lusterko przeznaczone dla martwej strefy?

Dodam, że lusterko lewe jest podgrzewane więc ma na sobie ikonkę podgrzewania. Lewe też powinno ją mieć?

Nie mogę znaleźć zdjęć jak powinno to lusterko wglądać...
Być może się mylę, ale z tego co widziałem to są dwa wkłady lusterek:
-tafla szkła jest płaska ma system BLIS,
-wydzielona strefa likwidacji martwego pola, standard.

Nie wiem jak to będzie działało kiedy np obudowa będzie inna a wkład inny.

leszek
07-08-2017, 21:20
często za oceanu taki lusterka są montowane może oni nie z tej strony południka i maja zeza :) zerknijcie na aukcje często mają takie lusterka

SRS
07-08-2017, 22:02
Być może się mylę, ale z tego co widziałem to są dwa wkłady lusterek faktycznie są dwa główne typy , lecz z dodatkowym małym lusterkiem martwego pola jest ok. osiem odmian które kosztują od 90 $ do 260 $ w stanach ,

Jasiek313
08-08-2017, 17:19
faktycznie są dwa główne typy , lecz z dodatkowym małym lusterkiem martwego pola jest ok. osiem odmian które kosztują od 90 $ do 260 $ w stanach ,

No i właśnie tu pojawia się problem z kupnem lusterka w Polsce :surprise:
Chyba najwygodniej będzie je kupić jednak w USA...

Zapomniałem dodać, że lusterka u mnie mają opcję auto-dimming. Czy to jest standard dla wszystkich lusterek w Fordzie Fusion/Mondeo MK5?

robert LC
08-08-2017, 17:39
No i właśnie tu pojawia się problem z kupnem lusterka w Polsce :surprise:
Chyba najwygodniej będzie je kupić jednak w USA...

Zapomniałem dodać, że lusterka u mnie mają opcję auto-dimming. Czy to jest standard dla wszystkich lusterek w Fordzie Fusion/Mondeo MK5?

Ostatnio też poszukiwałem ale samego wkładu. Najlepiej na ebay lub amazoon poszukać

artuslew
17-08-2017, 20:34
Witam potrzebuje informacji czy czujnik abs jest ten sam co w mondeo konkretnie chodzi o lewy przod pozdrawiam

Jakub
18-08-2017, 16:56
Plug & play.

Wytaptane z telefonu.

artuslew
22-08-2017, 16:48
Czyli kolego Jakub twierdzisz ze będzie pasowało z tego co mi mówiło parę osób to nie ale czujnik juz kupilem od fusiona jutro wymienie i będę wiedział ten co jest założony był chyba z mondeo

Jakub
22-08-2017, 19:43
Sam zakładałem z MK5 kilkanaście dni temu.

Wytaptane z telefonu.

artuslew
23-08-2017, 01:01
To nie wiem dlaczego wyskakuje błąd w każdym razie czujnik kupiłem i dzisiaj zakładam możliwe ze ten jest walniety ale dzięki za info

artuslew
23-08-2017, 16:51
Czujnik wymieniłem okazało się ze nie dochodzi prąd trochę root mi doszło ale ogarnąłem temat gdzieś na przewodzie nie łączyło dokopalem się do wiązki za akumulatorem i poprowadziełem nowa jest ok tylko niepotrzebnie czujnik kupowałem ale z drugiej strony mam drugi jak by ten padl

czakus84
24-08-2017, 13:23
przerabiał ktoś temat przednich hamulców ?
klocki i tarcze przód podejdzie z MK5 ?
widziałem że ktoś pisał że 2,5L pasują, 2.0 EB 240km tez będą pasowały od EU z tym silnikiem ?

lukaszant
24-08-2017, 15:29
przerabiał ktoś temat przednich hamulców ?
klocki i tarcze przód podejdzie z MK5 ?
widziałem że ktoś pisał że 2,5L pasują, 2.0 EB 240km tez będą pasowały od EU z tym silnikiem ?

Kolego, gdybyś przejrzał cały watek to byś wiedział że hamulce i filtry (poza kabinowym) pasują do wersji USA te z EU. Były wątpliwości co do hamulców z tyłu ale ja swoje wymieniałem, więc wiem, że pasują też.

czakus84
24-08-2017, 15:50
Kolego, gdybyś przejrzał cały watek to byś wiedział że hamulce i filtry (poza kabinowym) pasują do wersji USA te z EU. Były wątpliwości co do hamulców z tyłu ale ja swoje wymieniałem, więc wiem, że pasują też.

kolego przejrzałem cały wątek i widziałem Twoją wypowiedz - ale masz inny silnik w opisie stąd moje pytanie

Jakub
24-08-2017, 18:03
Hamulce plug & play z EU. Pasują do wszystkich wersji.

Wytaptane z telefonu.

lukaszant
25-08-2017, 09:26
kolego przejrzałem cały wątek i widziałem Twoją wypowiedz - ale masz inny silnik w opisie stąd moje pytanie
Tylko, gdybyś zajrzał do jakiegokolwiek sklepu z częściami to tam nie ma różnicy jeśli chodzi o wersje siników benzynowych... a może nawet i diesli. Rzeczy "amortyzacyjne" są takie same.

mik99
03-09-2017, 09:07
Instalacja teleskopów do otwierania maski w Fusionach
https://www.youtube.com/watch?v=8yLagM2OLkk

Chyba zamówię sobie taki zestawik. Koszt ok 80 bagsów a do tego plug&play.

Greg Poznań
03-09-2017, 09:35
Instalacja teleskopów do otwierania maski w Fusionach
https://www.youtube.com/watch?v=8yLagM2OLkk

Chyba zamówię sobie taki zestawik. Koszt ok 80 bagsów a do tego plug&play.
Genialne, ale koszt 99,95$ + wysyłka, UPS do Polski 55,05$ razem 155$, to razem blisko 600PLN
Chyba, że znalazłeś taniej, to się podziel linkiem, bo fajny fiuczer i ja osobiście chętnie bym założył.

mik99
03-09-2017, 09:44
Genialne, ale koszt 99,95$ + wysyłka, UPS do Polski 55,05$ razem 155$, to razem blisko 600PLN
Chyba, że znalazłeś taniej, to się podziel linkiem, bo fajny fiuczer i ja osobiście chętnie bym założył.

Faktycznie mój błąd. Przyzwyczajony do masowych zakupów z ali gdzie wysyłka jest free nie spojrzałem na jej koszta :(. Poszukam jeszcze i dam znać może coś trafię.

Tak myślę, że może warto byłoby kupić dwa takie teleskopy i mocowania do nich, te do kielicha i maski, jakiś uniwersał pewnie istnieje a dobrze i solidnie to wygląda.

Jakub
03-09-2017, 11:20
Zauważyłem że z siłownikiem maska z jednej strony pręży. Ciężko to później spasować. Lepszym rozwiązaniem byłyby dwa słabsze siłowniki.

Wytaptane z telefonu.

mik99
03-09-2017, 18:47
Dlatego właśnie wolałbym dwa teleskopy :)

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

artur1970
03-09-2017, 19:41
Zauważyłem że z siłownikiem maska z jednej strony pręży. Ciężko to później spasować. Lepszym rozwiązaniem byłyby dwa słabsze siłowniki.

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191552&highlight=si%B3owniki+maski&page=109

co prawda do mondeo mk 4, ale rozwiązanie podobne. dobrać siłowniki i gotowe za 80 PLN. :619:

Greg Poznań
03-09-2017, 19:55
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191552&highlight=si%B3owniki+maski&page=109

co prawda do mondeo mk 4, ale rozwiązanie podobne. dobrać siłowniki i gotowe za 80 PLN. :619:
Petarda, rozwiązuje sprawę mocowania idealnie, za grosze, tylko dobierzmy siłowniki na długość i siłę i po temacie.

artur1970
03-09-2017, 20:03
Potrzebujemy kogoś z Krakowa z mk 5 - założymy i przetestujemy

mm32
03-09-2017, 20:07
dobrać siłowniki i gotowe za 80 PLN
No ,pozostaje problem mocowania dolnego siłownika.Nie jest to standardowe mocowanie.

artur1970
03-09-2017, 20:12
Nasze jest montowane pod śrubę, trzeba tylko sprawdzić długość gwintu fabrycznej śruby.

Greg Poznań
03-09-2017, 20:16
Nasze jest montowane pod śrubę, trzeba tylko sprawdzić długość gwintu fabrycznej śruby.
Wysłałem Ci już zamówienie, w sumie mogę sam sprawdzić, jakby nie pasowało i będą kłopoty odeślę Ci po przyjacielsku, poniosę tylko koszty wysyłki, żadna strata a wiedza będzie bezcenna z pierwszej ręki. Jak to nie problem, ze zwrotem ewentualnym na konto 80zł, to przecież najszybsza możliwość ogarnięcia i ja się tego podejmuję.

mm32
03-09-2017, 20:30
Nasze jest montowane pod śrubę
Chodzi mi o to mocowanie co jest na siłowniku.Na filmie widać,że jest zastosowane mocowanie o kącie około 180 stopni,co umożliwia przykręcenie "kulki" bezpośrednio do kielicha=o jeden mniej element w zestawie.

artur1970
03-09-2017, 20:34
Takie rozwiązanie generuje kłopot z doborem siłownika. W mondeo mk 4 nasze mocowanie się sprawdziło więc może nie wyważajmy otwartych drzwi.

mm32
03-09-2017, 20:38
Takie rozwiązanie generuje kłopot z doborem siłownika
Praktycznie każdy siłownik ma przykręcane mocowanie,więc to nie jest problem ;).Plus taki,że jest o jeden mniej element ,który może skorodować.

Greg Poznań
03-09-2017, 20:41
Zanim on zdąży zacząć korodować, ja nie będę nawet w pamięci miał faktu, że miałem takie auto :-)
Jeśli możemy usprawnić kwestię podnoszenia maski za 150zł, to ja bardzo chętnie tak, jeżeli miałbym
zapłacić blisko 600 za to rozwiązanie takie eleganckie dedykowane, to sory ale ja nie reflektuję.
Za rzadko sam zaglądam pod machę, a mechanikom za to płacę, to niech sobie podnoszą sami
i podpierają tyczką :-D

JARO7007
06-09-2017, 22:59
Dwa miesiące temu pisałem, że spokojnie można założyć jeden siłownik!
Mam również wygłuszenie maski i podnosi ją bez problemu.
Wystarczy trochę pomyśleć, a nie kombinować jakieś zestwawy za 600, ale jak ktoś woli to ...
To jest super, gdyby nie ta cena!
Jak pisałem wcześniej dolne mocowanie nie stanowi najmniejszego problemu, wyzwaniem jest mocowanie do maski!
Mnie koszt zamknął się w kwocie 50zł, jest różnica?
Powiedzcie jak mam tu zapodać zdjęcia, to wrzucę i zobaczycie, że nie jest to tak trudne, ani tak drogie.

totek2
07-09-2017, 08:47
Powiedzcie jak mam tu zapodać zdjęcia
przy pisaniu posta wchodzisz w opcje zaawansowane i poniżej pojawią Ci się dodatkowe opcje. Wchodzisz w zarządzaj załącznikami i tam wybierz plik i wgraj.

JARO7007
07-09-2017, 10:36
Wydaje mi się, że obczajałem wszystkie możliwości, ale spróbuję jeszcze.
Najwcześniej wieczorem, bo mam dziś bardzo pracowity dzień.
Dzięki! :wink:
Chyba wiem jak zapodać zdjęcia.
Niestety nie widzi ich, akurat tych, dziwne.
Spróbuję później.
Na tablecie nie widać, na telefonie widać, wybieram, ale potem ich nie ma.
Sprawdzę jeszcze na kompie.
Na kompie się udało.
Dwa pierwsze zdjęcia to widok ogólny.
Zdjęcia 3-5 to dolne mocowanie, z którym chyba nie będzie większych problemów.
Odpowiednio ukszatłtowany profil przykręcamy do dwóch nagwintowanych "prętów" przy kielichu (zdjęcie 5).
Do profilu przykręcone jest samo mocowanie siłownika, zrobione ze śruby imbusowej.