Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Gniazdo anteny GPS w navigacji

mumis
05-02-2017, 09:21
Witam

Zamontowałem w swoim Fordzie Grand C-MAX MK2 wyświetlacz GPS 5" (ze slotem na kartę SD nad monitorem).
Musze dokupić antenę GPS. Z tego co się zorientowałem działają anteny uniwerslane. Można ją zamontować pod osłoną za montorem.

Moje pytanie do którego gniazda ją podłączyć. Są cztery gniazda.
W załączniku przesyłam zdjęcie tyłu monitora z widocznymi gniazdami.

Jeśli się nie mylę te same monitory są też w Fordzie Focisie MK3.

Proszę o pomoc.

boncio
06-02-2017, 13:15
Z tego co pamietam, to niebieskie. Żółte jest od kamery pozostałe to anteny FM do TMC.
A panel radia też wymieniłeś? Działa to poprawnie? Jakie miałeś radio?

mumis
07-02-2017, 19:39
Dziękuje za odpowiedź.

Uniwersalną antene GPS (za 35 zł) podłączyłem dziś do niebieskiego gniazda.
Działa bardzo dobrze, wyłapuje satelity bez problemu. Schowałem ją pod maskownica za monitorem.

Wymieniałem tylko monitor na 5" z wejściem na kartę SD nad ekranem (koszt ok 300 zł na allegro) , panelu nie ruszałem. Mam fabryczny panel sony bez przycisków NAV i MAP. Nie ma konieczności wymiany panelu. Bez problemu można włączyć nawigację poprzez menu.

boncio
08-02-2017, 14:01
To wiem, że można z menu wejść w każda opcję :) Pytałem z ciekawości. Czyli masz nawigację ukrytą ;) Te 4 przyciski funkcyjne na dole też działaja ok?

mumis
12-02-2017, 14:02
Nie działają tylko dwa przyciski które są oznaczone DISPLAY i DSP (w panelu od nawigacji NAVI i MAP). Reszta z tego co sprawdzałem działa.
Czyli nie ma konieczności wymiany panelu żeby korzystać z nawigacji. Posiadam sprzęt audio SONY.

Cały koszt dołożenia nawigacji w moim przypadku to około 350 zł + koszt mapy na karcie SD.

jacekk015
03-10-2017, 00:15
Pytanie.

Skoro wyświetlacz NAVI ma wejście na antenę FM to co z tymi dwoma wolnymi gniazdami w module radia DVD??
Planuję dołożyć NAVI i zaczynam głupieć od tych wszystkich zależności.

https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=80792&d=1486286151

tedi_k
03-10-2017, 10:42
Niebieskie gniazdo - antena GPS.
Czarne gniazdo - wejście anteny FM.
Różowe gniazdo - wyjście anteny FM na czarne gniazdo w module radia (taka krótka "zworka" pomiędzy wyświetlaczem a modułem radia).
Antena z białym gniazdem wchodzi wprost na białe gniazdo radia.

Czyli czarna antena FM "przechodzi" przez wyświetlacz i idzie do radia.
Jak się nie chce TMC (w tej navi TMC w Polsce nie działa) to można darować sobie podłączenie anteny pod czarne i różowe gniazdo wyświetlacza i wpiąć ją wprost do radia. Oczywiście w wyświetlaczu w diagnostyce komputerowej będzie widać błędy braku anteny FM.

jacekk015
03-10-2017, 13:51
Czyli coś jak obrazek w załączniku?

Czy kamera wsteczna chińczyk odpali się w NAVI AM5T-18B955-DJ ?
Znalazłem zestaw panel SONY z NAVI jak wyżej i klockiem radia AM5T-18C815-RG.
Do tego kupiłem już moduł CS7T-14D212-AB + mikrofon prostokątny i kabel VIAKENa.

W schematach od rosjan przy NAVI patrzeć na str.83 C346 HIGH AUDIO WITH BVC ?
Niby NAVI ma napisy MFD LOW.
[dodano]
OK znalazłem na schemacie klocka NAV AUDIO IN - w moim Trendzie jest goło w wiązkach jak nigdy

Radio niby mam zwykłe z przyciskami 1-6, ale anteny już dwie i brak USB

tedi_k
03-10-2017, 18:01
Obrazek w załączniku OK.

Normalnie chińska kamera nie odpala z tą navi. Musi być fabryczny moduł kamery i kamera.
Rosjanie zrobili w UCDS patch w FW do navi 4,2cala pozwalający używać chińskiej kamery. Działa to kulawo i ogrywa się tak, że potrafi zrobić "cegłę" z wyświetlacza...
Do navi 5calowej zrobili modulik wielkości 2złotówki, który pozwala używać chińskiej kamery. Tylko weź i kup ten modulik...

jacekk015
03-10-2017, 18:47
Jeszcze jedno pytanko.
Na schemacie widać wejście anteny GPS do MFD - C2-1 oraz C2-2 - to pewnie niebieskie złącze.
Widać też ROD FM antenna czyli antena typu pręt.

Pytanie tylko co robi pozycja ANTENNA GPS na złączach modułu BT/VC - złącza C1-44, C1-43, C1-8, C1-7 modułu BVC ?

C9MN03 ma opis TO GPS ANTENNA, ale po co skoro wyświetlacz już ma GPS na niebieskim złączu? Nie wskazali położenia tego gniazda. Wiadomo jedynie, że przechodzi z wiązki 14401 do 14335.
Czyżby były dwie anteny GPS?? Jeden pręt, drugi jakiś panel?
Z katalogu poniżej wynika, że jest tylko jedna antenna GPS
https://ford.7zap.com/pl/car/52/no/0/1755/16336/71269/

Ta od MFD to pewnie taka:
http://allegro.pl/antena-radia-navi-grand-c-max-mk2-i6778016424.html
[dodano]
No i się wyjaśniło:
Problem braku sygnału GPS powodowany jest przez korozję,
w skutek przedostawania się wody pomiędzy gniazdo - stopkę antenową i kabel antenowy.
Aby rozwiązać ten problem, należy zastosować nowy system nawigacji z modułem GPS montowanym na szybie czołowej,
który zastępuje awaryjne gniazdo FORD Indeks 1508610 / 2S6T-18828-BE
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Gniazdo-stopka-antena-dachowa-FORD-z-ukl.-nawigacji-GPS/4739

Chociaż to wciąż nie tłumaczy oddzielnego modułu GPS wychodzącego z BT/VC

tedi_k
03-10-2017, 21:04
...
Chociaż to wciąż nie tłumaczy oddzielnego modułu GPS wychodzącego z BT/VC

To pomysł z prehistorii Forda - w okresie takich przysłowiowych Nokii 6310 (w przenośni oczywiście...) Ford wymyślił, że na telefonie będzie aplikacja nawigacyjna a info o położeniu będzie dostawała po BT z modułu BT/VC... Z tego powodu przewidziano możliwość podłączenia specjalizowanej anteny GPS do tego modułu. W Polsce nigdy tego wynalazku i auta z taką anteną nie widziałem.
Resztę wyjaśni Ci wydobyta z mroków technicznej prehistorii bardzo pomocna pani z tego filmiku informacyjnego: https://www.youtube.com/watch?v=2mqoNn1_L_Q

jacekk015
04-10-2017, 08:54
Obrazek w załączniku OK.

Normalnie chińska kamera nie odpala z tą navi. Musi być fabryczny moduł kamery i kamera.
Rosjanie zrobili w UCDS patch w FW do navi 4,2cala pozwalający używać chińskiej kamery. Działa to kulawo i ogrywa się tak, że potrafi zrobić "cegłę" z wyświetlacza...
Do navi 5calowej zrobili modulik wielkości 2złotówki, który pozwala używać chińskiej kamery. Tylko weź i kup ten modulik...

Kupić można. 3500 RUBLI + pewnie wysyłka do PL
https://www.ucdsys.ru/?page_id=350
Nawet jest instrukcja w EN i RUS

boncio
04-10-2017, 12:30
Jak ktoś posiada nowszy Ekran od E1BT z innym złączem kamery (4-pinowy Rosenberger), to może zastosować poniższy kabel z chińską kamerą.
https://car-solutions.com/en/camera-connection-cable-for-ford-cars-with-sync-1-monitors.php
U mnie wyswietlacz F1BT działa z radiem Sony AM5T.

jacekk015
04-10-2017, 14:22
"Niestety" dorwałem cały zestaw SONY z NAVI w wersji AM5T z jednego auta za ~500zł komplet.
Szukałem zgodności z autem i po przeczytaniu chyba z 1000 stron stwierdziłem, że najbezpieczniej jest z AM5T.

Wyświetlacze F1BT są po 450zł także chyba nie przepłaciłem... kamerę przeboleję.

Pytanie zagadka:
Czy po dołożeniu navi zamiast 2-linijkowca wymagana jest wymiana prawego kółka sterowania w kierownicy z literką M w środku??
Może te kółko będzie sterować navi, tylko głupio wyglądając?

boncio
04-10-2017, 14:59
Standardowo rocznik 2011 z radiem Sony miał strzałki i ok w puduszce (po obu stronach tak samo) oraz dodatkowe przyciski do radia poniżej jak te od tempomatu (te mam wolne ze starej kierownicy). Strzałkami na kierownicy steruje się radiem w tym nawi i jest to bardzo wygodne. Dużo wygodniejsze niż strzałkami radia.
Później zmienili na podobny do twojego, ale zamiast M jest voice control.
Nie wiem czy z tym manipulatorem co masz teraz będziesz mógł odbierać telefon i czy oraz jak bedzie działał z Sony. Teoretycznie strałki to słuchawki (zielona i czerwona), ale...
Napewno nie masz guzika voice control.

tedi_k
04-10-2017, 19:11
....
Nie wiem czy z tym manipulatorem co masz teraz będziesz mógł odbierać telefon i czy oraz jak bedzie działał z Sony. Teoretycznie strałki to słuchawki (zielona i czerwona), ale...
...

Ten joystick nie będzie działał. Do wymiany na ten z "mordką" albo do wymiany na kierownicę z guzikami VC po prawej stronie i wtedy prawy joystick z OK.

jacekk015
04-10-2017, 21:30
Wiedziałem, że tu będzie zmiana i prawie kupiłem.
Jaka najprostsza droga do osiągnięcia celu?

Manetka BT/VC po przeciwnej stronie tempomatu - w to celowałem bo takie widziałem zdjęcia plus joystick z "OK" do NAVI.
Kierownicę można wyciąć i pod spodem jest gniazdo gwintu. Jako, że mam tempomat wiązka być powinna więc tylko klik.
Sugerowałem się tym - tu jest manetka BT/VC + OK:
https://ford.7zap.com/pl/car/52/no/0/1754/16326/71240/

Tego joysticka z "mordką" też widziałem, ale myślałem, że to poliftowe.
Czy "mordka" zadziała na obecnej wiązce joysticka z "M"?
"Mordka" spowoduje brak sterowania NAVI zapewne.

Ogólnie cel to mniej grzebania w wiązce kierownicy oraz sprawny BT i Voice Control.
Po to wziąłem moduł CS7T-14D212-AB co by po Polsku do mnie gadał.
Mam Voice Control w C-MAX 2008 lift i wybieranie kontaktów bardzo wygodne, ale jest po angielsku.
Mnie to nie przeszkadza, ale w nowym robię to głównie dla żony.

[dodane]
ok - znalazłem to na podanej wyżej stronie
Joystick OK - FINIS 1687313
od 23.08.2010, C-Max 2010-, Z komput. pokład., Interf.tel.BT/VC + USB
od 23.08.2010, C-Max 2010-, Z komput. pokład., Bluetooth/st.gł.+ Info + Nawig.

Joystick "mordka" - FINIS 1790326
od 01.10.2012, C-Max 2010-, Interf.tel.BT/VC + USB, Z mod.bramki mediów

Czyli "mordka" nie obsłuży sterowania NAVI, czyli ten joystick jest dobry dla BT/VC z radiem bez nawigacji. Chyba, że ktoś chce sterować wyświetlaczem z panela centralnego.