Zobacz pełną wersję : Jak zniwelować rysy na zderzaku domowym sposobem?

Samurajski
16-03-2017, 13:55
Witam serdecznie,

jako, że mam fabrycznie obniżone zawieszenie zdarzyło mi się obetrzeć przedni zderzak. Czy ktoś mi może doradzić, czy da się coś zrobić z tymi obtarciami? Najlepiej domowym sposobem bo do malowania nie chcę dawać. Nie musi być idealnie jak z fabryki, ale choć trochę żeby to poprawić. Nie są głębokie te rysy, paznokieć nie zachacza jak przejadę.

Załączam fotki jak to wygląda:
8230882309
8231082311
82312

michalpodroznik
16-03-2017, 17:54
Jaki lakier na budzie? Metalic + bezbarwny nawierzchniowy czy zwykły?

krzysztofSJZ
16-03-2017, 18:31
najprostszy sposób to numer lakieru,w sklepie nabiją ci w spray i ,,malować,, jeżeli ci nie zależy na wyglądzie, ale myślę że za niewiele większą kasę lakiernik by też to pomalował, raczej całego zderzaka nie musi malować:D

Bump: jeszcze prościej gumą sprayu

Marek
16-03-2017, 19:18
ale myślę że za niewiele większą kasę lakiernik by też to pomalował, raczej całego zderzaka nie musi malować

No to się mylisz choć ty zapewne zaraz swoja teorię dorobisz....

Spray kosztuje 50-70zł, a lakiernik za tyle dwóch zderzaków nie poprawi. Za lakierowanie liczyłbym raczej min.300 od sztuki

michalpodroznik
16-03-2017, 19:42
Marek
Racja. Tak trzeba liczyc i to minimum minimorum, w dodatku na czarno, tj. bez paragonu czy faktury. Malowanie zderzaka to 300-500zl od sztuki, robocizna z lakierem.
Samurajski
Wracajac do rys. Na mój gust za glebokie do polerowania, nawet mechanicznego. Można sprobowac sie pobawic, zaczynajac od polerowania recznego przy pomocy pasty sciernej, albo od razu zapodac gąbke polerska na szlifierce katowej z regulacja obrotow i sprobowac to przepolerowac pasta mechanicznie. Ale polerka to bedzie efekt na chwile. Docelowo i tak czeka cie lakiernik. Przerabialem obcierke parkingowa- plytsze rysy. Polerowanie pastą Tempo/Turbo + woskowanie to efekt chwilowy.

A lakierem do zaprawek w sprayu zawsze można to zamaskowac. Bedzie mniej rzucala sie w oczy ta obcierka. Efekt tez na chwile.
Krzysztof_SJZ
Jesli malowanie zderzaka, to tylko caly. Dobry lakiernik w zyciu nie zrobi łat na zderzaku.

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka

Samurajski
16-03-2017, 20:00
najprostszy sposób to numer lakieru,w sklepie nabiją ci w spray i ,,malować,, jeżeli ci nie zależy na wyglądzie, ale myślę że za niewiele większą kasę lakiernik by też to pomalował, raczej całego zderzaka nie musi malować:D

Bump: jeszcze prościej gumą sprayu

Jaki lakier na budzie? Metalic + bezbarwny nawierzchniowy czy zwykły?

Mój kolor według VIN-u to: Panther Black Metalik
według tabliczki znamionowej (drugie pole od dołu?): F 3
Teraz do sklepu i wołać o Panther black metalic F 3 ?

Michał, Dzięki wielkie za instrukcję :)

michalpodroznik
16-03-2017, 20:01
Popros sprzedawce w mieszalni, aby sam odczytal kod lakieru.

michalpodroznik
16-03-2017, 20:05
Spróbuj najpierw z polerka ręczną. Tubka pasty sciernej Turbo i miękka szmatka to nie jest duzy koszt. Jesli masz małą szlifierke katowa z regulacja obrotow (np. firmy Bosch), to zakup gabki do polerowania i pasty to wydatek ok. 40zl.

Samurajski
16-03-2017, 20:16
Chodzi o tą pastę? http://allegro.pl/k2-turbo-tempo-pasta-scierna-woskowa-120g-i6747663348.html . Chyba gdzieś taką mam, będę działał. Jeszcze raz dziękuję :)

michalpodroznik
16-03-2017, 20:39
Tak, to ta pasta.

krzysztofSJZ
16-03-2017, 21:10
pasta raczej nie pomoże widać podkład ,pozostaje malowanie

michalpodroznik
16-03-2017, 21:19
Krzysztof SJZ
To prawda. Pisalem o tym powyzej. Ale na poczatek mozna sprobowac. Docelowo lakiernik i renowacja calego zderzaka.

Kolega Samurajski konkretnie przeszlifowal na krawezniku ten zderzak...

Marek
17-03-2017, 11:37
Chodzi o tą pastę?

Daruj Sobie. To już lepiej spray niech Ci dorobią w kolor. Swoją drogą niewiele też to da bo rys nie wypełnisz lakierem tylko będzie to mniej widoczne.

Samurajski
17-03-2017, 14:22
Krzysztof SJZ
To prawda. Pisalem o tym powyzej. Ale na poczatek mozna sprobowac. Docelowo lakiernik i renowacja calego zderzaka.

Kolega Samurajski konkretnie przeszlifowal na krawezniku ten zderzak...

Konkretnie, fakt. Raz najechanie na krawężnik a drugi raz zjeżdżając z "krawężnika parkingowego".
Do rzeczy, mógłby mi ktoś potwierdzić kod lakieru?
Panther black metalik: 2851; D 7
na tabliczce znamionowej jest napisane: F 3
Podaje VIN: WF0PXXGCDP9D46104

michalpodroznik
17-03-2017, 14:30
Marek
Zgadza się. Tylko malowanie i to profesjonalne, ale polerka trochę zniweluje zarysowania. LAkier w sprayu to zabawa też na chwilę, ale mniej będzie widać biały podkład.

Samurajski
Masz gdzieś na forum tabelę z kolorami lakierów forda.

Samurajski
17-03-2017, 15:08
michalpodroznik
Chodzi o to? http://remarkpen.com/files/documents/colorCode/fordeurope.pdf
Panther black met CODE - JAYC
Chyba to, to :)

Marek
17-03-2017, 17:44
ale polerka trochę zniweluje zarysowania.

Poczytaj o paście tempo, turbo itp... wyrządzają więcej szkody niż pozytku. Na YT tez masz filmiki gdzie jest pokazane co robią te pasty.

Jeżeli już to jakaś pasta polerska typu Farecla.

michalpodroznik
17-03-2017, 17:59
Marek

Zgoda. Profesjonalne materiały i wyroby lakiernicze (np, z Menzerny) są dobre, ale też kosztują... Była mowa o domowym sposobie (a więc w domyśle i tanim), więc pasta Tempo bardziej wskazana...

A docelowo kolega Samurajski i tak będzie się musiał pojawić u lakiernika. LAkiernik będzie miał trochę zabawy, aby wyrównać powstałe od krawężnika głębokie rysy, których jest dużo. Ja osobiście nie pieprzyłbym się, tylko od razu pojechał z tym do warsztatu lakierniczego. Wrodzony pedantyzm, zwłaszcza do posiadanych aut... Bardzo zła, bo kosztowna cecha charakteru.

Kończmy temat, bo kolega się już chyba zdecydował.

Samurajski
17-03-2017, 23:28
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi :). Poczytałem, pooglądałem i z tempo zrezygnuję.

Poczytaj o paście tempo, turbo itp... wyrządzają więcej szkody niż pozytku. Na YT tez masz filmiki gdzie jest pokazane co robią te pasty.

Jeżeli już to jakaś pasta polerska typu Farecla.
O taką pastę Ci chodzi, prawda? Koszt nie wielki, a może coś pomoże.
http://allegro.pl/pasta-polerska-farecla-g3-250g-wysoki-polysk-i6671190504.html

Ps. Farba już dobrana :)

Marek
18-03-2017, 10:09
Ps. Farba już dobrana

Tylko przed sprayowaniem dobrze odtłuść powierzchnię i oklej papierem i taśmą papierową to czego nie chcesz lakierować.

michalpodroznik
18-03-2017, 10:43
Samurajski

Taśmą malarską zabezpiecz tak, aby ci nie zostały chamskie odcięcia lakieru po malowaniu. Wrednie to wygląda. Pod firmą często parkuję obok tzw. "ałdicy" A4 w kombiaku, która z tyłu ma tak zrobione odcięcie na karoserii. Szok.

Samurajski Marek

Pod linkiem ciekawa dyskusja u chłopaków z forum opla omegi o materiałach polerskich:

http://forum.omegaklub.eu/topic/52446-dlaczego-nie-warto-uzywac-pasty-tempo/

Samurajski
19-03-2017, 20:46
Marek
michalpodroznik
Jeszcze żadnej pasty nie wybrałem, wyczytałem na pewnym forum "lakierskim" że Farecla G3 dla początkującego nie jest zbyt dobrym wyborem i żeby użyć czegoś takiego. Co sądzicie o tym?
http://allegro.pl/menzerna-power-protect-ultra-wosk-syntetyczny-i6727650356.html

Marek
19-03-2017, 22:12
Ty nic nie ryzykujesz. I tak masz zderzaki do lakierowania.
Możesz użyć tej z linka..

michalpodroznik
20-03-2017, 07:26
Samurajski

Po polerce, a przed malowaniem, dobrze odtłuść powierzchnię zderzaka, np. przy użyciu alkoholu izopropylowego. Jest łagodniejszy niż np. benzyna ekstrakcyjna.

Konani
06-04-2017, 16:44
Tak na oko nie widać jakiego rodzaju rysy to są, czy światło się załamuje na lakierze, czy zdarte do podkładu.
Można to łatwo sprawdzić, jak głęboko znajduje się rysa. Po prostu polej wodą z mydłem miejsce z rysą i przetrzyj szmatką. Jeśli rysa zniknie na chwilę polewając ją wodą z mydłem i jeszcze chwilę po wytarciu, to da radę usunąć takie rysy bez problemu, domowym sposobem.
Najlepiej każdą rysę osobno żeby nie zjechać za dużo lakieru. Mowa tu o rysach podobnych jak zrobione przez typa który przejechał drzwi kluczem na złość :) więc i z takimi jak na zdjęciu też dasz radę, tylko że ich więcej :P

mój poradnik jak coś znajdziesz tu :)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=261824

Samurajski
07-04-2017, 17:46
Konani
Dzięki za poradnik, ale już sobie poradziłem ze zderzakiem ;)
Piszę z innym problemem, na dachu wyskoczyły mi chropowate białe plamy.
Nie mam pojęcia od czego to, ptasie "niespodzianki"? Wygląda to strasznie...

Da się to dziadostwo usunąć, według poradnika Konani? Lekko papierem ściernym i wypolerować Menzerną Power Protect Ultra?

Załączam zdjęcia.

831068310783108

Ps. Sorry za fotki, jest pochmurno i padało mam nadzieję, że wszystko widać.

Marek
07-04-2017, 18:28
Da się to dziadostwo usunąć, według poradnika Konani? Lekko papierem ściernym i wypolerować Menzerną Power Protect Ultra?

Nie da się bo w tym miejscu odparzył się klar

Konani
08-04-2017, 10:05
Na to wygląda, że lakiernik odwalił manianę na dachu, albo przepalił klar na polerce. Z oryginalnego lakieru tak klar nie schodzi. Prawidłowo, powinieneś zeszlifować miejsce do gołej blachy, jak spora dziura to trochę szpachli podkład, baza i nowy lakier.

Możesz spróbować, to miejsce psiknąć lakierem bezbarwnym parę razy. Jak wyschnie to wyrównać jak w poradniku, który zamieściłem, ale mogą zostać pod lakierem niektóre kreski tam gdzie lakier nie doszedł. Spróbować można, efekt powinien być lepszy niż teraz, a jak nie wyjdzie to tak jak pisałem wyżej, do gołej blachy :)

Marek
08-04-2017, 13:02
Na to wygląda, że lakiernik odwalił manianę na dachu, albo przepalił klar na polerce.

To od ptasiej kupy jest :)

Samurajski
08-04-2017, 14:03
Dzięki wielkie, coś podziałam :)