Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] wymiana foteli recaro
mati11161 26-03-2017, 09:03 witam jestem nowy tutaj wiec pozdrawiam wszystkich miłośników mondeo
a wiec tak moje pytanie mam mondeo 2001r z skórzanymi podgrzewanymi i elektrycznym regulowanym fotelem kierowcy i mój znajomy przyciągnął z angli wersie st na części i ma czerwone recaro fotele bardzo mi się podobają i teraz moje zapytanie czy mogę sobie je o tak przełożyć i będzie wszystko hulać?
mati11161 26-03-2017, 10:52 a jak kwestia z poduszkami ?chodzi mi o ta kontrolkę?
krystian1410 26-03-2017, 11:30 jak masz w starych poduszki i w nowych to w czym problem?
mati11161 26-03-2017, 11:47 bo chodzi mi o to ze czytałem szukałem na necie o przekładce foteli ze trzeba jakieś czujniki przekładać z starych do nich jakiś czujnik opancerzenia pasa zer czy coś w tym stylu bo kawał drogi mam do tego znajomego by jechać przymierzyć te fotele ale jest pełna tapicerka fotele boczki podłokietnik i dobra cena oczywiście i się tak waham czy nie będzie problemu a jak ma sie grzanie foteli nie powinno być problemu przemieniam fotel i mam grzanie w nim
mati11161 26-03-2017, 14:44 a jak ma się kwestia do przełącznika podgrzewania bo fotele będę miał z rok 05 i przełącznik
ten z regulacja podejdzie mi do mojej instalacji i będzie działa czy cos trza przerabiać
rednaxelA 26-03-2017, 16:43 jak przekłądasz poliftowe fotele do przedlifta to:
- czujnik obecnosci pasazera i chyba tez czujnik odsuniecia fotela kierowcy - albo przelozysz ze starych foteli albo przelozysz tez komputer sterujacy poduchami (ja przekladalem sterownik poduch - musisz znalezc dawce co mial tyle poduszek co ty (kurtyny))
- podgrzewanie foteli jest inaczej rozwiazane - w przedlifcie jest wlacznik on/off w polifcie sterowanie ma 5 poziomow regulacji, albo przelozysz maty ze starych foteli albo przerobisz instalacje (potrzebujesz wlacznika z polifta z ramką, kostke wlacznika i kostki do foteli)
mati11161 26-03-2017, 18:18 a ten komputer sterujący poduchami gdzie zlokalizuje u dawcy bo te fotele są jeszcze w aucie nie zdemontowane wiec mógłbym i jego kupić i przełącznik tez mam z regulacja wezme z wtyczka i ramka a kostki od mat tez wezme tylko jak to przerobić
Psilocke 26-03-2017, 19:28 Sterownik poduch jest w tunelu środkowym obok ręcznego.
Tak na marginesie.
Nie łatwiej same pokrowce foteli przełożyć? Będziesz miał to co masz aktualnie w nowym wyglądzie.
mati11161 26-03-2017, 20:10 nie bo to są czerwone recaro a i te są oba regulowane elektrycznie a ja mam tyko kierowcy i wystarczy przełożyć ten sterownik i nie trzeba tycz czujników obecności pasażera i tego drugiego
Bump: mam pięć kabli:
- niebieski - to podświetlenie
- czarny - masa
- żółto-zielony - plus po stacyjce
- żółto pomarańczowy - plus po stacyjce
- biało - zielony - sterowanie matami
a jak tak podepnę przewody od nowego przełączniki poliftowego do swojego i do tych foteli to wszystko będzie działać
Bump: http://www.fordtuning.pl/index.php?topic=569.0
przeróbka przełącznika tu jest coś co mi się udało coś sensownego znaleźć ale nic nie rozumiem bez zdjęć a tam ich niema robił ktoś już tak mógł by mi opisać jak to zrobić lub w jakiś jaśniejszy sposób wytłumaczyć
Bump: będę jechał po te fotele na następny weekend co ewentualnie mam zabrać z dawcy by przełożyć te fotel by wszystko działało ???????
Psilocke 26-03-2017, 22:46 Skoro masz tylko kierowcy regulowany to obstawiam że wiązka pasażera jest mocno zubozona. Można się bawić w dorabianie ale paradoksalnie szybciej wyjdzie jak wyciagniesz z tamtego wiązki do foteli i zamontujesz u siebie.
Albo inaczej.
W moim z 1 lifta montowalem fotele z 2 lifta. Na początku miałem ambitny plan żeby to działało p&p a skończyło się na wymianie całej instalacji.
mati11161 27-03-2017, 19:19 wiem ze trza parę kabelków dorobić ale o to się nie boje chodzi mi tylko jak podłączyć ten przełącznik poliftowy w instalacje przed liftowa do tych foteli poliftowych
Psilocke 27-03-2017, 19:36 A to albo trzeba do znachora od elektryki się udać, albo skombinowac schemat elektryczny, albo liczyć że ktoś już to robił i wie.
Widziałem dokładnie instalację w przed i po lifcie. Różni się sporo. W jednym przypadku brak kabli w innym jest ich więcej. Problemem największym może być gem.
Można te kable "wyniuchac" miernikiem ale tak jak pisałem wcześniej u mnie skończyło się na wymianie całej instalacji.
mati11161 02-04-2017, 01:01 ktos powie mi jak podlaczyc to grzanie w fotelach mam włącznik poliftowy i co dalej jak to podłączyć bo elektryka foteli działa?
Poszukaj kolego na forum. Było to maglowane. Masz też temat kolegi RECONDO, który to auta z przed wszystkich liftów ambiente zamontował całe wnętrze (łącznie z DENSO) z najbardziej wypasionego 2 lifta.
mati11161 02-04-2017, 20:30 mam taki isz zamontowałem fotele elektryka foteli obu działa ale grzanie próbuje rożnych patentów bez rezultatu jak jak to podłączyć z wiązki od fotela kierowcy wychodzą 2 kostki po 2 kable zielono czarny i biały a w drugiej czarny i podajże zielony a z auta idzie zielony i czarny to masa jak to podpiąć i jak przerobić ten włącznik
Witam serdecznie,
przeszukałem forum i jest kilka wątków o fotelach w Mondeo, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Mam Forda Mondeo Mk4 2.2 TDCI po zmianie IC na Airtec, lekko chipniętego, z tarczami Zimmermann Sport i bardzo lubię nim jeździć, ogromna przyjemność. Jest tylko jeden problem - fotele. Mam wersję Titanium X i są to fotele skórzane, wentylowane, grzane itp. Ale jestem wysoką osobą i po prostu fotele są dla mnie niewygodne. Za krótkie (brak podparcia kolan jak w Insigni OPC czy nawet Renault Talissmanie) i do tego zagłówek nawet na najwyższym położeniu jest zbyt nisko. Moje pytania:
1) czy ktoś wymieniał fotele fabryczne na inne z Forda np. Recaro (miałem w Mk3 - super) albo ew. z innych samochodów?
2) czy zagłówek albo fotele z mk5 pasują do Mk4?
3) czy ktoś zna jakiś zakład, który zajmuje się np. modyfikacją zagłówków bądź foteli?
Zdaję sobie sprawę, że to trudna sprawa, bo homologacje itp. Ale męczy mnie siedzenie w tym fotelu bo próbowałem już różnych zagłówków, jak w załączniku, ale to nic nie daje. Głowa jest za wysoko względem zagłówka, no i brak podparcia dla kolan. W półskórze w mk3 u kolegi jest lepiej.
Pozdrawiam
|