Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Woda w rurze wydechowej
moris299 09-04-2017, 19:29 Witam mam oto taki problem:
W moim Focusie mk1 (benzyna+lpg 1.8 ) cały czas jest ciecz w rurze wydechowej. Bezbarwna, bez zapachu więc chyba woda.
Poczytałem trochę w internecie i piszą, że to normalne przy jeździe na krótkich dystansach ale u mnie nie ma o tym mowy. Raz na dwa tygodnie trasa 300km + codziennie 50km z czego 20km drogą ekspresową, na której z małą też prędkością nie jadę (160kmh około).
Zimą też para (bez żadnego zapachu, biały kolor) leciała z rury nawet po długiej jeździe.
Mam więc mieszane uczucia i trochę się obawiam pochodzenia tej wody bo piszą w internecie, że wszystko mi będzie od tej wilgoci korodować i się psuć w układzie wydechowym.
Co o tym sądzicie? Skąd może brać się ta woda?
Z powietrza się bierze, skrapla się na rozgrzanych elementach układu i i później ciśnienie ją wypycha.
Jeśli w paliwie jest woda to tym samym sposobem się osadza po odparowaniu w silniku.
U mnie w tłumiku końcowym są dwa otwory od spodu i czasami woda z nich kapie.
Raczej nic z tym nie zrobisz wg mnie.
moris299 09-04-2017, 19:44 Hmm, okej. Wolę się upewnić, bo czytałem w internecie trochę i piszą, że woda pojawia się zwykle tylko gdy robi się krótkie odcinki i nie powinna się przy regularnym używaniu na dłuższych trasach pojawiać.
No ale cóż, wiadomo, nie warto ufać czasem internetom, dzięki za odpowiedź :)
O ile się orientuję to są jakieś środki do usuwania wody z baku, wiążą ją jakoś, ale musiałbyś poczytać na stronie producenta co i jak.
Pewnie nie zaszkodzi ale czy pomoże...
Ale nie o tym jest wątek, trochę się rozpędziłem.
Obserwuj zbiorniczek wyrównawczy układu chłodzenia, bo jak ubywa, a pokazuje sie płyn w rurze wydechowej, a robisz dlugie odcinki, to może byc uszczelka pod głowicą, lub peknięta głowica, niewiarygodne ? ale mozliwe.
Z powietrza się bierze, skrapla się na rozgrzanych elementach układu i i później ciśnienie ją wypycha.
Jeśli w paliwie jest woda to tym samym sposobem się osadza po odparowaniu w silniku.
U mnie w tłumiku końcowym są dwa otwory od spodu i czasami woda z nich kapie.
Raczej nic z tym nie zrobisz wg mnie.
Jeśli w paliwie jest woda to działa jak bomba, tu pojechałeś kolego :one:
Gwałtowne podgrzanie wody powoduje gwałtowny wzrost ciśnienia ...
Kiedyś to przerabiałem, silnik zasysał nieco wody i wywaliło dziurę w cylindrze ...
Ale cały czas działał, jak to Zetec :619:
Ale na temat: gdy rozgrzana rura się schładza to skrapla się i jest woda ...
Rafał A.(antek) 09-04-2017, 23:44 przy LPG jest jej mnóstwo, to produkt spalania LPG...
Żeby było zabawie produktem spalania benzyny jest woda:
C8H18 + 12,5O2 = 8CO2 + 9H2O
niejan nieunikniona jest zawartość wody w baku. Jeżeli pompa zaciągnie mieszankę zawierająca większość wody to będzie jak opisałeś.
Żeby było zabawie produktem spalania benzyny jest woda
Tak, woda w układzie wydechowym to efekt spalania węglowodorów. Utlenianie się węglowodorów (powietrzem z dolotu) daje w efekcie wodę i CO2 (w idealnym spalaniu i czystym paliwie).
niejan nieunikniona jest zawartość wody w baku. Jeżeli pompa zaciągnie mieszankę zawierająca większość wody to będzie jak opisałeś.
NIE będzie. Układ wtryskowy nie poda takiej ilości wody, by tłok nie był w stanie dojść do górnego punktu zwrotnego. Co najwyżej silnik zgaśnie (na wodzie nie bardzo działa). Zaciągnięcie wody przez dolot to zupełnie inna sprawa.
Gwałtowne podgrzanie wody powoduje gwałtowny wzrost ciśnienia ...
Kiedyś to przerabiałem, silnik zasysał nieco wody i wywaliło dziurę w cylindrze ...
Zassanie to co innego niż podanie przy pomocy wtryskiwacza/gaźnika. Nie spowoduje pogięcia korbowodów i uszkodzenia tłoków. Co najwyżej korozję.
Gdy było inaczej, paliwo powodowało by to również, ponieważ nie spręża się (tak jak woda).
Ale na temat: gdy rozgrzana rura się schładza to skrapla się i jest woda ...
Rura się skrapla? :)
Rura się skrapla? :)
Myślałem, że piszę dość banalny tekst. Ale jednak dostarczyłem komuś rozrywki intelektualnej g:DD
Nie rura się skrapla, główkuj dalej
Dla podpowiedzi w tej rurze jest powietrze...
Myślałem, że piszę dość banalny tekst. Ale jednak dostarczyłem komuś rozrywki intelektualnej
Pisząc zdania, wypada je konstruować zgodnie z zasadami składni i logiki. Inaczej wychodzi "gdy rozgrzana rura się schładza to skrapla się i jest woda"...
Następnym razem napisz po prostu... gdy rozgrzana rura się schładza, schładza się również powietrze w niej znajdujące; para wodna znajdująca się w tym powietrzu próbuje się przesycić, ale ponieważ to brudna rura wydechowa, zaczyna się wykraplać.
Po polsku i zrozumiale.
Dla podpowiedzi w tej rurze jest powietrze...
To też duży skrót myślowy. W przypadku benzyny, powietrza jest tam niewiele. Przeważa azot zmieszany z CO2. Tlenu praktycznie brak.
W dieslach trochę lepiej z uwagi na nadmiar powietrza przy spalaniu. Więc i tlenu więcej.
jacusslavus 10-04-2017, 16:02 jako stary gazowiec powiadam ci..... woda z wydechu to normalna rzecz przy lpg.... daj sobie spokój.
dziadzius4 08-01-2019, 16:37 Przyłącze się do tematu
U mnie jak poruszam mocniej tłumik to słychać bulgotanie,czy aby nie za dużo tej wody?
|
|