ttb
08-11-2016, 20:13
witam,mam pytanie:w jaki sposób można zresetować informację o ciśnieniu w oponach?auto to focus mk3 lift 2015 rok,radio sync,przeszukiwałem forum przy użyciu opcji "szukaj" ale nie znalazłem nic na ten temat...
Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Jakie Czujniki ciśnienia w kołach i ich adaptacja Strony :
[1]
2
ttb 08-11-2016, 20:13 witam,mam pytanie:w jaki sposób można zresetować informację o ciśnieniu w oponach?auto to focus mk3 lift 2015 rok,radio sync,przeszukiwałem forum przy użyciu opcji "szukaj" ale nie znalazłem nic na ten temat... skylla1 08-11-2016, 20:47 Masz to w komputerze - Asystent kierowcy. rkanisz 09-11-2016, 08:35 witam,mam pytanie:w jaki sposób można zresetować informację o ciśnieniu w oponach?auto to focus mk3 lift 2015 rok,radio sync,przeszukiwałem forum przy użyciu opcji "szukaj" ale nie znalazłem nic na ten temat... Cytuje ze strony 255 instrukcji auta :568: :D Aby zresetować system kontroli ciśnienia powietrza w oponach, przejdź do następujących opcji: Komunikat Opis i działanie Ustawienia -> Naciśnij przycisk OK. Asys. kierow. -> Naciśnij przycisk OK. Kontrola opon -> Naciśnij i przytrzymaj przycisk OK, aż pojawi się potwierdzenie. Jako rozwiązanie alternatywne, jeśli Twój pojazd jest wyposażony w przycisk resetowania układu kontroli ciśnienia powietrza w oponach, naciśnij i przytrzymaj przycisk, aż pojawi się potwierdzenie. Ćwiczyłem to nie dawno po wymianie kół z letnich na zimowe ;) edmun 09-11-2016, 09:15 I taka uwaga - resetowanie należy wykonać stojąc w miejscu ttb 09-11-2016, 19:37 dzięki wszystkim za pomoc,problem rozwiązany;) JanuszQ1009 21-02-2017, 21:23 Witam. mam podobny problem z resetem Po wejściu na komputerze w asystenta kierowcy nie mam opcji odnośnie resetowania. Czy jest inna opcja? Focus 2015 2.0 160km titanium groszekbmx 22-02-2017, 06:29 Panowie mam pytanie. Istnieje u mnie możliwość zapisania ciśnienia opon, ale gdzie znajdę pomiar tego ciśnienia? Gdzie ta informacja powinna się wyświetlać? keiw 22-02-2017, 07:34 groszekbmx - wyświetlanie wartości ciśnienia w każdym kole, to chyba jest w Mondeo, S-Max i nie jestem pewien, czy nie trzeba tego odblokować. W Focus, C-Max nie ma takiej opcji. Nawet nie czytałem, by była możliwość tego aktywowania. groszekbmx 23-02-2017, 07:57 W takim razie po jakiego wuja mi możliwość zapisania ciśnienia w oponach skoro nie mogę się dowiedzieć jakie ono jest? poik 23-02-2017, 08:08 Ustawiasz na stacji zadane ciśnienie X. Zapisujesz je w komputerze auta, jak nastanie WUJ i ciśnienie zmieni się o 10% wartości X, to komputer Cię o tym powiadomi. Moim zdaniem działa OK. edmun 23-02-2017, 09:05 A teraz pójdźmy jeszcze dalej. Wyobraźcie sobie że jednak jest taka informacja na ekranie. Pompujesz koła, zapisujesz w pamięci komputera że jest 2.2 z przodu i 2.0 z tyłu, a tu wchodzi Ci na forum ktoś, kto się pyta - po WUJ są te zapisane wartości jak nie da się ich zmienić? :) :D ;) Kolego groszekbmx - zapisanie wartości ciśnienia kół działa tak jak wytłumaczył kolega poik. Po zapisaniu ciśnienia, jeśli wartość ciśnienia zmieni się względem kół przeciwstawnej osi (lewa a prawa oś) - to komputer wyświetli Ci informację, żebyś sprawdził ciśnienie kół. To system który działa na zasadzie sprawdzenia czy koła kręcą Ci się z taką samą prędkością. Jeśli jedno koło zacznie odbiegać od innych, to system wyrzuca właśnie komunikat o sprawdzeniu ciśnienia w kołach. Istnieje również w Focusach drugi system, gdzie w każdym kole jest czujnik ciśnienia, jednakże czujniki te należy zmieniać przy zmianie ogumienia. groszekbmx 23-02-2017, 19:56 Okej, dzieki za odpowiedz. Sądziłem domyślnie skoro jest możliwość zapisania ciśnienia to powinno się dać szczytac zapisane wartości. Nie wiedziałem ze to dwie odzielne funkcje a nawet nie sprawdzałem czy mam czujniki w oponach czy nie. poik 24-02-2017, 07:35 Okej, dzieki za odpowiedz. Sądziłem domyślnie skoro jest możliwość zapisania ciśnienia to powinno się dać szczytac zapisane wartości. Nie wiedziałem ze to dwie odzielne funkcje a nawet nie sprawdzałem czy mam czujniki w oponach czy nie. Odpowiedz na przyszłość, masz czujniki w MK3FL :) janosik12 08-03-2017, 19:46 Takie pytanie, czy po zmianie kompletu kół z zimowych na letnie wystarczy tylko zresetować ciśnienie i będzie wszystko ok, czy trzeba nowy komplet czujników jakoś aktywować?? kuba1961 19-03-2017, 11:52 Zdaje się ze focus w typowej wersji nie ma czujników. Resetowanie polega na zmianie parametrów dla nowych kół/opon. A nie na odczytaniu i zapisaniu nowego ciśnienia. Kontrola ciśnienia w kołach polega na analizie obwodu koła przeprowadzanego przez komputer na podstawie danych z ABS-u. Zmiana obwodu koła spowodowana spadkiem ciśnienia powoduje że koło podczas jednego obrotu pokonuje inny/mniejszy odcinek drogi. Jeżeli ten odcinek jest jest różny o pewną wartość to system alarmuje o spadku ciśnienia w oponie. To mniej dokładny ale zdecydowanie tańsze rozwiązanie. tedi_k 19-03-2017, 12:08 Zdaje się ze focus w typowej wersji nie ma czujników. .... Kolega powyżej - zgodnie z profilem - ma Focusa MK3 z roku 2015 - ten samochód OWSZEM MA CZUJNIKI CIŚNIENIA w kołach. Od mniej więcej maja 2014r. wszystkie nowe Fordy mają czujniki w kołach (wymóg EU). janosik12 - zakładasz koła letnie i naciskasz zerowanie ciśnienia w kołach w menu licznika. Działa oczywiście jeśli oba komplety kół mają właściwe czujniki. kuba1961 19-03-2017, 19:25 Czy w/g EU muszą być czujnik czy wystarczy system opisany wyżej ? A z drugiej strony skoro są czujniki to zapewne są to analogowe mierniki ciśnienia a nie presostaty. Dlaczego w takiej sytuacji nie można tych wartości zobrazować na wyświetlaczu. Czy problem jest w oprogramowaniu focusa ? jurant89 19-03-2017, 19:58 witam ja mam letnie na alusach i zimowe na stalowych tu i tu sa czujniki. czy przy każdej wymianie musze je programować w serwisie??? bo w aso mi powiedzieli ze musze programować za każdym razem przy przekładce z zimowych na letnie, bo inaczej komputer ich nie wykryje. to prawda?? czy wystarczy przelozyc kola i samemu w menu zapisac i będzie git? pytam bo ci z aso to dobre wujki :) boncio 22-03-2017, 15:18 czy przy każdej wymianie musze je programować w serwisieNie. groszekbmx 31-03-2017, 21:44 Panowie chciałbym podpytać, czy jeżeli nie założę czujników do letnich kół będę miał jakieś problemy, błędy? Czy można montować na luzie bez czujników? tomalam 03-04-2017, 07:59 Panowie chciałbym podpytać, czy jeżeli nie założę czujników do letnich kół będę miał jakieś problemy,[...] Kwestia psychiki. [...] błędy? Oczywiście. czy przy każdej wymianie musze je programować w serwisie??? bo w aso mi powiedzieli ze musze programować za każdym razem przy przekładce z zimowych na letnie, bo inaczej komputer ich nie wykryje. Instrukcja obsługi. Pierwsze zdanie nie wynika z drugiego. czy wystarczy przelozyc kola i samemu w menu zapisac i będzie git? Wystarczy. kuba1961 24-05-2017, 13:05 Kupiłem felgi aluminiowe. W ASO kupiłem 4 nowe czujniki. Dowiedziałem się że nie są zaprogramowane, wymagane jest zaprogramowanie ich. Umówiłem się na jutro. Pojechałem do oponiarza założyłem czujniki i opony na felgi. Po wyjeździe pojawił się żółty alarm błędu czujników. Normalne. Wszedłem w ustawienia i zresetowałem czujniki. Wszystkie alarmy zeszły. Czy tak to ma wyglądać ? Nowe niezaprogramowane czujniki i brak jakiejkolwiek informacji ? miniupiniu 24-05-2017, 13:34 Jak czujniki nie są zaprogramowane to jakie chcesz mieć informacje? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka kuba1961 24-05-2017, 13:39 Jak to jakie. Jakiekolwiek informujące o braku czujników czy podobne. kuba1961 25-05-2017, 08:18 Serwis życzy sobie za wprogramowany nowych czujników 99 zł. Czy ktoś wie na czym to polega ? kuba1961 25-05-2017, 16:58 Rano po wejściu do samochodu alarm pojawł się z powrotem. ASO zaprogramowało czujniki. Podobno po przejechaniu z takimi czujnikami 30 km jest szansa na samozaprogramowanie. ttb 13-09-2017, 11:49 witam,temat dotyczy fokusa mk3 po lifcie 2015 rok,nie mam czujnikow w kołach i pokazuje mi błąd ciśnienia w opoanch,czy można jakoś to wyłączyć czy konieczne jest dokupienie czujników?pzdr dzwiedziu 13-09-2017, 12:24 Nie ma czujników ale komputer bierze pomiar a abs'u. Dopompuj i zresetuj, będzie ok. pankrakus 13-09-2017, 12:41 Witam Nie ma czujników ale komputer bierze pomiar a abs'u. Dopompuj i zresetuj, będzie ok. 1) Chyba nie :) Od 2014 (chyba od listopada) - wszystkie auta sprzedawane w Unii Europejskiej mają obowiązkowe czujniki w kołach http://www.motofakty.pl/artykul/obowiazkowe-czujniki-cisnienia-w-oponach-co-to-oznacza-dla-kierowcow.html witam,temat dotyczy fokusa mk3 po lifcie 2015 rok,nie mam czujnikow w kołach i pokazuje mi błąd ciśnienia w opoanch,czy można jakoś to wyłączyć czy konieczne jest dokupienie czujników?pzdr 2) Pytanie do autora wątku - czy w kołach nie ma czujników, bo fabrycznie nie było - czy wymieniłeś koła na inny komplet, bez czujników pozdrawiam pankrakus ttb 13-09-2017, 13:00 resetowanie nic nie daje,po kilku kilometrach pojawia się informacja o małym ciśnieniu,koła napompowane zgodnie z rozporządzeniem forda:wink:,czujników nie ma w kołach,prawdopodobnie były alufelgi w tej chwili są stalówki... STARRAD 13-09-2017, 13:09 resetowanie nic nie daje,po kilku kilometrach pojawia się informacja o małym ciśnieniu,koła napompowane zgodnie z rozporządzeniem forda:wink:,czujników nie ma w kołach,prawdopodobnie były alufelgi w tej chwili są stalówki... Bo tam potrzeba czujników , które są zintegrowane z wentylami. http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-TPMS-ukladu-kontroli-cisnienia-opony-433-MHz-modele-FORD-od-2014-%E2%86%92-B-max-C-max-Fiesta-Focus-Mondeo-Kuga-Transit-FORD/4380 ttb 13-09-2017, 13:14 Bo tam potrzeba czujników , które są zintegrowane z wentylami. http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-TPMS-ukladu-kontroli-cisnienia-opony-433-MHz-modele-FORD-od-2014-%E2%86%92-B-max-C-max-Fiesta-Focus-Mondeo-Kuga-Transit-FORD/4380 to wiem,ale chodzi mi o to czy muszę kupować czujniki czy istnieje możliwość włączenia tej fukncji-żeby komputer nie pokazywał kontroli cisnienia w oponach dzwiedziu 13-09-2017, 13:16 Ale to chyba powinien być komunikat o braku lub uszkodzeniu czujników, a nie o niedopompowaniu? Cyba że ford ma inaczej. STARRAD 13-09-2017, 13:30 Z tego co wiem, nie ma możliwości wyłączenia pomiaru ciśnienia w oponach. Ten komunikat wraca po przekroczeniu jakieś prędkości chyba. Nie testowałem, bo dokupiłem do stalówek komplet czujników... trudno, ale trzeba było wydać extra prawie 500pln za komplet :-( totek2 13-09-2017, 13:34 Można wyłączyć ale komputerem i np UCDS'em. orczyk5 13-09-2017, 13:49 Bo tam potrzeba czujników , które są zintegrowane z wentylami. http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-TPMS-ukladu-kontroli-cisnienia-opony-433-MHz-modele-FORD-od-2014-%E2%86%92-B-max-C-max-Fiesta-Focus-Mondeo-Kuga-Transit-FORD/4380 Nie są zintegrowane z wentylami. Można kupić same wentyle przystosowane do montażu czujników. Ja takie kupiłem bo zmieniałem na alufelgi i nie chciałem starych wentyli. https://ford.sklep.pl/product-pol-18733-zawor-wentyl-czujnika-cisnienia-w-oponach-Ford-TPMS-oryginal.html STARRAD 13-09-2017, 13:55 Nie są zintegrowane z wentylami. Można kupić same wentyle przystosowane do montażu czujników. Ja takie kupiłem bo zmieniałem na alufelgi i nie chciałem starych wentyli. https://ford.sklep.pl/product-pol-18733-zawor-wentyl-czujnika-cisnienia-w-oponach-Ford-TPMS-oryginal.html Czyli i tak "zwalałeś" oponę z felgi ( bo musiałeś wyjąć czujnik ) i przełożyć do drugiego kompletu, no chyba , że miałeś jeden komplet felg to zmieniałeś tylko opony... Ale tutaj to chyba chodzi o to aby mieć komfort zmieniania kompletnych kół - opona , felga i czujniki, więc muszą być komplety. PieroBoss 25-09-2017, 19:42 Witam kupiłem komplet felg stalowych no i te czyjniki . Mam pytanie czy po zmianie kompletu kół komputer sam znajdzie te czujniki czy musze pojechać do aso na komputer ? Albo co trzeba zrobić zeby kontrolka ciśnienia kół sie nie paliła ? STARRAD 26-09-2017, 07:19 Witam kupiłem komplet felg stalowych no i te czyjniki . Mam pytanie czy po zmianie kompletu kół komputer sam znajdzie te czujniki czy musze pojechać do aso na komputer ? Albo co trzeba zrobić zeby kontrolka ciśnienia kół sie nie paliła ? Nigdzie nie musisz jechać. Wystarczy skasować informację w komputerze pokładowym i już. RSBN4N 21-04-2018, 17:27 Kupiłem drugi komplet felg, i zamontowałem w nich oryginalne czujniki. Pytanie za 3 punkty - czy same czujniki aktywują się automatycznie, czy trzeba je aktywować po raz pierwszy jakimś urządzeniem? Czy być może są aktywne cały czas - wystarczy zamontować, i z poziomu menu zrobić kalibrację? krakersik 21-04-2018, 18:50 wystarczy z poziomu kompa pokładowego. u mnie wyglądało to tak: założone alu z nowymi czujnikami i zresetowanie w kompie. Po ok 10 km komunikat dotyczący błędy modułu ciśnienia, ponownie zresetowanie z poziomu kompa pokładowego i do dziś spokój. Lewy1236 27-04-2018, 05:47 U mnie zaprogramowały się same ale sprzedawca czujników przy zakupie mówił że podobno można wcisnąć pedał gazu do oporu później trzy razy włączyć i wyłączyć i chyba jeszcze raz włączyć zapłon i powinien odezwać się klakson wtedy czujniki są już zaprogramowane mastachaz 27-04-2018, 07:27 jakie prawidlowe cisnienie ? :D elucidate 05-06-2018, 09:00 Co może być przyczyną ciągłego pojawiania się ikonki Sprawdź ciśnienie w oponach? Dzisiaj zaczęło wariowac.. Uszkodzony czujnik? Bo powietrze jest. E/ Jednak gwóźdź z oponie. :( FM2014 05-06-2018, 12:05 Znalazłem takie, może ktoś przetestuje: Hey guys and girls. I came across a way to train new TPMS sensors. Use this if you're installing winter wheels/tires that have sensors already installed, or even if you are just doing a tire rotation. Not sure if this has been posted before. I tried searching but didn't see it posted anywhere. No need to go and buy the TPMS learning tool. 1) Make sure your tires are inflated to the recommended psi. Mine is 40psi. 2) Turn ignition to the on position. If you have a push button start, push the start button without pressing the brake pedal. 3) Push the hazard light button 6 times. The horn should honk and you should see "Train left front tire" in the LCD display between the tach and speedo. 4) Release air pressure in the front left tire until you hear the horn honk. The LCD display should now read "Train right front tire". 5) Release air pressure in the right front tire until you hear the horn honk. 6) Repeat for the the right rear tire, and then the left rear tire. 7) You should now see "Training Complete" in the LCD display. 8) Fill your tires back up to the recommended pressure. Enjoy! Mod Edit: If the above does not work try this (2017+) Quote: Originally Posted by Zirnius View Post I had an issue with the sequence to get into the TPMS training mode (hitting the hazard light button 6 times) in the first post not working on my focus. I did find a method that worked, I'm not sure what the reason behind it is, did they change it for the newer model years? I have the 1.0L manual, without push button start. Here's how I did it: 1. Starting with the ignition Off, press and release the brake pedal. 2. Turn the ignition from Off to On 3 times, ending in the On position. 3. Press the brake pedal again for about 2 seconds and release. 4. Turn the ignition back to off, then turn the ignition from Off to On 3 times, ending in the On position again. If done correctly the car should honk and you can proceed the same way as the directions in the original post. Maybe this will help someone else who is having trouble getting into the actual training mode. a tak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=GuSvamjMzb8 saint12 06-11-2018, 14:05 Hej, Moje pytanie jest nastepujące. Chodzi o działanie tych czujników. Mianowicie mam Forda Focusa MK3 2017r. i zakładam, że takie czyjniki mam w kołach (czytając inne tematy wynika, że sa montowane w fordach od 2014r). Dokładnie mówie o tych czujnikach: TPMS EV6T-1A180-DB Chciałbym wiedzieć na jakiej zasadzie one działają w fordzie focusie. Wczoraj zrobiłem test na postoju i z 2.2 bara odpuściłem powietrza na 1.5 bara i one nie wykryły różnicy (bez jazdy). Mam również Forda S-Maxa w rodzinie z 2015r i tam również są czujniki które nadają do komuptera określone ciśnienie z każdego koła (w tym przypadku obniżenie ciśnienia o 0.2 bar jest widoczne na komputerze jako ostrzeżenie). Na komputerze w Focusie mam tylko opcje do kalibracji ciśnienia w oponach, i teraz moje pytanie brzmi, czy one się jakoś komunikują tylko z ABS i ABS informuje komputer o obrotach i na podstawie tego przy jeździe powinna pojawić się informacja o tym aby sprawdzić opony pod względem ciśnienia? Pamietam, że miałem kiedyś hondę z 2009 roku i dokladnie tak to działało ale czujnikach w kołach nie miałem. W takim razie zastanawia mnie co i gdzie nadają te czujniki na częstotliwości 433 Mhz i kiedy pojawia się informacja, że cisnienie jest błedne. Dziękuje za pomoc. arturek 06-11-2018, 14:16 [...] i teraz moje pytanie brzmi, czy one się jakoś komunikują tylko z ABS i ABS informuje komputer o obrotach i na podstawie tego przy jeździe powinna pojawić się informacja o tym aby sprawdzić opony pod względem ciśnienia [...] Dane z ABS, to system DDS Od listopada 2014 jest TPMS pozdrawiam Arturek wojtekn 06-11-2018, 15:35 saint12 popraw tytuł ;) saint12 07-11-2018, 11:34 Dane z ABS, to system DDS Od listopada 2014 jest TPMS pozdrawiam Arturek Ok, podsumowywując. Do mojego forda powinienem dokupić następujące czujniki: TPMS EV6T-1A180-DB, zgadza się? Ich zasada działania polega również na tym, że odczyt będzie dopiero po przejechaniu kilki kilometrów tak? Nie od razu np po odpuszczeniu potwietrza? Dzięki! Yak 07-11-2018, 13:18 Też mnie to zastanawia, mam u siebie czujniki TMPS.. ale czym one się różnią od systemu DDS nie wiem, - w astrze żony mam TMPS i pokazują konkretne koło i konkretne ciśnienie.. W Foce mam tylko komunikat żeby sprawdzić ciśnienie kół - bez informacji konkretnego koła w którym spadło ciśnienie (o wartości ciśnienia już nie mówiąc nawet) edmun 07-11-2018, 14:43 czujniki TMPS.. ale czym one się różnią od systemu DDS nie wiem Czujniki to czujniki. Są przy każdym kole. System DDS nie ma czujników w kołach. Wykrywa utratę ciśnienia na zasadzie czujnika ESP/ABS (czyli sprawdza czy wszystkie koła kręcą się dalej z tą samą prędkością jak były zaprogramowane). Mówiac inaczej, doładowujesz koła powietrzem, w menu zegarów programujesz że "to ciśnienie jest poprawnym ciśnieniem". Auto przez następne kilka - kilkadziesiąsiąt - kilkaset metrów uczy się że tak jak teraz się obracają koła, to jest "dobrze". Jeśli któreś z kół będzie się obracać wolniej/szybciej niż było zaprogramowane, auto poinformuje że trzeba sprawdzić ciśnienie. Poprzez brak czujników, nie ma informacji które koło należy sprawdzić i nie ma też żadnej informacji ile obecnie jest w "kole". Focus i tak nie podaje ile jest ciśnienia w danym kole nawet jeśli korzysta z czujników i systemu TMPS. Ale podobno czujniki TPMS są o wiele czulsze niż system DDS. Znowu system DDS nie wymaga czujników więc są plusy i minusy każdego z rozwiązań arturek 07-11-2018, 14:43 Też mnie to zastanawia, mam u siebie czujniki TMPS.. ale czym one się różnią od systemu DDS nie wiem, - [...] Jak to czym się różni DDS od TPMS?! - w DDS nie ma żadnych czujników w kołach dane są brane z ABS - trzeba dłuższej chwili, aby system zauważył ubytek powietrza - TPMS - czujniki są w kołach Ja w kołach NIE mam żadnych czujników i kolega tedi_k, aktywował mi właśnie DDS DDS - ostrzega o ubytku powietrza, a jest wolny od wad TPMS Już tutaj wstawiałem zdjęcia jak wygląda komunikat https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3032877&postcount=10 pozdrawiam Arturek PS Widzę, że jednocześnie z kolegą daliśmy odpowiedź ale kolega był o kilka sekund szybszy Yak 07-11-2018, 15:04 Czyli TMPS jest po prostu czulszy i tyle z jego zalet.. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka edmun 07-11-2018, 15:19 Teoretycznie tak. Bo jeśli Ci zejdzie tylko po 0.3 bara na każdym kole, to DDS nie wyrzuca nic na desce :) Wg niego żadne koła nie kręcą się inaczej niż wcześniej :P Bo każde (wobec siebie) kręci się tak samo :P Równomiernie :D arturek 07-11-2018, 16:19 Witam To są tak zwane "rozważania akademickie" - czyli przypadek, który w normalnym życiu się nie zdarza Jak dla mnie z TPMS jest więcej kłopotów pozdrawiam Arturek edmun 07-11-2018, 16:44 Wg mnie też :) Porównując Focusy z DDS a Focusy z TPMS, to mam wrażenie, że Fordowi chodziło o to, żeby jeszcze więcej kasy zostawiać przy zwykłym utrzymaniu auta. Niczym na spotkaniu zarządu: - No panowie, ma ktoś pomysł gdzie można jeszcze odrobinę kasy zrobić? ... cisza na sali - Panowie, potrzebujemy te tutaj wskaźniki (pokazując na wykresie) podciągnąć, bo zarabiamy za mało na serwisach. Mamy takich klientów a nie innych, więc co możemy dodać, co będzie "super dla klienta" i da nam możliwość wrzucenia to jako dodatkowy koszt - No wie pan.. koła.. na kołach mało zarabiamy - A czemuż to Anderson? Czemuś mało zarabiamy? - Bo panie kierowniku, wie pan, u nas jest już system wykrywania zmiany ciśnienia w oponach. Taki słaby ale jest. A tam w Audi, to mają takie fajne czujniki co to wchodzisz w komputerze pokładowym i tam się ładnie pokazuje jakie masz ciśnienie i takie czujniki to drogie są przy wymianie, to może byśmy dodali to w tym Focusie co to ma wyjść niedługo? - Anderson? Super, ale powiedz mi, ile będzie kosztować takie coś żeby to na zegarach się wyświetlało tak ładnie, te ciśnienie? Przecież to są koszta Anderson, a my nie chcemy kosztów, my chcemy profit, tu patrz na wykres! - A no bo my możemy zmienić to co mamy, ten DDS, wstawić czujniki, przeprogramować to co mamy i nie trzeba będzie nawet zbytnio developerów angażować. Tamci nowi praktykanci to tam jest taki Kowalski to mówił że on to w przerwie na lunch zrobi żeby tylko się wykazać... - Super Anderson, super (Uścisk dłoni prezesa) Kurtyna opada. Oczywiście sytuacja koloryzowana niczym internetowe memy, ale wcale bym się nie zdziwił, jak czujnik z wymianą w ASO to jest skromne 700 zł :P saint12 07-11-2018, 20:15 Dobra, ale wychodzi, nadal że zasada działania TPMS jest taka sama w Focusie co DDS - tylko w teori powinno wcześniej reagować. Jutro sprawdzę z ciekawości jak to reaguje, bo na postoju jak już wczesniej pisałem z 2.2 bara na 1.5 i nic nie pokazał, że mu brakuje. /edit Wychodzi, że jest to pośredni system TPMS: "Pośredni system TPMS odczytuje te informacje, liczy obroty kół i jeśli po pewnym czasie wykryje różnicę, przekazuje tę informację kierowcy w postaci kontrolki nieprawidłowego ciśnienia w którejś z opon." Pozdrawiam, saint12 08-11-2018, 09:07 Ostatnie pytanie, Jest szansa, że czujniki TPMS zamontowane fabrycznie przez forda do kół (org z forda ASO) kupione w 2012 dogadają się z komputerem w fordzie focusie 2017? Da się to jakoś sprawdzić czy trzeba zaryzykować? Dzięki, orczyk5 08-11-2018, 09:34 TPMS wchodzisz rano do samochodu, przekręcasz kluczyk/guzik i komunikat.....problem z oponą. Wychodzisz i usuwasz problem. DDS....ruszasz i na ulicy dowiadujesz się, że masz problem. I naprawdę nie oglądam co rano samochodu z każdej strony czy ma 2.2 w oponie a 1.0 w kole też wygląda całkiem ok. arturek 08-11-2018, 10:10 Witam 2 pytania - ile razy złapałeś gumę w okresie ostatnich 10 lat - jak szybko uchodzi powietrze gdy coś się wbije w oponę Rano zauważyłem, że w jednym kole uchodzi powietrze - po prostu - dopompowałem powietrze i bez problemu dojechałem do wulkanizatora Powietrze nie uchodzi szybko z opony w przypadku wbicia się obcego ciała Tak więc dalej uważam, że TPMS to więcej problemów niż pożytku Oczywiście ktoś się może nie zgadzać z moimi opiniami pozdrawiam Arturek saint12 08-11-2018, 11:17 Witam 2 pytania - ile razy złapałeś gumę w okresie ostatnich 10 lat - jak szybko uchodzi powietrze gdy coś się wbije w oponę Rano zauważyłem, że w jednym kole uchodzi powietrze - po prostu - dopompowałem powietrze i bez problemu dojechałem do wulkanizatora Powietrze nie uchodzi szybko z opony w przypadku wbicia się obcego ciała Tak więc dalej uważam, że TPMS to więcej problemów niż pożytku Oczywiście ktoś się może nie zgadzać z moimi opiniami pozdrawiam Arturek Też jestem tego zdania ale jesli już je mam to niech działają i dlatego założyłem ten temat aby się dowiedzieć w jaki sposób one działają w przypadku Forda Focusa gdzie nie ma podanej dokładnej informacji odnośnie dokładnego ciśnienia na komputerze a jednak te czujniki trzeba mieć (chciałem poznac różnicę między tym pasywnym systemem TPMS a DDS). Wychodzi, że w przypadku forda focusa działają praktycznie identycznie (uaktywniają się w trakcie jazdy) a koszt wzrasta o jakieś ~430 pln... + niby są troche bardziej dokładniejsze (szybciej reagują)... taka głupota. boncio 08-11-2018, 15:59 kupione w 2012 dogadają się z komputerem w fordzie focusie 2017W 2012 Focus miał nadal tylko DDS. Czujniki są od 2014. Więc tamte mogą być od Mondeo np. i oczywiście nie pasują. Też mam wrażenie, że czujniki TPMS aktywują się podczas jazdy, a na postoju są uśpione. MojNick 09-11-2018, 13:06 To jak ostatecznie rozróżnić który mam system ? Bo się pogubiłem... Auto z 2015 po FL. Jedyny komunikat jaki się pojawił to sprawdź ciśnienie nie wskazując które koło. Yak 09-11-2018, 13:56 1. W etis po vin możesz mieć napisane. 2. Możesz też sprawdzić fizycznie jak będziesz zmieniać opony na zimę teraz czy masz czujniki przy zaworkach. 3. Albo w programie focccus jak masz kabel sprawdzić po podpieciu się pod kompa jaki masz system.. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka arturek 09-11-2018, 13:59 To jak ostatecznie rozróżnić który mam system ? Bo się pogubiłem... Auto z 2015 po FL. Jedyny komunikat jaki się pojawił to sprawdź ciśnienie nie wskazując które koło. Witam Od listopada 2014 jest TPMS => tu nie ma dowolności, bo wynika to z dyrektywy UE https://www.motofakty.pl/artykul/obowiazkowe-czujniki-cisnienia-w-oponach-co-to-oznacza-dla-kierowcow.html To, że masz TPMS, to nie znaczy, że system powie które koło dopompować - system pomiaru to jedno - komunikat to drugie W czym się pogubiłeś? Różnica jest w sposobie pomiaru (DDS / TPMS), a nie w wyglądzie komunikatu pozdrawiam Arturek MojNick 09-11-2018, 14:58 Od listopada 2014 jest TPMS => tu nie ma dowolności, bo wynika to z dyrektywy UE Różnica jest w sposobie pomiaru (DDS / TPMS), a nie w wyglądzie komunikatu Właśnie tu się zgubiłem. Z jednej strony było napisane że od 11.14 jest TPMS a z drugiej że są 2 rodzaje pomiaru, czyli Dds i TPMS mimo tego że ten TPMS miał być obowiązkowy. Czyli skoro od 11.14 jest on obowiązkowy to w takim razie każdy ma TPMS czyli czujnik czy coś jeszcze inaczej? Wg etis mam Czujnik ciśnienia powietrza w oponach 433 MHz. Jutro chyba wybiorę się na wymianę opon to zobaczę fizycznie. edmun 09-11-2018, 15:02 Tak. Masz TPMS. A) masz auto które już miało TPMSy wg rocznika B) masz w ETIS informacje że są czujniki I jak wspomniałem - system nie wskaże Ci które koło, bo masz Focusa. Czujniki potrafią to przekazać, ale Focus jest w takim segmencie, że nie wyświetla które koło, bo nie mogłoby mieć za dużo w porównaniu do o wiele droższych aut (np. Mondeo czy Edge). Czujniki masz na każdym kole. Czy jest to "czulszy" system niż DDS, ciężko stwierdzić. Czy czujniki pozwalają na to, że każde koło jest monitorowane osobno - TAK Czy w Focusie wiadomo które koło - NIE DDS był w autach starszych. Nie można mieć TPMS i DDS w tym samym czasie. Nie wiem czy mogę dodać cokolwiek więcej :) MojNick 09-11-2018, 15:10 Myślę, że teraz temat jest wyczerpany w 100%. :-) Dzięki za wyjaśnienie! saint12 09-11-2018, 15:14 Tak. Masz TPMS. A) masz auto które już miało TPMSy wg rocznika B) masz w ETIS informacje że są czujniki I jak wspomniałem - system nie wskaże Ci które koło, bo masz Focusa. Czujniki potrafią to przekazać, ale Focus jest w takim segmencie, że nie wyświetla które koło, bo nie mogłoby mieć za dużo w porównaniu do o wiele droższych aut (np. Mondeo czy Edge). Czujniki masz na każdym kole. Czy jest to "czulszy" system niż DDS, ciężko stwierdzić. Czy czujniki pozwalają na to, że każde koło jest monitorowane osobno - TAK Czy w Focusie wiadomo które koło - NIE DDS był w autach starszych. Nie można mieć TPMS i DDS w tym samym czasie. Nie wiem czy mogę dodać cokolwiek więcej :) Ta odpowiedz wyczeruje temat. Dodam od siebie, że zrobiłem przed chwilą testy. 1. Zmniejszyłem z 2.2 bar na 1.5 bar --> przejechane 20 km --> zero powiadomienia 2. Zmniejszyłem z 2.2 bar na 1.0 bar --> przejechane 1-2km --> komunikat o sprawdzeniu ciśnienia w kołach Moim skromnym zdaniem TPMS w Focusie działa na dokładnie takiej samej zasadzie co DDS (czyli nie tak jak ktoś wczesniej pisał, że "wsiadasz, przekręcasz kluczyk i masz info, że mało powietrza") --> tak to działa właśnie w samochodach typu Edge, S-MAX --> TPMS działą tutaj w trakcie jazdy. Czułość TPMS moim zdaniem jest tym większa im większy profil opony. Ja obecnie mam 225/45 R17 i zareagował dopiero przy około 1 bar, może przy dłuższej jeździe by na 1.5 bara też zareagował - trudno powiedzieć. W każdym razie nawet wizualnie w tym profilu opony nie widać ubytku ~0.6 bara więc on po obrotach tego pewnie też sobie nie mógł ogarnąć. Pozdrawiam, mati855 12-11-2018, 21:52 To dorzucę moje trzy grosze. Mam focusa mk3 z 2018 roku końcówka i niby ma TMPS w kołach. ETIS mówi mi : Czujn.cin.pow. w oponach 433 MHZ I teraz zdjąłem koła letnie z TMPS i założyłem koła zimowe nie mam tam czujników. Przejechałem chyba 10km pojawił się napis "błąd czujników ciśnienia serwis". Po zgaszeniu i zapaleniu auta ten sam błąd. Na drugi dzień odpalam auto błędu nie ma... Zrobiłem kalibrację ciśnienia z komputera pojeździłem i już się komunikat nie pojawił czy to normalne ??? Jak to ustrojstwo powinno działać w mk3 ? Usefull 13-11-2018, 10:32 Przejechałem chyba 10km pojawił się napis "błąd czujników ciśnienia serwis". Po zgaszeniu i zapaleniu auta ten sam błąd. Na drugi dzień odpalam auto błędu nie ma... Zrobiłem kalibrację ciśnienia z komputera pojeździłem i już się komunikat nie pojawił czy to normalne ??? Jak to ustrojstwo powinno działać w mk3 ? powiem tak , mam tak samo , zimowe stalówki bez czujników ale często jadę w trasę i wtedy po około 12 km wyswietla się ten komunikat , po skasowaniu i następnych około 12 km ponownie , i tak w koło Macieju wracam do domu , wstawiam auto do garażu z komunikatem na wyświetlaczu :p - obok letnich kół z czujnikami które grzecznie czekają w garażu na sezon letni rano wyjeżdżam z garażu - błędu nie ma , jak krążę parę dni po mieście po kilka kilometrów wokół komina - błąd się w ogóle nie pojawia :027: tylko wyjadę w trasę - i od nowa po 12 km wyskakuje nie wiem czy on widzi w jakiś sposób te czujniki do jakiejś odległości ??? jak tak to kupię sobie 1 czujnik , wsadzę do auta w podłokietnik , skalibruję i powinno być ok :mrgreen::mrgreen::mrgreen: zygzak73 13-11-2018, 11:26 Ja przekonfigurowałem z TPMS na DDS i spokój. Dla mnie TPMS zastosowany w focusie nie ma żadnej przewagi nad DDS, natomiast sporo wad: konieczność kupienia drugiego ( drogiego ) kompletu do kół zimowych, wymiana co x lat z powodu zużycia baterii, miałem też kilka fałszywych komunikatów o braku powietrza w kole mimo że wszystko było ok ( 4latek, może już bateria siada ). edmun 13-11-2018, 17:25 I dlatego powtórzę, że to nie była kwestia, żeby użytkownikowi było lepiej (przejście z DDS na TPMS). O ile jeszcze rozumiem, że są modele które mają na wyświetlaczu informację o dokładnym ciśnieniu, to wtedy zrozumiałbym po co czujniki w kołach (co jest drogie), a że Focus tego nie posiada, to niestety DDS jest lepszy. piters619 13-11-2018, 21:36 Witam. Tak się wtrące w temat, dziś przy wymianie kół na zimowe okazało się że czujniki do aut z USA mają inną częstotliwość niż Europa tj. 315 MHz USA, 433 MHz Europa. Takze założyłem koła bez czujników i narazie kontrolka na desce się nie zapala. kopson 13-11-2018, 22:02 powiem tak , mam tak samo , zimowe stalówki bez czujników ale często jadę w trasę i wtedy po około 12 km wyswietla się ten komunikat , po skasowaniu i następnych około 12 km ponownie , i tak w koło Macieju : Również mam zimówki na stalówkach bez czujników i potwierdzam, że mam takie same objawy. Gdy robię krótkie trasy, tak po parę km, to komputer najwyraźniej jeszcze nie wyłapie błędu i komunikatu nie ma. saint12 13-11-2018, 22:25 Ja przekonfigurowałem z TPMS na DDS i spokój. Dużo z tym zabawy? arturek 14-11-2018, 06:52 Witam np. programem Focccus, w pozycji 101 http://ford.xtlt.ru/ pozdrawiam Arturek boncio 14-11-2018, 16:35 jak tak to kupię sobie 1 czujnik , wsadzę do auta w podłokietnik , skalibruję i powinno być okNie będzie, bo czujniki są uśpione jak koła się nie kręcą. Jeździłem tak z 4 czujnikami kilka dni i miałem komunikat. Pewnie z tego uśpienia wynika lag w odczycie. Swoją droga gdzieś czytałem, że czujniki TPMS jak te Focusa mają wykrywać ubytek 0,2 Bara... czart8 14-11-2018, 17:42 Czy to prawda, że przy przełożeniu kół z przodu na tył czujniki należy zaprogramować w ASO od nowa? W instrukcji jest napisane że wystarczy reset czujników w komputerze, natomiast ASO twierdzi, że w takiej sytuacji trzeba je "programować" (oczywiście w ASO :)). boncio 15-11-2018, 14:39 Co za bzdura. Przecież przekładając przód/tył nadal mamy te same czujniki. Nawet nie trzeba ich resetować. czart8 15-11-2018, 17:52 Tak też myślałem. A co w przypadku zmiany całych kół (zestaw letni/zimowy). Czy focus będzie pamiętał wszystkie 8 czujników? Usefull 15-11-2018, 18:01 ciąg dalszy zmagań z brakiem czujników :mrgreen: dzisiaj poleciałem w trasę , oczywiście po 12 km komunikat - awaria serwis itd. ok jadę dalej , po powrocie nie schowałem auta do garażu tylko na chwilę stanęło pod domem , po jakiejś godzinie pojechaliśmy jeszcze z żoną na zakupy i tu lekkie zdziwko :shock: na wyświetlaczu inny komunikat - nie wykryto czujników - sprawdź instrukcję czyli on automatycznie wykrywa te czujniki bo w garażu auto stoi obok kół letnich z czujnikami - przez noc je wykryje i rano nie ma błędu , jak krąże tylko po mieście , do pracy ma 5 km i z powrotem - to jest spokój , nic się nie pojawia boncio 16-11-2018, 12:21 Usefull pewnie do czasu jak czujniki przejdą w uśpienie z braku ruchu. Wykrywa je raczej po włączeniu zapłonu dopiero. Wczoraj też zmieniłem koła i komunikat o brak czujników pojawił się... po ok 12km. Rok temu było to trochę ponad 11km, więc widać tyle potrzebuje na diagnozę. greglow 17-11-2018, 15:51 Te TPMS to rzeczywiścia jakaś lipa... Ostatnio jadę na letnich i nagle: sprawdź ciśnienie. Uuuuu myślę poważna sprawa. Podjechałem na stację i dalej szukać w menu które to koło i ile mu brakuje. Po kilku minutach zmagań z menu doszedłem do tego że przecież tam nie ma żadnych dodatkowych informacji (w stosunku do DDS) i że muszę sprawdzić wszystkie koła ręcznie... Po przejściu przez wszystkie koła stwierdziłem że to był chyba fałszywy alarm... Na zimówkach nie mam już czujników a jeśli mi się uda je dokupić to wrzucę je do schowka dla świętego spokoju arturek 18-11-2018, 07:23 [...] Na zimówkach nie mam już czujników, a jeśli mi się uda je dokupić to wrzucę je do schowka dla świętego spokoju a czy w schowku masz 2.1 atmosfery ciśnienia? Bo chyba na ciśnieniu atmosferycznym w schowku będą pokazywały błąd pozdrawiam Arturek saint12 19-11-2018, 12:21 A czy kupione nowe czujniki w focusie po założeniu trzeba programować? W sklepie gdzie kupiłem jest info, że nie ma takiej potrzeby ale różnie ludzie piszą na internecie. W sensie programować - wzbudzić do pracy czy przypisać ID czujnika do komputera (to mam na myśli). Dzięki, Yak 19-11-2018, 12:48 Teraz dokupowalem jeden czujnik bo się rozlecial przy wymianie opon i nie było potrzeby aktywacji jego, sam zaskoczył po paru km. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Waldemarros 19-11-2018, 20:27 A czy kupione nowe czujniki w focusie po założeniu trzeba programować? W sklepie gdzie kupiłem jest info, że nie ma takiej potrzeby ale różnie ludzie piszą na internecie. W sensie programować - wzbudzić do pracy czy przypisać ID czujnika do komputera (to mam na myśli). Dzięki, Wchodzisz w asystenta kierowcy przyciskami kierownicy, ustawiasz ciśnienie i nic więcej nie trzeba robić - o ile zakupiłeś taki sam model czujników TPMS. Pozdrawiam Ford-DK 20-11-2018, 07:45 A czy kupione nowe czujniki w focusie po założeniu trzeba programować? W sklepie gdzie kupiłem jest info, że nie ma takiej potrzeby ale różnie ludzie piszą na internecie. W sensie programować - wzbudzić do pracy czy przypisać ID czujnika do komputera (to mam na myśli). Dzięki, Podpinam się pod zapytanie. Kwestia wymiany kół zima / lato czy trzeba czujniki programowac czy odnajdują się w aucie samoczynnie? Yak 20-11-2018, 08:38 Podpinam się pod zapytanie. Kwestia wymiany kół zima / lato czy trzeba czujniki programowac czy odnajdują się w aucie samoczynnie? Tak ciężko przeczytać ( i zrozumieć) dwa posty wyżej ?? Ford-DK 20-11-2018, 09:03 Tak ciężko przeczytać ( i zrozumieć) dwa posty wyżej ?? Po prostu po ludzku nie zauważyłem, zadowolony ?! gwdg 09-03-2019, 12:25 Witam, Posiadam Focusa MK3 FL z końca 2014r. Mam koła zimowe z czujnikami TPMS, jednak na ekranie wyświetla mi się błąd o nieprawidłowym ciśnieniu. Po resecie i przejechaniu kilkunastu km błąd ponownie się pojawia. Chciałem zaprogramować czujniki ponownie i o ile udaje mi się wejść do trybu programowania ("Programowanie opona lewy przód"), to dalej mam problem. Próba upuszczenia powietrza nic nie dała. Czy do zaprogramowania potrzebne jest specjalne urządzenie? slawko_k 09-03-2019, 21:52 Do oryginalnych nic nie trzeba. Programuje się uniwersalne. Może Ci się uszkodził albo bateria po 5 latach padła. Mam 1 wolną sztukę newkę, wiec jeśli 1 Ci szwankuje to pisz. wasi69 10-03-2019, 08:53 Ja kupiłem do zimówek "używane" po 30 zł za sztukę - ważne, żeby modelowo się zgadzały i wszystko śmiga. El Grey 14-03-2019, 15:46 Zakupiłem drugi komplet felg na lato i oczywiście czujniki ciśnienia oryginalne. Teraz pytania: 1. Czy po założeniu ich na auto będzie konieczność programowania, czy też wystarczy w komputerze pokładowym zapisać stan czujników, a auto zapamięta nowe czujniki. 2. Jeśli będzie konieczność zaprogramowania nowych czujników, to czy istnieje możliwość zmiany identyfikatora czujnika by nie było konieczności programowania tych które są w tym momencie na aucie, przy kolejnej przekładce? clubGRANT 14-03-2019, 16:45 Jest taka opcja "SZUKAJ" - temat wałkowany już był, ale dla twojej informacji : zakładasz koła> wchodzisz w menu zegarów (instrukcja obsługi)> zatwierdzasz ! krakersik 14-03-2019, 17:30 odpal auto, zaprogramuj z poziomu kompa auta, przejedz 13 km i zobacz - jak sie cos zapali to lipa, jak nie to gitara :D FF2000 14-03-2019, 19:27 Ja kupiłem cztery czujniki, założyłem, zapisałem ciśnienie w menu kompa. Zero komunikatów od chwili założenia. clubGRANT 14-03-2019, 19:55 Dla nieświadomych - można zaprogramować różne wartości ciśnienia w kołach np. przód 1bar :), tył 2bar- TMPS wykrywa spadek o około 0,2 bara patefon1 23-04-2019, 15:29 Czy ktoś może mi rozjaśnić temat czujników TPMS auto kupiłem "na" oponach zimowych, przyszedł czas zmiany na letnie, nie chcę zmieniać opon na feldze aluminiowej, chcę dokupić używane stalowe z czujnikami, czy trzeba coś dodatkowo programować na dwa zestawy czujników czy obędzie się bez problemów. krzys1968 23-04-2019, 15:39 Czy ktoś może mi rozjaśnić temat czujników TPMS . https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=194478 kusny 10-05-2019, 12:51 Witam wszystkich, Po długim czasie przesiadłem się z Fusion, na Focusa MK3. Mam go dokładnie od 1 maja i od tego już dnia walczę z czujnikiem ciśnienia w oponach. Na początku pomyślałem że wina leży m.in. w oponach (na aucie były zimówki przy zakupie), ale po zakupie nowych opon, przekładce dalej pojawia mi się kontrolka ciśnienia. Po zresetowaniu komputera po jakimś czasie zaświeca się kontrolka (mruga przez chwilę i później świeci ciągle). Może ktoś miał taki problem i podzieli się jak to ogarnąć? W czym leży problem... Pozdrawiam Adrian edmun 10-05-2019, 13:21 Rozumiem, że resetujesz ustawienie ciśnienia opon na postoju, nie podczas ruchu? Sprawa druga, masz DDS czy TPMS (z czujnikami czy bez)? Czy auto było podłączane pod interfejs aby zczytać błędy? W przypadku systemu z czujnikami TPMS, czy jest możliwość, że czujniki które były na zimowych są w okolicy samochodu? kusny 10-05-2019, 13:34 Już próbowałem wszystkiego z resetowaniem, tzn. na postoju i podczas jazdy… Auto jest z 2016r i czujniki nie pokazują konkretnego koła tylko ogólnie spadek ciśnienia. Na razie nie podłączałem auta pod żaden komputer. Jest ktoś ze śląska z forum kto mógłby podłączyć pod kompa? Mam jedne felgi, które chciałem zakładać na lato i na zimę, zmieniając jedynie opony. clubGRANT 10-05-2019, 14:24 Na moje oko sprzedali ci auto bez TMPS lub TMPS jest uszkodzone, najlepiej podjechać do wulkanizatora i zdjąć jedną oponę i zobaczyć czy jest czujnik, w sumie to najlepiej zobaczyć czy są we 4 kołach, jeśli są to mogą być niesprawne lub niesprawny odbiornik tmps, możliwe ale nie wiem że po podłączeniu pod komputer można nawiązać łączność z każdym czujnikiem. Jak być szukał czujniki tmps to mam 4szt z 2016 z mojego ayta - priv. arturek 10-05-2019, 14:28 Na moje oko sprzedali ci auto bez TMPS [...] . Raczej nie widzę takiej opcji, jeśli czujniki TPMS są obowiązkowe od listopada 2014, a auto jest z 2016 pozdrawiam Arturek edmun 10-05-2019, 14:44 Auto jest z 2016r i czujniki nie pokazują konkretnego koła tylko ogólnie spadek ciśnienia. Ehh... I widzisz. Napisałeś MK3 a masz MK3FL. Oszczędziłbyś czasu, bo w opisie profilowym masz dalej Fusion 2010, piszesz o MK3 a okazuje się, że problem dotyczy Focusa MK3FL. Czujniki w systemie TPMS w Focusie MK3/MK3FL nie pokazują konkretnego koła tylko właśnie komunikat ogólny. Jesteś pewien, że jak robiłeś zmianę z zimowych na letnie to wulkanizator wiedział o czujnikach? clubGRANT 10-05-2019, 16:07 Raczej nie widzę takiej opcji, jeśli czujniki TPMS są obowiązkowe od listopada 2014, a auto jest z 2016 pozdrawiam Arturek Taka opcja jest ponieważ zacytuję autora "Mam go dokładnie od 1 maja i od tego już dnia walczę z czujnikiem ciśnienia w oponach" skoro go ma od 1 maja to po 1. auto używane, po drugie na pewno kupił bez TMPS czyli SPRZEDAJĄCY wymontował czujniki lub założył koła bez, a to że EU nakazała je montować od 2014 to dotyczy fabryki. krakersik 10-05-2019, 17:10 Dokładnie to co mówisz, koła mogą nie mieć czujników. Lub... podjedź na CPN napompuj koła do np 2,4 atmosfery, odpal auto i na postoju zresetuj czujniki a następnie przejedz ok 20 km i zobacz czy komunikat sie pojawi, no chyba że wcześniej sie zapali. Może ucieka gdzieś i sygnalizuje spadek ciśnienia w kole. Zielony360 10-05-2019, 18:53 Proponuję czujniki wyrzucić (przy okazji) i zmienić pomiar ciśnienia na podstawie czujnika ABS. kusny 10-05-2019, 19:32 Właśnie przy wymianie kół mnie nie było. Ale na wulkanizacji stwierdzili przy zamawianiu opon, że wentyle są z czujnikiem. Dzisiaj na stacji benzynowej ustawiłem jednakowe ciśnienie po raz kolejny (zmniejszyłem wartość), zresetowałem komputer i przejechałem 6,5km po czy zgasiłem auto. Wracając przejechałem ok 12 km i na razie nic się nie świeci. Zobaczę będę testował. A jest ktoś na śląsku kto może ewentualnie sprawdzić błąd w komputerze? Pozdrawiam mareqm 11-05-2019, 09:30 Działanie czujników sprawdzał mi wulkanizator mierząc ciśnienie " bezdotykowo" czyli przystawiając ciśnieniomierz w pobliże wentyla. To pozwoli bez rozbierania kół stwierdzić czy czujniki są i ewentualnie wyeliminować wadliwy. krakersik 11-05-2019, 13:14 Właśnie przy wymianie kół mnie nie było. Ale na wulkanizacji stwierdzili przy zamawianiu opon, że wentyle są z czujnikiem. Dzisiaj na stacji benzynowej ustawiłem jednakowe ciśnienie po raz kolejny (zmniejszyłem wartość), zresetowałem komputer i przejechałem 6,5km po czy zgasiłem auto. Wracając przejechałem ok 12 km i na razie nic się nie świeci. przejedź ok 15 km, błąd przeważnie ukazuje się po 13 km, po 6,5 km nic Ci nie da za mała odległość. jacusslavus 17-10-2019, 11:17 Witam. Pierwszy raz wymieniam opony na zimowe w aucie z czujnikami. Wiem, że mam cos dopilnować, żeby panowie mi nie zniszczyli tych czujników podczas przekładki gum. Tylko co ma dopilnować? Mam felgi aluminiowe. Jak to wygląda w Focusie III FL, gumy 205/55/16R? Czytałem, że jeden czujnik kosztuje coś ok 500 pln, choć w sumie znalazłem jakieś czujniki w sklepie forda za ok 100 pln. tak się ubezpieczam na wypadek zniszczenia... Dzięki wielkie. zmulim 17-10-2019, 12:08 Czujnik koszt 100zl nowy oryginalny. Każdy kumaty wulkanizator sobie z tym poradzi. Jedynie trzeba uważać żeby nie wykrzywić mocowania wentyla w gnieździe czujnika podczas zakładania opony. Tyle. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk jacusslavus 17-10-2019, 12:20 Czujnik koszt 100zl nowy oryginalny. Każdy kumaty wulkanizator sobie z tym poradzi. Jedynie trzeba uważać żeby nie wykrzywić mocowania wentyla w gnieździe czujnika podczas zakładania opony. Tyle. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dzięki wielkie. Konieczna jest jakaś kalibracja, czy wystarczy reset ciśnienia w kompie, co mogę zrobić samemu? zmulim 17-10-2019, 12:25 Robisz w menu komputera ponowną adaptację czujników i w drogę :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk jacusslavus 17-10-2019, 12:35 Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam. :) Fulara 17-10-2019, 18:32 jak powiesz wulkanizatorowi że masz czujniki to tak zdejmie opone, że nie uszkodzi czujnika. nawet o wentyl nie chodzi tylko o schodzącą opone i bebech w środku - jego łatwo urwać. zmulim 17-10-2019, 18:49 Przecież o tym pisałem :) o miejscu łączenia wentyla z czujnikiem - jest kruche. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Fulara 17-10-2019, 18:59 https://allegro.pl/oferta/tpms-czujnik-cisnienia-w-oponach-433-mhz-4-sztuki-6271076644?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_pla_opony_i_felgi&ev_adgr=Opony_i_Felgi&gclid=EAIaIQobChMI6vbTvu-j5QIVhKoYCh1kbwYqEAYYASABEgIZivD_BwE te czarne mięso czujnika co jest pod rantem wewnętrznym bardzo łatwo zerwać jak opona wchodzi albo schodzi nieumiejętnie i czujnik jest do wyrzucenia, potem trzeba kupić czujnik, kodować... problemy zmulim tak, zgadza się jorgo9 20-10-2019, 11:23 By nie zaczął zdejmowanie ,w miejscu gdzie jest czujnik.Ale o tym chyba wiedzą. jacusslavus 21-10-2019, 12:44 Jestem po zmianie. Udało się. Swoja drogą, PRZYJRZAŁEM SIE, to ten czujnik to taki nie osłonięty układ elektroniczny, faktycznie trzeba uważać. Obawiałem sie tez o miejsca podparcia ŁAP PODNOŚNIKA, BO W FOCUSIE JEST JAK JEST. PANOWIE JEDNAK OGARNĘLI TEMAT. :) Costello 21-10-2019, 22:58 Podepnę się. Jeśli dobrze wyczytałem, według instrukcji wszystkie Focusy MK3 FL mogą mieć 205/55 R16 tylko 2.0 TDCi ma mieć 215/55 R16 przy przedłużonej jeździe powyżej 160. Czyli na zimę można w tym modelu dać zimówki 205/55 R16 (tańsze i teoretycznie lepsze, bo węższe na zimę), czy jednak dawać 215? juri2069 22-10-2019, 08:22 Udało się ?? Przecież teraz czujniki ciśnienia są tak popularne jak smartphone. Ja też przy zmianie opon napomniałem , ze mam czujniki to mnie zapytał: no i ? Tak samo się zmienia opony z czujnikami jak i bez. Bez stresu ;) dawid 06-11-2019, 22:14 Witam!!! Jakis tydzień po wymianie opon na zimowe pojawił sie komunikat "Czujniki opon niewykryte" Jako że samochód jest jeszcze na gwarancji zadzwoniłem do serwisu i zostałem poinformowany że został uszkodzony czujnik w jednym z kół??? Dziwi mnie fakt że dopiero po tygodniu wyskoczył komunikat. W serwisie chcą za taki czujnik 200zł. Kupować samemu i montować z ford.sklep.pl??? Czy one same się kalibrują??? Pozdrawiam Dawid Marfor 06-11-2019, 22:59 Czesc jesli masz dwa komplety kol z czujnikami za kazda zmiana lato zima musisz zakodowac, chodz slyszalem ze komputer pamieta dwa komplety. Jesli jest uszkodzony po zakupie u nich to ci go dokoduja. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka FF2000 07-11-2019, 04:45 Żadnego kodowania nie potrzeba. Zakładasz koła z czujnikami, pompujesz, w menu komputera zapamiętujesz ciśnienie i to wszystko. sanczo17 07-11-2019, 06:39 Żadnego kodowania nie potrzeba. Zakładasz koła z czujnikami, pompujesz, w menu komputera zapamiętujesz ciśnienie i to wszystko. zobacz na rocznik focusa to mk3 wiec wymaga programowania dawid 07-11-2019, 08:53 Tak samo jak programowanie kluczyka w Mondeo. Blef serwisu jakich mało FF2000 07-11-2019, 22:05 zobacz na rocznik focusa to mk3 wiec wymaga programowania O faktycznie, mój błąd. kominik 28-11-2019, 10:01 Cześć, od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Focusa MkIII 2015 i nadszedł czas zakupu felg na zimę. Rozglądam się za felgami stalowymi (szkoda mi felg aluminiowych) i tu pojawia się problem. Samochód jest wyposażony w czujniki TPMS (jak mogę to sprawdzić, żeby być pewnym na 100? Wersja Titanium). I pytanie brzmi, czy felgi muszą mieć czujnik ciśnienia czy mogą być zwykle? Wiem, że samochód nie pokazuje mi dokładnego ciśnienia w każdej oponie, a jedynie informuje kiedy ciśnienie będzie zbyt niskie. Czy jeśli kupię takie felgi z czujnikami, to czy jest możliwość modyfikacji oprogramowania tak by pokazywało ciśnienie w każdym kole? Dla pewności jeszcze: felgi R16, 5x108, ET50, otwór centralny 63,3mm i szerokość 6,5” są odpowiednie dla Ford Focus MkIII 2015 2.0 150KM kombi? clubGRANT 28-11-2019, 14:25 "Samochód jest wyposażony w czujniki TPMS (jak mogę to sprawdzić, żeby być pewnym na 100? Wersja Titanium). I pytanie brzmi, czy felgi muszą mieć czujnik ciśnienia czy mogą być zwykle? " - mają być dedykowane 433mhz, a nie jakieś zwykłe. "Czy jeśli kupię takie felgi z czujnikami, to czy jest możliwość modyfikacji oprogramowania tak by pokazywało ciśnienie w każdym kole?" - nie ma możliwości w mk3 aby pokazywały w każdym kole ciśnienie. "Dla pewności jeszcze: felgi R16, 5x108, ET50, otwór centralny 63,3mm i szerokość 6,5” są odpowiednie dla Ford Focus MkIII 2015 2.0 150KM kombi?" - tak są odpowiednie. A na koniec - tematy odnośnie TMPS są na tym forum poruszane, więc poszukaj nim znowu zapytasz. FF2000 28-11-2019, 14:27 Było i jest na forum pełno tematów, kilka chwil szukania. http://https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=264231&highlight=czujniki+ci%B6nienia (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=264231&highlight=czujniki+ci%B6nienia) https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=287297&highlight=czujniki+ci%B6nienia https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=289267&highlight=czujniki+ci%B6nienia https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=251682&highlight=czujniki+ci%B6nienia https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=274772&highlight=czujniki+ci%B6nienia andrzej139 30-11-2019, 23:35 Dokładnie to co mówisz, koła mogą nie mieć czujników. Lub... podjedź na CPN napompuj koła do np 2,4 atmosfery, odpal auto i na postoju zresetuj czujniki a następnie przejedz ok 20 km i zobacz czy komunikat sie pojawi, no chyba że wcześniej sie zapali. Może ucieka gdzieś i sygnalizuje spadek ciśnienia w kole. Ten przypadek jest już raczej "ogarnięty", ale dla kogoś walczącego w przyszłości z sygnalizacją problemu z ciśnieniem w systemie TPMS, może się przyda ta informacja. Prawidłowo działający system TPMS, zaprogramowany np. na ciśnienie opon 2.1 bara, sygnalizuje spadek ciśnienia przy około 1,8 bara po niecałych dwóch kilometrach od rozpoczęcia jazdy. Sprawdziłem działanie układu przy 2.0 bara, nie reagował. Przy obniżeniu ciśnienia do 1,9 bara, reagował i nie reagował. Testowałem działanie przez parę dni, dopompowując i obniżając ciśnienie a pomiędzy tymi działaniami, resetowałem układ. Reasumując, przy 1,8 bara zawsze miałem ikonkę z komunikatem już po niecałych dwóch kilometrach. Marfor 01-12-2019, 07:45 #Andrzej139 u mnie jest komunikat o cisnieniu ale nie mowi mi jak u ciebie np lewa przednia opona. Czy cos jest nie tak? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka andrzej139 01-12-2019, 17:56 #Andrzej139 u mnie jest komunikat o cisnieniu ale nie mowi mi jak u ciebie np lewa przednia opona. Czy cos jest nie tak? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Zdjęcie z komunikatem o lewej przedniej oponie jest zdjęciem z "przyuczania" czujnika pierwszy raz w samochodzie. Robimy to w sytuacji, gdy z jakiegoś powodu musimy czujnik wymienić. Tutaj są różne procedury: https://felgeo.pl/Przyuczanie-aut-o-nowe-czujniki-w-autach-marki-Ford-blog-pol-1516867758.html Natomiast, dodam - niestety, w Focusie nie mamy takiego komfortu, by komputer wskazał nam koło, w którym ubywa powietrze. Musimy sprawdzić ciśnienie we wszystkich kołach. Komunikat jest ogólny o obniżonym ciśnieniu. hors_e 26-12-2019, 16:48 Forscanem z pełną licencja w foce z 2015 i kablem viakena wyłączę czujniki całkowicie? totek2 26-12-2019, 16:51 Elmconfigiem. hors_e 26-12-2019, 16:58 totek2 w której zakładce? totek2 26-12-2019, 16:59 Nie mam kompa pod ręką, a nie pamiętam. tedi_k 26-12-2019, 19:36 Forscanem z pełną licencja w foce z 2015 i kablem viakena wyłączę czujniki całkowicie? Elmconfigiem. Piotrze - faktycznie nie miałeś kompa pod ręką :p W FF3 z 2015 roku to ELMconfigiem co najwyżej bałagan się zrobi i nic ponadto... :619: Kolega hors_e słusznie zasugerował - FORScanem i Viakenem w centralnej konfiguracji auta "wyłączy się czujniki całkowicie". hors_e 26-12-2019, 19:40 Dziękuję za pomoc, już ogarnięte - forscanem totek2 26-12-2019, 19:42 Piotrze - faktycznie nie miałeś kompa pod ręką [emoji14] W FF3 z 2015 roku to ELMconfigiem co najwyżej bałagan się zrobi i nic ponadto... :619: Kolega hors_e słusznie zasugerował - FORScanem i Viakenem w centralnej konfiguracji auta "wyłączy się czujniki całkowicie". Używam taoatalk i nie widzę w jakim dziale jest wątek a że kolegę hors_e znam nie od dziś to myślałem że chodzi o inne auto :) hors_e 26-12-2019, 20:21 totek2 nic się się stało, sprawa ogarnięta a S-Max i mondek potrafi mylić. derkss 15-01-2020, 22:40 Bardzo proszę o konkretną odpowiedź, czy w przypadku Focus 2016r, MK3 lift, jeśli zamontuje felgi bez czujników, to czy będzie pokazywał się błąd, czy nie? tedi_k 15-01-2020, 22:46 ... w przypadku Focus 2016r, MK3 lift, jeśli zamontuje felgi bez czujników, to czy będzie pokazywał się błąd, czy nie? Będzie błąd na zegarach. Po maju 2014 roku czujniki są montowane fabrycznie i ich brak generuje komunikaty o błędach. Można to oczywiście wyprogramować - tyle, że albo czujniki są albo nie. Zmienia się to jedynie komputerem. Nie da się "z zegarów" albo "klawiszami"... derkss 16-01-2020, 12:48 Dzięki za konkret. Wszystko jasne. trolk_ 16-01-2020, 22:20 Proponuję czujniki wyrzucić (przy okazji) i zmienić pomiar ciśnienia na podstawie czujnika ABS. Czy ktoś próbował takiej opcji? I ewentualnie co i gdzie trzeba zmienić ? edmun 17-01-2020, 14:14 Czy ktoś próbował takiej opcji? I ewentualnie co i gdzie trzeba zmienić ? Zmieniasz konfigurację auta z TPMS na DDS Wtedy czujniki są ignorowane a ewentualne braki ciśnienia pojawią się w momencie jak ESP wykryje na podstawie czujników ABS że jedno z kół kręci się inaczej niż inne. Działa to z opóźnieniem i przy dużej różnicy ciśnienia tedi_k 17-01-2020, 15:10 Zmieniasz konfigurację auta z TPMS na DDS ... W późniejszych poliftowych zegarach to nie działa. System DDS został "wyprogramowany" z softu w związku z obowiązkowym TPMS. trolk_ 18-01-2020, 00:54 Zmieniasz konfigurację auta z TPMS na DDS Wtedy czujniki są ignorowane a ewentualne braki ciśnienia pojawią się w momencie jak ESP wykryje na podstawie czujników ABS że jedno z kół kręci się inaczej niż inne. Działa to z opóźnieniem i przy dużej różnicy ciśnienia Po zmianie konfiguracji (Focus wrzesień 2014 ) z TPMS na DDS wywala Awarie systemu monitorowania ciśnienia. edmun 18-01-2020, 14:31 oo.... widocznie miałem do czynienia tylko z tymi starszymi. boncio 20-01-2020, 16:45 z TPMS na DDS wywala Awarie systemu monitorowania ciśnienia 1. Inicjalizacja ABS zrobiona? 2. Poprawna zmiana w BCM i IPC? trolk_ 21-01-2020, 20:50 1. Inicjalizacja ABS zrobiona? 2. Poprawna zmiana w BCM i IPC? W bcm i ipc było zmieniane, inicjalizacji ABS nie próbowałem. Edit: Po inicjalizacji wszystko śmiga. Wielkie dzięki. wojoo 23-04-2020, 08:39 Podczas wymiany opon serwis uszkodził mi 1 czujnik. Po wymianie na nowy system cały czas mi pokazuje że nie wykryto czujnika opon... co ciekawe pojawia sie to po zrobieniu kilku km od zapisywania ustawień Czy może występowały różne czujniki? serwis rozkłada ręce i nie wie co robić... ja zresztą też :) Skolmi 23-04-2020, 08:52 Mi po założeniu nowych czujników i instrukcyjnej adaptacji komunikat o awarii systemu wyświetlał się kilkakrotnie. Tyle samo ponownych resetów robiłem. I pewnego dnia... przestał. Nie mam pojęcia o co chodziło, ale polecam cierpliwość :) wojoo 23-04-2020, 08:53 Od połowy listopada trochę czasu minęło a moja cierpliwość już się skończyła ;) Skolmi 23-04-2020, 08:57 Numerek mam taki: EDIT: No to faktycznie masz rację. krajas1985 08-07-2020, 09:37 Cześć, planuję zakupić do swojego Focusa czujniki. Niestety zakup w Polsce to wartości rzędu 120-150zł za sztukę. Za to na aliexpress niby takie same to koszt około 31zł za sztukę. Kupowaliście kiedyś z aliexpress takie czujniki ? Warto ? https://pl.aliexpress.com/item/32821851379.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.24ed78a 2clQ4w8&algo_pvid=facc829b-3637-431f-8ae4-027221612090&algo_expid=facc829b-3637-431f-8ae4-027221612090-40&btsid=0b0a3f8115941945480677334ee283&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_ I moje drugie i trzecie pytanie. Czym różni się w oznaczeniu czujnik EV6T-1A180-DB i EV6T-1A180-CB ? Czy kupując opony standardowe 205/55/R16 muszę wybrać wersję dla czujników ?? To ma jakieś znaczenie ? W opisie aukcji jest wpisane "w oponach RDKS". zmulim 08-07-2020, 09:39 Na Allegro swego czasu kupiłem używane oryginalne, komplet za 200zl. Nie wiem więc czy jest sens bawić się w Ali... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk krajas1985 08-07-2020, 11:27 Z tego co widzę na Allegro to często w aukcjach piszą "czujnik już zaprogramowany". Czy to znaczy że trzeba je programować ? Przeczytałem cały temat i dużo ludzi piszę że nie trzeba programować. Czyli na Allegro ściemniają ? FF2000 09-07-2020, 17:06 W fokusie mk3 fl nie musisz programować czujników w serwisie. Zapisujesz ciśnienie w menu komputera. Czujniki TPMS dedykowane do fokusa od 89,90 szt. nowe. krajas1985 10-07-2020, 06:39 Wczoraj byłem w serwisie opon. Okazało się że nie miałem czujnika w jednym kole. Niestety, trzeba było zaprogramować nowy czujnik. Pracownik podłączył się pod komputer, coś tam poklikał, klakson dwa razy zatrąbił a na wyświetlaczu pojawiała się informacja: programowanie czujnika LP -> PP -> LT -> PT. Na koniec informacja o poprawnym zaprogramowaniu. Bump: W fokusie mk3 fl nie musisz programować czujników w serwisie. Zapisujesz ciśnienie w menu komputera. Czujniki TPMS dedykowane do fokusa od 89,90 szt. nowe. Mógłbyś podać jakiś symbol / oznaczenie czujnika w tej cenie ? zmulim 10-07-2020, 06:55 Nie wiem, czy aż tak boli wyszukanie w google? Pierwszy lepszy strzał i jest. Chyba każdy się nauczył że wszystko dostaje na złotej tacy. Proszę bardzo, dedykowany zamiennik do Focusa mk3 fl: http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-TPMS-ukladu-kontroli-cisnienia-opony-433-MHz-modele-od-2014-%E2%86%92-B-max-C-max-Fiesta-Focus-Mondeo-Kuga-Transit-zamiennik-EV6T-1A180-DB/943 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk FF2000 10-07-2020, 17:16 To ciekawe z tym programowaniem, ja zamontowałem 4 czujniki do zimówek potem zapamiętanie ciśnienia i to wszystko. zmulim 10-07-2020, 17:17 Marku, zrobiłem dokładnie to samo co Ty i śmiga elegancko :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ford_david 01-08-2020, 09:18 Witam. Może któryś z forumowiczów będzie wiedział. Czy czujnik ciśnienia w Focus MK3 FL pokazuje komunikat ogólny tylko po spadku ciśnienie, czy po wzroście (dopompowaniu) również? Jakoob 01-08-2020, 11:23 W dół tolerancja jest 0,2 bara od ostatniego programowania. W górę nie wiem ale jeśli jest jakiś próg to dużo wyżej, przy jeździe autostradowej potrafi chwilowo wzrosnąć nawet 0,5 bara. ford_david 01-08-2020, 11:41 W dół tolerancja jest 0,2 bara od ostatniego programowania. W górę nie wiem ale jeśli jest jakiś próg to dużo wyżej, przy jeździe autostradowej potrafi chwilowo wzrosnąć nawet 0,5 bara. Dzięki. Tak mi się właśnie wydaje, bo zawsze podczas zmiany ciśnienia na stacji, gdy zapomniałem zrestartować czujniki to system pokazywał komunikat ogólny o zmianie ciśnienia. Ostatnio jechałem w trasę z obciążeniem i musiałem podnieść ciśnienie z ok. 2,2 (przód i tył) na 2,3 przód i 2,4 tył, i oczywiście zapomniałem zrestartować czujnika (o czym mi się przypomniało po dojechaniu na miejsce), ale ku mojemu zdziwieniu żaden komunikat nie wyskoczył. Pozdrawiam. Sławek1977 28-09-2020, 10:38 W jaki sposób sprawdzić czy mam TPMS? Auto ze stanów, vg vinu jest TPMS,, ale na ekranie w zegarach nie mam takiej opcji, patrzałem w Forscanie i jest włączone. Marfor 28-09-2020, 11:13 Spuść trochę powietrza z kola i po przejechaniu kilku km nie wiem dokładnie ile wyskoczy ci błąd (sprawdz ciśnienie w kolach) jeśli wyskoczy to są. A jeśli nie wulkanizacja i sprawdzenie Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka Marfor 28-09-2020, 14:40 I jak probowales? Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka Jakoob 29-09-2020, 15:59 W jaki sposób sprawdzić czy mam TPMS? Auto ze stanów, vg vinu jest TPMS,, ale na ekranie w zegarach nie mam takiej opcji, patrzałem w Forscanie i jest włączone. Na ekranie nie pokazuje ciśnienia w każdym kole, jest tylko funkcja kalibracji ciśnienia w ustawieniach, z której korzystasz po pompowaniu czy wizycie w wulkanizacji. Na prędkościomierzu jedynie zapala się pomarańczowa kontrolka przy spadku min 0.2 bara + komunikat na ekranie między zegarami ale bez informacji które to konkretnie koło. tomsjz 13-10-2020, 20:00 Witam. Czy w Fokusie MK3 combi 1.6 TI-VCT 125 HP rocznik 2016 na stalowych felgach są fizyczne czujniki ciśnienia czy komputer oblicza spadek ciśnienia z czujników ABS? Pytam bo przymierzam się do zakupu felg aluminiowych i nie wiem czy dodatkowo będę musiał zakupić czujniki? Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam. Jakoob 13-10-2020, 20:59 Są czujniki, można je przełożyć ze stalówek do alu. Jak chcesz mieć dwa komplety kół to potrzebujesz drugi zestaw czujników. Marfor 14-10-2020, 07:17 Czesc ja miałem w stalówkach przelozylem n lato do alufelgi, ale zakupilem drugi zestaw do zimowek. Ale nie wiem jak z adaptacją czy same sie dokodowywuja czy trzeba kodowac. Z tego co mi wiadomo komputer zapamiętuje dwa komplety. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka mariusza 14-10-2020, 07:42 Ale nie wiem jak z adaptacją czy same sie dokodowywuja czy trzeba kodowac. Z tego co mi wiadomo komputer zapamiętuje dwa komplety. Ja założyłem już trzeci komplet czujników, wszystkie oryginał Ford. Nic nie kodowałem, tylko zapisałem ciśnienie w liczniku. clubGRANT 14-10-2020, 09:56 Wszystkie auta chyba po 2014 lub 2015 muszą mieć fabrycznie montowane czujniki ciśnienia, czy to TMPS czy po ABS, Fordy Focusy po lifcie mają TMPS nie wymagający programowania dodatkowymi urządzeniami, wystarczy zapisać aktualne ciśnienie, może ono także być różne we wszystkich kołach, TMPS wykrywa spadek o jakieś 0,2 +/- mask 24-10-2020, 21:11 Moi drodzy, mam focusa mk3 polifta z 2017 i potrzebuję uzbroić zimowy komplet felg w czujniki. Ford sklep pokazuje nr EV6T-1A180-DB, który wg https://allegro.pl/oferta/ev6t-1a180-cb-ev6t-1a180-db-f2gt-1a180-cb-komplet-9679847355 prowadzi do następujących wymiennych nr. części: DV6T-1A180-AA EV6T-1A180-CB EV6T-1A180-DB EV6T-1A180-DC Znalazłem jednak też komplet z nr. EV6T-1A180-CC, które wyglądają dokładnie tak samo i poza tym numerem mają takie same oznaczenia jak te pierwsze, EV6T-1A180-DB, tj.: CCAM14LP0090T3 FFCID: MRXAG2SZ4 CMIIT ID: 2014DJ1923 (ten na niektórych zmienia się na 2018*****) oraz oczywiście 433 MHz Zamiennik tych CC sprzedaje np. InterCars https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3320173018351-schr3021-czujnik-cisnienia-powietrza-w-kole.html i wg ich informacji https://e-katalog.intercars.com.pl/download_PDF/332017301835103 pasują i do foki MK3, i do MK4 (a rzekomo nie da się przełożyć tego ze starego i nowego modelu). Wolałbym kupić czujniki za jednym razem i w miarę po taniości, więc proszę o pomoc :) chloras 30-10-2020, 07:17 W jaki sposób wykodować to ustrojstwo?. Program Forscan UrbaMat 03-11-2020, 22:00 Cześć, Jestem po wymianie felg i czujników, na początku nie wywaliło żadnego błędu, zaprogramowałem wzorzec ciśnienia za pomocą komputera pokładowego. Po 13km znana sprawa “Monitor opon Awaria Serwis". Poczytałem, poszukałem, kupiłem programator czujników. Przeszedłem cała procedurę treningu nowych czujników (hamulec, 3x zapłon, hamulec, 3x zapłon i latanie dookoła samochodu z programatorem). Pokazał się komunikat “Programowanie zakończone". Zadowolony ruszyłem w trasę, po 20 minutach jazdy nowy komunikat "Czujniki niewykryte - Patrz instrukcja". Pomyślałem, że pewnie po procedurze przyuczania trzeba znow mu wskazać wzorzec, więc tak też zrobiłem. Po kolejnych 20 minutach jazdy postanowił powrócić do pierwszego błędu "Monitor opon Awaria Serwis". Mieliście takie przygody? Wiecie jak mi zaradzić? Będę jeszcze coś kombinował w najbliższym czasie. mask 11-11-2020, 00:27 Kupiłem w końcu chyba takie EV6T-1A180-DB. Po wymianie kół i przejechaniu bez mała 400 km wyskoczył monit o ciśnieniu, skalibrowałem z menu w zegarach i wszystko działa jak trzeba. to3k 19-11-2020, 07:59 Panowie, Przeczytałem cały ten temat i w sumie wiem jeszcze mniej niż wiedziałem jak zacząłem go czytać, więc pomyślałem, że napiszę i ktoś obeznany w temacie mi coś podpowie. Otóż problem jest taki, że kupiłem Focusa MK3 Kombi 2017 r. Na letnich oponach i alumach. W komputerze nie widziałem nigdzie informacji o ciśnieniu w kołach, więc założyłem, że czujników nie ma, a pomiar poziomu powietrza odbywa się przy użyciu ABSu. Kupiłem stalowe felgi i nowe opony na zimę. Teraz po przejechaniu ok. 15 km po obwodnicy wywala mi błąd ciśnienia w kołach, którego kasowanie nic nie daje i teraz mam następujące pytania. 1. Czy powyższe daje mi pewność, że w kołach letnich mam czujniki (zintegrowane z wentylem)? 2. Czy bez programowania jest możliwość wyłączenia funkcji pomiaru ciśnienia dla kół zimowych i później włączenia jej z powrotem dla letnich? 3. Czy jeżeli kupię z Allegro komplet czujników ciśnienia i zamontuje ich w felgach zimowych to wystarczy w komputerze zresetować układ czy też trzeba lecieć do serwisu lub wyczyniać jakieś dziwne kombinacje? 4. Jeżeli nie mogą to być czujniki z Allegro to jakie muszą być, aby to działało prawidłowo? 5. Czy jeżeli każde czujniki trzeba na nowo programować to będę to musiał robić przy każdej zmianie opon letnie/zimowe lub jakiejkolwiek przekładce kół (np. Przód/tył)? FF2000 20-11-2020, 06:36 Masz układ pomiaru ciśnienia TPMS, czyli czujnik w każdym kole. W komputerze nie ma informacji na temat ciśnienia w kołach (wartości liczbowej). Kupujesz czujniki, zakładasz, pompujesz koła, w menu komputera zapamiętujesz ciśnienie w kołach i jeździsz. Ja tak zrobiłem i śmiga wszystko. to3k 20-11-2020, 08:35 Kupujesz czujniki, zakładasz, pompujesz koła, w menu komputera zapamiętujesz ciśnienie w kołach i jeździsz. Czyli rozumiem, że info o konieczności odwiedzania serwisu w celu programowania nowych czujników można sobie włożyć między książki...? Możesz podrzucić jakie czujniki kupiłeś? Oryginalne czy też allegrowe jakieś? FF2000 20-11-2020, 08:52 Żadnego programowania nie ma, a czujniki kupiłem dedykowane do forda w sklepie internetowym, masz do wyboru zamienniki lub ori. glop 09-12-2020, 07:32 Witam Muszę wymienić czujniki w kołach TPMS. Czy po ich wymianie trzeba je programować/aktywować czy tylko ustawienie ciśnienia w asyście kierowcy, i czy trzeba je jakoś dodawać do kompa czy coś. cattani75 09-12-2020, 07:38 Różnie może być. Czasem się same aktywują, a czasem im trzeba pomóc maszynką. robert.pilot.rc 09-12-2020, 09:11 Zmieniałem całe koła zimowe, kupiłem oryginalne czujniki i dosłownie nic nie musiałem robić... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka glop 09-12-2020, 11:33 Zmieniałem całe koła zimowe, kupiłem oryginalne czujniki i dosłownie nic nie musiałem robić... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Czyli tylko zapisanie nowych w ustawieniach asysty? robert.pilot.rc 09-12-2020, 11:34 Totalnie nic... komputer nawet nie zapikał... dla pewności zrobiłem reset w menu. P.S. warunek oryginalne czujniki... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka sylwesterz 14-12-2020, 19:16 Czołem! Mam dziwny objaw, mianowicie po 15-20 minutach jazdy pokazuje się komunikat "Monitor opon awaria Serwis!", ale też nie zawsze. Po uruchomieniu auta (zapłon lub silnik) nie ma tego komunikatu, dopiero jak ruszę i przejadę dłuższy odcinek. Kilka dni temu problem wystąpił po raz pierwszy, a później auto było u mechanika (przy okazji innych prac), ale nie udało się go wywołać, więc nie było nic z tym robione. Dziś wystąpił ponownie po 20 minutowej jeździe. Czy przyczyną mogą być już słabe baterie w czujnikach, co będzie świadczyć o konieczności wymiany? Czy mogę z takim komunikatem jeździć przez kilka najbliższych dni (niestety muszę jechać do kliniki pod Warszawę)? Czy da się wyłączyć ten komunikat przynajmniej na czas jazdy? Jeśli to wina czujników (baterii), to je oczywiście wymienię (łącznie z wentylami), czy lepiej zlecić zakup w warsztacie, czy samemu kupić i tylko zlecić wymianę u zwykłego wulkanizatora (oczywiście zakładając, że takowy nie odwali fuszerki), a później reset ciśnień z asystenta? PS. Wydaje mi się, że mechanik sprawdził ciśnienie opon, ale niestety zapomniałem się go zapytać, upewnię się jutro na pobliskiej stacji czy ciśnienie jest prawidłowe. sylwesterz 14-12-2020, 21:00 Dziękuję za połączenie z innym wątkiem, ale chyba ten wątek nie odpowiada na pytanie - co jest przyczyną komunikatu, tylko co zrobić po wymianie czujników. Mam fabryczne czujniki z 2014 roku, nie wymieniałem felg, opony zmieniał poprzedni właściciel, nic nie kalibrowałem, nie mam drugiego kompletu kół z innymi czujnikami, auto nie stoi obok drugiego z czujnikami i chciałbym poznać potencjalną przyczynę, a nie dowiedzieć się jak wykonać adaptację. sylwesterz 15-12-2020, 08:12 Dziś rano nastąpiła zmiana, bo od razu auto raportowało błąd. Jedna z opon miała nieco niższe ciśnienie (2 bar, pozostałe 2.2 bar), po dopompowaniu nadal błąd. Nie przeprowadzałem adaptacji, nie wiem czy można próbować w sytuacji, gdy występuje awaria. Marfor 15-12-2020, 09:52 Dziś rano nastąpiła zmiana, bo od razu auto raportowało błąd. Jedna z opon miała nieco niższe ciśnienie (2 bar, pozostałe 2.2 bar), po dopompowaniu nadal błąd. Nie przeprowadzałem adaptacji, nie wiem czy można próbować w sytuacji, gdy występuje awaria.Uzupelni brak cisnienia i zaadoptuj Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka sylwesterz 17-12-2020, 14:46 Dziękuję bardzo. Wygląda, że zadziałało, od prawie 700 km nie mam błędów. Marfor 17-12-2020, 16:36 Super. Ja właśnie jestem po tygodniu od wymiany kol z dodatkowym kompletem 4 szt czujnikow uzyweka ale oryginalnych z symbolem □ i jest ok nic nie wyskakuje zaadoptowały się same. A drugi komplet czujnikow zostal do kół letnich. Wiec potwierdzam ze działa i nie wyskakują żadne błędy. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka sylwesterz 26-01-2021, 14:52 No i d... adaptacja pomogła na ok. 800 km i dobre się skończyło. Obecnie (wczoraj i kilka dni temu itd.) próba adaptacji nic już nie daje, po 1-2 km włącza się powiadomienie, że nie wykryto czujników (aczkolwiek już nie Monitor opon awaria Serwis!). Wygląda na to, że pierwszy komunikat był zwiastunem umierających czujników (6 lat). Przy wymianie opon na letnie zweryfikuję tę hipotezę, a póki co muszę się pomęczyć z komunikatem. cza-rny 13-06-2021, 06:22 Witam mam przyslowiowe dwa pytanka, poradzcie jak możecie: - czy da się przełożyć czujniki bez uszkodzenia wentyli, chodzi o to aby nie kupować kolejnego kompletu - czy przy kupnie nowych oryginalnych czujników trzeba je jakoś programować, czy wystarczy je założyć, zresetować ustawienia kompa i będą działały FF2000 13-06-2021, 14:12 Da się przełożyć. Nic nie trzeba programować, tylko zapamiętać ciśnienie w menu kompa. kristop 13-06-2021, 19:07 Jak dla mnie ten watek zasługuje na oskara rozprawianie o rzeczy całkowicie bezobsługowej Marek 16-06-2021, 19:29 Da się przełożyć. Napisz proszę jak. Byłem dziś w zakładzie i bez nowych wentyli nawet nie chcieli dotykać kół. Twierdza, że nie da się wyjąć wentyli bez ich zniszczenia. SRS 16-06-2021, 20:17 Napisz proszę jak.Marek , można przełożyć wentyle tyle że dajesz dużo mydła i poświęcasz 15 min. na każde koło g:D , a i tak gwarancji nie masz że nie będzie uciekało powietrze pomiędzy wentylami a felgą . Marek 17-06-2021, 05:00 Dzięki, tej informacji zabrakło w poście kolegi ff2000. Marfor 17-06-2021, 05:09 Siema kupując nowy komplet czujnikow oryginalnych nic nie kodujesz, ja na zimowych mam te od kupna auta a na letnich dokupilem komplet 4 czujnikow plus wentyle i wszystko działa bez kodowania. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka michu1500 20-06-2021, 12:05 Oglądałem różne filmiki o przypisywaniu opon i z tego, co widzę, co jakiś czas to się zmienia. Jaki sposób obowiązuje dla Forda Focusa Turnier 2.0 TDCi 150KM rocznik 2018? Czy urządzenie EL-50449 przyda się do tego? PS. Ponieważ to rocznik graniczny, to nie wiem, czy dobry prefiks wątku (odpalanie z kluczyka, a nie przyciskiem) futrzaken 20-06-2021, 15:34 Mam pytanie, czy po wymontowaniu (odkręceniu) czujników ciśnienia, pozostałe wentylki do czujników działają jak standardowe wentyle? Czy trzeba te wentyle wymienić na zwykłe, aby spełniały swoją rolę? clubGRANT 20-06-2021, 16:05 futrzaken tak po odłączeniu sensora od wentyla ten działa normalnie. tedi_k 20-06-2021, 18:16 ...pozostałe wentylki do czujników działają jak standardowe wentyle? Czy trzeba te wentyle wymienić na zwykłe, aby spełniały swoją rolę? Przecież to bez sensu... Wentyl "pod czujnik" to "cenna rzecz" (trudno dostępna i relatywnie droga) a "zwykły wentyl" u większości oponiarzy jest "za darmo/w cenie usługi"...:568: futrzaken 20-06-2021, 20:39 A czy da radę zdemontować te wentyle bez uszkodzenia w zaciszu domowym? :) tedi_k 20-06-2021, 22:25 ... w zaciszu domowym? :) Jeśli Kolega trzyma w salonie "pod ręką" maszynę do demontażu opon oraz wyważarkę kół po ponownym montażu opony - to "nie widzę problemu"...:one::one: Marek 21-06-2021, 04:40 Kolega chce opchnąć czujniki i pewnie stąd pytanie. Nowe wentyle do czujników na alledrogo nie kosztują wiele. futrzaken 21-06-2021, 16:28 Jeśli Kolega trzyma w salonie "pod ręką" maszynę do demontażu opon oraz wyważarkę kół po ponownym montażu opony - to "nie widzę problemu"...:one::one: Opony z felg już ściągnięte :D, czekają na zimówki. krakersik 21-06-2021, 16:31 Od dołu masz śrubkę, odkręć i czujnik schodzi. cza-rny 12-07-2021, 21:59 czy można jakoś ustalić, który z czujników jest uszkodzony? ciśnienie we wszystkich kołach takie samo - uprzedzam odpowiedź tedi_k 12-07-2021, 22:20 czy można jakoś ustalić, który z czujników jest uszkodzony?... Normalna (prawdziwa...) "maszynka do czujników" czyta dane z czujnika - więc widać który czujnik "nic nie mówi"... "Normalna" to na przykład taka (taką mam...) - https://allegro.pl/oferta/skaner-tester-czujnikow-cisnienia-tpms-autel-ts508-9963840453?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_pla_opony_i_felgi&ev_adgr=Opony+i+felgi+-+Osprz%C4%99t+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjw0K-HBhDDARIsAFJ6UGj_QMaLludbKLipDBM-LDUXf6u45F1y2sell8FPzn2qTNEs7ehPB_4aAnWVEALw_wcB cza-rny 12-07-2021, 22:30 zejdźmy na ziemię Panie Tadeuszu ;-) jakaś inna rada? cza-rny 13-07-2021, 16:33 ... przygody ciąg dalszy: podjechałem do konkretnego wulkanizatora, gdzie mieli na stanie profesjonalne urządzenie podobne o jakim wspomniał tedi_k sprawdzili i wszystkie czujniki sprawne przeprowadzili krok po kroku programowanie czujników, na koniec urządzono zażądało podłączania się przez OBD i tu zaczęły się schody. nie wiem jak ale podłączenie tego urządzenia wpłynęło na ustawienia kamery cofania zablokowało obraz na zumie i nie mam możliwości wyłączenia tego przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomaga ;-( odłączenie akumulatora na 30 min też ;-( tak że tak sobie pomogłem ;-( pojechałem z jednym spier..... drugie odłączę jeszcze akumulator na noc, może to coś da, jeśli nie to nie wiem co dalej ;-( jakieś pomysły???!!! dragon_kk 30-07-2021, 16:18 Witam link do strony które czujniki w jakich samochodach trzeba lub nie trzeba programować. https://felgeo.pl/Przyuczanie-aut-o-nowe-czujniki-w-autach-marki-Ford-blog-pol-1516867758.html jerzu 02-08-2021, 06:58 Siema kupując nowy komplet czujnikow oryginalnych nic nie kodujesz, ja na zimowych mam te od kupna auta a na letnich dokupilem komplet 4 czujnikow plus wentyle i wszystko działa bez kodowania. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu TapatalkaU mnie niestety musiałem je uaktywniać. Żeby było ciekawie to tylko dwa. Dwa były aktywne lub uaktywniły się same. Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka krakersik 27-12-2021, 14:18 Witam, pytanko czy czujniki TPMS F2GT-1A180-DB podejdą do ford focus 2017 st line ? Andih 04-01-2022, 12:59 Czy jest opcja samodzielnego wyłączenia kontroli ciśnienia w oponach całkowicie, programowo gdyż wulkanizator sprawdził urządzeniem i stwierdził brak czujników. Jeśli tak to jak to przeprowadzić? Marek 04-01-2022, 19:24 Masz filmiki na youtubie. Bez problemu do zrobienia Andih 05-01-2022, 08:40 Okej, dzięki. Powstaje kolejne pytanie.. Gdyż na filmiku widzę moment w którym, należy przekręcić kluczyk na "zapłon" nie uruchamiając silnika... no tak.. a ja nie mam fizycznego kluczyka ,tylko system bezkluczykowy i przycisk - i jak u mnie uzyskać ten "Zapłon" ,jest jakiś sposób ? cattani75 05-01-2022, 09:09 Wcisnąć przycisk nie zapalając silnika. Andih 05-01-2022, 09:13 Naciskając samochód odpala - nie da się nacisnąć nie zapalając. Chyba, że ja czegoś nie wiem. FokaL 05-01-2022, 09:22 Kolego naciskasz przycisk START bez wciśniętego sprzęgła (oczywiście na biegu jałowym, czyli luzie). Andih 05-01-2022, 10:20 O kurczę, Dzięki! Pierwszy samochód z takim systemem ,od 2 tygodni go mam. Człowiek się uczy całe życie :D cattani75 05-01-2022, 11:56 Kolego naciskasz przycisk START bez wciśniętego sprzęgła (oczywiście na biegu jałowym, czyli luzie). Bieg nie ma znaczenia. edmun 05-01-2022, 14:40 Pierwszy samochód z takim systemem ,od 2 tygodni go mam. to czemu do kawy/herbaty/piwa nie przeczytasz instrukcji obsługi pojazdu? jest tam sporo informacji która może wydawać się oczywista i sporo informacji które przydadzą się na przyszłość krakersik 05-01-2022, 20:44 Ponawiam pytanie bo nigdzie odpowiedzi nie znalazłem. Wiem że ford podzielił czujniki ciśnienia. Wyglądem są takie same ale różnią się oznaczeniami. Czy czujniki TPMS o oznaczeniu F2GT-1A180-DB podejdą do ford focus 2017 rok czy jednak trzeba o oznaczeniu EV6T-1A180-DB ? sabaciontko 06-01-2022, 08:12 krakersik Wpisz Twój VIn w https://ford.7zap.com/en/car/ i będziesz wiedział. sylwesterz 07-01-2022, 14:12 Jeśli wg VIN potrzebujesz EV6T-1A180-DB, to jedyne zgodne to EV6T-1A180-DC i EV6T-1A180-DD. krakersik 08-01-2022, 10:42 Vin WF05XXGCC5HD44407 mi nie wchodzi na tej stronce. Na Etis nie jest sprecyzowane jaki rodzaj czujnika. Chodzi o to, że mam okazję kupić felgi z czujnikami tpms F2GT-1A180-DB, ale wg opisów one są nowsze (niby od 2018 r. dla focusów, a mondeo od 2015). Pacjent to focus 2017 rok listopad. Stąd pytanie. sabaciontko 08-01-2022, 18:33 Wg Microcat twoje to EV6T 1A180-DB. Nie ma opisu aby F2GT-1A180-DB były wymienne. Jednak kto nie ryzykuje ten , nie pije szampana;) SRS 08-01-2022, 20:21 kupić felgi z czujnikami tpms F2GT-1A180-DB są w Mondeo od 10/17- , w Focusie 5/2018- nie będą pasowały , brak będzie komunikacji z BCM Nie ma opisu aby F2GT-1A180-DB były wymienne i nie są zamienne krakersik 09-01-2022, 15:07 Dziękuję za pomoc. slow_ek 15-02-2022, 14:59 Kupiłem kompletne koła i potrzebuje dokupić czujniki ciśnienia w oponach. Czy jest możliwość określenia modelu czujnika po vin lub po modelu samochodu. Jeśli ktoś ma taką wiedzę to podaję dane samochodu: Ford Focus 2017, EcoBoost 1.0 125, ST-line. Vin:WF05XXGCC5HK88524. Proszę podać konkretny numer części lub literowo-cyfrowe oznaczenie. Pozdrawiam SRS 15-02-2022, 18:20 Ford Focus 2017, EcoBoost 1.0 125, ST-line.EV6T-1A180-DB lub EV6T-1A180-DD są zamienne pomiędzy sobą slow_ek 15-02-2022, 22:01 Wielkie dzięki, pozdrawiam SRS 03-03-2022, 18:51 hej, Czy mogę poprosić o podanie numeru czujników TPMS do kupienia? Będę zmieniał komplet felg i muszę dokupić czujniki. . Dziękuję. czujniki TPMS w Focusie EU jest tylko jeden rodzaj od 10/2014 do 02/2020 pod numerami : EV6T-1A180-DA EV6T-1A180-DB EV6T-1A180-DC EV6T-1A180-DD każdy z tych numerów są współzamienne wobec siebie. vtk 03-03-2022, 21:51 serdecznie dzięki za podpowiedź. muszę na dniach zamówić, przeczytałem, że nie da się bezproblemowo przełożyć ze starego kompletu. mam teraz oryginalne fordowskie felgi. Skolmi 04-03-2022, 08:40 Ale co masz na myśli pisząc "stary komplet"? Jeżeli numery czuników w "starym komplecie" są takie, jak napisał SRS, to zmieniasz tylko wentyle, które faktycznie nie dają rady się przełożyć. Wentyle dają się odkręcić od czujnika, który sobie przekładasz. Wentyle są do kupienia oddzielnie. vtk 04-03-2022, 09:04 czujniki w felgach, które mam teraz na aucie współpracują bez problemu z autem. jeśli można odkręcić same czujniki od wentyli to jest to b. dobra wiadomość i 500 PLN w kieszeni. :) zwykłe wentyle czy jakieś specjalne, fordowskie? clubGRANT 04-03-2022, 12:03 Ja kupiłem na alle jakieś zamienniki dedykowane do forda i tak już 3 rok na nich jeżdżę bo mam oponki wielosezonowe. Skolmi 04-03-2022, 12:24 Niestety specjalne, ale pełno tego na Allegro po ~ 5 zł/szt. za zamiennik (szukaj pod wentyl TPMS Ford). krakersik 06-03-2022, 12:45 czujniki TPMS w Focusie EU jest tylko jeden rodzaj od 10/2014 do 02/2020 pod numerami : EV6T-1A180-DA EV6T-1A180-DB EV6T-1A180-DC EV6T-1A180-DD każdy z tych numerów są współzamienne wobec siebie. A z końcówkami -CC -CB ? SRS 06-03-2022, 12:55 A z końcówkami -CC -CBEV6T-1A180-CB zamienia się na EV6T-1A180-DA krakersik 06-03-2022, 13:01 Czyli FOMOCO EV6T-1A180-CC/CB/CD będą pasować? |