Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Silniki benzynowe a regulacja luzu zaworowego
Cześć, zastanawiam się nad zakupem Focusa lub Volvo V50 z jednym z benzynowych silników tylko tu pytanie klucz - czy wymagają one regulacji luzu zaworowego, jak często (na LPG) i w jaki sposób? W Hondzie regulowałem co 20 tys. km po prostu poprzez wkręcanie śrub, koszt zerowy a słyszałem, że w którychś z silników Forda reguluje się szklankami które podobno są dosyć drogie? Zasadniczo silnik wybieram taki, który najprościej będzie znosił eksploatację w LPG przez co rozumiem również tani serwis tego LPG, byłbym wdzięczny za rozjaśnienie tematu - wiem, że 1.8 i 2.0 na pewno mają regulację szklankami (co ile i jaki koszt?), nie wiem tylko jak z 1.6.
PS. Czy 1.6 też ma koło dwumasowe?
grodzian 31-05-2017, 16:45 W serwisie specjalizujacym sie tylko w Fordach mechanik powiedzial mi ze jak nie chce mieć problemów z autem wynikajacych z oszczedności na produkcji auta, to lepiej kupic Volvo. I stąd w przypadku silnika 1.6 kupowanie osłony z Volvo do FFmk 2 itp a silniki te same praktycznie.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Silniki 1.6 wolnossące (oznaczenie Ti-VCT, kodowe: Sigma) nie posiadają DKZ (dmumasowego koła zamachowego). Niestety Ecoboosty o tej samej pojemności dmumasę już mają (a także wtrysk bezpośredni i turbo :-).
pozdrawiam
RyszardaTrzeciaWaza 01-06-2017, 05:39 1.8 i 2.0 na pewno mają regulację szklankami (co ile i jaki koszt?)
Szklanki są do kupienia np tutaj - http://www.fox.rzeszow.pl/produkty/mazda/mazda-6-gg-gy-2002-2007/mazda-6-2005-2007/silnik-benzynowy/zawory,3,258996
Dzięki za link, ale ponawiam pytanie - w 1.6 też reguluje się zawory czy jest już hydraulika?
Dzięki za link, ale ponawiam pytanie - w 1.6 też reguluje się zawory czy jest już hydraulika?
Na nieszczęście, w 1.6 reguluje się zawory ręcznie (całymi popychaczami zaworowymi/"szklankami" lub są podkładki na 'szklanki' - nie mam potwierdzenia) bo nie ma hydraulicznej regulacji luzów (wg. mojej wiedzy*, żaden silnik 1.6 w Focusach, nawet w MK1, nie miał popychaczy hydraulicznych).
W silnikach 1.6 Ti-VCT, montowanych w Focusach III FL, przy zasilaniu LPG, Prins zaleca okresową kontrolę luzów zaworowych co 40 kkm, Vialle - co 30 kkm (dla wtrysku LPG w fazie ciekłej Vialle twierdzi, że regulacja wystarczy co 150kkm - tak jak przewidziano na benzynie).
Co do sprawdzeina luzów - na początku pewie obejdzie się bez wymiany 'szklanek'. Gorzej jak przy następnym sprawdzeniu luzów,trzeba je będzie już "regulować" :(
pozdrawiam
* UPDATE (01.2018 ) : niestety, myliłem się - jednak był silnik 1.6 z hydrauliczną regulacją zaworów - w Focusie MK1 (przynajmniej na przełomie 1998/99). Właściciel auta (mechanik) twierdził, że w dodatku silnik ten jest 8 zaworowy (!) i ma nietypową pojemność 1599 cm3 (Sigmy mają 1596 cm3). Nie miałem z sobą aparatu, ale w dowodzie gość nie mał wpisane 'tradycyjne' 100 KM, tylko 96 czy 98 (?) i własnie 1599 cm3.
Szklanki zawsze można zeszlifować (jak tak zrobiłem) koszt to 15 zł szt. zamiast 35-35zł za nową szklankę.
Kwestią problematyczną nie są same szklanki.........tylko to co trzeba zrobić by je wymienić, nawet przy wymianie jednej szklanki (w 1.8 i 2.0) na zaworach wydechowych trzeba zdejmować pokrywę rozrządu, luzować rozrząd i ściągać wałek..........roboty w ch#@#
Rift
a co potem z takim wałkiem ? nowe uszczelniacze ? jak to działa ?
No to odpowiedzieliśmy sobie na pytanie dlaczego pokutuje mit o tym, że Fordy nie lubią gazu :-) Ludzie nawet nie mają pojęcia, że jest regulacja, która de facto na gazie powinna być jeszcze częstsza. Chyba niestety to u mnie zdyskwalifikuje Forda i Volvo, a szkoda.
taka regulacja to 1500-1700 zł razem z nowymi tajlami rozrządowymi itp
to nie są tanie sprawy, dlatego cała oszczędność gazu, idzie w częstsze regulacje a oszczędności w piach
ludzie nie regulują, i mają grzyby wypalone :)
Szklanki zawsze można zeszlifować (jak tak zrobiłem) koszt to 15 zł szt. zamiast 35-35zł za nową szklankę...
Co do szlifowania szklanek - robił to jakiś rzemieślnik (szukać firmy, która planuje głowice czy też np. ślusarza)?
...Kwestią problematyczną nie są same szklanki.........tylko to co trzeba zrobić by je wymienić, nawet przy wymianie jednej szklanki (w 1.8 i 2.0) na zaworach wydechowych trzeba zdejmować pokrywę rozrządu, luzować rozrząd i ściągać wałek..........roboty w ch#@#
Czy ktoś wie, jak dokładnie wygląda to w przypadku silników 1.6 TI-VCT (Sigma), o mocach 125 i 105/85 KM, montowanych w Focusach MKIII FL (2017) rok? Regulacja odbywa się na 'szklankach', czy też są różnej grubości podkładki (mocowane na 'szklankach)?
pozdrawiam
Ja oddałem do zakładu gdzie robią głowice......podobno na "magnesówce" dopasowali do wymiaru, który chciałem. Po założeniu szklanek pomierzyłem luzy wszystko ok.
Damian76 02-06-2017, 22:51 Na wałku wydechowym można zrobić taki myk😀 szybko bez rozbieranie rozrządu, po złożeniu silnik sprawdzony na blokadach.Szklanki też szlifowałem.
Czy dotyczy to silników 1.6 Ti-VCT, czy tez tylko Twojego 2.0?
pozdrawiam
|
|