Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Blaupunkt Travelpilot EX, kompedium wiedzy
slawomirro 03-06-2017, 01:36 Travelpilot ex to dość już stare radio, ale popularne w Fordach.
Przeszukując formu, Internet, instrukcje obsługi, itd zastanowiło mnie, że szalenie trudno uzyskać szczegółowe dane techniczne dotyczącego tego modelu.
Rzeczywista moc RMS przy 4 Ohm = 4x17W
Maksymalna moc RMS przy 4 Ohm = nieznana (podejrzewam, że 4x45W)
Nie znalazłem informacji jaki jest stosunek sygnału do szumu dla radia/cdaudio/mp3. Natomiast odsłuchowo,
to cdaudio odtwarza dźwięk najlepiej, potem w kolejności jest radio i na końcu mp3.
- czyta pliki mp3, ale tylko kodowane do 256kbs i tylko z cyframi w nazwie, ale czyta tagi plików.
- Odtwarza płyty CD-Audio oraz CD-R/CD-RW.
- Wspiera Bluetooth, ale nie posiada wbudowanego odbiornika
- Nie ma i nie można doinstalować czytnika kart, ani USB
- Można wgrać mapy Polski do nawigacji. Do kupienia na Allegro za 300zł.
- Język nawigacji to Angielski, Francuski, Niemiecki. Polskiego nie ma.
- Nie posiada wyjść RCA, czyli bezpośrednio wzmacniacza nie podłączymy.
- Wspiera jednak wzmacniacz, posiadając pin do zdalnej kontroli wzmacniacza
- Obsługuje 4 głośniki zwykłe + 1 głośnik niskotonowy.
- Obłsuguje zmieniarkę CD
Poniżej przedstawiam pełny schemat i rozkład pinów w tym radiu.
http://fiesta-mk6.pl/in/fora/schematt.jpg
Widziałem na tym froum i nie tylko pytania o możliwość instalacji wzmacniacza do tego radia. Sam zamierzam się zmierzyć z tym tematem w praktyce, ale od razu napiszę:
- wzmacniacza nie zainstalujemy bezpośrednio pod radio.
Potrzebne są adaptery z wyjściami RCA. W sprzedaży są takie np na Allegro po 18zł sztuka. Potrzebne są dwa konwertery dla przednich i tylnych głośników.
Jak już wspomniałem radio ma pin sterujący wzmacniaczem. Jak więc zainstalować wzmacniacz?
Instalujemy wzmacniacz np w bagażniku.
Prowadzimy przewód zasilający z akumulatora do wzmacniacza
Prowadzimy przewód sterujący z wtyku radia do wzmacniacza
Prowadzimy przewody RCA (4 przewody) ze wzmacniacza do adapterów.
Adaptery wpinamy do wtyków głośnikowych (zamiast przewodów głośnikowych)
Głośniki podłączamy innymi kablami do wzmacniacza (każdy głośnik musi mieć nowy kabel).
Czy można doinstalować AUX gdy go nie mam?
- Można. Kupujemy AUX w sklepie audio w wtyczką dla Forda i wpinamy wtyczkę w złącze B. Gorzej jeśli mamy zestaw Bluetooth
już w aucie oraz np wspomniany system dla tylnych foteli. Wtedy musimy ręcznie odpiąć kable i wpiąć je w odpowiednich miejscach na złączu B.
Na Allegro sprzedają złącza RCA podłączane do złącza B. Pozwala to podobno podpiąć bezpośrednio wzmacniacz do radia. To nie jest jednak wyjście.
Raz, że nie możemy już użyć złącza AUX, dwa że są tyl dwa wyjścia RCA, więc tlyko dwa głośniki podłączymy, no i trzy że sygnał nie jest silny.
Ja rozwiązanie to odradzam.
Witam
Czy wiadomo coś o spolszczonej wersji menu :568: ?
Sterowanie subwooferem, ciekawe ale opcji w menu nie widzę, Czy sygnał jest niski po RCA dla suba aktywnego, czy wysoki i jakiej mocy ?
Jak na razie radyjko całkiem całkiem :one:
slawomirro 05-06-2017, 22:36 Witam
Czy wiadomo coś o spolszczonej wersji menu :568: ?
Jest taka możliwość, znlazłem taką stronę:
http://www.uczymyautapolskiego.pl/produkty/ford.html
Sterowanie subwooferem, ciekawe ale opcji w menu nie widzę, Czy sygnał jest niski po RCA dla suba aktywnego, czy wysoki i jakiej mocy ?
:
Też nie widzę takiej opcji w menu, być może ona się pojawia po podłączeniu, tak jak nie ma opcji balansu przód/tył gdy są tylko dwa głośniki. Niemniej instrukcja też milczy na ten temat. Raczej stawiam, że jeśli podłaczymy, to będzie działać i jedynie opcja "bass level" zmieni coś.
Sygnał raczej wysoki. (dla RCA przecież potrzebne są do tego radia adaptery).
mam taką nawigację w focusie
http://allegro.pl/radio-cd-blaupunkt-nawigacja-ford-mondeo-mk3-lift-i6683988189.html#imglayer
da się to jakoś uruchomić ? jest w środku jakaś płyta ale 2004r
co trzeba zrobić żeby to zadziałało?
iAntonio 03-07-2018, 17:55 - Wspiera Bluetooth, ale nie posiada wbudowanego odbiornika
Odkurzam temat, ponieważ od niedawna jestem posiadaczem Fokusa z radiem Blaupunkt Trevel EX.
Co oznacza cytowane zdanie i jak uruchomić Bluetooth?
slawomirro 03-07-2018, 17:59 Co oznacza cytowane zdanie i jak uruchomić Bluetooth?
To, że potrzebujesz zewnętrznego modułu BT by cieszyć sie obsługą telefonu. Współczesne radia mają to wbudowane, Travelpilot EX - nie ma.
iAntonio 03-07-2018, 18:32 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)
Pozwolę sobie zapytać jeszcze o ustawienia czasu w tym radio.
Szukam po całym guglu i nie mogę znaleźć.
Chodzi o to, że kiedy ustawię czas w radio nie zmieni to czasu w kompie auta.
Raz mi się to udało jakimś cudem.
Jeśli nie zmieni czasu w kompie to na drugi dzień radio pobierze czas z kompa.
Witajcie . Czy ten model radia jest zamienny miedzy modelami Forda?
Po zakupie F Fusion 2008 z radiem 5000C i kombinacjach z BT (telefon łączy się z ford audio lecz radio nie reaguje) odkryłem, że ktoś podmienił radio (mam kartę z kodem do C307 sn. BP0512... ,wtyczka gps za radiem, radio 5000c z 2006 auto z 2008) na niższy model. Chcę odzyskać BT w aucie i myśle o zakupie Blaupunkt TravelPilot EX i z tąd te pytanie. Pozdrawiam forumowiczów.
podepnę się jest możliwość uruchomienia nawigacji w tym radiu?
slawomirro 18-07-2018, 16:33 Chodzi o to, że kiedy ustawię czas w radio nie zmieni to czasu w kompie auta.
Raz mi się to udało jakimś cudem.Jeśli nie zmieni czasu w kompie to na drugi dzień radio pobierze czas z kompa.
Zmiana czasu w radiu nie zmienia czasu w komputerze.
Zmiana czasu w komputerze zmienia czas w radiu.
Radio pobiera czas z sieci radiowej i taki ustawia. Możesz ustawić inny, ale po ponownym włączaniu radia, będzie czas lokalny.
Witajcie . Czy ten model radia jest zamienny miedzy modelami Forda?
Po zakupie F Fusion 2008 z radiem 5000C i kombinacjach z BT (telefon łączy się z ford audio lecz radio nie reaguje) odkryłem, że ktoś podmienił radio (mam kartę z kodem do C307 sn. BP0512... ,wtyczka gps za radiem, radio 5000c z 2006 auto z 2008) na niższy model. Chcę odzyskać BT w aucie i myśle o zakupie Blaupunkt TravelPilot EX i z tąd te pytanie. Pozdrawiam forumowiczów.
Bez problemu zamontujesz z pełną funkcjonalnością BT/sterowania z kierownicy zamiast radia Ford 5000C poniższe radia:
Ford 1500 (bez BT, seryjnie montowane w Transitach)
Ford 6000 CD
Ford 6000 CDC
Blaupunkt TravelPilot EX
Sony C307 MP3
Sony C307 6CD
oraz 1DIN:
Becker BE 7950 Indianapoliis Pro
podepnę się jest możliwość uruchomienia nawigacji w tym radiu?
Tak, jest. Są nawet mapy polskie. Ale nawigacja jest szalenie mało intuicyjna i bardzo nie polecam.
To może i ja coś dorzucę w temacie :)
Używam tego EX... a od 2010 roku , po jakimś czasie oddałem do spolszczenia i wgrania najnowszego softu i język polski więc wysyłałem do http://www.audiomaniak.eu/kontakt/ chyba w 2012 roku .
Do dziś sprawuje się super lecz po wymianie na konwers + ze zmodyfikowanym softem 1122 radyjko ani nawigacja nie współpracuje z wyświetlaczem konwers+ wcale nie ma nawet ikon na konwersie choć radyjko super gra .... właśnie trafiłem na dość szczegółową instrukcje obsługi w pdf i jest tu wiele ciekawych informacji
dotyczących EX .https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/Owners/Service%20and%20Maintanance/uzytkowanie-pojazdu/archiwum-instrukcji/instrukcie-obs%C5%82ugi-stare-modele/DOC-pobierz_instrukcie_obslugi_systemow_audio_starsze_ modele.pdf
dawidpl7 23-06-2019, 10:31 Zakupiłem okazyjnie radio Travelpilot EX z tym że ma problemy z płytami CD, przy włączeniu pokazuje CD Error po czym nawet nie można włożyć płyty, wejście jest jakby zablokowane, ktoś miał podobny problem i wiem jak temu zaradzić?
ChceMiecCMAXa 29-06-2019, 10:32 Jaki separator antenowy będzie pasować do tego radia?
oraz
Czy to radio jest 1- czy 2 - DIN ?
Bez problemu zamontujesz z pełną funkcjonalnością BT/sterowania z kierownicy zamiast radia Ford 5000C poniższe radia:
Ford 1500 (bez BT, seryjnie montowane w Transitach)
Ford 6000 CD
Ford 6000 CDC
Blaupunkt TravelPilot EX
Sony C307 MP3
Sony C307 6CD
oraz 1DIN:
Becker BE 7950 Indianapoliis Pro
Chciałem się tylko upewnić, czy do Focusa MK2 2005 r podejdzie Blaupunkt Travelpilot EX, zamiast 6000 CD z np. Mondeo MK3 albo C-MAXA i czy będzie działało sterowanie z kierownicy. Pytam, bo radia z Focusa mają oznaczenie TP EX C307 a z innych modeli są oznaczane inaczej, dodatkowo pamiętam jak miałem Mondeo MK3 to joystick do sterowania pod kierownicą, trochę różnił się od tego w Focusie.
tylko z Cmaxa, MdoMk3 ma inne ramki
zakładaj sony poifotwe, gra o wiele lepiej
tylko z Cmaxa, MdoMk3 ma inne ramki
zakładaj sony poifotwe, gra o wiele lepiej
Ramki ma inne ale radio wygląda identycznie, tylko inne oznaczenia na naklejkach. Sony mi się nie podoba.
i jak chcesz ten trapez z Mk3 wcisnąć w prostokątny otwór Cmaxa? :>
i jak chcesz ten trapez z Mk3 wcisnąć w prostokątny otwór Cmaxa? :>
Dobre pytanie... :D Wszystko rozjaśniło się jak wsiadłem do Focusa (gdzieś w głowie siedziało mi, że tutaj też jest trapez... mój błąd sorry).
A czy to cudo z foto zabangla ze sterowaniem przy kierownicy ? :)
Tak, ale
w tym jest panel klimatronika a nie manualnej klimy
jest awaryjne
kosztuje z 500zł
mapy są max 2010r
nie wiem czy srodkowa konsola nie bedzie do przeróbki,a jeśli tak to jeszcze ramka Focusowa do tego
Jak juz iść w kasę to lepiej tak
FX po 2009roku teoretycznie nie ma kłopotów z RAM.
108635
przynajmiej jakość dzwieku baardzo na plus.
To mi pasuje, bo mam climatronic 2-strefowy, na nawigacji w sumie mi nie zależy, potrzebuje to właśnie do Focusa MK2 z 2005 r. Rozumiem, że kostki od radia i klimy to plug&play ?
Kojarzysz co konkretnie się sypie w nich ?
Temat:
NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć
matgiver 06-01-2020, 21:18 Koledzy, czy udało się komuś założyc moduł bt vc usb do radia Blaupunkt travelpilot EX? Chce dokupic taki: cs7t-14d212-ag, ale nie wiem czy będzie to funkcjonowac. Zależy mi na streamingu muzyki z telefonu.
EX występowały z fabrycznym modułem BT i na pewno był to tylko BT/VC
BT streaming wystepuje po 2008roku wiec w EX zapomnij o tym.
matgiver 06-01-2020, 21:52 No to nie pocieszyłeś, czyli bez zbędnych kombinacji muszę kupic adapter https://allegro.pl/oferta/zlacze-adapter-bluetooth-12v-jack3-5-aux-in-14747-8689017639?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=Sprz%C4%99t+car+audio&gclid=EAIaIQobChMI14SZt_zv5gIVA0kYCh2nnACiEAQYASAB EgLa2PD_BwE i wpiąc go w złacze aux i będzie po temacie.
będzie po temacie
spróbuj :)
wyrzucisz szybciej niż bedzie trwała przesyłka.
matgiver 06-01-2020, 22:02 Sądzisz, że aż taka lipa z tego wyjdzie? A przy okazji, te EXy Wam również wyłączają się przy rozruchu? Kupiłem nowy akumulator dokładnie taki jak przychodzi z katalogu (85Ah), silnik pali bez problemu, a to radio za każdym razem resecik. Padają w radiu jakieś kondensatory czy co?
podłącz cos po AUX a potem scisz i spłaszcz dźwięk zeby osiągnąć jakość połączenia BT przez ten adapter.
Bump: podłącz cos po AUX a potem scisz i spłaszcz dźwięk zeby osiągnąć jakość połączenia BT przez ten adapter.
Witam
Na c h o m i k u jest mapa DE z 2008 pod Travel pilota w a niej firmware z 2003 na 2007 rok do radia. Wypaliłem, wgrałem i działa lepiej :). Ja słucham radia i MP3, a tu niektórzy pisali, że nie odtwarza w 320bit rate g:D Odtwarza i to jeszcze jak. Radio ma moc i najlepiej gra w głośnikami niebieskimi 25Wat
matgiver 07-01-2020, 18:56 Na c h o m i k u a masz linka działającego?
a masz linka działającego?
Szukaj pod taką nazwą:one:
BlauTraPiE_2008-RzeziO
Kamilio2406 10-05-2020, 13:31 .....
Magikiem od EX to nie jestem , ale dobry soft i spolszczenie mam zainstalowane do niego i jestem zadowolony bo dość dobrze odbiera . Z kolei problem bo nie współpracuje z konwers plus (w czerwonym konwersie ładnie pokazywał np. nawigacje ). Co masz na myśli pisząc podrasować.
którą wersję softu masz w tym radyjku ? nowsza niż 07.05.16 ?
Gdzie można ją zdobyć ?
Hej. Temat moze i byl walkowany kilka razy ale w latach 2008->. Chcialbym zaktualizowac oprogramowanie w navi Blaupunkt Travelpilot EX. Nigdzie nic nie moge znalezc na ten temat. Jak moge zdobyc najnowszy soft? Co jest potrzebne? Nigdzie nie ma aktualizacji do mojego numeru radia. Nawet na stronie blaupunkta.
Pomozecie?
Do EX to temat pewnie umarł z chwila wprowadzenia FX, czyli od minimum 10lat nic świeżego nie będzie.
Dzieki. Tak myslalem, a powiedz mi czy FX podejdzie zamiast ex?
EX jest w prostokącie
więc potrzebny FX w prostokącie
da radę wymienić
są takie
albo wymiana ramki na owalną i wtedy owalny FX
albo od razu wymiana na NX
Dzieki za szybka odpowiedz. ;)
Czyli NX to najlepsze radia? Da rade wymienic bez wiekszych kombinacji? NX to zupelnie inny ksztalt tak?
FX podejda ale czy wszystko bedzie dzialac jak trzeba? Ma obsluge BT/VC? Moje EX ma.
Noi jeszcze jedno pytanie. Zeby grala muzyka po BT to musze wymienic modul BTrowniez?
temat długi i wałkowany często
demontaże, wymiany, konfiguracje, wszystko to da radę zrobić bez wycinania plastików i druciarstwa
robiłem to, mam graty
wszystko da radę, ale koszty zniechęcają większość pytających
ogólnie przygotuj się że do wymiany będą
kosze, ramki, jednostki audio
instalacje, moduły BT
konfiguracja auta
Dzieki.
Czyli podsumowujac: Jak chce zmienic na FX to przerobka, na nx przerobka.
Tak?
nie ma opcji plug and play.
przeczytaj co napisałem #4
tak samo jak z tym sony
120014
a przecież wszyscy robią tak
(zdjęcie z tematu obok)
https://i.ibb.co/0QxKZ23/191239907-10161037392413136-8356778936277458161-n.jpg
Dziekuje ci.
Czyli moge wymienic i funkcjonalnosc zostanie.i sterowanie z kierownicy i obsluga vc/bt ?
sterowanie z kierownicy bedzie
czy FX obsłuzy stare moduły BT, nie wiem, ja sie juz modułami mono staram nie zajmowac.
VC stereo zadziała
BT Audio z USB obsługuje
120015
Super dzieki.
Pobawie sie z FX ,zalezy mi na tym zeby muza nie szla po AUX. Wiec bedzie trzeba dokupic usb.
A czy dobry pomysl to,ze zainwestuje w modul bt z innego auta z obsluga muzyki przez bt i najpierw sprawdze czy moj Ex obsluzy to? Moze sie to wiazac z aktualizacja softu pewnie. Potem zmienie radio bo modul i tak i tak musze kupic.
Co myslisz?
Gdzie w galaxy montuja moduly bt?
Ślepy tor, BT Audio jest od drugiej połowy 2008r i nawet FXy wymagały aktualizacji.
EX nie obsłuży nawet VC stereo.
na 100% instalacja jest mono, więc do przerobienia
Moduł do kupienia
radio do kupienia
przykład Nxa
120016
MOJ EX posiada firmowy modul bt i vc. Wiec myslisz ze modul bt z obsluga muzyki przez bt nie bedzie obslugiwany?
Nie będę się powtarzać, wszystko już zostało napisane.
Ok. Czyli zostaje wymiana radia i dokupienie modulu. A bawiles sie tymi radiami niby dedyiowanymi z nawigacja, kolorow. Wyswietl. I androidem? Jest sens?
minimum 1k na samą jednostkę i sporo rzeczy do ogarnięcia zanim jakoś zacznie działać
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=205214
A powiedz mi gdzie w galaxy mam szukac modulu bt? Gdzie on jest schowany?
darodg111 15-02-2022, 18:09 Witam.
To mój pierwszy post na tym forum.
Nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi
więc odwiedziłem was bo szukam aktualizacji do mojego radyjka, głownie chodzi mi o język polski ale wyczytałem też że jest opcja aktualizacji by puszczać muzykę z telefonu bezprzewodowo na radyjku perzez BT.
Proszę o namiary gdzie znajdę takie aktualizacje lub sprostowanie jeżeli się mylę.
Pozdrawiam
Witam serdecznie, czy któryś z forumowiczów wie może za co odpowiada element ze zdjęć który znajduje się w radiach Blaupunkt travelpilot ex? Dodam że na tym elemencie od środka znajduje się jakiś scalak, na temat którego nic nie udało mi się znaleźć, a w tym samym modelu radia ustawiany jest pod różnymi kątami.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220506/80ad9aa07f93d85865581c8aa71897c9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20220506/d691ba7394c89c68f946b562cc03e82b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20220506/2fd7911dff8a34ad8256a38bd93cd66f.jpg
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Pewnie blokada napędu na czas transportu
Pewnie blokada napędu na czas transportuRaczej nie, to nie są przypadkowe kolory , każdy kolor to inny kąt, stopnie są napisane na tych kółkach.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
tenio1991 05-08-2022, 22:46 Witam Panowie.
Od początku borykam się z problemem mojego ex travelpilota w moim s maxie. A mianowicie wygląda na to że cd nie dostaję prądu. Tasiemki sprawdzałem wszystko siedzi, a i piny też nie są połamane, a pomimo to cd nie odpala. Płyty nie chce wciągnąć ani oddać, jest cisza. I tu też moje pytanie czy ten plastik z boku co kolega wyżej zamieścił może mieć jakieś powiązanie z tym zniknięciem napięcia
Witam,
Nie wiem czy temat żyje ale spróbuję - posiadam Mondeo MK3 z radiem EX i modułem BT, w międzyczasie posiadałem kilka telefonów które bez problemów łączyły się z radiem ale wygląda na to że doszedłem do limitu urządzeń skonfigurowanych w radiu / module BT - Niestety w opcjach radia nie posiadam funkcji DEBOND o której wyczytałem wcześniej zatem nie mogę usunąć poprzednich spiętych telefonów a także nie mogę dodać kolejnych.
Stąd pytanie - jak podłączyć kolejny telefon pod radio przez BT?
Dzieki
|
|