Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Konwerter Hi-Lo fabryczne radio

lubelskikoksu
30-07-2017, 01:32
Witam!
Mam problem z konwerterem Hi-LOW. Model Hollywood HLC-1, który po podłączeniu wyrzuca wzmacniacz w tryb protect. Kolejny adapter KICX HL 330 po podłączeniu wszystko działało, jednak po jakiś 2-3 min subwoofer przestał grać. Sprawdziłem przewody sygnałowe oraz zasilanie i wszystko teoretycznie jest w porządku. Wzmacniacz załącza się normalnie natomiast subwoofer w ogóle nie gra. Sprzęt był również sprawdzany na innym radiu z wbudowanymi wyjściami RCA i wszystko działało. Nie wiem czy wina jest konwertera czy leży po innej stronie. Próbuję podpiąć się pod fabryczne radio Sony CD z Forda S-Max z 2008r. Adapter jest wpięty w przewody głośnikowe z tyłu bezpośrednio za kostką z radia. W aucie są wymienione głośniki, z przodu mam Audiosystem MX165 3 omowe, natomiast z tyłu Hertz DSK 165 4 omowe. Czy ktoś miał podobny problem i jest w stanie pomóc? Jak ewentualnie dokonać jeszcze diagnostyki sprzętu? Jakie powinny być napięcia wyjściowe z konwertera na przewodach RCA? Nie mam ochoty kupować kolejnego adaptera z nadzieją, że może zadziała.
Z góry dzięki za pomoc.

SLIWKA
30-07-2017, 12:59
Może jest problem ze zbyt dużym poborem z wyjśc głośnikowych? Adapter też potrzebuje troche mocy. Masz bardzo dobre glośniki które powinny być zasilone wzmacniaczem a nie radiem. Nie wykorzystujesz ich w 100%. Odłacz glośniki w które jest wpięty adapter sprawdz prace adaptera bez dodakowego obciązenia wyjścia na głośniki.

wilczak
31-07-2017, 11:06
Wyprowadź sygnał lowlevel z radia, w sony da się to zrobić, kolega rumunn95 podpowiedział mi jak to zrobić i wzmak gra

lubelskikoksu
31-07-2017, 16:39
Odłacz glośniki w które jest wpięty adapter sprawdz prace adaptera bez dodakowego obciązenia wyjścia na głośniki.
Dzięki za radę! Sprawdziłem i jednak przy wypiętych tylnych głośnikach załącza się ten konwerter Hollywood bez przejścia wzmacniacza w tryb protect. Ten drugi działa bez zarzutu. Natomiast okazało się, że winowajcą jest głośnik, który okazał się spalony. Chwile pograł i bez większego "huku" przepalił się. Czy winą mogło być za małe napięcie przekazywane przez konwerter w skutek większego poboru przez niefabryczne tylne głośniki? Teoretycznie jest to tylko sygnał, a wzmacniacz jest dobrany z lekkim zapasem.

Wyprowadź sygnał lowlevel z radia..
Masz jakiś tutorial czy pisać bezpośrednio do rumunn95?

Mam jeszcze takie pytanie o przewód remote. U siebie podłączyłem pod przewód od sterowania anteny w kostce ISO, natomiast tam otrzymuję napięcie dopiero po zapłonie, a nie udało mi się zlokalizować przewodu który dawałby napięcie po pierwszym przekręceniu kluczyka. Próbowałem też podłączyć do wyjść radiowych (12v acc/sterowanie wzmacniaczem), ale bezskutecznie.

SLIWKA
31-07-2017, 19:46
Remote zrob sobie po zapalniczce np. po otwarciu auta masz juz zasilanie wzmacniacza. A po zamknieciu auta przynajmniej u mnie mam napiecie na zapalniczne przez okolo 5 min. W stanie jałowym wzmacniacz zasilany az tak duzo pradu nie pobiera abys mial problemy z rozruchem. To jest schemat moze sie przydac. http://i66.tinypic.com/119ntcn.jpg

lobuz123
31-07-2017, 21:36
Hej koksu �� pisałeś do mnie chyba na sca. U siebie konwerter mam spięty w tylne lewe drzwi bez rozlaczania głośnika. Remote mam podłączone pod elektryczną regulację fotela z wpietym wlacznikiem abym mógł jak bym chciał posłuchać muzyki z sub na wył. silniku. Konwerter z wzmacniaczem ładnie schowane w schowku podłodze. Sub w bagażniku. Żebyś był bliżej z chęcią pomógł bym ogarnąć car audio.

wilczak
01-08-2017, 11:27
ja remote wyciągnąłem z kostki zza radia ale zabijcie mnie nie pamiętam który pin, napewno to było złącze A lub B

a tak z innej beczki jak wstawione suby do bagażnika?

lubelskikoksu
02-08-2017, 07:34
Dziękuję Panowie za pomoc. Jeżeli chodzi o remote to narazie pozostawiam go podpiętego pod styk nr.14 od sterowania anteny, który jak się okazało daje napięcie po zapłonie oraz po pierwszym przekręceniu kluczyka z włączonymi światłami pozycyjnymi. Właśnie myślałem nad tym żeby wpiąć na stałe w 12V i dołączyć do tego jakiś przełącznik.
a tak z innej beczki jak wstawione suby do bagażnika?
Skrzynia wstawiona w rogu w bagażniku.

wilczak
02-08-2017, 08:12
foto proszę :)