Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] wymiana uszczelki miski olejowej

tocamartin
05-08-2017, 15:10
witam.
chciałbym wymienic uszczelkę/silikon w misce olejowej.
mam nieszczelność na 3 śrubach- olej kapie. Szukałem jakiś wskazówek jak to zrobić.
Śruby (z czuciem) dokręciłem ale to nic nie dało
Ktoś może już przerabiał temat wymiana miski olejowej lub uszczelki w misce???
Potrzebowałbym jakies porady jak sie za to zabrać lub jakis opis krok po kroku.
dziekuje z góry

mtsl
05-08-2017, 19:31
Pomogę tyle że podpowiem że jest tam silikon ;-)

aurerum
05-08-2017, 21:57
jeśli jesteś pewien że kapie tylko spod miski ,to chyba nie ma tam żadnych niespodzianek. Odkręcasz śrubki usuwasz stary silikon, a potem składasz wszystko z powrotem

jarros
05-08-2017, 22:03
Proponuję użyć do klejenia
MASA USZCZELNIAJĄCA SILIKON VICTOR REINZ REINZOSIL.
Żadnych czerwonych silikonów. Porażka.

tocamartin
06-08-2017, 14:53
Odpowiadam późno bo miałem problemy z Internetem.
Właśnie nie wiem dokładnie wynikom czy masa uszczelniająca czy uszczelka.
A propos odkrecania. Wiem dokładnie skąd kapie. Dwie sroby są nieszczelne, a dwie się "pocą".
Widziałem że do miski jest jesczcze cos przykrecone.
Widziałem opisy innych aut i tam pisali żeby na coś tam zwrócić uwage czy co najpierw odkrecic, a opisu mondeo nie spotkałem. Dlatego pytam.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Ps VICTOR REINZ REINZOSIL. Ile muszę mieć? 100 ml, 200 ml?

aurerum
06-08-2017, 18:55
jeśli kapie tylko spod śrub od miski, to odkręcasz tylko miskę. Ta druga część jest przykręcona osobno tak ,że nie ma obaw że Ci spadnie.Należałoby odkręcać śruby na krzyż. Śruby dokręca się siłą 25nm i też na krzyż zaczynając od środka miski

tocamartin
06-08-2017, 19:04
jeśli kapie tylko spod śrub od miski, to odkręcasz tylko miskę. Ta druga część jest przykręcona osobno tak ,że nie ma obaw że Ci spadnie.Należałoby odkręcać śruby na krzyż. Śruby dokręca się siłą 25nm i też na krzyż zaczynając od środka miskiNo chodzi tylko o śruby od miski. O jakiej drugiej części mówisz? A jeśli chodzi o tą masę uszczelniająca nie wiesz jaką ilość mam kupić, 100ml czy 200ml? Będę to robił pierwszy raz.

jarros
06-08-2017, 19:23
Ja w Peugot 206 1.1 dawałem Reinz na miskę i dla pewności też na blok (bo strasznie kiepskie dojście) i jeszcze ok pół tubki zostało.
Ale muszę sprawdzić jaka to pojemność tego była.
Robiłem to w styczniu. I do dnia dzisiejszego wsio ok.

aurerum
06-08-2017, 19:31
myślę że 100 ml wystarczy. Poniżej masz fotkę

tocamartin
07-08-2017, 05:33
myślę że 100 ml wystarczy. Poniżej masz fotkę1. A powiedz mi, po nałożeniu masy uszczelniającej na miskę, muszę czekać jakieś parę minut czy od razu skręcam wszystko do kupy?
2. Olej zaraz tego samego dnia mogę wlać z powrotem do silnika czy na drugi dzień?

aurerum
07-08-2017, 06:44
Ad.1.Od razu skręcasz wszystko do kupy
Ad.2.Ja zazwyczaj czekam jeden dzień, żeby wszystko ładnie zastygło.Na opakowaniu masz podany czas schnięcia tej masy uszczelniającej .
A tu masz fotkę w jakiej kolejności kręcić śrubki miski.
4 śrubki od frontu przy kole pasowym dokręcasz siłą 10nm

tocamartin
11-08-2017, 15:58
Ad.1.Od razu skręcasz wszystko do kupy
Ad.2.Ja zazwyczaj czekam jeden dzień, żeby wszystko ładnie zastygło.Na opakowaniu masz podany czas schnięcia tej masy uszczelniającej .
A tu masz fotkę w jakiej kolejności kręcić śrubki miski.
4 śrubki od frontu przy kole pasowym dokręcasz siłą 10nmWidziałem że do miski olejowej jest przykrecony kompresor od klimy. Jak go odkrece to pasek mi się zluzuje. Jak to później poskładać do kupy?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170811/76c8098aedbb73f52796af57684466f4.jpg

aurerum
11-08-2017, 20:49
lepiej ściągnąć pasek będzie łatwiej.Jak ściągniesz pasek to będziesz mógł odchylić kompresor, a na założonym pasku raczej to będzie nie możliwe

tocamartin
11-08-2017, 20:57
Już po robocie. Metoda prób i błędów, jakoś poszło.
Nie wiem czy dobrze zrobiłem z tą masa uszczelniająca. Nalozylem na czystą powierzchnię wezyka, odczekalem 10 min i skleilem. Nie wiem. Sprawdzę po próbnej jeździe ;).
5h walki z bratem.

aurerum
12-08-2017, 17:07
jak już wiesz jak , to następnym razem pójdzie szybciej.

tomn222
06-12-2017, 17:13
To ja się podepnę pod temat. Silnik 1.6 16V. Wyszła korba bokiem na 3 cylindrze i robię "sekcję zwłok". Głowicę ściągnąłem bez problemów. Ale miski nie mogę ruszyć. Silnik ma "na stole" dostęp bez problemu i mogę się nad nim znęcać bo to złom.

Miska jest przyklejona na czarny silikon (było tak fabrycznie czy to jakiś drut?). Odkręciłem wszystkie śruby i ani drgnie. Mogę walić młotkiem, próbować wbić śrubokręt pomiędzy miskę a blok i nic. Są jakieś sposoby na odklejenie tego? Ona nie jest mocowana "na suwak" czy coś takiego?

blockout
05-09-2018, 10:53
Witam, a w mondeo mk4 2.0 tdci 2007r jak wygląda sprawa ze ściągnięciem miski ?

kngstn
27-12-2020, 15:29
Mam w moim nowym 12 letnim mondeo (2.0 tdci 115KM 260kkm) kilka rzeczy do zrobienia po zakupie. Uszczelka misy olejowej do zrobienia i turbo za niedługo do regeneracji. Oprócz tego jeszcze świece żarowe do wymiany. Zwrócić na coś uwagę szczegolnie przy okazji najbliższych napraw? Zlecić coś dodatkowo do zrobienia, jak już auto bedzie u mechanika? Jakieś klasyczne problemy tego auta/silnika przy tych przebiegach?

krixpl
16-07-2022, 09:04
Witam,

Uszkodziłem miskę olejową, kupiłem nową i mam ogromny problem z demontażem starej. Odkręciłem wszystkie śruby na 10mm, dwie na 12mm i dwie na 13mm od strony skrzyni oraz cztery 8mm od strony rozrządu. Próbuje podważać miskę od rogu ale nawet nie chce drgnąć. Czy powinienem coś jeszcze odkręcić bądź zluzować? Może ją coś jeszcze po za silikonem trzyma?

Silnik 2.0 benzyna 2008 rok.

Pozdrawiam.

krixpl
25-07-2022, 13:48
Witam,

Uszkodziłem miskę olejową, kupiłem nową i mam ogromny problem z demontażem starej. Odkręciłem wszystkie śruby na 10mm, dwie na 12mm i dwie na 13mm od strony skrzyni oraz cztery 8mm od strony rozrządu. Próbuje podważać miskę od rogu ale nawet nie chce drgnąć. Czy powinienem coś jeszcze odkręcić bądź zluzować? Może ją coś jeszcze po za silikonem trzyma?

Silnik 2.0 benzyna 2008 rok.

Pozdrawiam.
Trzymają tylko te śruby, szarpnąć łychą w rogu od strony chłodnicy i skrzyni bo tam jest luz i poszło :)