Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] 1.6 przytyka się silnik

Anomander
18-08-2017, 12:45
Witam.
Kupiłem w 2016 roku Forda Focus kombi 1,6 benzyna silnik Ti-VCT
Mam aktualnie przejechane 16000 km. Auto dalej na gwarancji. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że zdarza się na 1 lub 2 biegu że silnik jakby przytyka. Tzn jak wrzucam 1 lub 2 i dodaję gazu to moc rośnie tylko przez chwilę a później mimo, że dodaję gazu auto nie przyśpiesza. Gdy tylko na sekundę puszczę gaz to silnik zaczyna pracować normalnie. Takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko ale jednak mnie niepokoją. Miałem już z 10 takich przypadków a żona drugie tyle. Nie ma znaczenia czy silnik był ciepły czy zimny. Ciężko więcej zaobserwować bo jak mówię zdarza się to rzadko. Czy ktoś wie może co to może być. Czy to jakaś wada fabryczna czy jakaś poważna sprawa. Zastanawiam się czy jechać do serwisu bo mam jeszcze gwarancję, gdyż auto nie ma nawet roku. Tylko, że duży samochód jest mi potrzebny i oddawanie go średnio mi pasuje. Ktoś może polecić mi jakiś serwis na śląsku? Byłbym wdzięczny za pomoc/rady. Pozdrawiam.

Hooch180
18-08-2017, 15:39
Filtr paliwa lub padająca pompa paliwa. Są jakieś błędy na komputerze?

bossy
18-08-2017, 21:26
Witam.
Mam aktualnie przejechane 16000 km. Auto dalej na gwarancji. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że zdarza się na 1 lub 2 biegu że silnik jakby przytyka. Tzn jak wrzucam 1 lub 2 i dodaję gazu to moc rośnie tylko przez chwilę a później mimo, że dodaję gazu auto nie przyśpiesza. Gdy tylko na sekundę puszczę gaz to silnik zaczyna pracować normalnie. Takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko ale jednak mnie niepokoją. Miałem już z 10 takich przypadków a żona drugie tyle. Nie ma znaczenia czy silnik był ciepły czy zimny. Ciężko więcej zaobserwować bo jak mówię zdarza się to rzadko. Czy ktoś wie może co to może być. Czy to jakaś wada fabryczna czy jakaś poważna sprawa. Zastanawiam się czy jechać do serwisu bo mam jeszcze gwarancję, gdyż auto nie ma nawet roku. Tylko, że duży samochód jest mi potrzebny i oddawanie go średnio mi pasuje. Ktoś może polecić mi jakiś serwis na śląsku? Byłbym wdzięczny za pomoc/rady. Pozdrawiam.

Czy to jest silnik 105km?
Mam dokładnie to samo z tym przytykaniem. Bylem juz w serwisie z tym ale nic nie wymyślono.
Nie ma żadnych błędów w komputerze.
Wiedza o tym problemie bo już kilka osób się z tym zglosiło.
Mi przytyka go tylko wtedy gdy np jade następnie się zatrzymam po jakimś czasie odpale go znowu i wtedy go przytka.
Nigdy tego nie zrobi przy pierwszym odpaleniu kiedy chodzi na saniu.
Jak go przytka wystarczy przegazować i problem znika.
Moj samochód też jest z 2016 roku dokładnie z listopada

Anomander
18-08-2017, 21:48
Dokładnie silnik 105 KM i też z listopada 2016 roku.
W komputerze nie ma żadnych błędów.
Natomiast czy sytuacja występuje tylko przy ponownym uruchomieniu to nie zwróciłem uwagi.

A w jakim serwisie byłeś i czy wiesz co ci sprawdzali?
Rozumiem, że nie masz pomysłu co z tym zrobić?

bossy
18-08-2017, 22:37
Dokładnie silnik 105 KM i też z listopada 2016 roku.
W komputerze nie ma żadnych błędów.
Natomiast czy sytuacja występuje tylko przy ponownym uruchomieniu to nie zwróciłem uwagi.

A w jakim serwisie byłeś i czy wiesz co ci sprawdzali?
Rozumiem, że nie masz pomysłu co z tym zrobić?

Byłem w ASO na gwarancji była robiona diagnostyka komputerowa i sprawdzana możliwość aktualizacji softu sterownika silnika, ale niestety nie ma nowego softu do tego silnika.
Ani ja nie mam pomysłu, ani ASO

Pozdrawiam

Lukasp85
21-08-2017, 13:06
Z przytykaniem się to ostatnio przy upałach wiele osób się skarżyło, ja na swojego 2.0 Duratec także. Posprawdzałem czujniki, katalizator, pompę paliwa i nic nie wyszło. Dziś jak jest chłodno na zewnątrz, auto jeździ i nic go nie przytyka.

groszekbmx
22-08-2017, 09:08
Mam dokładnie ten sam problem, po wymianie kata przy przebiegu 8 k nic nie pomogło.

Bump: Mam dokładnie ten sam problem, po wymianie kata przy przebiegu 8 k nic nie pomogło.

zombie6
22-08-2017, 09:44
Takie "przytykania", w upale, przy silniku wolnossącym, szczególnie z włączoną klimą jest normalne. Miałem tak w każdej Hondzie.

bossy
22-08-2017, 23:22
Takie "przytykania", w upale, przy silniku wolnossącym, szczególnie z włączoną klimą jest normalne. Miałem tak w każdej Hondzie.

Tylko problem w tym że to przytyka bez włączonej klimy

zombie6
23-08-2017, 06:27
Bez włączonej też miałem czasem, zależy jakie to "przytykanie"....

groszekbmx
23-08-2017, 11:39
Wygląda to następująco, jedynka - ruszasz przejeżdżasz 20 m obroty rosną i nagle bum silnik hamuje. Zrzucasz bieg albo wrzucasz 2 i jedzie normalnie.

maciaba
23-08-2017, 21:21
Podobno wyszła partia wadliwych sond lambda właśnie w 1,6 Ti-VCT. Korespondowałem z użytkownikiem co miał podobny problem i ASO wymieniło sondę bo się mocno uparł. Dopiero później ASO dzwoniło do niego przyznać się, że taka sytuacja ma miejsce bo coraz więcej klientów się zgłasza.

Czy ten objaw pojawia się zawsze krótko po odpaleniu?

bossy
23-08-2017, 22:30
Podobno wyszła partia wadliwych sond lambda właśnie w 1,6 Ti-VCT. Korespondowałem z użytkownikiem co miał podobny problem i ASO wymieniło sondę bo się mocno uparł. Dopiero później ASO dzwoniło do niego przyznać się, że taka sytuacja ma miejsce bo coraz więcej klientów się zgłasza.

Czy ten objaw pojawia się zawsze krótko po odpaleniu?

To pojawia się z reguły przy drugim odpaleniu. Jak uruchomisz samochód np. po nocy problemu nie ma. Przejedziesz kawałek zgasisz silnik przyjdziesz za jakiś czas odpalasz go ruszasz i masz przytknięcie. Choć nie zawsze, czasami to nie wystąpi. Tak jest u mnie nie wiem jak inni mają. Mój znajomy ma foke z grudnia i też go ten problem już trapi. W moim przypadku problem się zaczął po ok 2500-3000 km u znajomego ok 7000km.

maciaba
24-08-2017, 08:07
Polecam wizytę w ASO, moim zdaniem to coś z sondą, coś się dzieje w chwili nagrzewania sondy.

bossy
24-08-2017, 20:33
Polecam wizytę w ASO, moim zdaniem to coś z sondą, coś się dzieje w chwili nagrzewania sondy.

Wiesz jak jest nie ma błędu nie ma problemu.
Zobaczymy co będzie mam nadzieje że sie uda coś z tym zrobic.

maciaba
24-08-2017, 21:29
Zostaw auto na tydzień i niech robią codziennie testy aż usterka wystąpi. Wiem jak jest, i wierz mi jak się uprzesz, to wygrasz.

bossy
25-08-2017, 12:28
Zostaw auto na tydzień i niech robią codziennie testy aż usterka wystąpi. Wiem jak jest, i wierz mi jak się uprzesz, to wygrasz.

Z tym zostawieniem na tydzień to może być kłopot, mam nadzieję że coś pierdzielnie za chwile i wyskoczy błąd.
No i pewnie troszkę zgłoszeń będzie więc problem zrobi się globalny. No chyba że silników ti-vct sprzedało się bardzo mało.:(

groszekbmx
25-08-2017, 13:24
Pamiętaj, jak tylko pojawi się błąd a samochód masz na gwarancji to:
1) dzwonisz na infolinię forda
2) prosisz o lawetę
3) dostajesz darmowe auto zastępcze np z wypożyczalni Panek
Nie przyjeżdżaj z problemem od razu do aso bo uziemią Ci samochód na dwa tygodnie bez zastępczego.
Ja za pierwszym razem zrobiłem jak powyżej, problemu nie naprawili więc pojechałem od razu do Aso no i dupa nie damy zastępczego bo nie zgłoszone na infolinii.

bossy
25-08-2017, 16:59
Pamiętaj, jak tylko pojawi się błąd a samochód masz na gwarancji to:
1) dzwonisz na infolinię forda
2) prosisz o lawetę
3) dostajesz darmowe auto zastępcze np z wypożyczalni Panek
Nie przyjeżdżaj z problemem od razu do aso bo uziemią Ci samochód na dwa tygodnie bez zastępczego.
Ja za pierwszym razem zrobiłem jak powyżej, problemu nie naprawili więc pojechałem od razu do Aso no i dupa nie damy zastępczego bo nie zgłoszone na infolinii.

Dzieki za radę dokładnie tak zrobię
Pozdrawiam

aham
04-09-2017, 18:28
Jan mam ten sam problem z moim focusem 1.6 105 km rocznik 2017. Poobserwowałem go trochę i zauważyłem, że to dławienie występuje przez moment zaraz po ponownym odpaleniu niedogrzanego silnika. Po nocy jest ok, tak samo po całkowitym rozgrzaniu. Podejrzewam przepływomierz. Niestety nie mam teraz możliwości jeżdżenia do ASO. Dajcie znać jak uda się Wam rozwiązać ten problem.

bossy
05-09-2017, 09:09
Ciekawe czy problem dotyczy tylko jednostki 1.6 105km czy innych silników też?

groszekbmx
05-09-2017, 09:21
U mnie 1.6 125 km rownież

bossy
05-09-2017, 13:20
U mnie 1.6 125 km rownież

Czyli widać że problem dotyczy silników ti-vct, to jest większa szansa że ford coś z tym zrobi:027:

Janeczek1975
09-09-2017, 21:21
Witam .
Od niedawna jestem szczęśliwym ( jak na razie ) posiadaczem nowej foki z silnikiem 1,6 ti-vct . U mnie na ten problem nie występuję ale mam dopiero 500 km przejechane . Zauważyłem natomiast inną dolegliwość tego silnika .
Opis : Samochód na luzie , wolne obroty - wszystko ok .
Delikatnie wciskam pedał gazu - od 1100 - 2000 cały samochód zaczyna drgać ,
Powyżej 2000 drgania ustają . Nie słychać żeby silnik pracował nierówno , przerywał , albo ksztusił się . Jest to co najmniej dziwne . Podejrzewam , że to wina wariatorów , ale to tylko takie moje domysły . Przypuszczam ,że nikt normalnie nie sprawdza tak silnika i może nawet ludzie nie wiedzą ,że ten silnik tak ma ,albo to przypadłość tylko w moim samochodzie .Dlatego mam prośbę do użytkowników : Zróbcie taki test i napiszcie co się dzieje u was . Mam jeszcze Foke MK2 ze zwykłym 1,6 i ten silnik nie wpada w żadne wibracje w całym zakresie obrotów .
Życzę wszystkim zadowolenia z samochodu i bezawaryjnej jazdy .

mayor
09-09-2017, 22:33
A to podobno Ecoboosty takie złe i niedobre, nie to co sprawdzona konstrukcja wolnossaka... ;-)

pasiek
10-09-2017, 00:47
Ogólnie EB to bardzo dobre silniki i też psują się jak inne benzyny i diesle . Jak bym miał kupować benzynę to pewnie EB bym wziął.

yacekb
10-09-2017, 09:15
Delikatnie wciskam pedał gazu - od 1100 - 2000 cały samochód zaczyna drgać

dzisiaj rano sprawdziłem u siebie , silnik zimny ( 24 godz. postoju ) , po odpaleniu obroty na 1250 ( wyskalowanie obrotomierza jest chyba co 250 obr. - 1 kreska ) , drgań nie czuje , powoli podnoszę obroty do 2000 , nic nie czuję , puszczam gaz , obroty spadają na 1000-1100 w miarę grzania się silnika . Powoli ponownie podnoszę na 2000 , nic się nie dzieje , może jak bym bardzo czepialski to coś delikatnie czuć na kierownicy , ale nie żeby telepało buda .
Gdyby nie twoje uwagi wcale bym na to nie zwrócił uwagi. Przebieg mojego auta 9500 km .

bossy
10-09-2017, 09:36
A to podobno Ecoboosty takie złe i niedobre, nie to co sprawdzona konstrukcja wolnossaka... ;-)

Ja myślę że to nie wina silnika tylko jakości częśi albo norm Euro. Pomijawszy fazy rozrządu to w Focusie MK1 którego miałem takie kłopoty nie występowały. No i można popatrzeć na serwisy, kiedyś raczej nikt nie zobaczył tam stojących silników do wymiany a dziś nie jest to rzadki widok :<
A ja wybierając silnik nie brałem EB ze względu na turbo i dwumase. Uzywam samochodu w 85% po mieście. A na forum można poczytac o problemach EB i zjadaniu oleju. Więc wszystkie silniki na dzień dzisiejszy coś trapi i wszystko zależy jaki trafi się egzęplarz. No i żeby nie było że bronie wielce wolnosaki. Poprostu wymyśliłem że tam jest mniej sie do zepsucia i te śilniki zna każdy mechanik. No i porozmawiamy jak EB będą tak długo na rynku ja wolnosaki.
A problem tutaj opisywany jest raczej globalny a nie jednostkowy.
Wiec życzę Ci jak najdłuższej bezawaryjnej eksploatacji EB.

Ja też żadnych drgań nie zaobserwowałem, bynajmniej nie takich żeby całą budą trzęsło.

Pozdrawiam

mayor
10-09-2017, 10:43
Tekst był z przymrużeniem oka, wiadomo, że wszystko zależy od konkretnego egzemplarza. EB na rynku już jest z 5 czy 6 lat, to naprawdę sporo czasu i tragedii z awaryjnością nie ma. Też używam auta głównie w mieście, póki co (10k km) oleju nie bierze, a już po 5k km dostał moda z 150 na 200KM ;) przesiadłem się z wolnossaka i w życiu do takiego silnika już nie wrócę :P

Janeczek1975
10-09-2017, 13:14
dzisiaj rano sprawdziłem u siebie , silnik zimny ( 24 godz. postoju ) , po odpaleniu obroty na 1250 ( wyskalowanie obrotomierza jest chyba co 250 obr. - 1 kreska ) , drgań nie czuje , powoli podnoszę obroty do 2000 , nic nie czuję , puszczam gaz , obroty spadają na 1000-1100 w miarę grzania się silnika . Powoli ponownie podnoszę na 2000 , nic się nie dzieje , może jak bym bardzo czepialski to coś delikatnie czuć na kierownicy , ale nie żeby telepało buda .
Gdyby nie twoje uwagi wcale bym na to nie zwrócił uwagi. Przebieg mojego auta 9500 km .
Dzięki za odpowiedz .
Przy okazji pierwszego przeglądu w ASO zapytam o tą przypadłość , choć podejrzewam,że odpowiedz będzie ,coś w stylu " ten typ już tak ma " , bo w codziennej eksploatacji to nie przeszkadza . To pewnie taka sama przypadłość jak luz na półosiach/przegubach .
Zarówno w MK 2 i MK 3 z sinikiem 1,6 to występuje . Sprawdziłem . Wystarczy tylko trochę wolniej puszczać sprzęgło i nie będzie nic stukać .
Szerokiej drogi .

walu321
22-09-2017, 09:55
Witajcie, u mnie to samo, po dodaniu gazu auto traci chwilowo moc, tak jakby się przydławia, a po chwili jedzie już normalnie dalej. Silnik 1.6 125KM. Na początku myślałem, że to wina stromego wyjazdu z garażu i może jakoś paliwo nie dochodzi, ale coraz częściej obserwuję to zjawisko również na płaskim terenie. Nie pamiętam, żeby taka sytuacja występowała od razu po zakupie samochodu. Teraz po przejechaniu około 9000 km pojawia się już dość często. Również obserwuję tę przypadłość na nierozgrzanym silniku. Nie zgłaszałem tego jeszcze w serwisie, nie wiem czy da się to usunąć poprzez aktualizację oprogramowania czy też wadliwa jest jakaś część?
pozdrawiam

edmun
22-09-2017, 09:57
Czy problem występuje również w dzień na zimnym silniku przy dodatnich temperaturach?

Na zimnym silniku, w przypadku niskiej temperatury może załączać się podgrzewana szyba mimo że kontrolka na przycisku/na desce nie wskazuje że podgrzewanie jest włączone. Przy słabszych jednostkach napędowych bywa że jest odczuwalny brak mocy, przerywanie przy mocnym poborze prądu przez ten system.

walu321
22-09-2017, 09:59
Temperatura nie ma znaczenia z tego co zauważyłem. W upalne dni było to samo.

bossy
22-09-2017, 13:49
Czy problem występuje również w dzień na zimnym silniku przy dodatnich temperaturach?

Na zimnym silniku, w przypadku niskiej temperatury może załączać się podgrzewana szyba mimo że kontrolka na przycisku/na desce nie wskazuje że podgrzewanie jest włączone. Przy słabszych jednostkach napędowych bywa że jest odczuwalny brak mocy, przerywanie przy mocnym poborze prądu przez ten system.

Temperatura otoczenia w tym przypadku nie ma żadnego zanczenia. Cześciej się to dzieje jak odpolamy samochód i silnik nie rozgrzeje się do temperatury nominalnej, po czym go zgasimy i odpalimy jeszcze raz wtedy jest efekt dławienia. Jeśli silnik jest zgaszony rozgrzany i odpalony problem nie występuje. Rano po nocy też tego problemu nie ma.
Bynajmniej tak jest u mnie

yacekb
22-09-2017, 15:03
Cześciej się to dzieje jak odpolamy samochód i silnik nie rozgrzeje się do temperatury nominalnej, po czym go zgasimy i odpalimy jeszcze raz wtedy jest efekt dławienia. Jeśli silnik jest zgaszony rozgrzany i odpalony problem nie występuje. Rano po nocy też tego problemu nie ma.
Bynajmniej tak jest u mnie

Dokładnie , też to zauważyłem , miałem raz czy dwa razy .

groszekbmx
22-09-2017, 15:08
Nie posiadam podgrzewania przedniej szyby a mam ten sam problem, więc to raczej nie wina szyby :)

edmun
22-09-2017, 17:17
Ok - tak tylko zgadywałem.
Widocznie nie trafiłem :)

bossy
22-09-2017, 20:34
Mam tylko nadzieje że Ford tego tak nie pozostawi i uda się tą przypadłość naprawić.

Pozdrawiam

bossy
10-11-2017, 08:15
Kolega ma wymienione 2 sondy lambda przed katalizatorem w 1,6 125km od tygodnia i problem na razie nie powrócił. Ja mam silnik 1.6 105 i wymieniono mi jedną sonde lambda wczoraj. Na razie jest ok, ale w moim przypadku za szybko cokolwiek mówić.
Sondy wymieniono na gwarancji.
Wgląda że problem rozwiązany

Pozdrawiam.

maciaba
14-11-2017, 21:20
Mówiłem, że sonda.

bossy
15-11-2017, 00:08
Mówiłem, że sonda.

Prawda mówiłeś.
Ja nawet pytałem w ASO ale oni takiej wiedzy nie mieli i zrobić nic nie chcieli, bo nie było żadnych błędów.

FilipEbR
15-11-2017, 13:04
Prawda mówiłeś.
Ja nawet pytałem w ASO ale oni takiej wiedzy nie mieli i zrobić nic nie chcieli, bo nie było żadnych błędów.
Ja jak opisałem taki problem w ASO to od razu usłyszałem że sonda, jednak brak błędów na komputerze = brak wymiany.

bossy
15-11-2017, 14:47
Ja jak opisałem taki problem w ASO to od razu usłyszałem że sonda, jednak brak błędów na komputerze = brak wymiany.

Też słyszałem taki tekst, ale teraz mówią że problem jest znany i będą wzywać do wymiany.
Więc myślę ze wymienią tą sonde w twoim focusie.

Pozdrawiam

jurant89
04-01-2018, 22:57
witam, ja mam 1.6 125km 13tys km i na luzie mam tez drgania przy dodawaniu gazu jest taki moment co troche drga silnik i gdy spadają tez.
przy dodawaniu gazu na drugim biegu przy ok. 2.100 2.200 obr lekkie zadławienie/przerwa nie cala sekunda i wszystko wraca do normy. za miesiąc pierwszy przegląd, zobaczymy co powiedzą zgłosze te usterki. wyskakiwanie wstecznego. jadac np. w korku na prostej dordze bez dodawania gazu na drugim biegu mi szarpie autem, w seacie normalnie bez gazu na dwojce jechał. i zdazylo się z rana na minusie, przy wlaczonym ogrzewaniu na 4, wtedy wyraźnie slychac było takie falujące natężenie nawiewu przez 2sekundy, takie spadki mocy jakby. noi po wylaczeniu klimy starsznie smierdzi później, nie wiem czy tak ma być, czy cos tam zepsute, gdzies wyczytałem ze parownik do wymiany. pozdrawiam daj cie znac czy wam się zdarza

bastek_s
27-03-2018, 07:58
Od pewnego czasu zauważyłem opisywany objaw również u siebie - Focus 1,6 105KM 2017r.
Umówiłem się na wizytę w ASO - oczywiście tak jak w innych opisywanych przypadkach na tym forum - oczywiście NIC - brak błędów, zapłon nie wypada test sond ok. Na ten moment brak rozwiązania.
Zalecenia serwisu- obserwować i zgłosić się ponownie jak problem będzie występował - ewentualnie zapali się kontrolka check - wtedy ASO wystąpi do Ford Polska z prośbą o rozwiązanie.
Jest to dość denerwujące, a w niektórych sytuacjach nawet niebezpieczne - takie przytkanie podczas wyjechania na główną drogę może okazać się bardzo stresujące i niebezpieczne.
Co radzicie?

Grzegorz MX
27-03-2018, 10:26
Miałem to samo w silnikach 2.0 Hondy 155KM. Wkurzało bo dodanie gazu zdławiało czasami ruszenie takim brrrrr z wydechu. Pogarszało się zjawisko z wlaniem paliwa ze stacji z sieciówki.
Wymienili czujnik spalania stukowego. Problem ustąpił.

lukaszooo
27-03-2018, 13:12
U mnie to samo, bede robil aktualizacje pcm z BBB na BBD, zdam relacje czy cos sie zmieni.

Siwuha
27-03-2018, 17:22
Cześć
W moim Focusie 2016 1.6 Ti-VCT 125kM dzieje się tak samo (kupiłem w salonie w styczniu 2017, przebieg 5km). Zaczęło się to dziać ok września/ października - sporadycznie. Pierwszy raz na serwisie byłem w Grudniu 2017. Od razu stwierdzili że brudna przepustnica (ok 12.000 km było). Na komputerze bez błędów.Pomogło na tydzień. Kolejna wizyta na początku stycznia 2018. Nawet nie wjechałem na przegląd. Pan serwisu stwierdził, że ten silnik tak ma - musi się nagrzać do 30-40st i wtedy już śmiga. Oczywiście moje tłumaczenia, że na ciepłym tak się dzieje nie spotkały się ze zrozumieniem. Następna wizyta luty bo przegląd po roku. Miałem już nagrany filmik (który wrzucę niżej), stwierdzili, że już mają parę takich przypadków a że nie ma błędów to czekają co główny inżynier Forda wymyśli. Mieli się odezwać po 3 tyg. Zadzwoniłem sam, powiedzieli że to jest związane z ekologią i normą Euro 6 i czekają na aktualizację oprogramowania i na dzień dzisiejszy nie nie mogą zrobić.
Moje sugestie żeby wzięli auto na parę dni, potestowali, sprawdzili sondy lamba jakoś do nich nie przemówiły.
Wrzucam film, akcja od 25 sek. obroty między 500-750, w tym czasie nie reaguje w ogóle na gaz i sprzęgło. ok 3 sekundy "zawieszki".

https://www.youtube.com/watch?v=RpcUOpgVeH0&feature=youtu.be

AnK
27-03-2018, 22:03
W moim Focusie z grudnia 2017 1.6 Ti-VC T 125kM powyższy problem nie występuje, mam przejechane 10000 km. Zauważyłem że wspomaganie kierownicy jest elektryczne (brak zbiornika na płyn) a w instrukcji napisane że wspomaganie hydrauliczno-elektryczne?

wasi69
28-03-2018, 16:56
Ja mam Grudzień 2016 8 tyś przejechane i te same objawy 1.6 105 km

aham
28-03-2018, 17:31
Podejrzewam, że objawy o których piszemy mają wszystkie wolnossące. Problem w tym, że większość to auta flotowe i ich użytkownicy nie mają do tej przypadłości stosunku emocjonalnego (skoro w serwisie mówią, że jeździć bo błąd nie wyskakuje, to jeżdżą). Mnie jednak to dławienie strasznie denerwuje i gdyby nie to, że do najbliższego serwisu mam 80 km, byłbym tam codziennie. Pozostaje czekać, aż wywali błąd w komputerze lub stwierdzą w końcu, że focusy po liftingu w silnikach 1.6 ti-vct mają zamontowane wadliwe sondy i zrobią akcję serwisową.

pawelchmielecki7
28-03-2018, 18:33
Mam przejechane prawie 3500 km. Miałem podobne problemy ale ustąpiły, albo nauczyłem się z silnikiem 1,6 105 km jeździć. Moim zdaniem, ale się na tym nie znam to błąd w przełączaniu faz rozrządu. Kiedy nim jeżdżę bez kręcenia na wyższe obroty (bo wtedy problem nie występował) to wrzucam wyższy bieg. Czyli na czwórce jest zadławienie to wrzucam piątkę i samochód dostaje kopa. Nie wiem o co chodzi, nie kumam ale tak jest. Wystarczy patrzeć na to co komp podpowiada i deczko wcześniej wrzucać wyższy bieg.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

aham
28-03-2018, 18:47
Piszesz o charakterystyce pracy silnika ze zmiennymi fazami rozrządu. Podejrzewam, że problem, który jest tematem wątku jest przed Tobą. Ja pierwsze objawy faktycznego dławienia się silnika miałem po 7 lub 8 tys. km. Dławienie to występuje zaraz po odpaleniu niedogrzanego silnika, na 1 lub najpóźniej 2 biegu. W sytuacji, kiedy miałbym gaz głębiej wciśnięty to potrafi mocno szarpnąć przy odzyskiwaniu obrotów. Później praca silnika jest prawidłowa.

pawelchmielecki7
28-03-2018, 19:13
Ok rozumiem. Nie zauważyłem tego zadławienia zaraz po uruchomieniu zimnego silnika bo u mnie taka sytuacja nie występuje. A nawet jeśli by wystąpiła to obarczylbym ten efekt problemem zimnego silnika.

wasi69
31-03-2018, 17:24
Może forum mogłoby wysłać do Forda jakieś pismo informujące o znacznej liczbie zgłoszonych usterek i jakaś akcja serwisowa wymiany tej sondy by była zorganizowana.

Siwuha
03-04-2018, 21:05
ja wysłałem e-mail na kontakty@ford.com, na fejsie podają link do formularza, ale dwa razy próbowałem wysłać coś ale nie przechodziło.
E-mail z opisem co sie dzieje wysłałem 29.03, na razie cisza.
Poza tym mam wrażenie że przytykanie się pogłębią, to znaczy jest coraz dłużej i dochodzą jakieś metaliczne stuki.

bastek_s
04-04-2018, 16:53
Napisałem również, tylko że przez kontakt na fb. Dziś otrzymałem informację:
"Dzień dobry,
za pośrednictwem Facebooka nie mamy możliwości zajęcia się tą sprawą. Bardzo prosimy o zgłoszenie się do Centrum Kontaktu z Klientami pod adresem kontakty@ford.com.
Pozdrawiamy
Zespół Ford Polska"

Odzywamy się w tej sprawie pod wyżej wymienionym adresem e-mail - opisując zbiorowo zaistniałą sytuację.

aham
05-04-2018, 10:43
Ja już w marcu wysłałem na ten adres pismo w sprawie tej usterki. Poinformowałem o moich bezskutecznych wizytach w serwisie. Mimo moich uwag, otrzymałem kurtuazyjną odpowiedź, że powinienem pozostawić samochód na dłużej. Jednym słowem bardzo uprzejmie poinformowali mnie, że maja to w d....

bastek_s
06-04-2018, 08:32
Otrzymałem odpowiedź:
"Uprzejmie dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Kontaktu z Klientami Ford Polska Sp. z o.o. W odpowiedzi na Pana zgłoszenie informujemy, że jedynie serwis może zdiagnozować przyczynę opisanych przez Pana objawów i podjąć odpowiednie działania naprawcze w przypadku potwierdzenia występowania usterki. W razie potrzeby stacja serwisowa ma możliwość skonsultowania sprawy z działem technicznym Ford Polska. W zaistniałej sytuacji sugerujemy Panu ponowny kontakt z serwisem."

wasi69
06-04-2018, 10:36
To jest chore... Faktycznie taktyka póki nam nic nie udowodnicie mamy was w du...

maciaba
09-04-2018, 22:31
Jezu ale macie problemy.
A jak człowieczek za komputerem ze słuchawką i mikrofonem ma Wam zdiagnozować samochód?

lukaszooo
10-04-2018, 08:26
W moim 1.6 105hp 2012r pierwsza sonda ma numer 3M51-9F472-BC. Nowa ori przy moich max znizkach kosztuje ok 800zl. Mam znajomego w aso i on prywatnie montuje ludziom zamiennik denso lecz nie wyglada jak ori tzn ma wiecej dziurek. Zamowilem sonde bosch ktora wyglada jak ori i w specyfikacji jest napisane ze to zamiennik mojej ori sondy. Kosztowala cale 264zl.
Plan jest taki ze przed wymianą zrobie logi, po wymianie sony i swiec kolejne a po aktualizacji oprogramowania kolejne.
Demontaz pierwszej sondy w moim wypadku trwal 15min.

wasi69
10-04-2018, 11:15
Jezu ale macie problemy.
A jak człowieczek za komputerem ze słuchawką i mikrofonem ma Wam zdiagnozować samochód?

Czytaj uważnie bo piszemy o serwisie a nie o Panu z słuchawką...

Siwuha
10-04-2018, 21:07
W moim 1.6 105hp 2012r pierwsza sonda ma numer 3M51-9F472-BC. Nowa ori przy moich max znizkach kosztuje ok 800zl. Mam znajomego w aso i on prywatnie montuje ludziom zamiennik denso lecz nie wyglada jak ori tzn ma wiecej dziurek. Zamowilem sonde bosch ktora wyglada jak ori i w specyfikacji jest napisane ze to zamiennik mojej ori sondy. Kosztowala cale 264zl.
Plan jest taki ze przed wymianą zrobie logi, po wymianie sony i swiec kolejne a po aktualizacji oprogramowania kolejne.
Demontaz pierwszej sondy w moim wypadku trwal 15min.

Nr Boscha na tą sondę to 0258006605 (tak się krosuje), a to krosuje sie na Magneti 466016355125. Boscha można kupić po ok 220-250 zł, magneti widziałem już po 170 zł.
Tylko chyba nie o to tu chodzi żeby w aucie na gwarancji samemu kombinować, bo serwis i Ford Polska nie wie co robić.

W przyszłym tygodniu jadę kolejny raz na serwis i jak znowu to oleją idę do adwokata/radcy prawnego żeby nasmarować jakieś pismo, wszak istnieje coś takiego jak rękojmia i można zażądać usunięcia ukrytej wady lub wymiany pojazdu na nowy wolny od wad.

A tak z innej beczki, na necie znalazłem że podobne problemy pojawiają się w Nissanach i ludzie się skrzyknęli i szykują pozew zbiorowy.

lukaszooo
16-04-2018, 21:27
Sondy jeszcze nie dostałem, wydaje mi sie żę idzie do mnie z Niemiec....
Dziś zrobiłem aktualizację sterowników i wymieniłem świece. Niestety bez zmian silnik dalej nie przyśpiesza jednostajnie. Dużo jeździłem i testowałem, mam zapisy z forscana jak to u mnie wygląda, niby wszystko jest ok a wywala check i żle przyspiesza. Jeśli ktoś chce to moge wysłać logi mojego 105hp na 3 biegu.

lukaszooo
18-04-2018, 15:36
Sonda dotarła, tak jak myslałem paczka zostałą nadana z berlina.
Sonda bosch jest identyczna jak oryginał, napis w napis i śmiało stwierdzam że jest to oryginał bez znaczka ford.
Po montażu i skasowaniu błędów auto wkońcu jednostajnie przyśpiesza, puki co przejechałem 5km więc mało testowałem ale objaw zginął. Jak bede miał chwile to wkleje zdjęcia.

bastek_s
18-04-2018, 20:49
A więc w jaki sposób zmusić ASO czy Ford Polska do wymiany/uznania usterki, której niby według nich nie ma?

FilipEbR
19-04-2018, 11:01
Zadałem im to pytanie. "Musi pojawić się check engine". Miłego czekania.

watermanxxx
23-04-2018, 15:08
lukaszooo którą sondę wymieniłeś? Przed katem?

lukaszooo
23-04-2018, 21:21
Tak przed katem, w moim przypadku sonda powodowala chec, blad i niejednostajne przyspieszanie.

dresiek
21-07-2018, 10:05
Cześć,
Przy ostrym przyspieszaniu od 2 biegu (pedał w podlodze) potrafi przytkac auto. Odpuszczam gaz i auto jedzie dalej. Wyświetli się komunikat awaria silnika jedz do serwisu. Dzisiaj to się wyświetliło po 5min auto zostało podłączone pod kompa i zero błędów. Nie można nawet raptownie wyprzedzać z obawa ze przytyka. Taka przypadłość nastała w listopadzie 2017 po wymianie świec na oryginały fordowskie. Wcześniej też siedziały oryginały i nic się nie działo.
Focus mk3 z 2011r, 1.6 ecoboost 150KM. Wgrania mapa na 182KM. Leje Pb 98. Auto ma obecnie 114tys km.
Czy macie jakieś sugestie?

miery
21-07-2018, 10:21
Jeżeli dzieje się tak po wymianie świec to zaczął bym od świec właśnie. To że oryginalne to nie znaczy że wadliwe nie są. Koszt niewielki...

alex2006
21-07-2018, 13:41
U mnie też pare razy silnik zadławił się na 1 biegu zawsze po powtórnym zapaleniu auta. Wrzucam drugi bieg i auto jedzie normalnie. Jednak problem jest.:(

Pir
12-09-2018, 17:52
U mnie (1.6 105 KM) tez występuje objaw "przytykania". Pojawia się zazwyczaj przy pierwszym ruszaniu po odpaleniu , w trakcie puszczania sprzęgła. Tzn. jeżeli w trakcie puszczania sprzęgła się nie przytka to potem ani na 1 ani na 2 objaw ten nie występuje. Po prostu ruszając trzeba dodać trochę więcej gazu. Dodam, że samochód nigdy mi nie zgasł tylko obroty schodzą poniżej "rozsądnych". To jest tak jakby w momencie rozpoczęcia puszczania sprzęgła obroty mu pasowały a nagle uznaje że za mało :razz::razz::razz:
W poprzednim Focusie II z tym silnikiem takiego objawu nie było.

FilipEbR
12-09-2018, 19:05
Update oprogramowania rozwiązał problem u mnie

flymanx
13-09-2018, 17:14
FilipEbR czy możesz napisać więcej szczegółów?
Kto robił? ASO czy we własnym zakresie?
Tylko sterownik aktualizowali czy jakiś inny soft?
W ramach gwarancji?
Mocno musiałeś z nimi walczyć?

bastek_s
13-09-2018, 19:48
Update oprogramowania rozwiązał problem u mnie

Proszę o więcej informacji...

FilipEbR
13-09-2018, 21:12
Miałem inny problem z oprogramowaniem, gasły i zapalały się ledy, klima się wyłączała itp przy włączaniu / wyłączaniu ogrzewania przedniej szyby. Tutaj link do tematu: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=275688

Czekałem kilka miesięcy aż wymyślą jak to naprawić, potem podstawiłem auto do serwisu, ograli wszystkie moduły nowym softem i wszystkie problemy ustąpiły, w tym ten z przytykającym się silnikiem zaraz po odpaleniu.

Sprawdziłbym czy da się wersje oprogramowania na ETISie sprawdzić ale chyba nie działa dzisiaj :|

Bump: ETIS ożył, więc łapcie co tam ETIS wyświetla, mam nadzieje że są to wersje oprogramowania i pomoże wam to jako tako.

https://i.imgur.com/CfNFh6p.png

Muszę jednak zaznaczyć że auto dzisiaj stoi w serwisie bo pasek klinowy pękł i widzę że coś rzeźbili z softem znowu, mam nadzieje że problem nie wróci :/

slawko_k
26-10-2018, 21:10
Też dołączam do grona dotkniętych tą usterką.
Mój jest 1,6 105KM 2018r.
Już przy ok 1tyś przebiegu to zauważyłem. Obecnie mam ok 5tyś km, zrobiło się chłodniej i pojawia się to częściej. Zawsze po odpaleniu letniego silnika i przejechaniu kilkunastu-kilkudziesięciu metrów.
Czasami jest to jakby lekkie przerywanie i auto jedzie a czasami jakby ktoś totalnie paliwo zakręcił, po czym po 2s paliwo wraca i głową o zagłówek wale.
Z parkingu jak wyjeżdżam to mama stresa i przepuszczam wszystkich bo się boje żeby nie zmuliło.
Kontrolka mi nie świeci.
W serwisie powiedzieli że nigdy się nie spotkali z taką usterką

FilipEbR
27-10-2018, 06:00
Powołał się na forum że czytałeś o takim problemie i aktualizacja pomogła. To może Ci zaktualizują. Tymbardziej jeśli potrafisz przy nich wywołać problem, to powinni to zrobić za free.

bossy
27-10-2018, 09:24
Powołał się na forum że czytałeś o takim problemie i aktualizacja pomogła. To może Ci zaktualizują. Tymbardziej jeśli potrafisz przy nich wywołać problem, to powinni to zrobić za free.

Ciekawe jak jest z tą aktualizacją? Ja przyznam szczerze patrzę do dzis na etis i nigdy nie pojawiła się u mnie aktualizacja sterownika silnika. Mam silnik 1,6 105. Cały czas jest to ten sam soft od 2016 roku. Miałem wymienioną sondę przed katalizatorem i problem już nie powrócił.

flymanx
27-10-2018, 12:51
Witam Szanownych Kolegów! :)

Panowie w kwietniu odebrałem Focusa z salonu 2018 rocznik, 1.6 125 KM. Do dzisiaj mam 9500 przebiegu i nie zauważyłem tej usterki.

Za tydzień odbieram drugiego takiego samego Focusa i mam nadzieję, że też będzie ok.

Mam jakieś tam znajomości w ASO i mógłbym się coś dowiedzieć. Jak będę odbierał tego drugiego to podpytam chłopaków.

Powiedzcie mi tylko: jak mogę sprawdzić swoją wersję oprogramowania i czy są dostępne jakieś aktualizacje do niego?

wasi69
05-11-2018, 12:15
Czy udało się komuś nagrać ten moment przytkania? W ostateczności pokazałbym mózgom z ASO o co chodzi z tym przytykaniem.

FilipEbR
05-11-2018, 19:07
Myślę że nowe auta mają już poprawiony soft.

wasi69
05-11-2018, 19:28
Jestem umówiony na Czwartek rano, zobaczymy co Bielskie ASO wymyśli i jak się mną zajmie?

flymanx
05-11-2018, 22:14
Kolego Wasi69 daj później dokładną relację jak sprawa się potoczyła :-)

Myślę, że jak się uprzesz na aktualizację softu we wszystkich modułach to problem Ci ustąpi.

amarkowiak
06-11-2018, 16:42
Najprawdopodobniej macie to samo co ja, rozmawiałem z magikiem od Forda i twierdzi że winą jest sterownik silnika i złej jakości paliwo. Wymiana sondy pomaga ale na krótką mete. Sprawdźcie czasy otwarcia wtryskiwaczy.

edmun
06-11-2018, 16:54
sądy
sondy

amarkowiak
06-11-2018, 17:11
http://www.fordserwis.com.pl/awaria_sterownika_pcm_w_focusie_mk3_1_6_benzyna,Aw aria-sterownika-PCM-w-Focusie-MK3-1.6-benzyna

bossy
06-11-2018, 21:19
http://www.fordserwis.com.pl/awaria_sterownika_pcm_w_focusie_mk3_1_6_benzyna,Aw aria-sterownika-PCM-w-Focusie-MK3-1.6-benzyna
To chyba nie ten problem. Czytałem to wiele razy ale to chyba dotyczy w większości samochodów focus mk3 z przed liftu i to jeszcze z początku produkcji. Tam faktycznie pomaga wymiana sterownika silnika. Tutaj nie ma żadnego błędu. Umnie po wymianie sondy przejechałemok 6000km i narazie spokój.

Pozdrawiam

bastek_s
06-11-2018, 21:40
Ja mam 1.6 105PS 2017r. 8500km przebiegu i usterka co jakiś czas się powtarza - męczyłem serwis 3 lub 4 razy ale bezskutecznie - nie ma błędów nie ma działania - za wyjątkiem diagnostyki komputerowej - brak błędów!

amarkowiak
06-11-2018, 22:16
Twierdzą że problem dotyczy również nowszych aut, chodzi o silnik wolnossący 1.6 Ti-VCT. U mnie też błędów nie ma.

flymanx
06-11-2018, 22:22
Panowie ja gdzieś tutaj na forum wyczytałem, że wyszła wadliwa partia sond Bosha i Ford je montował. Zanim doszli gdzie jest problem - a nie było żadnych błędów - to wyszło kilka tysięcy aut. Jeśli jest już kilku kolegów, którym wymiana sondy pomogła to chyba sprawa jest jasna. Podobno później Bosh poprawił sondy i te najnowsze są ok.

Czy jest ktoś, komu problem powrócił pomimo wymiany sondy?

bossy
07-11-2018, 07:32
Wlaśnie wypowiedzmy się wszyscy ktorzy wymienili sonde przed katalizatorem.
U mnie na razie odpukać spokój.

FilipEbR
07-11-2018, 08:36
Także czytałem że trzeba wymienić sondę, pytałem o to w ASO i odpowiedź brzmiała tak: "jak nie ma błędów w komputerze to nie możemy wymienić". Potem jak już pisałem - zaktualizowany został soft w każdym możliwym module i problem znikł.

Spójrzcie proszę na politykę Forda - jak coś się psuje w autach to łatają to softem, nawet sprzęgła. Dlaczego Ford z tym problemem miałby robić inaczej? Dlatego najpierw powinniście prosić o aktualizację, potem o sondę.

Z drugiej strony to gdyby sonda była mechanicznie uszkodzona / źle zrobiona to problem występowałby w losowych momentach podczas jazdy etc, a tu problem występuje tylko na chwilę po odpaleniu silnika - co ewidentnie wskazuje na problem z oprogramowaniem.

Dudi1982
08-11-2018, 08:46
Witam

Także mam tą samą usterkę, mam przejechane 6tys kilometrów nie zdarza się czesto ale się pojawia, odstawiłem auto do serwisu, ale oczywiście sprawdza, ale jeżeli komputer błędu nie pokaże to nic nie mogą zrobić, ale nie zostawię tej sprawy tak bo nie po to wydaje pieniądze na nowe auto aby było nie do końca sprawne.

wasi69
08-11-2018, 11:05
Oddałem rano samochód do serwisu. Pan bardzo sympatyczny, wysłuchał moich nieprofesjonalnych wypocin odnośnie problemu z samochodem. Niestety gdy zapytałem o to czy ludzie zwracali się do nich już z takim problemem - zaprzeczył. Stwierdził, że nie zna jeszcze tej usterki, i jeśli nie wywala błędu i kontrolki to nie jest w stanie nic zrobić. Powiedziałem mu wtedy o forum, że ludzie strasznie się skarżą na tą przypadłość i rozwiązania problemów dopatrują się pozostałe ASO w wadliwej sondzie i w starym sofcie. Powiedział, że soft wgrają nowy, ale sondy nie wymienią na brak błędu.

Zobaczymy co będzie po odbiorze auta. 3mam kciuki, żeby wszystko było ok.

PS: W trakcie oczekiwania na przyjęcie oglądałem wystawionego Mondziaka w salonie - możliwe, że będzie to następny wybór jak szczęście dopisze.. Piękny jest ! :)

gibaj
08-11-2018, 11:19
Im nowsze auta tym więcej problemów
Co za zlomy teraz robią

Dudi1982
08-11-2018, 13:17
Dzwonili z serwisu, przeprowadzili pełną diagnostykę komputerową oczywiście żadnych błędów nie ma, więc nie mają co naprawić, czyli będę reagował w inny sposób.

wasi69
08-11-2018, 13:19
Ok. Odebrałem samochód z nowym zainstalowanym softem. Pierwsze wrażenie spoko - gdyż podjechałem kawałek dalej od Forda na szybkie zakupy. Silnik nie był zagrzany całkowicie. Wracając po 10 minutach do domu nadal na niedogrzanym silniku w aucie nie pojawił się ten problem.. cóż testujemy dalej i zobaczymy po tygodniu jazdy. :)

Siwuha
08-11-2018, 20:23
ja kiedyś wrzucałem link na youtube jak nagrałem dławienie silnika
https://www.youtube.com/watch?v=RpcUOpgVeH0&feature=youtu.be

Po moim ostatnim poście tu, naciskałem, męczyłem ASO o to, w końcu się udało.
Po pierwsze diagnostyka na żywym organizmie czyli podłączony komp i zczytywanie parametrów pracy auta podczas jazdy. Okazało się, że sondy lambda przed katem nie dają wykresów takich jak książka podaje tylko szarpane "piki". Auto zostawiłem na serwisie na tydzień, wymienili 2 sondy przed katem które "szarpały piki" i wgrali nowy soft - tak twierdzi ASO. Nie mam jak tego zweryfikować ale skoro jest w końcu poprawa to chyba tak musi być. Może ze 2 razy w ciągu 2 miesięcy poczułem lekkie zamulenie silnika na mniej niż 1 sek na zimnym silniku. W styczniu jadę na 2-gi przegląd, wcześniej panowie z ASO lekko sugerowali, że być może wymienią również 2 sondy za kato. Zobaczymy. Dam znać jak się potoczyło dalej albo jak zacznie znowu zamulać. Pzdr

Poprawiłem link, akcja od 27 sek

slawko_k
08-11-2018, 21:44
Wstaw prawidłowo link bo nie działa

flymanx
13-11-2018, 10:29
Panowie!
Czytałem o tym temacie już od dawna.

Mam dwie foki. Jedna 2018 rok produkcji, 1.6 125 KM, obecnie 11 000 przebiegu - bez usterek.
Druga kupiona parę dni temu, też 2018 rok, też 1.6 125 KM. obecnie prawie 2000 przebiegu - bez usterek.

Sprawdziłem ich soft w ETIS. Tutaj w tym temacie kolega FilipEbR na 8. stronie podawał aktualne softy i mówił, że jemu po aktualizacji minęły wszystkie problemy.

Ja fabrycznie w tych dwóch fokach i kolega FilipEbR po aktualizacji mamy tę samą wersję softu w module PCM:
PCM Moduł sterowania zespołem napędowym (PCM):
F1FA - 14C204-FUB
Jest to aktualny soft na dzień 13.09.2018 r.

Zatem według mnie ta wersja oprogramowania usuwa błąd z przytykaniem silnika więc wszystkim, którzy mają tę usterkę polecam wgrać najnowsze softy do wszystkich modułów a w szczególności do PCM i problem powinien ustąpić. W takim przypadku nie wiem czy jest sens wymieniać sondy.

alex2006
14-11-2018, 16:17
Czy mogę poprosić na przeglądzie gwarancyjnym w ASO o darmowe wgranie najnowszego softu? Czy niestety jest to usługa płatna?

gibaj
14-11-2018, 17:51
Podejrzewam że płatna

Gosia01
14-11-2018, 19:42
Sprawdziłem ich soft w ETIS.
Jak w ETIS sprawdzić soft ?

flymanx
14-11-2018, 20:43
@alex2006:
Wydaje mi się, że w ASO na przeglądzie gwarancyjnym wgrywają soft nawet bez wiedzy właściciela :) A jeśli się będziesz mocno upominał to raczej na bank zrobią to za darmo - na przeglądzie gwarancyjnym oczywiście.

@Gosia01:
1. Logujesz się.
2. Na czarnej belce: Pojazd.
3. Na niebieskiej belce: Wyszukiwanie pojazdu.
4. Wprowadzasz VIN i wyszukujesz.
5. Po lewej części ekranu będzie takie coś:
Oprogramowanie pojazdu
Informacje dotyczące oprogramowania pojazdu są dostępne dla wybranego pojazdu. Kliknij tutaj, aby wyświetlić więcej informacji.
A więc klikasz w to słowo "tutaj".
6. Klikasz niebieski przycisk "Streszczenie" i tutaj masz. Możesz tam polatać sobie po tych zakładkach i posprawdzać.

wasi69
15-11-2018, 08:31
Odebrałem samochód z ASO tydzień temu po "niby" wgraniu nowego softa PCM a tu w
ETIS:
Moduł sterowania zespołem napędowym (PCM)F1FA-12A650-FTA F1FA-14C204-FTA
21-12-16 01:56

Oni aktualizują jakoś ten system czy mnie gościu w balona robi? :evil:

Gosia01
15-11-2018, 09:24
1. Logujesz się.
2. Na czarnej belce: Pojazd.
3. Na niebieskiej belce: Wyszukiwanie pojazdu.
4. Wprowadzasz VIN i wyszukujesz.
5. Po lewej części ekranu będzie takie coś:
Oprogramowanie pojazdu
Informacje dotyczące oprogramowania pojazdu są dostępne dla wybranego pojazdu. Kliknij tutaj, aby wyświetlić więcej informacji.
A więc klikasz w to słowo "tutaj".
6. Klikasz niebieski przycisk "Streszczenie" i tutaj masz. Możesz tam polatać sobie po tych zakładkach i posprawdzać.
Dzięki, czyli muszę się zarejestrować

flymanx
15-11-2018, 10:40
@wasi69:
Wydaje mi się, że nie wgrali do Twojego auta nowego softu bo nie ma nowszego softu do modułu PCM niż obecnie masz w aucie. Ja mam:
F1FA-14C204-FUB a Ty masz:
F1FA-14C204-FTA
Czyli chyba wychodzi na to, że masz już najnowszy. W sumie data sprawdzenia powinna się zmienić w EITS ale może mechanik spojrzał tylko na numer wersji "14C204" i uznał, że nie mam sensu sprawdzać bo masz najnowszą. Nie wiem jak z pozostałymi modułami.

Ta różnica między FUB a FTA może wynikać z tego, że ja mam 125 KM a Ty 105 KM. Ale gwarancji nie dam bo mechanikiem Forda nie jestem :)

Na pocieszenie mogę Ci jeszcze powiedzieć, że wczoraj sprawdzałem VIN koledze tutaj z forum, on też ma 105 KM, data produkcji auta 29.03.2018 i data sprawdzenia softów też 29.03.2018 i do modułu PCM ma wgrany dokładnie taki sam soft jak Ty czyli F1FA-14C204-FTA. Przed chwilą jeszcze raz to sprawdziłem i zgadza się co do literki.

wasi69
15-11-2018, 15:56
Zadzwonię sobie jutro do Forda do mechaników i przekażę Wam co usłyszałem.

Usefull
15-11-2018, 18:20
ja mam taką wersję oprogramowania

PCM Moduł sterowania zespołem napędowym (PCM) F1FA-12A650-FUA
F1FA-14C204-FUA 12-10-17 15:39

MariuszGi
18-11-2018, 19:59
Cześć,

Mam ten sam problem co wszyscy na tym wątku. Focus rok 2015, 1.6/105 KM, wymienione obie sondy Lambda "przed i po" BOSHA, soft dla PCM był wgrywany z maja 2018 roku. Po wymianie sond problem na trochę ustąpił jednak po 4 miesiącach znów zaczął powracać, "przytykania" zdarzają się coraz częściej.

edmun
19-11-2018, 09:10
To albo piszesz w tym temacie albo (założyłeś swój nowy wątek) pisz w swoim.
Nie dubluj niepotrzebnie.

MariuszGi
19-11-2018, 09:40
Rzeczywiście, niepotrzebnie zakładałem nowy wątek bo mam ten sam problem co inni użytkownicy, podzieliłem się informacją jak to u mnie wygląda i co było naprawiane.
Jednak pomimo napraw (wymiany sond Lambda) problem powraca po jakimś czasie.

flymanx
19-11-2018, 10:21
MariuszGi napisz może trochę więcej co wcześniej naprawiłeś?
Sondy kiedy kupowane?
A paliwo jest ok?
Kontaktowałeś się z ASO?

Pytam tak o szczegóły bo jesteś chyba pierwszą osobą, u której po wymianie sond problem powrócił...
Może to gdzie indziej u Ciebie jest problem? Może coś z paliwem?

clubGRANT
19-11-2018, 12:03
Tu jest pod hasłem "Ford Focus III - bezpieczniej z wolnossącym" dokładnie opisane powody w/w problemu:

http://www.auto-swiat.pl/uzywane/uzywany-ford-focus-iii-lepiej-postawic-na-diesla/smqm5t

MariuszGi
19-11-2018, 12:14
To może po kolei: diagnozowałem samochód w nieautoryzowanym serwisie Forda w Katowicach, po demontażu sond Lambda był na nich taki fioletowy nalot stąd zalecenie warsztatu o wymianie sond, był wgrany też najnowszy soft do PCM który był dostępny w maju 2018 r (wymiana sond też była w tym samym czasie). Były wymienione obie sondy przed i za katalizatorem, sondy firmy BOSH (stare sondy z tym filetowym nalotem zwrócono mi). Po wymianie jakiś czas był spokój - nie było spadków mocy, ale z czasem zaczęły się pojawiać po ok 3-4 miesiącach od wymiany sond.
Paliwo tankuję zawszę na tej samej stacji od kilku lat - na BP.
Nie byłem w serwisie autoryzowanym bo tam koszt wykonany sondy za 1 szt. to ok 1100 zł
A gdzie jest problem to nie wiem, dlatego pozwoliłem sobie napisać na forum - może ktoś podpowie co można jeszcze sprawdzić.

Bump: @clubGRANT: koszt nowego sterownika PCM to tego modelu Forda to ponad 4 tys. zł. Zastanawiam się na czym polega przeprogramowanie tego sterownika opisane w tym artykule. Wgranie najnowszego dostępnego softu dla PCM-a ?

FilipEbR
19-11-2018, 12:55
Soft z maja dalej ma ten błąd. Znajdź kogoś kto wgra Ci najnowszy soft dzisiaj i problem ustąpi. Ja nie wymieniłem nic poza softem a problem znikł. Są tu też inni którzy pisali że po aktualizacji wszystko śmiga.

MariuszGi
19-11-2018, 13:06
FilipEbR: A aktualizowałeś tylko oprogramowanie sterownika PCM czy jeszcze coś więcej ? I kiedy aktualizowałeś ten soft ?

FilipEbR
19-11-2018, 13:14
Na 8 stronie tego wątku wstawiłem zrzut ekranu z ETIS. Wszystko miałem aktualizowane bo występował u mnie inny problem z oprogramowaniem. Po aktualizacji (w wakacje?) wszystkie problemy ustąpiły, w tym ten o którym piszemy.

Moim zdaniem sam PCM wystaczy.

slawko_k
19-11-2018, 14:24
Na 8 stronie tego wątku wstawiłem zrzut ekranu z ETIS. Wszystko miałem aktualizowane bo występował u mnie inny problem z oprogramowaniem. Po aktualizacji (w wakacje?) wszystkie problemy ustąpiły, w tym ten o którym piszemy.

Moim zdaniem sam PCM wystaczy.

Jaki masz silnik?
Ja mam 105KM
PCM FIFA-14C204 FTA i problem mam.

MariuszGi
20-11-2018, 06:27
Panowie, a jak to u Was wygląda po wymianie sondy/sond Lambda ? Ile już przejechaliście kilometrów po wymianie sond ? Albo jak dawno temu wymienialiście sondy ? I czy z czasem po wymianie silnik znów nie zaczął się przytykać ?

bossy
20-11-2018, 08:34
Panowie, a jak to u Was wygląda po wymianie sondy/sond Lambda ? Ile już przejechaliście kilometrów po wymianie sond ? Albo jak dawno temu wymienialiście sondy ? I czy z czasem po wymianie silnik znów nie zaczął się przytykać ?

Ja nie przejeżdżam dużej ilości kilometrów. W moim przypadku po roku i ok 5500 km (odpukać w niemalowane) po naprawie problem nie powrócił. Mam nadzieje że tak już pozostanie

Pozdrawiam

flymanx
20-11-2018, 18:02
MariuszGi a spróbuj zrobić tak:
1. Przekręcasz kluczyk do pozycji zapłon i czekasz aż zgasną kontroli i 4 sekundy dłużej.
2. Odpalasz silnik z wciśniętym sprzęgłem na biegu jałowym (luzie) i czekasz 10 sekund i dopiero ruszasz w drogę.

Czy wtedy wystąpi problem?

Ja problem dalej wystąpi to albo aktualizacja softu we wszystkich modułach w ASO albo kontakt z nimi:

MariuszGi
21-11-2018, 07:31
MariuszGi a spróbuj zrobić tak:
1. Przekręcasz kluczyk do pozycji zapłon i czekasz aż zgasną kontroli i 4 sekundy dłużej.
2. Odpalasz silnik z wciśniętym sprzęgłem na biegu jałowym (luzie) i czekasz 10 sekund i dopiero ruszasz w drogę.

Czy wtedy wystąpi problem?

Ja problem dalej wystąpi to albo aktualizacja softu we wszystkich modułach w ASO albo kontakt z nimi:

Dzięki sprawdzę. O co chodzi z tym odczekiwaniem 4 sek i 10 sek. ?

Pir
21-11-2018, 08:06
Może być, że Flymanx ma rację. U mnie - jak wcześniej pisałem - pomaga wkręcenie na wyższe obroty po uruchomieniu silnika. Może w tym rzecz, że trzeba dać komputerowi czas aby się odpowiednio ustawił. Trzeba potestować.

wasi69
21-11-2018, 09:49
A mnie zaczyna to wkurzać. Nie po to wydajesz 70 tyś na nowy samochód, żeby nie działał, Aso tego nie naprawiło na gwarancji, a Ty baw się w jakieś testowanie.

flymanx
21-11-2018, 10:21
Jak wspomniałem powyżej ja mam dwie foki z 2018 1.6 125 KM i nigdy nie zauważyłem tego problemu, jedna 11 000 przebiegu, druga chyba 2000 ale zawszę samochód uruchamiam tak:

I napisałem to dlatego, że któryś kolega powyżej powiedział o "ustawieniu komputera i elektroniki i przegazowaniu." Może jest tak że właśnie potrzeba więcej czasu aby czujniki odebrały parametry i wysłały je do modułu sterującego. Nie wiem, mechanikiem nie jestem, kombinuję tutaj jak Wam pomóc.

Oczywiście ja nie odliczam tych sekund tylko w tym czasie: zapinam pasy, wykładam telefony do schowka w podłokietniku, ustawiam muzykę z radia albo mp3, ustawiam nawiew. Po prostu mam taką procedurę startową, że w tym czasie daję Foce czas się ustawić a ja przygotowuję się do jazdy :-)

MariuszGi
21-11-2018, 13:09
U mnie ten problem pojawił się po przejechaniu ponad 50 tys. km. po 3 latach od zakupu samochodu w salonie, żeby było śmieszniej to miesiąc wcześniej skończyła mi się gwarancja na samochód. Ja bym obstawiał dwa podzespoły które mogą to powodować to przytykanie silnika: na pewno sondy Lambda jak i te feralne sterowniki silnika PCM, tylko nie wiem w przypadku PCM-a czy jest to problem sprzętowy czy może oprogramowanie.

MariuszGi
22-11-2018, 09:25
Rozmawiałem z mechanikiem i trochę mi naświetlił sprawę czym problemy mogą być powodowane: chodzi o oprogramowanie sterownika PCM, nie jest przystosowane do polskich warunków (jeździmy na rosyjskim paliwie). Efekt jest taki że uszkadza się pierwsza sonda Lambda, a efekcie może dojść do wypadania zapłonów. Można próbować temu zaradzić: wymieniając pierwszą sondę Lambda, aktualizując oprogramowanie sterownika PCM i po tym robiąc reset pamięci KAM-a.

slawko_k
25-11-2018, 19:44
No nie wiem.
Dlaczego sonda miała by się uszkodzić??
Ja ten objaw pierwszy raz zaobserwowałem dzień po tym jak z salonu wyjechałem to kiedy miałaby się zepsuć.
Zresztą nadal po 5tyś przebiegu nie uważam że jest zepsuta po podłączeniu skanera OBD normalnie ładna sinusoida jest.

Kiedyś w astrze jak mi się przewód od sondy zwarł i cały czas 0 było to auto jeździło .
W poprzednim focusie jak mi membrana w reduktorze lpg strzeliła i ładowało gazem do instalacji podciśnieniowej to lambda cały czas 0,9V pokazywała i auta też jeździło.

Tu jeśli ta usterka się pojawia to patrzę czy mi żona kluczyka ze stacyjki nie wyciągnęłą bo auto się po prostu na 2-3 s wyłącza.

Czekam teraz na interface obd na BT żeby ciągle jeździć aby znaleźć jakąś prawidłowość i móc w serwisie na "zawołanie" ją wywołać.
Na pewno występuje jeśli odpalę silnik a wskazówka temperatury pokazuje ciut nad 60stopni, ale chce dokładnie znać temperaturę.

Może ma to związek z sondą. Zimny silnik nie bierze ponoć nawet z niej sygnału. dopiero po rozgrzaniu sygnał ten jest uwzględniany. Nie znalazłem tylko informacji przy jakiej temperaturze się to odbywa. Jeśli akurat przy tych ok 60 stopniach to by było już coś.

MariuszGi
26-11-2018, 12:56
Mój Focus przez 3 lata jeździł dobrze, nie miałem z nim żadnych problemów pomimo starszej wersji softu PCM-a, który aktualizowałem dopiero po wystąpieniu tych problemów, dopiero po przejechaniu 50 tys. pojawiła się ta usterka.
slawko_k jak Ci się uda coś ustalić/znaleźć to napisz.

Grolshek
10-12-2018, 18:07
Dołączam niestety do wnerwionych. Foka z 2016. Wymieniona sonda lambda na gwarancji w styczniu 2018. Wytrzymała do teraz. Efekt ten sam co wszystkich. 1-2 bieg na zimnym dojazd do świateł/drogi podporządkowanej-gaz-zadławienie jak w Dużym Fiacie w 1990 roku. ŻENADA. Jadę do ASO w tym tygodniu z prośba o ponowna wymianę i wgranie najnowszego softu. Świetny samochód ale trzeba było brać EB. To zaoszczędziłem...

wasi69
10-12-2018, 18:09
Dołączam niestety do wnerwionych. Foka z 2016. Wymieniona sonda lambda na gwarancji w styczniu 2018. Wytrzymała do teraz. Efekt ten sam co wszystkich. 1-2 bieg na zimnym dojazd do świateł/drogi podporządkowanej-gaz-zadławienie jak w Dużym Fiacie w 1990 roku. ŻENADA. Jadę do ASO w tym tygodniu z prośba o ponowna wymianę i wgranie najnowszego softu. Świetny samochód ale trzeba było brać EB. To zaoszczędziłem...

Powiedz mi proszę czy masz jakieś błędy wywalone... check engine czy cosik ?

Grolshek
10-12-2018, 18:15
Powiedz mi proszę czy masz jakieś błędy wywalone... check engine czy cosik ?

Absolutnie nic takiego. Po prostu ruszenie na zimnym-dojazd do czegokolwiek co stopuje samochód-but bo trzeba szybko ruszyć spod świateł/wyjechać z podporządkowanej i samochód staje dęba. Na Ostroroga w Warszawie bez mrugnięcia okiem wymienili mi sondę lambda przed katalizatorem i jak ręką odjął. Nieco chłodniej się zrobiło i zdechło.

wasi69
10-12-2018, 20:42
To super, bo w ASO w Bielsku-Białej powiedzieli mi, że dopóki nie ma błędu ani kontrolki to nic nie są w stanie zrobić.. Wgrali mi nowy soft - mam 16 tyś przebiegu i narazie nie zauważyłem takich akcji jak wcześniej.. mam nadzieje, że tak dalej pójdzie.

slawko_k
10-12-2018, 22:30
Doszedł mi interfejs OBD na BT.
W załączniku screen. Dziś nie udało mi się złapać żeby totalnie silnik odcięło ale jak go trochę przytkało.
Po zapaleniu sygnał z sondy wynosi ok 0,45V.
Z chwilą kiedy auto przestaje ciągnąć sygnał opada bo w sumie mieszanka jest uboga ale jak widać korekt jest ujemna (powinna byc chyba dodatnia).
Po tym sygnał sondy przybiera już kształt zbliżony do sinusa (raz mniej raz bardziej) i auto już działa prawidłowo.
Jeszcze będę polował to może uda mi się lepiej tą sytuację wyłapać.

Co mnie zdziwiło to to że jak dziś z rana odpaliłem totalnie zimne po nocy auto to praktycznie od zaraz sinus się rysował a jak odpalę letnie to sygnał z sondy wynosi ok 0,45V przez dłuższy czas.
Mógłby ktoś sprawdzić w aucie bez problemów czy sonda od początku daje sinusa czy jak u mnie po dłuższym czasie?

Edit: dodam że screen jest przy temperaturze silnika ok 50stopni z danych z obd, wskaźnik na liczniku pokazuje trochę ponad 60

Grolshek
12-12-2018, 19:13
Dzisiaj telefon z ASO. Ponowna wymiana dwóch sond lambda. Poprzednie wytrzymały rok i poprzednie również rok. Ciekawe co zrobię jak za rok znów padną ale gwarancji już nie będzie...

slawko_k
12-12-2018, 21:08
I co po wymianie znowu jest dobrze?

Ja dziś znowu jeździłem z interfejsem .
I znowu widać że bez powodu korekta ok 35%. Auto słabnie, zaraz prawie wcale nie ciągnie, po czym włącza się czemu często towarzyszy jakiś strzał z tłumika i już jedzie normalnie.
Sorry za jakość ale wstawiając załącznik strasznie sie psuje.

Blazej586
13-12-2018, 11:18
6.12 byłem w ASO z tym samym problemem. Wymiana sondy i programowanie compa.(ponoć, bo skąd masz mieć pewność w serwisie czegokolwiek) Widac, że jest to przypadłość tego silnika. Nie wiadomo jak długo będzie dobrze. Jeśli na gwarancji to ok ale i tak tracimy czas i kasę. Ale później to będą nas golić. Jest to mega wkur...... bo wywalasz kupę siana na auto, a za chwilę prezenty w postaci dziwnych "niedomagań". Ford Polska milczy. Żadnych akcji serwisowych. A problem jest. Już zastanawiam się nad sprzedażą auta a przebieg 35 tys tylko. Zrobiłem 500 tys innymi trzema autami i takich rzeczy nie było.

gibaj
13-12-2018, 11:28
Ja bym się też wk.....

lukaszooo
13-12-2018, 13:39
Temat znany już w mk2, caly czas jest to praktycznie ten sam silnik. Pisałem to juz nie raz i napisze ponownie. Ford wsadza sondy bosch. Kosztuje ona 1200zl w aso. Można kupić dokładnie taką samą sonde bosch tyle ze w sklepiw za ok 260zl. Wklejałem w jednym z tematów zdjecia jednej i drugiej sondy, jest to w 100% ten sam produkt. Najwiekszy prpblem niestety jest z diagnozą sondy, jesli wywali błąd to nie ma problemu. Czasem bledu nie ma a sonda jest uszkodzona. Caly problem jest w diagnostyce i braku ogólnodostępnych bloków wartosci mierzonych.

Blazej586
13-12-2018, 15:56
Koledzy może ktoś sprawdzić mój soft w Etisie

Grolshek
13-12-2018, 17:25
I co po wymianie znowu jest dobrze?...
ZŁOTO. Samochód po ponownej wymianie zachowuje się dokładnie jak rok temu. Ciągnie w całym zakresie obrotów równomiernie i spada spalanie. Czyli powtarza się sytuacja sprzed roku. Serwisant zapewnił mnie że oprogramowanie mam najnowsze ale nie mam wiedzy jak to sprawdzić...

lukaszooo
13-12-2018, 20:40
podaj vin

FilipEbR
13-12-2018, 21:04
Zrobiło się zimno i silnik na nowym sofcie trochę szarpie zanim się nagrzeje.. Wcześniej tak nie było. Jak już pisałem, przytykania nie mam, zastanawiam się czy to jednak ta sonda czy inny problem..

Blazej586
14-12-2018, 08:05
podaj vin

wf06xxgcc6gs48101

lukaszooo
14-12-2018, 08:23
Ostatnia aktualizacja PCM 6.12.2018 o godz 10.30

Grolshek
14-12-2018, 09:21
podaj vin

wf06xxgcc6gs53431

wasi69
14-12-2018, 09:36
WF04XXGCC4HJ84558

Sprawdź proszę też moje bo ponoć aktualizacja softu była a coś mi się nie chce wierzyć?

Blazej586
15-12-2018, 10:54
Ostatnia aktualizacja PCM 6.12.2018 o godz 10.30

Dziękuję kolego zgadza się data i godzina kiedy byłem w ASO.

lukaszooo
15-12-2018, 11:31
WF04XXGCC4HJ84558
Ostatnia aktualizacja 21-12-16r godz 1.50

Grolshek
15-12-2018, 15:06
WF04XXGCC4HJ84558
Ostatnia aktualizacja 21-12-16r godz 1.50

Czy ja również mógłbym poprosić o datę ?
wf06xxgcc6gs53431
Zweryfikowałbym słowa diagnosty...

thorns
15-12-2018, 15:11
Również poproszę

WF05XXGCC5FM77306

lukaszooo
15-12-2018, 15:25
Panowie przesadzacie lekko... konto na etisie jest darmowe i kazdy moze sobie sprawdzic sam.

Grolshek
15-12-2018, 15:51
Zacytuję wobec tego samego siebie z poprzedniej strony:"Serwisant zapewnił mnie że oprogramowanie mam najnowsze ale nie mam wiedzy jak to sprawdzić... ".

thorns
15-12-2018, 18:51
Panowie przesadzacie lekko... konto na etisie jest darmowe i kazdy moze sobie sprawdzic sam.

to jakaś podpowiedz co wybrać przy rejestracji?

-Instytuty naukowe/badawcze
-Operatorzy sieci
-Użytkownik komercyjny Firma,
-Warsztaty z jedną siedzibą

wszędzie trzeba podawać jakieś dane , nip firmy itp

lukaszooo
15-12-2018, 21:22
wf06xxgcc6gs53431
12.12.18r godz 9.20

Nie pamietam jak rejestrowalem sie na etisie, kilka lat juz mineło.

MariuszGi
16-12-2018, 17:08
Tak się zastanawiam jaka jest konkluzja po tych wszystkich postach: uszkadzają się sonda/sondy lambda - wymiana pomaga na jakiś czas (może 1 rok) później problem powraca i znów trzeba wymienić sondę. Co może być powodem że sondy padają ? Paliwo, oprogramowanie PCM-a czy może jeszcze coś innego. I tak się zastanawiam czy problem dotyczy wszystkich samochodów z silnikami 1.6 TI-VCT czy może są takie co jeżdżą dobrze pomimo przejechanych kilometrów ?

slawko_k
16-12-2018, 18:54
Wg mnie to jakiś problem w oprogramowaniu sterownika a jakaś przypadłość sondy powoduje, że ten błąd oprogramowania ma taki wpływ na silnik.

Mi to przykładowo wygląda tak że sonda zaczyna pracować prawidłowo np po 15s od odpalenia auta a sterownik bierze jej sygnał po 13s od odpalenia i przez brakujące 2s dzieje się kaszanka.

Wklejałem tu swoje screeny z komórki i prosiłem aby wkleił ktoś komu silnik działa bez problemu ale nikt nie dał więc nie ma do czego porównać.

flymanx
16-12-2018, 19:21
A czy sądzicie, że to nowe paliwo 95 na Orlenie może coś mieć pozytywny wpływ?

To jest jakaś normalna 95tka ale ma niby czyścić silnik. Nazywa się Efecta. Może na nim warto jeździć?
https://dlakierowcow.orlen.pl/efecta

U mnie od nowości jeżdżę tylko na tym paliwie i na razie (odpukać) problemu nie ma. Jedna sztuka 2018 r 13 000 przebiegu a druga 2018 r i 4000 przebiegu. Tylko to są wersje 125 KM (która ma 4 sondy, dwie przed i dwie za katem) a tutaj widzę, że problem dotyczy raczej silników 105 KM (dwie sondy, jedna przed i jedna za katem).

MariuszGi
16-12-2018, 19:30
A i jeszcze jedno, podobno ten problem dotyczy tylko Fordów jeżdżących w Polsce.
Więc zakładam że to paliwo + błędnie oprogramowanie PCM, nieprzystosowane do polskich warunków.

Grolshek
16-12-2018, 19:43
wf06xxgcc6gs53431
12.12.18r godz 9.20

Nie pamietam jak rejestrowalem sie na etisie, kilka lat juz mineło.

Serdecznie dziękuję.

Bump: A czy sądzicie, że to nowe paliwo 95 na Orlenie może coś mieć pozytywny wpływ?

To jest jakaś normalna 95tka ale ma niby czyścić silnik. Nazywa się Efecta. Może na nim warto jeździć?
https://dlakierowcow.orlen.pl/efecta

U mnie od nowości jeżdżę tylko na tym paliwie i na razie (odpukać) problemu nie ma. Jedna sztuka 2018 r 13 000 przebiegu a druga 2018 r i 4000 przebiegu. Tylko to są wersje 125 KM (która ma 4 sondy, dwie przed i dwie za katem) a tutaj widzę, że problem dotyczy raczej silników 105 KM (dwie sondy, jedna przed i jedna za katem).

Paliwo nie ma tu żadnego znaczenia. Jeździłem Foczką z 2011 przez 5 lat i nie było Efecty i problem z sondą był. Teraz jeżdżę Foką z 2016 wymieniałem 2x2 sondy jeżdżę głównie na Efeccie bo fajnie na niej silnik działa ale sondy lecą tak samo.

pawelchmielecki7
16-12-2018, 22:08
Problem nie dotyczy tylko Forda. Kolega ma Mazdę z tym silnikiem i po pierwszej wymianie sondy przed katem zdecydował się na założeniu emulatora.

mastachaz
16-12-2018, 22:40
A i jeszcze jedno, podobno ten problem dotyczy tylko Fordów jeżdżących w Polsce.
Więc zakładam że to paliwo + błędnie oprogramowanie PCM, nieprzystosowane do polskich warunków.

ja mieszkam w uk i wydaje mi sie na 90% ze mam to samo ale bardzoooo zadko

lukaszooo
16-12-2018, 22:44
Problem nie dotyczy tylko Forda. Kolega ma Mazdę z tym silnikiem i po pierwszej wymianie sondy przed katem zdecydował się na założeniu emulatora.

A potem zdziwienie ze gniazda wypala....

pawelchmielecki7
17-12-2018, 09:52
Nie mam pojęcia może i wypala. Ja mam sporadyczne zadławienia. Nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły. Jak zmusiliscie ASO do wymiany sondy bez błędu?

FilipEbR
17-12-2018, 10:30
Możesz zmusić jedną metoda: wywolaj problem przy nich. Najlepiej gdy diagnosta siedzi za kółkiem.

Rzecz w tym że w większości to loteria, niby przy 60C silnika, niby jak zgasisz a potem odpalisz (np. po tankowaniu na stacji). Tak więc powodzenia.

pawelchmielecki7
17-12-2018, 13:07
Dziękuję, ale to raczej granie w totolotka. Pojawia się to tak nagle i tak rzadko że nie ma szansy zrobić to przy diagnoście.

slawko_k
17-12-2018, 14:23
U mnie pojawia się zawsze.
W mniejszym lub większym stopniu ale zawsze.
Wystarczy zgasić auto gdy wskazówka pokazuje trochę nad 60stopni.
Za 5 min zapalasz, ruszasz i za ok 15-20s jest zonk. Czasami lekko jakby się dławi a czasami silnik się praktycznie na 2s wyłącza po czym zrywa aż w zagłówek walisz i czasami z rury pierdolnie.
Jadę do nich w styczniu jak czasu będę miał więcej i oby przy nich ta gorsza odmiana się pojawiła
W styczniu do nich jadę

flymanx
17-12-2018, 19:39
Panowie tak sobie myślę, że to chyba nie będzie wina softu w PCM...

Skoro problem jest znany już od MK2 to oni mieli czas to poprawić. Z 6 lat. I nie poprawili.

To raczej problem wadliwych sond boshowskich. Czy jest inny producent tych sond?

Grolshek
17-12-2018, 21:54
Jak zmusiliscie ASO do wymiany sondy bez błędu?

Bez problemu dwukrotnie wymienili po zgłoszeniu usterki. Bez "zmuszania".

pawelchmielecki7
18-12-2018, 07:29
Wymienili i co powiedzieli, że co rok trzeba wymienić jak olej? Tak mechanik powiedział koledze który ma ten silnik w maździe.

Grolshek
18-12-2018, 10:16
Wymienili i co powiedzieli, że co rok trzeba wymienić jak olej? Tak mechanik powiedział koledze który ma ten silnik w maździe.

Jak zapytałem czy za rok padnie znów to miły pan rozłożył ręce i tyle. W sumie co on może ? Naprawił ? Naprawił. A jak padnie ? To naprawi... Rozszerzona gwarancja tego nie obejmuje oczywiście.

wasi69
07-01-2019, 10:05
Jaka jest aktualna wersja PCM i mniej więcej w którym roku ona wyszła?

Sorenyy
11-01-2019, 08:33
FilipEbR wydaje mi się, żę problemem jest sonda, ale mogę się mylić.

slawko_k
14-01-2019, 15:37
Kilka dni temu byłem w serwisie i też mam zmienioną sondę.
Na razie jeździ jak trzeba.

lukaszooo
14-01-2019, 16:03
Najnowsza wersja softu to BBD.

MariuszGi
15-01-2019, 15:07
Kilka dni temu byłem w serwisie i też mam zmienioną sondę.
Na razie jeździ jak trzeba.
slawko_k - wymieniałeś obie sondy czy tylko tą przed katalizatorem ?

slawko_k
15-01-2019, 20:47
Nie wiem.
Powiedzieli przy odbiorze że wymieniona sonda, usterka naprawiona.

Ojciec323
15-01-2019, 22:08
Witam.

Niepotrzebnie założyłem osobny wątek dotyczący podobnego problemu. Wybaczcie. Jam nowy :)

Jak to wygląda u mnie:

Jakieś dwa tygodnie temu wywaliło mi żółtą kontrolkę "check engine". Jakichś problemów z silnikiem nie zauważyłem. Wszystko było w porządku, zero spadów mocy itp. Od kilku dni zdarza się że przy małej prędkości i niskich obrotach, najczęściej na drugim biegu, przy zmianie z 1 na 2 silnik spada z obrotów, nie reaguje na pedał gazu , chwilowo nierówno pracuje, dławi się. Trwa to kilka sekund. Pomaga czasem "podpompowanie" gazu. Jednak zdarzyło się że silnik gaśnie. Po ponownym odpaleniu jest OK. Czasem podczas jazdy nie zdarzy się to ani razu.
Z reguły dzieje się to na rozgrzanym silniku. Przy większych prędkościach problemu nie zauważyłem. Czasem na zimnym silniku auto chwilowo nierównomiernie przyśpiesza.

Po podpięciu pod kompa napotkaliśmy następujące błędy:

1. P0133
- Obwód sondy lambda - sygnał zienia się za wolno (Bank 1 Sonda 1)
- Powolna odpowiedź obwodu
- Usterka elektryczna

2. P2237
- Obwód sterujący prądem dodatnim sondy lambda / Przerwany (rząd 1 czujnik 1)
- Zbyt wysoki sygnał częstotliwości
- Bieżący

3. U0401
- Nieprawidłowe dane uzyskane z modułu sterującego silnika/układu
przeniesienia napędu
- Brak objawu
- Nieciągły

4.C0040
- Przełącznik A pedału hamulca
- Brak komunikatu:
- Nieciągły

Po skasowaniu błędów kontrolka zniknęła. Pojawiła się po kilkunastu kilometrach podczas kolejnego przydławienia silnika o którym piałem wyżej.

Czyżby też zabierać się za sondy ?

sgpm
08-03-2019, 13:26
czy mógłby ktoś podać mi datę ostatniej aktualizacji softu w moim focusie bo nie za bardzo wychodzi mi rejestracja na etisie vin: WF05xxgcc5fm63188

z góry dziękuję

marey
08-03-2019, 13:33
PCM Moduł sterowania zespołem napędowym (PCM) F1FA-12A650-GC F1FA-14C204-GC 19-04-16 11:48

wasi69
10-03-2019, 09:03
Byłem ostatnio w ASO u siebie w Bielsku-Białej i przy okazji 2go przeglądu technicznego chciałem załatwić sprawę z naszym przytykaniem silnika. Wcześniej już byłem z tą sprawą i została dograna jakaś "nakładka" na soft PCMu - ale niestety usterka dalej występowała.

Przy 2gim przeglądzie mechanicy poprosili mnie o zostawienie u nich auta na noc aby rano silnik był całkowicie zimny i aby technicy mogli zrobić dokładnie to co opisałem w papierach gdy usterka występowała. Następnego dnia popołudniu zadzwonili do mnie z informacją, że samochód przeszedł diagnozę, usterka WYSTĄPIŁA, kodów komputer nie wywalił (co ich zdziwiło) i po konsultacji z Warszawką wymieniają sondę lambda. Nie wiem czy to moje szczęście, że im wystąpiła usterka, ale jak narazie po wymianie części i ponownym wgraniu softu nic się nie dzieje i autko śmiga! (Może to moje jakieś subiektywne odczucia, ale jest trochę żwawsze - tak mi się wydaje)

Także panowie z ASO w Bielsku-Białej jeśli to czytacie - póki co jest ok i dzięki za rozwiązanie problemu

slawko_k
10-03-2019, 15:01
No mój już ok 3 tyg jeździ po wymianie sondy i wszystko gra.

Żeby auta na tydzień nie zostawiać do ich testów to proponuję ruszyć za zacigąniętym nie do końca ręcznym i jechać z wciśniętym gazem. Za 10-20s auto samo stanie.

MariuszGi
14-03-2019, 13:40
Jakie sondy Lambda montujecie przed katalizatorem?
Ja wymieniam teraz sondę przed katalizatorem, katalogi pokazuje mi numer BOSCH 0 258 006 599, ale podobno już nie jest produkowana, a sonda która ją zastępuje ma numer
BOSCH 0 258 006 605 i taką chce zamontować. Macie jakieś sugestie czy to ta właściwa sonda ?

Dudi1982
01-04-2019, 19:17
Napisałem do centrali forda w Niemczech, czemu nic nie jest robione, jak taka duża ilość klientów zgłasza problem, który od dawna występuje jestem ciekawy co odpiszą.

Serwis potwierdził diagnozę winna jest sonda lambda, będzie wymiana ale samochód musi zostać 7 dni bo zamówili i musi przyjść część z Niemiec.

Witam

Mam tą samą usterkę, byłem dwa razy na diagnostyce, nic nie wyszło usterka w salonie się nie pojawiła, zgłosiłem 3 razy na kontakt .ford oczywiście cisza czekałem dwa tygodnie, aż wreszcie wysłałem problem do Forda do Niemiec na drugi dzień miałem odpowiedz i kontakt że mam się zgłosić do salonu i serwis będzie się kontaktował z działem technicznym Forda jadę jutro zostawić samochód zobaczymy jak odbiorę, oczywiście dam znać

MariuszGi
02-04-2019, 12:00
Ja wymieniłem sondy Lambda, najpierw sondę przed katalizatorem na BOSCH 0 258 006 605, niestety nadal się przytykał, dopiero jak wymieniłem sondę za katalizatorem na BOSCH 0 258 006 601 zaczął śmigać na nowy z salonu, już bez przytknięć. Ciekawe jak długo wytrzymają. Zdemontowana sonda przed katalizatorem miała czarną końcówkę, w Necie pisze że powodem takiego zabarwienie sondy może być zbyt bogata mieszanka paliwowa.

pawelchmielecki7
18-04-2019, 17:23
W związku z tym iż mój serwis Budmat Auto Ford w Płocku nie widzi problemu. Twierdzi że w biuletynach nie znaleźli żadnej wzmianki o problemie, proszę o podanie serwisu w Waszych miastach gdzie naprawialiscie auto.
Obecnie napisałem do Ford Polska ale bez odpowiedzi.
W serwisie powiedzieli że nie mogą przyjąć na gwarancji ponieważ nie widzą błędu.

wasi69
18-04-2019, 18:19
ASO Ford Auto-Boss Bielsko-Biała

pawelchmielecki7
19-04-2019, 12:22
Dziękuję, dzwoniłem. Powiedzieli że jak błędu nie ma to nie oznacza że go nie ma. Trzeba wgrać od nowa oprogramowanie pcm czy coś.
Powiedziałem tym z Płocka to otrzymałem informację że do mojego nie mogą wgrać bo ja mam aktualne i nie ma takiej możliwości.

slawko_k
26-04-2019, 22:44
ResMotors Rzeszów.
Nawet nie musiałem auta zostawiać, wywołałem usterkę przy mechaniku. Twierdził że usterka jest mu znana. Ponoć wymienili sondę na nową, soft miałem najnowszy.
Ważne że auto śmiga bez problemów od tego czasu.

pawelchmielecki7
29-04-2019, 23:56
Dziękuję, ale u mnie Twoja metoda nie działa, chyba że coś źle robię.

Dudi1982
06-05-2019, 21:46
Ford Mysłowice, napisałem do polski ale także nie miałem informacji zwrotnej wysłałem maila na adres media@ford.com tylko po angielsku na drugi dzień miałem kontakt z serwisu w którym ostatnio usterkę zgłaszałem oraz odwiedź z ford polska pisz śmiało, ja mam wymieniona sondę i jak narazie auto jeździ prawidłowo.

pawelchmielecki7
07-05-2019, 03:25
Dziękuję za pomoc, spróbuję napisać i dam znać.

MarMat45
23-11-2019, 08:26
Witam kolegów .
Chciałem na chwileczkę odświeżyć temat. Otóż mam fokusa z 2018r, i oczywiście w pakiecie dostałem "dławienie" dokładnie takie jak koledzy opisują w temacie. Po 4-rech wizytach w ASO na gwarancji została mi wymieniona w końcu sonda lambda. Super było fajnie jakieś dwa tygodnie i zaczyna się to samo (słabiej, rzadziej ale występuje)Teraz szanowny Pan doradca przyjął auto do diagnosty i... wszystko ok. Sondy ok. Kat.ok. Błędów brak. Podobno jestem pierwszy który wraca z tą usterką. Piszę to z dwóch powodów. Po pierwsze chce abyście wiedzieli że ford nie zrobił NIC w tym kierunku i ma nas głęboko w wiadomo. A mój* ford był odebrany jako ostatni z tym motorem, teraz tylko EB. I po drugie . Może podpowiecie mi jak ich zmusić do dalszej naprawy foki zanim skończy się gwarancja. Liczę tu szczególnie na kolegów którym to się udało i mają już sprawne swoje autka.

wasi69
23-11-2019, 18:58
Spróbuj podjechać do innego ASO. Przedstaw im kiedy występuje ta usterka czyli domyślam się, że tak jak opisałem w moim poście #185.. zostaw im na noc, a rano niech przetestują - u mnie od razu poskutkowało xD

PS: Ja już zmieniłem na EB, ale głównie chodziło o kombi.. ;) powiedziałem sobie... raz się żyje. Najwyżej zezłomuje xD

pawelchmielecki7
01-12-2019, 05:55
Nic nie zdziałasz, mi się nie udało ponieważ pomimo że im zostawiłem auto to nie stwierdzono dławienia. Ponadto zauważyłem że po wymianie filtra powietrza z k&n na fabryczny problem jest sporadyczny, dławienie raz na miesiąc albo nawet nie.

MarMat45
01-12-2019, 23:06
Masz 100% racji. Niestety. Właśnie odebrałem auto po całodniowej naprawie, zresztą tak jak radził kolega wasi69.Z licznika wynika że przejeździli 30 km. Oczywiście nic , zero błędów sąd, brak podstaw do naprawy. A mnie po odpaleniu jeszcze pod serwisem przydławił tak że aż fryzura się potargała. Jeśli chodzi o filtr to mam cały czas orginał jeszcze nie zmieniałem od nowości. Ale postanowiłem nie odpuszczać tej amerykańskiej firmie. Postaram się umówić jeszcze raz na cały dzień. Tym razem ja będe próbował wywołać dławienie razem z tym ich diagnostą. Ciekawe czy na to pójdą? To jest niewiarygodne żeby jeżdzić uszkodzonym autem na gwarancji.

lukaszooo
02-12-2019, 07:41
Problem znany użytkownikom od 2011, serwisowi niestety nie. W moim 2012 pomogla aktualizacja softu i nowa lambda przed katem.

GreK
12-01-2020, 08:32
Poczytałem cały ten wątek i inne artykuły - np: http://www.fordserwis.com.pl/awaria_sterownika_pcm_w_focusie_mk3_1_6_benzyna,Aw aria-sterownika-PCM-w-Focusie-MK3-1.6-benzyna.
Wnioski są raczej oczywiste - winne jest oprogramowanie PCM Forda, a uszkodzenie sond i konieczność ich wymiany jest jego wtórnym skutkiem, a nie przyczyną (przyczyny nie tkwią w wadliwych sondach Boscha).
Tylko zastanawia mnie, że jedni mają te problemy, a inni nie - przy tej samej najnowszej wersji PCM.
Czy jest ktoś, kto ma najnowszy soft PCM od nowości (auto z produkcji II połowa 2018 lub później) i ma opisywane w tym wątku problemy?

Pytanie stąd, że ja nie mam tych problemów, a kończy mi się 1 rok użytkowania (12mcy i 18000 zrobione) i zastanawiam się nad wykipieniem (lub nie) Ford Protect.
Ktoś pisał, że Ford Protect nie obejmuje gwarancji na sondy - nie znalazłem takiego wyłączenia (czyli wg mnie obejmuje).

Ktoś się odniesie do tego?

lukaszooo
13-01-2020, 01:06
Sondy lambda mają takie warunki pracy ze padają i już, nie ma znaczenia marka, vag też ma z tym problemy w malych silnikach. Wedlug mnie im nowsze auto, tym wyzsza norma spalin EURO, aby do atmosfery dostawało sie mniej tlenków podnosi sie temperature spalania czyli EGT a to skraca zywot sond, głowic i calej reszty.
W przedluzaną gwarancje nie wchodzi nawet uszkodzony przycisk otwierania klapy a co dopiero sonda.

GreK
13-01-2020, 17:36
W przedluzaną gwarancje nie wchodzi nawet uszkodzony przycisk otwierania klapy a co dopiero sonda.

No więc zapytałem w ASO i sonda jest objęta gwarancją FordProtect (zgodnie z tym jak wcześniej napisałem - nie ma na to wyłączenia odpowiedzialności Forda). Co innego przycisk klapy - bo to zawsze będzie traktowane jako zużycie mechaniczne (wyłączone z odpowiedzialności Forda).

Pojawił się inny dylemat - cena pakietu przedłużonej gwarancji.
Od 19.12.2019 Ford wprowadził nowy cennik za Ford Protect. Jest +100% drożej. Dotąd pakiet 5 lat/100tys km kosztował 640+400. Obecnie 1200+800. Jeśli do tego doliczyć TCO przedłużonej gwarancji za 3 lata (kupuje się niby na 5, ale korzysta przez 3, po upływie podstawowej gwarancji) to wraz z kosztami przeglądów serwisowych, które trzeba robić w ASO przez cały okres Ford Protect - nie jest tanio..
Oczywiście to jest jak ubezpieczenie. AC się kupuje żeby mieć święty spokój w razie W. Ale w FordProtect jest sporo wyłączeń (np. całe podwozie i wszystko co ma zużycie eksploatacyjne)..

Czy ktoś ma FordProtect i korzystał z tego? Jakieś konkretne doświadczenia?

caliph
11-08-2020, 13:34
Odświeżę wątek.
Coś chyba drgnęło w temacie gdyż wreszcie nie byli zdziwieni tą usterką. Ale po kolei...
Auto z sierpnia 2018 r, usterka pojawiła się na wiosne 2019 przy przebiegu coś koło 10 000 km. Problem zgłosiłem podczas pierwszego przeglądu gwarancyjnego w lipcu 2019r i byli bardzo zdziwieni :) oczywiście usłyszałem że ten typ tak ma i nie ma co tego ruszać. Ok jeździłem dalej bo dławiło go tylko na zimno zaraz po odpaleniu i potem było ok.
W tym roku kolejny przegląd, zgłaszam oczywiście to dławienie i jakież było moje zdziwienie - oczywiście problem jest znany i standardowy - sonda lambda. Nie było już pitolenia że ten typ tak ma i nie ma co ruszać :) Auto trafiło w rece magika który wymienił sondę i wgrali nowe oprogramowanie. Usłyszałem też że problem występuje tylko w Polsce i jest to wina paliwa.
Zrobiłem już kilkaset km i jest w porządku, a co ciekawe że auto ożyło :) Od początku bylem zdziwiony że mimo tego samego silnika co mój poprzedni mk2 z 2010r. ta mk3 była strasznie mułowata przy przyspieszaniu - no ale też tłumaczono mi że silnik jest przeprogramowany celem spełnienia norm eko. Coś musieli w sofcie pozmieniać i jest bliższy temu z mk2 bo auto ożyło, jeździ prawie tak samo fajnie jak mk2.
Teraz czekam jak długo będzie spokój, jeszcze rok gwarancji i przy pierwszych objawach nie będę miał dla nich litości :)
Tak informacyjnie - serwis który tak zmądrzał to ASO przy Powstańców Śląskich w Krakowie.

PrzemekMu
11-08-2020, 22:00
Witam, miałem dokładnie ten sam objaw i też w silniku 105 km. Też nie chcieli nic robić bo brak błędów itp. Uparłem się i w końcu wymienili pierwsza sondę i problem znikł. Serwisanci wiedzą o tym problemie ale czekają chyba aż minie gwarancja

Doman86
02-09-2020, 20:45
Jaki jest koszt rozwiązania problemu w ASO? Tzn wymiany sondy i wgrania oprogramowania?

Dudi1982
03-09-2020, 06:33
Witam.

Ja byłem z tym na gwarancji Ford Mysłowice po kilku wizytach została mi wymieniona sonda lamda na razie jest spokój

Bump: Witam.

Ja byłem z tym na gwarancji Ford Mysłowice po kilku wizytach została mi wymieniona sonda lamda na razie jest spokój

flymanx
07-09-2020, 12:47
caliph jaką masz moc KM tego 1.6?

Bump: I czy kiedykolwiek wyskoczyła Ci kontrolka?

Doman86
13-09-2020, 07:14
U mnie historia wyglądała tak, że najpierw był check, został założony emulator sondy i było ok, jednak po około 2000 km auto zaczęło przytykać po ruszeniu, bez względu na to, czy jest zimny czy nie. Raz mocniej przytyka, raz słabiej, raz mam wrażenie, że wcale. Chcę to w końcu ogarnąć raz a dobrze, wiec chciałbym zapytać, czy ktoś z Was rozwiązywał ten problem w Ford Sławek w Katowicach? I drugie pytanie - czy ignorowanie tego może prowadzić w konsekwencji do uszkodzeń ?

rav16
15-02-2021, 12:49
Witam, mam pytanie o nr sondy w kilku postach jest podany
BOSCH 0 258 006 605 z niebieską złączką w opisie na jednej z aukcji dla MK3 FL BOSCH 0 258 006 606 z zieloną złączką, czy ktoś mógłby zweryfikować ta informacje ? domyślam się, że obydwie mogą być, ale może jest jakaś różnica w specyfikacji, która pozwoli rozwiązać problem ?
Dzięki

KaeR
25-02-2021, 18:16
Odgrzeję trochę kotleta. Czy ktoś z forumowego działu ds. kodowania sterników ma i jest w stanie wgrać zmodyfikowany soft do sterownika silnika po zmianie sondy?

msl17
09-03-2021, 16:27
Czy PCM F1FA-12A650-FUB, strategia F1FA-14C204-FUB to najnowsze oprogramowanie dla Focus MK3?

seal2000
16-01-2023, 10:49
Odświeżę wątek.
Zrobiłem już kilkaset km i jest w porządku, a co ciekawe że auto ożyło :)

Wiem, że stara historia ale jak potoczyła się dalej ? Problem zniknął całkiem czy wrócił ?

kwaki
01-02-2023, 14:23
Cześć,
chciałbym opisać swój przypadek, gdyż u mnie potoczyło się to następująco.

Po zdiagnozowaniu problemu (problem z softem sterownika), został zaktualizowany sterownik.
Jednak po około 2 tygodniach problem wrócił.

Za drugim razem, przed zresetowaniem softu i wgraniem nowego, wymieniono mi sondę przed katalizatorem. 200 km i nadal chodzi sprawnie:wink:

Na szczęście zapłaciłem tylko za sondę i pierwszą aktualizację softu:)

Dodam tylko, że sonda nie Bosha, tylko jakaś rekomendowana przez ASO.

slawko_k
01-02-2023, 16:52
Ja w styczniu 2019 miałem sondę wymienianą.
Nie wiem jaką włożyli.
Niby dalej mam taki mały ubytek mocy przez moment auto z 1-2s przestaje trochę ciągnąć ale da się z tym jeździć.
Przed wymianą sondy to zachowywało się jakby ktoś silnik kluczykiem wyłączył nagle. To była tragedia.

clubGRANT
01-02-2023, 17:39
Z ciekawostek jaką usłyszałem odnośnie przytykania może to być przez zawory odpowiedzialne za zmienne fazy TiVCT, którymi olej zmienia fazy, ponieważ ojej zostawia z czasem jakiś nalot to może być zmniejszony przelot i chwilowe przytykanie podczas zmiany faz.
Ja akurat nie mam z tym problemu, ponieważ od 2 lat profilaktycznie podczas wymiany oleju stosuje płukankę.

Jbialic
07-07-2024, 20:29
Witam kolegów
Mam prosbę czy mogłby ktoś kto ma dostęp do TIS sprawdzić jaki soft mam wgrany do sterownika oraz jaki jest ostatni dostępny dla mojego forda. Przy wymianie sondy w ASO chcę być pewny że ktoś mnie nie oleje i odpowie że nie ma nowszego bo nie będzie się chciało z tym bawić. VIN WF04XXGCC4HJ88123. Bardzo proszę o pomoc , Sprawa pilna.