wlkp
22-08-2021, 16:57
U mnie też się pokazały ,ale póki co nie mogę tego pobrać .Mieli przez pół godziny ,pisze żeby czekać a potem wyskakuje błąd .
Zobacz pełną wersję : [Ogólne] SYNC3 - aktualizacja map wlkp 22-08-2021, 16:57 U mnie też się pokazały ,ale póki co nie mogę tego pobrać .Mieli przez pół godziny ,pisze żeby czekać a potem wyskakuje błąd . AdoKrycha007 22-08-2021, 18:46 Pan w serwisie to mógł sobie zadzwonić 3 x w rynnę i 1 x w parapet , wszystkie pliki znajdują się na serwerze w US lub kopie na serwerach " podręcznych " w EU , dowiadywał się prawdopodobnie gdzie ma szukać na stronie forda. Szukałem dzień wcześniej celowo, wiedząc, że jutro mam wizytę. I nie było. Przy biurku w ASO widać było, że też nie ma, koleś coś porobił i nagle powiedział, że są. I rzeczywiście były - dokładnie w tym samym miejscu na stronie, gdzie ja sprawdzałem dzień wcześniej. Dziwny przypadek zatem, nie sądzisz? Możliwe, że jakoś w ETISie albo coś, wysłał mój Vin jako odblokowanie updatu, i dlatego się wtedy dopiero pojawił na stronce. wojptak 22-08-2021, 21:37 U mnie też nie mogę pobrać, mieli ok 1h i wywala błąd Próbuję dalej pokakulka 23-08-2021, 09:33 Może ktoś wie czy po pobraniu najnowszych map przez wifi wysyłany jest plik na stronę Forda? Czy system/fordowska strona będzie wiedziała, że juz zainstalowałem najnowszą wersję? Gdy robiłem to przez pendriva zawsze generował sie plik wynikowý, kþóry trzeba było zrzucić do komputera w celu potwierdzenia zainstalowania konkretnej aktualizacji. Jak jest w przypadku instalowania przez wifi? arturek 23-08-2021, 10:38 Witam Czy to jest pytanie teoretyczne, czy na prawdę udało Ci się zaktualizować mapy przez wifi Mnie przez tydzień udawał, że aktualizuje po wifi, potem się wkurzyłem i zainstalowałem z pendriva Teoretycznie - po wifi powinien powiadomić serwery Forda o aktualizacji pozdrawiam Arturek tedi_k 23-08-2021, 11:20 ... Jak jest w przypadku instalowania przez wifi? Każde sprawdzenie poprzez WiFi czy jest dostępna aktualizacja, wysyła na serwery Forda aktualny stan oprogramowania ("plik dziennika"...) na naszym Sync3. pokakulka 23-08-2021, 14:12 Dziękuję za informację. Faktycznie udało mi sie wczoraj ściągnąc i zainstalować mapy do wersji f10. Kilka dni po pare minut w garażu załatwiło sprawę. Faktycznie idzie wolno ale jakoś poszło. pokakulka 24-08-2021, 04:45 Okazuje się, że jednak nie tak hop siup🙂 co prawda system pokazuje, że mam mapy f10 jednak cały czas ściąga kolejne paczki i instaluje. Są to odzwierciedlenia plików, które będziecie mieli po rozpakowaniu aktualizacji na pendriva. Czyli w moim przypadku system jeszcze musi pobrać 7 pakietów i dopiero będzie komplet. wlkp 24-08-2021, 06:30 Komuś udało się już pobrać ze strony nowe mapy ? U mnie wczoraj cały dzień nic, cały czas błąd ,dzisiaj chyba nadal to samo . arturek 24-08-2021, 15:07 Witam Jakie są nowe - ja mam F10 pobrane już dawno i przy ostatnim sprawdzaniu po wifi, powiedział mi że nie ma nowszych pobrałem chyba w czerwcu pobierałem "normalnie" ze strony Forda i wgrywałem pendrivem tu pisałem https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3353779&postcount=9 pozdrawiam Arturek wlkp 24-08-2021, 15:37 Ja właśnie czekam za F10 bo aktualnie mam F9 . Niby są do pobrania ( plik 24,7 GB ) ale póki co nie da się pobrać ,mieli 30-60 minut a na końcu wywala błąd i tyle widziałem nowe mapy . arturek 24-08-2021, 16:47 Pytanie - czy problem w serwerach Forda - ja jednak pobrałem - czy ew. z Twoim kompem / internetem pozdrawiam mf2hd 24-08-2021, 17:16 Hej, Próba pobrania map 10 z serwerów Forda ( po niemieckiej stronie ), kończy się fiaskiem również. Strona zwraca kilka śmiesznych komunikatów: Może to potrwać kilka minut.... Prawie jesteśmy na miejscu... Przygotowujemy pobieranie ... Zwykle pakowanie plików zajmuje trochę czasu .... Dziękujemy za cierpliwość... Ponieważ pliki są dość duże, pakowanie zajmie trochę czasu ... i kończy prośbą o odświeżenie strony. Uważam, że jednak problem jest po stronie serwera Ford. Testowałem na dwóch różnych komputerach, z trzech przeglądarek, a net po światłowodzie ;-) Trzeba chyba jeszcze troszkę poczekać zanim ktoś to po tamtej stronie ogarnie. I tyle. Pozdrawiam! tedi_k 24-08-2021, 17:32 ... Próba pobrania map 10 z serwerów Forda.... A tak z ciekawości - do jakiej wersji systemu Sync3 próbujecie Panowie pobrać te mapy F10? Bo do wersji 3.0 (która Wam się być może "należy" patrząc po autach w profilu) to jak nie było F10 tak NADAL NIE MA...:569: I taki stan może jeszcze potrwać... leszcz 24-08-2021, 18:56 I taki stan może jeszcze potrwać pojawiły się linki tyle ,że nie są aktywne tedi_k 24-08-2021, 20:08 ... nie są aktywne A na azure coś ktoś znalazł??? Bo jakoś nic w tej kwestii nie słyszałem...:027: zvision 25-08-2021, 14:45 U mnie podobnie, mieli mieli i wyskakuje błąd, rożne przeglądarki itp. wlkp 25-08-2021, 15:14 Napisałem do Forda ,miła pani odpisała i prosiła o dane wersji SYNC ,wersje map i plik dziennika .Wysłałem ,czekam co odpisze . sosniks 27-08-2021, 05:58 Przez cały tydzień była możliwość aktualizacji map a dzisiaj już jest komunikat: AKTUALIZACJA SYSTEMU SYNC Nie dotyczy Twojego Forda wlkp 27-08-2021, 06:55 Była możliwość tylko pobrać się nie dało . U mnie dziś tez już nie ma nic ,po wpisaniu VIN pokazuje błąd i spróbuj ponownie za jakiś czas. Czekam co odpisze Ford na moje zapytanie ,wczoraj dostałem kolejną odpowiedz że moje dane zostały przekazane do odpowiedniego działu i mam czekać na kontakt .Zobaczymy jak szybko się uwiną . perzu 27-08-2021, 12:02 Pytanie - czy problem w serwerach Forda - ja jednak pobrałem - czy ew. z Twoim kompem / internetem pozdrawiam Ja próbuję od dwóch dni ściągnąć na dwóch różnych komputerach, różnych połączeniach internetowych i przeglądarkach, ale cały czas wyskakuje błąd (mieli mieli i błąd) Podpowiedz jak Ci się to udało zrobić Pozdrawiam sosniks 27-08-2021, 12:14 Na podstawie tego co pisał tedi_k sprawdziłem że wszyscy którzy posiadają samochody od 2018 w dół mają problem z instalacją mapy. Dzisiaj rano nie było aktualizacji na stronie ale pojawiła się popołudniu. Myślałem że zostało wszystko już naprawione ale dalej wyskakuje błąd wlkp 27-08-2021, 12:55 Sprawę zgłosiłem do Forda 2 dni temu ,na razie brak odpowiedzi .Faktycznie znowu się pliki pokazały do pobrania przed 11 ale jest bez zmian ,pobrać się nie da . leszcz 27-08-2021, 22:36 w jednym z serwisów stoją obecnie 4 Kugi 2018/2019r "unieruchomione" przez aktualizację .Wszyscy "poszkodowani" dostali samochody zastępcze ;) i serwis nie daje rady ogarnąć tematu . Jeden z Panów postanowił podziękować za uprzejmość serwisu i przyjechał na diagnostykę . Okazało się ,że faktycznie czarno i ciemno , radio nie gra tylko szumi . Komunikacja z APIM jak najbardziej poprawna , zaś każdy reset z poziomu kompa powodował ,że na ekranie pojawiała się animacja początkowa po czym przechodziło do ekranu startowego a dotyk nie działał . Został zrobiony update systemu na "czuja" też to nic nie dało . Szybka podmiana APIMU załatwiła sprawę . Felerny apim po kilku różnych próbach został na stole (bez rozbierania) uratowany i zachowuje się tak jak powinien . Tak więc przedziwne rzeczy . W oryginale w Kudze tej był system 3.3.xxx po ograniu przez serwis był 3.4.xxx a problem powstał mniej więcej tydzień po aktualizacji . Gdyby był to jednostkowy problem byłoby ok .. ale 4 ? Bardzo dziwne . tedi_k 28-08-2021, 07:30 ...problem powstał mniej więcej tydzień po aktualizacji ... To przez ten TYDZIEŃ urządzenie "zastanawiało się" czy się popsuć???:shock: ...Szybka podmiana APIMU załatwiła sprawę . Felerny apim po kilku różnych próbach został na stole (bez rozbierania) uratowany i zachowuje się tak jak powinien ... To po co ten APIM był w ogóle wyjmowany z Kugi???:shock: Pytam tak z ciekawości... No chyba, że te "kilka szybkich prób" wymagało całego wieczoru... No bo jeśli "bez rozbierania", to musiała chodzić standardowa procedura instalacji aktualizacji (APP_SUM "żył"...) ... W oryginale w Kudze tej był system 3.3.xxx po ograniu przez serwis był 3.4.xxx ... Domyślam się, że ASO było "ambitne, wyjątkowo staranne i kompetentne" , Natomiast wspomniane powyżej "kilka szybkich prób" dotyczyło rozpoznania "co to jest i jak się go pozbyć" ten KU5T-14G386-AAK...:lol::lol: leszcz 28-08-2021, 10:40 To przez ten TYDZIEŃ urządzenie "zastanawiało się" czy się popsuć??? dobry tekst . Ale faktycznie po tygodniu od zrobienia aktualizacji się rypło tedi_k 28-08-2021, 20:05 Ja próbuję od dwóch dni ściągnąć na dwóch różnych komputerach... Zawiadomienia o dostępnej aktualizacji map do systemu 3.0 "są przedwczesne"...8) Sam plik mapy (JR3T-14G421-BG) faktycznie został wydany i "chwilami jest dostępny" (stąd to "godzinne mielenie" - ściąga w tym czasie plik mapy), natomiast pakiet językowy mapy (JR3T-14G422-BF) "zaginął w czasie przesyłania na serwer..." :D i pobieranie aktualizacji "pada" na brakującym pakiecie językowym.:568: Intrygujący bałagan ma tamtejszy administrator...:? wojptak 02-09-2021, 22:37 U mnie coś ruszyło, ściąga 22,9 GB perzu 03-09-2021, 16:16 U mnie w końcu wczoraj ściągnęło i już zainstalowałem Bump: U mnie w końcu wczoraj ściągnęło i już zainstalowałem slawek196812 08-10-2021, 08:53 Cześć Czy może ktoś podpowiedzieć, jak wznowić aktualizację map z F9 do F10 SYNC3 20204 ,po przerwaniu jej , na ten moment próbuję wszystkiego i wyskakuje błąd PKG_ERR03. Jest to błąd o przerwanej aktualizacji. jagred 08-10-2021, 09:56 Nie wiem czy dobrze pamietam, ale wydaje mi sie ze przywrocenie ustawien fabrycznych pomoglo u mnie slawek196812 09-10-2021, 08:32 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak musisz... Ok,przywróciłem ustawienia fabryczne ,aktualizacje włączę jak będę jechał w trasę i zobaczymy co będzie. Ale nurtuje mnie jeszcze jedno,jest to reset do ustawień fabrycznych,więc powinien wykasować wszystko,a u mnie po resecie i ponownym uruchomieniu się radia ,mam wszystko co było do tej pory ,zaprogramowane stacje ,godzinę ,język,nie widać śladu po rsecie. tedi_k 09-10-2021, 09:47 ...mam wszystko co było do tej pory ,zaprogramowane stacje ,godzinę ,język,nie widać śladu po rsecie. - zaprogramowane stacje są w radiu (ACM) z nie w Sync3 (APIM); - godzina resetuje się do aktualnej (z GPS); - język resetuje się do ustawionego w konfiguracji (PL); więc tak nie do końca wiadomo jakiego "śladu" po resecie się Kolega spodziewał... Bo tego, że telefon trzeba było parować na nowo, to Kolega nie zauważył/napisał...:027: slawek196812 09-10-2021, 15:13 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak musisz... Super ,dziękuję za wyjasnienie,ale nie sprawdzałem czy mam sparowany telefon ,ogólnie po odpaleniu radia nie zauważyłem zmian ,stąd mój wpis ,ale dziękuje za objaśnienie, zobaczymy czy ruszy aktualizacja ,jutro mam długą trasę . Pozdrawiam slawek196812 10-10-2021, 14:27 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak musisz... Dziś sprawdziłem aktualizacje ,po resecie ruszyło i wyglądało że będzie ok,ale zrobiłem trasę ponad 5h ,a aktualizacja dalej mieli ,chyba coś jest nie tak ,niemożliwością jest tak długi czas ,chyba że się mylę , jak to wygląda u was z aktualizacją map? Pozdrawiam wojwoj3016 05-11-2021, 21:52 Witam wszystkich. Pisze pierwszy raz. A co z takimi delikwentami jak ja, że po wpisaniu VIN mam informację, że : Przykro nam, Twój pojazd nie jest kompatybilny z oprogramowaniem „Mapy” Sync 3 wersja 2.2 16280 Obecnie mam wersje map EU 4 15 djanek 07-11-2021, 18:06 Na CyanLabs pojawiła się opcja w mapach "F10-Central-PLP" :?: Bartek1985 11-11-2021, 14:42 witam pobrałem najnowszą aktualizację dostępną na stronie forda (po numerze vin) przebiegła ona bezproblemowo ale już aktualizacja map już nie i wyskoczył mi taki komunikat (aktualizacja przez pendrive) Emeszenes 12-11-2021, 13:15 Podpinam się do pytania Przedmówcy. Mam ten sam komunikat w mojej Kudze po części pierwszej aktualizacji map. Teraz wyświetla mi się, że po przebiegu części pierwszej aktualizacji mam niby wersję map F10, ale dalej nie rusza tylko powyższy komunikat: INSTL_ERR14 :-( pitekantrop 14-11-2021, 14:57 Czyli najnowszej aktualizacji lepiej nie instalować, bo się prawdopodobnie wykrzaczy? Dzięki za ostrzeżenie. arturek 14-11-2021, 15:59 Witam Mam Focus mk4 z Sync 3 Zainstalowałem najnowszy soft i mapy, udostępniane przez Forda (dla mojego auta) i żadnych problemów Sync 3 ver 3.4.21194 + mapy F10 pozdrawiam Arturek pokakulka 20-11-2021, 19:37 Panowie, czy ktoś wie co to za aktualizacja map o rozmiarze 8,6GB? Pojawiła mi się pod koniec września. Mam zainstalowane najnowsze aktualizacje sync 3.4 + mapy f10 a na stronie forda pojawiła mi się informacja, że jest dostępna kolejna aktualizacja map o takim właśnie rozmiarze. Zrzuciłem to na pendriva ale podczas instalacji wyskakuje mi błąd MEM_ERR01 czyli niewystarczająca ilość miejsca na skopiowanie. Czy też widzicie taką aktualizację u siebie? Co śmieszniejsze, podczas sprawdzania aktualizacji w samochodzie przez WIFI dostaję komunikat, że wszystko jest aktualne. arturek 20-11-2021, 21:06 Witam Czy to jest aktualizacja map czy softu? Pytam, bo po aktualizacji map, mam tylko informacje o nowszym sofcie pozdrawiam Arturek pokakulka 21-11-2021, 07:49 Map Forest27 21-11-2021, 11:53 w chwili obecnej najnowszy "Sync 3.4.21265" oraz mapy "F10 (2020) - EU (03 2021)". Kwestia czy na stronie Forda wczytałeś informacje, o ostatniej aktualizacji, bo jeżeli nie to wiadomo... pokakulka 21-11-2021, 15:08 Po sprawdzeniu w samochodzie mam : sync 3.4 kompilacja 21194, wersja map F10. Mam włączone sprawdzanie aktualizacji przez WiFi więc powinien sobie sam zaciągnąć na serwer jakie mam obecnie oprogramowanie. arturek 21-11-2021, 17:31 […] Kwestia czy na stronie Forda wczytałeś informacje, o ostatniej aktualizacji, bo jeżeli nie to wiadomo... Tak jak kolega pisze - czy "zgłosiłeś" Fordowi zrobienie dotychczasowych aktualizacji? W informatyce jest tak, że teoria, teorią, a życie życiem Jakkolwiek mam wifi, to aktualizcje robiłem przez pendriva i rejestrowałem na stronie Forda plik z informacją o wgraniu aktualizacji Teraz gdy sprawdzam przez komputer i po wifi, to pisze, że mam aktualne oprogramowanie pozdrawiam Arturek pokakulka 22-11-2021, 04:18 Wczoraj jeszcze raz zgrałem plik dziennika i wrzuciłem na stronę. Dzisiaj dalej mi pokazuje tą aktualizację. Poczekam jeszcze chwile może serwer nie przemielił;) Rafaello22 22-11-2021, 07:48 Witam, mam identyczny problem jak u Ciebie. Odpuściłem temat u siebie. Pokazuje, że mam zainstalowane oprogramowanie i mapy sync 3.4 kompilacja 21194, wersja map F10. Wysłałem plik dziennika na serwer mimo to mam widoczną aktualizację map o rozmiarze 8,6GB. pokakulka 22-11-2021, 18:30 Miło słyszeć że nie jestem sam z tym problemem.;) próbowałem to zainstalować ale tak jak pisałem wyżej bez skutku. slawek196812 26-11-2021, 10:18 Cześć Czy jest ktoś ,kto może potwierdzić ile czasu trwa instalacja map F10 na sync3,chodzi mi o poprzednią dużą paczkę ,która miała ponad 24GB. Moja instalacja trwała ponad 3h i musiałem ja przerwać ,jaki mniej więcej trzeba poświęcić czas. p.saw 26-11-2021, 13:59 U mnie trwała około 1,5 h. Wgrywanie wykonywałem podczas trasy. TheDriver 26-11-2021, 18:27 Około 3 godzin z USB. djanek 26-11-2021, 18:35 ok, 1h 20 min wodzokon 13-01-2022, 10:59 Witam, mam pytanie w związku z tematem. Zgodnie ze strona Forda zaktualizowałem Sync 3 do wersji 20204. Wysłałem plik potwierdzający na serwer. Mapy mam EU 4 14. Nastepnego dnia na stronie wciąż, zanim wygeneruje mapy, zaleca pobrać i instalować tę samą aktualizację. Może ktoś rozwiązał podobny problem, ma jakiś sposób oprócz nieoficjalnego upgradu Sync do 3.4. Dołączyłem wysłany plik do analizy.https://files.fm/u/2qq7arg2a Boss233 13-01-2022, 12:54 poczekaj parę dni i sprawdź ponownie. Tez tak miałem i po paru dniach jak się wszystko u nich zaktualizowało to było ok. leszcz 13-01-2022, 13:29 Może ktoś rozwiązał podobny problem, https://ivsu.binaries.ford.com/owner-package/10098701575/Map_24744550197_Update.zip Ściągaj i instaluj :D wodzokon 13-01-2022, 14:19 https://ivsu.binaries.ford.com/owner-package/10098701575/Map_24744550197_Update.zip Ściągaj i instaluj :D Dzieki! Już pobieram. To są najnowsze, które ewentualnie będę mial wygenerowane później na stronce Forda? leszcz 13-01-2022, 14:34 To są najnowsze, no a jakie ... F10 Arekmarlena 13-01-2022, 19:37 Witam .Próbowałem zaktualizować oprogramowanie w SYNC2 przez forscan i update APIM z myślą że poprawi to prace samego systemu i dotyku ... Skutek okazał się bardzo przykry ponieważ sterowanie temperaturą i nawiewami z panelu radia przestało reagować ,a podgrzewanie foteli z panelu zniknęło. Nie mam możliwości powrotu do pierwotnej wersji. Zastanawiam się gdzie popełniłem błąd i czy to błąd konfiguracji czy pobranego przez forscan oprogramowania ? wodzokon 14-01-2022, 09:45 no a jakie ... F10 Dzisiaj zainstalowałem, całość potrwała niecałą godzinę. Są juz najnowsze F10. Dziekuję Koledze za pomoc! leszcz 14-01-2022, 12:20 Dziekuję nie ma problemu wodzokon 14-01-2022, 12:55 Jako ciekawostkę mogę podać, że posprawdzałem na stronce Forda 6 sztuk różnych numerów VIN z ogłoszeń Galaxy z mojego rocznika i przy każdym komunikat o konieczności aktualizacji Sync przed wygenerowaniem map. Albo mało kto aktualizuje, albo system Forda na stronce tak działa:?: WojtekFusion 19-01-2022, 10:04 VIN na stronie Forda pokazuje pobranie pliku 2,3 GB, dlaczego tak mało ? rider75 30-01-2022, 09:34 Czy można zaktualizować mapy etapami? Żona jeździ praca dom, dłuższa trasa to pewnie w wakacje się przydarzy. pankrakus 30-01-2022, 13:58 Czy można zaktualizować mapy etapami? […] Witam Próba wgrywania "na raty" - to szukanie sobie problemów Mapy, to nie są osobne pliki poszczególnych krajów - trzeba wgrać całość Przeczytaj instrukcję aktualizacji - NIE wolno przerywać => dlatego Ford każe to robić na włączonym silniku, żeby system nie wyłączył modułów elektrycznych Po prostu - wsiadasz do samochodu na 2 godziny, odpalasz silnik i aktualizujesz WAŻNE - w czasie aktualizacji nie zajmujesz się niczym innym, tylko patrzysz w zegary, bo pojawia się komunikat czy nie wyłączyć systemu Oczywiście, są tacy którzy powiedzą "a ja robiłem na raty" tylko, że jest wiele wpisów "ratunku bo …" pozdrawiam pankrakus jagred 31-01-2022, 11:03 Czy można zaktualizować mapy etapami? O ile nie wyciagniesz pendriva przed zakonczeniem powinno sie udac. Jesli wyciagniesz pendriva przed zakonczeniem pojawi ci sie blad LST_ERR czy jakos tak. i wtedy przywracasz synca do ustawien fabrycznych i od nowa aktualizacja. Mapy, to nie są osobne pliki poszczególnych krajów - trzeba wgrać całość Od bardzo dawna istnieją sposoby na wznawianie kopiowania plikow. W fordzie podstawowe systemy działają do 30 min po zgaszeniu i zaryglowaniu auta. Ja wetknalem pendriva i po prostu jezdzilem do pracy. Po 3-4 dniach dostalem komunikat ze musze zgasic auto i zrobilem to przy okazji kolejnego postoju. I mapy sie zaktualizowaly. Draculescu 31-01-2022, 12:31 ... Ja wetknalem pendriva i po prostu jezdzilem do pracy. Po 3-4 dniach dostalem komunikat ze musze zgasic auto i zrobilem to przy okazji kolejnego postoju. I mapy sie zaktualizowaly. Nie było żadnych komunikatów że trwa instalacja itp? A przy ponownym uruchomieniu też cisza aż do ukończenia wgrywania map? jagred 31-01-2022, 13:48 Dokladnie tak. Tylko lampka na pendrive migala. Andrzej0451 06-02-2022, 09:14 Szanowni Użytkownicy Forda Aktualizacji SYNC3 i map dokonuję po raz pierwszy. Postępując zgodnie z instrukcją ze strony Ford.pl bez problemu, za pomocą pendriv'a zaktualizowałem SYNC3 z wersji 3.2 do wersji 3.4. Teraz mam zamiar zaktualizować mapy z wersji F7 do (prawdopodobnie) F10. W pobranym i rozpakowanych na pendriv'a plikach brakuje DONTINDX.MSA. Przeczytałem powyżej, że nie jest on konieczny do prawidłowej instalacji. PYTANIE: Czy w przypadku niepowodzenia instalacji nowej wersji map system SYNC3 automatycznie przywraca mapy poprzedniej wersji (u mnie F7) i można je normalnie użytkować ? Andrzej Fiestaczek 09-02-2022, 12:59 Teraz mam zamiar zaktualizować mapy z wersji F7 do (prawdopodobnie) F10. W pobranym i rozpakowanych na pendriv'a plikach brakuje DONTINDX.MSA. Ten plik służy tylko do wyłączenia indeksowania mediów na pendrive :) Nie jest konieczny, ale jeżeli bardzo Ci zależy - możesz stworzyć pusty plik o takiej nazwie. kwate 10-02-2022, 19:20 Witam, mam Sync 3.0 Build 20204 wersja USA. Mam paczkę o pojemnosci 9,8 GB wersja 3.4 i podczas aktualizacji wyrzuca mi blad: INSTL_ERR11. Czy ktoś pomoże w temacie. Błędów w module APIM brak. Ewentualnie możecie wskazać jaką paczkę pobrać z cynalabs? Z góry dziękuję. moja wersja 3.0 build 20204 leszcz 10-02-2022, 20:29 Ewentualnie możecie a jaką masz teraz wersję systemu ? polak2468 11-02-2022, 18:01 Mam focusa mk3 fl z 2018. Podałem VIN na stronie https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/instructions/sync/ i wyszukało dostępną aktualizację systemu Sync3 (map nie). Pobrałem, wypakowałem na pendrive - generalnie zadziałałem zgodnie z instrukcją https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/Service/docs/PL_SYNC_3_USB-Update-Guide.pdf. Problem polega na tym, że po pierwsze zaraz po włożeniu pendrive do usb pojawił się komunikat o aktualizacji systemu, który gdzieś po 45 minutach zniknął. Pojeździłem jeszcze chwilę (bardzo lubię jeździć, a szczególnie tym autem, więc dlaczego by nie hehe) i nie pojawił się żaden komunikat o zakończeniu instalacji. No to podjechałem do domu, wyjąłem pendrive. Następnie wysiadłem z auta ryglując zamek od strony kierowcy. Ekran zgasł od razu, więc nie czekałem 2 minuty. Odryglowałem drzwi, wsiadłem i postanowiłem sprawdzić czy zgadzają się pliki na pendrive, bo po włączeniu zapłonu totalnie nie widzę żadnych zmian. W folderze SyncMyRide mam listę plików: - GB5T-14G386-AC.tar.gz --> rozmiar 44kb - HB5T-14G386-TCC.tar.gz --> rozmiar 32kb - HB5T-14G386-THB.tar.gz --> rozmiar 25kb - JR3T-14G381-AX.tar.gz --> rozmiar 417 101kb - JR3T-14G391-AE.tar.gz --> rozmiar 1 596 077kb - JR3T-14G423-AB.tar.gz --> rozmiar 728 570kb Niestety wg wspomnianej instrukcji powinien być tam plik xml. Nic takiego się tam nie znajduje i w związku z tym nie jestem w stanie dokończyć ostatniego kroku https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/upload/ czyli uploadu pliku dziennika. Czy ktoś z Was orientuje się w temacie i mógłby mi powiedzieć co jest nie tak, a może tak ma być, bo np. 2018 rocznik miał w inny sposób przeprowadzaną aktualizację? PS Zawartość pliku autoinstall.lst ; SYNC3 Consumer Assembly Upgrade - Release 3.0.25 - Only for Nav/EU assemblies. [SYNCGen3.0_3.0.20204_PRODUCT] Item1 = HB5T-14G386-THB Open1 = SyncMyRide\HB5T-14G386-THB.tar.gz Item2 = HB5T-14G386-TCC Open2 = SyncMyRide\HB5T-14G386-TCC.tar.gz Item3 = JR3T-14G391-AE Open3 = SyncMyRide\JR3T-14G391-AE.tar.gz Item4 = JR3T-14G381-AX Open4 = SyncMyRide\JR3T-14G381-AX.tar.gz Item5 = JR3T-14G423-AB Open5 = SyncMyRide\JR3T-14G423-AB.tar.gz Item6 = GB5T-14G386-AC Open6 = SyncMyRide\GB5T-14G386-AC.tar.gz Options = AutoInstall,Delay kwate 12-02-2022, 19:41 leszcz moja wersja 3.0 build 20204 TTOMEK_SMAX_VIGNALE 19-02-2022, 05:25 Witam, Auto z 2017 Aktualizacja nawigacji. Gdzie i jak zrobie? Można to ogarnąć samemu? Czy musi być to zrobione w Ford. krystianen 20-02-2022, 09:54 Możesz sprobowć zrobić sam. Zalogować się na stronie forda i przejsc proceduree. Możesz uda się do kogoś kto ci z to zrobi procedura trwa okolo 1h dla urządzeń z nawigacj.a Greg Poznań 21-02-2022, 18:27 Witam, Auto z 2017 Aktualizacja nawigacji. Gdzie i jak zrobie? Można to ogarnąć samemu? Czy musi być to zrobione w Ford. Będę w Lesznie może jeszcze w tym tygodniu, to możemy się spotkać i zrobić, mapy to drobiazg, w przypadku tego, co mogę zrobić w tym Sync :-) PatrykP11 22-02-2022, 18:55 Hej, podpinam się pod powyższe pytanie. Zrobiłem aktualizację z 3.3.19052 mapy F8 do najnowszej wersji 3.4.21265 mapy F10 dla USA. Wszystko działa jak należy. Jak dograć jeszcze jedną paczkę map ? Czy wystarczy wybrać tylko tą paczkę map ? Czy trzeba wgrywać wszystko od nowa ? escape1981 12-03-2022, 22:26 Witam, chciałem się dowiedzieć jak mogę sprawdzić jaki mam rozmiar pamięci, ford sprowadzony z USA zaktualizowałem oprogramowanie do najmowszej wersji, niestety nawigacja nie pokazuje mi map, po wybraniu punktu docelowego, dostaje komunikat że trwa aktualizacja sytemu nawigacji, wszystkie inne funkcje działają bez problemu problem jest w tym że ta aktuali, a ja trwa już dwa tygodnie. krzysztofSJZ 13-03-2022, 05:57 tu może poszukaj https://forum.fordclubpolska.org/search.php?searchid=23556017 ja po przeglądzie forum w sprawie aktualizacji dałem se na razie spokój, tak sync jak i mapy, zresztą android auto ma lepszą navi, a uwalić radio łatwo, USA traktowałem pobieżnie i nie jestem pewny czy czasem nie uwaliłeś nawigacji, bo jest chyba zaznaczam chyba różnica między USA a Europą, moja Kuga po zakupie jak przyjechałem pod dom połączyła się z wi-fi cos się aktualizowało nawet nie zdążyłem poczytać co, ale mapy mam stare i sync też chyba z 2017 tedi_k 13-03-2022, 11:19 ... ta aktuali, a ja trwa już dwa tygodnie. ... i będzie trwała "po wieki wieków...". Sync3 z USA nie jest przekonfigurowany na EU i do tego zapewne źle zaktualizowany. cody-25 13-03-2022, 15:13 Witam, chciałem się dowiedzieć jak mogę sprawdzić jaki mam rozmiar pamięci, ford sprowadzony z USA zaktualizowałem oprogramowanie do najmowszej wersji, niestety nawigacja nie pokazuje mi map, po wybraniu punktu docelowego, dostaje komunikat że trwa aktualizacja sytemu nawigacji, wszystkie inne funkcje działają bez problemu problem jest w tym że ta aktuali, a ja trwa już dwa tygodnie. Jeśli auto z USA to Sync 3 z nawigacją ma 32GB pamięci. Okrojone mapy można tam wgrać z lektorem polskim ;) escape1981 13-03-2022, 19:44 Mam już wgrana okrojona wersję , tylko się nie wyświetlają mapy, punkty POI wyszukuje ale nie widzi do nich trasy. Bump: ... i będzie trwała "po wieki wieków...". Sync3 z USA nie jest przekonfigurowany na EU i do tego zapewne źle zaktualizowany. Samochód kupiłem i były mapy PL tylko nieaktualne. tedi_k 13-03-2022, 20:28 ...POI wyszukuje ale nie widzi do nich trasy... Tak co do zasady: jeśli konfiguracja jest poprawna i aktualizacja prawidłowa to "takie cuda się nie zdarzają"... escape1981 14-03-2022, 17:59 Jeśli auto z USA to Sync 3 z nawigacją ma 32GB pamięci. Okrojone mapy można tam wgrać z lektorem polskim ;) Wiesz jak to zrobić, jakie pliki wyrzucić?? wegiel 14-03-2022, 20:07 Hej panowie zrobiłem aktualizację SYNC 3 z build 3.4.21265 i mam takie pytanie czy nie ma w nich loga stacji radia ESKA i RMFMAXXX bo reszta normalnie jest a tych nie wyświetla Bump: Wiesz jak to zrobić, jakie pliki wyrzucić?? Jest to dość skomplikowane i żeby sprawdzić czy SYNC 3 jest przerobione na EU potrzebny jest forscan i kabel poshel 18-03-2022, 07:00 Wiesz jak to zrobić, jakie pliki wyrzucić?? Wymagane pliki masz podane w poście nr 1686 tego wątku wosiuuuuu 18-03-2022, 10:41 Cześć, mam problem z aktualizacją MAP F10 w Kudze 2018. Na początku zaktualizowałem SYNC3 do najnowszej wersji 3.0 20204 (tak twierdzi strona forda). Potwierdziłem to plikiem po czym wyskoczyło że można pobrać nową wersję map. Wybrałem się w pół godzinną trasę po czym pojawił się komunikat że czas na drugi etap i zatrzymałem samochód, wyłączyłem silnik i zamknąłem samochód. Wróciłem po ok. 15 minutach uruchomiłem silnik i pojawił się komunikat PKG_ERR03. https://ibb.co/Z1h20zR Niestety po zmianie pendrive czy pobraniu ponownie plików komunikat ten sam. A plik z potwierdzeniem prawidłowej instalacji nie utworzył się. Po kilku próbach odpuściłem. Z tego co zauważyłem mapy się zaktualizowały, są nowe ulice a w systemie jest nowa wersja F10. Na dwa tygodnie musiałem odpuścić. Z tego co zauważyłem podłączyłem dziś iphone i od razu pokazuje się że jest jakaś aktualizacja do pobrania, klikam tak i od razu wywala błąd LST_ERR05. https://ibb.co/P10dh38 https://ibb.co/gmgLMs8 Ostatnia próba jaką podjąłem to aktualizacja automatyczna z poziomu sync. Postawiłem hotspot i dałem szukaj. Czekałem pół godziny i odpuściłem. Cały czas się wyświetla że ostatni raz sprawdzał w 2019 roku i nie było nic do zainstalowania. https://ibb.co/RHvFyvY Proszę o pomoc w przeprowadzeniu instalacji od początku do końca. Gdyby ktoś był z Warszawy lub okolic mógłbym podjechać. --------------------------------------------------------------------- Edit: Problem rozwiązany. W pliku autoinstall podmieniłem w ostatniej linice na: [SYNCGen3.0_ALL] Item1 = HB5T-14G386-TJB Open1 = SyncMyRide\HB5T-14G386-TJB.tar.gz Options = Delay,Include,Transaction Po włożeniu pena do auta znów wyrzuciło błąd PKG_ERR03. Zawzięty wiedziałem że musi się udać i tak podłączałem i odłączałem i chyba w końcu za 5-6 razem złapało i zaczęło się aktualizować. 1 etap (mimo że już miałem działające mapy F10) trwał 35 minut. Potem drugi etap szybko chyba do 5 minut. Nie wygenerował się tylko plik xml ale pobrałem ze strony forda osobny generator minuta w samochodzie i na pendrive wygenerował się plik. Wysłałem do Forda i już wszystko aktualne :) djanek 24-05-2022, 18:59 Na Cyanlabs jest nowy soft 3.4.22110 do SYNC3 , no i nowe mapy F11 (2021) EU(05-2022). Kto już instalował ? miniupiniu 24-05-2022, 19:00 Soft tak. Na mapy nie mam czasu bo to trwa dość długo a kręcę się na krótkich trasach. Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka xMaraSSx 25-05-2022, 06:56 Dzięki za info, jutro mam trochę czasu wolnego to powgrywam. Forest27 25-05-2022, 09:19 Sync 3.4.22110 z nowymi mapami F11 na razie działa bezproblemowo miniupiniu 25-05-2022, 18:01 Dzisiaj wgrałem nowy soft i nowe mapy. Części ulic w moim mieście jak w poprzednich wersjach nie było tak dalej nie ma. Wszystkie inne nawigacji już od kilku lat je pokazują a tu lipa. Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka arturek 25-05-2022, 18:41 Witam Mam pytanie do kolegów - czy ktoś pobierał aktualizację map z oficjalnej strony Forda? https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/status/ Pytam, bo sprawdzałem po VIN i dostaję komunikat, że moje mapy F10 są aktualne Mam Focusa mk4 / 2019 + Sync 3 pozdrawiam Arturek tedi_k 25-05-2022, 20:40 ...czy ktoś pobierał aktualizację map z oficjalnej strony Forda?... Jako pakiety aktualizacyjne dostępne po VIN nowe mapy F11 zapewne pojawią się za jakieś 2 miesiące... poshel 11-06-2022, 20:11 Czy ktoś już wgrywał F11 na APIM z 32GB Flash i może podzielić się listą plików jakie trzeba wrzucić ? Ok, udało mi się wcisnąć: Maps&Voice_F11 1U5T-14G421-BAJ.tar.gz (EU_Common) 1U5T-14G421-BBJ.tar.gz (EU_Map_ext) 1U5T-14G421-BDJ.tar.gz (EU_Iberia) (GI, PT, ES) 1U5T-14G421-BEJ.tar.gz (EU_France) (FR, AD, MC, CH) 1U5T-14G421-BFJ.tar.gz (EU_Central) (NL, AT, BE, CZ, DE, LU, SK, PL, LI) 1U5T-14G421-BGJ.tar.gz (EU_South) (AL, BA, HR, MK, GR, HU, IT, MT, ME, SM, RS, SI, TR, VA) Voce Maps 4U5T-14G422-BCG.tar.gz v3.2.22012 szybki86 12-06-2022, 17:06 Witam Mój problem polega na tym, że pod czas remontu zapomniałem zaktualizować mapy w swoim Fordzie.Teraz gdy wchodzę na stronę Forda wychodzi mi, że mam aktualizacji map na 23 Giga. Problem w tym, że gdy próbuje zaktualizować mapy po jakiś 20-30 minutach samochód przechodzi w tryb oszczędzania energii i się wyłącza.Załączenie silnika nic nie daje bo nie wiem jak długo zajmie mi aktualizacja tego typu. Czy jest jakiś sposób, żeby jakoś wyłączyć ten tryb w samochodzie, bo opcja z ustawień "wyłączenie pracy silnika" nic nie daje bo i tak przechodzi w tryb oszczędzania. Z góry dziękuje za pomoc. arturek 12-06-2022, 19:12 Witam Nie wiem jak u kolegi, ale u mnie po ok 30 minutach, pojawiał się w zegarach napis, że samochód przejdzie w tryb uspienia, trzeba było nacisnąć któryś klawisz na kierownicy i tryb uśpienia się NIE aktywował Ważne - trzeba cały czas obserwować zegary aby nie przeoczyć tego komunikatu Oczywiście wyłączyłem guzikiem Auto Start Stop Spokojnie zrobiłem aktualizację która trwała 2 godziny i cały czas auto stało pod domem pozdrawiam Arturek slawek196812 13-06-2022, 10:55 Cześć Pytanie do wszystkich którzy aktualizowali mapy f11 przez Cyanlabs,ile czasu trwa aktualizacja samych map i drugie pytanie ,po komunikacie że pierwsza część została wgrana należy wyłączyć i włączyć zapłon, tylko że podczas jazdy ciężko jest znależć od razu miejsce ,gdzie można zjechać i wykonać tę czynność, zazwyczaj radio samo się resetuje ,czy taka sytuacja ma wpływ na dalszą aktualizację. Pozdrawiam djanek 13-06-2022, 12:12 Cześć Pytanie do wszystkich którzy aktualizowali mapy f11 przez Cyanlabs,ile czasu trwa aktualizacja samych map Ok 1h 10 min, ja wybrałem się w trasę. Po instalacji pojawia sie komunikat aby wyjąc nośnika USB, następuje restart. Co do dalszych czynności to na spokojnie , podjechałem do miejsca postoju i mam F11. slawek196812 13-06-2022, 16:36 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już ... Dziękuje za informacje, a jak jest z tym samoistnym resetem po instalacji pierwszej części, czy trzeba ten zapłon wyłączyć ,czy wystarczy ten samoistny restart. mrk26 13-06-2022, 17:58 Samo powinno się zresetować. sosniks 02-08-2022, 12:46 Hej. Czy ktoś miał jakąś aktualizacje w ostatnich miesiącach? Bo sprawdzam na stronie Ford.pl a od ponad roku mam komunikat że mam najnowsza mapę a aktualizację pobrałem w maju 2021 arturek 02-08-2022, 19:38 Witam Ja mam mapę F10 w Sync 3 i ciągle mi się wyświetla, że mam aktualna mapę (sprawdzałem wg VINu na stronie Forda i po wifi) Podobno Ford nie udostępnił jeszcze oficjalnie mapy F11, którą można pobrać z CyjanoLabs pozdrawiam Arturek xMaraSSx 03-08-2022, 07:53 Nie ma się co napalać na F11, ponieważ po zainstalowaniu stwierdzam z przykrością stałą obecność błędów i braków w pokryciu dróg które występowały w F10. Przynajmniej tak jest w mojej okolicy (kujawsko-pomorskie). TheDriver 06-08-2022, 16:16 Hej. Czy ktoś miał jakąś aktualizacje w ostatnich miesiącach? Bo sprawdzam na stronie Ford.pl a od ponad roku mam komunikat że mam najnowsza mapę a aktualizację pobrałem w maju 2021 Dzisiaj się pojawiła - Release 3.4.22110 "Aktualizacja oprogramowania jest dostępna. Ok. 2.6GB" "Przykro nam, Twój pojazd nie jest kompatybilny z oprogramowaniem „Mapy” arturek 06-08-2022, 20:15 Witam Bo zapewne w pierwszej kolejności trzeba zrobić aktualizację softu Sync3, potem zgłosić to w systemie i jest szansa na pobranie aktualizacji map - piszę teoretycznie - bo jeszcze tego nie sprawdziłem ale poprzednio tak było [DODANO] https://i.imgur.com/O4EDI9t.jpg https://i.imgur.com/r6sfs52.jpg https://i.imgur.com/u23Xi3N.jpg https://i.imgur.com/tPjuP1j.jpg https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/ https://i.imgur.com/y16r7Ho.jpg https://i.imgur.com/d4D0un3.jpg https://i.imgur.com/A8est98.jpg pozdrawiam Arturek sosniks 07-08-2022, 10:15 Dzisiaj się pojawiła - Release 3.4.22110 "Aktualizacja oprogramowania jest dostępna. Ok. 2.6GB" "Przykro nam, Twój pojazd nie jest kompatybilny z oprogramowaniem „Mapy” A u mnie na stronie dalej komunikat Miło nam poinformować, że korzystasz z najnowszej wersji oprogramowania „Mapy” plewan 07-08-2022, 19:37 Witam. Mam proste a może i trudne pytanie. Posiadam dwa pojazdy: 1) ma dostawioną nawigację a 2) oryginalną. W pojeździe 1i2 jest SYNC 3.0 kompilacja 19205 wersja Gracenote 1.1.1.1127 (EU-0010) Pyt1. Czy jak pobiorę aktualizację ze strony forda do pojazdu z oryginalną nawigacją będę mógł ją wgrać do tego z dostawioną? Pyt2. Co musiałbym zmienić w pobranej nawigacji aby zainstalować ją w drugim pojeździe? góry dziękuję za pomoc :) tedi_k 07-08-2022, 20:21 ... góry dziękuję za pomoc :) 1. Tak 2. Nic (jeśli obie navi mają tę samą wersję systemu Sync3). plewan 07-08-2022, 20:33 Dziękuję. Sławek1977 12-09-2022, 18:07 Poratuje ktoś plikiem 1U5T-14G421-BAJ. Przy pobieraniu z serwerów Forda non stop wywala błąd. sawoj 12-09-2022, 18:51 Poratuje ktoś plikiem 1U5T-14G421-BAJ. Przy pobieraniu z serwerów Forda non stop wywala błąd. Proszę bardzo: https://drive.google.com/file/d/1g0pxMAItlJ4jFVKkkYU2gk5U98zUjpkj/view?usp=sharing Sławek1977 12-09-2022, 19:01 Proszę bardzo: https://drive.google.com/file/d/1g0pxMAItlJ4jFVKkkYU2gk5U98zUjpkj/view?usp=sharing Dziękuję za pomoc. Mariup4p 04-10-2022, 09:26 Wczoraj zrobiłem aktualizacje sync 3 . Wersja była 2.3 . Na stronie forda po winie pobrałem aktualizacje . Teraz jest 3.0. Pendrive do kompa żeby ford zczytal to co zapisał . Wyskoczyły mapy do pobrania . Jak wgrać mapy to już będzie sync 3.4 ? Czy po wgraniu map dopiero wyskoczy że mogę pobrać synck 3.4 ? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Sławek1977 04-10-2022, 09:28 3,4 to wersja Sync, nowe mapy nic tu nie zmienią. Od Forda nie dostaniesz aktualizacji do 3,4. Mariup4p 04-10-2022, 11:37 Dlaczego nie ? A gdzie szukać sync 3.4 ? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Sławek1977 04-10-2022, 11:43 To pytanie do Forda. 3,4 z cyanlabs można. Mariup4p 04-10-2022, 14:58 Czyli z tego co widzę muszę pobrać program sync3 updater. I tam w nim wybrać swój model . On przygotuje pendrive i będą nawet loga stacji radiowych ? A te mapy z forda które mi wyskoczyły żeby zaktualizować . Myślałem że będę musiał kupować mapy . Czyli będę miał darmowe czy tylko jeden raz tak można ? Xd Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka klucho 04-10-2022, 18:23 Przewertowałem ten wątek od 2020r. ale nie jest dla mnie jasne czy jeśli do auta z oryginałem SYNC3 v3.4.21194 z F10 wsadzę pendriva z samymi mapami F11 ściągnietymi Sync3 Updaterem to: a. przyjmie nowe mapy i będzie ok b. zepsuje nawigację c. nic sie nie wydarzy bo trzeba mieć "zmodzony"/nowszy soft. Ford na stronie uparcie twierdzi że jest najnowszy soft i mapa. Wkurza to strasznie bo przy obecnej mapie nawigacja obecnie każe skręcać na S19 tam gdzie wcześniej były zjazdy do budowanej eSki. Sławek1977 04-10-2022, 19:05 Poczytaj jak działa sync3uodater, a znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania. cody-25 04-10-2022, 19:09 Przewertowałem ten wątek od 2020r. ale nie jest dla mnie jasne czy jeśli do auta z oryginałem SYNC3 v3.4.21194 z F10 wsadzę pendriva z samymi mapami F11 ściągnietymi Sync3 Updaterem to: a. przyjmie nowe mapy i będzie ok b. zepsuje nawigację c. nic sie nie wydarzy bo trzeba mieć "zmodzony"/nowszy soft. Ford na stronie uparcie twierdzi że jest najnowszy soft i mapa. Wkurza to strasznie bo przy obecnej mapie nawigacja obecnie każe skręcać na S19 tam gdzie wcześniej były zjazdy do budowanej eSki. Jeśli masz wersję systemu taką jaką piszesz to wystarczy, że Sync3 Updaterem zrobisz pendriva z opcją aktualizacji samych map (autoisnatll) i powinny się poprawnie zainstalować F11 jeśli masz auto EU, w przypadku USA, trzeba okrojone wgrywać klucho 07-10-2022, 16:44 Mogę potwierdzić że po 40 min pojawiły się mapy F11, cody-25 dzięki za info! norbi333 10-10-2022, 21:16 wersja oprogramowania :3,4 kompilacja 21194 .MapyF11 ściągnięte Updaterem i nie chcą się zainstalować.Pojawia się informacja o aktualizacji systemu.Po kilkunastu sekundach informacja ,że przy następnym uruchomieniu będzie się aktualizować.U tak w kółko. Co może być przyczyną,że nie chcą mi się mapy zainstalować? klucho 16-10-2022, 08:25 Ja wgrywalem na włączonym zapłonie (bez odpalania silnika) i też widziałem taki komunikat. W pewnym momencie auto się wygasiło i już myślałem że sie coś nie udało, ale wystarczyło ze 20min. normalnej pracy auta i potem pojawiły sie mapy F11. Piotero 18-10-2022, 22:23 w przypadku USA, trzeba okrojone wgrywać Możesz podać które to pliki dla map F11? BFJ? KoWaLWWL 20-10-2022, 13:51 Ja mam problem Ford Fusion Energi z 2017 roku i chciałem zainstalować nową aktualizacje 3.4.22200 z mapami F11 i w żaden sposob mi nie wchodzi.... albo restart cały czas i w kółko to samo albo błąd PKG_ERR04 Posiadam wersje 3.4.21098 z mapami F10 oczywiście nie wszystkie mapy żeby się zmieściły i dalej już nie wiem co i jak mam robić... Reformat wygląda tak: APPS=NU5T-14G381-AA_1660780450000.TAR.GZ ENH_DAB=1U5T-14G658-AH_1644006443000.TAR.GZ GRACENOTES=4U5T-14G423-AC_1615425645000.TAR.GZ VOICE=5U5T-14G391-AT_1660763323000.TAR.GZ VOICE_NAV=4U5T-14G422-BCG_1644011850000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BAJ_1644010894000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BBJ_1644008981000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BFJ_1644010644000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BGJ_1644011311000.TAR.GZ MAP_LICENSE=1U5T-14G424-BL_1646159765000.TAR.GZ A autoinstal różnie próbowałem. HELP ... djanek 20-10-2022, 21:00 Spróbuj po kolei. Najpierw wgraj nowy soft, a później na drugim pendrive same mapy andrewww@interia.pl 26-10-2022, 07:24 Witam, Mam problem z nawigacją. W niedzielę dokonałem uaktualniania SYNC 3 do wersji 3.4. Najnowsza kompilacja 22200 pobrana z cyanlabs. Wersja map to F11. Problem polega na tym, że po włączeniu nawigacji nie pojawia się mapa. Podczas próby wprowadzenia głosowo adresu cały czas jest komunikat: "nadal trwa wgrywanie systemu nawigacji. Spróbuj ponownie później". We właściwościach pojawiają się parametry GPS (długość i szerokość geograficzna). Co może być tego powodem? Sławek1977 26-10-2022, 07:28 Wrzuć loga po aktualizacji, wyglada na to, że instalacja się nie skończyła. andrewww@interia.pl 26-10-2022, 16:24 Gdzie znajduje się taki Log? Na pendrivie nie utworzył mi się żaden plik po aktualizacji. Oto lista plików: VOICE=5U5T-14G391-AT_1660763323000.TAR.GZ APPS=NU5T-14G381-AA_1660780450000.TAR.GZ GRACENOTES=4U5T-14G423-AC_1615425645000.TAR.GZ ENH_DAB=1U5T-14G658-AH_1644006443000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BAJ_1644010894000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BBJ_1644008981000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BCJ_1644009116000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BDJ_1644009729000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BEJ_1644010041000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BFJ_1644010644000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BGJ_1644011311000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BHJ_1644011371000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BJJ_1644011473000.TAR.GZ VOICE_NAV=4U5T-14G422-BAG_1644245686000.TAR.GZ VOICE_NAV=4U5T-14G422-BDG_1644012081000.TAR.GZ VOICE_NAV=4U5T-14G422-BBG_1644011700000.TAR.GZ VOICE_NAV=4U5T-14G422-BCG_1644011850000.TAR.GZ MAP_LICENSE=1U5T-14G424-BL_1646159765000.TAR.GZ andrewww@interia.pl 30-10-2022, 08:13 Ostatecznie wgrałem najnowszą wersję tj. 3.4.22251. Nawigacja ożyła :wink: norbi333 30-10-2022, 16:52 Ja zainstalowałem najnowsze mapy F11 pobrane z oficjalnej strony Forda na podstawie vin prezax 03-11-2022, 18:04 Ok, udało mi się wcisnąć: Maps&Voice_F11 1U5T-14G421-BAJ.tar.gz (EU_Common) 1U5T-14G421-BBJ.tar.gz (EU_Map_ext) 1U5T-14G421-BDJ.tar.gz (EU_Iberia) (GI, PT, ES) 1U5T-14G421-BEJ.tar.gz (EU_France) (FR, AD, MC, CH) 1U5T-14G421-BFJ.tar.gz (EU_Central) (NL, AT, BE, CZ, DE, LU, SK, PL, LI) 1U5T-14G421-BGJ.tar.gz (EU_South) (AL, BA, HR, MK, GR, HU, IT, MT, ME, SM, RS, SI, TR, VA) Voce Maps 4U5T-14G422-BCG.tar.gz v3.2.22012 dzieki za info tez wrzucilem F11 z sync 3.4.19.200 ktory siedzial juz w aucie i wszystko chodzi i wgralo sie sprawnie . oczywiscie cala paczka z mapami nie wchodzi bo jest za malo miejsca :) pliki z reformat.lst ktore mialem na pendrivie podczas aktualizacji APPS=5U5T-14G381-CD_1564401086000.TAR.GZ ENH_DAB=1U5T-14G658-AD_1544799507000.TAR.GZ GRACENOTES=4U5T-14G423-AA_123694.tar.gz VOICE=5U5T-14G391-AK_1571068712000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BAJ_1644010894000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BBJ_1644008981000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BEJ_1644010041000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BFJ_1644010644000.TAR.GZ MAP=1U5T-14G421-BGJ_1644011311000.TAR.GZ VOICE_NAV=4U5T-14G422-BCG_1644011850000.TAR.GZ MAP_LICENSE=1U5T-14G424-BL_1646159765000.TAR.GZ ktora wersje synca do edga usa wrzucic ? bo tez chce zmienic na nowsza ? jerry73 04-12-2022, 17:42 Macie jakieś sprawdzone pendrivy do aktualizacji map? Obecnie posiadam kilka ale z żadnego nie mogę wgrać nowych map. Wyskakuje komunikat "Aktualizacja wstrzymana. Urządzenie USB zostało zmienione lub wysunięte. Instalacja zostanie wznowiona po ponownym włożeniu urządzenia". Wcześniej walczyłem z aktualizacją systemu. Miałem również podobny komunikat. Udało mi się znaleźć taki stary 10 letni pen 16Gb i poszło. Niestety ten pendrive ma za małą pojemność na mapy. Jakich Pendrivów używacie do aktualizacji map? Danio's 04-12-2022, 19:21 A jaką miałeś wersje oprogramowania przed aktualizacją? Już widziałem taki komunikat... jerry73 04-12-2022, 22:45 Przed aktualizacją miałem 3.0 17276. Teraz mam 3.0 20204. CZAROGSM 24-01-2023, 20:58 Witajcie, Mam problem z aktualizacją MAP. Etap pierwszy przeszedł bez problemu czyli aktualizacji do wersji SYNC 3.0.20204. Plik XML przesłany na stronie forda, pokazuje że nowszej wersji nie ma i proponuje aktualizację map Czas na aktualizację Twojego oprogramowania „Mapy”. Ok. 9.4GB - Tutaj pytanie czy to nie za mały rozmiar jak na mapy? Pobrane, zaczyna się aktualizacja i pojawia się komunikat wymagane wyłączenie i włączenie zapłonu. Pierwsza część aktualizacji oprogramowania została zainstalowana. Uruchom ponownie pojazd przy najbliższej okazji, aby wykonać część drugą aktualizacji. Zgodnie ze wskazówkami, wyłączony i włączony zapłon - nic się nie dzieje , albo ponownie zaczyna się aktualizacja i znów wyrzuca ten sam komunikat. Próbowałem 2 razy pobierać te pliki, na 2 różnych pendrive-ach i efekt taki sam. W intstrukcji są 3 pliki natomiast w paczce z aktualizacjami są 2 pliki folder Sync + plik Autoinstall - Nie powinno być 3 pliku? Zawartość autoinstall : ; SYNC3 Consumer Application Upgrade - Release 3.0.25 - Only for Nav/EU assemblies. [SYNCGen3.0_3.0.20204] Item1 = HB5T-14G386-TJB Open1 = SyncMyRide\HB5T-14G386-TJB.tar.gz Item2 = JR3T-14G422-BF Open2 = SyncMyRide\JR3T-14G422-BF.tar.gz Item3 = JR3T-14G423-AB Open3 = SyncMyRide\JR3T-14G423-AB.tar.gz Options = Delay,Include,Transaction [SYNCGen3.0_ALL] Item1 = GB5T-14G386-AC Open1 = SyncMyRide\GB5T-14G386-AC.tar.gz Options = Delay,Include,Transaction Wojdar 04-04-2023, 14:57 Witam wszystkich. Mam 2 pytanka. Wgrałem Cyan-em Sync 3.4 20196 wraz z mapami F11. 1. Czy też macie błędy w logach FM, np. VOX FM, a ikonka od ESKA ROCK ? 2. Czy jak zaktualizuję Sync do najnowszej wersji, to loga FM pozostaną, czy znikną w najnowszej wersji ? Pozdrawiam pokakulka 04-04-2023, 18:39 Loga zostaną. U mnie też zamiast Vox pojawia się Eska Rock. Nie wiem dlaczego ale jakoś mocno się tym nie przejmuję rybix 06-04-2023, 19:13 Ford MK5 2017, sync 3 Proszę o pomoc: 1. Po dokonaniu aktualizacji map ze strony forda dalej jest mapa f8 (info w menu). Czy w ogóle dostępne są aktualne mapy dla tego rocznika? 2. Po aktualizacji nie utworzył się plik, który należy odesłać przez stronę. Jest na to jakieś rozwiązanie? HUGOBERG 06-04-2023, 19:46 Z tym plikiem też tak miałem że za pierwszym razem się nie zapisał. Spróbuj operacje zrobić jeszcze raz. rybix 06-04-2023, 19:51 Z tym plikiem też tak miałem że za pierwszym razem się nie zapisał. Spróbuj operacje zrobić jeszcze raz. Ok. Ale czy po tym jak się prześle plik to będzie dostępna następna aktualizacja map? Sync jest 3.0.20204 też nie wiem czy jest najnowszy ale innego dostępnego nie ma na stronie. leszcz 06-04-2023, 21:35 Po dokonaniu aktualizacji map ze strony forda dalej jest mapa f8 https://ivsu.binaries.ford.com/owner-package/9559958555/Map_24962227120_Update.zip?fbclid=IwAR1xvRNxNeeR7d uY4rjDJi72JwYyfSxtgU7WLcj4K5Sy4LZcr3F2s9LUKjI To F11 rybix 07-04-2023, 07:49 Dziękuję. To Polska wersja? I czy będzie pasować do sync 3 2017? leszcz 07-04-2023, 22:02 Dziękuję. To Polska wersja? a jaka ? arturek 10-04-2023, 09:41 Witam 1) Wczoraj (10.04.2023) pojawiło się małe uaktualnienie dla map F11 => Map_49418_Update.zip Są to pliki: GB5T-14G386-AD.tar.gz LU5T-14G386-CA.tar.gz co one aktualizuja / zmieniają ? 2) Czy koledzy nadal macie problem ze zgłoszeniem aktualizacji? => pytam bo próbowałem przez wifi oraz przez komputer (rózne przegladarki) i nie przyjmuje zgłoszenia aktualizacji Do tej pory nie mialem problemów ze zgłoszeniem aktualizacji pozdrawiam Arturek klucho 10-04-2023, 21:49 Tak, niestety nadal są problemy z wysyłką dziennika aktualizacji, polski support Forda nie (po)mógł tego rozwiązać. 6.04.2023 dostałem info "Nasi technicy pracują nad rozwiązaniem problemu i mamy nadzieję, iż niebawem rostanie naprawiony. Prosimy o jeszcze trochę cierpliwości." Co do nowego updatu to podaj link, albo porównaj z poniższymi sumami kontrolnymi: GB5T-14G386-AD.tar.gz wielkość 47192 bajty, suma kontrolna SHA256: 82FDC86BE8006F50B38AB12309BF056C0887FE313693AA3172 BAF95DE0693112 LU5T-14G386-CA.tar.gz wielkość 1949 bajtów, B5ABE4F2AB31D3D164F62AC152657C9BF74F5721C6CFA9CF03 F3B2F9F7D90329 LESZPOD 16-04-2023, 00:39 Witam. Ja wczoraj zaaktualizowałem mapy i wysłałem do Forda plik dziennika i finalnie wszystko ok także nie miałem żadnego problemu z aktualizacją map. Powodzenia arturek 16-04-2023, 08:03 Witam Sprawdzałem dzisiaj (16.04.2023) i nadal nie przyjmuje mojego zgłoszenia Próbowałem generować dziennik plikiem ze strony Forda - nie pomaga Próbowalem na róznych przeglądarkach - też nie pomaga Nie wiem o co chodzi, bo wczesniej mi zgłaszanie działało bez problemu Łaczyłem się samochodem po wifi i mam komunikat, że mapy aktualne, a serwer ciągle chce abym akyualizował auto pozdrawiam Arturek sawoj 16-04-2023, 09:05 Witam. Posiadam Sync 3 z roku 2020 USA. Wiem że jest problem z aktualizacją tego modelu i można go w prosty sposób uszkodzić. Czytam na różnych forach że można go wyczyścić poprzez odpowiedni mod i zainstalować nowy soft ale nikt nie pisze że to działa i nie uszkodzi modułu. Ktoś z Was robił aktualizację Synca 3 z roku 2020? Oczywiście przez serwer Forda nie można nic zaktualizować. tedi_k 16-04-2023, 11:01 ... Ktoś z Was robił aktualizację Synca 3 z roku 2020? ... Można "iść tą drogą" - choć ona jest bardzo "męcząca"... Sam tak nigdy nie robię, bo mam odpowiednio sprawne narzędzia do pracy z APIM z "nowym flash". Generalnie - poprzez "mody czyszczące" da się coś tam osiągnąć, ale trzeba mieć nie do końca trywialne doświadczenie linuxowe i obycie z takimi operacjami na zawartości filesystemu... leszcz 16-04-2023, 18:56 Ktoś z Was robił aktualizację Synca 3 z roku 2020? tak wielokrotnie i zawsze z sukcesem :) jak i najnowsze 2022 i 2023 pokakulka 16-04-2023, 20:16 arturek wgrałeś tą aktualizację przez USB? Bo mi się też pojawiła ta sama do pobrania. Tylko jakaś taka mała... klucho 17-04-2023, 07:34 Wklejcie tu link do tej "małej" aktualizacji (prawy klawisz myszy na "Pobierz aktualizację SYNC" i "kopiuj odnośnik" w Firefox). arturek 17-04-2023, 15:34 arturek wgrałeś tą aktualizację przez USB? Bo mi się też pojawiła ta sama do pobrania. Tylko jakaś taka mała... Tak - pobrałem i zainstalowałem ta mała aktualizacjęPo instalacji mam problem ze zgłoszeniem instalacji tej aktualizacji Nie pomógł nawet plik do ręcznego generowania pliku zgłoszenia https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/rhd/central/owners/resources-and-support/sync-%26-bluetooth-support/update/documents/Interrogator_AD.zip Wklejcie tu link do tej "małej" aktualizacji [...]. https://ivsu.binaries.ford.com/owner-package/2157958945/Map_49418_Update.zip pozdrawiam Arturek pokakulka 17-04-2023, 15:56 Długo się instalowało? klucho 17-04-2023, 17:11 OK, sprawdziłem zawartość i to faktycznie malutki update dla wersji 3.4.22200. Powinien się wgrać w kilka sekund. Porównałem sumy kontrolne i są dokładnie takie same jak plików które są w dużej paczce z nowszą wersją 3.4.22251. Wgrywanie ma więc jedynie sens jak ktoś jeszcze nie zaktualizował się z 3.4.22200 do 3.4.22251. ispw 17-04-2023, 17:39 Witam 1) Wczoraj (10.04.2023) pojawiło się małe uaktualnienie dla map F11 => Map_49418_Update.zip Są to pliki: GB5T-14G386-AD.tar.gz LU5T-14G386-CA.tar.gz co one aktualizuja / zmieniają ? 2) Czy koledzy nadal macie problem ze zgłoszeniem aktualizacji? => pytam bo próbowałem przez wifi oraz przez komputer (rózne przegladarki) i nie przyjmuje zgłoszenia aktualizacji Do tej pory nie mialem problemów ze zgłoszeniem aktualizacji pozdrawiam Arturek Mam to samo. Wcześniej gdy zajrzałem na stronę Forda, zalecał mi aktualizację map wielkości ponad 20 GB. Wiedziałem, że to jakaś lipa, bo przecież nowszych niż F11 map nie ma. Zrobiłem więc inwentaryzację Syca i wysłałem dziennik. Po jakimś czasie pojawiła mi się właśnie ta mała aktualizacji, o której pisze kolega. Zawiera ona ww. 2 pliki. Jeden z nich (GB5T-14G386-AD.tar.gz) jest co do nazwy i swojej wielkości taki sam jak plik w zestawie do inwentaryzacji Sycna. Po jej instalacji wysłałem dziennik i nic - a w zasadzie to samo, czyli oferta aktualizacji o tę poprawkę. Dlatego podejrzewam, że to nie jest jakaś aktualizacja, tylko zestaw do sprawdzenia co jest w Sycu. Po stronie Forda chyba jest jakiś problem z przyjęciem "naszych" dzienników. surferford 18-04-2023, 10:42 Witam forumowiczów Byłem w serwisie Forda z tym problemem. Pracownik wyjaśnił, że jest problem ze stroną firmową. Serwis pracuje nad jego rozwiązaniem. Trzeba czekać..... Woytas 18-04-2023, 11:08 Zrobiłem więc inwentaryzację Syca i wysłałem dziennik. Jak się to / czym wykonuje ? pitekantrop 18-04-2023, 14:05 Dotychczas nigdy nie miałem problemów z aktualizacjami, ale teraz nie chce mi załączyć pliku dziennika. Co za WULGARYZM . ispw 18-04-2023, 18:26 Jak się to / czym wykonuje ? Znalazłem kiedyś link gdy miałem problem po aktualizacji Synca na stronie Forda. Wtedy nie wygenerował mi się właśnie raport. I w dziale rozwiązywania problemów był link z tą "inwentaryzacją". Teraz również z niej skorzystałem. Dodatkowo kojarzy mi się, że gdzieś tu na forum też była o tym mowa i był chyba gotowy zip do pobrania. tedi_k 18-04-2023, 21:20 ...Dodatkowo kojarzy mi się, że gdzieś tu na forum też była o tym mowa i był chyba gotowy zip do pobrania. Było wielokrotnie. Ostatni na poprzedniej stronie tego wątku... https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3452990&postcount=1907 Woytas - Wystarczy pobrać i użyć... Woytas 18-04-2023, 22:57 Dzięki jagred 20-04-2023, 09:02 A to nie jest ten problem, co bylo wczesniej juz, ze plik dziennika trzeba otworzyc w Notepad++ i usunac te dziwne znaki konca linii w niektorych miejscach? i potem plik przechodzi? U mnie to pomoglo jakis czas temu. https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3448937&postcount=1782 RafaelP 25-04-2023, 19:17 Cześć Czy mogę prosić Was Panowie o wsparcie bo już naprawdę nie wiem co zrobić. Mam Focusa mk4 z 2020. Ostatnio stwierdziłem, że pora zaaktualizować sync i mapy bo jakoś nigdy nie było czasu. Synca zaktualizowałem - plik dziennika utworzył się i przekazałem go na stronie ford.pl -> wszystko ok działa. Więc dalej jedziemy - mapy. Ściągnąłem duży plik zip ok 15 gb - rozpakowałem i zgrałem na pendrive i tak jak poprzednio wsadziłem na odpalonym silniku - otrzymałem kolejne komunikaty o trwającej instalacji, ponownym uruchomieniu silnika itp. wszystko rzekomo zostało zakończone. Plik dziennika też się utworzył i przekazałem na stronie forda - został zaczytany. Potem przyszło info, że jest jeszcze kolejna aktualizacja map ale jak już tu ktoś wcześniej wspomniał jest problem z zaczytaniem (dostałem info z forda, że problemy techniczne po ich stronie). W tym miejscu pojawia się problem u mnie. Kiedy próbowałem użyć komendę głosową 'Znajdź adres' to otrzymuje komunikat, że ta funkcja jest niedostępna. Dokończ aktualizację map... Pozostałe komendy działają. Próbowałem reseta z poziomu ustawień sync, jak i przez przytrzymaniu przycisku włączenia radia + wyszukiwanie do przodu ale nic to nie dało. Zachowałem wszystkie pliki, które zgrywałem więc dzisiaj ponownie próbowałem zaktualizować mapy (ta wielka paczka 15gb) i otrzymałem komunikaty o zakończeniu instalacji - niestety dalej nie działa komenda głosowa. Bardzo Was proszę o pomoc. Jeśli post jest w niewłaściwym miejscu to przepraszam :) Pozdrawiam arturek 25-04-2023, 20:00 A to nie jest ten problem, co bylo wczesniej juz, ze plik dziennika trzeba otworzyc w Notepad++ i usunac te dziwne znaki konca linii [...] Raczej nie ten problem - nie ma tych znaczników w pliku dziennika U mnie problem NIE rozwiązany [...] Bardzo Was proszę o pomoc. [...] - Spróbuj w telefonie udostepnić internet po wifi - połacz po wifi auto z telefonem - wybierz w Syncu wyszukiwanie aktualizacji Może to pomoże pozdrawiam Arturek RafaelP 25-04-2023, 20:52 - Spróbuj... pozdrawiam Arturek Dzięki. Próbowałem ale dostaje info, że wszystko jest aktualne.. :/ W szczegółach sync wskazuje mi, że są aktualne mapy F11 ale mam wrażenie, że chyba coś robię źle. Czytam po zagranicznych forach, że ludzie mają podobny problem gdy za wcześnie wyciągają pendrive. Tylko, że postępuje zgodnie z instrukcjami sync w aucie. Czy mam ignorować ponownie uruchomienie auta? Nie zrobiłem zdjęć z dzisiaj ale wyglądało to mnie więcej tak: 1) uruchomiłem auto - wsadziłem pendrive 2) rozpoczęła się aktualizacja i otrzymałem info o restarcie automatycznym 3) kolejny komunikat, że zakończono pierwszą część aktualizacji - dalsza część rozpocznie się po ponownym uruchomieniu auta 4) uruchomiłem ponownie auto i po niedługim czasie otrzymałem komunikat o zakończeniu drugiej części aktualizacji - instalacja zakończona można wyjąć USB - dalsza część po ponownym uruchomieniu auta 5) wyjąłem pendrive - uruchomiłem ponownie pojazd i .... guzik Dalej komenda głosowa do nawigacji nie działa. Czy mam coś ignorować albo inaczej to aktualizować... :/ arturek 25-04-2023, 21:12 Witam Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie, ale gdzieś znalazłem info, ze gdy pojawia sie komunikat, że instalacja bedzie kontynuowana po ponownym uruchomieniu auta => to należy wyłączyć auto na ok. 2 minuty. Ja wtedy wysiadam z auta, 'zapipuję" auto i po około 2-3 minutach otwieram auto i kontynuuje instalację pozdrawiam Arturek LESZPOD 25-04-2023, 23:13 Ja dziś otrzymałem od Pani z Biura Obsługi Klienta taką oto odpowiedz (bo nie mogłem wysłać poprzez stronę pliku dziennika po aktualizacji map): " Nawiązując do korespondencji, pragnę Pana poinformować, iż jeśli w Pańskim pojeździe oprogramowanie SYNC jest w wersji 3.4.22200, a mapy są w wersji F11, komunikat na stronie o braku możliwości dołączenia pliku dziennika należy całkowicie zignorować. Proszę pamiętać jedynie o tym, aby w pojeździe była aktywna możliwość zdalnych aktualizacji, dzięki temu komunikat o błędzie niebawem zostanie usunięty na stronie lub poprzez najnowszą wersję SYNC, która zostanie umieszczona w krótce na stronie i ostatecznie rozwiąże problem z brakiem możliwości dodania pliku dziennika., zostało to także potwierdzone przez naszych Techników". Więc pozostaje mi tylko czekać... i wierzyć,że problem zniknie!!! RafaelP 26-04-2023, 05:33 Witam [b]Nie wiem czy ma to jakiekolwiek pozdrawiam Arturek Spróbować zawsze mogę kolejny raz. Rozumiem, że jak otrzymujesz komunikat o wyjęciu USB na którymś etapie to wyjmujesz? Bo gdzieś też czytałem, że należy to olać i czekać. Czy robiłeś jakiegoś reseta na którymś z tych etapów? Pozdrawiam RUDAKUGA 28-04-2023, 18:03 Witam posiadam kugę z 2018 roku. jak do tej pory zawsze sam aktualizowałem SYNC 3 oraz mapy i nie miałem żadnego problemu. Kilka dni temu otrzymałem informację o możliwości aktualizacji map z F10 do F11 ze strony Forda pobrałem plik, rozpakowałem go, zgrałem na pendrive'a i po umieszczeniu pendrive'a w porcie USB (silnik załączony) po około 10 sekundach pojawiła mi się informacja "Instalacja zakończona mapy zostaną zaktualizowane po ponownym włączeniu silnika". Na pendrive zapisał się plik dziennika ale mapy się nie zaktualizowały. Obecnie mam SYNC 3.0 kompilacja 20204, a mapy F10. Nowy plik map do zainstalowania Map_44309. Czy ktoś miał podobny problem? arturek 28-04-2023, 18:26 [...] Czy robiłeś jakiegoś reseta na którymś z tych etapów? Pozdrawiam Jeśli system nie robił reseta, to ja też nie wymuszałem ręcznie pozdrawiam Arturek djanek 05-05-2023, 06:31 Na Cyanlabs pojawiły się mapy F11 (2021) with F12 (2022) Voice EU (05 2022) miniupiniu 05-05-2023, 06:36 Zainstaluj i napisz co się zmieniło. Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka sawoj 05-05-2023, 08:27 Na Cyanlabs pojawiły się mapy F11 (2021) with F12 (2022) Voice EU (05 2022) To tylko nowe głosy do systemu. miniupiniu 05-05-2023, 09:02 Ja to wiem ale inni chyba nie bardzo. Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka tedi_k 05-05-2023, 09:38 Zainstaluj i napisz co się zmieniło. ... Ja to wiem ale inni chyba nie bardzo. ... Czyli lubi Kolega innych "wypuszczać w maliny"...:619: Bo przecież - z tego co powyżej - to znakomicie Kolga wiedział, że nie miało się prawa zmienić cokolwiek...:P Lelon 05-05-2023, 11:54 a można spodziewać się jeszcze nowych map na EU do Sync3? arturek 05-05-2023, 19:18 Witam Ford jest "nie rychliwy" => mapy 05.2022 zostały oficjalnie udostepnione chyba w sierpniu Na Cyanlabs pojawiły się mapy F11 (2021) with F12 (2022) Voice EU (05 2022) Nowe głosy pojawiły sie tez oficjalnie na stronie Forda, pisałem o tym 2 strony wczesniej https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=269330&page=190 problemem jest zgloszenie tej aktualizacji na stronie Forda - serwer nie przyjmuje zgłoszenia Od strony praktycznej - nie zauważam róznicy pozdrawiam Arturek tate00 11-05-2023, 11:42 Czy istnieje gdzieś rozpiska które pakiety map F12 co zawierają? Chodzi mi o to aby np. nie instalować wszystkich wersji językowych a tylko ten zawierający polski, a map tylko np Europy środkowej. sawoj 11-05-2023, 12:10 Czy istnieje gdzieś rozpiska które pakiety map F12 co zawierają? Chodzi mi o to aby np. nie instalować wszystkich wersji językowych a tylko ten zawierający polski, a map tylko np Europy środkowej. The 1U5T-14G421-B*G files contain maps: 1U5T-14G421-BAG - REQUIRED! 1U5T-14G421-BBG - REQUIRED! 1U5T-14G421-BCG - Denmark, Finland, United Kingdom, Ireland, Iceland, Norway, Sweden 1U5T-14G421-BDG - Spain, Portugal, Gibraltar 1U5T-14G421-BEG - France, Andorra, Monaco, Switzerland 1U5T-14G421-BFG - Austria, Belgium, Czech Republic, Germany, Lichtenstein, Luxembourg, The Netherlands (Holland), Poland, Slovakia 1U5T-14G421-BGG - Albania, Bosnia & Hercegovina, Greece, Croatia, Montenegro, Serbia, Macedonia, Malta, Slovenia, San Marino, Turkey, Vatican, Italy 1U5T-14G421-BHG - Bulgaria, Belarus, Estonia, Lithuania, Latvia, Kazakhstan, Romania, Russia, Ukraine 1U5T-14G421-BJG - Cyprus The 4U5T-14G422-B*E files contain navigation voice files: VOICE_NAV=4U5T-14G422-BAE - English, French, German VOICE_NAV=4U5T-14G422-BBE - Italian, Portuguese, Spanish, Turkish VOICE_NAV=4U5T-14G422-BCE - Czech, Polish, Russian VOICE_NAV=4U5T-14G422-BDE - Finnish, Swedish, Norwegian Oczywiście przy F12 ostatnia litera jest inna niż tu podana tate00 11-05-2023, 12:47 Wielkie dzięki. Piotr.t 11-05-2023, 18:50 Czemu nie chcą wystartować same mapy f12 z cyalabs ,jak robię z aktualizacją softu to wszystko startuje.chcialem tylko zaktualizować mapy. miniupiniu 11-05-2023, 19:07 A wybrałeś w apce że chcesz same mapy? Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka lordwader 11-05-2023, 23:11 witajcie, mam pytanie o nowe mapy, które udostępnił w ostatniej aktualizacji cyanlabs. Mapy są oznaczone jako F12- 05/2022, ale wcześniej też były 05/22 tyle że F11. Czy oby naprawdę coś się zaktualizowało? miniupiniu 11-05-2023, 23:31 witajcie, mam pytanie o nowe mapy, które udostępnił w ostatniej aktualizacji cyanlabs. Mapy są oznaczone jako F12- 05/2022, ale wcześniej też były 05/22 tyle że F11. Czy oby naprawdę coś się zaktualizowało?Wcześniej nie było map. Przeczytaj dokładnie ze zrozumieniem. Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka bobanr 12-05-2023, 06:28 Czyli "wielka aktualizacja" map, dotyczy stanu dróg sprzed roku? Znając proces budowlany i administracyjny, to tak naprawdę rzeczywisty stan dróg może być jeszcze z 2021 roku. sawoj 12-05-2023, 12:02 Witam. Czy ktoś z kolegów może podpowiedzieć w jaki sposób wyczyścić <d2p1: PartitionHealth type="/fs/rwdata/" total="1.2G" available="0"/> oraz <d2p1: PartitionHealth type="(/fs/rwdata/quip" total="35M" available="0"/> ponieważ przy próbie aktualizacji map pojawia się błąd VER_ERR08. Znalazłem w necie informacje dotyczące tego błędu i wszyscy wskazują na pojemność tej partycji. lordwader 13-05-2023, 06:25 Wcześniej nie było map. Przeczytaj dokładnie ze zrozumieniem. Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka no nie wiem jakieś to dla mnie nieczytelne, było przecież: F11(2021) - EU(05 2022) - czyli jak? mapy F11 z roku 2021 do maja 2022? F11(2021) with F12 (2022) Voice - EU(05 2022) czyli jak? mapy F11 z roku 2021 do maja 2022 ale z głosem z map F12?? F12(2022) - EU(05 2022) - czyli jak? mapy F12 z roku 2022 do maja 2022? ...mamy przecież już maj 2023. arturek 13-05-2023, 07:34 Witam F11 - mapy, których data wydania przez Forda to maj 2022 co nie znaczy, że dane mapowe są aktualne na maj 2022 F11 + voice F12 - mapy te co powyżej, zaktualizowany plik głosowy F12 - mapy, których data wydania przez Forda to maj 2023 - z uwagą jak dla F11 Proste sprawdzenie map => instalujemy w telefonie program "Here wego" - gdzie są aktualne mapy firmy Here, które nie zawierają wielu błędów obecnych na mapach udostępnionych przez Forda Data wydania, a data oficjalnego udostepnienia to też rózne terminy. pozdrawiam Arturek lordwader 13-05-2023, 22:14 Witam F11 - mapy, których data wydania przez Forda to maj 2022 co nie znaczy, że dane mapowe są aktualne na maj 2022 F11 + voice F12 - mapy te co powyżej, zaktualizowany plik głosowy F12 - mapy, których data wydania przez Forda to maj 2023 - z uwagą jak dla F11 [...] no to się robi bardziej przejrzyste, tylko czy mapy F11 i F12 różnią się czymkolwiek jeśli wydane są obie wersje w 2022? jakby były F12 2023, no to rozumiem, że jest coś aktualnego, ale 2022??!! jakaś ściema... ps. a są mapy F12 dla sync2? arturek 14-05-2023, 10:22 Witam W skrócie ująłbym to tak: a) mapy F11 - wydane w maju 2022, zawieraja dane mapowe z 2021 roku (nie wiem z którego miesiaca) b) mapy F12 - wydane w maju 2023, zawierają dane mapowe z 2022 I teraz dochdodzimy do szerszej kwestii: żaden producent map nie ma pokrycia Polski w 100% => tak więc na mapach F12 mogli dodać informacje o miesjcowościach ktorych nie zawierały mapy F11 + nowe drogi + poprawa zgłoszonych błędów + wprowadzenie zmian które zostaly wprowadzone w organizacji ruchu na wielu drogach / ulicach Nie pytaj o szczeguły, bo nie spotkałem aby Ford podawał takie informacje, inni dostawcy map też dają aktualizacje bez wyszczegulnienia co zawierają (bo nie realne ze względu na ilośc zmian) - co najwyżej podaje się, że mapa uwzględnia nową drogę nr xyz Pamiętam gdy firmy TomTom i Here dopiero zaczynały opracowywać mapy Polski, to ich mapy zawierały tylko mapy miast wojewódzkich + głowne drogi w Polsce np. był Kraków z ulicami, a w Wieliczce (obok Krakowa) tylko ulica przelotowa. Potem dodawano miasta powiatowe, potem mniejsze miejscowości ale chyba nie ma map które by znaly numery domów na wsiach w 100% pozdrawiam Arturek PS przykład błędnego prowadzenia przez mapy Here https://i.imgur.com/siqJotO.jpg i poprawne prowadzenie przez TomToma https://i.imgur.com/tHGNtDE.jpg kiedyś zgłaszałem błędy do Here ale przestalem gdy mi odpowiedzieli, że się mylę bo oni sprawdzali na zdjeciach satelitarnych - oczywiście to ja miałem rację steell 23-05-2023, 10:16 Próbował ktoś instalować same mapy F12, widzę ze robią się z tym problemy. Mam starą komplilację sync ale nie chcę jej ruszać 3.4 20282, stąd próba instalacji samych map, po godzinie odpuściłem ekran wisi cały czas na https://i.ibb.co/HNrHphC/IMG20230520152603.jpg (https://ibb.co/HNrHphC) Obecna mapa to F11. Wyciagniecie pena skutkuje komunikatem https://i.ibb.co/jfhGnx7/IMG20230520155440.jpg (https://ibb.co/jfhGnx7) Podobno nawet 2 godziny trwa instalacja, ile w tym prawdy? Na penie w folderze SyncMyRide są takie pliki dla F12 https://i.ibb.co/N6ZrPfs/pliki.jpg (https://ibb.co/N6ZrPfs) Tu plik LOG https://cyanlabs.net/fhub/sync3/syn3-updater-log/?uuid=1edf94f1-1243-68e6-8675-0242ac12000d Farfocel 23-05-2023, 11:14 Próbował ktoś instalować same mapy F12, widzę ze robią się z tym problemy. U mnie trwało jakieś 4 godziny. Jadąc z Krakowa nad morze zacząłem się niecierpliwić, czy zdąży się to zrobić. steell 23-05-2023, 12:44 No pięknie teraz to mnie zaskoczyłeś. Zaczynam wątpic by to miało jakiś sens. leszcz 23-05-2023, 16:20 Próbował ktoś instalować same mapy F12, widzę ze robią się z tym problemy. robiłem i 0 problemów arturek 23-05-2023, 19:23 Witam A jaką wesrję Synca mial kolega przy aktualizacji map? Mialem Sync 3.4.22200 i chcialem aktualizowac same mapy - nie udalo się. Najpierw musialem zaktualizować Synca, a dopiero potem udało mi się zaktualizowac mapy Aktualizowalem bez formatu systemu pozdrawiam Arturek steell 23-05-2023, 20:02 Ja mam jeszcze starszą 3.4.20282, Tak coś podejrzewam że to jest główny problem. Zrobiłem kolejne podejście. Po około 45 minutach instalacji pierwszy komunikat że system zaktualizowany /?/ do wersji jaką miałem, potem restart i kolejna godzina z minutami, nowa plansza że system zaktualizowany tym razem wiecej informacji ale nie odczytałem do końca bo znowu restart. Było napisane cos w stylu zgaś auto zamknij drzwi itp. niestety po wyjeciu pena dalej F11 pokazuje, resetowałem, zostawiłem zamkniety na godzinę i nic z tego. Po całkowitym załądowaniu map ekran bedzie oczekiwał na wyjecie pena czy sam system zrobi restart? miniupiniu 24-05-2023, 07:27 Wejdź na stronę cyanlabs tam masz poradnik i apke ktora zrobi pendriva z aktualizacją. Około 2 godzin i po aktualizacji. Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka mrk26 24-05-2023, 08:38 Ja mam przed ostatnią wersję, i bite 2h aktualizowało same mapy. steell 24-05-2023, 08:45 Wejdź na stronę cyanlabs tam masz poradnik i apke ktora zrobi pendriva z aktualizacją. Około 2 godzin i po aktualizacji. Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka Na poprzedniej stronie masz zdjecia zamieszczone, wystarczy się popatrzec by wiedzieć z czego korzystam. mrk26 No włąśnie, nie jest opisany sam proces instalacji w opcji "Tylko mapy" oraz czas trwania takiej instalacji. U mnie było juz blisko dwie godziny i dwa restarty a wygląda ze nawet nie zaczeło map ładować. Taka ciekawoskta. mrk26 24-05-2023, 22:59 U mnie były chyba dwa restarty i trzeci na koniec, idealnie 2 godziny. Wydaje mi się że jak aktualizowałem poprzednio z softem to było szybciej. steell 25-05-2023, 18:21 Jak wgrywałem f11 rok temu to takich cudów nie było poszło w miarę szybko, teraz mnie to zaskoczyło. Pozostaje obniżenie wersji i wgranie nowej wraz z F12 albo zostawienie jak jest czyli F11 elsys1 27-05-2023, 12:03 Mi instalowało ok 1h, restart, kolejne 1h, restart i dalej pisało że trwa aktualizacja. Nie doczekałem końca, a po ponownym wejściu do auta pisało ze aktualizacja zakończona. Ponowne włożenie pendrive skutkowało komunikatem, ze instalacja została zakończona. Pisze, że mapy dalej f11 ale widzę, ze są nowe drogi. Wiec jak dla mnie ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk klucho 27-05-2023, 16:13 U mnie też niby coś długo mieliło a mapy były nadal F11. Dziś jednak Ford odblokował jakąś oficjalną mapę o wielkości 8.6GB. W podglądzie widać że tylko dla wersji 3.4.23088 zawartość autoinstall: ; SYNC3 Consumer Application Upgrade - Release 3.4.23088 - Only for Nav/EU assemblies. [SYNCGen3.0_3.4.23088] Item1 = 4U5T-14G422-BAK Open1 = SyncMyRide\4U5T-14G422-BAK.tar.gz Item2 = 4U5T-14G422-BBK Open2 = SyncMyRide\4U5T-14G422-BBK.tar.gz Item3 = 4U5T-14G422-BCK Open3 = SyncMyRide\4U5T-14G422-BCK.tar.gz Item4 = 4U5T-14G422-BDK Open4 = SyncMyRide\4U5T-14G422-BDK.tar.gz Options = Delay,Include,Transaction [SYNCGen3.0_ALL] Item1 = GB5T-14G386-AD Open1 = SyncMyRide\GB5T-14G386-AD.tar.gz Item2 = LU5T-14G386-CA Open2 = SyncMyRide\LU5T-14G386-CA.tar.gz Options = Delay,Include,Transaction leszcz 27-05-2023, 18:30 Dziś jednak Ford odblokował jakąś oficjalną mapę o wielkości 8.6GB. to głosy :) (pliki głosów) arturek 28-05-2023, 13:02 Witam U siebie zaktualizowałem: - Sync 3, do wersji 3.4.23088 - mapy do wersji F12 przy próbie wgrania tej 8GB aktualizcji, dostałem komunikat błedu Mem_Er01 Dodam, że w pamięci systemu jest 10GB wolnego miejsca https://i.imgur.com/B7C3Qzw.jpg https://i.imgur.com/yuVXTTR.jpg pozdrawiam Arturek Maslo19 29-05-2023, 14:40 Panowie wgranie f12 i nowej wersji synk z cynalabs ile zajmuje? auto musi być odpalone? MaXyM 29-05-2023, 15:30 Pewnie zalezy z jakiej wersji bedziesz system podnosil. Sam Sync to sa dziesiatki minut (w moim przypadku to bylo chyba 40min przy podnoszeniu z wer 20xxx na 21xxx. Potem do 23xxx juz bylo troche szybciej (do pol godz). W tym czasie z AKU leci 10+A. Mapy - ludzie pisza ze nawet 2 godz. IMO uruchomiony silnik lub zewn. system podtrzymania/ladowania. W przeciwnym wypadku ryzykujesz wybiciem AKU, przerwaniem instalacji lub uwaleniem modulow. Maslo19 29-05-2023, 16:09 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już...... dzięki poszło 35 minut do najnowszej wersji, jutro jade z pozn do wwa mapy sprobuje wgrać w tym czasie f12 lordwader 30-05-2023, 08:39 Panowie wgranie f12 i nowej wersji synk z cynalabs ile zajmuje? auto musi być odpalone? u mnie poszło w 50 minut. mayak 30-05-2023, 08:46 System +mapy metodą z reformatorem zajmuje 52min (dla wersji eu 64GB) MaXyM 30-05-2023, 09:04 Maslo19 ma Ecoblue 2020. AFAIK formatowanie APIM w tej wersji konczy uwaleniem modulu. mrk26 30-05-2023, 15:25 jutro jade z pozn do wwa mapy sprobuje wgrać w tym czasie f12 U mnie same mapy wgrywały się bite 2 godziny.. leszcz 30-05-2023, 15:35 formatowanie APIM w tej wersji konczy uwaleniem modulu. myślę ,że dam sobie radę :) z kazdym od 2015 po 2023 :D MaXyM 30-05-2023, 16:20 Ty - podobnie jak i pare dalszych osob - tak. Ale obawiam sie, ze pytajacy: nie. norbi333 30-05-2023, 17:50 Dostałem taką odpowiedź odnośnie problemu z plikiem potwierdzającym dokonanie aktualizacji Nawiązując do korespondencji, pragnę Pana poinformować, iż jeśli w Pańskim pojeździe oprogramowanie SYNC jest w wersji 3.0.22251, a mapy są w wersji F11, komunikat na stronie o braku możliwości dołączenia pliku dziennika należy całkowicie zignorować. W związku z tym, iż występuje problem z dodaniem pliku dziennika na naszej stronie, wykonanie tej czynności po aktualizacji map do wersji F11 także nie będzie możliwe. Następna aktualizacja SYNC (będzie dostępna mimo braku zamieszczenia pliku dziennika po aktualizacji map), która pojawi się w najbliższym kwartale, automatycznie rozwiąże dany problem z dodawaniem pliku dziennika, są to informacje potwierdzone przez naszych Techników. Proszę pamiętać jedynie o tym, aby w pojeździe była aktywna możliwość zdalnych aktualizacji, dzięki temu komunikat o błędzie niebawem zostanie usunięta na stronie, zostało to także potwierdzone przez naszych Techników. Aby sparwdzić wersję map oraz oprogramowania Sync w pojeździe proszę wejść w zakładkę USTAWIENIA-0GÓLNE-INFORMACJE O SYNC. bolek77 03-06-2023, 09:27 Hej W Edge zaktualizowałem Sync do v3.4 k22251 i wrzuciłem na pendrive mapy ( aktualnie wersja F10) ale nie wygenerował mi się plik dziennika i nie mogę go przesłać żeby zakończyć aktualizację. Nie pamiętam jaka wersja map była wcześniej, a wcześniej tego nie sprawdziłem :( . Pytanie czy mapy zaktualizowały się bo nie widziałem komunikatu o zakończeniu aktualizacji tylko w pewnym momencie zniknęło z górnego pasku hasło AKTUALIZACJA ..... Da się to jakoś sprawdzić ? arturek 04-06-2023, 08:20 [...] nie wygenerował mi się plik dziennika i nie mogę go przesłać żeby zakończyć aktualizację. [...] czy mapy zaktualizowały się [...] Da się to jakoś sprawdzić ? Witam Ford nie wyświetla historii aktualizacji tylko aktualną wersję Wersję systmu Sync oraz map, sprawdzamy w menu sync aby wygenerować plik dziennika - wystarczy wrócić na pierwszą strone tego watku i robisz to na 2 sposoby - albo plikim od Forda - albo SyncUpdater i po zainstalowaniu z lewego menu wybierasz ikonę narzędzi Jaką metodą wgrywał kolega mapy - czy z formatowaniem - czy zwykła aktualizacja stosowana przez Ford - wersja EU trwa ok. 2 godz. Mnie mapy zaktualizowały się do F12 dopiero po zaktualizowaniu Sync do wersji 3.4.23088, gdy nie zaktualizowałem Synca, to przez 1,5 godz. " udawał", że aktualizuje pozdrawiam Arturek cattani75 18-06-2023, 12:39 arturek, rozumiem, że nie wystąpił Ci błąd SIGN_ERR02. Ściągałeś pliki z CyanLabs, czy z innego miejsca? Gdzieś na włoskim forum wyczytałem, że problemem jest plik (a dokładniej hash value w version.der) 1U5T-14G421-BAK.TAR, ale nie udało mi się namierzyć poprawnej wersji tego pliku. arturek 18-06-2023, 17:08 Witam Pliki aktualizacji ściągałem z CyanLabs Aktualizowalem, tak jak robi to Ford oryginalnie, czyli: - najpierw zaktualizowalem sam system Sync (ok. 30 minut) - potem zaktualizowałem same mapy do wersji F12 (ok. 2 godz.) Potem połączylem się po wifi czy czegos jeszcze nie ma do pobrania Po wifi, na serwerach Ford zapisala się informacja o nowej wersji Sync, natomiast nie zapisal informacji o aktualizacji map Na stronie Forda wyświetla się jakiś oficjalny update, ale gdy chcialem go zainstalować to wywaliło mem_error (nie pamiętam nr) Myślę, że to dlatego, że mam już mapy F12 - których Ford oficjalnie jeszcze nie udostępnił Mam fabryczny Sync 3 / 64GB i 10GB wolnego miejsca pozdrawiam Arturek miniupiniu 18-06-2023, 17:12 po aktualizacji z cyanlabs wyłącza się w sync aktualizacje. Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka cattani75 18-06-2023, 17:16 Pliki aktualizacji ściągałem z CyanLabs No to ciekawe... ja też ściągałem z CyanLabs i u mnie cały czas występuje błąd SIGN_ERR02, co wskazuje na błąd wewnątrz pliku... :-( arturek 18-06-2023, 17:53 [...] ja też ściągałem z CyanLabs i u mnie cały czas występuje błąd SIGN_ERR02, co wskazuje na błąd wewnątrz pliku... :-( Jak generowaleś pendriva? - czy od razu aktualizacja Sync oraz map - czy na 2 razy (najpierw tylko system a potem tylko mapy) ja aktualizowalem na samym poczatku - gdy udostępniono mapy F12 i nie było dodatku "voice update" https://i.imgur.com/7JA3tnM.jpg https://i.imgur.com/Rwp3a0V.jpg po aktualizacji z cyanlabs wyłącza się w sync aktualizacje. [...] Witam A czy nie jest tak, że oficjalne aktualizacje wyłączą się jeśli aktualizujemy z formatowaniem? Ja aktualizowalem bez formatowania, "zwykłą" metodą Forda Gdy wchodzę na stronę https://www.ford.pl/wsparcie/aktualizacje-map-i-sync i wpisuję swój VIN, to pokazuje mi aktualizację pozdrawiam Arturek cattani75 18-06-2023, 18:31 Ściągnąłem tylko mapy do wersji 3.4.22110, bo nie chcę tracić modów do przedniej kamery. Możesz Artur udostępnić gdzieś swoją paczkę, jeśli jeszcze ją masz? Może być na priva. Porównam pliki z tym, co mnie się ściągnęło. Może coś znajdę. arturek 18-06-2023, 19:28 Witam 1) Niestety - pendriva sformatowałem 2) Odnosnie aktualizacji samych map - juz pisalem - gdy próbowalem aktualizowac mapy, bez aktualizacji Sync , to się NIE udało. Dopiero gdy zaktualizowałem Sync, to mogłem zaktualizować mapy. Nawet gdy są oficjalne aktualizacje na stronie Forda, to nie ma mozliwości aktualizacji map bez aktualizacji Sync pozdrawiam Arturek tedi_k 18-06-2023, 20:04 ... Gdzieś na włoskim forum wyczytałem, że problemem jest plik (a dokładniej hash value w version.der) 1U5T-14G421-BAK.TAR,... Pierwsze słyszę... Te pakiety są podpisywane automatycznie na serwerze deweloperskim, więc jakikolwiek 'SIGN_ERROR' jest raczej wykluczony - no chyba, że w którymś z komponentów podpisanych (wewnątrz pliku tar.gz) 'ktoś coś pogrzebał'... Warto też wiedzieć, że 'reformater' - analogicznie jak standardowa aktualizacja przez autoinstall - także weryfikuje poprawność podpisu. Inaczej zresztą nie dało by się 'odzyskać' pliku 'version.inf' z pliku 'version.der'. A 'version.inf' jest niezbędny do 'odnotowania', że dany plik został zainstalowany. Oto stosowny fragment z któregoś z moich logów po reformacie z odnotowanymi informacjami (potwierdzającymi poprawność pliku) o 'oczernianym':p pliku 1U5T-14G421-BAK Extracting map package: Extraction Type: 2 Input File : /fs/usb0/SyncMyRide/1U5T-14G421-BAK.tar.gz File size : 2496377106 Bytes Extracting file Name : Version.der Version_Parse_INF File Location : /fs/images/ivsu_cache/.extract_apps/Version.inf Waiting for child threads to join Wait extractTid thread to join Total Consumed Time = 28.283366 Extraction Type: 1 Input File : /fs/usb0/SyncMyRide/1U5T-14G421-BAK.tar.gz File size : 2496377106 Bytes Extracting file Name : map_comn_new.img Wait extractTid thread to join Waiting for child threads to join HashValues are Same - [File Name] map_comn_new.img Version Inf Hash Value : b7340413340f1b010f0b81f01238de6f1c15f9c9b2dc987499 8c6818b98b91bb Extracted file Hash Value : b7340413340f1b010f0b81f01238de6f1c15f9c9b2dc987499 8c6818b98b91bb Total Consumed Time = 178400.961589 Extraction and Hash Verification Completed Jak widać - 'HashValues are Same'... cattani75 - a tu 'oficjalny' link do ściągnięcia sobie pliku: https://ivsu.binaries.ford.com/swparts/1U5T-14G421-BAK_1682464992000.TAR.GZ ...2) Odnosnie aktualizacji samych map - juz pisalem - gdy próbowalem aktualizowac mapy, bez aktualizacji Sync , to się NIE udało. Dopiero gdy zaktualizowałem Sync, to mogłem zaktualizować mapy. ... To akurat jest 'działanie uboczne' treści pliku autoinstall.lst dla aktualizacji map - w pierwszej dyrektywie tam umieszczonej jest wskazana KONKRETNA wersja systemu operacyjnego Sync3, dla której dana aktualizacja jest dedykowana. Da się oczywiście bez problemu tę dyrektywę wyedytować/poprawić i zainstalować dany pakiet aktualizacji map na dowolnej innej wersji - w ramach oczywiście ograniczeń technicznych (obecnie używane mapy przeznaczone są dla systemów 3.2, 3.3 i 3.4). cattani75 18-06-2023, 21:54 Ściągnąłem jeszcze raz pliki za pomocą Syn3_updater i... spalam po 1.1 litra na godzinę na postoju, bo podczas podróży wcześniejszy błąd nie wystąpił. Kilka (2?) razy Sync3 się restartował, potem nagle wrzucił błąd PKG_ERR03 (akurat gdy odpiąłem telefon od kabla - przypadek?), po czym przystąpił do dalszej instalacji. W międzyczasie widzę, że wersja map to już F12, ale nawigacja wygląda na bezużyteczną, bo nie umie znaleźć żadnego miasta typu Kielce czy Warszawa... [emoji3] Update: coś zaczyna umieć znajdywać... Oby paliwa w baku starczyło. [emoji23] Antej 18-06-2023, 22:06 odpiąłem telefon od kabla I jeszcze napisz że owy tel. miałeś wpięty do nieużywanego portu USB...:shock: cattani75 18-06-2023, 22:43 Wpięty był do drugiego z portów. Operacja zakończona sukcesem - czyli należało jeszcze raz ściągnąć pliki z CyanLabs i... nie wyciągać telefonu z drugiego gniazda USB podczas instalacji. [emoji3] To rozwiązało błędy SIGN_ERR02 i PKG_ERR03. Dobranoc. [emoji3] Antej 18-06-2023, 22:51 W ogóle nie miało być go tam wpiętego. tedi_k 18-06-2023, 23:33 Wpięty był do drugiego z portów. ... Wszelkie urządzenia rozpoznawane jako 'pamięciowe' (czyli udostępniające dla Sync3 jako 'hosta' strukturę katalogów - a takim jest telefon w trybie 'przesyłanie plików'...) wprowadzają zazwyczaj różnorakie problemy i zakłócenia w procesie instalacji. Dokładnie tak samo będzie się działo, jeśli w drugim porcie USB pozostanie 'przez przypadek' pendrive z muzyką na przykład... Trzeba o tym pamiętać! pegazik1 28-06-2023, 18:16 Cześć kupiłem dzisiaj MK5 z 2019 roku. Wersja Sync3 3.3 19052 mapy F8. Ściągnąłem updatera i mapy F12 + najnowszy soft. Czy mogę spokojnie go wgrywać? czy może trzeba wgrać jakieś wersje przejściowe? arturek 28-06-2023, 19:33 Witam 1) Powinienes mieć oficjalne aktualizacje na stronie Forda => od tego bym zaczął: https://www.ford.pl/wsparcie/aktualizacje-map-i-sync 2) Jeśli chcesz używac SyncUpdater z CyanLabs, to rób po kolei: - najpierw tylko aktualizacja Sync do najnowszej wersji - potem, aktualizacja samych map pozdrawiam Arturek pegazik1 30-06-2023, 15:16 ok - aktualizacja zrobiona - soft 3.4.22200 I teraz czy jest sens wgrywać 3.4.23088? czy nie ma istotnych zmian do aktualnej? Mapa została F8 - to mogę wgrać samą mapę F12? mrk26 01-07-2023, 11:49 ok - aktualizacja zrobiona - soft 3.4.22200 I teraz czy jest sens wgrywać 3.4.23088? czy nie ma istotnych zmian do aktualnej? Mapa została F8 - to mogę wgrać samą mapę F12? Ja właśnie nie aktualizowałem do najnowszej wersji sync3 , zmiany chyba są znikome. Tylko mapy u siebie aktualizowałem do najnowszych. albert_szpenio 02-07-2023, 19:10 Panowie. Bo mam malą zagwozdke. Aktualizuje s-maxa z 2019 r. Sync zaktualizowal sie do ver. 3.4 3.4.22200 Mapy z F8 zaktualizowaly sie do F11 i teraz mam zapytanie Aktualizuje przez strone forda i pendrive. Za każdym razem wczytuje plik po aktualizacji. I od wczoraj strona forda daje info ze sync jest zaktualizowany do najnowszej wersji ale mapy mają dalszą aktualizacje. I już 6x ściągam tą kolejną aktualizację. Za każdym razem jest to ten sam plik. Map-49418-update.zip jest to maly plik. 57kb po rozpakowaniu. Aktualizuje system w aucie. Wgrywam plik po aktualizacji i.... wszystko zaczyna sie od nowa. O co kaman ? arturek 02-07-2023, 20:00 Witam Bo najnowszych aktualizacji - zwłaszcza map - Ford jeszcze oficjalnie nie udostępnił Jeśli chcesz najnowszy soft 3.4.23088 oraz mapy F12, to musisz użyć syncupdater, ze strony CyanLabs - wszystkie linki na pierwszej stronie wątku Druga opcja - czekać pewnie do sierpnia, bo tak Ford udostępnił oficjalnie rok temu pozdrawiam Arturek albert_szpenio 02-07-2023, 21:49 I to jest konkretna odpowiedź. Dziękuję cezarg1410 05-07-2023, 18:46 Witajcie, znajomy ma Galaxy z 2016 roku z Sync3. Na pokładzie była wersja 3.0 19205 i mapy F7. Poprosił mnie o aktualizację Synca. Z tej strony: https://www.ford.com/support/sync-maps-updates/ udało się najpierw pobrać aktualizację samego Synca. Update podobno zakończył się sukcesem. Następnie próbuję pobrać update map z tej strony, ale... no nie da się :) Wpisując VIN dostaję informację o błędzie. Czy ktoś miał taki przypadek? Czy jakaś mądra głowa jest w stanie pomóc z analizą pliku wygenerowanego przez synca po aktualizacji? Może tam jest coś ciekawego. lukaszooo 05-07-2023, 18:52 Wersja 3.0 która wygląda słabo. Zrób najnowszy soft 3.4 + mapy F12 i niech gość cieszy się z logów stacji. cezarg1410 05-07-2023, 19:30 Tylko, że: 1. nie interesował go wygląd, a aktualizacja map 2. z updatem do 3.4 jest kilka potencjalnych problemów: - nie wiem czy ten sync jest tam fabrycznie. Coś mi się zdaje, że F7 mapa jest zbyt nowa jak na fabryczny wsad. Jeśli trafię na My20 i zapodam mu reformat: uceglę apim, którego ja na pewno nie będę w stanie podnieść - jakiekolwiek problemy przy reformacie będą oznaczać spore kłopoty. W takie zabawy to mogę się bawić w swoim samochodzie, gdzie jak coś padnie to najwyżej zainwestuję 1000 pln czy tam ile w nowy apim i będę jeździł dalej. Wolałbym więc iść oficjalną drogą. Autoinstall, który tam wjechał: ; SYNC3 Consumer Assembly Upgrade - Release 3.0.25 - Only for Nav/EU assemblies. [SYNCGen3.0_3.0.20204_PRODUCT] Item1 = HB5T-14G386-THB Open1 = SyncMyRide\HB5T-14G386-THB.tar.gz Item2 = HB5T-14G386-TCC Open2 = SyncMyRide\HB5T-14G386-TCC.tar.gz Item3 = JR3T-14G391-AE Open3 = SyncMyRide\JR3T-14G391-AE.tar.gz Item4 = JR3T-14G381-AX Open4 = SyncMyRide\JR3T-14G381-AX.tar.gz Item5 = JR3T-14G423-AB Open5 = SyncMyRide\JR3T-14G423-AB.tar.gz Item6 = GB5T-14G386-AC Open6 = SyncMyRide\GB5T-14G386-AC.tar.gz Options = AutoInstall,Delay Wygenerowany plik XML: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <p:OTAModuleSnapShot xmlns:d2p1="urn:ford/Vehicle/Module/Information/v3.0" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:p="urn:ford/com/productdesign/ipp/ModuleSnapshot/v2.0" version="2023-07-04" xsi:schemaLocation="urn:ford/Vehicle/Module/Information/v3.0 ModuleSnapshot.xsd"> <p:VIN>xxx</p:VIN> <p:ModuleName>ECU</p:ModuleName> <p:RequestRole> <d2p1:Role>CONSUMER</d2p1:Role> <d2p1:RoleSource>OTA</d2p1:RoleSource> <d2p1:RoleDesc>SYNC</d2p1:RoleDesc> <d2p1:RoleID>OTA</d2p1:RoleID> </p:RequestRole> <p:BroadcastDTCType/> <p:Node isFlashed="false" specificationCategory="GGDS"> <d2p1:Address>7D0</d2p1:Address> <d2p1:ECUAcronym name="APIM"> <d2p1:State> <d2p1:Gateway gatewayType="NONE"> <d2p1:DID didFormat="ASCII" didType="Embedded Consumer Operating System Part Number" didValue="8033" responseLength="24"> <d2p1:Response>JR3T-14G381-AX</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="Packeted" didType="Embedded Consumer Applications Part Numbers 1" didValue="8060" responseLength="384"> <d2p1:Response>4a5233542d3134473432322d4243000000000000000000004a 5233542d3134473432342d4243000000000000000000004a52 33542d3134473432312d4243000000000000000000004a5233 542d3134473339312d4145000000000000000000004a523354 2d3134473432332d4142000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 000000000000000000</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="Packeted" didType="Embedded Consumer Applications Part Numbers 1" didValue="8061" responseLength="384"> <d2p1:Response>00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 00000000000000000000000000000000000000000000000000 000000000000000000</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="HEX" didType="ECU Checksum 1" didValue="D704" responseLength="4"> <d2p1:Response>bc1fa2f0</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="HEX" didType="ECU Checksum 2" didValue="D705" responseLength="4"> <d2p1:Response>46e5003b</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didType="Direct Configuraation DID DE00" didValue="DE00"> <d2p1:Response>8a6a059a1f02ee0006c2</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>true</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didType="Direct Configuraation DID DE01" didValue="DE01"> <d2p1:Response>474d0104c40b488000000000</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>true</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didType="Direct Configuraation DID DE02" didValue="DE02"> <d2p1:Response>0200000000</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>true</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didType="Direct Configuraation DID DE03" didValue="DE03"> <d2p1:Response>01001b00270107</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>true</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didType="Direct Configuraation DID DE04" didValue="DE04"> <d2p1:Response>186a18b02bd0</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>true</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didType="Direct Configuraation DID DE05" didValue="DE05"> <d2p1:Response>80</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>true</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didType="Direct Configuraation DID DE06" didValue="DE06"> <d2p1:Response>07003300000000171c0000565675006a</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>true</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="ASCII" didType="On-line Diagnostic Database Reference Number" didValue="F110" responseLength="24"> <d2p1:Response>DS-HB5T-14G371-CA</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="ASCII" didType="ECU Core Assembly Number" didValue="F111" responseLength="24"> <d2p1:Response>HL1T-14G380-CB</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="ASCII" didType="ECU Delivery Assembly Number" didValue="F113" responseLength="24"> <d2p1:Response>JR3T-14G371-FFB</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="ASCII" didType="ECU Calibration Data #1 Number" didValue="F124" responseLength="24"> <d2p1:Response>HB5T-14G375-FA</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="ASCII" didType="Private Sub Node #1 Serial Number" didValue="F141" responseLength="16"> <d2p1:Response>LY6T00N6</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="State Encoded" didType="Software Download Specification Version" didValue="F162" responseLength="1"> <d2p1:Response>Blank</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="State Encoded" didType="Diagnostic Specification Version" didValue="F163" responseLength="1"> <d2p1:Response>03</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="ASCII" didType="Vehicle Manufacturer ECU Software Number" didValue="F188" responseLength="24"> <d2p1:Response>HB5T-14G374-CA</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="ASCII" didType="ECU Serial Number" didValue="F18C" responseLength="16"> <d2p1:Response></d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="HEX" didType="ECU MAC Address 1" didValue="F1D0" responseLength="6"> <d2p1:Response>0c:1c:57:62:08:78</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> <d2p1:DID didFormat="HEX" didType="ECU MAC Address 2" didValue="F1D1" responseLength="6"> <d2p1:Response>0c:1c:57:62:08:79</d2p1:Response> <d2p1:IsConfig>false</d2p1:IsConfig> </d2p1:DID> </d2p1:Gateway> </d2p1:State> </d2p1:ECUAcronym> <d2p1:ODLNetwork d2p1:NetworkDataRate="500" d2p1:NetworkName="HS-CAN" d2p1:NetworkProtocol="CAN" d2p1:DLCName="SAE J1962" d2p1:Pins="6,14"/> <d2p1:AdditionalAttributes logGeneratedDateTime="2023-07-04T09:53:44+00:00" RAM="961855488" vmcuVersion="Vector_VMCU_02.02.20"> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/usb0/" total="3.5G" available="1002M"/> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/tmpfs/" total="128M" available="127M"/> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/sd/MAP/" total="1.1G" available="3.2M"/> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/sd/MAP/" total="18G" available="129M"/> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/Nuance/" total="16G" available="867M"/> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/Nuance/" total="1.9G" available="7.6M"/> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/Nuance/grace" total="1.0G" available="6.1M"/> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/rwdata/" total="1024M" available="693M"/> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/mp/" total="1024M" available="40M"/> <d2p1:PartitionHealth type="/fs/images/" total="55G" available="15G"/> <d2p1:InstallationLog/> <d2p1:SyncData>MIIEtAYJKoZIhvcNAQcDoIIEpTCCBKECAQAxggG4MIIBtAIBAD CBmzCBhjEbMBkGA1UEChMSRm9yZCBNb3RvciBDb21wYW55MQsw CQYDVQQGEwJVUzERMA8GA1UEBxMIRGVhcmJvcm4xHjAcBgkqhk iG9w0BCQEWD21nbXNlY0Bmb3JkLmNvbTEnMCUGA1UEAxMeU3lu YyBNb2R1bGUgRW5jcnlwdGlvbiBHZW4zIEEyAhDfwyMpAoa+v0 vYmqleqJR7MA0GCSqGSIb3DQEBAQUABIIBAKUQyMVB3q4IuT9P 10UmGO0fCe2x4jD3cE5oW76lTAU95v2uNYMNHFqcbHe+6+xrg3 8wrtN2gbMPLHgq7rWfPbxTku7pfoCnx19OZT5gOf1qiBXY1kL5 alF9k4EGhcYQRw9ivk7Y+41Iuvr3Q45lCcYE+U3sfnfDDpyMvY KatapVL25MSiJ/qI0tKLN0HFY8/c2gMaZaFuyBd6kaqDR95d2SVlespTeBxgZyLx17zFgCfAqas5S BtlnF1f1JVr+P6FNARxAA6ZoiXFgPYvlIMGnTKuw/WNlNM/lfy4q/IL5jHSxUh6iJJtfhkhXKkqbm7n7pIJbnxg1M2ER6HMa9Du4wgg LeBgkqhkiG9w0BBwEwHQYJYIZIAWUDBAEqBBDEKQYc66GUbgwv 9A+JUPsXgIICsIvALzcSxu2gEjs6oapSiyaf+TabSv2tVhHLmP Oy9ujB9emX9zp9K/5IEek6kMkxbvvlHwkHgXFe8bDCyA8ToTEyYj+Ud9K70khvFgqe I0YBJ/3SzBl1qeWMCOR3iLfVonbmGGM7LObcqPs5MN1AZEO9AF4b8Sgg KRJoXD1326F+Ss2/3qRPYidls0qisEeITGJ6z3+kNquJqzRgSVL+mN9qK4UYPS4zsF yebq1uACGjRvIMYYkWRimm7UL/iqSaQqX2LzBM0OV7vXcxS3DaPs62xn1TUzOXWMNiLszbKsExcM 1k8/nq4I70KkPzcx7hOU2u+A2HRqMb1LKS1QE6j392YZF44E2q7Zrq CLLR4U6LFnOkR8k8oTZSGYjuOkKzjQVz3C6jWkAHHFFCbYP0ZE aB/zSFf2B2t2c4ntZhkvzlRWNEvOVzQ8A6mEXGyZ+Et232aAgddR/h7TJIWHgogS7SmnEm6cbz4FkgQyXPCUCPJcv9U6cZqhfLDKMdV 3i54CxzNMdisOZu1w86nqYnAerWoYoJcRPL4vfcvJI7vvHwL6T r/kwdSo+dKVjUK5Ffxjv5S3c9/g5pEH+kuVeAwLc6jh+zF11di8NWLhih+yUgDIFlqlnFLVp//I0N4KgOw3aUcTqH0APbbQiJ74lmVbRZs5SjV4McxIt2kQnH6ek GQyvBN3wEeF9g0dHIFvzT+Vxlm5nTMR9AO/Q30ydx7angryhN1PpXD3ylpNl9v2TMYxmphGmgLSQd6SrcEg6t plOAGY7XPoVp1n9pujMOn9XGopWoWbm5pq/WrdER/cJj9wozHJqENC8E/2/DTITFKfzQw4Hr+d4mvh2fJq92a9ppt8bDxmXKHxOPCyRU249+f 0dIwVxRNzS8lugS8F1Z97Z3p7bObWOUm36nIsnG84E=</d2p1:SyncData> </d2p1:AdditionalAttributes> </p:Node> </p:OTAModuleSnapShot> Będę wdzięczny za podpowiedź co tam poszło/idzie nie tak. Bump: Dobra z tym my20 to popłynąłem przecież nie było by tam wtedy 3.0... ;p arturek 05-07-2023, 20:26 [...] Z tej strony: https://www.ford.com/support/sync-maps-updates/ [...] Następnie próbuję pobrać update map z tej strony, ale... no nie da się :) Wpisując VIN dostaję informację o błędzie. [...] wejdź na tą stronę: https://www.ford.pl/wsparcie/aktualizacje-map-i-sync [...] Zrób najnowszy soft 3.4 + mapy F12 i niech gość cieszy się z logów stacji. [...] Jeśli trafię na My20 i zapodam mu reformat: uceglę apim, którego ja na pewno nie będę w stanie podnieść [...] a kto koledza każe formatować system? weź syncupdater, wygeneruj aktualizacje BEZ formatowania i tyle 2) plik xml mozna wczytać do syncupdater aby zinterpretować, wygląda to tak: VIN: xxx Wersja JR3T-14G381-AX Model APIM: JR3T-14G371-FFB Typ APIM: Navigation Rozmiar APIM: 64GB Wolne miejsce APIM: 15G 2023-07-04 09:53:44 +00:00 Partition Type = Free / Total /fs/usb0/ = 1002M / 3.5G /fs/tmpfs/ = 127M / 128M /fs/sd/MAP/ = 3.2M / 1.1G /fs/sd/MAP/ = 129M / 18G /fs/Nuance/ = 867M / 16G /fs/Nuance/ = 7.6M / 1.9G /fs/Nuance/grace = 6.1M / 1.0G /fs/rwdata/ = 693M / 1024M /fs/mp/ = 40M / 1024M /fs/images/ = 15G / 55G Installed Packages JR3T-14G422-BC JR3T-14G424-BC JR3T-14G421-BC JR3T-14G391-AE JR3T-14G423-AB APIM AsBuilt DE00: 8A6A059A1F02EE0006C2 DE01: 474D0104C40B488000000000 DE02: 0200000000 DE03: 01001B00270107 DE04: 186A18B02BD0 DE05: 80 DE06: 07003300000000171C0000565675006A [...] udało się najpierw pobrać aktualizację samego Synca. Update podobno zakończył się sukcesem. Następnie próbuję pobrać update map z tej strony, ale... no nie da się :) Wpisując VIN dostaję informację o błędzie. [...] Nie rozumiem - czy po aktualizacji samego Synca udało się zgłosić ta aktualizację - czy przy zgłaszaniu aktualizacji jest błąd? Jeśli strona Forda nie przyjmuje zgłoszenia o aktualizacji Synca, to udostępnij w telefonie wifi, a w samochodzie daj wyszukiwanie aktualizacji po wifi => u mnie ta metoda zadziałała 2) Plik XML można wygenerować ponownie - potrzebne linki na pierwszej stronie wątku pozdrawiam Arturek leszcz 05-07-2023, 20:35 Będę wdzięczny za podpowiedź c Linki do najnowszych map F11 dla systemu SYNC3 Gdy posiadasz kompilację systemu w wersji 3.0.xxxx to https://ivsu.binaries.ford.com/owner-package/9559958555/Map_24962227120_Update.zip?fbclid=IwAR0i3RXqYkSEHR FsLQn1rQFFp-QwZYr6p5uSwZqj4-Vu_zfqlU_nhVz5LKY cezarg1410 05-07-2023, 23:03 wejdź na tą stronę: https://www.ford.pl/wsparcie/aktualizacje-map-i-sync Zapomniałem wspomnieć, ale to też nie działało. Linki do najnowszych map F11 dla systemu SYNC3 Gdy posiadasz kompilację systemu w wersji 3.0.xxxx to https://ivsu.binaries.ford.com/owner...zfqlU_nhVz5LKY __________________ Dzięki wielkie. P.S Okazuje się, że jestem w stanie pobrać te mapy ze strony... niemieckiej :P Nie wiem dlaczego, może ma to coś wspólnego z tym, że auto pochodzi z niemiec, ale po wklepaniu vinu na ichniejszą wersję strony z aktualizacjami do Synca3, dostałem linka do pobrania. Dodam, że zgadza się to z tym co podesłał kolega leszcz. Temat wyjaśniony leszcz 06-07-2023, 09:35 Temat wyjaśniony no i super forger 11-07-2023, 11:00 Witam Bo najnowszych aktualizacji - zwłaszcza map - Ford jeszcze oficjalnie nie udostępnił [...] Druga opcja - czekać pewnie do sierpnia, bo tak Ford udostępnił oficjalnie rok temu pozdrawiam Arturek Dziś pobrałem mapę ze strony Forda o wadze 8GB. Map_8580509305_Update EDIT Wygląda na to, że to na razie tylko pliki głosowe nawigacji ... |