Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Przestał działać mi dostęp bezkluczykowy w drzwiach

Piotrekson96
26-09-2017, 16:53
Cześć forumowicze
Mam problem z systemem bezkluczykowym w swoim Focusie. Mianowicie w klamce od strony kierowcy mogę otworzyć samochód lecz nie mogę go później zamknąć. Dotykam tego przycisku w klamce, przejeżdżam po nim palcem i nic to nie daje W czym może tkwić problem? Pokrywa bagażnika i wszystkie inne pozostałe drzwi działają normalnie. Znaczy to, że w drzwiach tylnych pasażerów jak dotchnę klamki to auto się otwiera, a klamka prawa przedniego pasażera działa normalnie, czyli mogę z niej otworzyć i zamknąć auto. Czy miał ktoś podobny przypadek i wie jak to rozwiązać?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi

Wiem, że już ten temat zakładałem, ale został chyba zamknięty za zły tytuł.

edmun
27-09-2017, 13:41
I odpowiem po raz kolejny.

1) Czy przytrzymujesz dłoń/palec na przycisku na 2 sekundy?
2) Jeśli to nie działa, to może być coś nie tak z czujnikiem. Nie działa zawsze czy nie działa od czasu do czasu? Pamiętaj że otwieranie nie wymaga użycia czujnika na klamce bo wystarczy klamką ruszyć góra/dół i zamki powinny zostać odblokowane (plus otwierają się lusterka jeśli masz składane)

Lukasz2525
27-09-2017, 14:51
Serio w mk3 trzeba przytrzymywać ? W mk2 wystarczy kliknięcie. Mi z kolei prawa strona słabo chodzi, trzeba kluczyk przyłożyć do szyby, żeby zaskoczyło. Lewa lepiej, ale bez rewelacji. Może to być wina ogólnej anteny w środku ?

edmun
27-09-2017, 15:17
Raczej słabej baterii w pilocie bo antena w aucie jest po "jednej" ze stron.
Zaraz podrzucę nagranie jak to wygląda w MK3

edit: Nagranie video na życzenie

6m3zFmFdkI0
https://youtu.be/6m3zFmFdkI0

Lukasz2525
27-09-2017, 15:29
Ja u siebie już wymieniałem baterię, bez zmian, obydwa piloty mają słabszy zasięg.

Bump: W mk2 fl działa w bardzo fajny sposób, ciągnę za klamkę to się otwiera, naciskam przycisk to zamyka. Kolega w mini cooperze musi przytrzymać chwilę, żeby odblokować auto i chwilę przytrzymać, żeby zamknąć. Ja pstrykam i odchodzę. Jakbym miał czekać na otwarcie czy zamknięcie, to wolałbym używać pilota.

Piotrekson96
27-09-2017, 19:13
edmun:
1. Tak przytrzymuje palec na przycisku 2 sekundy, a nawet dłużej (nie wsuwam przy tym ręki za klamke)
2. Już pare razy mi zadziałało. Chyba zadziałało mi 1 albo 2 dni wcześniej, a teraz znowu nie działa. (otwieranie działa tak jak piszesz i lusterka się odrazu rozkładają, ale zamykanie nie)
Jest możliwość żeby jakieś styki czy coś w tym czujniku zaśniedziało? Bateria była wymieniana na nową w obudwu pilotach.

grundi_bdg
06-07-2019, 19:05
xxx

Betley
03-11-2019, 21:30
Witam
W moim focusie mk3 zamykanie działa bez problemu, a otwieranie działa na wszystkich drzwiach oprócz kierowcy Jaki może być tego powód??

gacorek
04-01-2021, 20:30
Pacjent to ST 2014 rok z Kanady.

mam dokładnie ten sam problem... Z tym, że keylessa mam na przednich drzwiach (nie wiem czy w innych samochodach jest z tyłu). Jak wkładam rękę od wewnętrznej strony klamki kierowcy, to samochód się nie otwiera. Przy klamce od strony pasażera wszystko działa. Zamykanie działa z obu stron. Z pilota można zamknąć/otworzyć. Problem zaczął się jak samochód postał 2 dni... Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać usterki, co sprawdzić?

edmun
04-01-2021, 21:07
Podbijam temat bo od wczoraj mam dokładnie ten sam problem. Auto stało 2 dni. Pojechałem na miasto. Myślałem że może bateria w kluczyku jest słaba bo nie mogłem otworzyć auta. Przycisk na pilocie działa więc tu nie ma problemu.

Dzisiaj wieczorem postanowiłem to dokładniej sprawdzić.
Keyless pozwala mi otworzyć auto korzystając ze wszystkich drzwi tylko nie od drzwi kierowcy.
Mogę szarpać klamkę kierowcy i samochód się nie otwiera.
Czarny przycisk na klamce działa i mogę auto zamknąć (zarówno przycisk na klamce drzwi kierowcy jak i przycisk na klamce drzwi pasażera).
Z tego co widzę po filmikach na Youtubie, anteny są dwie.
Jedna w kolumnie centralnej za panelem klimatyzacji, druga znajduje się pod schowkiem podłokietnika.
Z racji że drzwi inne niż kierowcy działają, plus bagażnik również otwiera się bezproblemowo, początkowo podejrzewałem słaby akumulator.
Ten niestety naładował się dosyć szybko (bo ostatnio byłem w wielu trasach i miał okazję się doładować) więc to nie kwestia słabego akumulatora.
Czy pozostaje w takim razie tylko i wyłącznie wyciągnięcie zaślepki i odkręcenie klamki?
coś czuję że drucik trzeba będzie sprawdzić ale znalazłem tylko filmiki gdzie demontowana jest klamka bez keyless.
Błędów w komputerze brak.
Reset modułów DDM i PDM zrobiony ale te moduły raczej nie mają nic wspólnego z klamkami keyless.

edit znalazłem filmik z Fiesty i będzie tak samo w Focusie. do sprawdzenia przewód na przodzie klamki.
Jak widziałem nagrania z Focusa to demontaż klamki odbywa się w ten sam sposób

tZtWci4pU8g
https://youtu.be/tZtWci4pU8g

edmun
05-01-2021, 20:42
I się dzisiaj zabrałem za naprawę.
Wybiła 16:30 więc póki jeszcze jest odrobina światła dziennego
tak zaopatrzony w lampę LED, pry-tools, zestaw śrubokrętów
oraz WD40 contact cleaner, tak przystąpiłem tak do naprawy,
że pół minuty później było po naprawie.

unCN5izpu9E
https://youtu.be/unCN5izpu9E

Oczywiscie jak na złość wszystko działa.
Na wszelki wypadek i tak zapsikalem WD40 contact cleanerem bez rozbierania.

edmun
07-01-2021, 12:13
Mały update.
Dzisiaj rano pomimo kompletnie zamrożonych drzwi, keyless zadziałał poprawnie.

4 godziny później, kiedy auto zaczęło topnieć, musiałem użyć przycisku na pilocie.

1 godzinę później, keyless na tych drzwiach znowu działa ok.

Wymienię baterię w pilocie, choć bardziej jednak obawiam się akumulatora

grundi_bdg
07-01-2021, 16:32
edmun u nas w czarnym jest dokładnie tak samo. Raz działa raz nie, do tego da te mrugające DRL , i aku w spoczynku 11,7 i po 200 km trasie 12,1
Dziś wstawiłem auto na warsztat żeby wymienić pompkę sprzęgła i od razu kazałem akumulator wymienić. Wiec zobaczymy czy to to.

edmun
07-01-2021, 17:01
Widzisz. U mnie wg zegarów, po trzech dniach stania, jak sprawdziłem przed odpaleniem to mam 10.75.
Stad zabrałem się za doładowanie.
Prostownik już po trzech godzinach uznal że nie ma co ładować.
Przed tym świątecznym postojem trochę jeździłem i nawet dziwiłem się że start / stop gasił silnik (czego od dłuższego czasu nie robił bo krótkie trasy do pracy i z powrotem na pewno drenowały zapasy w akumulatorze).
Daj znać jak to bedzie u Ciebie

grundi_bdg
19-01-2021, 06:23
edmun, nie wymieniałem akumulatora bo mój mechanik powiedział ze ten jest całkiem dobry. I tak oto przy -21 stopni w nocy, rano odpalił bez większego problemu, a key free nadal raz działa, raz nie ( mocno wybiórczo, bez jakiejś logiki) drl przestały mrugać chwilowo, tak ze nie wiem co mu było/jest

edmun
19-01-2021, 13:16
Uwierz mi, jeśli mrugały Ci DRL LED i miałeś zabawę z keyfree, to niedługo czeka Cię wymiana aku.
To że odpalił przy -21'C nie oznacza kompletnie nic.
Max co można z tego wywnioskować, to że odpaliłeś auto i że to nie był jeszcze ten dzień, kiedy miał Cię zawieść (akumulator).
Za kilka tygodni lub w przeciągu najbliższych miesięcy, będzie na dworze 4 lub nawet 12'C.
Naciśniesz przycisk i zobaczysz że tylko lampki się zapalą, przygasną i tyle.
Nie będziesz miał kompletnie żadnych dodatkowych oznak zawczasu, że akumulator ma zamiar wyzionąć ducha.
I ja to przechodziłem jak i kilku innych na forum.

Objawy to:
mrugające DRL LED
szybko wyłączające się radio (kiedy zgasisz silnik i zostajesz w kabinie np. czekając na kogoś)
problemy z key-free (raz działa, raz nie działa)

Niestety nie ma kompletnie objawów ani u mechaników którzy sprawdzają stan akumulatora
(mój stwierdził, że wydajność aku to 140%, nie wiem jak on to zmierzył ale nawet dał mi wydruk potwierdzający
a 2 miesiące później kupowałem nowy akumulator bo ugrzęzłem w święta wielkanocne na parkingu przy plaży z drogą dojazdową taką, że ledwo się van mieścił a co dopiero holownik).

Nie masz też żadnych objawów, że auto "gorzej odpala".

Po prostu jednego dnia naciskasz przycisk i nic i aku jest do wyrzucenia.

pit09
12-11-2023, 14:03
Witam Wszystkich
Temat już poruszany.
Przestał działać mi dostęp bezkluczykowy w drzwiach kierowcy. Drzwi zamykają się normalnie przez dotknięcie, ale się nie otwierają. Pozostałe drzwi działają normalnie. Sprawdziłem połączenie w drzwiach i bezpiecznik. Niby wszystko gra, ale nie działa. Może Ktoś mi pomoże w temacie?

BobMF
14-11-2023, 12:51
musisz jeszcze poszukać, bo faktycznie poruszany niejednokrotnie, nie tylko w tym wątku

Seba00415
23-11-2023, 19:21
Witam. Czy ktoś uporał się z tym tematem, gdyż też mam ten sam problem, z wszystkich drzwi mogę otworzyć auto klamką, a zamknąć mogę jedynie klamką pasażera, klamka kierowcy nie reaguje na przycisk zamykania.

Bump:

szkk
28-11-2023, 18:50
Hej wszystkim. Ja mam od dziś podobny problem. Auto otwiera bez problemu, ale zamknę tylko pilotem. Drzwi kierowcy i pasażera mogę macać i nic - nie zamykają się.
Co się zmieniło? Pogoda.
Aku ma 2 lata, baterie w pilotach nówki...

Wygląda jakby temat był nierozwiązywalny :|
HELP