Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Podświetlenie panelu sterowania szyb

cali93
04-10-2017, 17:06
Witam, posiadam Mondeo MK4 z 2010 roku, postanowiłem założyć sobie na tapicerce drzwi świecące światłowody (takie jak były w programie 101 napraw), mam jednak problem z zasilaniem, chciałem podpiąć się pod oświetlenie przycisków sterowania szybami, od strony pasażera nie ma żadnego problemu, w kostce cztery przewody, jeden z nich od podświetlenia, zapala się przy zapłonie, gaśnie po zapłonie i otwarciu drzwi kierowcy i tak ma być. Natomiast w drzwiach kierowcy w panelu sterowania wszystkimi szybami jest kostka tylko z trzema przewodami w jednym z nich jest prąd cały czas niezależnie czy przyciski świecą czy nie, w pozostałych dwóch nie ma, domyślam się iż tam jest sygnał sterowania szybami. Czy ktoś wie gdzie mogę podpiąć się pod same oświetlenie tych przycisków???

aurerum
04-10-2017, 19:11
na forum są schematy i tam masz wszystko jak na widelcu

cali93
05-10-2017, 14:34
gdzie, znajdę taki schemat, szukam, szukam i nic nie mogę znaleźć?

rumunn95
05-10-2017, 15:26
cali sprawdz pw

rumunn95
14-11-2017, 20:38
i jak tam kolego zamontowales to oswietlenie ? ja sie dzis troche pobawilem i zrobilem jedna strone. Na zywo wyglada kozak ;p mialem problem ze znalezieniem zasilania ale sobie poradzilem bez potrzeny ciagniecia dodatkowych przewodow, sam neon potrzebuje 120v AC wiec bez przetwornicy step up nie urobi. Jakie moje zdziwienie bylo jak przez przypadek dotknalem zasilania ;-D.

https://youtu.be/wt-KXF82Q80

Ptr_Mati
15-11-2017, 20:56
Możecie wrzucić tutaj skąd dokładnie braliście zasilanie w drzwiach kierowcy? i pozostałych? i pod jakie kolory kabli podpinaliście?

rumunn95
15-11-2017, 21:04
4 pin z wtyczki A oznaczony jako illumination w drzwiach kierowcy musisz dołożyć pin do wtyczki , z tego pinu nie zasilisz bezpośrednio urządzenia na 12v ponieważ ma małą wydajność prądowa i nie wiem czy nie uwalisz tym modułu ja poradziłem sobie z tym biorąc ten pin jako "sygnal" na bazę tranzystora. Jeżeli ktoś mocno zainteresowany zrobię jakiś schemacik. Moje El wire biorą 90mA z 1 metra

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

koszka
15-11-2017, 21:05
też mnie to ciekawi. A macie moze jakieś namiary konkretne na neony, jakiej grubości zastosowaliscie?

rumunn95
15-11-2017, 21:15
Ja brałem od tego chińczyka
http://s.aliexpress.com/ymEfyQz2
(from AliExpress Android)

Dodam że.od razu trzeba zrobić coś z przetwornica bo piszczy , ja swoją okleilem mata butylowa z kocykiem i dodatkowo pianka 3mm i jest cisza

aurerum
15-11-2017, 22:49
1 metr na drzwi wystarcza? każdy światłowód musi mieć przetwornicę?, czy jest jedna i do niej podłączasz kolejne?

rumunn95
16-11-2017, 06:48
Tak jeden metr wystarczy , jescze troszkę zostaje ale to się chowa w boczku. Tak ew Wire najlepiej zasilac jedną przetwornica na metr chyba że kupisz wydajniejsza do której można podłączyć więcej, z tego co się dowiedziałem to one są projektowane pod odpowiednią długość przewodu dlatego wskazane jest podłączenie pojedynczo . Zresztą jeżeli zastosujesz jedną to czeka cię przepychanie dodatkowych kabli do drzwi . Na wyjściu panuje 120v AC więc zalecam ostrożność

Golson
16-11-2017, 07:05
Imho trzeba mieć chyba lekko nie po kolei pod kaskiem żeby w drzwi auta pchać instalację z napięciem wyższym niż 24V...

rumunn95
16-11-2017, 07:19
Oczywiście ty masz zawsze swoją rację , a przetwornice na 230 v w autach nie mają wg ciebie prawa bytu , idź trolić do innego tematu nie zaśmiecają offtopem tego.

Golson
16-11-2017, 07:46
Oczywiście ty masz zawsze swoją rację

Przywykłem już do tego. Co więcej przy takich mądrościach nie sztuką jest tu tę rację mieć.

a przetwornice na 230 v w autach nie mają wg ciebie prawa bytu

Czym innym jest przetwornica jako odbiornik końcowy a czym innym prowadzenie instalacji z napięciem niebezpiecznym w drzwiach... w dodatku rękodzieła...

idź trolić do innego tematu nie zaśmiecają offtopem tego

To nie żaden offtop. To trzeźwa ocena pomysłu, który jest zwyczajnie niebezpieczny.

Ptr_Mati
16-11-2017, 08:49
I jak z kolorem tego przewodu z wtyczki od podnoszenia szyb?

rumunn95
16-11-2017, 11:30
Pisałem wcześniej gdzie się trzeba wpiac
Lecz nie bezpośrednio tylko przez tranzystor, koloru ci nie podam bo kabel jak i pin musisz sobie dorobic

Cielikk
15-01-2018, 18:22
Siemka Rumunn95 jak poradziles sobie z podpieciem el wire w boczkach drzwi kierowcy??
Pozdro

Gienek88
18-06-2018, 15:53
Witam, posiadam Mondeo MK4 z 2010 roku, postanowiłem założyć sobie na tapicerce drzwi świecące światłowody (takie jak były w programie 101 napraw), mam jednak problem z zasilaniem, chciałem podpiąć się pod oświetlenie przycisków sterowania szybami, od strony pasażera nie ma żadnego problemu, w kostce cztery przewody, jeden z nich od podświetlenia, zapala się przy zapłonie, gaśnie po zapłonie i otwarciu drzwi kierowcy i tak ma być. Natomiast w drzwiach kierowcy w panelu sterowania wszystkimi szybami jest kostka tylko z trzema przewodami w jednym z nich jest prąd cały czas niezależnie czy przyciski świecą czy nie, w pozostałych dwóch nie ma, domyślam się iż tam jest sygnał sterowania szybami. Czy ktoś wie gdzie mogę podpiąć się pod same oświetlenie tych przycisków???

Witam, powiedz mi czy założyłes te światłowody? Ciekawi mnie jak to wygląda w dzień? Mógłbys wstawić parę zdjęć za dnia i po ciemku?

peteypee
19-06-2018, 00:45
Ja foto nie dam ale z doświadczeń innych powiem tak; kumpel montował to bmw. Zamontował jako stale podświetlenie z panelami itd. W dzień spoko. W nocy jednak waliło po oczach. Widziałem na żywo i mimo ze nie jakoś kosmicznie jasne światło to jednak na trasie potrafiło zmęczyć w nocy. Dość szybko podpial to pod lampki pod nogami żeby świeciło tylko przy otwieraniu drzwi itp.

Gienek88
19-06-2018, 08:41
Dzięki za podpowiedź, ja właśnie jeszcze u nikogo nie widziałem na żywo takiego podświetlenia.
Może jest ktoś w okolicy Szczecina z tymi światłowodami? Lub ktoś kto ma założone i wstawiłby zdjęcia jak to wygląda w dzień i w nocy? Byłbym wdzięczny.