Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] odklejająca się tapicerka drzwi

AREKSZ
05-11-2017, 02:30
Witam forumowiczów .Myślę, że pomogę swoim patentem kolegom, którzy mają problemy z odklejającą się tapicerką w drzwiach naszych S-maxów. Od dłuższego czasu męczyła mnie sprawa tragicznie wyglądającej okleiny tapicerki drzwi w okolicy szyb, która odkleiła się w zasadzie u mnie we wszystkich drzwiach! Szukałem na forum pomocy, ale poza klejeniem nic konkretnego nie znalazłem. Pomijając fakt, że klejenie tego badziewia też nic nie daje. A tak nawiasem to uważam, że „Ford” dał tu ciała na całej linii, /tragiczne wykończenie tapicerki w samochodzie za prawie 100000 zł /! Ale do sedna. Tapicerka wyglądała tak jak na zdjęciach. Oczywiście „boczki” drzwi wcześniej zostały zdjęte.

Należy zaopatrzyć się w profil z czarnego tworzywa o przekroju dociśniętej litery „U” , który kupiłem w Castoramie za kwotę około 5 zł. Profil pokazuję na zdjęciu. Następnie należy go dociąć na długość „boczka” na wysokości szyby . Po docięciu należy go wsunąć w profil z tworzywa tak jak zaznaczyłem na zdjęciach delikatnie naciągając tapicerkę. Profil „U” najlepiej delikatnie wbijać smarując wcześniej go np.: kremem do rąk, aby łatwiej ślizgał się po okleinie tapicerki. Profil jest mocny i bardzo dobrze trzyma okleinę tapicerki nie mówiąc o końcowym wyglądzie! Efekt tego patentu pokazują na zdjęciach i wygląda to tak jak powinno po wyjeździe z fabryki :}. Myślę ,że patent będzie przydatny kolegom zważywszy na fakt, ze kosztuje grosze kilka minut roboty jest bardzo estetyczny i trwały. Pozdrawiam

woro_woro
05-11-2017, 06:56
Czy ten plastikowy profil U nie szoruje o szyby podczas podnoszenia i opuszczania okien?

AREKSZ
05-11-2017, 07:55
Nie. Profil jest daleko od szyby .Zresztą zrobiłem to już w dwóch maxiach i jest super .

Parch
05-11-2017, 08:40
Bardzo estetycznie to wygląda. Świetny pomysł i wykonanie. BRAWO TY:one:
Jeśli - jak piszesz - nie ma problemu z opuszczeniem/podnoszeniem szyb, to super.
Daj znać kiedyś, czy ten profil się nie odkształca np. przy mrozie, albo w ostrym słońcu.

AREKSZ
05-11-2017, 08:49
Tylne drzwi zostały zrobione w styczniu tego roku i pomimo mrozów i letnich upałów wszystko jest jak należy. Myślę, że lepsze jest to rozwiązanie niż fabryczne, przynajmniej do chwili kiedy nie wysunie się ta okleina z ramki.

slawek-kali
05-11-2017, 08:59
Swietnie :wink: Mozna by podwiesic bo problem dotyczy rowniez Galaxa i Mondeo mk4

adam.vti
02-07-2019, 06:26
Koledzy odgrzeję kotleta... jak profesionalnie nazywają się te listwy lub gdzie je dostać ? Byłem w Castoramie , Leroyu i nie mogłem nic takiego odnaleźć ( pracownicy szukali pomagali). Można wiem kupić grzbiety jak do książek ale to małe odcinki po około 300mm wiec będzie to słabo wyglądać

Shaman22
17-02-2020, 19:07
Castorama - profil klamrowy PCV Cezar 15 x 8 x 1000 mm czarny to raczej ten w tym tygodniu kupię i będę robic

pawko8
14-05-2021, 21:27
Świetny pomysł nie dużo pracy , dziś wykonałem , polecam :)

kapek94
22-07-2021, 07:22
Hej
Czy ktoś orientuje się może jakim najlepiej klejem do tapicerki podkleic ową tapicerkę na drzwiach ?

Vito2m
23-07-2021, 00:22
Sadze , ze butapren najlepiej sie nadaje

kapek94
27-07-2021, 22:06
Super, dzięki za patent

kaskaderr
05-08-2022, 14:21
Patent sprawdzony. Potwierdzam. Szybki montaż i wygląda o wiele lepiej niż fabryka

szmelcmax
06-08-2022, 09:18
Dobrze to wygląda. Jak piszecie-łatwo i tanio. Trwałość to za parę lat można określić. W końcu to fabryczne rozwiązanie też trochę wytrzymało. Mnie też czeka naprawa w jednych drzwiach z tyłu bo zaczyna się odklejać. Finalnie pewnie we wszystkich, aby zachować jednolity wygląd. Ale nigdy nie miałem potrzeby zdejmowania boczków. Proszę o poradę w jak to bezpiecznie zrobić, albo podanie linku gdzie mogę to zobaczyć. Nie chcę kombinować "na czuja" bo łatwo coś uszkodzić.

myszolot
20-10-2022, 10:41
Dziękuje autorowi wątku za pomysł. Tani, łatwo i elegancko wygląda. Super !!!