Zobacz pełną wersję : [Ka 2008-2016] Diagnostyka czym i jak ?

funny
21-11-2017, 10:53
Witam
Czy ktoś wie jakim interfejsem i programem połączyć się z Ka II ,
Mam viakena na forda z mondeo działa bez problemu a z ka nie może się połączyć.

weuek
21-11-2017, 11:13
To ka to jest fiat 500, więc może szukaj do fiata?

funny
21-11-2017, 12:07
Dzwoniłem do pomocy technicznej viakena i im to samo zasugerowałem to powiedział mi że mechanicznie może tak ale sterowniki to fordowskie.
Dlatego pytam kto czym się połączył. Chodzi o sprawdzoną konfiguracje.

mischel
22-11-2017, 10:30
Próbowałem podłączyć forscanem na androida i nie poszło. Kiedyś dzwoniłem do aso forda celem ogarnięcia problemu z radiem to powiedzieli że tak naprawdę to jest fiat i oni nie bardzo wiedz jak to ogarnąć. Skończyło się na dociągnięciu kabli can do radia i ruszyło ale miga przebieg a takie akcje są w fiatach co sugerowało by sterownik fiatowski.

funny
22-11-2017, 20:05
Zapomniałem napisać że udało mi się połączyć viakenem do forda. Program chyba pcm scan ale tam tylko ecu i pokazało jeden błąd innych modułów nie pokazuje. Więc chyba jednak sterowniki do forda.

mischel
23-11-2017, 08:05
Sprawdzę jeszcze forscan na pc, może tak się uda.

Kinias
25-11-2017, 06:43
Diagnostyka "domowa" działa przy pomocy MES i AlfaOBD w ustawieniach Fiat 500. Jak miga licznik po instalacji radia trzeba zrobić Proxi którymś z tych programów

Sprawdzę jeszcze forscan na pc, może tak się uda.
Forscan nie wspiera Forda Ka mk2

P.S.
Działa Ci wyłącznik poduszki powietrznej pasażera w liczniku?

mischel
25-11-2017, 15:57
Jak miga licznik po instalacji radia trzeba zrobić Proxi
Mógłbyś to trochę rozwinąć na przykładzie alfaobd. Domykanie szyb też idzie ogarnąć? Jedna po przytrzymaniu guzika idzie sama do góry a druga po puszczeniu przycisku staje.
Przejże menu w liczniku ale nie pamiętam takiej opcji, chyba auto za stare, 2009 rok

Kinias
25-11-2017, 17:55
Na przykładzie alfaOBD:
- potrzebujesz elm327 i żółty adapter (lub można zrobić przełącznik lini CAN jak w przypadku Forscana z tym, że to jest Fiat i MS-CAN jest na pinach 1 i 9 złącza OBD, a do proxy interesuje Cię właśnie ta magistrala)
- uruchamiasz AlfaOBD, wybierasz port z ELM, wybierasz z listy Fiata 500, Body computer. W active diagnostic na końcu listy jest proxi. Wybierasz i postępujesz zgodnie z poleceniami (wciskasz dalej itd). Po procedurze wyłączasz stacyjkę i włączasz i cieszysz się niemigającym licznikiem.
- z szybami bedzie tylko jedna szyba działać w trybie automat w zależności jaką wersję zakodujesz ( RHD/LHD ).

funny
26-11-2017, 19:02
Wyłączenie poduszki pasażera z poziomu komputera auta jest możliwe ale po uaktywnieniu tej funkcji w aso.
A szyby tak jak kolega wcześniej napisał jedna może mieć pakiet komfortu czyli automatyczne otwieranie i zamykanie.

mischel
27-11-2017, 12:08
Na przykładzie alfaOBD:
- potrzebujesz elm327 i żółty adapter (lub można zrobić przełącznik lini CAN jak w przypadku Forscana z tym, że to jest Fiat i MS-CAN jest na pinach 1 i 9 złącza OBD, a do proxy interesuje Cię właśnie ta magistrala)
- uruchamiasz AlfaOBD, wybierasz port z ELM, wybierasz z listy Fiata 500, Body computer. W active diagnostic na końcu listy jest proxi. Wybierasz i postępujesz zgodnie z poleceniami (wciskasz dalej itd). Po procedurze wyłączasz stacyjkę i włączasz i cieszysz się niemigającym licznikiem.
- z szybami bedzie tylko jedna szyba działać w trybie automat w zależności jaką wersję zakodujesz ( RHD/LHD ).

Pięknie dziękuje :)

tadlaszcz
12-01-2018, 21:58
Może komuś się przydać:

KA 2014 r. 1.2 , kabelek ELM327 V3 Vscan STN1170 ,
FORScan , SDProg , ScanTool.net - nie mogły nawiązać połączenia , dopiero po zainstalowaniu PCMScan 2.4.12 kabel nawiązał połączenie i przeprowadził diagnostykę.

Glider
12-01-2019, 19:26
A czym się połączyć z modułami i sprawdzić błędy DTC jak FORScan. Zainstalowałem PCMScan ale wygląda to tylko na OBD. Mam kabel Viaken STN1170 v4.4.0 (ELM327 v1.3a)

Bajron
21-10-2019, 09:25
Witam,

mi udało się podłączyć przez FiatEcuScan z możliwością kasowania błędów i sprawdzania innych "cudów". Wybieramy opcje Fiat 500 i podłączenie przebiega prawidłowo.