Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Mini D2S 3.0 czy Hella Gen 3 bi-xenon

mariuszmarkon
27-11-2017, 19:36
hejka,
czas na przeróbkę orginalnych ksenonów w moim aucie ponieważ świecą tragicznie słabo. Nie chcąc regenerować zdecydowałem na bi-xenony z hidretrofitu.
Pytanie które z powyższych będą lepsze? Dodam że mam mk3 2001 i małe zapłonniki (te z dwoma szarymi przewodami)
Pytałem się ich czemu zestaw (soczewka i osłona) są o 40 zł droższe niż kupowane osobno - odpowiedz - bo w zestawie jest instrukcja
Warto za tą instukcję dopłacać czy da się samemu połapać z wymiana?
Głupi nie jestem i juz z niejednym w życiu sie grzebałem/przerabiałem.

peteypee
28-11-2017, 07:58
Jak robiłes takie rzeczy to bez instrukcji sie obejdziesz.

mariuszmarkon
28-11-2017, 20:45
Dzięki, też mi się tak wydaje że ta instrukcja to zbędnie wydane pieniądze.

Pozostaje pytanie które soczewki wybrać?

peteypee
29-11-2017, 15:26
Wyciągasz stare soczewki. Zakładasz nowe. Jesli trzeba dorabiasz mocowanie z twardej blaszki i wsio. Najlepiej jak wyjmiesz lampę stawiasz ją na podłodze, znaczysz miejsca dokładnie żeby później przyłożyć ją znowu, na ścianie znaczysz gdzie pada kreska a po złożeniu robisz to samo z nowymi soczewkami, powinny świecić na tej samej wysokości i w tym samym miejscu mieć załamania. Wtedy masz wszystko ok i nie będziesz ślepił po pyskach innym (o ile teraz tego nie robisz) Jesli coś nie gra to poprawiasz. Na stronie zwróć uwagę że hella nie jest fabrycznie nowa. Co do mini D2S opisują jako fabrycznie nowe. Niby retrofit firmą krzak nie jest i już troche istnieje ale co fabryka to fabryka. Z drugiej strony hella jest 1cm krótsza i łatwiej ją będzie zmieścić.

mm32
29-11-2017, 16:52
Pozostaje pytanie które soczewki wybrać?
Polecam Bi-LED koito ;)

Parch
29-11-2017, 19:22
Sorry za OT, ale czy te Bi-LEDy można by władować do oryginalnego reflektora soczewkowego platformy S-MAX mk1/Galaxy mk3/Mondeo mk4? Czyli byłby reflektor bez poziomowania.

manieksaint
29-11-2017, 21:18
Polecam Bi-LED koito ;)

Możesz pochwalić się jak święcą Bi ledy? Posiadasz jakieś porównanie z xenonami?
Aby zamontować koito bi-led dużo jest przeróbek lampy?
Bi ledy montowałeś w lampy xenonowe czy z soczewką halogenową?

mariuszmarkon
30-11-2017, 21:29
Dzięki za porade co do montażu, zawsze to pomocna wskazówka by nie odkrywać ameryki na nowo:)
a co do tych soczewek to faktycznie nie doczytałem że helle nie są nowe.
Jak dzwoniłem do nich pytać się o te helle to gości polecał te D2S ale tylko pod warunkiem że mam ksenony z przed liftu na małych zapłonnikach bo jak nie to tylko helle

peteypee
01-12-2017, 08:21
Bi-LED troszkę kosztują i myślę że nie ma sensu ich pakować do mk3, soczewek za 1kPLN, chyba ze ktoś zamierza nim jeździć do śmierci (auta albo właściciela) albo robi totalnie odjechane auto profesjonalnie customizowane. Pomijam że trzeba by naocznie sprawdzić jak się maja w nocy do drogi (czy lepiej świecą na mokrej drodze?) a już w ogóle pomijam kwestie gdy się spali diodka a na pewno będzie to po gwarancji aniżeli przed jej końcem:) U ojca montowałem soczewki z A5 świeżo rozbitej i lampy były trochę skiereszowane za to soczewki ładne i dość świeże a po znajomości całe lampy wziałem za 40zł.

Wystarczyło zadzwonić i masz odpowiedź od ludzi którzy mają na pewno jakieś pojęcie:)

Co do wpakowania bi-led za zwykłe hologeny. Obstawiam że teoretycznie powinno to przejść bo dają tylko trochę więcej mocy świetlnej niż halogen więc spryski czy poziomowanie można by olać. kwestia że homologacji cała lampa nie będzie miała i ktoś się może i tak przyczepić jak będzie chciał i efekt taki jak założenie hidów tylko za 5x więcej ale to pomijamy bo przy właściwej regulacji i montażu jeśli nie oślepiają to raczej się nie czepiają specjalnie.

Na bi-ledy załóżmy osobny temat bo jest to jakaś alternatywa, może ktoś się pokusi i zamontuje

kordyl
01-12-2017, 13:38
Polecam Bi-LED koito

Marcin jak to świeci w mk4 ? Dużo lepiej niż ksenon po zmianie soczewek na lepsze niż w oryginale ? Co jeszcze oprócz soczewek trzeba zamontować ?

Seb0l
02-12-2017, 20:51
pytałem mm32 na PW właśnie jak to jest z tymi bi-ledami, bo smaka narobił ale odpowiedzi też nie otrzymałem, może to tajemnica..?

kordyl
02-12-2017, 20:58
mm32 Daj proszę znać jak się sprawują ledy. Chciałem napisać PW ale masz pełną skrzynkę:/

Juzek
03-12-2017, 10:14
mariuszmarkon,

Zmieniałem w swoim Mk3 instalację pod D1S - jest to bajecznie proste. Wystarczy mieć kable do podłączenia D1S i przerobić aktualną instalację lampy. Wtedy zmieścisz większą soczewkę.

mariuszmarkon
06-12-2017, 08:33
Może to jest jakieś rozwiązanie, lecz dodatkowe koszta - kabelki i żarniki, dobre rozwiązanie jeśli orginalne zapłonniki nawalają

Juzek
06-12-2017, 14:42
Bardzo dobre. A koszt nie jest taki duży - kable 100 zł , uchwyty żarników 50 zl a nowe bosmy d1s 250zl

Wysłane z Szajsunga MkIV

mariuszmarkon
06-12-2017, 18:07
Może i nie duże, lecz widoczności nie poprawi :) podobno te d2s mini pasuja więc chyba się na nie zdecyduje

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Juzek
06-12-2017, 20:01
mi bardzo poprawiło, bo zmieniałem soczewki do D1S wzięte z Audi... bez tego przeróbka nie ma sensu.

crouch196
15-01-2019, 12:02
Witam. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem reflektorów, które oddałem do przeróbki w firmie Hidretrofit. Zmienili mi oryginalne soczewki (śmiech na sali średnica ok 5cm) na Hella Gen 3. Światła petarda! Soczewka jest 3x większa od standardowej! Po zamontowaniu pojechałem na stacje diagnostyczną i okazało się, że nieznacznie ale jednak świecą za nisko. Ustawili i teraz jadę na adaptację samopoziomowania i w końcu będę się cieszył dobrą widocznością ;). Polecam tą firmę bądź jak ktoś robi takie rzeczy sam to polecam soczewki Hella Gen 3 ;) Pozdrawiam

sebollo69
15-01-2019, 12:15
wrzuć jakieś fotki..