Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Uszkodzony zamek centralny - otwieranie się tylko drzwi kierowcy
Witam.
Mam problem z zamkiem w moim Mondeo mianowicie gdy otwieram samochód otwierają mi się zwykle tylko drzwi kierowcy. Bagażnika nie mogę otworzyć ani od zewnątrz ani przyciskiem od środka. Dopiero po przejechaniu jakiejś odległości otwierają się pozostałe drzwi i bagażnik. Czasami zamek działa jak należy i wszystko otwiera się od razu. Wydaje mi się, że problem pojawił się wraz z przyjściem jesieni i wilgoci. Latem było w porządku. Co może być przyczyną mojej usterki? Czy można ją w łatwy sposób naprawić?
Maniack_1211 20-01-2018, 15:21 miałem podobny problem podczas zamykania zamykał drzwi i otwierał spowrotem, przepsikałem wszystkie zamki WD 40 oraz smarem w sprayu, narazie działa.
Garbojad 20-01-2018, 16:22 Do wymiany mikrowlaczniki w zamku kierowcy procedura naprawy opisana na forum
A ja proponuję od razu wymienić zamek na poliftowy :)
dokladnie tak jak polecaja kolegi,
albo wymiana mikrostyku albo calego zamka, majac drugi zamek na wymiane bedzie szybciej pod warunkiem ze masz gwarancje ze jest sprawny
Do wymiany mikrowlaczniki w zamku kierowcy procedura naprawy opisana na forum
Nie mogę znaleźć procedury wymiany mikrowłącznika w zamku kierowcy, możesz podrzucić link?
Macie na myśli mikrostyk klapy bagażnika? Bo nie do końca rozumiem, na allegro są tylko mikrostyki klapy bagażnika.
Jeśli chodzi o zamek to wystarczy wymienić w drzwiach kierowcy czy komplet? Czy wiąże się to ze zmianą kluczyka i stacyjki?
Kup poliftowy zamek i będzie lepiej niż rzeźba.
Wysłane z Szajsunga MkIV
peteypee 24-01-2018, 09:15 Czym się różni poliftowy zamek od preFL?
Witam przed chwilą moja centralka zwariowała a mianowicie nie posiadam kluczyka z pilotem więc otwieram z kluczyka i po otwarciu auta bagażnik zwariował cały czas sam się otwierał ,aż nim pier... tzn. mocno walnąłem to się uspokoił. ale gdy chciałem zamknąć auto pod sklepem nagle centralka przestała działać zamykałem tylko drzwi od kierowcy reszta cisza . Kręcę tym kluczykiem w prawo i w lewo w nadziei , że się zamknie i nagle bagażnik znów zaczyna się sam ciągle otwierać i coś zaskoczyło i nagle wszystko działa poprawnie. Czytałem , że te zamki mają takie problemy i warto zamontować z wersji poliftowej ale jak taki zamek rozpoznać ma on jakieś nr albo coś ? czy jeździć po szrotach i szukać ( no właśnie auta ale z którego roku żeby miał ten dobry zamek ) ? czy może to nie zamek tylko coś z elektroniką ? Proszę o jakieś rady
Witam przed chwilą moja centralka zwariowała a mianowicie nie posiadam kluczyka z pilotem więc otwieram z kluczyka i po otwarciu auta bagażnik zwariował cały czas sam się otwierał ,aż nim pier... tzn. mocno walnąłem to się uspokoił. ale gdy chciałem zamknąć auto pod sklepem nagle centralka przestała działać zamykałem tylko drzwi od kierowcy reszta cisza . Kręcę tym kluczykiem w prawo i w lewo w nadziei , że się zamknie i nagle bagażnik znów zaczyna się sam ciągle otwierać i coś zaskoczyło i nagle wszystko działa poprawnie. Czytałem , że te zamki mają takie problemy i warto zamontować z wersji poliftowej ale jak taki zamek rozpoznać ma on jakieś nr albo coś ? czy jeździć po szrotach i szukać ( no właśnie auta ale z którego roku żeby miał ten dobry zamek ) ? czy może to nie zamek tylko coś z elektroniką ? Proszę o jakieś rady
Miałem wcześniej podobne problemy z bagażnikiem, później zaczął wariować zamek. Podpinam się do prośby o nr seryjny poliftowego zamka i dokładne lata produkcji.
Czy wystarczy wymienić zamek tylko w lewych przednich drzwiach? Czy we wszystkich?
Czy taki zamek będzie właściwy?
http://allegro.pl/zamek-drzwi-lewy-przod-ford-mondeo-mk3-lift-8pinow-i7133859417.html#thumb/1
wystarczy jedynie zamek w drzwiach kierowcy,
Czym się różni poliftowy zamek od preFL?Jest lepiej wykonany :-)
Wysłane z Szajsunga MkIV
Miałem wcześniej podobne problemy z bagażnikiem, później zaczął wariować zamek. Podpinam się do prośby o nr seryjny poliftowego zamka i dokładne lata produkcji.
Czy wystarczy wymienić zamek tylko w lewych przednich drzwiach? Czy we wszystkich?
Czy taki zamek będzie właściwy?
http://allegro.pl/zamek-drzwi-lewy-przod-ford-mondeo-mk3-lift-8pinow-i7133859417.html#thumb/1http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7138475877
Np taki.
Generalnie szukaj FL Europa (Angole nie działają) - jednorygiel lub podwójny w zależności od potrzeby.
Wysłane z Szajsunga MkIV
Nie wspomniałem, że moje auto jest bez pilota. Zamykam i otwieram tylko kluczykiem, nie wiem czy ma to znaczenie.
Czym się różni jednorygiel od podwójnego?
Tylko czy na pewno ten zamek będzie pasował do mojego auta? Pan od tej aukcji twierdzi, że muszę zdjąć boczek i sprawdzić ile jest pinów bo były różne wersje i niekoniecznie ten musi pasować do mojego. Jeśli tak to poradzicie jak ten boczek ściągnąć?
Jeśli masz trochę wolnej gotówki to zainwestowalbym w zmianę wszystkich zamków na podwójne ryglowanie. Chodzi w nim o to, że po podwójnym zamknięciu zamka (czy to pilotem czy kluczykiem) rygiel zamyka się w ten sposób, że nie można otworzyć drzwi od środka np. po wybiciu szyby przez złodzieja. Taki ficzer Forda na kraje rozwijające się :-)
Jak zdjąć boczek w mk3 sprawdź na YouTube - na pewno jest jakiś poradnik.
Wysłane z Szajsunga MkIV
Szczerze mówiąc nie chce inwestować zbyt dużo w ten samochód. Służy mi tylko do wożenia psów i czasem przewiezienia czegoś większego. Na co dzień jeżdżę innym autem. W wolnej chwili będę brał się za ten boczek.
Wymieniłem zamek na ten z auta po lifcie. Na razie wszystko działa. Dzięki Panowie za pomoc. Pozdrawiam.
Panowie wczoraj ponownie zaczęły się dziać dziwne rzeczy z moim zamkiem. Sprawa wygląda tak, kluczyk ciężko się przekręca żeby zamknąć auto, natomiast jeśli chodzi o otwieranie to wczoraj siłowałem się około 20 minut żeby otworzyć auto, kluczyk się blokuje i się nie przekręca. Czy do wymiany mam jeszcze wkładkę zamka?
Myślę, że ta będzie odpowienia?
http://allegro.pl/wkladka-zamka-drzwi-lewe-ford-mondeo-mk3-2000-i7003577621.html
Dodatkowo radio przestało czytać płytę a jak już ją wyjąłem to radio nie pobiera jej z powrotem. Radio również się skończyło?
Ach ten mój ford....
Hej Panowie
Mam podobny problem tylko w Mondeo po lifcie z 2014 roku. Auto ma dobre 3 lata i tej zimy pojawiły się problemy z centralem co mnie mocno zaskoczyło. Zaczęły się one jak przyszło ochłodzenie. Na początku przy otwieraniu i zamykaniu nie reagowały np lewe tylne drzwi, potem prawe na zmianę bez jakiejś reguły aż w końcu centralny zamek zaczął otwierać i zamykać tylko drzwi kierowcy i bagażnik. Problem ten jest o tyle upierdliwy, że mamy małe dziecko w nosidełku które trzeba teraz gdzieś postawić by pootwierać odpowiednie drzwi. Kolega mechanik postraszył mnie że to może bcmi i że to kosmiczne koszty. Czy ktoś miał może podobne problemy w Mondeo po lifcie?
Panowie odświeżam temat bo problem nadal nie został rozwiązany.
Sprawa wygląda tak, kluczyk ciężko się przekręca żeby zamknąć auto, natomiast jeśli chodzi o otwieranie to jest jeszcze gorzej, trzeba długo się siłować żeby otworzyć auto, kluczyk się blokuje i się nie przekręca. Czy do wymiany mam jeszcze wkładkę zamka?
Coś jak ta?
http://allegro.pl/wkladka-zamka-drzw...003577621.html
Ściągnąłeś boczek by zobaczyć jak to pracuje?
Wysłane z Szajsunga MkIV
Tak ale nic podejrzanego nie dostrzegłem.
|