Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Za co odpowiedzialne są czujniki montowanych od wewnątrz na przedniej szybie ?
dubikone 26-02-2018, 20:42 Cześć,
jestem nowym użytkownikiem Focus-a MK3 1.6 Duratec i mam pytanie.
Za co odpowiedzialny jest każdy z czujników montowanych od wewnątrz na przedniej szybie? :pomysl: W załączniku ponumerowane czujniki. Z góry dzięki za odp.
Hooch180 26-02-2018, 20:49 Zasłoń każdy z nich po kolei i zobacz jakimi błędami zacznie rzucać.
pawel9009 26-02-2018, 20:55 Ooo ciekawy temat wrzuciłeś podlaczam się ;)
Rozdysponować trzeba by czujniki: zmierzchu, deszczu, kamerę od rozpoznawania znaków i pasów na drodze oraz lidar od active city stop. Który jest kótry nie mam pojęcia, ale 2 wygląda dla mnie jak zmierzch + deszcz.
Plus nadmienię tylko, bo się bardzo często to zdarza że są pytania o to na forum:
To że jest na szybie dziura, nie znaczy że dany sensor / kamera jest zamontowana.
Mówiąc inaczej:
tak jak masz z fabryki (lub jak ktoś sam dokładał) tak tam jest, natomiast szyba i "dziury" na systemy są uniwersalne.
Coś jak "zaślepki" na desce rozdzielczej gdzie sąsiad ma tam przyciski bo ma "bogatszą wersję".
Uprzedzając kolejne pytania: większość systemów dokłada się systemem plug>activate>play. Niektóre systemy wymagają nie tylko kamery na pokładzie jak i odpowiednich modułów (zazwyczaj umiejscowionych "w" konsolecie/desce rozdzielczej). Niektóre pojazdy posiadają większość "wiązek"/kabli na pokładzie, do niektórych trzeba dokładać.
dubikone 27-02-2018, 16:20 Hmmm wygląda na to, że :
1 i 3 - czujnik kolizji (np. CM5T-14F449-AC )
2 - czujnik deszczu (np. BK2T-17D547-AB albo F1ET17D547AA )
4 - ?
Szukam dalej i jak już zdobędę całość informacji, to się nimi podzielę.
Warto wyszukiwać po hasłem nie tylko czujnik ale również sensor :roll:
elucidate 27-02-2018, 20:16 Podobno:
1 - Traffic Sign Recognition
2 - Rain/Light Sensor
3 - Lane Keep Assist
4 - Active City Stop
Prościej jak pozaklejasz po kolei.
Dokładnie 1 i 3 to lidar ACS (nadajnik i odbiornik), 2 czujnik deszczu/zmierzchu, a 4 to kamera LKA, rozpoznawania znaków itp.
2 czujnik deszczu/zmierzchu
A czy nie powinień on być w strefie do której sięgają wycieraczki? Chyba że ta fotka jest myląca...;)
Hooch180 28-02-2018, 07:35 Rororo Wszystkie te czujniki są w zasięgu wycieraczek. Jak inaczej by się czyściły w deszu/błocie/śniegu?
Plus nadmienię tylko, bo się bardzo często to zdarza że są pytania o to na forum:
To że jest na szybie dziura, nie znaczy że dany sensor / kamera jest zamontowana.
Mówiąc inaczej:
tak jak masz z fabryki (lub jak ktoś sam dokładał) tak tam jest, natomiast szyba i "dziury" na systemy są uniwersalne.
Coś jak "zaślepki" na desce rozdzielczej gdzie sąsiad ma tam przyciski bo ma "bogatszą wersję".
[..]
.
Witam
Nie do końca tak => ja mam tylko czujnik deszczu oraz zmierzchu
i mam dużo mniejszy uchwyt na szybie (ten czarny plastik) niż w wersji full
pozdrawiam
Arturek
PS foto z netu
https://otomotopl-imagestmp.akamaized.net/images_otomotopl/871285115_23_1080x720_ecoboost-turbo-182km-climatronic-czujnik-zmierzchu-deszczu-_rev020.jpg
Chodziło mi o to, że w przypadku jeśli była (w polifcie) chociaż jedna kamera wymagająca tego wielkiego plastiku w wersji full, to ten plastik tam jest.
Nie ma plastików tylko dla kamery czytania znaków, jest kompletna wielka plansza z otworami na wszystkie kamery.
I tak - oczywiście masz rację - jedyna inna opcja na szybie (jeśli chodzi o tą wielką maskownicę) występuję jeśli jest tylko czujnik deszczu/zmierzchu i wtedy jest to małe czarne "U"
I tak - oczywiście masz rację - jedyna inna opcja na szybie (jeśli chodzi o tą wielką maskownicę) występuję jeśli jest tylko czujnik deszczu/zmierzchu i wtedy jest to małe czarne "U"
Czy mogę prosić o fotki tego małego czarnego "U"? Czy to element wspólny z mocowaniem lusterka fotochromatycznego? Mam wersje trend i rozważam opcje dołożenia czujnika zmierzchu/deszczu:roll:.
Edyta:
link (https://sprzedajemy.pl/ford-focus-mk3-kombi-titanium-1-6-tdci-115km-grudziadz-2-6bea9f-nr44837652) czy może tak to wygląda (11 fotka)?
To ja poproszę dla jasności o potwierdzenie gdzie znajduje się system zapobiegający kolizjom do 30/50 km/h. Bo w nowym titanium szyba ma tylko czujnik deszczu/świateł i nie ma miejsca na nic innego (jak w moim trendzie).
Hooch180 28-02-2018, 18:42 gdzie znajduje się system zapobiegający kolizjom do 30/50 km/h Zgaduje, że jest to radar za maskownicą.
pjetrucha 28-02-2018, 18:55 orczyk5 bo prawdopodobnie ACS jest wciąż jako opcja, a titanium nie jest równoznaczne z tym, ze masz wszystkie opcje w standardzie...
Hooch180 nie, za maskownicą jedyny radar jaki może być to od aktywnego tempomatu, reszta czujnikowy jest na szybie w identycznej obudowie jak w przedlifcie.
Przeglądałem ogłoszenia. Pomijam że 30 sprzedawców opisuje auto że ma "adaptive cruise control" a zdjęcie kierownicy i przycisków mówi samo za siebie że jest tam tylko zwykły tempomat, ale znalazłem jednego z adaptacyjnym tempomatem i ActiveCityStop.
Czarne "pole" na przedniej szybie wygląda identycznie jak w samochodach które mają tam tylko czujnik deszczu i zmierzchu.
Nie chcę wprowadzać w błąd ale czy czasami w przedlifcie nie było że radar od aktywnego tempomatu robi za aktywny tempomat oraz właśnie za system zapobiegający kolizjom (do 30km/h) gdzie w polifcie doszedł dodatkowy czujnik laserowy na szybie odpowiedzialny za tą samą funkcję (ale dzięki innemu sensorowi prędkość ta wzrosła do 50km/h)?
Przeczytałem w Etis i nie ma systemu zapobiegającego kolizjom przy małej prędkości :-(. Wydawało mi się, że to standard w pełnym titanium (a nie pakiecie dodatkowym titanium).
Hooch180 28-02-2018, 19:47 że to standard w pełnym titanium
Ja kupiłem Ghie (2005). Czyli niby wszystko na maxa. Mam wszsytkie bajery z tamtych czasów poza tak podstawowymi jak grzana szyba/kierownica/siedzenia.
pjetrucha 28-02-2018, 20:09 ...czy czasami w przedlifcie nie było że radar od aktywnego tempomatu robi za aktywny tempomat oraz właśnie za system zapobiegający kolizjom (do 30km/h)...
Nie, i przedlift i polift ma lidar umieszczony na szybie. Mam ten system u siebie i nie mam radaru za zderzakiem.
Ok. Dziękuje za korektę :)
Muszę przyznać że mało (na żywo) widziałem zwykłych Focusów z Active City Stop.
Od groma w ST'kach (ale za nic nie pamiętam czy to było w czasach jak już był "polift" czy przed) ale w zwykłych rzadko, oj rzadko :)
Czy mogę prosić o fotki tego małego czarnego "U"? Czy to element wspólny z mocowaniem lusterka fotochromatycznego? Mam wersje trend i rozważam opcje dołożenia czujnika zmierzchu/deszczu:roll:.
Edyta:
link (https://sprzedajemy.pl/ford-focus-mk3-kombi-titanium-1-6-tdci-115km-grudziadz-2-6bea9f-nr44837652) czy może tak to wygląda (11 fotka)?
TAK
W przypadku gdy jest tylko czujnik zmierzchu + deszczu,
to jest właśnie taki "mały", czarny plastik
pozdrawiam
Arturek
mało (na żywo) widziałem zwykłych Focusów z Active City Stop.
To pooglądaj Fiesty (masz ich pełno na ulicach) ew. B- i C-maxy. ACS jest (był) taki sam w każdym modelu. A w Fieście nawet lepiej widać, bo nie ma kamery :)
Był, bo nowa Fiesta już nie ma ACS z lidarem i tak samo pewnie będzie z kolejnymi modelami.
A spojrzę. Tylko chodziło mi o znalezienie Focusa MK3 (2011-2014) z lidarem. Akurat tych było (moim zdaniem) w Anglii mało. Jak wspomniałem, STki to tak - widziałem, więc kto wie czy nie była promocja na pakiety, jednak w zwykłych Focusach rzadko miałem okazję widzieć cokolwiek więcej niż szyby/zmierzch. Kwestia że taki ACS był z pewnością bardzo drogi do zwykłych "pakietów" wyposażeniowych (jako "on top of all the things you have ordered") a przy Titanium czy Titanium X zapewne był "ostatni" na liście jeśli chodzi o dodatki na każdą kieszeń.
Co innego xenony, LED'y czyli rzeczy które można pokazać w salonie jak stoi wypolerowana "pokazówka" a co innego system który "wyhamuje auto ale do prędkości 30km/h (jakieś 18mil na godzinę) . I właśnie jak napisałem te 18mil na godzinę to jestem w stanie zrozumieć jak ciężko było sprzedawcom to "sprzedać" :D
A) w Anglii ciężko znaleźć miejsca w których byłoby ograniczenie prędkości niższe niż 20mil na godzinę (więc wszyscy na takim ograniczeniu jadą albo 20mil albo więcej)
B) 18 mil na godzinę na desce rozdzielczej jest tak blisko zera, że rzadko wskazówka tam "ląduje"
C) Miejsca które mają ograniczenie 10mil na godzinę to zazwyczaj parkingi centrów handlowych lub parkingi magazynów/fabryk.
Stąd jestem w stanie zrozumieć marketingowy wydźwięk że "auto wyhamuje Cię w korku do prędkości 30km/h" a co innego wydźwięk że auto wyhamuje Cię ale do prędkości 18 mil na godzinę :D
Być może to było przyczyną, że w Focusach MK3 2011-2014 tak rzadko widziałem coś więcej na szybie niż czujnik zmierzchu/wycieraczek. A jak już widziałem cokolwiek więcej, to zazwyczaj była to kamera rozpoznawania znaków (i tutaj często zaprzężona z aktywnym tempomatem). Ale te "jednostki" zazwyczaj miały po prostu "wszystko" co się tylko dało, ale bez podświetlanej gałki zmiany biegów czy plakietek Focus na progach (więc nawet widać że jak ktoś kupował na maksa, to jednak te dodatki w zakupie kosztowały zbyt dużo, żeby był na nie "popyt")
dubikone 17-03-2018, 20:22 Hej,
1 i 3 - zapobieganie kolizji
2 - czujnik deszczu
4 - kamera blis ( prawdopodobnie rozpoznawanie znaków )
pjetrucha 17-03-2018, 21:11 Rozpoznawanie znaków, sygnalizowanie zmiany pasa ruchu bez kierunkowskazu. Ale to nie jest BLIS. System BLIS służy do monitorowania martwego pola i nie posiada kamery. Czujniki są montowane pod tylnym zderzakiem.
dubikone 18-03-2018, 13:02 Ok,
potwierdzę jeszcze w ASO ( może mi odpowiedzą ) i się podzielę uzyskaną informacją :).
Ok,
potwierdzę jeszcze w ASO ...
Ale co chcesz potwierdzać?
BLIS to system oparty o radary za narożnikami tylnego zderzaka.
Kamera na przedniej szybie - jak napisał pietrucha - służy do kontroli pasa ruchu, rozpoznawania znaków, monitorowania zmęczenia kierowcy i automatycznych świateł drogowych.
dubikone 18-03-2018, 20:52 Ale co chcesz potwierdzać?
BLIS to system oparty o radary za narożnikami tylnego zderzaka.
Kamera na przedniej szybie - jak napisał pietrucha - służy do kontroli pasa ruchu, rozpoznawania znaków, monitorowania zmęczenia kierowcy i automatycznych świateł drogowych.
Hej,
chciałbym się upewnić na 100% ( chyba, że ktoś pomoże z forum ) za co odpowiada każdy z czujników/sensorów.
:!!: Prawdopodobnie jest tak :
2 - czujnik deszczu
4 - kamera rozpoznawania znaków
Pozdrawiam
daj koledze iść do ASO. wróci pewnie z ciekawymi informacjami :P
obstawiam że
a) albo ASO nie będzie wiedziało o co kaman
b) albo udzieli takiej odpowiedzi że wszystko pomiesza
2 - czujnik deszczu
4 - kamera rozpoznawania znaków
A co ja napisałem w poście 8 Dokładnie 1 i 3 to lidar ACS (nadajnik i odbiornik), 2 czujnik deszczu/zmierzchu, a 4 to kamera LKA, rozpoznawania znaków itp.
Opieranie wiedzy na zdjęciach z allegro to ciekawe podejście ;)
badyl_84 20-03-2018, 19:07 Cześć,
Rozważam dołożenie kamera na przedniej szybie - do kontroli pasa ruchu, rozpoznawania znaków, monitorowania zmęczenia kierowcy i automatycznych świateł drogowych.
Tylko pytanie czy jest to możliwe doposażenie mojej foki w tą Kamerę ....Focus MK3 2,0 TDCI 163 KM POWERSHIFT .... WF0LXXGCBLCL21848
Jeżeli tak to co będę potrzebował oprócz kamery, manetki z możliwością włączenia asystenta pasa ruchu ://:
Możliwe jest :) Z części będzie potrzebna wiązka łącząca kamerę/lidar/czujnik deszczu z wiązką podsufitki oraz nie samą manetkę a cały "zwijak" kierownicy. Następnie trzeba sprawdzić czy jest wszystko w wiązce podsufitki, jak nie ma to dociągnąć.
badyl_84 23-04-2018, 21:38 to teraz jeszcze pytanie jakie oznaczenia kamery będą pasowały :), czego szukać i czy tylko z Fokusa, czy z innych forduf :027: podpasuje
krystianen 24-04-2018, 07:42 Tylko pytanie czy jest to możliwe doposażenie mojej foki w tą Kamerę ....Focus MK3 2,0 TDCI 163 KM POWERSHIFT
Tak możliwe ja dokladnie w takim aucie dokładałem wszystkie 3 kamery.
mendzior87 24-04-2018, 10:14 Tak możliwe ja dokladnie w takim aucie dokładałem wszystkie 3 kamery.
A jaki jest orientacyjny koszt dołożenia kamery (LA, rozpoznawania znaków, zmęczenia kierowcy), manetki kierunkowskazów oraz aktywacja w komputerze ? ACS i czujnik zmierzchu/deszczu posiadam w aucie.
Podlacze sie do pytania, z tym wyjatkiem iz ja chcialbym dolozyc taki zestaw do focusa mk3 2016 po lift. Mam obecnie ACS, natomiast chcialbym dodac do tego kamere rozpoznawania znakow, asystent pasa ruchu (oba sa chyba w jednej kamerze) oraz czujnik deszczu/zmierzchu. Prosze poprawcie mnie co jest do tego potrzebne:
1. 1x Kamerka rozpoznawania znaków wraz z asystentem pasa ruchu (z tego co widze dosc ciezko dostępna...) jakiego modelu do mojego focusa powiniennem szukac?
2. Czujnik zmierzchu/deszczu
3. Przelacznik świateł z opcja auto
4. Wiazka dachowa (i tutaj pytanie jaka?)
5. ???? Czy trzeba wymienc manetke kierownicy do asystenta pasa ruchu?
Dzieki
krystianen 24-04-2018, 22:05 Z tego co pamietam to wyglada tak:
- manteka LA kooło 90zł
- Czujnik deszczu nowy z gelem około 150zł (zuwak z 50zł ale trzeba kupic gel)
- LA BM5T-19H406-AB przedlift około 400zł (polift pewnie wiecej bo brak na wolnym rynku)
- Znaki i ACS około 400zł
- Przełacznik świateł okolo 200zł (ASO)
Dziekuje, to jeszcze szybkie pytanie:
Gel do czujnika deszczu mozna kupic w ASO czy na Alle?
Kamerka LA i znaki (chyba ta sama odpowiada za obie) - wiecie moze jaki model pasuje do focus mk3 po lift? Wiem ze malo ich jest na wolnym rynku ale przynajmniej zebym wiedzial czego szukac;)
Przelacznik swiatel - czy musi byc w ASO? Widzialem dostepne na Alle. Jakiej wiazki do tego czujnika szukac?
Manetka LA - czy wystarczy wymienic manetke - kierownica zostaje ta sama?
wiecie moze jaki model pasuje do focus mk3 po lift? Wiem ze malo ich jest na wolnym rynku ale przynajmniej zebym wiedzial czego szukac
To nie będzie to?
1914710 - F1FT-19H406-AF
https://i.imgur.com/OMb7Nrn.png
https://i.imgur.com/bj6BsVO.png
|