Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] AGS Aktywne żaluze w grilu, błędne działanie
Cześć,
Mam problem z działaniem żaluzji. Pomimo mrozów nie chce się zamknąć. Byłem w aso i nie generuje żadnych błędów, po odpaleniu robi test (zamyka się, otwiera się) ale idzie na otwarcie 45 stopni. Zimno, silnik zimny, nawiewy na auto, bez A/C...
Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
tedi_k ?
komarkutno 03-03-2018, 10:27 Mam w moim Fusionie dokładnie to samo robi test i ustawia się na 43 % i ani drgnie , brak błędów a w czasie jazdy podglądałem z podpietym forscanem i nawet przy 150 km/h sie nie rusza. po ponownym odpaleniu robi test 100% do 0%, sterowanie żaluzją za pomocą Forscana działa. Też nie mam pojęcia dlaczego nie zamyka się przy tych temperaturach i dużej prędkosci i zimnym silniku. Dziś podmienie silniczek bo mam oryginał który był na połamanej żaluzji , Zaluzje mam wymienioną na nową więc napewno jest sprawna. Po resecie modułu PCM przez chwile po odpaleniu silnika zamyka się ale po ruszeniu otwiera sie na 43% i tak już zostaje.
Mi w zeszłą zimę działało prawidłowo, a w tą już nie. Myślałem, że to może przez dołożone webasto ale wczoraj z Mayak'iem wyłączyliśmy w modułach i nadal nie chciała się zamknąć więc to nie to...
Dołączę się. Mam to samo. Dzisiaj jechałem na trasie, zatrzymałem auto (ok. 70 stop. tem. wody, a na zewnątrz - 10), a tu źaluzja nie domknięta. Proponuje przyjrzeć się forumowiczów, czy przypadkiem u innych szczęśliwych posiadaczy Mondeo mkv, coś podobnego nie występuje.
Ja w tym tygodniu tego nie mogę zgłosić w ASO, ale jakby komuś udało się ustalić przyczynę niedomykania to chętnie poznamy jakieś ustalenia (na forscanie błędów brak).
U mnie w zeszłym roku domykała się tylko jak nawiew był w trybie auto.
prokop123 05-03-2018, 12:08 może głupie pytanie, gdzie trzeba patrzeć czy się domknęła czy nie ? przez gria widać ?
komarkutno 05-03-2018, 15:38 Widać ale trzeba się dobrze przypatrzeć bo jest ciemno na zgaszonym silniku powinna być otwarta a po odpaleniu wykonuje test skrajnych punktów czyli zamyka się całkowicie potem otwiera na maxa i jezeli masz zimny silnik powinna sie ponownie zamknąć i tak zostać. tyle teorii ale różnie z tym bywa.
Ostatnio nawet widziałem mondeo, które na postoju miało zamkniętą żaluzje
denis789 09-03-2018, 21:51 Witam u mnie to samo pomoże ktoś?
Dołączę się. Mam to samo. Dzisiaj jechałem na trasie, zatrzymałem auto (ok. 70 stop. tem. wody, a na zewnątrz - 10), a tu źaluzja nie domknięta. Proponuje przyjrzeć się forumowiczów, czy przypadkiem u innych szczęśliwych posiadaczy Mondeo mkv, coś podobnego nie występuje.
A skąd przekonanie, że to jest nieprawidłowe zachowanie, i żaluzja powinna być zamknięta przy 70 C? Jeśłi jechałeś na trasie i miałeś temp. 70 C to na pewno nie jechałeś autostradą. Bo na autostradzie przy -10 silnik się nagrzeje niezależnie od tego czy ma czy nie żaluzję.
Wg opisów, np.
https://www.motofakty.pl/artykul/calkowicie-zamykany-wlot-powietrza-wkrotce-w-oplach.html
http://media.gm.com/media/po/pl/opel/news.detail.html/content/Pages/news/po/pl/2014/opel/10-08-aero-shutter.html
żaluzje z reguły działa przy dużych prędkościach - ale wtedy trudno zaobserwować czy jest otwarta czy zamknięta chyba że sobie zaisntalujesz kamerkę z podgladem i wyskoczysz na autostradę
To że żaluzja przy wolnej jeździe lub postoju nie jest domknięta lub zamknięta o niczym nie świadczy - niezależnie od tego jaka jest temperatura silnika. Jeśli silnik jest zimny to płyn chłodzący pozostaje w krótkim obiegu - nie płynie do chłodnicy i to jest efektywniejsze niz zamykanie lub otwieranie żaluzji. Z kolei żaluzja może być zamknięta przy rozgrzanym silniku po zaparkowaniu, aby nie tracił szybko temperatury. Ale tak się stanie jak na zewnątrz jest mróz (jeśli producent zaimplementował taki scenariusz), bo jak na zewnatrz jest upał to żaluzja pewnie pozostanie otwarta.
Ja zakładam, że działanie żaluzji jest związane przede wszystkim z prędkością i poprawą areodynamiki - tak jak zresztą pisze o tym sam Ford
http://www.ford.pl/samochody_osobowe/nowyfordfocus/technologia
Bo te zaluzje to potrzebne jak... aerodynamike to mozna poprawiac na grillu, a nie przed sama chlodnica. A do nie wychladzania chlodnicy, to sie termostatu uzywa... no przy duzych mrozach i sporych predkosciach to ok, jak ped powietrza spod maski ciepla nie wyrywa, ale to moze jak wyskakujemy po nocy od razu na autostrade...
komarkutno 10-03-2018, 22:33 żaluzje z reguły działa przy dużych prędkościach - ale wtedy trudno zaobserwować czy jest otwarta czy zamknięta chyba że sobie zaisntalujesz kamerkę z podgladem i wyskoczysz na autostradę
Ja swoją podglądałem Forscanem i powyżej 100 km/h napewno się nie zamyka a powinna(chyba). Ale narazie się tym nie przejmuję , gorzej jak by się zamykała na stałe.
A skąd przekonanie, że to jest nieprawidłowe zachowanie, i żaluzja powinna być zamknięta przy 70 C? Jeśłi jechałeś na trasie i miałeś temp. 70 C to na pewno nie jechałeś autostradą. Bo na autostradzie przy -10 silnik się nagrzeje niezależnie od tego czy ma czy nie żaluzję.
Wg opisów, np.
https://www.motofakty.pl/artykul/calkowicie-zamykany-wlot-powietrza-wkrotce-w-oplach.html
http://media.gm.com/media/po/pl/opel/news.detail.html/content/Pages/news/po/pl/2014/opel/10-08-aero-shutter.html
żaluzje z reguły działa przy dużych prędkościach - ale wtedy trudno zaobserwować czy jest otwarta czy zamknięta chyba że sobie zaisntalujesz kamerkę z podgladem i wyskoczysz na autostradę
To że żaluzja przy wolnej jeździe lub postoju nie jest domknięta lub zamknięta o niczym nie świadczy - niezależnie od tego jaka jest temperatura silnika. Jeśli silnik jest zimny to płyn chłodzący pozostaje w krótkim obiegu - nie płynie do chłodnicy i to jest efektywniejsze niz zamykanie lub otwieranie żaluzji. Z kolei żaluzja może być zamknięta przy rozgrzanym silniku po zaparkowaniu, aby nie tracił szybko temperatury. Ale tak się stanie jak na zewnątrz jest mróz (jeśli producent zaimplementował taki scenariusz), bo jak na zewnatrz jest upał to żaluzja pewnie pozostanie otwarta.
Ja zakładam, że działanie żaluzji jest związane przede wszystkim z prędkością i poprawą areodynamiki - tak jak zresztą pisze o tym sam Ford
http://www.ford.pl/samochody_osobowe/nowyfordfocus/technologia
Moje przekonanie budowałem na logice. Po ok. 8 minutach jazdy trasą uwaźam, źe silnik powinien szybciej się nagrzewać i uważam, źe taka powinna być rola zaluzji. Po przeczytaniu linków sam juź zwątpiłem, czy aby napewno źaluzja służy szybszemu dogrzaniu silnika. Jeśli służy głównie poprawie areodynamiki o 2% to mogłoby tego wogóle nie być :) Jak widać, to co dla jednych może być logiczne dla innych nie koniecznie (czytaj: inź. Forda).
Przy jeździe autostradą tak. Ale przy jeździe pozamiejskiej, niskich obrotach i optymalnym spalaniu nie ma szansy aby temperatura osiągnęła 90C (taka jest efektywność cieplna współczesnego silnika diesla) - szczególnie że trzeba dogrzać wnętrze. Podobnie jak na biegu jałowym (gdzie położenie żaluzji w ogóle nie ma znaczenia) - silnik diesla nie osiągnie 90C
ehhh... kurtyna :)
U siebie sprawdzałem działanie żaluzji w poprzednią zimę stąd wiem jak działała. Widziałem też ostatnio jak byłem z problemem w ASO działanie 2 innych żaluzji w Mondeo - zamykały się na zimnym.
Głównym celem żaluzji jest przyśpieszenie nagrzewania silnika i zmniejszenie emisji spalin na zimnym, a aerodynamika to powiedzmy że inna kwestia :)
Pitterek 14-03-2018, 08:56 Niestety nie wiem czy tak samo jest w Mondeo 2015+, ale mogę opisać jak to jest w Focusie turbo benzynowym.
Jazda po mieście:
Żaluzje zostają zamknięte od momentu włączenia silnika do uzyskania optymalnej temperatury cieczy.
Gdy temp. cieczy osiągała 102st to żaluzje się otwierały, wiatrak zaczynał mocniej pracować, temperatura cieczy szybko opadała, a żaluzje ponownie się zamykały.
Dotyczy to wyłącznie przypadku gdy klimatyzacja (AC) była wyłączona.
Jeśli jednak klimatyzacja była włączona to żaluzje pozostawały cały czas otwarte.
Kamil fusion czy mondeo 25-02-2021, 19:01 Hej odkopuje trupa gdzie można sprawdzić żaluzje bo mam tylko możliwość podglądu ilości otwarcia w forscanie
Hej odkopuje trupa gdzie można sprawdzić żaluzje bo mam tylko możliwość podglądu ilości otwarcia w forscanie
Dokładnie też mam tylko taką opcję w forscanie
Kamil fusion czy mondeo 28-02-2021, 19:13 Moze to wina kabla?lub wersji forskana...otwierają ci się na maksa?może mój ford ma inaczej zaprogramowane bo na postoju mam zamknięte
Moze to wina kabla?lub wersji forskana...otwierają ci się na maksa?może mój ford ma inaczej zaprogramowane bo na postoju mam zamknięte
Niestety w ogóle tak jakby nie reagowała. Czy wyłączony, czy uruchomiony - jest tak samo. Otwarte może na 30-40 stopni.
Ja wskoczyłem tu z działu S-Max ale właśnie 2 tygodnie temu założyłem wątek o niedziałającej żaluzji. U mnie akurat okazało się, że prawdopodobnie przymarzła bo gdy skończyły się mrozy to żaluzja zadziałała (niestety cały czas parkuję pod chmurką). Też zauważyłem, że nie otwiera się do końca i myślałem, że jest coś nie tak (nawet po włączeniu klimy otwierała sie tak na 40 - 50%). Ale okazało się, że to zależy od temperatury na zewnątrz bo gdy w tamtym tygodniu we Wrocławiu było prawie 20 stopni, to żaluzja otwierała się na maksimum . Tak mam w swoim S-maxie 2017r. W mondeo pewnie jest tak samo.
Co do forscana to też nie mam możliwości podglądu otwarcia żaluzji.
Witajcie, podpowiecie jak w mk5 sprawdzić działanie żaluzji? Tzn gdzie w forscanie zrobię takie test? Podejrzewam że żaluzja nie otwiera mi się wcale...
Silnik musi się dobrze nagrzać aby żaluzja się otworzyła i nie jest to tak że jak się otworzy to zostanie cały czas otwarta bo jest ciepło. AGS ma wpływ na aerodynamikę, spalanie, wyciszenie silnika....
Nie do końca to prawda. Możesz mieć zimny silnik, a na zewnątrz 30 stopni. Odpalasz auto , odpalasz klimę i nim wyjdziesz i zerkniesz , żaluzja już będzie otwarta.
Przy około 24 stopniach musiałem się przejechać przez miasto aby się otworzyły, już myślałem, że coś padło. Tym bardziej że żaluzja nie działa 0-1.
Ostatnio trochę to testowałem bo wymieniałem intercooler i miałem to wszystko na wierzchu oraz demontowałem . W garażu 35 stopni, odpalasz i żaluzje już jadą. No przynajmniej w moim . No ale w 2.0 TDCI dla ścisłości.
idzie to forscanem sprawdzić? boje się że jak się uszkodziła to żeby silnika nie zagotować, górna wygląda jakby cały czas była delikatnie uchylona, dolna zamknięta. Spróbuje jeszcze się przejechać i włączyć klimę, podobno klima ją od razu otwiera
Jony1976 03-07-2021, 08:16 Czy ktoś mi może podpowiedzieć co jest grane Mondeo MK4 2014 1.6 Ecoboost powyżej szybkości 150 na autostradzie z przodu z prawej strony zaczyna być słychać furczenie tak jakby jakaś luźna osłona sprawdziłem osobiście wszystkie osłony Byłem na serwisie po sprawdzali mi wszystko i nic Zaczynam podejrzewać tylko czy jest taka możliwość że podczas jazdy ( tylko czy się też zamyka przy takich szybkościach ) jak się z przodu zamknie żaluzje czy opór powietrza gdzieś jest tak duży że to ta żaluzja drży Warto dodać że to trwa chwilę przestaję za chwilę znowu się zaczyna
Dajcie znać może ktoś miał taki przypadek i podpowie co to jest bo jest to trochę denerwujące
Czy ktoś mi może podpowiedzieć co jest grane Mondeo MK4 2014 1.6 Ecoboost powyżej szybkości 150 na autostradzie z przodu z prawej strony zaczyna być słychać furczenie tak jakby jakaś luźna osłona sprawdziłem osobiście wszystkie osłony Byłem na serwisie po sprawdzali mi wszystko i nic Zaczynam podejrzewać tylko czy jest taka możliwość że podczas jazdy ( tylko czy się też zamyka przy takich szybkościach ) jak się z przodu zamknie żaluzje czy opór powietrza gdzieś jest tak duży że to ta żaluzja drży Warto dodać że to trwa chwilę przestaję za chwilę znowu się zaczyna
Dajcie znać może ktoś miał taki przypadek i podpowie co to jest bo jest to trochę denerwujące
na tym forum usłyszeć odpowiedz to święto. Jestem na kilku forach z różnych marek to tam wszędzie każdy chętnie pomoże a tu jakiś dramat..
Przy uszkodzonej żaluzji wentylatory na chłodnicy chodzą na maksymalnych obrotach
ja mam coś z****ne z tą roleta, otworzyłem ja ostatnio ręcznie, jeździłem kilka dni i było ok, a tu któregoś dnia myślę sprawdzę - gorąco auto na klimie, wentylatory chodzą a roleta co - zamknieta:/
|
|