Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Usterka ESP błąd czujki kierownicy
Witam.
Potrzebuje fachowej porady w sprawie kalibracji esp.
Świeci mi się kontrolka esp. ( miałem zdejmowane całe zawieszenie więc moze wtedy coś ustawili nieprawidłowo )
Abs działa poprawnie.
Byłem na kompie u znajomego elektronika (wszystkie czujniki działają poprawnie )
moje pytanie??
Czy na maglu jest jakiś czjnik którym da się ustawić ręcznie punkt zero, bo obrót taśmą pod poduszką nic nie daje.
na kierownicy jest tak zwany czujnik skretu i pewnie zle poskladali kolumne z maglownica, ustawisz to tylko na ids, bo trzeba mu podac punkt zero kiedy auto jedzie na wprost
tylko dobry kompouter poszukaj kogos poza aso ale z duza wiedzą zeby nie popsuli do reszty
Pociągnę dalej ten temat.
Dwa razy wyłączył mi się samoczynnie ukł ESP (przycisk nie reagował na włączanie), na wyświetlaczu odpowiednia informacja - UKŁAD ESP WYŁ., po dwóch dniach włącza się samoczynnie. Ostatnio nawet przy takiej dolegliwości czułem spadki mocy na niskich obrotach i terkotanie pod maską (pewnie pompa ABS). Dziś pojechałem na kompa i odczytałem błędy : C1306 i U2023. Pierwszy to chyba coś z czujnikiem na maglownicy ale nie wiem co oznacza ten drugi ... Czy któryś z przezacnych kolegów dysponuje wiedzą co powinienem z tym "fantem" zrobić i co to za błędy ?
Hej
No to posłuchajcie o mojej przypadłości:
- pisałem wcześniej o uwalonej przepływce, która nie dawała żadnych objawów w pracy silnika tylko zapalała się ta wredna kontrolka z silniczkiem - tak się działo przy temp. zewnętrznej powyżej +17 st.C. (14 dni Chorwacji nie zapaliła się ani razu). Teraz kiedy pora roku obniżyła nam teperaturkę, do zapalających się kontrolek dochodziło niekiedy wyłączenie układu ESP w parze z szarpaniem silnika i dziwnym chwilowym klekotem pod maską ??!! W/g kodów błędu kompa brak komunikacji z czujnikiem kąta skrętu.Normalnie cycki mnie bolały jak patrzyłem na ten samochód. Zabrałem się za usuwanie usterek i najpierw padło na wymianę przepływki .... okazało się że wszystkie objawy minęły bezpowrotnie !
Pytanie brzmi: o co kaman ?
Czy mam jakieś zwarcie, czy coś jest źle podłączone, co ma przepływka z ESP ?
pancerny11 27-12-2012, 14:00 Witam!
Mam od niedawna problem z moją foką. Mianowicie co jakis czas wyświetla mi sie usterka układu ESP. Problem znika jak wyłaczę silnik i odpalę na nowo. Zauważyłem, że jak dodaję mocno gazu to wtedy problem się pojawia. Na niskich obrotach wszystko ok i ESP działa poprawnie. Dodam równiez, iż nawet jak wyłączę ESp i dodam mocno gazu to również usterka ESP wyskakuje. Co to może być?
było już pare tematów na ten temat sprawdź jakie błędy wywalają ale może to być początek końca modułu ESP pewnie pojawi się błąd C1288
jarek.123 10-11-2013, 20:39 Zbliża się zima, a ESP nima :(.
A tak serio to męczę się z tym problemem od ponad miesiąca i nie mogę nic poradzić. Usterka pojawia się przy prędkości między 60, a 80 km, a jeżeli ostro przyspieszę to praktycznie od razu. Na początku miałem błędy c1306 i u2023, ale po przypadkowym skalibrowaniu ELMConfig-iem, c1306 zniknęło i pozostał u2023. Przeszukałem chyba wszystkie wątki i nic konkretnego nie znalazłem tzn znalazłem ze jest to Fault Received From External Node, w tłumaczeniu wyszło mi - Usterka otrzymana z zewnętrznego węzła,ale nie wiele mi to mówi. Tematy były stare, wiec może już ktoś rozgryzł ten problem.
spróbuj przeczytać błędy nie ELMConfigiem, ale Forscan'em
jarek.123 16-11-2013, 11:41 Dzięki Marcin za podpowiedź. Sprawdziłem Forscan'em i okazuje się że lepiej było żyć w błogiej nieświadomości, tyle wywaliło mi błędów. Co do esp to widzę że tyle co mogę zrobić to posprawdzanie wszystkich złącz i wtyczek, a później trzeba by chyba podmienić moduł. Jeszcze jedno pytanie, czy esp jest zespolony z abs na pompie czy występuje jako oddzielny moduł?
pompa esp = esp + abs
sprawdź wiązki przewodów
Mieto-68 17-11-2013, 20:09 Miałem to samo kiedy C-maxa za"chip"owałem. Przy dodawaniu gazu (wyprzedzanie) zapalała mi się kontrolka ESP i autko dostawało w tym momencie czkawki - bardzo nierkomfortowe odczucie ( i niebezpieczne!). Odesłałem do firmy chipa i zdjęli mu ok. 20% i wreszcie jest OK.
W moim przypadku kiedy odłączałem chipa i podłączałem pierwotne -fabryczne ustawienia - problemu nie było, dlatego jednym z powodów takiego nieoczekiwanego wyłączania ESP jest nieprawidłowo skonfigurowany chip.
Miałem takie same błędy i objaw wyłączania ESP - przyczyną były delikatnie utlenione styki z złączu pompy ABS/ESP - wystarczyło rozpiąć złącze na pompie i przeczyszczenie Kontakt Sprayem i ponowne spięcie złącza/wtyki - od tamtej pory nie wyskakują mi żadne błędy z komunikacji CAN chociaż wcześniej wyłączało ESP w różnych sytuacjach oraz w czasie diagnostyki potrafiło wywalić błędy komunikacji chyba ze wszystkich urządzeń.
Andrzej37s 03-04-2014, 11:19 Andwiol. możesz podpowiedzieć które dokładnie złącza i gdzie ich szukać. Mecze się z tym problemem od 2lat. mechanicy rozkładają ręce.
witam, jestem tu nowy i juz wprowadziłem chaos, Wybaczcie
Czy jak zainstaluje Forscan to sam jestem sobie zdiagnozować problem? Rozumiem że instaluje go na kompie ale w jaki sposób podłączam sie z samochodem?
Przepraszam za durne pytanie
np tym
http://mari.pl/interfejsy-interfejs-diagnostyczny-typu-elm-327-ver-1-4-b/p,175403
dobrze jest go przerobić tak
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164054
:):shock:
pierwszy link jestem wstanie zorganizować ale z drugim...
opis jak przerobić zakupiony interfejs oraz jaki program zainstalować do sprawdzania, udoskonalania c max-a.
Kszycholas 06-04-2014, 16:10 Ja się podepnę pod temat esp. Mi się włączała kontrolka zawsze jak robiłem postój na kilka minut. Po ponownym rozruchu błąd znikał do momentu ponownego postoju na zaciągniętym hamulcu. Dodatkowo miałem problem z mulącym silnikiem po rozgrzaniu. Obejrzałem cewki i zrobiłem ich przekładkę w inne miejsca. Zupełnie inna charakterystyka pracy silnika wskazuje że problem leży po ich stronie. I najlepsze że nie mogę zmusić kontrolki esp aby się zaświeciła. Robiłem specjalnie postoje i nic. Dlatego jak komuś się coś takiego dzieje warto sprawdzić cewkę. W naszym silniku jest narażona na bezpośrednie działanie temperatury bo nie ma kabli wn. Jeszcze dla spokoju przeczyszczę styki pompy. Znajduję się ona podobno pod aku i czytałem że komuś pomogło czyszczenie połączeń.
Kupię sobie oryginał i sprawdzę po kolei która cewka jest najsłabszym ogniwem. Wystarczy aby jeden garnek nie miał mocy i silnik załapie muła.
U mnie cewki mają oznaczenia :
4M5G-12A366-BC 4180CA - 2 szt.
4M5G-12A366-BC 4180BA - 2 szt.
Niby różnią się tylko ostatnimi literkami ale nie wiem czy nie ma to na coś wpływu. Równie dobrze po prostu 2 szt. są już wymienione a 2 zostały jeszcze z fabryki. Nie doszukałem się w necie jakiś specjalnych ich rozróżnień.
4M5G-12A366-BC to jest ta sama cewka
zbynek16 07-04-2014, 08:51 Mialem podobny problem .Po zakupie auta na drugi dzien przy gwaltownym przyspieszaniu zapalala sie kontrolka ESP brak mocy.po ponownym uruchomieniu silnika wszstko OK. Pwodem okzaly sie bardzo zanieczyszczone filtry paliwa i powietrza .Po wymianie filtrow smiga jak nowy juz przez rok.
facecikhamburg 25-09-2014, 18:06 witam
ja tez mam problem z moim c maxem
mianowicie zgasilem silnik i po ponownym zapaleniu zaswiecila sie pomaranczowa kontrolka i kontrolka z autkiem w poslizgu (esp) na wyswietlaczu pojawil sie napis USTERKA UKLADU ESP . bylem na kompie w wyskoczyl blad C1288 .
samochod jezdzi normalnie nic sie nie dusi nie ksztusi jest ok tylko ten komunikat i te kontrolki sie swieca.
moze ktos cos mial podobnego i sie z tym jakos uporal.
dziekuje za pomoc
Sorki że dopiero teraz odpowiadam.
Złącze o którym pisałem znajduje się na pompie ABS/ESP patrząc od przodu auta po prawej stronie za akumulatorem głęboko pod podszybiem na ścianie grodzi kabiny. Ciężki dostęp ale po demontażu podszybia, akumulatora dałem radę wypiąć złącze i spryskać płynem do czyszczenia złącz elektronicznych i ponownie zapiąć. Od tego czasu ( od stycznia 2014 ) zero problemu a wcześniej dużo błędów z komunikacji z modułem i zaworami.
Michal_S 18-03-2018, 21:11 Witam
Mam problem, mianowicie od kilku dni pojawia mi się usterka układu ESP. Auto sprawdziłem w serwisie na aplikacji Bosch'a i pokazało błąd czujki kierwonicy. Czy jakoś tak. Ma ktoś pomysł co to może być. Auto mam od grudnia. Z tego co zauważyłem przycisk włączania ESP "ciężko chodzi" tzn. trzeba kilka razy wcisnąć aby wł./wył. ESP.
Kontrolka ESP pojawia się i znika niezależnie, czasm podczas jazdy, czasem dopiero po zgaszeniu silnika i dłuższym postoju.
Z góry dziekuję za poomoc.
Pozdrawiam
Ten przycisk tak działa . U siebie mam to samo . Wył esp podczas rozruchu silnika . Ten czujnik jest chyba w stacyjce w kierownicy czujnik kąta skrętu . Wyskoczył mi błąd c1306 kąta skrętu czyli nie może określić pkt 0 . Miałem się dobrać do niego , ale muszę znaleźć na podmianke
Ten czujnik jest chyba w stacyjce w kierownicy czujnik kąta skrętu .
Jest po podwoziem na kolumnie kierowniczej 3F818 http://ford.7zap.com/en/car/43/no/0/1658/16038/70034/#3F818
wymiana i tak nic nie da. Błąd często wyskakuje np jak się jedzie bo drodze gruntowej i omija dołki, kiedy kierownica nie zostaje w kierunku na wprost tylko ciągle pracuje lewo-prawo, prawo-lewo. ESP może się wyłączyć przy dużym spadku napięcia np gdy włączone jest podgrzewanie szyb tuż po uruchomieniu.
Po ściągnięciu poduszki w obudowie taśmy jest otwór kalibracyjny do prawidłowego ustawienia kierownicy do jazdy na wprost.
ESP trzeba wcisnąć i przytrzymać żeby wyłączyć.
Pinhead_PL 19-03-2018, 22:38 Czyli podczas rozruchu silnika normalny jest komunikat o wyłączonym ESP i pojedyncze piknięcie ? ESP działa i po rozruchu nie świeci kontrolka.
Dzisiaj mnie to dopadło okazało się, że woda dostała się do kostek na przednim prawym słupku obok schowka pasażera. Po osuszeniu komunikaty o wył. ESP znikł i brak błędu o czujniku skrętu kierownicy jak również usterka silnika.
mam podobny problem w c-maxie zony, podczas uruchamiania silnika pojawia sie komunikat uklad ESP wylaczony a za chwile dziala normalnie, wymienilem na dzien dobry akumulator, dalej bez zmian,
ostatnio zauwazylem ze podczas stania na swiatlach i wlaczenia kierunkowskazu obroty delikatnie skacza w rytm pracy przekaznika co ewidentnie wskazuje na problem z masa.
Dzieki za podpowiedz Tvvardy, zaczne od tego miejsca
staszeque 19-05-2022, 17:13 heh. u mnie po wymianie opon pojawił się komunikat usterka układu ESP, po przejechaniu około 30km od wymiany opon. Jak na razie sprawdziłem tylko klemy aku... gdzie i czego szukać ??? .... jestem w trakcie przeglądania forum...
Podłącz do komputera i odczytaj błędy.
Będzie wiadomo co go boli.
smietana 02-10-2022, 11:08 ABS C1306 Położenie zerowe czujnika kąta obrotu koła kierownicy nie znalezione.
Ford Focus C-Max 2005 1.6 Benzyna 100KM
Miałem 2 razy taki DTC z Forscana po skasowaniu drugi raz nie ma już go dłu czas. Jest się czym martwić? Może to być objaw padającej maglownicy?
Rok temu mialem przypadek, że padł czujnik we wspomaganiu i wylało mi prawie cały olej od wspomagania. Po zrobieniu przez mechanika , olej od wspomagnia był nalany ponad max praktycznie w połowie między max a korkiem. Długi czas tak jeździłem, może powininen odciągnąć nadmiar strzykawką, ale pomyślałem, że nalali tak specjalnie jakby było zapowietrzone.
Po niecałym roku zauważyłem, że ubyło oleju i jest na max.
Będąc u innego mechanika na wymianę łożyska, po podniesieniu na podnośniku wypłynął olej z manszety maglownicy po prawej stronie. Mechanik stwierdził, że maglownica do regneracji i najlepiej to sprawdzić i wysyłał mnie do innej firmy.
Natomiast stan w zbiorniczku dalej taki sam nic nie ubywa. Na drodze czy miejscach parkingowych nie zostawiam plam itp.
Kierownica chodzi normalnie, odbija, nie blokuje się, przeszedł też w miedzyczasie przegląd.
Zrzut z błędu ponizej.
|