Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Baza ISOFIX a schowek w podłodze
skretek41 04-06-2018, 21:50 Cześć,
przymierzam się do kupna fotelika dla niemowlaka z bazą ISOFIX. Na stronie BeSafe jak i Maxi-Cosi wyczytałem, że może być problem z montażem stopki bazy ze względu na schowek w nogach pasażera z tyłu, ponieważ pokrywa schowka się może złamać i wtedy katastrofa gotowa.
Pytanie - czy macie takowy schowek, a jeśli tak, to jak poradziliście sobie z tym problemem?
Odpowiadając na pytanie, tak schowek w podłodze pasażera mam w Grand C-max
Kupując fotelik sprawdziłem na stronie producenta, czy pasuje do mojego auta - fakt teraz kupiłem fotelik dla dziecka, które ma 3 lata, gdyż wcześniejszy stał się dla niego trochę mały, no i ten ma tylko mocowania ISOFIX bez bazy(podpórki).
Z drugiej strony nie wiem, czy tak jest zawsze, ale na stronie producenta fotelika znalazłem informację, na którym fotelu i w jaki sposób będzie dziecko jeździło oraz sposób bezpiecznego montażu, były tam też ostrzeżenia, do których modeli aut fotelik nie pasuje (ewentualnie na których fotelach nie może być montowany). Może powinieneś tam szukać.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Czy aby na pewno masz schowek. Kurcze użytkuję Grand CMax od pięciu lat
i nic takiego nie znalazłem. Jak możesz to zrób zdjęcie.
Pozdrawiam.
tucoramirez 05-06-2018, 07:44 Jak masz schowek to sa dwie opcje: wypełnić schowek (ksiażka, drewnianym klockiem) albo postawić noge bazy na dnie schowka.
Możesz rzucić okiem tutaj: http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/03/schowki-podogowe-w-autach-i-noga.html
Sam nie sprawdzalem, bo schowka nie mam ;)
skretek41 05-06-2018, 13:07 Hej, czytalem ten art. Jednak nie przemawia do mnie to, że bezpieczeństwo jest uzależnione od drewienka czy książki telefonicznej.
Szukam bazy isofix, którą da się postawić na tym waskim odcinku podłogi. Ktoś coś?
A nie można po prostu postawić nogi bazy na dnie schowka, wyjmując jego pokrywę? Skoro to pokrywa jest problemem. A noga ma regulowaną długość.
Przede wszystkim to podjechać gdzieś i przymierzyć do auta konkretne modele.
Sam używałem isofixa z top tether i problemu nie miałem, ale dla grupy 0 z bazą tak się nie da.
W cmaxie 1 jest adnotacja w instrukcji aby ściągnąć pokrywę schowka.
Ja mam zamontowaną bazę 2wayfix i na razie nie ściągnąłem pokrywy. Ale jak dzieciak podrośnie i zwiększy się nacisk to zdejmę.
M
skretek41 06-06-2018, 21:23 Cześć, wrzucam fotkę schowka:
https://www.dropbox.com/s/5452dlo5cvai9sk/IMG_20180605_184506.jpg?dl=0
Ford chyba nie przemyślał sprawy. Muszę kupić bazę, która mi się wpasuje w ten wąski odcinek między schowkiem a fotelami.
Polecacie coś?
... Muszę kupić bazę, która mi się wpasuje w ten wąski odcinek między schowkiem a fotelami.
Polecacie coś?
Bez sensu. Przecież tak nie ma prawa być stabilnie!.
Zrób jak powyżej koledzy radzą - zdejmij pokrywkę schowka i problem całkowicie znika! Każda noga bazy ISOFIX z definicji jest regulowana na wysokość, a podłoga w schowku (dno schowka) jest dokładnie tak samo wytrzymała jak cały reszta podłogi.
Jak będzie cię raziła estetycznie "dziura w podłodze", to kup sobie na allegro albo w ASO pokrywkę schowka i wytnij w niej otwór w położeniu i na wymiar nogi bazy i będziesz miał "2 w jednym" - schowek przykryty a nogę bazy opartą pewnie o podłogę.:568:
skretek41 07-06-2018, 10:17 Zrób jak powyżej koledzy radzą - zdejmij pokrywkę schowka i problem całkowicie znika! Każda noga bazy ISOFIX z definicji jest regulowana na wysokość, a podłoga w schowku (dno schowka) jest dokładnie tak samo wytrzymała jak cały reszta podłogi.
No wszytko fajnie, ale przy bliźniakach wolałbym nie mieć dwóch dziur w podłodze. Żona siedzi na środkowym fotelu i miłoby było, aby miała gdzie swoje nogi podziać, a nie majtać nimi nad dziurami w podłodze. Nie mówiąc już o komfortowym wsiadaniu do auta.
Sprzedałem Focusa i kupiłem Cmaxa, aby było bardziej rodzinnie.....
No wszytko fajnie, ale przy bliźniakach wolałbym nie mieć dwóch dziur w podłodze. ...
Podałem Ci rozwiązanie - kup przykrywki schowków i wytnij w nich otwory na wymiar i w miejscu nóg od baz. Żona nie będzie wtedy miała dziur pod nogami.
BTW - ciekaw jestem jak żona będzie wsiadała i mieściła się na środkowym siedzeniu przy dwóch fotelikach... :shock: Moim zdaniem słabo wykonalne...
skretek41 07-06-2018, 12:24 BTW - ciekaw jestem jak żona będzie wsiadała i mieściła się na środkowym siedzeniu przy dwóch fotelikach... :shock: Moim zdaniem słabo wykonalne...
Drobna jest:D
Wysłałem maila do forda z prośbą o podanie numeru części tego wypełnienia. Może odpiszą...
Na tych przykrywkach powinien być numer od spodu.
Na szybko znalazłem na alle: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7186732721
Też sobie nie wyobrażam 2 fotelików na isofix i kogoś w środku :roll: Zwłaszcza biorąc pod uwagę wygodę zapinania środkowego pasa.
skretek41 07-06-2018, 14:31 Na tych przykrywkach powinien być numer od spodu.
Na szybko znalazłem na alle: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7186732721
Dzięki. Też to znalazłem. Obczaję jeszcze bazy w sobotę w sklepie i pewnie kupię te przykrywki. No chyba, że mi Ford odpisze na maila z nazwą części i info gdzie mogę kupić wypełnienie, bo jakoś to mi bardziej odpowiada.
Też sobie nie wyobrażam 2 fotelików na isofix i kogoś w środku :roll: Zwłaszcza biorąc pod uwagę wygodę zapinania środkowego pasa.
Na razie jeździliśmy tylko z nosidełkami od wózka, więc takimi małymi i na krótkich dystansach (max 15 km), tragedii nie było.
Zobaczymy jak będzie na dłuższych dystansach. No i z większymi fotelikami.
witam, ojca blizniakow jak i reszte
tez mam blizniaki, 10 miesieczne
wczoraj odwiedzilem sklep bociek gdzie zakupilem ² foteliki gb vaya, podobno naj naj z tych wszystkich modeli,
jezdze cmaxem, zona drobna, poki brzdace jezdzily w lupinach to miescila sie miedzy nimi, teraz sobie tego nie wyobrazam
pozatym w sklepie pan mowil ze zona nawet jakby jakos tam usiadla to w czasie wypadku tfu tfu stwarza duze zagrozenie dla dzieciakow, dla ich bezpieczenstwa musi jezdzic z przodu auta a ja zeby ich jakos widziec zakupilem ² lusterka na zaglowki do tylu auta
korzystajac z okazji mam pytanie dotyczace tych schowkow
czy moge tam wyciac jakas blache pod wymiar i to tam zalozyc?
|
|