Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jakie powinno byc napiecie zasilajace cewke przekaznika klimatyzacji?
Sprawdzilem juz chyba wszystko, sprezarka nadal nie startuje. Mam jedno podejrzenie. Wyjalem przekaznik i sprawdzilem podczas pracy silnika i klimy na ON, napiecie, ktore jest dostarczane do przekaznika na cewke od klimy. Na jednym styku mam 14.45 V (czyli zakladam ze napiecie poprawne) ale na drugim jest 4,4V - nie powinna byc masa na tym styku?? Wydaje mi sie ze cos nie gra. Ktos wytlumaczy mi to?
Napięcie sprawdź pomiędzy stykami zasilającymi cewkę przekaźnika, a nie najpierw jeden styk względem masy, a później drugi względem masy. Dla pewności zamiast miernika, wepnij żarówkę małej mocy w gniazdo przekaźnika (np. W5W) pod nóżki/styki cewki. Jeśli się zaświeci, to wszystko gra w tej kwestii.
Zmierzylem miedzy stykami i niestety nie ma napiecia zadnego. Zwarlem styki przekaznika i sprezarka startuje. Dlaczego nie dziala?
Napięcia nie ma ponieważ nie jest podawane na styki cewki przekaźnika.
Powód:
- brak/zbyt mało czynnika w układzie klimy
- spalony bezpiecznik
- wadliwie/nie działający czujnik ciśnienia czynnika.
Tyle na obecną chwilę przychodzi mi do głowy.
Edit: ale moment, Ty sprawdzasz napięcie na stykach cewki przekaźnika, czy styku roboczym podającym napięcie na elektromagnes sprzęgła klimy?
Klima byla napelniona i szczelna 1.5 miesiaca temu wraz wymiana chlodnicy na nowa bo byla strzelona. Przekaznik sprawdzony jako pierwszy. Sprawdzam napiecie na stykach cewki przekaznika, ktorego brak. Na styku roboczym robie zwore i sprezarka startuje i chlodzi (oczywiscie na pare sekund).
Sprawdzilem rowniez czujnik cisnienia klimy tzn. chcialem go obejsc. Na stykach we wtyczce mam:
PIN1 5V
PIN2 MASA
PIN3 5V
Wydaje mi sie nie ze na jednym pinie nie powinno byc zadnego napiecia, czy sie myle?
Jeśli układ jest sprawny i nie ma max. ciśnienia czynnika, to powinno być napięcie 12V DC. Tylko wg tego rysunku/postu https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3009134&postcount=2 na PIN1 powinna być masa, PIN2 zasilanie=12V, PIN3 sygnał=12V.
12V? Wszedzie w necie trabia o 5V.
Zweryfikuje informacje i odpisze wiecej.
12V? Zweryfikuje informacje
Ops, a może w mk4 jest inaczej i sygnał z czujnika idzie do PCM, a nie bezpośrednio do sterowania przekaźnikiem?
W takim razie nie odzywam się, zamilczę, bo mam mk3.
Tak idzie do PCM. I to jest 5 V. Tylko dalej nir wiadomo dlaczego uklad nie startuje.
dlaczego układ nie startuje.
Wszystkie czujniki ciśnienia sprawdziłeś? Wentylator też startuje gdy zmostkujesz przekaźnik? Jakieś błędy na kompie lub w teście panelu?
A ile tych czujnikow jest? Jak dla mnie i z informacji wynika ze jest tylko jeden. Wentylator startuje na minute od razu po uruchomieniu silnika po czym stop i tyle.
Wentylator ma przekaznik? Z tego co mi wiadomo ma modul z napieciem stalym i uruchamiany jest przez fioletowy kabelek.
W mk4 jest jeden czujnik 3 pin. Jeśli odłączysz wtyczkę z tego czujnika ciśnienia to wentylator rusza?
Nie. Nie ma zadnej reakcji wentylatora po odlaczeniu wtyczki.
Ciezki przypadek cholernie, bo walcze z tym juz 3 dzien.
|