Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Przybywa oleju w silniku
Przybywa oleju - na bagnecie widać stan dużo powyżej normy. Kolor oleju dużo jaśniejszy. Płynu chłodzącego raczej nie ubywa. Co może być przyczyną i jak to zdiagnozować - od czego zacząć.
Galaxy benzyna 2.0. Żadnych innych objawów, może lekkie obniżenie mocy na niskich obrotach (choć nie wiem czy to tylko nie moje wrażenie).
A nie wypala DPFa? Typowy objaw.
Na 80% problem z dpf em , niekoniecznie zapchany , możliwe problemy z czujnikiem różnic, z kabelkami idacymi do dpf-a jak również z dolotem . Podłączyć pod Ford scana i sprawdzić. Wypalić systemowo i od razu zmienić olej!
gregor75 05-08-2018, 12:42 A nie wypala DPFa?
Na 80% problem z dpf em
pewnie macie rację g:DD
Galaxy benzyna 2.0
jeżeli jeździsz tylko na krótkich odcinkach , to postaraj się go przegonić na dłuższej trasie
A nie wypala DPFa?
Chyba że wypalanie DPFu w samochodzie kolegi Genarro ma wpływ na podniesienie się stanu oleju u MDeska:). Od kiedy Galaxy z silnikiem benzynowym mają DPF?
Nie doczytalem! Sorry żaden dpf ;) w benzynie przeważnie jak olej się podnosi to , uszczelka pod głowicą. Ale możliwe inne usterki
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Oczywiście nie ma u mnie DPF.
Jadę w poniedziałek do serwisu i boję się, że powiedzą mi od razu, że trzeba remontować silnik. Dlatego chciałbym wiedzieć, czy mogą być jakieś niegroźne (mało kosztowne) przyczyny dostawania się paliwa do oleju i jak to zdiagnozować. Nie chcę dać się oszukać.
Zmierz kompresję w cylindrach, jeżeli jest niska ok 11 atm, to o ile jak twierdzisz, nie ubywa płynu chłodzącego, to mogą żle rozpylać wtryski paliwa, i o ile kompresja w silniku jest ok 13 do 14 atm, to paliwo sie spali, ale juz jak niska kompresja, to nie całkowicie, i wtedy jest efekt przybywania oleju w misce zauwazalne dla kierowcy o ile silnik nie bierze nic oleju, ale gdy trochę bierze, benzyna przedostaje sie do oleju, olej silnikowy staje się rzadszy, ale stan sie utrzymuje, i kierowca mysli że jest ok, aż do czasu, jak na autostradzie przy dużych prędkościach, korbowód wychodzi bokiem, bo olej nie smaruje odpowiednio silnika, bo niby jak, jak to jest mieszanina benzyny z olejem.
Witam. Kupiłem Kuge 2.0 tdci 2010r bez DPF i założyłem nowy (pominę szczegóły bo już na tym forum w innym poście opisałem). Po 4tys wyskoczył błąd zanieczyszczenia oleju w momencie dopalania filtra. Wymieniłem olej i szukałem pomocy mechanicy niestety bez dokładnego sprawdzenia samochodu twierdzą że wtryski do regeneracji koszt 650zł netto sztuka. Dodatkowo martwi mnie temperatura płynu chłodzącego około 75stopni czy to normalne? Pomocy bo mnie szlak trafi za chwilę.
Zaznaczam że nie chce usuwać filtra ze względu na wyjazdy za granicę.
rockefelek 13-01-2019, 08:25 Witam. Kupiłem Kuge 2.0 tdci 2010r bez DPF i założyłem nowy (pominę szczegóły bo już na tym forum w innym poście opisałem). Po 4tys wyskoczył błąd zanieczyszczenia oleju w momencie dopalania filtra. Wymieniłem olej i szukałem pomocy mechanicy niestety bez dokładnego sprawdzenia samochodu twierdzą że wtryski do regeneracji koszt 650zł netto sztuka. Dodatkowo martwi mnie temperatura płynu chłodzącego około 75stopni czy to normalne? Pomocy bo mnie szlak trafi za chwilę.
Zaznaczam że nie chce usuwać filtra ze względu na wyjazdy za granicę.
te 75 stopni odczytane z testu zegarów ?
Te 75 stopni to na desce rozdzielczej podczas jazdy, czasami jak jadę szybciej po autostradzie zbliży się do 90. Podłączyłem kompa i pojazdzilem chwilę no i mniej więcej się zgadzało z jego odczytami.
Niestety taki mamy klimat, jest zimno, bo jest zima.
A jak zimno to silnik z zewnątrz podczas jazdy jest owiewany lodowatym powietrzem, i jak jedziesz wolno, to masz 75 stopni.
Jak piszesz na autostradzie, jak dasz mocno w palnik, to masz 90 stopni.
Poczekaj, przyjdzie wiosna, póżniej lato, i zapomnisz o problemie .
Ok dla mnie wiekszym problemem jest olej napędowy w oleju silnikowy o temperaturze napisałem bo może ona mieć wpływ na dopalanie filtra DPF i rosnący olej. Jeżeli to norma to ok.
U mnie też 70 st., dopiero w w mieście się rusza wyżej, a już latem to 90 st. normalka.
|
|