Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Hamulec elektyczny -jak rozwiązać nieścisłość

Soprici
31-08-2018, 08:58
Pytanie
mam s Maxa 2009 2,5 T manual, elektryczny ręczny.
panowie co trzeba zrobić? co zakodować? jak sprawdzić? co zmienić? do kogo uderzyć?

#Fordplus - rozkłada ręce i mówi że się nie da.

Czy jest możliwość włączenia, raczej wyłączenia funkcji hamulca elektrycznego aby działało to Tak.

że Po przyspieszeniu się sam odblokował żeby nie trzeba było trzymać na hamulcu i klikać przycisku.???

już wiem że jest taka opcja
bo kolega Łukasz tak ma, ale on ma (2010 ((przedlift)) , diesel 2,2, manual)

wyposażenie po Vinie niewiele się różni - same drobne detale.
ja nie mam HLA, Łukasz również nie ma.
również nie ma w conversie opcji włączania, wyłączania HLA- co by mogło świadczyć o innej pompie.

Jakieś propozycje
????????????????????

AJU
31-08-2018, 17:52
Cześć
Ja tez mam reczny elektryczny i u mnie to działa, po ruszenia sam się zwalnia i nic nie robiłem od kupna w tej kwestii, nie mam HLA, auto z 2006r wiec wydaje mi sie ze to chyba powino byc w standardzie takie rozwiazanie

Soprici
01-09-2018, 02:29
masz manual czy automat???

czyli możliwe że to wystarczy zaprogramować

Soprici
01-09-2018, 02:56
dużo ludzi pisze i mówi że się nie da, ale jednak są osoby które mają to w standardzie,

ale jak to zmienić? to jest zagadka.

AJU
01-09-2018, 06:21
Manual 6 biegow

szynszyl
01-09-2018, 12:19
U mnie elektryczny i sam sie zwalnia po ruszeniu. Przedlif. Wiec to dziala, ale nie powiem jak

mkaminski100
01-09-2018, 23:05
Sprawdź dokładnie co masz włączone, bo hamulec nie puści automatycznie np jeżeli pas kierowcy nie jest zapięty.

Speak softly and carry a big stick; you will go far.

Soprici
01-09-2018, 23:23
zapiete pasy
dużo już kombinowalem

We wtorek jadę do ASO zobaczymy co powiedzą.

mkaminski100
02-09-2018, 07:47
Czujnik sprzęgła działa?

Soprici
02-09-2018, 08:51
chyba tak, żadnego błędu nie wyświetla na kompie, ani w fordscan.

mkaminski100
02-09-2018, 08:54
Ale gdzie nie wyświetla? W programie diagnostycznym?

Soprici
02-09-2018, 10:49
no w programie diagnostycznym brak błędów
chyba że ja coś źle robię

Soprici
02-09-2018, 14:50
Zwalnianie hamulca EPB
Zwalnianie automatyczne - zwalnianie przy ruszaniu (DAR)

Wskazówka: W pojazdach z automatyczną skrzynią biegów drzwi kierowcy muszą być zamknięte i musi być zapięty pas bezpieczeństwa kierowcy, aby funkcja zwalniania przy ruszaniu (DAR) zadziałania.
Wskazówka: Jeżeli lampka ostrzegawcza hamulca EPB pozostaje włączona, hamulec EPB nie zostanie zwolniony automatycznie. Musisz zwolnić hamulec EPB za pomocą przełącznika EPB.
Wskazówka: Silnik musi pracować, a pedał przyspiesznika musi zostać naciśnięty, aby układ DAR zadziałał.
Wskazówka: Pedał sprzęgła musi zostać całkowicie wciśnięty, aby układ DAR zadziałał.
Włącz pierwszy lub wsteczny bieg, rusz normalnie, korzystając z pedałów przyspiesznika i sprzęgła, a hamulec EPB zostanie zwolniony automatycznie.
Lampka ostrzegawcza układu hamulcowego zgaśnie, potwierdzając wyłączenie hamulca EPB.
Wskazówka: Jeżeli dźwignia zmiany biegów w pojazdach z mechaniczną skrzynią biegów znajduje się w położeniu neutralnym w momencie zwolnienia pedału hamulca i naciśnięcia pedału przyspiesznika, hamulec EPB zostanie zwolniony automatycznie.

Soprici
03-09-2018, 21:21
znalazlem taki wpis w innym watku - co to jest ta konfiguracja ???

Domyślnie Odp: Automatyczny hamulec ręczny
U mnie wystąpił dziwny problem. Od około 3 miesięcy przy ruszaniu (najczęściej przy zimnym silniku) często elektroniczny hamulec nie chce automatycznie odpuścić. Czasami pomaga wciśnięcie "klawisza" jednak nie zawsze. Skuteczną metodą na ruszenie jest mocne naciśnięcie na pedał hamulca. Wgranie od nowa konfiguracji pomogło na 2 dni. Potem problem wrócił. Miał może ktoś taki przypadek?

Soprici
15-09-2018, 19:04
i jak Panowie nadal nikt nie pomoże

Soprici
18-09-2018, 14:16
Panowie poszukuje osób z silnikiem 2,5 T z elektrycznym ręcznym

szynszyl
18-09-2018, 20:46
Sorry mam tylko 2.2 TDCi

Gicior
21-10-2018, 01:49
Panowie poszukuje osób z silnikiem 2,5 T z elektrycznym ręcznym

No to znalazłeś.

Soprici
21-10-2018, 13:30
No to znalazłeś.

no to gicior - nawijaj
jak u ciebie działa elektryczny ręczny ????
czy masz HLA ???
czy masz automat czy manual ???

Gicior
21-10-2018, 16:45
no to gicior - nawijaj
jak u ciebie działa elektryczny ręczny ????
czy masz HLA ???
czy masz automat czy manual ???

Mam hla, skrzynia manual, ręczny działa w każdy sposób w manualny i automatyczny.

Co Cię dokładnie interesuję?

Soprici
21-10-2018, 20:00
interesuje mnie :
zmiana w moimi samochodzie, funkcji zwalniania hamulca elektrycznego podczas dodawania gazu, czyli tak jak większość posiadaczy s max-ów,

Właśnie jesteś druga osobą która pisze ze ma HLA, ale są osoby które tego nie mają

jak byś mógł sprawdzić, jaki masz numer pompy ABS, bo skoro masz HLA - to możliwe ze u mnie wystarczy przeprogramować (pompe) i będzie działać HLA -z czym wiąże się moja przypadłość oraz mój problem który chce rozwiązać, albo czeka mnie wymiana pompy