Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Wersja TREND - dodatki
Czy w wersji TREND Forda Focusa mk3 (rocznik 2015) można zamocować dodatkowo jakieś "bajery":
Głownie chodzi mi o:
- tempomat
- otwieranie/zamykanie okien z pilota (tylko 2 szyby elektr.)
- czujniki parkowania
- lub parkotronik
Jakby co VIN dla ułatwienia: WF05XXGCC5FC87030
Bump:
lukaszooo 06-09-2018, 14:58 Wszystko jest do zrobienia choć z otwieraniem szyb z pilota jest najwiecej roboty, z tego co wiem to w polifcie dalej ta opcja jest tylko przy 4 szybach.
Rozumiem, że forum dzisiaj nie działa i żeby sobie odnaleźć tematy jak coś dorzucić jest niemożliwe?
Szyby z pilota, potrzebujesz wymienić moduły na 4 elektryczne szyby.
Czujniki parkowania czy parktronik? (czym się różnią czujniki parkowania od parktronika?) - montujesz, aktywujesz, tyle. Tempomat: zmiana kierownicy, dodanie czujnika pod pedałami. Wszystko jest na forum.
clubGRANT 06-09-2018, 16:53 1. Tempomat - kupujesz kiere z tempomatem (swoją odsprzedajesz) jedziesz do kogoś na kompa aby aktywował - gotowe.
2. Czujniki cofania (jest wątek o dołożeniu ori) ja w swoim założyłem sam przód i tył gdy auto było na gwarancji i ASO na to jak na lato :)
3. Szyby otwierane i zamykane z pilota jak wyżej kolega napisał muszą być 4 elektryczne i z tym jest najwięcej roboty (mam więc jest ok)
Dodatkowe bajery : licznik z większym wyświetlaczem jeśli nie masz kupujesz taki i przekładasz i działa (możliwa korekta kilometrów), relingi dachowe (niemam i nie chce) jedyny problem to podsufitka którą trzeba odgiąć i możliwe przecieki jak nie uszczelnisz.
Wymiana radia- w moim trendzie było podstawowe - kupiłem sync2 i tunel z podłokietnikiem i przełożyłem, kolega Tedi_k pomógł z syncem2 i gra.
Bump: Rozumiem, że forum dzisiaj nie działa i żeby sobie odnaleźć tematy jak coś dorzucić jest niemożliwe?
Szyby z pilota, potrzebujesz wymienić moduły na 4 elektryczne szyby.
Czujniki parkowania czy parktronik? (czym się różnią czujniki parkowania od parktronika?) - montujesz, aktywujesz, tyle. Tempomat: zmiana kierownicy, dodanie czujnika pod pedałami. Wszystko jest na forum.
Sorry - jakiego czujnika pod pedały- ja przełożyłem w trendzie kierę, a Tedi_k mi tempomat kompem aktywował ni wsia.
lukaszooo 06-09-2018, 17:35 Dokładałem tempomat w lifcie i nie dokładałem żadnego czujnika choć możliwe że w jakimś konkretnym przypadku trzeba to zrobić. W lifcie aktywacja tempomatu nie jest taka prosta jak w przedlifcie :(
Sorry - jakiego czujnika pod pedały- ja przełożyłem w trendzie kierę
Jeśli pod pedałami nie będzie czujnika, to należy taki dorzucić.
To że w większości aut są, nie znaczy że mam napisać że "przełóż kierownicę, aktywuj i już i będzie działać". Więc jedyne za co mogę przeprosić, to że powinienem napisać "dorzuć czujnik jeśli go nie masz". Jest to mało prawdopodobne, bo chyba już od MK3 były w każdym jednym, ale chyba na jednym zagranicznym forum spotkałem się z MK3 w którym tylko podmiana kierownicy nie dało pożądanych rezultatów.
Niestety próba odnalezienia teraz tego wątku jest dla mnie wręcz niewykonalna a historię w przeglądarce musiałem utracić jak posypał mi się sync między urządzeniami.
Choć z drugiej strony, może mi się coś mylić że może gościu pisał o MK2FL,
jeśli w każdym jednym MK3 i MK3FL na 100% są czujniki na pedałach, tak "mea culpa".
(choć po głowie wciąż chodzi że to jednak chyba był gość z MK3 który czegoś nie miał i sama zmiana kierownicy i aktywacja mu nie zadziałała :/ )
clubGRANT 07-09-2018, 17:35 Podejrzewam, żew mk3 lift nitrzeba dorzucać żadnego czujnika pod pedały, ponieważ w pedale stopu jest czujnik zasynchronowany z tempomatem, a pod pedałem sprzęgła też jest do uruchomienia silnika.
AdamGdansk1 07-09-2018, 18:00 Co do "bajerów" to w moim Trendzie z 2017 roku z pakietem Gold X dzisiaj dołożyłem podgrzewane lusterka, bo były elektryczne ale nie grzane. Na szczęście we wtyczkach był jeden pin więcej, a w bagażniku odpowiedni bezpiecznik. Wystarczyło wymienić lusterka i gotowe.
mastachaz 07-09-2018, 20:12 Dokładałem tempomat w lifcie i nie dokładałem żadnego czujnika choć możliwe że w jakimś konkretnym przypadku trzeba to zrobić. W lifcie aktywacja tempomatu nie jest taka prosta jak w przedlifcie :(
moglbys opisac co i jak ?
W lifcie aktywacja tempomatu nie jest taka prosta jak w przedlifcie :(
Jak ma się czym zrobić to jest:569:
Waldemarros 08-09-2018, 05:34 1. Tempomat - kupujesz kiere z tempomatem (swoją odsprzedajesz) jedziesz do kogoś na kompa aby aktywował - gotowe
Tutaj trzeba uważać bo są dwa rodzaje przycisków i jeden przy zwykłym (nieaktywnym tempomacie) działać nie będzie. Dodam, że zamówiłem do swojego Focusa same przyciski do kierownicy w ASO - koszt 300 zł brutto minut rabat - minusem jest czas oczekiwania bo nie ma na magazynie wiec potrwa to około miesiąca. Plusem jest to, że kierownica, szczególnie ta dołem spłaszczona, którą mam, kosztuje na Allegro jakieś chore kwoty... przyciski wymieniasz plug and play - żadnego docinania etc). Aktywacja tempomatu w dalszej kolejności jak kolega napisał
mastachaz 08-09-2018, 21:21 Tutaj trzeba uważać bo są dwa rodzaje przycisków i jeden przy zwykłym (nieaktywnym tempomacie) działać nie będzie. Dodam, że zamówiłem do swojego Focusa same przyciski do kierownicy w ASO - koszt 300 zł brutto minut rabat - minusem jest czas oczekiwania bo nie ma na magazynie wiec potrwa to około miesiąca. Plusem jest to, że kierownica, szczególnie ta dołem spłaszczona, którą mam, kosztuje na Allegro jakieś chore kwoty... przyciski wymieniasz plug and play - żadnego docinania etc). Aktywacja tempomatu w dalszej kolejności jak kolega napisał
a ta sie dodac guziki do kierownicy ktora nie ma guzików ? czy tylko wymiana wchodzi w gre ?
lukaszooo 08-09-2018, 22:18 Napewno jesli masz zwykly temomat to aby przejsc na aktywny wystarczy zmiana samego pilota. Aby wsadzic tempomat do wersji bez tempomatu mozliwe ze nie bedzie pasowac wiazka choć nie sprawdzalem tego.
Waldemarros 09-09-2018, 07:11 a ta sie dodac guziki do kierownicy ktora nie ma guzików ? czy tylko wymiana wchodzi w gre ?
No właśnie ja mam kierownicę bez przycisków tempomatu i do tego spłaszczoną dołem. Na allegro najtańsza taka z przyciskami kosztuje ponad 600 zł a jej stan daje wiele do życzenia. Moja kierownica w miejscu, gdzie normalnie są przyciski tempomatu ma zaślepkę, która jest integralną częścią przycisków od sterowania małym wyświetlaczem. W ich miejsce wstawiasz przyciski z tempomatem i wszystko gra - nie wiem jeszcze co z wiązką - czy jest w zestawie czy nie - zamówiłem przyciski i ASO i dam znać gdy będę je miał..
lukaszooo 09-09-2018, 07:15 Wiązka nie jest w zestawie. Zdejmij poduszkę i zrob zdjecie wiązki, mam gdzies foty wiazki od tempomatu to porównamy.
Waldemarros 09-09-2018, 08:49 Łukaszoo wstrzymam się z demontażem poduszki do czasu odbioru przycisków - wówczas napiszę co i jak i dorzucę fotki i zobaczymy czy jest ok czy nie. jeśli zabraknie kabelka to zwyczajnie go dokupię... wytrzymałem rok to jeszcze dwa, trzy tygodnie też dam rady :) poza tym nie umiem ściągać sam poduchy - czytałem, że trzeba odpiąć akumulator, więc pewnie po tym trzeba będzie pokasować błędy a kabelek dopiero w drodze...
Pozdrawiam
Cukier84 09-09-2018, 10:06 przy demontażu poduszki trzeba odłączyć akumulator dla własnego bezpieczeństwa, a jak wygląda sprawa podświetlenia nóg od strony pasażera i kierowcy? Fabryka poprowadziła kable, czy trzeba samemu sobie poprowadzić.
lukaszooo 09-09-2018, 10:09 Po odpieciu aku nic nie musisz kasować ani wpisywać kodów.
Bump: Po odpieciu aku nic nie musisz kasować ani wpisywać kodów.
AdamGdansk1 09-09-2018, 14:40 Kolego "Waldemarros".
Muszę Ciebie zmartwić. Jeśli nie masz tempomatu to chcąc go dołożyć czeka Ciebie wycinanie otworu w kierownicy. Skąd wiem? Mam kierownicę pod tempomat i bez tempomatu. Nie jest to niemożliwe do zrobienia ale trochę zabawy Ciebie czeka. A co do wiązki i przycisków to mam taki zestaw do sprzedania za 130 zł. W gratisie mogę dołożyć szablon i dokładne zdjęcia jaki otwór należy wyciąć. Ewentualnie za kaucją mogę wysłać kierownicę na wzór.
Bump: A jak nie wierzysz to zerknij na to zdjęcie i porównaj "otwór" pod tempomat z zaślepką która jest w wersji bez tempomatu.
https://www.olx.pl/oferta/ford-focus-mk3-lift-kierownica-grzana-podgrzewana-CID5-IDthCBd.html
Czy da się bez zbędnych trudności wymienić przednie reflektory na te z paskiem LED do jazdy dziennej w Trendzie? Takie jak na tym zdjęciu http://dailydriver.pl/wp-content/uploads/2016/03/Ford-Focus-III-2015_03.jpg
Da się.
Tylko że oprócz reflektorów musisz mieć do nich pozostałą "resztę".
Da się.
Tylko że oprócz reflektorów musisz mieć do nich pozostałą "resztę".
Rozwiń proszę "resztę". Nie chcę ksenonów.. a jedynie zwykle lampy z tym paskiem.
Aż walnąłem sobie ręką w czoło. Przepraszam. Coś źle przeczytałem.
O ile kojarzę, mastachaz u siebie to zrobił bez żadnych problemów.
mastachaz 17-09-2018, 12:18 wasi69
tak da się ja zmieniałem
tyle ze przednie trzeba aktywować zeby to działało inaczej ledowe paski beda jako swiatla postojowe.
Właśnie wróciłem do tego tematu, żeby dopisać że to plug&play plus aktywacja w kompie ale kolega mnie "uprzedził" :D
mastachaz 17-09-2018, 15:27 edmun
:)
jeżeli chodzi o pytanie to ja jak na razie dodałem , lampy led przod tyl , wymiana sync 2 na 3 , kamera cofania , i całe multum zmian ale to juz nie do tego tematu.
edmun
:)
jeżeli chodzi o pytanie to ja jak na razie dodałem , lampy led przod tyl , wymiana sync 2 na 3 , kamera cofania , i całe multum zmian ale to juz nie do tego tematu.
Sam aktywowałeś czy to raczej niemożliwe? :)
O ile kojarzę to sam mu podrzucałem która to pozycja w FoCCusie :)
kwestia zmiany ustawień jakie są lampy
mastachaz 19-09-2018, 10:58 wasi69 tak , w sumie to wszystko robiłem sam z mała pomoca kolegów z forum :) tego i innego
Boje się, że coś schrzanię i będę jeździł lawetą ;p pamiętasz temat gdzie pomagali Ci ogarnąć ten program?
mastachaz 19-09-2018, 11:34 wasi69
ja ci pomogę :)
Waldemarros 24-09-2018, 21:15 Kolego "Waldemarros".
Muszę Ciebie zmartwić. Jeśli nie masz tempomatu to chcąc go dołożyć czeka Ciebie wycinanie otworu w kierownicy. Skąd wiem? Mam kierownicę pod tempomat i bez tempomatu. Nie jest to niemożliwe do zrobienia ale trochę zabawy Ciebie czeka. A co do wiązki i przycisków to mam taki zestaw do sprzedania za 130 zł. W gratisie mogę dołożyć szablon i dokładne zdjęcia jaki otwór należy wyciąć. Ewentualnie za kaucją mogę wysłać kierownicę na wzór.
Niestety gorzko się przekonałem, że masz rację i niestety przed przeczytaniem tego postu. Próbowałem wyciąć otwór i wyszło jak wyszło, więc kupiłem już kierownicę... :( przycisk ponieważ jest całkiem nowy, pewnie wrzucę do nowej kierownicy, a tamten stary zestaw wystawię do sprzedania. Pokusiłem się o grzaną kierownicę więc kolejne wyzwanie przede mną.
Pozdrawiam i dzięki za chęć niesienia pomocy ;)
Pokusiłem się o grzaną kierownicę więc kolejne wyzwanie przede mną.
Podziel się później z nami jak udało Ci się tego dokonać :)
W swoim aucie posiadam fabryczne czujniki tył z wizualizacją na radiu. Co potrzeba oprócz samych czujników by zrobić przód.
Czy ktoś z Forumowiczów ma zdjęcie umiejscowienia wtyczki na wiązkę kablową do halogenów przednich? Ta wtyczka jest także do 6 czujników przednich PDC...
sabaciontko 25-02-2021, 20:02 Najlepiej zdjąć zderzak a wtyka znajduje sie po stronie kierowcy , zaraz za plastikowym trójkątem w zderzaku. Niektórzy piszą ze można wyjąc sam trójkąt , ale według mnie po zdjęciu zdrerzaka mamy lepszy ogląd sytuacji.
|