Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Pomysły na zabezpieczenie bagażu po złożeniu siedzeń (kombi)

Ze_ja
11-09-2018, 13:32
Witajcie,

Temat luźny, ale może się uda coś ciekawego znaleźć. Zastanawia mnie, jak najlepiej zabezpieczyć / unieruchomić bagaż w foce 2 kombi (choć i dla innych wersji nadwozia to się może przydać) po złożeniu siedzeń.
Jak kanapa w górze, to roleta + oparcia robią swoje. Siatka przy niewielkim bagażu też jest.
Jednak co zrobić, kiedy kanapa jest złożona a do przewiezienia jest wszelaka drobnica (walizki, reklamówki, kartony itp.), gdzie nie zawsze da się to poupychać w coś większego? Nie chcę luźno latających tobołków, bo to niebezpieczne. Myślałem o użyciu siatki z bagażnika na zasadzie przedłużenia rolety i zablokowania przestrzeni między fotelami (i drzwiami) jakimiś większymi walizami lub pudłami. Z tyłu siatkę można zaczepić o zaczepy siedzeń, ale z przodu nie bardzo mam pomysł. Wolałbym nie używać do tego zagłówków ;) Można ew. próbować do otworów w spodniej części siedziska, ale to dość nisko i ogranicza funkcjonalność przestrzeni ładunkowej za przednimi siedzeniami.
Celem jest nie wchodzić na linię okien, ani nie ładować po dach :)

Przerabialiście temat, macie sprawdzone pomysły na jazdę z drobnymi gratami i dużymi walizami w trasie oraz po solidnych wertepach w kilku miejscach? :D

hindus
11-09-2018, 13:49
Moim zdaniem sprawdzi się tylko siatka ładunkowa na wierzchu wszystkich tobołów; trzymająca całość od góry jest w stanie skutecznie unieruchomić potencjalnie latające w kabinie przedmioty. Chociaż uważam, że zawsze da się to jakoś popakować w większe pudła, torby czy inne walizki a te już łatwo sprowadzić do bagażnikowego tetrisa ;)

Ze_ja
11-09-2018, 14:24
Dzięki! Pełna zgoda - sam dotychczas cięzkie duże rzeczy wiozłem popakowane z przodu a ew. lżejsze leciały na sam tył, pod roletę i ew. siatkę przerzuconą do pionu na bok itp.

Sęk w tym, że jeżeli w najbliższych dniach będzie trzeba wozić bez pudeł nieco drobnicy, to chcę właśnie siatką wszystko złapać od góry, ale pojawia się problem, gdzie ją zamocować za przendimi fotelami. Z tyłu są zaczepy w podłodze i te od oparć foteli (dobra wysokość, przy załadunku do linii okien), tylko z przodu nie mam dobrego pomysłu do zaczepienia siatki, aby pracowała lekko w dół.
Muszę pokombinować z tymi otworami w spodniej części siedzisk. Może te plastikowe haczyki siatki jakoś tam złapią i się utrzyma.

Anton G.
11-09-2018, 14:44
Ja proponuje kilka toreb - łatwo to upchniesz jak puste, a pudło zawsze będzie pudłem.

Co do miejsca montażu siatki do siedzenia to proponuje zakupić gumy bagażowe i obwiniać na około fotel w miejscu łączenia siedziska z oparciem i łapiesz się za te gumy. Możesz też założyć na nie jakieś kółka tudzież inne karabińczykiem. Jedyne co to guma musi być na tyle, krótka żeby jej zbytnio nie odginało i na tyle długa żeby szło zapiać.

Ale jedna rzecz mi nie daje spokoju, na chuk kłaść siedzenia do przewozu drobnicy...[emoji848]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ze_ja
11-09-2018, 15:11
"Drobnica" jest dodatkiem, poza dużymi torbami bagażowymi i pudłami. Taki wyprawowy ekwipunek do przewiezienia z punktu A do B. Zatem zarówno śpiwory, karimaty itp., jak i pudła / skrzynki z żarciem itp. Wszystko do rozdysponowania na miejscu przed startem ekipy. Taki tymczasowy tryb dostawczak, więc płaska podłoga się przydaje, żeby to wszystko jakoś poustawiać. Z podniesionymi siedzeniami nie jest tak łatwo, mimo dostępnej wnętki na nogi między kanapą a przednimi fotelami. To tak, jakby spakować graty na 2 tygodnie urlopu dla rodziny a potem wpaść do marketu i zrobić zakupy na miesiąc a następnie zastanawiać się, jak pełny wózek zakupów wpakować do zapakowanego auta, przyjmując za punkt honoru nie zasłaniać tylnej szyby :D

A i są pudła plastikowe z uwagi na delikatny sprzęt elektroniczny w niektórych, więc nie może to jechać w normalnych tobołach. Pudła są takie, że jedno w drugie wchodzi, jak puste, ale przez to też zajmują więcej miejsca w bagazniku (skosy w dół = pusta przestrzeń). I jak na takie pudła np. polecą później lekkie rzeczy, typu śpiwory, to chcę to od góry złapać siatką, żeby nie latało :)

Pomysł z ekspanderami w razie czego można wypróbować w praktyce, bo aktualnie moja wyobraźnia nie nadąża. Siedziska idą pierwsze do pionu, potem oparcia na płask. Stąd nie bardzo rozumiem jak zawinąc w miejscu, które się rozjeżdża przy składaniu, ale coś innego może wykminię.

hindus
11-09-2018, 15:20
Ale jedna rzecz mi nie daje spokoju, na chuk kłaść siedzenia do przewozu drobnicy...
Nie wiem jak w kombi ale u mnie w HB kosiarka nie mieści się do bagażnika, muszę położyć oba siedzenia, postawić ją w poprzek i zaprzeć o fotele i wtedy resztę bagażnika mogę wypełnić słoikami z przetworami, świeżymi owocami i warzywami z działki oraz innymi drobiazgami które wożę ze sobą na działkę i z powrotem ;) Niestety nie zawsze się uda kłaść piętrowo, np. sok malinowy w małych buteleczkach raczej nie powinien być dodatkowo przygniecione czymś innym. Warzywa też znoszą tylko kilka warstw, grzyby i świeże owoce powinny mieć wentylację więc w zasadzie jadą totalnie na płasko. Wyściełam tylko wnętrze kawałkiem ceraty Bundeswehry http://armyworld.pl/product-pol-14-Cerata-Izolacyjna-Plandeka-Wojskowa-Pod-Spiwor-Bundeswehr-Oryginal-Demobil.html (akurat wypełnia bagażnik i zostają brzegi po bokach które można dodatkowo zawinąć, po złożeniu mieści się pod podłogą bagażnika) w razie gdyby coś się rozlało albo wyciekło.

Anton G.
11-09-2018, 15:25
Pomysł z ekspanderami w razie czego można wypróbować w praktyce, bo aktualnie moja wyobraźnia nie nadąża. Siedziska idą pierwsze do pionu, potem oparcia na płask. Stąd nie bardzo rozumiem jak zawinąc w miejscu, które się rozjeżdża przy składaniu, ale coś innego może wykminię.

To doprecyzuje iż pisałem o fotelach przednich ;) gumy założyć na fotel kierowcy i pasażera

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Ze_ja
11-09-2018, 16:36
Taakie buty :) Z przednimi fotelami to może mieć sens. Jeżeli nie uda się zaczepić o "zpionowane" siedzisko kanapy (otwory w metalu spodniej części), to będę kombinował z przednimi fotelami. Dzięki!

Rudyjerz
11-09-2018, 20:05
Co do miejsca montażu siatki do siedzenia to proponuje zakupić gumy bagażowe i obwiniać na około fotel w miejscu łączenia siedziska z oparciem i łapiesz się za te gumy.
To ja proponuję tak jak niektóre foteliki zapinane tyłem do kierunku jazdy - albo za prowadnice przednich siedzeń (taśma do zabezpieczania ładunku spokojnie wchodzi pod nie), albo za "zawias" przedniego fotela (taśma pomiędzy siedzisko i oparcie i do okoła mocowania oparcia).

Wysłane przy użyciu Tapatalka