Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Brak podświetlenia przycisków świateł awaryjnych po wymianie radia
maciejczek 01-10-2018, 13:38 W chińskim radio jak widać na zdjęciu wyprowadzone są 3 przewody: ILLUMI, GND i jeszcze jeden coś po chińsku. Obok po prawej jest gniazdo, do którego podłączyłem wiązkę z auta (wcześniej miałem zwykłe radio 1-6).
Oba przyciski czyli awaryjne i ryglowanie działają, natomiast nie działa ich podświetlenie.
http://napiety.pl/focus/pic-2.jpg
Domyślam się, że podłączenie Illumi gdzieś (...) zrobi podświetlenie, ale nie mam pojęcia gdzie.
Wyczytałem tutaj (http://android-car-stereo-review.blogspot.com/2016/03/pumpkin-faqwhat-should-you-do-if_15.html), żeby połaczyć Illumi z ACC, z tym że jako laik nie wiem czy to słuszna koncepcja i jak ten przewód ACC odnaleźć?
Pomoże ktoś?
ACC to zasilanie (akcesoriów) po zapłonie. Najprościej podłączyć ilum do zasilania radia, a GND do masy. Musisz oba podłączyć, żeby działało.
maciejczek 01-10-2018, 14:59 A czy jest szansa zdobyć schemat kostki, żebym wiedział do których konkretnie przewodów się wpiąć?
Bump: No i czy jak podłącze do zasilania radia, to nie będą się świecić cały czas?
Bump: i nie pamiętam już teraz czy te przyciski podświetlane były oryginalnie po włączeniu świateł, czy po zapłonie silnika?
Oryginalnie to świecą tak jak zdecyduje moduł, chyba cały czas.
Jak masz fokę z 2012, to + to pin 1 z dużej wtyczki radia, a masa pin 13.
maciejczek 01-10-2018, 17:27 Tak z 2012.
Rozumiem, że chodzi o tę wtyczkę:
http://napiety.pl/focus/radio-przewody.jpg
A miałbyś może schemat wszystkich pinów w tej wtyczce?
Ta, ta wtyczka wchodząca do radia CD. Schematy Focusa mk3 są dostępne i są linki tu na forum, ale nie kojarzę gdzie.
maciejczek 02-10-2018, 16:17 Podłączyłem gnd do pinu 13. Illumi jak podłaczałem do pinu 1 to nie działało ale trzeci biały kabelek (chyba +) podpięty pod 1 pin i podświetlenie awaryjnych zadziałało. Ostatecznie ten + podpięty pod pin 3 powoduje, że podświetlenie świeci po kluczyku a nie non stop i tak zostawiłem. Bez druciarstwa nie było by podświetlenia :)
Schematu tej wtyczki nie znalazłem
... Bez druciarstwa nie było by podświetlenia :)
...
Bo nie w tej wtyczce szukasz. Całość obsługi panelu przedniego (łącznie z podświetleniem) jest w tej małej wtyczce 8-mio pinowej z czerwoną przednią blokadą (widać ją na pierwszym zdjęciu).
1 - przełącznik awaryjnych
2 - dioda "drzwi zamknięte"
3 - podświetlenie klawiszy (to "poszukiwane"...)
4 - -
5 - GND
6 - przełącznik zamykania zamka centralnego
7 - LIN
8 - +12 po zapłonie
Chinole "zużyli" kostkę a nie wykorzystali z niej tego co potrzebują...
maciejczek 02-10-2018, 19:38 ...Całość obsługi panelu przedniego (łącznie z podświetleniem) jest w tej małej wtyczce 8-mio pinowej ..
No właśnie , bo to w ori radiu ta wtyczka zasilała przyciski i podświetlenie, i wiem że podświetlenie było zależne od czujnika światła, który jest na kokpicie przy szybie (świeciły jak było ciemno).
Czy skoro chińczykowi wystają 3 druty, to powinienem podłączyć to tak:
-Pomarańczowy (illumi) - pin 3
-Biały (chińskie literki ale to musi być do zasilania) - pin 8
-Czarny (gnd) - pin 5
??
A czasem ten biały z chińskim opisem nie jest od diody zamkniętego centralnego (pin 2)?
maciejczek 03-10-2018, 14:21 A czasem ten biały z chińskim opisem nie jest od diody zamkniętego centralnego (pin 2)?
Dioda działała już wcześniej, czyli po wpięciu oryginalnej wiązki 8 pinowej, o której wspomniał tedi_k (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=104268).
Na schemacie podświetlenie przycisków (obie diody) jest podłączone tylko pod pin 3 i 5. Power odpowiada za zasilanie reszty panelu. Dopiero teraz odszukałem to :)
maciejczek 03-10-2018, 22:24 Na schemacie podświetlenie przycisków (obie diody) jest podłączone tylko pod pin 3 i 5. Power odpowiada za zasilanie reszty panelu. Dopiero teraz odszukałem to :)
No i pewnie tak powinno być ale już mi się nie chce tego druciarstwa uprawiać i kaleczyć kolejnych kabli :roll:
Różnica jak się domyślam jest taka, że światło od awaryjnych podłączone do tej 8 pinowej kostki: illumi (lub biały) do 3 pinu, czarny do 5 będzie świecić tylko jak się ściemni, czyli tak jak w ori radiu.
Bo nie w tej wtyczce szukasz. Całość obsługi panelu przedniego (łącznie z podświetleniem) jest w tej małej wtyczce 8-mio pinowej z czerwoną przednią blokadą (widać ją na pierwszym zdjęciu).
1 - przełącznik awaryjnych
2 - dioda "drzwi zamknięte"
3 - podświetlenie klawiszy (to "poszukiwane"...)
4 - -
5 - GND
6 - przełącznik zamykania zamka centralnego
7 - LIN
8 - +12 po zapłonie
Chinole "zużyli" kostkę a nie wykorzystali z niej tego co potrzebują...
czy żeby zadziałało podświetlenie radia po zapłonie bez przekręcania wyłącznika świateł wystarczy zewrzeć piny 3 i 8?
|