Witam
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem. Posiadam Foda Fieste 2009r 1,4 BP/LPG Instalacja Lpg jest Fabryczna na centrali BRC.
Chciał bym się do niej podłączyć ponieważ muszę zregenerować reduktor i będzie mnie czekało ponowne strojenie.
Próbował kilku programów dla rożnych centrali BRC niektórymi udało się połączyć ale cześć najistotniejszych funkcji jest zablokowana.
Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć jak sobie poradzić z tym problemem ewentualnie jakiego softu użyć.
Rafał A.(antek)
15-10-2018, 22:52
Autoryzowany partner BRC bądz serwisant który ma dostęp do tegoż softu. BRC nie udostępnia ot tak oprogramowania, to co krąży w sieci działa jak działa.
No własnie liczę na kogoś kto ma dostęp do tegoż softu i ma możliwość się podzielić. Niestety z serwisami jest tak że po za tym że są partnerami i mają dostęp do oprogramowania to niestety tu profesjonalizm się kończy. Fachowcy albo mają mało czasu i robią wszystko pobieżnie albo po prostu są niedouczenie. Dlatego już parę lat temu po kilku nieudanych naprawach w kilku różnych warsztatach powiedziałem sobie że z warsztatu/serwisu nie skorzystam więcej.
Z fabryczną nic nie zrobisz, to nie jest kwestia softu, te kompy są po prostu zablokowane i jedyna opcja to przeprogramowanie na wersję "normalną".
Takie coś mogą wykonać w Czakramie ( Tarnów ).
Ewentualnie możesz wgrywać gotowe mapy pod konkretne auto - jak napiszesz do BRC ( u makaronów ) to Ci podeślą jakieś aktualniejsze wersje.
Rozumiem to muszę w takim razie w ogóle sprawdzić czy jest tam taka opcja żeby coś wgrać. Bo w sumie dawno już się łączyłem i nie pamiętam muszę zrobić jakieś screeny. I jeśli faktycznie jest tam opcja importu lub wgrywania map to będę szukał gotowców. A jakieś sugestie gdzie w pierwszej kolejności za nimi grzebać?
Pisz do BRC we Włoszech, ponoć wysyłają bez problemu.
Odgrzewam kotleta.
Niestety Włosi nie pomogli. Chyba nie pozostaje mi nic tylko wysłać sterownik do Czakramu lub żyć z takim. Doradzono mi aby przed regeneracją reduktora zmierzyć ciśnienie manualnym manometrem, tak też zrobiłem wskazania mnie trochę zdziwiły dlatego chciałem je skonsultować na forum.
A wiec na wolnych obrotach ciśnienie 0,9 bar, przy ok 2500 obrotów 0,7 bar, po zgaszeniu zostaje na 1,7.
Czy przypadkiem nie jest za niskie i czy przy podniesionych obrotach za bardzo nie spada?
W wszystkich instalacjach jakimi się bawiłem spotykałem ciśnienie ok 1,1 -1,3 bar, lecz żadna z nich nie była fabryczna.
Reduktor i tak chcę zregenerować ale zastanawiam się w tej sytuacji jakie ciśnienie ustawić.
Sporo za mało, do tego przy pomiarze bezwzględnym gdy dodajesz gazu to cisnienie powinno rosnąć.
Z tego co mi się przypomina to w momencie przyciśnięcia pedału gazu ciśnienie wzrastało chwilowo po czym gdy utrzymywałem 2500 obrotów stabilizowało się na 0,7 bar. Gaz zatankowany do pełna więc to nie problem małego ciśnienia w butli. To też potwierdza mi diagnozę kończącego się reduktora ale pozostaje pytanie jakie ciśnienie ustawić, po regeneracji (to znaczy jakie ustawiała fabryka) może jest ktoś na forum co pomierzył Fiestę z fabrycznym gazem.
Dodam jeszcze że generalnie nie zauważyłem jakichś problemów z samochodem z tego wynikających ani komputer silnika nie wyświetlał żadnego błędu. Jedyne co mi się nie spodobało to przy jeździe autostradą przy ok 4000 obrotów gdy gaz w butli się kończył (ok 1/4 butli) zaczynało dławić i wracał na benzynę. Natomiast przy jeździe po mieście gdy silnik nie był tak bardzo obciążany jednostajnie można było butle wyjeździć do końca.
Dzień dobry Czy ktoś ma oprogramowanie(Fajla mapy gazowej) sterownika gazowego samochodu Ford Fieste 2009r 1,4 BP/LPG Instalacja Lpg jest Fabryczna BRC sequent plug and drive fly sf, Bardzo potrzebuje Dziekuje.