Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] Adaptacja/Aktualizacja Softu Skrzyni Automatycznej

Barixon
02-11-2018, 12:00
Witam Kolegów. Wymieniam ostatnio dość często olej w skrzy automatycznej w Fusionach/Escape/Edge i mam takie pytanie po każdej wymianie sprawdzam jak skrzynia pracuje oraz jak zmienia biegi. Zaciekawiło mnie bo w każdym z tych aut skrzynia jest ta sama, a inaczej biegi zmieni, jedna płynniej, druga mniej płynniej lub szybciej a druga wolniej. Czy jest możliwość przeprowadzenia adaptacji takiej skrzyni lub aktualizacji softu na nowszy?
Sam posiadam fusiona z końca 2013 i w porównaniu z np z fusionem z 2015 moja skrzynia jak by wolniej biegi zmieniała. Pozdrawiam

zenq
02-11-2018, 13:39
U mnie kiedys potrafil szarpnac przy szybkim przerzucaniu z D na R, skasowalem adaptacje forscanem, pojezdzilem i zero szarpniec. skrzynia chodzi wyraznie lepiej :)

slawek 1976
02-11-2018, 17:33
zenq mógłbyś rozwinąć temat adaptacji . Dziś zmieniłem olej i pasowało by sprawdzić kompem. Barixon jak robisz wymianę ? statycznie czy dynamicznie ? Ja starałem się zrobić dynamiczną ale coś poszło nie tak . Odłączyłem przewody z chodniczki z jednego po uruchomieniu leciał olej ale nie mogłem drugim wpompować nowego ( pompę mam ) oleju . Finalnie napełniłem skrzynie otworem do wlewania trym korkiem na górze . Pompowałem do momentu aż zacznie lecieć czysty olej ok. 10 l

Barixon
02-11-2018, 17:40
Na warsztacie stosuje wymianę statyczną ( zlewam większą połowę a później wlewam korkiem od góry ), w skrajnych przypadkach gdzie olej był nie miłosiernie brudny następną wymianę zalecam za 30tyś a tak normalnie to co 60tyś wiem że interwał według Forda jest większy ale olej nie kosztuje majątku a jeżeli jeszcze klienci dużo jeżdżą po mieście częstsza wymiana tylko wpłynie pozytywnie .

A co do tematu z adaptacją proszę o rozwinięcie , gdzie należy wejść w forscan by się do niej dobrać.

zenq
03-11-2018, 14:04
Nie zagłębiałem się bardziej w dzialanie tej funkcji ani w to, jak powinna wygladac prawidlowa adaptacjia, tak wiec robicie to na wlasne ryzyko ;p

Ja po prostu cyknalem procedure kasowania adaptacji, po tym bylo czuc ze skrzynia chodzi nerwowo, zwlaszcza przy wrzucaniu D albo R szarpalo autem, ale biegi zmieniala dosc przyzwoicie, krotka przejazdzka, wymusilem mu wszystkie biegi recznie, pare przerzutek P>R>N>D i spowrotem i skrzynia chodzi jak powinna.

u mnie po poskladaniu auta szarpalo przy szybkim przerzuceniu z D na R, z N na R juz nie, w druga strone tez ladnie chodzila, po skasowaniu adaptacji i przejazdzce jest wszystko miodzio.

https://images89.fotosik.pl/67/cea01ea7c8f168c9med.png

mik99
03-11-2018, 15:00
Sam mam dwa Fusiony jeden 2014 drugi 2015. Jeden 50 tys przebiegu drugi 100 tys. Praca obydwu skrzyń jeśli chodzi o jazdę jest praktycznie identyczna, odczuwalna jest jedynie zmiana z 2giego na 3ci bieg. Inaczej za to wygląda praca skrzyni w idle. W aucie z mniejszym przebiegiem zmieniając położenie lewarka na postoju skutkuje praktycznie płynną pracą. W tym z większym przebiegiem zrzucając z P na D czuć uderzenie. Zastanawiam się czy adaptacja pomoże. Na jakiej wersji Forscana macie tą opcję z adaptacją skrzyni? Ja mam ELM 327 od Viakena i jakoś nie kojarzę bym miał tą możliwość w Forscanie, ale mogłem przeoczyć :). Jedno i drugie auto bardzo szybko zmienia biegi.

Barixon
03-11-2018, 16:36
Dzięki kolego za wyjaśnienie , sprawdzę jutro przed wyjazdem w trasę .

Natomiast co do działania samej skrzyni może wpływ napędu 4x4 w pracy skrzyni coś zmienia najbardziej czuć różnice w edge czy escape. A np w moim fusionie z 2013 r skrzynia zmiana z 1 na 2 jest odczuwalne a w fusi z 2015 z 2 na 3 , czasem wymiana oleju pomaga gdy były małe szarpnięcia podczas pracy skrzyni , tak było właśnie w escape z przebiegiem 128 tyś km, olej nie był zmieniany po wymianie polepszyło się na lepsze .

Sapcars
04-11-2018, 13:18
Koledzy ja mam Fusiona z 2015 roku z silnikiem 2.5 i w ogóle nie podoba mi się zmiana biegów . Skrzynia zmienia biegi przy 3 może 3.5 tyś obrotów . Rozmawiałem z kimś kto też takim jeździł i mówił że to normalne. Nie chce mi się w to wierzyć że skrzynia biegów z 2015 roku zmienić biegi tak wysoko . Jadąc czuję się jakbym jechał mazdą 6 z 2002 roku czyli strasznie prymitywnie. Może usunięcie tej adaptacji by coś pomogła ?

zenq
04-11-2018, 15:12
Nie zaszkodzi przetestowac. Ja kasowalem zarowno ustawinia skrzyni jak i silnika.

Barixon
04-11-2018, 18:37
Nie zaszkodzi przetestowac. Ja kasowalem zarowno ustawinia skrzyni jak i silnika.

Przetestowałem dzisiaj przed wyjazdem w drogę, skasowałem adaptację i w drogę . Przez pierwsze kilometry skrzynia pracowała trochę nerwowo ale po chwili już wszystko było ok. Poprawiła się kultura zmiany biegów jak i ich dynamika. Mogę polecić.

mik99
04-11-2018, 19:34
Koledzy ja mam Fusiona z 2015 roku z silnikiem 2.5 i w ogóle nie podoba mi się zmiana biegów . Skrzynia zmienia biegi przy 3 może 3.5 tyś obrotów . Rozmawiałem z kimś kto też takim jeździł i mówił że to normalne. Nie chce mi się w to wierzyć że skrzynia biegów z 2015 roku zmienić biegi tak wysoko . Jadąc czuję się jakbym jechał mazdą 6 z 2002 roku czyli strasznie prymitywnie. Może usunięcie tej adaptacji by coś pomogła ?

Ja mam dwa Fusiony wprawdzie 2.0 EB, ale mamy tą samą skrzynię. Biegi zmienia szybko i czasami kiedy jest zimna, to z 1 na 2 i 2 na 3ci potrafi zmienić biegi w okolicach 3 tys RPM. Po przejechaniu 5-10km zmiana biegów następuje nawet przy 1400 RPM.

Za dwa tygodnie przeprowadzę adaptację skrzyni i napiszę czy coś zmieniło się w aucie gdzie czuć szarpnięcie podczas zmiany z R na D.

zenq
04-11-2018, 20:36
Przetestowałem dzisiaj przed wyjazdem w drogę, skasowałem adaptację i w drogę . Przez pierwsze kilometry skrzynia pracowała trochę nerwowo ale po chwili już wszystko było ok. Poprawiła się kultura zmiany biegów jak i ich dynamika. Mogę polecić.

Mysle, ze warto cykac klientom po wymianie oleju :one:

Barixon
04-11-2018, 21:54
Biegi zmienia szybko i czasami kiedy jest zimna, to z 1 na 2 i 2 na 3ci potrafi zmienić biegi w okolicach 3 tys RPM. Po przejechaniu 5-10km zmiana biegów następuje nawet przy 1400 RPM.

U mnie nie ważne czy zimna skrzynia czy rozgrzana przy lekkim operowaniu gazem 1400 RPM dopiero jak bardziej gaz dociskam to 3000 RPM i w górę :diabelek:

Mysle, ze warto cykac klientom po wymianie oleju :one:

Zgadzam się , zasugeruje klientom czy życzą sobie usunięcie adaptacji. W połączeniu ze świeżym olejem , skrzynia powinna się lepiej zaadaptować.

robo007
05-11-2018, 07:47
Czy to jest usunięcie całkowite adaptacji, czy tylko wyzerowanie.

Sapcars
05-11-2018, 10:04
A może jest ktoś z Was z okolic Warszawy żeby zadziałać z tym usuniecie adaptacji?

lukaszooo
05-11-2018, 10:18
Mińsk mazowiecki chętnie potestuje z ciekawości :)

piotrek93krk
05-11-2018, 15:40
Cześć, ja posiadam Fusiona z 2015 roku 2.0EB z automatem i mam pytanie, czy możecie polecić jakiś sprawdzony serwis w Krakowie gdzie mogę wymienić olej w tej skrzyni biegów?

Barixon
05-11-2018, 18:59
Do Jaworzna masz też niedaleko ale nie będę siebie reklamował ;-)

Polecam kolegę Grześka Heko wysiołek luborzycki 163 skoro jesteś z Krakowa masz rzut kamieniem.
On konkretnie jest od chip tuningu ale dysponuję warsztatem obok i bez problemu wymienią Ci olej.

mik99
05-11-2018, 19:09
A może jest ktoś z Was z okolic Warszawy żeby zadziałać z tym usuniecie adaptacji?

A no jest mam Elma i Forscana :) gdyby nie to, że teraz nie zobaczę swoich aut dwa tygodnie to już bym testował :).

piotre966
06-11-2018, 06:52
Witam serdecznie,

No i stało się... powrót z Chorwacji, na szczęście już w PL, zgubiłem wsteczny, auto wyrzuciło błąd "Ograniczona funkcjonalność skrzyni biegów" i to by było na tyle. Po zapięciu coś tam mieli i próbuje zrobić i potem błąd.

Wszystkie pozostałę biegi działają poprawnie zrobiłem całą A1 do Gdyni bez żadnego problemu.

Mam tylko jeden błąd związany z TCM

===TCM DTC P073E:77-6C===
Kod: P073E - Nie można włączyć biegu wstecznego

Dodatkowe symptomy usterki:
- Nie można uzyskać wymaganego położenia

Status:
- DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
- Test nie został ukończony

Moduł: Moduł sterowania przekładnią (Transmission Control Module).

Zamrożone ramki #1:
-EVENT_TIME: 145587699 s (Sat Aug 06 20:11:26 2022) - Event time
-TOTAL_DISTANCE: 133824 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MODULE_VOLTAGE: 14.0 V - Napięcie modułu sterującego

Mówimy o MK5 z 2018, 210KM
Jeśli ktoś ma pomysły albo miał podobną sytuację, będęwdzięczny za każdy koment.

I jeszcze czy możecie zarekomendować polecony warsztat w Trójmieście?

---EDIT---
W kwietniu robiłem serwis w ASO łącznie z wymianą oleju w skrzyni.

--EDIT 2--
Dodatkowe "nieobecny w czasie wydania polecenia" - błędy nie związane z TCM:

===PCM DTC P06DD:00-68===
Kod: P06DD - Działanie obwodu sterującego ciśnieniem oleju silnikowego lub obwód zablokowany wyłączony
-EVENT_TIME: 144361468 s (Sat Jul 23 15:34:16 2022) - Event time

===PCM DTC P02FA:99-68===
Kod: P02FA - Działanie czujnika położenia zaworu sterowania przepływem powietrza wlotowego przy zatrzymaniu w położeniu minimum/maksimum
-EVENT_TIME: 145475005 s (Fri Aug 05 12:53:13 2022) - Event time

===PCM DTC P0251:21-68===
Kod: P0251 - Obwód A regulacji dawki paliwa przez pompę wtryskową
-EVENT_TIME: 145474980 s (Fri Aug 05 12:52:48 2022) - Event time

===SCMG DTC B1473:11-08===
Kod: B1473 - Stopień wyjściowy pompy

Dodatkowe symptomy usterki:
- Obwód zwarty do masy

--EDIT 3---

Pozwolę sobię na napisanie drugiego posta, nie wiem na jak długo, ale po wykonaniu kalibracji skrzyni czyli

Clutch System Learn
oraz
Shift Fork System Learn

Odzyskałem wsteczny!! Studzę jednak nieco przedwczesną radość...

Wiem, że w ASO nie robili kalibracji po wymianie oleju, Ja natomiast mialem wrazenie ze wrzuceni wstecznego po wymiania było obarczone dodatkowym stukiem którego wczesniej nie było. Zakładałem jednak, że jestem przewrażliwiony...
Zobaczymy co dalej. Pozdrowienia

neoulisses
19-04-2019, 21:11
U mnie nie ważne czy zimna skrzynia czy rozgrzana przy lekkim operowaniu gazem 1400 RPM dopiero jak bardziej gaz dociskam to 3000 RPM i w górę :diabelek:

Zgadzam się , zasugeruje klientom czy życzą sobie usunięcie adaptacji. W połączeniu ze świeżym olejem , skrzynia powinna się lepiej zaadaptować.

Witam.Gdzie można wymienić olej w skrzyni i zaadaptować skrzynie.Ford Fusion mk5 2,0 2015r.Kogo polecacie?

Barixon
19-04-2019, 21:31
Ogarnął bym Ci wszystko ale z tego co widzie jesteś z Opola to musisz poszukać kogoś ze swojej okolicy :diabel2:

neoulisses
20-04-2019, 12:31
Właśnie jest problem w mojej okolicy z takimi fachowcami? W sumie mam jakieś 150km do Ciebie.Gdybym jednak nie znalazł nikogo to jest szansa na umówienie się u ciebie na taką usługę?Wymieniałem już olej w skrzyni rok temu ale bez żadnej adaptacji i skrzynia poszarpuje miedzy 2-3 biegiem reszta ok.Mechanik wlał mi olej podobny do Mercoln v o tych samych parametrach.Jednak drażni mnie to poszarpywanie.Przebieg 95 tyś. Masz jakiś warsztat czy zajmujesz sie tym hobbistycznie?Z góry dzięki za odpowiedz.Pozdrawiam.

leszcz
20-04-2019, 13:22
Wymieniałem już olej w skrzyni rok temu ale bez żadnej adaptacji i skrzynia poszarpuje miedzy 2-3 biegiem reszta ok.
poszarpuje każdemu :D
Adaptację ręcznie zrobisz sam : odpalasz auto i jedziesz lewarkiem od góry do dołu i od dołu do góry zatrzymując się na każdym przełożeniu po 5-6s

neoulisses
20-04-2019, 14:20
ok.Zakumałem

jermo22
21-04-2019, 06:54
Adaptacja zgodnie z instrukcją na stronie 32: https://d2q1ebiag300ih.cloudfront.net/uploads/tech_resource/file/549/Sonnax_Webinar_PPT_6F_6R_Ford_Solenoid_Strategy.pd f?v=1485192547

Instrukcja adaptacji skrzyni biegów 6f35:
- musimy znaleźć długi odcinek drogi 600-1000m:
- skrzynia i silnik muszą być rozgrzane,
- resetujemy wartości skrzyni forscan em (klucz -> clear transmission adaptive tables,
- rozpędzamy powoli samochód do 80km/h, biegi będą się zmieniać przy około 2000-2500obr/min i może szarpać,
- później zwalniając powoli zatrzymujemy się,
- czekamy kilka- kilkanaście sekund,
- powtarzamy rozpędzanie do 80km/h i zatrzymanie na kilka- kilkanaście sekund,
- następnie rozpędzamy się do 40km/h, puszczamy pedał gazu, zmieniamy z D na S, samochód zwalnia do 16km/h i powtarzamy ponownie.

Po zmianie oleju miałem delikatne szarpnięcie z 2 na 3 bieg, obecnie jest to nie odczuwalne, jednak delikatnie przeciąga.

zibo01
22-04-2019, 10:24
Witam jestem nowy na forum w sobotę nabyłem Forda Fusion 2.5 b automat chcialem zapytać jak sprawdzić jaką mam skrzynie i jak gdzie wymienić olej.

Barixon
22-04-2019, 10:59
jak sprawdzić jaką mam skrzynie i jak gdzie wymienić olej.

Wszystko jest na forum , każdy posiadacz fusiona, edge czy escape ma skrzynie 6f35 co do wymiany oleju . Proszę : https://www.docdroid.net/F57mRHu/olej-fusion.pdf

Adaptację kasujesz np forscan a jak wykonać nową koledzy podali , kilka postów przede mną.

Masz jakiś warsztat czy zajmujesz sie tym hobbistycznie?

Tak mam swój warsztat.

zibo01
22-04-2019, 11:53
Super dzięki

neoulisses
22-04-2019, 18:39
Adaptacja zgodnie z instrukcją na stronie 32: https://d2q1ebiag300ih.cloudfront.net/uploads/tech_resource/file/549/Sonnax_Webinar_PPT_6F_6R_Ford_Solenoid_Strategy.pd f?v=1485192547

- resetujemy wartości skrzyni forscan em (klucz -> clear transmission adaptive tables,
- rozpędzamy powoli samochód do 80km/h, biegi będą się zmieniać przy około 2000-2500obr/min i może szarpać,
- następnie rozpędzamy się do 40km/h, puszczamy pedał gazu, zmieniamy z D na S, samochód zwalnia do 16km/h i powtarzamy ponownie.

Po zmianie oleju miałem delikatne szarpnięcie z 2 na 3 bieg, obecnie jest to nie odczuwalne, jednak delikatnie przeciąga.
Witam.Czy robiłeś to sam tj.wymiane oleju i adaptację skrzyni,czy ktoś Ci to robił?

jermo22
22-04-2019, 18:56
neoulisses, wymiana oleju podczas serwisu przy 60 tys km zaufanym warsztacie, bo w fordzie nie chcieli na moich częściach.

Adaptacja we własnym zakresie.

Barixon
22-04-2019, 19:51
bo w fordzie nie chcieli na moich częściach.

Nie chcą bo nic z tego nie mają a sam koszt wymiany ich nie zadowala. Dla tego lepiej podjechać do zaprzyjaźnionego warsztatu gdzie przy kawie , wymienią olej, wykasują adaptację i przeprowadzą nową ;-)

neoulisses
27-04-2019, 17:37

Witam.Czy adaptację skrzyni robiłeś sam czy ktoś Ci robił?Masz ten sam model auta co ja ,tylko że nie posiadam AWD.I jeszcze jedno pytanie?Czy przed adaptacją i wymianą oleju biegi Ci płynnie się przełączały.Dzięki za odpowiedz.Pozdrawiam.

Bump:

Bump: Witam.Czy możecie koledzy polecić kogoś z województwa opolskiego ,dolnośląskiego który wymieni mi olej w skrzyni,skasuje forscanem adaptację i przeprowadzi nową.Z góry dziękuję za odpowiedz.

neoulisses
07-05-2019, 21:43
Ja mam dwa Fusiony wprawdzie 2.0 EB, ale mamy tą samą skrzynię. Biegi zmienia szybko i czasami kiedy jest zimna, to z 1 na 2 i 2 na 3ci potrafi zmienić biegi w okolicach 3 tys RPM. Po przejechaniu 5-10km zmiana biegów następuje nawet przy 1400 RPM.

Za dwa tygodnie przeprowadzę adaptację skrzyni i napiszę czy coś zmieniło się w aucie gdzie czuć szarpnięcie podczas zmiany z R na D.

Witam.Czy kiedy zrobiłeś adaptację skrzyni ,czy coś się zmieniło.Dzięki za odpowiedź.Jestem ciekaw bo i u mnie też występuje to szarpnięcie i jestem ciekawy czy adaptacja pomogła?

Marekpl2
17-07-2019, 17:44
I jak ktoś się wypowie czy usunięcie i zrobienie adaptacji pomaga? Mam mocne szarpnięcie z 2 na 3 bieg i strasznie mnie to denerwuje. Olej wymieniony dynamicznie.

Barixon
17-07-2019, 21:00
Wykasowanie adaptacji pomaga ale jeżeli skrzynia bardzo poszarpuje to tego nie naprawi w autach z 2013 r jest to bardziej odczuwalne niż w młodszych rocznikach a czym młodsze tym lepiej , wychodzi na to że na bieżąco poprawiają tą skrzynie wraz z biegiem lat.

Marekpl2
17-07-2019, 22:04
Mimo wszystko warto spróbować tak? Dodam że przy lekkim operowaniu gazem nic nie czuć ale skrzynia przeciąga niektóre z biegów.

Barixon
18-07-2019, 09:33
Wykasuj , przeprowadź nową , szczególnie po wymianie oleju powinno się przeprowadzać adaptację skrzyni .

Marekpl2
18-07-2019, 20:51
Wykasowałem. zrobiłem adaptacje i jest znaczna poprawa. Dalej poszarpuje ale już nie jest to takie odczuwalne jak wcześniej. Jeszcze takie pytanie czy w tych rocznikach co ja mam to też jest normalne że przy zmianie np. p na d czuć szarpnięcie?

Barixon
18-07-2019, 20:54
przy zmianie np. p na d czuć szarpnięcie?

To jest raczej normalne, chodź nie występuje to zawsze te skrzynie już tak mają, w szczególności gdy skrzynia jeszcze się nie rozgrzeje

leszcz
18-07-2019, 20:55
jest normalne że przy zmianie np. p na d czuć szarpnięcie?
wciśnij mocno hamulec ;) i wtedy sprawdź

neoulisses
21-07-2019, 21:59
Wykasowałem. zrobiłem adaptacje i jest znaczna poprawa. Dalej poszarpuje ale już nie jest to takie odczuwalne jak wcześniej. Jeszcze takie pytanie czy w tych rocznikach co ja mam to też jest normalne że przy zmianie np. p na d czuć szarpnięcie?

Ja mam rocznik 2015 i mam też szarpnięcie.Również występuję przy zmianie przełożenia z P na R ,Czy również występuje to u Ciebie?Sam robiłeś adaptację i kasowaeś ustawienia ,czy robiłeś to w jakimś warsztacie?A tak poza tym z jakiego rejonu jesteś?Pozadrawiam.

Barixon
21-07-2019, 22:10
Zapewne sam, w wątku jest wszystko, wystarczy forscan i kabel oraz minimum wymaganej wiedzy .

Marekpl2
23-07-2019, 17:17
Tak wszystko zrobiłem sam. Zajęło mi to jakieś 20min razem z jazdą przy czym pierwszy raz w życiu korzystałem z forscana. Co do szarpniec z p na D i na odwrót niestety też je mam. Czasami są dosyć mocne czasami lekkie. Szukając informacji tutaj na forum i na zagranicznych piszą że ta skrzynia tak ma niestety. Ja jakoś tego nie przeżywam bo to mój pierwszy automat i nie mam punktu odniesienia ale wiem że DSG działa o wiele lepiej. Ja jestem ze świętokrzyskiego

piotrek93krk
24-07-2019, 14:12
Ja mam rocznik 2015 i mam też szarpnięcie.Również występuję przy zmianie przełożenia z P na R ,Czy również występuje to u Ciebie?Sam robiłeś adaptację i kasowaeś ustawienia ,czy robiłeś to w jakimś warsztacie?A tak poza tym z jakiego rejonu jesteś?Pozadrawiam.

Ja też mam 2015 rok i też to szarpanie występuje, głównie na zimnej skrzyni tak jak kolega Barixon pisał.
Dodatkowo mam szarpnięcie między 2 a 3 biegiem - podobno to też jest wada tej skrzyni, gdzieś wyczytałem że nie jest w stanie zrobić sobie wystarczającego ciśnienia oleju żeby zmienić płynnie bieg. Ten typ tak ma chyba po prostu :D

marcinaudio
24-11-2019, 08:49
Panowie problem ze skrzynia

Awaria dotyczy fusiona z silnikiem 2.5 z 2015r USA przebieg 90.000 sytuacja wygląda tak. Po podróży zatrzymałem auto przełączyłem na P i ręczny, wypakowałem bagaż wsiadam do auta i auto już nie ruszyło. Biegi da się przełączać tylko chodzą dużo lżej niż normalnie, kola są zablokowane nie da się go przepchnąć i podczas przełączania biegów nie zmienia trybów pomiędzy P,R,N,D,S nie podświetla się na liczniku dany tryb wszystko na biało. Nie wydarzyło się nic dziwnego zadnego szarpnięcia czy zgrzytu skrzyni wszystko normalnie. Był też problem z wyjęciem kluczyka ale udało się go wyjąc po zdjęciu klemy z akumulatora.

Może ktoś wie co się mogło stać i gdzie się z tym udać w Warszawie lub okolicach. Mój pierwszy automat i pierwsza awaria w tym aucie

Greg Poznań
24-11-2019, 09:40
Po podróży zatrzymałem auto przełączyłem na P i ręczny, wypakowałem bagaż wsiadam do auta i auto już nie ruszyło. Biegi da się przełączać tylko chodzą dużo lżej niż normalnie, kola są zablokowane nie da się go przepchnąć i podczas przełączania biegów nie zmienia trybów pomiędzy P,R,N,D,S nie podświetla się na liczniku dany tryb wszystko na biało

Mam wrażenie, że dopadł Cię problem, który jest objęty akcją serwisową. Do wymiany jest jeden element, łącznik linki do skrzyni. Nr akcji

Sprawdź, na tej stronie masz napisane gdzie i co to jest, może akurat Ci się odpięło, jeśli nie to, to będzie trudniej, może ktoś jeszcze ma jakieś inne informacje dla Ciebie

Ten psujący się element akcja serwisowa 18S20:

https://ford.oemdtc.com/3818/safety-recall-18s20-shift-cable-bushing-replacement-2013-2014-ford-escape-2013-2016-ford-fusion

A tutaj sprawdź, czy Twój objęty jest tą akcją:
http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do

marcinaudio
24-11-2019, 14:40
hej dzieki za info. A ta akcja serwisowa działa tez w Polsce dla aut sprowadzonych ze stanów ?? Podeśle ci vin jak bedziesz miał chwile to mógłbyś to sprawdzić ?? jak wpisuje vin to wyskakuje jakiś dziwny komunikat

dzięki pozd.

Greg Poznań
24-11-2019, 18:14
Bo źle wpisałeś VIN, nie masz O tylko 0 (zero) w nim, masz dwie akcje, a komunikat nie jest dziwny tylko pisze do Ciebie, że nie ma takiego vinu. wszystkie te akcje obejmują auta z USA również, ja już mam to ogarnięte, sporo ludzi też już było w serwisach, wiec warto byłoby abyś skorzystał. Nie wiem tylko jak w przypadku, kiedy ten element się już rozpadł, bo akcja serwisowa już jest jakiś czas i miała zapobiec takiemu właśnie przypadkowi awarii niespodziewanej. Teraz może to już być naprawa odpłatna, bo auto nie jest na gwarancji. Nie wiem jak podejdą, znając ich praktyki będą się mocno zapierać i robić wszystko, żeby się Ciebie pozbyć.

zenq
24-11-2019, 19:37
a bardzo marudza w Polsce z ta akcja czy robia bez problemow? tez mi widnieje ta akcja, auto jeszcze jezdzi.

Greg Poznań
24-11-2019, 20:41
Jak mrudzą, druknij sobie wcześniej wykaz tych akcji ze strony i powiedz, żeby napisali Ci na nim odmowę wykonania, potem zadzwoń do Ford Polska przy nich i zacznij rozmowę, że odmawiają w tym serwisie, wyślij pismo o odmowie, dane serwisu i zrobią bez protestu. Muszą dostać po uszach, jeśli jeszcze nie robili wcześniej tej akcji, a jak odmawiają, to nie robili z tego wniosek, występują o procedurę jej przeprowadzenia, co dostają od Ford Polska i kontaktują się z Tobą, zapraszając na naprawę i tyle w temacie. Wszystko przerobiłem, ja i sporo już kolegów, pisało kilku już na grupie FB w tej kwestii, mają ludzie odpowiedzi mailowe z FP, pisemną informacje, że każde ASO w PL ma obowiązek wykonania tych akcji bez kosztów z naszej strony, nie ma znaczenia kraj pochodzenia auta.

tedi_k
25-11-2019, 08:00
Jak mrudzą, druknij sobie wcześniej wykaz tych akcji ze strony i powiedz, żeby napisali Ci na nim odmowę wykonania, potem zadzwoń do Ford Polska przy nich i zacznij rozmowę, że odmawiają w tym serwisie, wyślij pismo o odmowie, dane serwisu i zrobią bez protestu. ....

To nic nie da.
zenq W Polsce (i reszcie świata) obowiązują dla aut z USA jedynie akcje serwisowe związane z bezpieczeństwem kierowcy/pasażerów (pasy bezpieczeństwa, poduszki, układ hamulcowy itp.).
Nie ma najmniejszych szans na bezpłatne wykonanie akcji serwisowej na skrzynię biegów, silnik czy nadwozie. Jest stosowna adnotacja na stronach Forda dla każdego auta wyeksportowanego z USA.

Greg Poznań
25-11-2019, 08:11
Nie ma najmniejszych szans na bezpłatne wykonanie akcji serwisowej na skrzynię biegów
Jak nie ma jak ma? Jestem osobiście tego przykładem, więc ta teza jest nie do końca prawdziwa i zależy raczej od ASO jak od samego zapisu, o którym piszesz.

tedi_k
25-11-2019, 13:14
... zależy raczej od ASO ...

W tym sensie zależy od ASO, że jak owo ASO postanowi to zrobić za swoje pieniądze, to oczywiście ma do tego prawo. Każdy trwoni pieniądze jak ma na to ochotę.8)
Ford Polska/Europa NIE ZAPŁACI temu ASO za żadną inną akcję niż związane z bezpieczeństwem.

Greg Poznań
25-11-2019, 13:29
Zapomniałem, że masz zawsze rację :p

Nie chcąc podpaść znowu administracji, nie napisze, gdzie mam to, kto za co zapłaci, poza tym, że mi zrobiono i ja za to nie zapłaciłem, a nie wmówisz mi, że uznali ta usterkę linki skrzyni za rzecz związaną z bezpieczeństwem...

Jak mi się uda wydobyć od nich to, co dostali od FP i jak wygląda płatność za to, kto to pokrywa, to z pewnością udostępnię, ja nie straciłem na tej operacji grosza i to się ceni :wink:

zenq
26-11-2019, 09:05
to zobaczymy co powiedza w Lublinie :)

mad0
02-12-2019, 09:31
to zobaczymy co powiedza w Lublinie :)

Pytałeś ich? Jestem ciekaw bo też mam zaległe 2 akcje serwisowe w fiusionie.

18S08 - STEERING WHEEL ATTACHMENT BOLT
18S20 - SHIFTER CABLE BUSHING REPLACEMENT

zenq
03-12-2019, 13:09
Jeszcze nie, na razie nie mam na to czasu :/

Marcofusion
07-07-2020, 11:00
Odgrzewam kotleta bo mam pytanie czy ktos moglby mi wykonac odplatnie adaptacje skrzyni w Fusionie 2.5l ?
Sam nie dam rady, mieszkam w Radomiu, moge podjechac okolo 100 km

Skonek3
03-10-2020, 08:30
Witam posiadam samochód ford escape 2013 2.0 EB mam lekki problem ze skrzynia przed wymiana oleju q skrzyni w zakresie 1500obrotow między 3 a 4 biegiem szarpało tak jakbyś jechal po kostce brukowej po wymianie oleju juz tego nie ma chociaz w tym zakresie jest trochę taki jakby zablokowany, ze jak dodam gazu to od razu robi skok z 1500 na 2000 no i w tym zakresie zostal wlasnie problem z obrotami ze jak jade spokojnie lekko dodajac gaz to przed zmiana biegu ma takie zawahanie podnosi obroty na 2000 spadaja na 1500 podnosi i zmienia bieg,czy adaptacja cos by pomogła?? Wymienialem olej u goscia ktory serwisuje skrzynie glownie amerykanskie auta i mi powiedział ze on mi adaptacji nie zrobi bo tego sie nie robi w tych skrzyniach, ze zeby sie udala adaptacja on musi zaznaczyc ze jakas czesc jest wymieniona nowa w skrzyni i ze jezeli on to zaznaczy a czesc jest stara to jeszcze moze sie pogorszyc wie ktos jak jest z ta adaptacja?? Pozdrawiam

Marcofusion
04-10-2020, 11:28
Ja akurat wymienialem olej , rzeczywiscie skrzynia na krotki moment po wymianie wydawala sie lekko szarpac ale szybko sie nauczyla sama.
Nie mniej jednak jak szarpala przy wstecznym tak szarpie nadal, zal mi przegubow
ale "podobno" nie da sie z tym nic zrobic.

karollo102
07-10-2020, 17:35
A czy adaptacja jest możliwa też wersją testową forscana?
Bo mam wersję testową 2 miesięczną i za chiny nie widzę tej opcji.

totek2
07-10-2020, 21:23
adaptacja jest dostepna dla skrzyń PS.

karollo102
08-10-2020, 11:07
adaptacja jest dostepna dla skrzyń PS.
Czyli powershift?
Mam skrzynię 6f35 to nic nie zrobie?

meh
16-09-2021, 20:48
Pytanie, czy odpięcie akumulatora wpływa jakkolwiek na adaptację skrzyni?

tedi_k
16-09-2021, 21:07
...odpięcie akumulatora ..

Nijak.
Tak jest od czasu upowszechnienia pamięci flash, eeprom i podobnych - czyli od czasu jak wyjęcie pendrive z gniazda USB "nie kasuje z niego muzyki"...8)

meh
17-09-2021, 08:21
Nijak.
Tak jest od czasu upowszechnienia pamięci flash, eeprom i podobnych - czyli od czasu jak wyjęcie pendrive z gniazda USB "nie kasuje z niego muzyki"...8)

bo zastanawiam się i szukam przyczyny tego że od pewnego momentu, nie było to związane z żadnym zdarzeniem poza tym że zgasiłem raz auto na D, to od jakiegoś czasu mam wyraźnie gorsze przełączanie z P na D, z R na D, głównie na zimnym, chociaz na ciepłym się też to zdarza, jakby gorsze wbijanie biegu czemu towarzyszy trzepnięcie całym autem jak u kilku użytkowników z tego wątku... planuje zmienić olej i zrobić własnie tą adaptację bo nie podoba mi się taka praca, jak skrzynia w starym volvo..

zenq
18-09-2021, 10:07
kasuj adaptacje, nie zaszkodzi.

meh
21-11-2021, 12:14
czy ta skrzynia posiada czujnik temperatury oleju?;)

pastereczka
28-11-2021, 12:45
Witam mam pytanie czy ktoś z Dolnego Śląska albo może z Poznania mógłby zrobić adaptację skrzyni Fusion 2015?

OloS
24-12-2021, 09:53
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Fusion titanium z 2016 po liftingu 2,0 eb 240km. Chciałbym zrobić przegląd samochodu, ma przejechane 130000km ( wymiana oleju, filtrów , również oleju w skrzyni, z tego co mówili to świece podobno tez trzeba wymienić zastanawiam się tez nad płynami ... ? ) Czy może ktoś polecić warsztat Legionowo i okolice ?

mckur
28-06-2022, 13:14
Witam, mam taki problem, wymieniałem olej w skrzyni biegów Ford Fusion 2.0 240 KM 2015r po wymianie oleju od jakiegoś czasu słyszę jak jest zimne auto przez pierwsze 2-3 km jakby jakieś szumy, potem wszystko cichnie, nic więcej się nie dzieje, nie wiem czy coś zaczyna się kończyć, czy może to reakcja na nowy olej ?

Davi90
10-08-2022, 15:48
Witam jest to możliwe że w moim fusion nie ma możliwości adaptacji skrzyni biegow program forscan fordzik z USA iak przeprowadzić lub czym takowa adaptacje?

SRS
10-08-2022, 19:41
iak przeprowadzić lub czym takowa adaptacje?wystarczy przeczytać od początku temat to tylko 72 posty i wszystko się wyjaśni