Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Zaprogramowanie lusterka - pochylanie
Cześć
Nie znalazłem w manualu, może przeoczyłem, ale czy przy wyposażeniu w elektrycznie składane lusterka i pamięć fotela kierowcy, można zrobić tak żeby przy cofaniu lusterka obniżały się żeby było widać tyle koła i drogę?
Tak. Można.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W MKIV trzeba tylko przełącznik wyboru ustawiania lusterek przełączyć na PRAWY lub LEWY wbijając wsteczny dane lusterko się obniża, może w MKV jest podobnie.
rumunn95 15-11-2017, 08:43 Jeszcze trzeba wyregulować to lusterko żeby było w odpowiedniej pozycji, a robimy to po wbiciu wstecznego.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Jeszcze trzeba wyregulować to lusterko żeby było w odpowiedniej pozycji, a robimy to po wbiciu wstecznego.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
No to muszę spróbować, czyli:
1. wbijam wsteczny
2. ustawiam lusterka na glebę
3. zapamiętuję w profilu
i od teraz będą pamiętać się do jazdy, a po włączeniu wstecznego do cofania?
rumunn95 15-11-2017, 11:56 tak to dziala w mk4 nie wiem jak w mk5, dodam ze w mk4 mozna bylo opuscic tylko jedno wybrane lusterko a ktore to wybieralo sie za poomoca suwaka nad przyciskami regulacji
prokop123 15-11-2017, 13:34 Ja w MK5 włączam wsteczny i guzikiem od lusterek umieszczonym na drzwiach kierowcy wybieram czy prawe czy lewe.
Po wybraniu D samo wraca na pozycje.
marioromario 15-11-2017, 15:31 No to muszę spróbować, czyli:
1. wbijam wsteczny
2. ustawiam lusterka na glebę
3. zapamiętuję w profilu
i od teraz będą pamiętać się do jazdy, a po włączeniu wstecznego do cofania?
Trzeba przed cofaniem lub w trakcie cofania wybrać guzikiem, które lusterko ma się obniżyć.
Wcześniej musisz oczywiście zapisać odpowiednie ustawienie lusterka
Po wbiciu wstecznego musisz wybrać guzikem, które lusterko będziesz ustawiał . Dalej tak jak napisałeś jeśli dobrze pamiętam.
Dzięki za rady. Faktycznie zadziałało, ale jest to jakieś mało intuicyjne.
Choć ostatecznie przy cofaniu jak wybiorę teraz któreś lusterko to ono się obniża, a jak ruszam to wraca na swoje miejsce.
Niestety u mnie to nie działa, ktoś wie dlaczego ?
W ogóle nie mam takiej opcji w menu, może to dlatego?
Pozdrawiam
Niestety u mnie to nie działa, ktoś wie dlaczego ?
Może dlatego, że nie masz pamięci foteli?
Może dlatego, że nie masz pamięci foteli?
Mam pamięć foteli, wszystko elektryczne, dlatego mnie to zastanawia czemu nie ma tej opcji w menu.
Ale jakim menu? To się ustawia tylko na lustrach.
Ale jakim menu? To się ustawia tylko na lustrach.
Wydawało mi się że powinna być taka opcja w menu z tego co czytałem w instrukcji i można ją włączyć / wyłączyć.
Już pomijając menu to próbowałem zgodnie z tym co było pisane w wątku i nie działa.
Nie ma żadnej opcji w menu.
Ok, to może coś pomieszałem, ale tak jak pisałem, próbowałem zgodnie z instrukcją i nie działa.
A ustawienia samego fotela zapamiętuje?
A ustawienia samego fotela zapamiętuje?
Tak, ustawienia fotela jak i kierownicy zapamiętuje
Trzeba w UCDS e zmienić opcję " Mirrors Reverse Tilt " i będzie działać.
Nie wiem co wcześniej robiłem nie tak, ale teraz zadziałało.
Pewnie za krótko trzymałeś lub coś. Ale najważniejsze ze działa :)
Trzeba w UCDS e zmienić opcję " Mirrors Reverse Tilt " i będzie działać.
I co ty na to?
adam127777 11-12-2017, 17:55 Panowie a to z obniżaniem lusterek na wstecznym bez elektrycznych foteli i pamięci to również działa, bo wczoraj próbowałem i jakby nie, coś źle robię czy u mnie nie będzie działać ;) ??
Ustawione lusterka poprawnie, wrzucam R, ustawiam lewe na glebę, wrzucam D pojechałem a lusterko ciągle patrzy na glebę .... niby z instrukcji wynika że powinno zadziałać.
Jak nie ma pamięci foteli, to działać nie będzie.
adam127777 11-12-2017, 18:15 no to sprawa jasna, dzięki
peteypee 21-12-2017, 12:53 A za to nie odpowiada moduł w drzwiach? bez względu czy fotele z pamięcia czy nie?
A za to nie odpowiada moduł w drzwiach?NIE.
Fotele muszą być z pamięcią ustawień.
peteypee 21-12-2017, 13:27 Czyli sama pamięć jest w fotelach fizycznie a nie w module?
Nie zdziwie sie jak lusterka sa inne, z krokowymi zamiast zwyklych silniczkow, co pozwala modulowi pamieci okresilc aktualne polozenie lustra, a tym samym ustawic je z powrotem w odpowiedniej pozycji. Zapewne obnizaniem lusterka steruje oddzielny modul do pamieci foteli
Jest opcja w menu zegarów.
Cześć,
Kiedyś, kiedyś miałem zaprogramowane prawe lusterko tak, że po wybraniu tego lusterka przyciskiem i wrzuceniu wstecznego biegu pochylało się ono w stronę ziemi. Niestety po odpięciu akumulatora ustawienie to się zresetowało.
Szukałem w instrukcji, szukałem w necie i nic nie działa. Są tylko opisy typu: zgaś silnik, włącz zapłon, wrzuć wsteczny bieg (auto z automatem więc + wciśnij pedał hamulca), wybierz i ustaw lusterko, zapamiętaj ustawienia, ewentualnie po ustawieniu lusterka wrzuć normalny bieg i dopiero zapamiętaj - których zastosowanie kończy się zawsze pozostaniem lusterka w jednej pozycji niezależnie od biegu.
Czy ktoś może wie jak to ustawić?
A to znasz?
"Jedno z lusterek zewnętrznych pochyla się w dół automatycznie po włączeniu biegu wstecznego (R). Dzięki tej funkcji widzisz krawężnik. Aby skorzystać z funkcji:
1. Wybierz lusterko za pomocą przełącznika elektrycznie sterowanych lusterek.
2. Po włączeniu biegu wstecznego (R) lusterko pochyla się automatycznie.
Lusterko zewnętrzne automatycznie powraca do pierwotnego położenia, gdy:
• prędkość pojazdu przekroczy 10 km/h;
• wyłączysz bieg wsteczny (R);
• wyłączysz elektryczną regulację lusterek.
Lusterko automatycznie ustawia się w ustalonym położeniu, jednak możesz zmienić to położenie w następujący sposób:
1. Włącz zapłon.
2. Wybierz lusterko, które chcesz przestawić.
3. Włącz bieg wsteczny (R) i odczekaj, aż lusterko automatycznie pochyli się do ustalonego położenie.
4. Gdy lusterko jest już pochylone i się nie przemieszcza, przestaw je według własnych preferencji.
5. Wybierz położenie parkowania (P).
6. Zapisz wybrane położenie za pomocą przycisku pamięci."
Czyli jak nie ma elektrycznych foteli z pamięcią to nie można ustawić opuszczania się lusterka ?
A to znasz?
Tak, dokładnie to próbowałem robić. W chwili obecnej w kroku 3 lusterko mi się nie pochyla w ogóle.
Kwestia co robię źle :? Zastanawiam się nad:
- włączony zapłon to włączony silnik czy tylko naciśnięty przycisk?
- w kroku 5 przycisk zapamiętania (to ten na drzwiach) naciskam gdy dźwignia biegów jest w P, ale co z wyborem lusterka? Nadal powinno być wybrane prawe?
W chwili obecnej w kroku 3 lusterko mi się nie pochyla w ogóle.
To je ustaw tak, jak chcesz, joystickiem. Widocznie zapomniało pozycji dolnej
włączony zapłon to włączony silnik czy tylko naciśnięty przycisk?
Zapłon a nie silnik, czyli przycisk
- w kroku 5 przycisk zapamiętania (to ten na drzwiach) naciskam gdy dźwignia biegów jest w P, ale co z wyborem lusterka? Nadal powinno być wybrane prawe?
Nadal wybrane prawe
Popróbowałem wczoraj wieczorem i wygląda to tak, że:
1. Włącz zapłon.
Zapłon on, bez silnika
2. Wybierz lusterko, które chcesz przestawić.
Wybieram prawe lusterko.
3. Włącz bieg wsteczny (R) i odczekaj, aż lusterko automatycznie pochyli się do ustalonego położenie.
Wciskam hamulec i wrzucam R. Nic się nie dzieje - lusterko nie pochyla się.
4. Gdy lusterko jest już pochylone i się nie przemieszcza, przestaw je według własnych preferencji.
Przestawiam (pochylam)
5. Wybierz położenie parkowania (P).
Hamulec i P. Lusterko zostaje w pozycji pochylonej
6. Zapisz wybrane położenie za pomocą przycisku pamięci."
Zapamiętuję.
No i teraz lusterko jest na stałe w ustawieniu "pochylone", także przy jeździe do przodu o_O.
Instrukcja mówi jasno Mondeo Mk5:
Pochylanie lusterek przy cofaniu
Jedno z lusterek zewnętrznych pochyla się w dół automatycznie po włączeniu biegu wstecznego (R). Dzięki tej funkcji widzisz krawężnik.
Aby skorzystać z funkcji:
Wybierz lusterko za pomocą przełącznika elektrycznie sterowanych lusterek.
Po włączeniu biegu wstecznego (R) lusterko pochyla się automatycznie.
Lusterko zewnętrzne automatycznie powraca do pierwotnego położenia, gdy:
prędkość pojazdu przekroczy 10 km/h;
wyłączysz bieg wsteczny (R);
wyłączysz elektryczną regulację lusterek.
Ustawianie położenia pochylania lusterek przy cofaniu
Włącz zapłon.
Wybierz lusterko, które chcesz ustawić.
Wybierz bieg wsteczny (R).
Ustaw ponownie lusterko zgodnie ze swoimi preferencjami.
Wskazówka: Jeśli pozycja została już zaprogramowana, poczekaj przed zmianą pozycji, aż lusterko zatrzyma się.
Zapisz wybrane położenie za pomocą przycisku pamięci. Patrz Funkcja pamięci.
Wybierz położenie parkowania (P).
Link->
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?bookCode=O31031&languageCode=pl&marketCode=WD&viewTech=IE&chapterTitleSelected=G1518895&subTitleSelected=G1689561&topicHRef=G1689562&div=f&vFilteringEnabled=False&userMarket=POL
Kurcze po roku jeżdżenia mondkiem okazał sie że i moje lusterka zmieniają kąt na wstecznym biegu, a czasami mi tego brakowało.
Dzięki :diabel2:
Lewsey89 21-01-2019, 12:06 U mnie również działa. Podłączam się do podziękowań:one:
a ja jakoś nie potrafię tego ustawić... mam mondeo V z elektronicznie składanymi lusterkami i pamięcią foteli, robię według instrukcji i nic...
jak programuję lusterko na wstecznym i zapisuję ustawienia, to tak mi już zostaje po wyłączeniu wstecznego... muszę wtedy przeprogramować je bez wstecznego na wyższym poziomie i nie pochyla się po wrzuceniu wstecznego;/ co robię źle?
Zapomnieli dodać tylko jednego istotnego szczegółu że żeby lusterko się obniżyło to mysimy nacisnąć przycisk tego zaprogramowanego lusterka na panelu na drzwiach
Koledzy mam forda escape z 2018r. z pamięcią foteli czy jest możliwość sprawdzenia ewentualnie ustawienia lusterek żeby się obniżały przy cofaniu. Jeśli tak to w jakiś sposób można to zrobić.
Koledzy mam forda escape z 2018r. z pamięcią foteli czy jest możliwość sprawdzenia ewentualnie ustawienia lusterek żeby się obniżały przy cofaniu. Jeśli tak to w jakiś sposób można to zrobić.
pewnie tak jak w Fordzie Kuga zadaj to pytanie w tamtym dziale albo sięgnij po instrukcję do forda Kuga/Escape
mondeo70235 08-12-2019, 21:46 nie ma lusterek w menu
1 włącz zapłon
2 wybierz lusterko które chcesz ustawić
3włącz bieg wsteczny i odczekaj aż lusterko automatycznie pochyli się do ustalonego położenia
4gdy lusterko jest już pochylone i się nie przemieszcza przestaw je według własnych preferencji
5 wyłacz bieg
6 zapisz wybrane położenie przyciskiem pamięci fotela 1 lub 2 lub 3
jesli fotele mają pamięć to lusterka działają po włączeniu wstecznego
Zapamiętać po wyłączeniu biegu czy przed ?
kaczor99 09-12-2019, 12:17 Po włączeniu biegu nie zaprogramujesz pamięci foteli, ani nie uruchomisz pamięci.
Niestety u mnie to nie dziala. Jak zapamiętam ustawienia lusterka opuszczonego to ono tylko opuszcza się jak nacisne klawisz pamięci przy wstecznym nic się nie dzieje.
Jeszcze raz tłumaczę musisz nacisnąć przycisk tego lusterka na panelu z szybami pi czym włączyć wsteczny
Przecież umiem czytać i tak robię może w ameryce jest inaczej ;-)
..mam forda escape z 2018r. z pamięcią foteli ..
Po pierwsze to wątek o Mondeo/Fusionie. Kuga/Escape jest obok...
Po drugie to w Fusionie by uruchomić pochylanie lusterek przy cofaniu trzeba się mocno napracować. Paweł a4tech wręcz moduły drzwiowe w Fusionie wymieniał by tę funkcję uruchomić w swoim Fusionie 2018 sport. Ja w sfoim Fusionie Energi 2018 (hybryda plugin) zdołałem to uruchomić (po dłuższych pracach) bez wymiany modułów.
Po trzecie - nie ma żadnej pewności, że w Escape taka funkcjonalność jest w ogóle możliwa. Odpowiem, jak do tego dojdę na liście prac do wykonania w Escape 2019 przygotowywanym dla córki. Na razie utknął u lakierników.
Dzięki za info jak na razie temat do analizy i przerzucenia do innego działu. Kolego tedi_k jakbyś już ogarnął temat daj znać.
pablo1803a 23-10-2020, 15:41 Witam mam Fusiona 2017 robię wszystko według instrukcji i nic się nie dzieje niestety. Czy jest tak jak pisał kolega wyżej że w Fusionie trzeba się mocno napracować żeby to ustawić?
....Czy jest tak jak pisał kolega wyżej że w Fusionie trzeba się mocno napracować żeby to ustawić?
Jak Kolega nie wierzy - to można siedzieć nadal w aucie i "robić wszystko według instrukcji".:one:
Każdy swój własny czas ma prawo przeznaczać na działania bezsensowne wg własnego uznania...:D
BTW: Nie "ustawić" a "uruchomić"! To "z fabryki" nie jest skonfigurowane...:568:
pablo1803a 23-10-2020, 16:03 Jak Kolega nie wierzy - to można siedzieć nadal w aucie i "robić wszystko według instrukcji".:one:
Każdy swój własny czas ma prawo przeznaczać na działania bezsensowne wg własnego uznania...:D
BTW: Nie "ustawić" a "uruchomić"! To "z fabryki" nie jest skonfigurowane...:568:
Ale ja wierze :D Tylko pytam czy aż to taki problem z uruchomieniem :D Czyli tak w skrócie trzeba podpiąć pod komputer i programem włączyć tą funkcje tsk? ;)
... tak w skrócie ...
Tak w skrócie to kilka godzin "walki" bez gwarancji, że się uda...
A tak w ogóle - to "prościzna" - w Żabce planują to dodawać gratis do Hot-doga...:D
pablo1803a 23-10-2020, 19:17 Tak w skrócie to kilka godzin "walki" bez gwarancji, że się uda...
A tak w ogóle - to "prościzna" - w Żabce planują to dodawać gratis do Hot-doga...:D
A to widzę że banał skoro w Żabce nawet to ogarną :D A tak serio znacie kogoś w świętokrzyskim kto mógłby takie coś ogarnąć? ;)
Zaprogramowałem dzisiaj obniżanie lusterek przy cofaniu.
Działa. :)
Ale procedurę musiałem powtarzać dwukrotnie. Za pierwszym razem nie zadziałało.
Szkoda, że nie ma opcji aby oba lusterka obniżały się same po wrzuceniu wstecznego.
No ale taki urok. ;)
Możesz to obejść, jak już koniecznie musisz opuścić oba jednocześnie. Zamiast wybierać stronę lusterka, prze wrzucaniu wstecznego wybierz inną pamięć ustawień foteli.... oraz lusterek ��
Witam, czy jest możliwość aktywowania automatycznego pochylania lusterka przy parkowaniu ? w moim mondku z 2018 niestety to nie działa, z tego co czytałem dlatego iż nie mam elektrycznych foteli a co tym idzie trzech przycisków pamięci na drzwiach.
Czy da się mimo wszystko to uruchomić np. poprzez forscan ?
" mam manualną skrzynię, da radę zmienić forscanem na automat?"
;)
Kiedyś z ciekawości próbowałem uruchomić forscanem. Owszem nawet bez elektrycznych foteli i bez pamięci można "uruchomić" (nie zaprogramować!) pochylenie lusterka. Efekt był taki, że owszem pochylało......... ale do końca w dół (po to jest potrzebna pamięć, do zaprogramowania wybranego kąta pochylenia) i przy okazji wywaliło trochę błędów modułu drzwi. Jak wcześniej koledzy wspomnieli, nie ma elektrycznych foteli z pamięcią, to nie ma funkcji pochylenia lusterka.
Cześć
Moje lusterka składają się przy zamknięciu auta i rozkładają przy otwarciu drzwi.
Czy forscanem można ustawić tak żeby otwierały się dopiero po włączeniu zapłonu.
Widziałem gdzieś filmik ale bez informacji jak to zrobić.
Może ktoś robił. I podpowie jak to zrobić.
Pozdrawiam
...
Czy forscanem można ustawić tak żeby otwierały się dopiero po włączeniu zapłonu....
Można, ale to jest ZŁY POMYSŁ.
Traci się bardzo przydatną informację "lusterka złożone == auto zamknięte".
Przy ustawieniu z pytania nie ma takie zależności i auto sobie będzie stało otwarte ze złożonymi lusterkami... pod marketem na przykład...8)
Można, ale to jest ZŁY POMYSŁ.
Traci się bardzo przydatną informację "lusterka złożone == auto zamknięte".
Przy ustawieniu z pytania nie ma takie zależności i auto sobie będzie stało otwarte ze złożonymi lusterkami... pod marketem na przykład...8)
Tylko jak potrzebuje coś wyjąć z auta bo np. zapomniałem maseczki lub torby to wolał bym żeby się nie otwierały przy złapaniu za klamkę tylko przy załączonym zapłonie.
...to wolał bym ...
Napisałem wyżej - zły pomysł. Lusterka są tak skonstruowane, że otwieranie-zamykanie im nie szkodzi.
Ok rozumiem. Dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam
Krzychu Królik 18-01-2021, 16:12 Witam .Dziś zakodowałem obniżanie lusterek przy cofaniu w moim Fusion 2014.
I mam pytanie czy zawsze trzeba wcisnąć przycisk lusterka które ma się obniżyć przed włączeniem biegu wstecznego, czy mozna to jakoś zapamiętać aby zawsze przy włączeniu R lusterka się obniżały?
Na forum Usa piszą że można i nie można bo nie rozumie angielskiego i nie wiem dokładnie o co im chodzi .
_Przemek 12-08-2021, 17:12 Witam .Dziś zakodowałem obniżanie lusterek przy cofaniu w moim Fusion 2014.
I mam pytanie czy zawsze trzeba wcisnąć przycisk lusterka które ma się obniżyć przed włączeniem biegu wstecznego, czy mozna to jakoś zapamiętać aby zawsze przy włączeniu R lusterka się obniżały?
Na forum Usa piszą że można i nie można bo nie rozumie angielskiego i nie wiem dokładnie o co im chodzi .
Możesz podać krok po kroku procedure. Funkcja aktywowana poprzez forscan. Tylko nie mogę tego zaprogramować. Opuszczają się ale nie powracają do pozycji wyjściowej
scorion4 16-08-2021, 09:55 Obniżanie lusterek działa bez programowania forscanem. Automatyczne opadanie po wrzuceniu wstecznego byłoby trochę bez sensu, bo czasem chcesz widzieć co jest z tyłu podczas cofania, a nie podziwiać ziemię przy tylnym kole. Wbijamy wsteczny i wybieramy lusterko L/R i się opuszcza. Po wbiciu D lusterka wracają do pozycji normalnej. Tutoriale dostępne na YT np got reverse tilt working
Wysłane z mojego SM-T976B przy użyciu Tapatalka
artkuc79@gmail.com 02-10-2021, 18:28 Mam w moim mondeo mk5 problem z pochyleniem lusterka z lewej strony przy wstecznym biegu. Brak jakiejkolwiek reakcji.Z prawej strony po włączeniu wstecznego i wybraniu na panelu lusterka z prawej strony, lusterko pochyla się w dół i odchyla od samochodu. Wszystkie zalecenia i sposoby programowania wypisane w tym wątku nie działają. Dodam że, dołożyłem do swojego mondeo fotele z pamięcią oraz lusterka, ponieważ były zwykle. Zastanawiam się czy nie należy coś w modułach drzwi włączyć/zakodować w parametrach AS BUILD. W konfiguracji modułów mam włączoną opcję pamięć lusterek oraz pochylanie przy cofaniu, ale może to nie wszystko co powinno być ustawione, Jeżeli wcześniej w aucie nie było takiej funkcjonalności. Nie posiadam UCDSA tylko ELMa z forscanem. Jest może ktoś z okolic Katowic kto mógłby pomóc w tym temacie?
Moduły drzwi które były w aucie:
PDM dg9t-14b533-cf
DDM dg9t-14b531-cf zmieniłem na dg9t-14b531-ec po dołożeniu foteli z pamięcią.
sabaciontko 02-10-2021, 18:47 Rozumiem ,że wiązki do modułów drzwiowych miał kolega pełne ? Pomięć foteli działa ?
artkuc79@gmail.com 02-10-2021, 19:06 Wiazki nie były kompletne, brakowało 3pinow do wtyczki lusterka oraz od strony kierowcy została wymieniona wtyczka pod panel wyboru ustawienia fotela (dekor drzwi lewy oczywiście też zmieniony) kable zostały doplecione od modułów.
Odziwo w oryginalnej instalacji były piny do BLISa i od strony kierowcy do fotochromu. A auto tych funkcji nie ma.
Pamięć foteli działa, lusterka też sie ustawiają. Jedynie coś nie tak jest podczas włączania wstecznego biegu dla prawego lusterka i brak reakcji lewego lusterka przy włączonym biegu wstecznym.
sabaciontko 02-10-2021, 20:32 Jakieś błędy DTC wyskakują w DDM?
artkuc79@gmail.com 03-10-2021, 11:19 Brak błędów w DDM jak i PDM.
Dlatego zastanawiam się czy nie jest to kwestia kodowania.
...Jedynie coś nie tak jest podczas włączania wstecznego biegu dla prawego lusterka i brak reakcji lewego lusterka przy włączonym biegu wstecznym.
Koledzy - piszcie z jakąś sensowną interpunkcją!!!
I nie tłumaczcie się, że "z telefonu to się nie da...":568::569:
Z tego tekstu w cytacie nijak nie wynika czy autor wie, że do cofania "pochyla się" tylko JEDNO (wybrane) lusterko... Aby pochyliło się lewe trzeba wybrać (przełącznikiem) lewe...
Moduły drzwi które były w aucie: PDM dg9t-14b533-cf DDM dg9t-14b531-cf zmieniłem na dg9t-14b531-ec po dołożeniu foteli z pamięcią.Moduły drzwiowe wymienia się parami. Jak się wymieniło moduł kierowcy, to trzeba też wymienić (na pasujący do niego) moduł pasażera.
artkuc79@gmail.com 04-10-2021, 13:27 To w takim razie mam złe informacje. Ponieważ powiedziano mi, że moduły nie muszą być wymieniane oba.
Zadam pytanie inaczej. Czy moduł dg9t-14b531-cf obsługuje pamięć foteli- nie wiem dlaczego, ale tego nie sprawdziłem. :( po założeniu foteli z pamięcią od razu zmieniłem na moduł, który był dołożony do foteli, czyli dg9t-14b531-ec.
A może ktoś dysponuje informacją, o oznaczeniach modułów i jakie posiadają funkcje? Było to świetnie przygotowane dla mondeo mk4.
Koledzy - piszcie z jakąś sensowną interpunkcją!!!
I nie tłumaczcie się, że "z telefonu to się nie da...":568::569:
Z tego tekstu w cytacie nijak nie wynika czy autor wie, że do cofania "pochyla się" tylko JEDNO (wybrane) lusterko... Aby pochyliło się lewe trzeba wybrać (przełącznikiem) lewe...
No racja, nie wynika.
Ale oczywiście, pochylić powinno się tylko to lusterko, ktore zostanie wybrane na panelu sterowania w drzwiach kierowcy.
PDM dg9t-14b533-cf DDM dg9t-14b531-cf zmieniłem na dg9t-14b531-ec po dołożeniu foteli z pamięcią.
Nie analizowałem modułów do mk5, ale skoro wcześniej miałeś parę:
DDM: dg9t-14b531-cf
PDM: dg9t-14b533-cf
to po zmianie DDM na dg9t-14b531-ec logika wskazuje, że PDM należałoby zmienić na dg9t-14b533-ec
artkuc79@gmail.com 07-10-2021, 19:43 Udało mi się zdobyć moduł i przełożyć.(jest para dg9t-14b5xx-ec)
Po zmianie nie pochyla się prawe lusterko. Teraz jest tak samo jak po lewej stronie.(po włączeniu wstecznego I wyborze lusterka P/L na panelu drzwi nic się nie dzieje) Dlatego wydaje mi się, że jest to kwestia programowania. W fortscan w konfiguracji PDM i DDM niby są włączone funkcję z tym związane ale chyba chodzi o AS Build lub jest wymagany kabel UCDS.
Ponawiam pytanie czy jest ktoś w stanie pomóc w temacie?
jest para dg9t-14b5xx-ecKontrolnie tylko spytam - jaki ma dokładnie numer moduł, który kupiłeś i wstawiłeś jako PDM?
BTW. A próbowałeś wrócić do swoich oryginalnych modułów?
artkuc79@gmail.com 12-10-2021, 20:39 Wstawiony Modul PDM dg9t-14b533-ec.
Tak zmieniłem na swoje oryginalne i pamięć foteli nie działa wiec pozycji lusterka też nie zapamietuje.
Zakupiony modul wymagał aktualizacji oprogramowania, co zostało zrobione. Niestety mimo konfiguracji która wskazuje na poprawna funkcja nie działa ani dla prawego ani lewego lusterka.
...jaki ma dokładnie numer moduł...
Moduł PDM jest poprawny, miał soft 'od czapy', ale został ograny poprawnym i mimo, że są to moduły pod 'pochylanie' (tak wynika z notatek Kolegów), to nijak się nie da zapisać w module pozycji pochylania...
Mam jeszcze taki pomysł, by ewentualnie 'unieważnić' w konfiguracji zapamiętane pozycje dla 4 pamięci (jakby wyczyścić pamięć ustawień lusterek w obu modułach drzwi) i wtedy zobaczyć czy to nie pomoże...
Trochę podobnie miałem w poliftowych modułach drzwiowych w moim Fusion Energi 2018 - tam w konfiguracji podawane były wprost koordynaty ustawienia lusterka dla poszczególnych pamięci, przy konfigurowaniu pochylania niezbędne było 'wpisanie z palca' jakichś koordynat i dopiero wtedy dało się zaprogramować popraną pozycję lusterka do pochylania.
W przedliftowych modułach nie ma w konfiguracji tych koordynat a są jedynie flagi 'zapamiętania w poszczególnych pamięciach'. Te flagi można by spróbować wyczyścić i zobaczyć co się stanie...
xxxkowal 21-04-2024, 17:04 Mam pytanko, czy można zmodyfikować auto tak, żeby zawsze było wciśnięte lusterko prawe, aby zawsze mi przy cofaniu obniżało lusterko? Bo teraz to mam tak, że za każdym razem muszę wybierać dane lusterko ;/ a chciałbym, żeby to się działo zawsze automatycznie
A co w momencie gdy nie chcesz przy cofaniu by ci się obniżało??
Wyłączasz funkcję regulacji danego lusterka?
Nie wiem jak ty rozumiesz te pytanie o włączenie na stałe opcji opuszczania prawego lusterka przy cofaniu ale dla mnie jest to bezsens no chyba że jak nie potrzebuje opuszczania lusterka to naciśnięcie tego przycisku regulacji wraca do normalnego ustawienia na biegu wstecznym.
Ja uważam rozwiązanie inżynierów forda za przemyślane i praktyczne i na wstecznym jak chce opuścić to wciskam przycisk ustawienia a po wyłączeniu biegu samo wraca . Miałem na myśli sytuację gdy cofam i nie widzę np. konaru gałęzi który może mi dach uszkodzić gdy go nie zobaczę na opuszczonym lusterku
Przecież prawe lusterko pochyla się, gdy masz wciśnięty przycisk regulacji prawego lusterka, z lewym jest analogicznie. Gdy oba przyciski masz wyłączone, to lusterko nie opuszcza się...
xxxkowal 23-04-2024, 17:58 Chodzi mi o to zebym nie musial za kazdym razem jak cofam wciskac lusterka tylko na stale zeby bylo wcisniete prawe. Jak nie będę chciał to wtedy manualnie odklikam.
Po włączeniu biegu nie zaprogramujesz pamięci foteli, ani nie uruchomisz pamięci.
Oczywiście, że zaprogramujesz, możesz nawet powoli jechać. Natomiast podczas jazdy nie przywołasz ustawień - "uruchomisz pamięci". To dwie różne sprawy.
Jeszcze raz tłumaczę musisz nacisnąć przycisk tego lusterka na panelu z szybami pi czym włączyć wsteczny
Co do zasady, nie. Po włączeniu wstecznego możesz zamiennie włączać/wyłączać przycisk wybierając lusterko. Za każdym razem, gdy masz włączony wsteczny, lusterka będą się opuszczać i podnosić odpowiednio do wciśniętego przycisku wyboru lusterka i możesz je "regulować".
[...]
4gdy lusterko jest już pochylone i się nie przemieszcza przestaw je według własnych preferencji
5 wyłacz bieg
6 zapisz wybrane położenie przyciskiem pamięci fotela 1 lub 2 lub 3
jesli fotele mają pamięć to lusterka działają po włączeniu wstecznego
Aby zapamiętać ustawienia lusterka "opuszczonego" na wstecznym, zapamiętanie - przyciśnięcie i przytrzymanie do sygnału dźwiękowego, wybranego przycisku profilu -1, 2, 3, musisz to zrobić na włączonym wstecznym.
Po wczorajszym odkryciu na forum tego wątku, oczywiście spróbowałem w swoim mondziaku.
Lewe lusterko, zadziałało zgodnie z instrukcją. Ustawiłem, zapamiętałem, super. Prawe natomiast za nic sobie miało wszystkie podejścia i ignorowało wszelkie moje próby.
We wcześniejszym poście była mowa o zmianie ustawień. Podłączyłem FORScana, i zacząłem szukać. Opcje logicznie powiązane z tą funkcją znalazłem chyba w 3 różnych modułach ale koniec odkryłem, że w module PDM mam wyłączoną funkcję pochylania lusterek. Zmieniłem ją na "Enable" i prawe lusterko zaczęło działać jak lewe.
Mam pytanko, czy można zmodyfikować auto tak, żeby zawsze było wciśnięte lusterko prawe, aby zawsze mi przy cofaniu obniżało lusterko? Bo teraz to mam tak, że za każdym razem muszę wybierać dane lusterko ;/ a chciałbym, żeby to się działo zawsze automatycznie
Chodzi mi o to zebym nie musial za kazdym razem jak cofam wciskac lusterka tylko na stale zeby bylo wcisniete prawe. Jak nie będę chciał to wtedy manualnie odklikam.
Po ponownym uruchomieniu samochodu, wciśnięty przed wyłączeniem przycisk wyboru lusterka, przełącza się na off automatycznie? Sprawdziłeś? Daj znać czy wybór pozostaje po wyłączeniu auta. Gdyby pozostawał, to masz rozwiązanie ;-) Zakładam, że w Fusion'ie jest tak jak w Mondziaku
|