Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Sync3 - nie uruchamia się po próbie aktualizacji

vegeluke
19-01-2019, 13:39
Dzień dobry,
z uwagi na problem z parowaniem Iphone z moim autem (Mondeo 2018 z Sync 3) poradzono mi aktualizację Sync 3, pobrałem więc ze strony Forda aktualizację (po podaniu numeru VIN) i postępując ściśle z instrukcjami przystąpiłem do aktualizacji, niestety od momentu włożenia pendrive to auta ekran Sync'a wygasł i jest czarny ...
Czekałem około 70 minut bez jakiegokolwiek rezultatu, na ten moment przy odpalaniu zapala się logo FORD, jest widoczne przez około 10 sekund a następnie ekran wyświetlacza jest czarny, włącza się tylko kamera cofania...
Czy macie jakieś pomysły co mogło się stać?
Umówiłem się do ASO ale usłyszałem od razu, że przywrócenie działania SYNC'a będzie płatne. Trudno to zrozumieć bowiem postępowałem ściśle wg. instrukcji a auto jest na gwarancji.
Z góry dzięki za pomoc.

pankrakus
19-01-2019, 15:52
[...]
Umówiłem się do ASO ale usłyszałem od razu, że przywrócenie działania SYNC'a będzie płatne.
Trudno to zrozumieć bowiem postępowałem ściśle wg. instrukcji a auto jest na gwarancji.
Z góry dzięki za pomoc.

Witam

Nauka na przyszłość => nie trzeba się było chwalić w ASO, że coś sam "gmerałeś"
Trzeba było rżnąć głupa, że samo z siebie przestało działać
i żądać naprawy gwarancyjnej

https://www.youtube.com/watch?v=mM1v7MbN6mQ

pozdrawiam
pankrakus

tedi_k
19-01-2019, 16:42
...nie trzeba się było chwalić w ASO, ...

Kilka razy już moi znajomi z ASO dzwonili do mnie bezradni i załamani opowiadając "Panie Tadeuszu przyszedł Klient, jeszcze dobrze 'Dzień Dobry' nie powiedział a już od drzwi wykrzykuje 'Proszę Państwa, ja mam w aucie zmienioną moc i czy w ramach tego przeglądu gwarancyjnego to mi tą moją zmienioną moc usuniecie czy ona zostanie'... I co my z takimi klientami mamy robić???".

Jak widać ludzie mają nieodparte pragnienie uzewnętrznienia swoich tajemnic...:one:

leszcz
26-01-2019, 21:34
Umówiłem się do ASO ale usłyszałem od razu, że przywrócenie działania SYNC'a będzie płatne. Trudno to zrozumieć bowiem postępowałem ściśle wg. instrukcji a auto jest na gwarancji.
no i jak się skończyło ?

Raddek007
24-04-2019, 13:41
Witam
Ja z kolei po wykonaniu pełnej aktualizacji i ostatnim komunikacie , że "aktualizacja przebiegła pomyślnie i została zakończona" mam przy każdym odpaleniu info na wyświetlaczu , że nadal się aktualizuje (mimo , że pendrive nie jest włożony) i jak wcisnę zamknij już się nie pojawia w trakcie jednego uruchomienia. Przy następnym odpaleniu z ciekawości włożyłem pendrive i po chwili pojawia się komunikat , że aktualizacja została ukończona. Trochę jest to wkurzające bo jeśli nie włożę pendrive to znowu się pojawia o aktualizacji i tak wkoło. Co trzeba zrobić , żeby zakończyć definitywnie aktualizację lub usunąć ten komunikat na stałe. Proszę o rzeczowe porady.
z góry dzięki

tedi_k
24-04-2019, 21:17
.... Co trzeba zrobić ...

Standard - najpierw reset do ustawień fabrycznych z menu, a dopiero potem pytać na forum.

Raddek007
14-05-2019, 10:02
Ok reset zrobiony, ale komunikat dalej się pojawia , o tym że trwa aktualzacja. Powinienem teraz zrobić faktycznie od nowa całą procedurę aktualizacji systemu i potem map?

Danio's
14-05-2019, 13:21
po aktualizacji softu czy map pojawił się komunikat o aktualizacji?

Raddek007
14-05-2019, 13:27
Dokładnie taki sam jak przed resetem. Oczywiście pendrive nie jest włożony. Tak samo było przed resetem i widać , że nie pomogło. Pytanie - skoro pojawia się tn komunikat to czy mapy się pobrały? Po aktualizacji wcześniej przed resetem był komunikat o zakończonej poprawnie aktualizacji, ale potem przy każdym odpaleniu ten co widać na zdjęciu

Bump: zdj

Bump: zdj

Danio's
14-05-2019, 16:06
sprawdź w systemie czy się zaktualizowały mapy, będziesz miał napisane. Możesz spróbować wykasować raport i jeszcze raz włożyć pendrive

Raddek007
15-05-2019, 10:32
Wynika z tego , że są aktualne . Na stronie forda po wpisaniu nr win jest info"
Twoje oprogramowanie nie wymaga aktualizacji. Nie jest wymagane żadne działanie."

osal
04-11-2020, 09:05
Witam. Kolego Raddek007 rozwiązałeś swoj problem ?

fordmomk5
05-08-2023, 14:21
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie, jestem tu nowy od kilku dni stałem się posiadaczem forda mondeo MK5 2016r i wszystko było by dobrze gdybym się nie zabrał za wgrywanie aktualizacji , nie skończyły się do końca,po nieudanej aktualizacji wyciągnąłem pendraiva i był gorący, robiłem to na wyłączonym silniku ,jeszcze wtedy sync działał po ok 1 godz przyszedłem i po otwarciu czarny ekran i tak cały czas , próbowałem odłączyć akumulator i nic ,reset klawiszami power i przewijanie też nic ,dodam jeszcze że port USB nie działa proszę o pomoc gdzie mogę to naprawić za wszelką pomoc bardzo dziękuję.

Antej
05-08-2023, 14:37
Aku żywe?

fordmomk5
05-08-2023, 14:56
Tak byłem sprawdzić jest słaby ma ok 50% wydajności,jak podłączyli to miał ok 12,7 v ,a po odpaleniu ponad14 v , a czy może być tak od słabego akumlatora że wyświetlacz się nie uruchamia?

Antej
05-08-2023, 15:46
Poziom naładowania?

Tak, może być.

Wydajność 50% to słabe Aku.

fordmomk5
05-08-2023, 16:03
Ok dziękuję,w takim razie kupię nowy akumulator i wtedy sprawdzę , mam jeszcze pytanie czy mogę sam go wymienić czy są jakieś specjalne procedury przy wymianie bo nie chce nic zepsuć?

Antej
05-08-2023, 16:57
Porzadnie naładuje obecny.

Tak,trzeba zresetować BMS.

Poczytaj na forum, bo odchodzisz od tematu.

tedi_k
05-08-2023, 17:17
.... czarny ekran i tak cały czas , próbowałem odłączyć akumulator i nic ,reset klawiszami power i przewijanie też nic ,dodam jeszcze że port USB nie działa proszę o pomoc gdzie mogę to naprawić za wszelką pomoc bardzo dziękuję.

Jeśli tak się dzieje na włączonym silniku, to wszystkie powyższe opowieści o "wpływie słabego aku" są tyle warte, co opowieści "z mchu i paproci".

Czarny ekran = (w 95% przypadków) "rozsypana" tablica partycji pamięci flash Sync3.

Wszystkie takie przypadki, jak wskazałem powyżej, wymagają wyjęcia APIM i naprawy "na stole". U mnie było ich dziesiątki...

fordmomk5
05-08-2023, 17:31
Dziękuję za wszelką pomoc, kto by mogł to naprawić i jak wyglądają ewentualne koszty naprawy? Szukałem różnych elektroników i nie chcą się tym wg zająć serwis forda mówi że mogą spróbować jakoś to uruchomić ale nie dają gwarancji czy to się uda.

leszcz
05-08-2023, 20:13
nie chcą się tym wg zająć serwis forda mówi że mogą spróbować jakoś
nic nie uruchomią prócz aktualizacji która i tak się nie powiedzie :D
Naprawi się ten modul w inny sposób jednak ;)
I doda to i owo :)
https://zapodaj.net/images/dd3e06804f584.jpghttps://zapodaj.net/plik-Ykdaw5nMAT (https://zapodaj.net/plik-Ykdaw5nMAT)